Sveriges 100 mest populära podcasts

Fabriken

Fabriken

Soraya Hashim och hennes sidekicks fördjupar sig i aktuella nyheter kopplade till medier, kommunikation och digital utveckling. Inbjudna gäster analyserar veckans ämne och hur det påverkar oss i livet och vardagen. Sidekicks är Johan T Karlsson (Familjen), Johannes Selåker och Karin Winther.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ur.se/id/235691

Avsnitt

Branding i krigstider ? så jobbar länder med sina varumärken

Marknadsföring och pr är inte det första man tänker på när krig kommer på tal, men ett lands varumärke och kommunikation kan vara avgörande för utgången. Vad har dagens krigspropaganda gemensamt med Karl XII:s pr-strategi och vilka känslor ska man spela på för att engagera medborgarna? Gäster är historikern Anna Maria Forssberg och Pelle Nilsson som forskar på strategisk kommunikation och immateriell krigföring.
2024-04-26
Länk till avsnitt

Tjejgrupper på nätet ? det nya medborgargardet?

Kvinnor boende i Malmö har börjat varna varandra på sociala medier för den så kallade ?Nytorgsmannen? som flyttat till staden efter att ha släppts ut ur fängelse. Uppdateringarna om hans rörelsemönster är tänkta att skapa trygghet men har också väckt rädsla. Vad fyller den här sortens grannsamverkan för funktion och vilka är riskerna? Gäster är juristen Ängla Pändel samt Torun Lindholm Öjmyr som är professor i psykologi.
2024-04-19
Länk till avsnitt

Blåst på nätet ? därför känner vi skam

Nätbedrägerierna ökar för varje år som går och 2022 beräknade polisen att svenska folket lurats på omkring 619 miljoner kronor. Den som utsätts blir inte bara av med sina pengar utan även sin tillit till omvärlden och lämnas ofta med känslor av skam och skuld. Varför tenderar vi att skuldbelägga oss själva och vad gör skammen med oss? Gäst är psykoterapeuten Karen John Åstrand.
2024-04-12
Länk till avsnitt

Hovjournalistikens svåra balansgång

Flärd, kungligheter, diamanter och slott. Varför är vi omättliga när det gäller kunglig glans och ljuvlighet? Medias bevakning av kungahuset består mestadels av mysiga högtidsbilder, tjusiga klänningar och offentliga framträdanden. Journalistiken har en grund i att vara granskande och opartisk, men gäller andra spelregler när medier rapporterar om hovet? Etnologen Mattias Frihammar gästar och förklarar hur relationen mellan svenskarna och kungahuset ser ut och hur den avspeglas i media.
2024-04-05
Länk till avsnitt

Är VPN-användare internets hypokondriker?

Bara för att du är paranoid betyder det inte att du inte är förföljd, sägs det. Cyberattacker och omfattande it-problem har den senaste tiden avlöst varandra med hög intensitet. VPN är en tjänst som ska kunna skydda ens identitet på nätet, men kan man verkligen lita på att det fungerar? Gäster är cybersäkerhetsexperten Marcus Murray och psykolog Siri Helle som pratar om säkerhet på nätet och om varför vissa tycker att VPN är viktigt och andra inte. Sidekick är Johan T Karlsson.
2024-03-29
Länk till avsnitt

Vem kan rädda den osexiga klimatrörelsen?

Klimatet är en av vår tids viktigaste ödesfrågor, men trots det sjunker engagemanget bland befolkningen enligt flera väljarbarometrar. Klimatrörelsen som fick stort stöd för några år sedan väcker numera ilska med blockerade vägar, fastlimmade aktivister och soppa kastad på Mona Lisa. Varför har intresset svalnat och vad krävs för att väcka engagemang i frågan? Gäster är Sol Agin som är doktor i medie- och kommunikationsvetenskap och filosofen Erik Angner.
2024-03-22
Länk till avsnitt

Så bemöter du kunskapsresistens

Det sägs ofta att fake news och alternativa fakta ska motverkas med hjälp av ökad kunskap. För att inte bli lurad rekommenderar Myndigheten för psykologiskt försvar att man ska verifiera viral information från en ?trovärdig nyhetskälla?. Men vad hjälper det när allt fler svenskar tvivlar på etablerad media? Filosofen Åsa Wikforss gästar för att prata om kunskapsresistens och hur det kan påverka demokratin.
2024-03-15
Länk till avsnitt

Sälj grej med tjej ? om influencer marketing

Att göra reklam för sina produkter med hjälp av en influerare har blivit en av de vanligaste marknadsföringsmetoderna. Varje år omsätter branschen över en miljard svenska kronor och trots rådande lågkonjuktur väljer många företag att lägga sina begränsade slantar på den sortens reklam. Vad är det som gör metoden så effektiv? Och hur kommer det sig att följarna fortsätter att ha förtroende för influerarna trots att deras åsikter är köpta? Gäst är teknikjournalisten och sociala medier-experten Elin Häggberg.
2024-03-08
Länk till avsnitt

Ångestframkallande hälsojournalistik

Kan hälsojournalistik göra mer skada än nytta? Sidekick Johannes Selåker läser alla nyheter han kommer över kopplat till alzheimer, sjukdomen som hans mamma dog av och som han är rädd för att drabbas av. Men att läsa om nya råd och rön lämnar honom oftast med en klump i magen och en känsla av ångest. Medicinjournalisten Anna Bäsén gästar programmet tillsammans med filosofen Erik Angner för att prata om hur medier och alarmistiska rubriksättningar kan stjälpa mer än hjälpa.
2024-03-01
Länk till avsnitt

Spåra sina barn - tryggt eller kränkande?

Internetstiftelsen konstaterar att hälften av alla föräldrar som har barn mellan 8 och 19 år spårar deras positioner via en app i mobilen. Den här sortens spårningsappar är tänkta att skapa en trygghet hos föräldrar, partners, vänner och andra som är oroliga över var deras anhöriga håller hus. Men var går gränsen mellan omsorg och kontroll? Och när räknas spårning som en kränkning av integriteten?
2024-02-23
Länk till avsnitt

Journalistrugby och parasiterande nyheter

Har politiker blivit mindre tillgängliga för journalister? Och hur många intervjuer är det rimligt att kräva av en och samma minister? Vi tar avstamp i den senaste tidens diskussion om ministrar som undviker media. Gäst är docent Mattias Ekman som forskat kring hur sociala medier har förändrat relationen och kommunikationen mellan politiker, journalister och allmänheten.
2024-02-16
Länk till avsnitt

Rätten att få vara ful

På Instagram, Snapchat och Facebook har användare sedan länge kunnat publicera bilder med ?snyggfilter? som förskönar ens ansiktsdrag. Numera finns snyggfilter även i kommunikationsverktyget Zoom som primärt används för videomöten. Måste man vara snygg när man pratar med chefen? Och har vi därmed förlorat rätten att vara lite vardagsfula? Vi söker svar tillsammans med Madelaine Levy från Svenska Dagbladet som skrivit en artikelserie om åldrande och skönhet.
2024-02-09
Länk till avsnitt

Otrogen med en AI-bot

Vi tar avstamp i en av nutidens mest omtalade AI-innovationer: den digitala flickvännen. Sidekicken Johannes Selåker har senaste veckan skaffat tre olika AI-flickvänner vid sidan om sin partner för att få ut det han saknar i sin relation. Men var går gränsen för otrohet? Räknas det verkligen som otrohet om man chattar med någon som inte finns på riktigt? Det blir även nyhetsquiz om veckans fejkade nyheter och snack om Elon Musks nya tankeläsningschip.
2024-02-02
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.