Sveriges 100 mest populära podcasts

Vårdpodden

Vårdpodden

Vårdpodden handlar om de stora förändringar som genomförs inom hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Fokus är ämnen med koppling till den nya gemensamma vårdinformationsmiljön med Millennium som nav, och annan digitalisering. Vårdpodden vänder sig till chefer och medarbetare som vill veta mer om vad som händer och hur det ska gå till. Kontakta oss gärna på [email protected]. Vårdpodden är en podcast från Västra Götalandsregionen.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

vardpodden.podbean.com

Avsnitt

#54 Snabb digital utveckling att vänta för vården

Ett måste ? men också en möjlighet. Vårdpodden tar i det nya avsnittet greppet om ämnet digitalisering i hälso- och sjukvården. Alltå vad det innebär i praktiken, varför det är nödvändigt och vilka fördelar det kan ge för både patienter, medarbetare och verksamheten i stort. Förutsatt att man gör rätt satsningar på ett bra sätt.

Medverkande: Susanne Gustavsson och Annie Axelsson från Skaraborgs sjukhus, båda med stor erfarenhet av frågorna.

2024-04-18
Länk till avsnitt

#53 Ökad patientsäkerhet med snabbt tillgänglig information

Just nu pågår ett skifte av arbetssätt vad gäller journaldokumentation inom vården i Västra Götalandsregionen. Med start förra året, och med allt fler verksamheter igång under 2024, införs taligenkänning för att underlätta dokumentation i realtid. Vårdpodden belyser nu ämnet med särskilt fokus på läkarprofessionen

Medverkande: Ali Khatami, överläkare och verksamhetschef för området urologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset, och Tor Moberg, ST-läkare på barn- och ungdomskliniken i NU-sjukvården. 

Transkribering avsnitt 53.

2024-02-28
Länk till avsnitt

#52 Nöjda patienter och bättre koll med egenmonitorering

Patienter som själva kollar viktiga värden hemma och skickar in digitalt till vården ? det är mycket kort vad egenmonitorering handlar om. Kajsa Quitz, Närhälsan, och Karolina Ericson, Sahlgrenska universitetssjukhuset, berättar om sina erfarenheter av egenmonitorering och vad de har för råd till dem som står inför att börja med egenmonitorering i just sin verksamhet.

Vårdpodden berättar också om det breddinförande och den utveckling av egenmonitorering som är på gång i Västra Götalandsregionen.

 

Transkribering avsnitt 52.

2023-12-05
Länk till avsnitt

#51 Skräddarsydd utbildning för över 50 000 medarbetare

Bland det sista som görs innan Millennium införs som nytt vårdinformationssystem är utbildning av alla användare. Vårdpodden beskriver hur utbildningen om systemet Millennium är upplagd och vad som ingår för olika personer utifrån yrke och roll.

Medverkande: Cecilia Träff, projektledare för utbildning inom program Millennium, och Anna-Karin Olin, utbildningsansvarig i Närhälsans lokala implementeringsprojekt.

Transkribering avsnitt 51.

2023-10-23
Länk till avsnitt

#50 Koll på Millennium - Så funkar det nya vårdinformationssystemet

Med drygt ett år kvar till det första införandet av Millennium i november 2024 så sammanfattar Vårdpodden vad det är som väntar med det nya vårdinformationssystemet i Västra Götaland. Det blir en kortversion av hur Millennium kommer att fungera i vardagen inom hälso- och sjukvården, genom röster från flera av dem som är med i förberedelsearbetet och som tidigare varit med i Vårdpodden. 

Transkribering avsnitt 50.

2023-08-14
Länk till avsnitt

#49 Millennium - Intensivt år inför första driftstarten

Efter flera års planering och förberedelser närmar sig det första införandet av Millennium som gemensamt vårdinformationssystem i Västra Götaland. Vårdpodden handlar om vad som nu väntar för att få allt på plats inför driftstarten i södra området november 2024.

Medverkande: Johnie Berntsson, projektledare för programområde implementering inom program Millennium, och Filip Bergdahl, projektledare för det lokala införandet i Regionhälsan i VGR. 

Transkribering avsnitt 49.

2023-06-19
Länk till avsnitt

#48 Appar och annat digitalt - del av framtiden för en god vård

En huvudvärkskalender, stöd för egenvård och andra funktioner som ska hjälpa personer med migrän eller annan svår huvudvärk ? det innehåller den nya Migränappen som Västra Götalandsregionen tagit fram. Appen är ett exempel på hur digitala lösningar kan vara till gagn för patienter och för att få resurserna i vården att räcka till.

Medverkande: Sofia Juhlin Swärd, produktägare, och Mikael Edsbagge, ställföreträdande verksamhetschef vid neurosjukvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Transkriberad version av avsnitt 48.

2023-04-25
Länk till avsnitt

#47 Snabbare dokumentation när tal blir till text

Ett avancerat digitalt verktyg som på olika sätt omvandlar tal till text ? det är taligenkänning som inom några år kommer att vara ett vanligt arbetssätt i vården.

Vårdpodden ger exempel på hur taligenkänning konkret fungerar, hur det bidrar till snabbare dokumentation och vad som är viktigt att tänka på för dem som står i begrepp att börja.

Medverkande: Jonas Blank, verksamhetschef NU-sjukvården och Ulrika Roos, huvudprojektledare för införandet av taligenkänning i VGR.  

Transkriberad version av avsnitt 47

2023-02-21
Länk till avsnitt

#46 Program Millennium - Lång resa mot angeläget mål

Från start till mål är programmet Millennium (tidigare FVM) en resa på närmare tio år. Gäster i Vårdpodden är två personer som varit med i arbetet sedan starten och som nu i höst har fått nya roller i programmet: Annika Mortensen, programchef och Erik Fernholm, medicinskt ansvarig. De ger sin bild av status, vad som väntar under 2023 och vad de drivs av i denna förändringsresa.

Transkriberad version av avsnitt 46

2022-12-13
Länk till avsnitt

#45 Nära vård för invånarna med digitala tjänster

Vårdpodden handlar den här gången om digitala invånartjänster inom Cerner Virtual, som är en del av framtidens vårdinformationsmiljö med Millennium som nav. Förberedelserna inför att börja använda tjänsterna leds av programmet Patientportalen med digitaliseringsstrateg Erica Sandberg som programägare. I Vårdpodden beskriver hon bland annat förväntningarna från patienter att vården ska bli mer digital och nödvändigheten att ställa om för att få vårdens resurser att räcka till allt större vårdbehov.

Transkriberad version av avsnitt 45.

2022-10-19
Länk till avsnitt

#44 Millennium i praktiken: ?Mycket som blir bättre?

Bättre översikt, flera funktioner som ökar patientsäkerheten och enklare att dokumentera. Det är några av de saker som akutsjuksköterskan Susanne Odelskog lyfter fram med Millennium. Hon har erfarenhet av systemet genom tidigare arbete i USA och ger i Vårdpodden exempel på vad hälso- och sjukvården i Västra Götaland har att vänta med det nya vårdinformationssystemet.

Medverkar gör även Boubou Hallberg, sjukhusdirektör som genom chefsuppdrag utomlands också har erfarenhet av Millennium.

Transkriberad version av avsnitt 44.

2022-08-24
Länk till avsnitt

#43 Samverkan på nytt sätt för barn och ungas hälsa

Likvärdiga hälsokontroller för barn oavsett var man bor eller vilken skola man går i ? det är målet för nytänkande samverkan mellan vårdgivaren Västra Götalandsregionen och den kommunala elevhälsans medicinska insats. Arbetet är gjort inom ramen för option 2 i programmet FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö. Medverkande: Anna Lindelöf, processledare för option 2, och Lars Gelander, barnhälsovårdsöverläkare i Regionhälsan.  

Transkriberad version av avsnitt 43

2022-05-25
Länk till avsnitt

#42 Läge för förändring med sikte på Millennium

När medarbetare i hälso- och sjukvården så småningom loggar in i Millennium för första gången så är det inte bara premiär för det nya vårdinformationssystemet utan även final för ett mycket omfattande förberedelsearbete. Vårdpodden belyser denna gång de lokala förberedelserna i två förvaltningar i VGR som ska införa Millennium.

Medverkande: Erik Kullingsjö, implementeringsansvarig och projektledare i Habilitering & Hälsa och Karin Looström Muth, implementeringsansvarig på Södra Älvsborgs sjukhus, SÄS.

Transkriberad version av avsnitt 42.

2022-03-30
Länk till avsnitt

# 41 Inbyggda riktlinjer vägleder i arbetet

I det här avsnittet av Vårdpodden får vi en inblick i hur designen av Millennium gått till, hur kopplingen till riktlinjer och andra kunskapsstöd ser ut och inte minst vilka förbättringar standardiserade arbetssätt innebär för både medarbetare och patienter. Medverkar gör Matilda Waltilla och Liselotte Bergqvist som varit med och lett designarbetet inom delområdena medicinsk dokumentation och mödravård och obstetrik. 

Transkriberad version av avsnitt 41.

2022-02-28
Länk till avsnitt

#40 Bättre vård med strukturerad information

Informatik handlar om hur informationen i IT-system struktureras och hanteras. I Vårdpoddens januariavsnitt får vi veta varför det är viktigt med en enhetlig struktur i den information som hälso- och sjukvårdspersonal använder i sitt arbete och vad informatik kan göra för skillnad. Medverkande: Sara Almvide, chef för enheten informatik och standardisering på Koncernkontoret i Västra Götalandsregionen och Viktor Een som är informatiker på samma enhet.

Transkriberad version av avsnitt 40.

2022-01-21
Länk till avsnitt

#39 Millennium testas för att säkra kvaliteten

Innan Millennium kan driftsättas ska systemet testas. Nu har testfasen formellt sett påbörjats som fortsättning på designarbetet under 2020?2021. Vårdpodden handlar om vad som testas och hur det går till, framförallt vad gäller användbarhet och funktionalitet. Medverkande: Kerstin Lyngfelt, biträdande projektledare för projektet FVM Test, och Håkan Sörensson, testledare.

Transkriberad version av avsnitt 39.

2021-12-07
Länk till avsnitt

#38 Standardisering ska ge en mer jämlik vård

I samband med det stora förändringsarbetet som Framtidens vårdinformationsmiljö (FVM) innebär får olika begrepp fäste. Men vad betyder egentligen ord som standardisering och effekthemtagning? I Vårdpoddens novemberavsnitt reder Västra Götalandsregionens regiondirektör Ann-Sofi Lodin och tillförordnad VD för VästKom Helena Söderbäck i aktuella frågor och begrepp.

Transkriberad version av avsnitt 38.

2021-11-12
Länk till avsnitt

# 37 Våga tänka nytt - redan nu

När Millennium införs kommer alla att få nya sätt att dokumentera på jämfört med idag. En av de yrkesgrupper som påverkas mycket är medicinska sekreterare. Den här gången handlar Vårdpodden om hur deras kompetens kan tas tillvara på bästa sätt och hur yrkesrollen kan komma att utvecklas. Medverkande: Eva-Marie Lidemar och Nina Jonsson som leder arbetsströmmen patientadministration, registrering och vårdekonomi inom designen av Millennium.

Transkriberad version av avsnitt 37.

2021-10-14
Länk till avsnitt

# 36 Trots förseningar - visionen håller för FVM

Den här gången tar vi ett helhetsgrepp på FVM. Vi pratar bland annat om ändrad tidplan för införandet av Millennium och andra utmaningar ? men också om möjligheter som FVM ger för ett sammanhållet vårdinformationssystem i Västra Götaland. Vi pratar också om hur det går med förberedelserna för på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS) som ska införa Millennium så småningom. Medverkar gör Ragnar Lindblad, programägare och Karin Looström Muth, implementeringsansvarig på SÄS.   Transkriberad version av avsnitt 36.
2021-09-14
Länk till avsnitt

#35 Patienter deltar i designen av Millennium

Under 2020?2021 görs designen av funktioner och arbetsflöden i Millennium som så småningom ska bli ett dagligt arbetsverktyg för hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Ett stort antal verksamhetsexperter med vårdyrken deltar i arbetet, men även några patienter och närstående. Det ska bidra till ytterligare fokus på patienternas perspektiv. Medverkande: Cecilia Qwinth och Sara Afzelius som är med i designarbetet i sina roller som patient och närstående.   Transkriberad version av avsnitt 35.
2021-08-13
Länk till avsnitt

#34 Dokumentation i realtid ger stöd i arbetet

När Millennium införs som nytt gemensamt vårdinformationssystem i Västra Götaland kommer journalföring och annan dokumentation att göras på annat sätt än idag. En av de genomgående principerna för hur systemet är uppbyggt är realtidsdokumentation, som innebär att dokumentationen görs i nära anslutning till ett vårdmöte. Vårdpodden handlar om vad det innebär för patienter och medarbetare - och hur det går till i praktiken. Medverkande: läkaren Erik Fernholm och sjuksköterskan Cecilia Lundin Arildsson som båda nu arbetar med designen av funktioner och arbetsflöden i Millennium inom programmet FVM.   Transkriberad version av avsnitt 34.
2021-06-11
Länk till avsnitt

#33 Stora möjligheter till ökad delaktighet

En efterlängtad satsning på ett sammanhållet hälso- och sjukvårdssystem till nytta för patienterna - så beskriver Boel Mörck kärnan med FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö. Hon är sedan början av 2021 samordningsansvarig för programmet FVM. Uppdraget ska bidra till ökad styrning och ledning av det omfattande arbetet med införandet av en gemensam vårdinformationsmiljö i Västra Götaland. I Vårdpodden berättar hon bland annat om hur FVM bidrar till ökad delaktighet för patienter och invånare, och ger ett sammanhållet vårdsystem med tillgång till den information man behöver som medarbetare.

Transkriberad version av avsnitt 33.

2021-05-11
Länk till avsnitt

#32 Barnens vård ska koordineras digitalt

Var femte barn har komplexa behov och mycket kontakter med sjukvården. En familj kan ha upp mot 200 vårdkontakter vilket riskerar att knäcka familjen mentalt. Mycket vore vunnet med hjälp att koordinera barnens vård. I Vårdpodden berättar Melinda Costanzo och Fredrik Sandberg om de försök som görs med framförallt digital koordinering. 

Se gärna även filmen "Barnuppdraget" där två familjer med helt olika upplevelser berättar om sin vardag. 

2020-11-06
Länk till avsnitt

#31 Inte brist på pengar eller personal i vården

Det finns nästan inget land i världen som avsätter så mycket pengar eller har så mycket personal i vården i förhållande till antal invånare. Men vi har en dysfunktionell organisation och därför får vi inte valuta för pengarna. Det säger regionrået Jonas Andersson i Vårdpodden. Jonas Andersson (L) är regionråd och har varit hälso- och sjukvårdsstyrelses ordförande i tretton år. I en skrift ger han sin bild av vården i Västra Götaland och i hela landet. Han skriver ?De som ropar efter mer pengar och mer personal för att lösa vårdens problem, de har i grunden fel. Det finns gott om pengar och gott om personal. Men vi får inte valuta för pengarna.? I detta avsnitt av Vårdpodden utvecklar han vad han menar. 

2020-10-23
Länk till avsnitt

#30 Mallar ändrar läkares arbetssätt

Läkare har arbetet på ungefär samma sätt i 200 år men inte haft tekniksystem som riktigt stöttat arbetet. Det säger akutläkare Peter Kelly som är verksamhetsexpert inom FVM i senaste avsnittet av Vårdpodden. I designarbetet med det nya systemet för vårdinformation, Millennium, arbetar cirka 300 verksamhetsexperter med att utforma mallar för undersökning och behandling. Mallar som ska stödja läkarna.

- Det kan vara en patient som har ont i hjärtat då ska jag kunna ta fram vilka undersökningar patienten bör genomgå. Eller om det har konstaterats att det är exempelvis en hjärtinfarkt, då kan jag få upp hur patienten bör behandlas enligt best practice, förklarar Peter Kelly. 

Publicerad version av avsnitt 30

2020-10-09
Länk till avsnitt

#29 VGR är attraktivaste offentliga arbetsgivaren

Västra Götalandsregionen är Sveriges attraktivaste offentliga arbetsgivare. Det framgår i den årliga undersökningen som bemanningsföretaget Ranstad gör. VGR är dessutom en av de tio attraktivaste bland alla arbetsgivare i landet, både offentliga och privata. En undersökning som man kan lita på enligt VGR:s förändringsdirektör Erik Lagersten. "Undersökningen är tillräckligt pålitlig och en vägvisare var Västra Götalandsregionen befinner sig".

Men det är skillnad på att vara attraktivast och att vara bästa offentliga arbetsgivare, som är VGR:s mål. 

 

2020-09-25
Länk till avsnitt

#28 Patientdata överförs manuellt av vården

I det nya systemet för vårdinformation kommer uppgifter om besök, remisser och liknande att vara överfört maskinellt. Men läkemedelslistor, information om överkänslighet och det mesta av annan patientinformation kommer vården att tvingas föra in manuellt. Det berättar Jesper Poucette, medicinsk rådgivare i projekt Migrering, i Vårdpodden.

Det mesta av den patientinformation som finns i dagens journalsystem går inte att överföra till det nya systemet Millennium.

- Det är svårt att föra över historisk information om patienterna. Den är olika införd och olika använd. Det gör att informationen blir osäker och inte går att använda på ett patientsäkert sätt, förklarar Jesper Poucette, själv hemsjukvårdsläkare och medicinsk rådgivare i projektet Migrering inom FVM.

2020-09-11
Länk till avsnitt

#27 Bra förberedelser nyckeln till framgång

Peter Häyhänen har fått den nyinrättade tjänsten som regional utvecklingschef med ansvar bland annat för införandet av det nya vårdinformationsmiljön. Peter menar att systemet är ett stort steg i utvecklingen och möjligheterna inom vården. Men han menar samtidigt att inte alla saker ska vara klart på en gång. Systemet ger oss möjlighet till ständig utveckling. Vidare berättar Peter att bra förberedelser är nyckeln till ett lyckat införande. 

2020-08-28
Länk till avsnitt

#26 Patienter är medskapare i vården

Patienternas kunskaper är viktig för de omfattande förändringar som nu görs inom vården i Västra Götaland. Med ett nytt regelverk som även innehåller ersättningsnivåer ska patienternas medverkan i utvecklingen underlättas. Det berättar Sylvia Määttä i Vårdpodden.

Sylvia Määttä är docent i vårdvetenskap och strateg på Koncernkontoret. Hon har nyligen lagt fram sin slutrapport om Systematisk patientmedskapande i omställningsarbetet i Västra Götalandsregionen. Där pekar hon på vikten av att patienterna är med i utvecklingsarbetet inom vården. - Vi ska inte se det som att de får vara med, utan de ska vara med, säger Sylvia med eftertryck i senaste avsnitt av Vårdpodden.

2020-04-10
Länk till avsnitt

#25 Program och projekt - så hänger allt ihop

Pandemin gör att inget ordinarie avsnitt med gäst har kunnat produceras. Detta specialavsnitt är därför en genomgång av förändringarnas olika strategier/paraplyer, dess olika delar och hur de är beroende av varandra. Övergripande har vi "Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götaland", "Framtidens vårdinformationsmiljö" och "Sveriges bästa offentliga arbetsgivare". Dessa övergripande strategier, eller paraplyer, är uppdelade i program och sedan i projekt. Flera delar är beroende av att saker inom andra program redan har utvecklats och införts. Det är ett komplicerad pussel som ska läggas och programledare Kjell Foss gör här ett försök att reda ut innehåll och samband. 

2020-03-27
Länk till avsnitt

#24 Vårdförlopp för de stora patientgrupperna

Var tredje som söker vård har besvär från rörelseorganens sjukdomar. De flesta har smärta i knä, höft eller rygg. Med nya vårdförlopp kommer de att få en god och jämlik vård menar Maziar Mohaddes i Vårdpodden. Han är själv ordförande för det nationella arbetet med rörelseorganens sjukdomar.

All hälso- och sjukvård har delats upp i 24 nationella programområden. Varje sjukvårdsregion har gjort samma organisation regionalt. Inom varje programområde finns utsedda ordföranden som driver utvecklingen av nya vårdförlopp. Ortoped Maziar Mohaddes är både nationell och regional ordförande för rörelseorganens. I det nationella arbetet har de precis tagit fram ett vårdförlopp för höftartros.

- Vårdförloppen är inte tvingande utan ska ses som stöd vid behandling, förklarar Maziar.

2020-03-13
Länk till avsnitt

#23 Kommunerna bör driva utvecklingen

Just nu funderar kommunerna på om de ska köpa in sig i Millennium, det nya systemet för patientinformation. Kommunerna tvekar på grund av kostnaderna. Men de bör gå med om de inte har en egen tydlig handlingsplan för ökad informationstillgång för medarbetare och invånare menar Karl Fors, länssamordnare på VästKom. Han menar också att kommunerna behöver vara delaktiga och driva utvecklingen. Oberoende om kommunerna går med i det nya eller inte kommer de att påverkas av de förändringar som införandet av Millennium innebär. Det som idag görs olika i olika områden kommer framöver att göras mer likartat med nya arbetsflöden. Därför menar Karl att kommunerna behöver vara med och designa arbetsflödena. I de frågor när vi sitter still och väntar på att det händer har vi ofta synpunkter när det väl har införts. Men då är det svårare att förändra i efterhand, säger Karl Fors i detta avsnitt av Vårdpodden.

2020-02-28
Länk till avsnitt

#22 Idéer blir verklighet med Innovationsplattformen

Med kompetens och 20 miljoner kronor kan Innovationsplattformen göra verklighet av de goda idéer som personalen inom hälso- och sjukvården har. I Vårdpodden berättas att utvecklingsprojekten får en egen innovationscoach som stödjer och lotsar idéer genom en ofta ganska snårig resa innan de kan införas i det dagliga arbetet.

En innovation kan vara en ny produkt men det kan också vara en ny organisation eller nya arbetssätt. Inom hälso- och sjukvården i Västra Götaland finns det många som har goda idéer på hur arbetet skulle kunna göras bättre med hjälp av ny teknik eller nya arbetssätt. För att fånga upp och göra verklighet av idéerna finns Innovationsplattformen.

- När man driver innovation är det ofta komplexa frågor med ganska många aktörer, sjukvården, näringslivet och akademiska grupper. Vi hjälper till att reda ut projekten så att de håller och att man inte går fel utifrån lagar och regler, förklarar innovationschef Lina Strand Backman.

2020-02-14
Länk till avsnitt

#21 Teknik inom vården utvecklas i Färgelanda

Vårdcentralen i Färgelanda är en så kallad testbädd för ny teknik inom vården. Genom samarbete med högskolan, kommunen och patienterna utvecklar personalen tillsammans med olika företag nya produkter och tjänster för framtiden. Närhälsan i Färgelanda har fått EU-medel för att under tre år vara en testbädd för ny teknik. Det handlar just nu om att göra en film för väntrummen om fallprevention, att minska risken för att ramla hemma, och om att utveckla en hälsoportal.

- Det startade med en ?måstekänsla?, att vi behöver ta hjälp av ny teknik för att räcka till framöver, säger Sarah Samuelson, sjuksköterska på vårdcentralen och doktorand som ska följa och utvärdera projektet. 

- Genom samarbetet mellan vårdcentralens personal, kommunen och patienterna får vi kunskap ur olika perspektiv, förklarar Irene Svenningsson som är projektledare.

Sarah berättar också att det blivit lättare att rekrytera personal till vårdcentralen sedan man började ta till sig ny teknik. 

2020-01-31
Länk till avsnitt

#20 Vi ska ge invånarna ett löfte om sjukvård

Det finns en fantastisk kraft i Västra Götalandsregionen med många goda idéer hos medarbetarna men vi måste omhänderta dem bättre. Det säger förändringsdirektör Erik Lagersten i Vårdpodden där han också menar att alla yrken kommer att förändras och vissa försvinna. Västra Götalandsregionen står inför stora utmaningar de närmaste åren. Förändringar som berör alla förvaltningar och bolag. Regiondirektör Ann-Sofi Lodin har därför tillsatt en särskild förändringsavdelning som leds av förändringsdirektör Erik Lagersten.

- Vi ska leda förändringen genom att hålla ihop och stödja där det behövs. Genom att knyta ihop olika funktioner där man har goda idéer men behöver hjälp av andra för att åstadkomma förändringen, förklarar Erik Lagersten sitt uppdrag i detta avsnitt av Vårdpodden. 

2020-01-17
Länk till avsnitt

#19 Vården kommer att ändras radikalt

Vi står inför enormt stora utmaningar säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin i Vårdpodden. Vården måste ändras radikalt de närmaste tio åren för att klara en allt äldre befolkning utan mer pengar eller mer personal. En del i lösningen är att bli landets bästa offentliga arbetsgivare.

De politiska partierna är eniga om målet för de omfattande förändringar som nu genomförs inom hälso- och sjukvården i Västra Götaland. Det är en styrka menar regiondirektör Ann-Sofi Lodin som är den som är ytterst ansvarig för de många och stora förändringar som nu görs och som kommer att göras framöver. Ann-Sofi menar att vi har inget val, vi måste klara av att ställa om hälso- och sjukvården i Västra Götaland.

- Vi vet att vi har enormt stora utmaningar framför oss med en allt äldre befolkning och allt färre i arbetsför ålder samtidigt som vi har en ekonomi som är kärv, säger hon.

Utmaningarna kommer inte att lösas med mer pengar eller mer personal.

- Vi står på tröskeln inför något nytt. Hälso- och sjukvården kommer att förändras radikalt de närmaste 10?15 åren jämfört med tidigare.

En viktig del i förändringsarbetet är att cheferna får de förutsättningar de behöver för att kunna driva förändringen. Även medarbetarna måste vara med på tåget. Detta i en tid när konkurrens om arbetskraft kommer att vara mycket hårdare än idag.

2019-12-20
Länk till avsnitt

#18 Sveriges bästa offentliga arbetsgivare

Västra Götalandsregionen ska bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare. Det ska ske genom att alla chefer styr och leder på ett nytt sätt. Istället för att chefen ska tala om hur saker ska göras ska chefen leda med tillit till sina medarbetare och medarbetarna ska äga sina arbetssätt för att kunna utveckla och förbättra. Mimmi Kheddache Jendeby och Hanna Svanström är anställda på Koncernkontorets nya förändringsavdelning med uppdraget att Västra Götalandsregionen ska bli landets bästa offentliga arbetsgivare. Det är ett uppdrag som gäller alla regionens verksamheter och därmed 54 000 anställda men huvudinriktningen nu till en början är vårdverksamheterna, sjukhusen och primärvården.

Detta avsnitt är det andra, av tre, som spelats in live på Kvalitetsmässan i Göteborg. 

2019-12-06
Länk till avsnitt

#17 SU är väl rustat för alla förändringar

Detta är det första avsnittet av tre som spelades in live inför publik på Kvalitetsmässan 12-14 november i Göteborg. I början av detta avsnitt strulade tekniken något så ljudet byter karaktär efter cirka fem minuter. 

Hur ska Sveriges största sjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset, med 17 000 anställda klara alla de omfattande förändringar som nu görs inom hälso- och sjukvården i Västra Götaland? Sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg förklarar i detta avsnitt av Vårdpodden att det blir en utmaning men att sjukhuset har goda förutsättningar. Som ett forsknings- och utbildningssjukhus är man van vid förändringar och står väl rustade. SU är taggade och vill vara med och driva förändringarna, säger Ann-Marie Wennberg. 

 

2019-11-22
Länk till avsnitt

#16 Early adopters får det digitala att mogna

I detta avsnitt pratar Kjell Foss med Johnie Berntsson. Johnie är ny avdelningschef för Vårdens digitalisering på Koncernkontoret, Västra Götalandsregionen. Han ska leda den digitala utvecklingen av vården i hela Västra Götaland. Johnie säger att en viktig del för att få fart på utvecklingen är att verktygen fungerar bra. Men samtidigt menar han att vi måste börja använda dem för att få dem att mogna och få bort barnsjukdomar. Då är så kallade early adopters viktiga, personer som går före och inför digitala arbetssätt. Digitaliseringen är en viktig del i de omfattande förändringar inom vården som nu genomförs i hela Västra Götaland. 

2019-11-08
Länk till avsnitt

#15 Flera hundra experter ska nu designa Millennium

Just nu rekryteras flera hundra experter för att designa det nya IT-systemet Millennium. Målet är att alla arbetar på samma sätt i de områden där de har samma ansvarsområden. Det som kan göras lika ska göras lika, förklarar Erik Fernholm bland annat i detta avsnitt av Vårdpodden. 

Vårdpodden reder ut alla de omfattande förändringar som sker inom vården just nu i Västra Götaland. Programledare Kjell Foss samtalar med nyckelpersoner som driver förändringar för att få mer kunskap om vad som ska göras. 

Du kan läsa mer om förändringarna på www.vgregion.se/vardskiftet 

2019-10-25
Länk till avsnitt

#14 SU storsatsar på digital hälsa

I slutet av september 2019 invigde Sahlgrenska universitetssjukhuset, SU, ett nytt Centrum för digital hälsa. Satsningen på ett centra för digital utveckling är en kraftsamling av sjukhuset för att driva på och stödja införandet av mer digitala arbetssätt. Initiativtagare är Boel Mörck, medicinsk informationsdirektör och områdeschef på SU.  I avsnittet berättar hon varför SU satsat på ett nytt centra och nödvändigheten av att arbetet på sjukhuset blir mer digitalt. 

2019-10-11
Länk till avsnitt

#13 Över 50,000 ska utbildas i FVM

Införandet av Framtidens vårdinformationssystem, FVM, med det nya IT-systemet Millennium kräver massiva utbildningsinsatser.  Cirka 48,000 anställda inom vården i Västra Götalandsregionen, alla privata vårdgivare och kommunernas vårdanställda ska alla få en kortare eller längre utbildning innan införandet. Projektledare för utbildning inom FVM är Victoria Mohlén, hon är gäst hos Kjell Foss i detta avsnitt av Vårdpodden. Victoria förklarar hur utbildningarna kommer att gå till. Avsnittet är inspelat före beslutet att senarelägga införandet av Millennium. 

2019-09-27
Länk till avsnitt

#12 Bästa kunskap för mer jämlik vård

Genom ett nationellt samarbete och regional samordning kommer alla vårdgivare att kunna ge alla patienter samma goda vård. En jämlik vård som alltid ges utifrån bästa tänkbara kunskap. Det är målet för den nya kunskapsorganisationen som nu växer fram i Västra Götaland. Regional samordnare för kunskapsorganisationen är Lars Rex. Han berättar bland annat att regeringen nu har tagit beslut om att stödja arbetet i landet med att utveckla kunskapsorganisationerna med 100 miljoner för i år, 300 miljoner nästa år och 500 miljoner kronor för år 2021. 

2019-09-13
Länk till avsnitt

# 11 AI i vården ska hitta nya mönster

I detta avsnitt tittar Kjell Foss närmare på AI, Artificiell Intelligens. Det pågår flera utvecklingsprojekt inom vården där AI ska stödja diagnoser och möjliggöra att rätt behandling kan ges tidigare. AI ska även kunna förutsäga sjukdomar och hitta mönster som vi människor inte kan. Det gör att med hjälp av AI ska sjukdomar kunna förutsägas innan de uppstår. Erica Sandberg är gäst, hon arbetar strategiskt med digitaliseringsfrågor inom FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö. 

2019-08-30
Länk till avsnitt

#10 Förändringarnas påverkan på arbetsmiljön i vården

De omfattande förändringar som görs inom hälso- och sjukvården i Västra Götaland kommer att påverka arbetsmiljön. Kjell Foss gör en summering av vad gästerna i Vårdpodden sagt om påverkan på arbetsmiljön i vårens avsnitt. Några ser påtagliga förbättringar som ska frigöra tid medan andra mer pekar på att nya arbetssätt ska få bort en hel del frustration som finns idag. 

2019-08-16
Länk till avsnitt

#09 FVM ? ett jobbigt införande med enorma möjligheter

[Avsnittet omklippt efter beslut om ny tidplan för införande]

Kjell Foss samtalar i detta avsnitt med Ragnar Lindblad som är programägare för FVM, Framtidens vårdinformationsmiljö. Införandet av det nya journalsystemet kommer att innebära den största och mest påtagliga förändringen inom hälso- och sjukvården i Västra Götaland som nu sker. De anställda inom vården kommer att påverkas i så stor utsträckning att vårdproduktionen kommer att bli lidande och det finns risk för längre väntetider för patienterna. Men det nya systemet kommer också att innebära nya stora möjligheter, bland annat med bättre beslutsstöd och bokning av undersökningar med ett enda knapptryck. Möjligheter som ska förbättra vården, spara arbete och administration samt skapa en bättre arbetsmiljö, berättar Ragnar Lindblad i avsnittet.

Besök gärna www.vgregion.se/vardskiftet för information om de omfattande förändringar som nu görs inom det som kallas Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götaland samt införandet av Framtidens vårdinformationsmiljö, FVM. 

2019-06-20
Länk till avsnitt

#08 Det nya smarta sjukhuset i Högsbo

Den 14 maj beslutade regionstyrelsen att det nya Högsbo specialistsjukhus ska byggas i Västra Göteborg. Byggstart blir efter sommaren och det ska stå klart om fyra år. Kjell Foss samtalar med projektledaren för utformandet av sjukhuset, Henrik Almgren. Han kallar det för det smarta sjukhuset då det ska vara byggt för att möjliggöra ett aktivitetsbaserat arbetssätt utan fasta mottagningar eller behandlingsrum. Ett sjukhus där personalen rör sig i egna utrymmen och patienterna i andra och möts gör man bara i undersökningsrum eller i operationssalarna. Det är också ett sjukhus byggt för att ta tillvara en nära vård och digitaliseringen som ingår i de omfattande förändringar som nu genomförs inom det som kallas Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götaland.  

2019-06-07
Länk till avsnitt

#07 Lyssna på patienten för en bättre vård

Susanne Tedsjö, regional samordnare för Personcentrerat arbetssätt, är gäst hos Kjell Foss i detta avsnitt. Personcentrerat arbetssätt är en del av Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling och därmed en del av den omfattande omställningen av hälso- och sjukvården som nu genomförs. Främst handlar arbetssättet om att tidigt lyssna på patienten för att kunna ta tillvara patientens kunskap och vilja. 

2019-05-24
Länk till avsnitt

#06 Kvalitet ska styra vårdens utveckling

Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling är ett komplext område inom den omställning av hälso- och sjukvården i Västra Götaland som nu genomförs. Området innebär att vårdens utveckling ska styras av kvalitet. Kvalitet både när det gäller den medicinska men även patientens upplevda nöjdhet. Kjell Foss har bjudit in Karin Möller, regionchefläkare och ansvarig för uppdraget, för att reda ut vad Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling innebär. 

Du kan läsa mer om omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götaland i stort och om varje delområde, på sajten Vårdskiftet (www.vgregion.se/vardskiftet). 

2019-05-10
Länk till avsnitt

#05 Vården digitaliseras nu med hög fart - med Per Cronberg

Hälso- och sjukvården har i flera delar varit efter när det gäller att ta tillvara möjligheterna med digitala arbetssätt. Som en del i de omfattande förändringar som nu sker inom det som kallas Omställningen av hälso- och sjukvården i Västra Götaland, är Digitala vårdformer och tjänster en central del. Programledare för området är Per Cronberg som i detta avsnitt samtalar med Kjell Foss om bland annat videomöten och monitorering. Per förklarar att det är förändringar som berör alla anställda inom hälso- och sjukvården och när man nu fått upp farten kommer utvecklingen att gå snabbt de närmaste åren.

2019-04-26
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.