Sveriges 100 mest populära podcasts

Livspodden

Livspodden

I Livspodden utmanar vi oss själva och våra lyssnare att otämja sig och prova andra sätt att tänka. Vi har alla anpassat oss till samhällets normer, ideal och tankesätt. Det blir samtal om hur vi kan använda allt klokt som tänkts av Carl Jung, Simone Weil med flera och göra verklighet av det i våra egna liv. Med Linda Berg Ottoson, verksamhetsutvecklare och FailCamp-aktivist och Susanna Westman, existentiell coach och samtalsledare.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman

Avsnitt

39 - Gränsvandrare

Gränsvandrare lever längs spänningsfältens gränslinje. De väljer både-och snarare än antingen-eller. De navigerar bortom åsikter till förmån för insikter och kan peka på vägar som andra ännu inte ser. I en tid av polarisering och en känsla av att vi står allt längre från varandra behövs gränsvandraren mer än någonsin. Är du en sådan?

På vår Facebooksida kan du se citat och länkar som vi nämner i avsnittet.

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2024-03-21
Länk till avsnitt

38 - Aktiv föreställning - ett sätt att förstå dig själv på djupet

Carl Jung gjorde det och du kan också prova. Med hjälp av aktiv föreställning, ett slags meditation, kan du möta arketyper och symboler inom dig och förstå vad som pågår inom dig just nu. I avsnittet pratar vi både om vad det omedvetna är och hur du kan göra en meditation för att djupdyka in i de känsloströmmar och inre konflikter som påverkar dig på det medvetna planet. Kanske är också det här avsnittet sätt att få reda på om du har Aphantasia...

(Korrigering - Jung uppfann inte meditationssättet, men gick verkligen på djupet och byggde sen sina teorier kring erfarenheten)

I avsnittet nämner vi:

Den Röda Boken av Carl Jung Inner work, Robert Johnson Guidad meditation med inspiration från Jung, podden Creative Codex (länk finns på Livspoddens facebooksida) --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2024-03-07
Länk till avsnitt

37 - Lär känna ditt inre barn

I det här avsnittet ger vi oss i kast med det mytomspunna inre barnet, den del inom oss som omedvetet påverkar vårt sätt att vara. Vem eller vad är det inre barnet och varför är begreppet intressant?

Det blir ett samtal om möjligheten att läka djupa sår men också om att släppa fram ett fritt och autentiskt jag.

I nästa avsnitt går vi in mer på hur man kan möta sitt inre barn och hur man kan få reda på vad hen behöver.

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2024-02-03
Länk till avsnitt

36 - Beroende av självsabotage

Ingen vill tro att vi sabbar för oss själva. Ändå gör vi det allihop. Vi prokrastinerar, fastnar i oro, äter för mycket, ger upp relationer som är bra för oss eller något annat vi helst skulle vilja sluta med. Att vi trots allt gör det är en omedveten och obehaglig sanning som är viktig att få syn på. Den bär en nyckel till hur vi ska kunna närma oss det vi längtar efter mest av allt: frihet, lugn, kärlek och att släppa fram vår autenticitet. Den här gången pratar vi om konstiga skyddsmekanismer som inte tycks hjälpa utan snarare stjälper. Varför gör vi på detta viset? 

Sånt vi nämner under avsnittet:

Edmund Bergler, psykolog som formulerade teori om människans beroende av självsabotage ?Världen vaknar?, Fredrik Sveneus.  ?Tänka snabbt och långsamt?, David Kahnemann --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2024-01-03
Länk till avsnitt

35 - Våra smutsigaste hemligheter

Om du är intresserad av att gräva bland dina omedvetna sidor är det här avsnittet för dig. Vi djupdyker i våra skamligaste hemligheter och blindaste fläckar. Det är dags att prata hybris, grandiositet, avund, överlägsenhet och girighet; de där sidorna vi inte gärna avslöjar att vi har, men som alla har och som hindrar oss från att vara autentiska och mänskliga.

Om du vill se citaten och annat vi nämner kan du gå in på vår Facebooksida och kika på inlägget om det här avsnittet.

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2023-12-09
Länk till avsnitt

34 - Fångna i vår frihet

Människan har i alla tider längtat efter frihet. Varför är den då så svår att handskas med när vi ska praktisera den? Vissa flyr in i drivor av ansvar för att slippa från sin frihet medan andra inte vill ta ansvar för någonting alls för att inte förlora sin frihet. Men hur fria kan vi bli egentligen? Och hur befriar vi oss utan att bli själviska rövar? 

 

Under avsnittet nämner vi:

Ulf Lundell, ?Du vet jag är fången i min frihet? ur låten Cecilia Jean-Paul Sartre, ?Vi är dömda till frihet? Sarah Bakewell, ? Existentialisterna: en historia om frihet, varat och aprikoscocktails? Zarathustra, ?Sånger? (översättning av Ashk Dahlén) Gunnel Vallquist, ?Steg på vägen? Simone Veil, ?Tyngden och nåden? --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2023-11-01
Länk till avsnitt

33 - Make kroppen great igen!

Stackars misshandlade, missförstådda kropp! Förutom att alltid se fel ut dras den med en massa störande känslor, kroppsfunktioner, begär och aversioner. Men vad vore vi utan den? Hur skulle vi någonsin kunna älska, njuta och uppleva något alls om vi inte hade en kropp? I det här avsnittet försöker vi återupprätta kroppen som det centrala för LIVET. Make kroppen great igen! I avsnittet nämner vi: Fenomenologi: Jean-Paul Sartre, Heidegger med flera Det andra könet, Simone de Beauvoir Tantra yoga, Kashmir Shaivism Influencern Bianca Ingrosso --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2023-10-01
Länk till avsnitt

32 - Skuggarbete

Alla människor har skuggsidor: sätt att tänka, vara och tro som vi inte vill kännas vid. Om vi inte blir medvetna om dem hindrar de oss att leva ett autentiskt liv ? utan att vi riktigt förstår hur. Den här gången pratar vi skuggarbete, hur man kan göra och varför skuggarbete är bra. Men ett liv i spänningsfältet, utanför gamla vanor, är inte enkelt. Var beredd på själslig träningsvärk!

Under avsnittet nämner vi:

Johanna Rubin Dranger, serietecknare som gjort "Fröken livrädd och karriären". "Rocketman", filmen om Elton John Enneagrammet (länk till test finns på vår Facebooksida "Självinsikt: nyckeln till att utveckla dig själv och andra." Ann Timm och Tina Tornell. Michelle Magorian, "Hemlängtan" Creative Codex, poddavsnitt "Carl Jungs near death experience". Och såklart. Alltid: George Costanza i Seinfeld, avsnittet Complete Opposite --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2023-09-06
Länk till avsnitt

31 - Bli relationsalkemist!

Relationer. Vi älskar och hatar dem, men inget annat erbjuder möjligheten att utvecklas som situationer där det skaver och hettar. Vi pratar om relationernas alla paradoxer, om frihet och ansvar och om hur man kan förvandla en relation till en möjlighet att upptäcka sin autenticitet och möta något större utanför sin egna begränsade existens.

I avsnittet nämner vi:

Gunnel Vallquist, Steg på vägen Joseph Campbell, ur föreläsning om Becoming one with the beloved. En dörr på glänt, text av Simon Neander, Poros Tidskrift Emanuelle Levinas, filosof som skrev om annanhet och förståelse Seinfeld, The opposite - George går emot sina instinkter --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2023-08-22
Länk till avsnitt

30 - Synkronicitet och det undermedvetna

Synkronicitet är ett ord för meningsfulla sammanträffanden som känns osannolika men meningsfulla. Men vad ska vi med dem till? Vad pågår och hur kan man bli mer öppen för fenomenet?

I avsnittet pratar vi om allt ifrån Jungs vänskap med kvantfysikern Wolfgang Pauli, det undermedvetna, tarotkort och hur man kan öppna upp för synkronicitet i sitt liv.  

Under avsnittet nämner vi:

Carl Jung, Röda boken Rory Gilmore, Gilmore girls Sleeping at last ? podd om enneagrammet Jonna Bornemark ? Jag är himmel och hav Julia Cameron, Lev kreativt Helena Granström ? radioessä om relationen mellan Carl Jung och Wolfgang Pauli --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2023-08-05
Länk till avsnitt

29 - Sabotören, Offret och andra sköna typer

Den här gången pratar vi arketyper, de instinktiva beteendemönster som kan ta över oss ibland. Varför är det bra att förstå sig på dem? Vilka finns det? Och hur kan man ta reda på vilka vi själva har. Linda inser att hon har Peter Pan-arketypen och Susanna berättar om sin mesiga Rebell.

På vår Facebooksida kan du hitta länkar till de personer och YouTube-klipp vi nämner i avsnittet. Lämna gärna en kommentar om vad avsnittet väckte för tankar hos dig.

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2023-06-26
Länk till avsnitt

28 - Sårbara halvgudar

Om det svåra att vara skyddslös och sårbar. Varför blir det så? Vi vill ju bara slappna av och vara oss själva. Ändå anstränger vi oss att hålla masken för att vara perfekta människor. Osmickrande nog inser vi att vi tror vi är halvgudar.

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2023-06-07
Länk till avsnitt

27 - Magi eller trassel?

Ett avsnitt om livet som pågår och svårigheten i att tillåta det som händer. Följer du med eller gör du motstånd? Blir det magi eller trassligt? Och vad är livsflödet egentligen? Vad är det som bara tycks vänta på att vi ska upptäcka det?

I avsnittet nämner vi:

The heroine´s journey, Maureen Murdoch Bergslagens Bokloppis i Hällefors kommun Podden Sleeping At Last och låten om nian bland enneagrammets personlighetstyper DN´s kulturdebatt: Därför kan George Costanza lära oss något viktigt om meningslösa arbetsuppgifter --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2023-05-13
Länk till avsnitt

26 - Hjältinnans resa

Vi firar 2 år!!! Temat var The Heroine´s journey, boken av Maureen Murdock. Det blev snarare berättelser om oss själva och våra egna svårigheter med att förstå oss på hur vi hamnat i, och fortfarande sitter kvar, i mönster och beteenden som grundlagts tidigt. Föraktet för det feminina. Rädslan för vår inneboende kraft. Hur blev vi våra egna värsta fiender och väktare åt det maskulina? Kan vi läka gamla sår och komma ut starkare ur The Dark Night of the Soul?

Under samtalet nämns:

The Heroine's journey, Maureen Murdock Rocket man, film om Elton John RobCast, avsnittet om The Heroine's Journey (avsnitt 328) Hjälten med tusen ansikten, Joseph Campbell Kali --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2023-04-30
Länk till avsnitt

25 - De två livsprinciperna

Om vikten av balans mellan livets två principer, det mentala och det materiella och det maskulina och feminina (som inte har ett dugg med kön att göra utan som är något som verkar i alla). Vi pratar om vad principerna betyder och varför både vi och planeten kan läka om vi rättar till obalansen som uppstått.

I avsnittet nämner vi:

Meningen med Livet - svensk serie på ViaPlay Ulf Lundells hela låtkatalog, typ De gnostiska evangelierna - Elaine Pagels --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2023-04-02
Länk till avsnitt

24 - Det trasiga är det nya hela

Om prestation, perfektion och strävan att vara fullkomlig. "Vad jag avskyr uttrycket till 100%".

Under avsnittet nämns:

Tomas Tranströmer - Guldstekeln Simone Weil - Tyngden och nåden Svenneagrammet - ett svenskt instagramkonto om enneagrammet Buddha at the gaspump (Batgap) - intervju med svenska Emelie Cajsdotter Rocket Man - filmen om Elton John RobCast - podd med Rob Bell Kärlekens gärningar - Sören Kierkegaard

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2023-03-19
Länk till avsnitt

23 - Längtan efter någon som bestämmer

Om skillnaden mellan att vara auktoritär och att ha auktoritet. Vi pratar också om den tro vi hade på oss själva som barn. Varför tappade vi den? Vad hände? Och varför längtar vi så mycket efter någon som kan bestämma?

Under avsnittet nämner vi:

Rob Bell med podden The RobCast Tomas Tranströmer och dikten Guldstekeln Sri Ramakrishna Richard Rohr --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2023-02-23
Länk till avsnitt

22 - Förvandla arbetet till lek

Den här gången pratar vi om hur man kan förvandla den grå vardagen till något levande. Vi kommer fram till att allt kokar ner till nuet och det som händer i stunden. Men hur gör man för att nå dit? Vad är det som egentligen hindrar och vad är nyckeln för att komma loss? Citatet vi pratar kring den här gången: ?Lär dig först koncentration utan ansträngning, förvandla arbetet till en lek; gör varje ok du accepterar skonsamt och varje börda du bär lätt.? Under samtalet nämner vi: Tarotmeditationer: en resa in i den kristna hermetismen, av Johannes Ora et Labora JNANI, film om Ramana Maharshi som finns på YouTube Maharishikaa Preeti, andlig vägledare som har många klipp på YouTube Lev kreativt: Hur du utvecklar ditt skapande i 12 steg, Julia Cameron The playful leadership --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2023-01-23
Länk till avsnitt

21 - Have you stopped shoulding all over yourself?

Den här gången pratar vi förändringshets, både i det egna livet och på arbetsplatser.  Det blir ett samtal om resultatfokusering, alkemi, enkla svar och en superkommersialiserad självhjälpsindustri. 

Under samtalet nämns:

Citat av Richard Rohr, grundare av Center for action and contemplation
Dikten "Self-Care" av Solmaz Sharif
Podden Poetry Unbound och avsnittet "Self-Care"
"Ärvda Svar" av Ida Hult
"Att lyckas hindra utvecklingskraften" av Anna Zingmark och Karoline Bottheim
"Bröderna Karamazov, del 1", av Fjodor Dostojevskij

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2022-12-06
Länk till avsnitt

20 - Krascha och komma igen

Vi pratar skilsmässa, utmattning och andra krascher i livet. Dessutom djupdyker vi i skav, längtan, ångest, obehag och autenticitet och hur allt hör ihop med att krascha. Går det att känna igen när ett djup svacka är på gång? Varför hinner det gå så långt som till en krasch egentligen? Och hur kommer man igen efteråt?

Under avsnittet nämner vi:

Skam, säsong 3 Malin Anclair,  universitetslektor i klinisk psykologi vid Luleå Tekniska Universitet samt legitimerad psykoterapeut --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2022-11-15
Länk till avsnitt

19 - Nio nyanser av ängslighet

Vi grottar ner oss i vår ängslighet och pratar om varför det är så svårt att vara sig själv i olika relationer. I avsnittet utforskas, bland annat, ängslighet kring att inte vara omtyckt, att inte våga säga sin åsikt och att inte vilja visa sig svag. Vi pratar även om enneagrammet och hur det visar på nio olika ängslighetstyper, och hur man vänder sin specifika ängslighet till något bra. Linda berättar om hur hon blev Miss Fail Camp och Susanna beskriver den självmedvetenhetsdrönare som övervakar hur hon är. Tyvärr nämner vi inte alla enneagrammets ängslighetstyper, men postar dem i avsnittets inlägg på vår Facebooksida. I avsnittet nämns: Att föda kunskap, performanceföredrag med Jonna Bornemark Fail Camp, googla ?Fail Camp Örebro? för Lindas beskrivning av vad det är. Finns ett YouTube-klipp. Enneagrammet, finns massor med böcker. Vill du göra test finns flera gratistest, men svaret kan vara svårtolkat så en bok rekommenderas också. --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2022-10-22
Länk till avsnitt

18 - Att spela roll

Den här gången går vi på djupet med en av de tunga frågorna. Det handlar om meningen med ens liv. Alla vill känna att de har ett syfte i världen, men hur kommer man på vad ens fallenhet är? Var ska man börja? Vi pratar också om hinder, om det som kan stå vägen för att man ska upptäcka vad som är ens rätta plats i livet. Och vad kan man göra för att få reda på vad som är meningen med ens liv. Dessutom avslöjar Linda att hon vill bli en ek och Susanna inbillar sig att hennes fallenhet nog är ganska oanvändbar.

Under avsnittet nämns:

Skam, säsong 4 Astrologi, seriebok av Liv Strömqvist Jag och Du, Martin Buber Platons grottliknelse, ur Staten Intervju med Elizabeth Gilbert, del 1 och del 2, i podden We Can Do Hard Things, avsnitt från 10 och 12 maj. --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2022-10-04
Länk till avsnitt

17 - Konturlöshet och gränssättning

Ta ingen skit, eller? Den här gången pratar vi om gränssättning. Varför är det viktigt att sätta gränser för andra och samtidigt sluta sätta gränser för sig själv? Det handlar om bestämdhet, konturlöshet och om svårigheten att sätta gränser i vissa relationer. Går det att hitta balans mellan för mycket gränser och för lite? Och vad står egentligen på spel om vi inte är uppmärksamma på de gränser vi har eller inte har? 

Ämnet engagerar. Dessutom har vi nog aldrig jonglerat med så många metaforer tidigare!

Sådant som nämns i avsnittet:

Grynet, karaktär från ungdomsteve, avsnitt går att se på Öppet arkiv, SVTPlay De tre drivkrafterna för Self compassion Den gåtfulla hälsan, Hans-George Gadamer Glennon Doyle, We can do hard things, podd, avsnitt 3 Det osynliga barnet, Tove Jansson --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2022-09-06
Länk till avsnitt

16 - Att släppa någon in på livet

Semestern är slut och vi kastar oss in i att prata om intimitet och närhet. Samtalet kommer in på den fysiska närheten men också den psykologiska och existentiella. Hur påverkas intimiteten av om man är introvert och extrovert? Hur undviker man att fastna i falsk psykologisk närhet? Och hur slipper man sex som är som en monteringsanvisning från IKEA?

Under samtalet nämns:

Seinfeld - Close talker Stjärnor utan svindel - Louise Boije af Gennäs Två män i en podd - podd med Eric Schüldt och Daniel Sjölin (scrolla till avsnitt 1) Ambivert - googla gärna så hittar du fler artiklar Marina Abramovic - The artist is present --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2022-08-20
Länk till avsnitt

15 - Det arga avsnittet

Hur har du det med din ilska? Kväver du den och lägger locket på? Eller tar den över och ställer till problem? Den här gången pratar vi om vrede och ilska som alla känner då och då, men som få vill veta av. Vi berör vad går vi miste om, om vi inte tillåter oss att känna vrede och varför vi ibland gråter fast vi är arga. Hur vet man när Egot är inblandat eller om det är autentisk och sund vrede? Mitt i allt dyker även Karlsson på taket upp.

Sådant som nämns:

·  I befintligt skick ? att ta sig själv på allvar, Katja Lindert Bergsten, Kristoffer Pettersson

·  Lev kreativt ? Hur du utvecklar ditt skapande jag i 12 steg., Julia Cameron

·  Serenity now -  Ur Seinfeld: googla!

·  Emotional Agility, Susan David

·  Karlson på taket, Astrid Lindgren

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2022-06-28
Länk till avsnitt

14 - Känslighet och intuition

Den här gången pratar vi om det som känns i kroppen. Allt från känslighet för stämningar till intuition och högkänslighet. Vad ska vi med det till och vad är det som gör att det som känns kan både hjälpa och stjälpa? Hur navigerar vi känslorna så att de blir en tillgång snarare än något som kör slut på oss eller som gör att vi stänger av dem. Och hur hör det här ihop med en benägenhet att ta ansvar för andras känslor? 

Under samtalet delar vi hur vi själva gjort för att bli bättre på att förstå både känslor och intuition. Dela du med. Gå in på vår Facebooksida och skriv i kommentarsfältet för avsnittet och berätta vad som har fungerat bra för dig.

I avsnittet nämns:

Inner Development Goals - Internationell sammanslutning kring forskning om hur människan kan utvecklas för en hållbar framtid Kreativt kapital - Emma Stenström & Lars Strannegård Individual Dream Symbolism in Relation to Alchemy - Carl Jung (om drömmar) Psychological Types - Carl Jung (om introverta och extroverta) The Master and his Emissary: The Divided Brain and The Making of the Western World - Ian McGilchrist Emotional Agility - Susan David --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2022-06-07
Länk till avsnitt

13 - Utmana din comfortzone

Livspodden fyller 1 år! Det firar vi med att prata om att otämja sig, något som vi ofta nämner i podden. Vi reder ut vad vi menar med en comfortzone och varför vi tycker att alla behöver utforska och utmana den. Inför poddinspelningen har vi båda utmanat oss själva, Susanna med att träffa två astrologer och få sitt horoskop och Linda med att prova dansmeditation. Det blir ett samtal om rädslor, frihet och vikten av att känna sig levande. Nånstans i alltihop lyckas vi även med att låta som två Eurovisionprogramledare som pratar i talkör. Och kanske är det vårt skrattigaste avsnitt?

I podden omnämns:

Laleh, med låten "Bara vara mig själv" Filmen "Tillsammans" av Lukas Moodyson Svenska sällskapet för filosofisk praxis --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2022-05-15
Länk till avsnitt

12 - Livslögner & halvsanningar

I det här avsnittet ger vi oss in i snårskogen av livslögner, vita lögner, rent ljug, tillgjordhet och andra halvsanningar. Vi försöker reda ut vad som är en ren medveten lögn och vad som liksom bara slipper ur oss för att sanningen är alltför jobbig. Under samtalets gång upptäcker vi att svenska språket har många ord för det som inte är riktigt sant och att de flesta relationer innehåller lögner av olika slag, och vi undrar: finns det egentligen några relationer som inte är fulla av åtminstone halvsanningar?

I avsnittet nämns:

Young Royals - serie på Netflix om relationer på en internatskola. We can do hard things, Jen Hatmaker: What We Win When We Lose it All - poddavsnitt om livslögner Säkert! - Stetoskop (låt om en relation i upplösning) --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2022-04-21
Länk till avsnitt

11 - Livsåskådningar

Ja, vad ska man tro på egentligen? Och varför är det viktigt med en livsåskådning? I det här avsnittet funderar vi kring sekter, vardagsandlighet, ateism och faran med att överlämna sig till auktoriteter utan att ha tänkt efter själv. Med Lindas bakgrund från Pingstkyrkan och Susannas som ateist blir det ett samtal om hur man kan söka sig en egen väg. Vi pratar tabu, tossighet och vad en livsåskådning kan tillföra i vardagen. Dessutom lovar Susanna att fördjupa sig i tarotkort och astrologi och Linda lovar att prova fridans.

Böcker och sånt som nämns:

Maria Gripe, När tordyveln flyger i skymningen.
Bibeln :) - behöver inte länka, finns nånstans nära dig...
Stoikerbloggen - sammanfattar stoicismen på ett fint sätt.
Tove Folkesson, Den stora kyrkan
Jonna Bornemark, Jag är himmel och hav: En filosofisk undersökning av graviditet, liv och jagets gränser.

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2022-04-09
Länk till avsnitt

10 - Skilsmässa

Vi pratar skilsmässa. Kanske vårt mest navelskådande avsnitt hittills. Vi petar i gamla minnen om att känna sig fel i ett sammanhang som på pappret är rätt och om sömnlösa nätter och om att skiljas från från den man trodde att man var. 

Det handlar om det praktiska som bodelningen, sakerna och första julen efteråt, men också och om att upptäcka sig själv och allt det nya som behöver bli till. Vi får även med att man kan genomgå skilsmässor i andra livssituationer. 

Skilsmässa är ett jobbigt tema i livet, men som Markus Krunegård sjöng: ?Det är först när man ger upp som det blir nåt nytt?.

De böcker och låtar vi nämner är:

Bitterfittan - Maria Sveland
Gone Girl - Gillian Flynn
?Askan är den bästa jorden? - Markus Krunegård

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2022-03-05
Länk till avsnitt

9 - Kärlek & relationer

Alla hjärtans dag är här. Vad passar då bättre än att prata om kärlek och relationer. 

Under avsnittets gång hinner vi avhandla romantik, äktenskap, idéer om hur relationer ska vara, egenkärlek, attraktion och kommunikation. På nåt sätt får vi också in blottare och lindade liljefötter. Som vanligt vänder vi upp och ner på det mesta och ser möjligheter till att utmana oss själva. 

Böcker, filmer och tänkare som nämns är:

"I nöd och lust" - bok av Elisabeth Gilbert om äktenskapets historia och kultur. "Kärlekens gärningar" - Sören Kierkegaard The Mosuo in China - en dokumentär på YouTube om matriarkaten i norra kina där synen på förhållanden är helt annorlunda Henrik Wahlström - debattör som bland annat undersöker innehåll i gamla tjejtidningar 10 viktiga saker för ett helhjärtat liv - Länk till Brené Brown med en pdf att ladda ner --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2022-02-12
Länk till avsnitt

8 - Normer & komplex

Den här gången fortsätter samtalet om verklighet och sanning och vi grottar ner oss i vad normer är. Vad är normer bra för och vilket problem kan de ställa till med? Hur skapas de? Hur hör de ihop med autenticitet? Självklart nämner vi julen och dess trassel av förväntningar och traditioner. Men vi pratar också om vad komplex är och hur det fenomenet skapar en helt uppsättning begränsande föreställningar som vi lever efter. Vi nämner även några tankeövningar du kan göra för att blotta tankekoncept som styr dig. Dessutom lyckas vi få till mycket bättre ljud än tidigare!

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2022-01-04
Länk till avsnitt

7 - Sanning & verklighet

Den här gången djupdyker vi i ett riktigt stort ämne. Vad är sanning och vad är verklighet? Och varför är det över huvud taget viktigt att börja fundera i de här banorna? Varför inte vara nöjd med att tro att världen är som vi en gång lärt oss att den är? Och hur hör det här ihop med autenticitet?

Samtalet handlar om allt från Platons grottliknelse till hjärnhalvornas påverkan på vad vi tänker är sanning och verklighet. Vi får såklart också in NPM, George Costanza och lite dans. Men mycket hann vi inte med. Kanske blir det en del 2?.

Böcker, filmer och teveserier som nämns:

Sophies värld, Jostein Gaarder Menon, Platon The master and his emissary ? The Divided Brain and the Making of the Western World, Iain McGilchrist De omätbaras renässans, Jonna Bornemark Untamed, Glennon Doyle Seinfeld ? teveserie The Matrix - film --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2021-11-13
Länk till avsnitt

6 - Tillit & autenticitet

Tillit lyfts ofta som motmedel mot NPM-styrningens behov av kontroll. Men vad är tillit? Hur kommer man dit? I det här samtalet landar vi snabbt i att det behöver kopplas till autenticitet och ett slags genuin äkthet, både i det privata och i det professionella. Men också att det kräver att vi vågar sätta våra egna egon åt sidan. Svår grej alltså!

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2021-10-09
Länk till avsnitt

5 - Att misslyckas

Det verkar inte gå att undvika att misslyckas om man lever ett vanligt liv. Ändå blir våra misslyckanden ofta en sån stor grej. Vi skäms, känner oss värdelösa och en massa energi går åt till att på en gång börja tänka på nästa gång vi kommer att misslyckas...

I det här avsnittet djupdyker vi i detta att misslyckas. Linda berättar om vad ett Fail Camp är och varför de är bra. Vi pratar också toxisk positivitet och delar några misslyckanden som vi ser annorlunda på idag. 

Dessutom misslyckas vi än en gång med delar av ljudet. Vi beklagar. Men en stark inlärningskurva pågår och vi har hopp om att snart få till det!

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2021-09-14
Länk till avsnitt

4 - Bråk & konflikt

Varje människa som någonsin försökt ha en relation kommer förr eller senare att hamna i en konflikt. Men varför är det så jobbigt och svårt? Hur kommer vi till rätta med tunneseendet som uppstår och alla sårande ord? I det här avsnittet pratar vi om skillnaden i att vara inåtbråkare eller utåtbråkare och om hur man styr in ett bråk på att bli relationsstärkande istället för relationsförstörande. Allt rundas av med en rage mot konflikträdsla på arbetsplatser som leder till kollektiv bestraffning. Tack Karin, Alice, Cajsa, Carina och Caroline som delat sina tankar kring svårigheter och möjligheter i konflikter och gett oss intressanta ingångar till ämnet. Avsnittet i Seinfeld som nämns är ur säsong 5, avsnitt 22 och heter "The Opposite". Och karaktären Maj hittar ni i Kristina Sandbergs romantriologi Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris där man får följa hemmafrun Maj i Örnsköldsvik mellan matlagning och ångest. --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2021-07-04
Länk till avsnitt

3 - Kontrollbehov

Människan har ett slitit jobb. Vi är fullt upptagna av att inte råka ut för saker och att vakta på oss själva så att vi inte råkar visa hur hemska vi är. I avsnittet bekänner Linda att hon är mest fokuserad på att allt ska vara rättvist och att inte vara till besvär och Susanna berättar att hon på riktigt tror att hon kan kontrollera vad andra tänker om henne. Ingen av oss är heller förtjusta i att gråta inför andra. Vad vinner man på sitt kontrollbehov? Vad förlorar man? Och hur får man egentligen sitt kontrollbehov under kontroll?

De böcker och filmer vi nämner är:

Förr eller senare exploderar jag - John Green Tvetydighetens moral - Simone de Beauvoir Andetag - Jennifer Niven A call to courage, film med Brené Brown på Netflix --- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2021-06-03
Länk till avsnitt

2 - Hjältens resa

Den här gången tar vi oss an Joseph Campbells uttryck hjältens resa. Det blir ett samtal om att hitta den gyllene buddhan inom dig och om möten med magiska hjälpare och att lista ut vad som är drakarna i ditt liv. Inget lätt tema. Men i sagor och myter finns ett starkt bildspråk som kan hjälpa oss med sådant som är svårt att sätta ord på. 

Vi pratar om hur man gör för att följa "sin bliss" och nödvändigheten i att gå dit rädslorna finns. Någonstans under samtalet kommer även en bekännelse från Linda att hon tycker att fjärilar är äckliga och Susanna berättar varför hon lade sig på ett torg i Uppsala mitt på dagen. Självklart blir det också lite Carl Jung.

De böcker och filmer vi nämner:

Joseph Campbell, "Hjälten med tusen ansikten."
Joseph Campbell, "The power of myth."
Julia Cameron, "Lev kreativt" eller på engelska "The artist´s way".

Finding Joe, YouTube. Star Wars, The Matrix, Alice i Underlandet.

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2021-05-21
Länk till avsnitt

1 - Om Livspodden

Första avsnittet!! I vilket vi försöker ringa in vad podden kommer att handla om och lyckas få med allt från Joseph Campbells hjältens resa och Carl Jungs teorier, till nutidens dokumenthysteri och där Linda bekänner sin aversion mot frigörande dans och Susanna kommer ut med sitt svåra förhållande till astrologi.

--- Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/susanna-westman/message
2021-05-01
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.