Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Affärsvärlden Magasin

Affärsvärlden Magasin

Det senaste ur Affärsvärldens journalistik, varje måndag.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

affarsvarlden.se

Avsnitt

Play hos Plejd

Affärsvärldens reporter Helene Rothstein har begett sig hem till Plejds VD Babak Esfahani i Göteborg. Detta för att spana in hur han själv använder Plejds så kallade smarta belysning som kan styras med mobilen i sitt vardagsrum, sovrum och kök. Plejd grundades 2009 och är noterade på Spotlight Stock Market sedan april 2016. De började först att utveckla smarta produkter på lyxbåtar, yachter, men har sedan riktat in sig på belysning för hemmet. De har också jobbat sig in i marknaden via elektriker som tycks gilla att arbeta med produkterna. Men hur viktig är ljussättning i andra länder? Och vad har de för planer framåt? Och kommer de att bli mer inriktade på konsumenter snarare än elektriker i framtiden? Det är några frågor som Babak Esfahani svarar på. Eftersom det varit en börsraket på börsen har det också kommit sånger som anspelar på den stigande aktiekursen och jodå, även han har hört sången Ingen hejd på Plejd!

Det här avsnittet sponsras av Modular Finance.

Läs mer på modularfinance.se

2021-03-01
Länk till avsnitt

Calmfors: "Skatteskifte i sikte"

Det är flera saker som nationalekonomen Lars Calmfors tycker är underligt med den svenska coronastrategin. Den har även blottlagt brister i svensk välfärd som knappast avtar på sikt. Tvärtom, menar Calmfors. I en framtid då vi lever längre och de offentliga finanserna måste öka förespråkar han en genomarbetad skattereform. Han vill se ett skifte från skatt på inkomst till ökad skatt för konsumtion. Det handlar om minskade marginalskatter på höga inkomster ? men höjda konsumtionsskatter, alltså mer moms på fler varor och tjänster. Men även beskattning på ägda bostäder, samt en mer enhetlig kapitalinkomstbeskattning. Därtill önskar han att politiker införde och utvärderades efter tydligt uppsatt sysselsättningsmål. Han talar också om hur han har wallraffat fackföreningarnas närvaro på nätet för att förstå varför antalet medlemsantal skjutit i höjden så kraftigt. För LO:s del uppvisar nu centralorganisationen den största ökningen på över 35 år.  


2021-02-22
Länk till avsnitt

Därför fälls få styrelseledamöter

De senaste tio åren har antalet ansvarsmål mot styrelseledamöter ökat kraftigt. Samtidigt är det få som döms. Varför då? Advokat Carl Svernlöv på Baker McKenzie har doktorerat i ämnet och arbetat med flera stora ansvarsmål. Han pekar på två huvudorsaker till att styrelseledamöter går fria och avslöjar även den gemensamma faktorn för när ansvar faktiskt döms ut. Dessutom: kreativa bud bland börsbolagen, det nya fenomenet SPAC-bolag samt trender inom global M&A. Och vilka effekter det amerikanska maktskiftet får för svensk handel och näringsliv.  
2021-02-15
Länk till avsnitt

I krisens hetta

Antalet företagsrekonstruktioner är all time high och mycket talar för nya rekord under 2021. Ett bolag som har genomgått rekonstruktion är klädkedjan Polarn O. Pyret inom den börsnoterade handelskoncernen Retail and Brands (vars tre dotterbolag har genomgått varsin rekonstruktion). Men hur är det att leda ett företag under en rekonstruktion? VD:n för Polarn O. Pyret, Johan Munck berättar.

Hur bör en ledningsgrupp agera under en rekonstruktion och varför är det vanligt att dessa senare slutar med konkurs? Rekonstruktören och advokaten Ola Sellert, delägare på Trägårdh Advokatbyrå, förklarar.


Kort bakgrund

Ett bolag som hamnar på obestånd kan ansöka om konkurs och avveckla företaget. Vid en företagsrekonstruktion försöker man istället förhandla med fordringsägarna om en nedskrivning av företagets skulder. En känd rekonstruktion som har gått bra är mediekoncernen Stampen med flaggskeppet Göteborgs-Posten. En känd rekonstruktion som senare slutade med konkurs är bilföretaget Saab. Det är ett relativt nytt juridiskt instrument som kom till Sverige 1996 och härstammar ur USA:s Chapter 11 men det finns en rad olikheter.  

Samtalet spelades in på eventet Framtidens Advokatbyrå som anordnades av undersökningsföretaget Regi.

2021-02-08
Länk till avsnitt

Main street mot Wall street?

Förra veckan riktades allas blickar mot bolag som annars lever en ganska undanskymd tillvaro på aktiemarknaden.

Vad som började som en galen aktieidé ledde till otippade rusningar i exempelvis Gamestop, det blev snart storpolitik och skakar om finansbranschen världen över.

Dagens gäst är Niklas Larsson, fondförvaltare på Swedbank Robur globala småbolagsfond. Med halva portföljen i USA följer han utvecklingen på nära håll. Med över 10 000 potentiella bolag att investera i: hur gör han som förvaltare för att välja ut rätt bolag och vad lärde han sig av den sämsta investeringen som han har gjort?

2021-02-01
Länk till avsnitt

Bästa och sämsta fastighetsbolagen 2021

Samtidigt som fler fastighetsbolag gör entré på börsen kan vi även vänta oss fler utköp. Det säger fondförvaltaren Peter Norhammar från norska NRP Anaxo Management. Han har sysslat fastighetsinvesteringar i drygt 20 år. Och han är nu ansvarig förvaltare för en ny fastighetsfond som heter NRP Anaxo Nordic M2. Fonden investerar i fastighetsbolag även utanför Norden samt de som ännu inte har kommit in på börsen ? men är på väg in. Men det största innehavet är en svensk snabbväxare.

I dagens avsnitt pratar han om vilka bolag och sektorer som han tror mest på i coronakrisens spår, men också vilka bolag som riskerar att få det tuffare framöver samt vilka som kan vara aktuella för utköp från börsen.

Vi utlovar fastighetsbonanza!

2021-01-25
Länk till avsnitt

?Behövs bättre framförhållning med pandemilagar?

Under pandemin har det arbetats fram en rad nya lagar. Vad gäller både den första och den andra pandemilagen skulle man ha behövt bättre framförhållning. Detta är inte bara önskvärt utan vore även möjligt anser Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander. Under hennes dryga ett år på posten har rättssäkerheten och etiken blivit två prioriterade frågor. Etiken inom advokatkåren är också under lupp externt. Inte minst för att Justitiekanslern har begärt att Högsta Domstolen ska pröva om Advokatsamfundets disciplinnämnd borde bli strängare mot advokater som har gjort sig skyldiga till etiska överträdelser i sitt värv.  

Affärsvärldens reporter Helene Rothstein intervjuade Mia Edwall Insulander i samband med eventet Årets Advokatbyrå. En förkortad filmad version finns här: https://www.youtube.com/watch?v=J2_eLJEeY-A&feature=youtu.be

2021-01-18
Länk till avsnitt

?Socialism på finansmarknaderna?

Ja, det säger Sean George som är förvaltare och medgrundare av den lilla kredithedgefonden Hamiltonian GCO. Citatet om socialism hänger ihop med en allt vanligare slogan inom finansvärlden: Don?t fight the fed! Och han anser att centralbankernas stöd slår marknadsekonomin ur spel.

Sean George förklarar även hur deras återhämtningsportfölj ser ut. Hur de värderar risk kring de utländska företagsobligationer som de är långa eller korta i fonden. Som amerikan är han bedrövad över den senaste tidens händelseutveckling i USA samt den homogena finansbranschen i Sverige.

2021-01-11
Länk till avsnitt

MTG-slav, Oriflamechef och entreprenör - DEL 2/2

Erik Björkman inledde sin karriär som management trainee på MTG. Arbetet som Luma tog honom vidare till Ukrainas huvudstad Kiev och vidare till Oriflame där han senare blev chef för sminkbolagets närvaro i Centralasien, Moskva, Ukraina och Belarus. Under sin karriär i öst har han dels uppträtt som kvinna på stora sportarenor, blivit arresterad av rysk underrättelsetjänst och tröstat besvikna Oriflameförsäljare. I en intervju med Affärsvärldens reporter Helene Rothstein delar han med sig av sina erfarenheter och förklarar även varför han numera tar sikte på den ryska sömn-marknaden. 

2021-01-04
Länk till avsnitt

MTG-slav, Oriflamechef och entreprenör - DEL 1/2

Erik Björkman inledde sin karriär som management trainee på MTG. Arbetet som Luma tog honom vidare till Ukrainas huvudstad Kiev och vidare till Oriflame där han senare blev chef för sminkbolagets närvaro i Centralasien, Moskva, Ukraina och Belarus. Under sin karriär i öst har han dels uppträtt som kvinna på stora sportarenor, blivit arresterad av rysk underrättelsetjänst och tröstat besvikna Oriflameförsäljare. I en intervju med Affärsvärldens reporter Helene Rothstein delar han med sig av sina erfarenheter och förklarar även varför han numera tar sikte på den ryska sömn-marknaden. 

2020-12-28
Länk till avsnitt

?Jag vill ha vinst nu?

Det säger småbolagsförvaltaren Jon Hyltner på Enter Fonder som är dagens gäst i podden Affärsvärlden Magasin. Han tittar bara på bolag som gör vinst. Det blir en lättare bedömning att göra om affärsmodellen flyger eller inte. Det finns undantag men det är ändå svårare, säger han. Dessutom om varför serieförvärvarna fortsatt frälsa honom, varför portföljen är så husdjurstung, sämsta investeringar både privat och professionellt och varför han är så optimistisk inför börsåret 2021.

2020-12-21
Länk till avsnitt

Stark klockbransch i coronatider

Samtidigt som coronaviruset rasar har andrahandsmarknaden för klassiska klockor stått sig stark. I dagens avsnitt träffar vi Georgios Batselas, chef för klockavdelningen på Kaplans auktioner. Han förklarar varför trenden med klassiska klockor tycks hålla i sig även i dåliga tider, vad som trendar just nu och varför det numera är okej att bära guldklocka. Dessutom om klockrekord och vad man ska tänka på när man köper en klocka i investeringssyfte. 

2020-12-14
Länk till avsnitt

Kontorschefen Stefan Dahlbo

Fabeges fastighetsportfölj består till 84 procent av kontor. Men det är inte vilka kontor som helst. Under rådande coronakris är VD:n Stefan Dahlbo till synes kolugn. Inte så konstigt kanske. Han har varit med om stormar förr.

2020-12-07
Länk till avsnitt

Förhör med EBM-chefen

Ändrad lagstiftning där sms och mejl mellan närstående får användas som bevisning kan leda till fler fällande domar i insiderärenden, säger EBM:s generaldirektör Monica Rodrigo. Men än så länge är det få som fälls. I takt med att välfärdsbrotten ökar är det tydligt att EBM får en allt mer central i kampen mot den organiserade brottligheten. Hur går det arbetet egentligen?

2020-11-30
Länk till avsnitt

Uppgång och fall med Dr Baisse

Johan Isaksson är daytrader och investerare, känd från Börspodden där parhästen John Skogman har döpt honom till Dr Baisse. Med sin dystra makrosyn har Johan Isaksson stundtals tvingat sig själv till att göra investeringar. I dagens avsnitt berättar han om Stockholmsbörsens bästa bolag, vilken sektor han aldrig doppar tårna i, vilka investeringar han gör utanför börsen samt varför han tror på fortsatt uppgång för Bitcoin och säger ja till Saas men nej till Fas.  

2020-11-23
Länk till avsnitt

I jakt på nästa VD

Dagens ledare ska ha högt EQ, vara empatisk och verka utifrån ett tydligt syfte som genomsyrar allt man gör. Det säger Charlotte Wetterlundh och Christina Harrington på den globala rekryteringsjätten Korn Ferry. Men hur går det till när man ska rekrytera nästa storbolags-vd och vilka egenskaper blir allt viktigare i coronatider? Det förklarar Charlotte Wetterlundh, en av jurymedlemmarna i Årets ledare samt ansvarig för Korn Ferrys executive search på Stockholmskontoret. Psykologen Christina Harrington förklarar vilka personliga risker hon letar efter under rekryteringar och hur man, som chef, kan göra om man saknar empati.

2020-11-16
Länk till avsnitt

Årets ledare 2020: Mia Brunell Livfors - Merkels seriositet är en förebild

Efter att ha ändrat inriktningen på Kinnevik fortsätter hon att anpassa ännu ett anrikt familjeföretag till nya tider. Hennes förändringsinriktade ledarskap på Axel Johnson kombinerat med en förmåga att lyssna gör att Mia Brunell Livfors utses till Årets ledare 2020. Nu har hon varit VD för Axel Johnson i fem år och lyckats ställa om delar av bolaget till nya tider, inte minst genom ökad e-handel. Inom koncernen finns Axfood, Axsol, Dustin, Åhléns, Novax och Axel Johnson international samt Martin & Servera. Alla bolag har påverkats av coronakrisen. Hur hanterar Mia Brunell Livfors det? Och hur ser framtiden ut för handeln just nu?

Mia Brunell Livfors tror på relationer som metod för att folk ska prestera bättre. Utan goda relationer går det inte att delegera ansvar som är centralt för att personer ? och därmed bolag ? ska växa och hålla jämna steg med samtiden. Affärsvärldens reporter Helene Rothstein intervjuar Årets ledare 2020 på Axel Johnsons kontor på Villagatan 6 i centrala Stockholm.  

2020-11-09
Länk till avsnitt

Folkhemmet bakom svenskt ledarskap

Dagens ledarskap måste förstås ur ett historiskt perspektiv. Det säger Carl-Henrik Hallström, Norden- och Baltikumchef på det globala it-konsultbolaget Wipro. Därtill är han en av jurymedlemmarna i det stora ledarskapspriset Årets ledare. Carl-Henrik Hallström poängterar att ledarskap speglar näringslivet och i takt med att näringslivet har förändrats så har också ledarskap gjort det. Det krävdes ett annat ledarskap för tunga industribolag på 1970-talet jämfört med dagens tjänstebolag.  

2020-11-02
Länk till avsnitt

Svenskt ledarskap var rustat för coronakrisen

"Pandemin har visat på vikten av att långsiktigt jobba med decentraliserat och transformativt ledarskap. Företag som tidigare hade en fungerande ledarskapsmodell med delegerat beslutsfattande har klarat pandemins strukturella utmaningar bättre?. Det säger Oskar Almén på PA Consulting som har suttit i juryn för Årets ledare i tre år. Han pekar också ut vad som krävs för att bli vinnare efter krisen och vilka krav krisen ställer på nytt ledarskap.

2020-10-26
Länk till avsnitt

Fastighetsbonanza från Carnegies terrass 

Fabege, Hufvudstaden, Klövern, Oscar Properties och Balder har alla fastigheter som syns från Carnegies terrass från trettonde våningen på Regeringsgatan i centrala Stockholm. Jonas Andersson på Carnegie Fonder går igenom fastighetsbolagen under takåsarna men även de som verkar långt utanför tullarna, såsom Diös samt ett litet logistikbolag i norr och en potentiell börsdebutant från Skåne. 

2020-10-19
Länk till avsnitt

Växlade upp till 600 kontor

När krisen slog till i våras bestämde sig advokatbyrån Mannheimer Swartling för att alla medarbetare skulle arbeta hemma, de gick från 8 till 600 kontor. Den tillvaron har skapat bättre arbetsmiljö på flera sätt men är inte okomplicerat för ett kunskapsföretag. Trots krisen berättar Mannheimer Swartlings managing partner Jan Dernestam att affärerna går bra. Precis som andra affärsjuridiska byråer gynnas de av kriser. Dernestam är sedan flera år tillbaka även med i juryn för Affärsvärldens pris Årets ledare. Han ser en röd tråd hos de som prisas, och överlag anser han att krisen har gjort näringslivet mer empatiskt. 

2020-10-12
Länk till avsnitt

Det ska va gött o leva

Galenskaparnas hitlåt från 1990-talet sammanfattar nyproduktionsbolaget Besqabs tanke med de bostäder som det bygger. Men frågan är vad framtidens bostadskunder vill ha och hur coronakrisen påverkar hur våra hem utformas i framtiden. Nyproduktionsbolagen har haft det tufft både på och utanför börsen sedan kraschen 2017. Besqab är inget undantag. Nu ska antalet byggstarter fördubblas, intäkterna ska upp, den vikande rörelsemarginalen likaså. Det står på den nytillträdda VD:n Carola Lavéns att-göra-lista. 
2020-10-05
Länk till avsnitt

Hållbart eller ohållbart?

Vad är hållbart byggande och vad innebär det att vara en hållbar arbetsgivare inom byggbranschen? Skanskas globala hållbarhetschef Lena Hök har arbetat med hållbarhetsfrågor i ett par decennier. I dagens avsnitt berättar hon om ny  innovation inom byggsektorn men också om vilka utmaningar som finns framöver när det handlar om korruption och olaglig arbetskraft som kan upptäckas hos underentreprenörer. Vilket ansvar har Skanska här och vad händer om cheferna inte tar sitt ansvar? 

2020-09-28
Länk till avsnitt

Matmarknaden: vart är vi på väg?

I coronatider pratas det allt mer om vikten av att bli självförsörjande. Inte minst inom mat och livsmedel. Men i Sverige är vi självförsörjande inom morötter, spannmål och socker. Faktiskt inte ens det. Vad krävs för att få till ett hållbart system inom hela livsmedelsindustrin? Och vilket ansvar har de stora dagligvarujättarna här? Ingela Stensson är omvärldsanalytiker med inriktning på mat ? ett ämne hon har bevakat i 40 år utifrån konsumentens perspektiv. Med tiden har hon börjat ifrågasätta det rimliga i att kunna köpa bra mat till en billig peng. Inte minst är mjölk orimligt billigt säger hon i podden Affärsvärlden Magasin.

2020-09-21
Länk till avsnitt

ICA-Per i ny kostym

Under Per Strömbergs åtta år som vd för Ica har koncernen bytt inriktning. Kedjor som Hemtex har fått ge plats åt apotek och e-doktorer vilket har bidragit till ökad lönsamhet. Nu ska de öka på sin bankverksamhet och coronakrisen innebär ökat fokus på priserna mot kund. Som dominant aktör har Ica kritiserats för att pressa priserna mot leverantörer. Nu kan ny lag träda i kraft som kan ändra spelreglerna för livsmedelsbranschen. Strömberg tycker inte om förslaget som ligger på regeringskansliets bord - men det gör leverantörerna.

2020-09-14
Länk till avsnitt

I Värmland med Wingefors

Affärsvärlden har besökt Lars Wingefors på hans kontor och sommarstuga i Värmland. Serieentreprenören har skapat Europas tredje största gamingbolag och sedan noteringen på Nasdaq First North för fyra år sedan har kursen stigit med 2500 procent. Ändå känner han sig som en ?flugskit? i branschen. Och det är inte så konstigt. Stor i Norden betyder inte stor på jorden. I avsnittet hälsar vi på honom på hemmaplan i Karlstad. Biltur inkluderad!

2020-09-07
Länk till avsnitt

Resistent mot Corona

Coronakrisen har haft liten påverkan för teknikkonsultbolaget Sweco. Under våren har 14000 av 17500 arbetat hemma, samtidigt presterar bolaget såväl ökad omsättning som förbättrad vinst, därtill en dubblad aktiekurs. En nyckel till hanteringen är den decentraliserade organisationen, säger VD Åsa Bergman. Hur krisen slår framöver återstår att se. Klart är att den decentraliserade organisationen måste få till ett enhetligt arbetssätt, implementera den så kallade Swecomodellen, så att lönsamheten i Centraleuropa kan bli lika bra som i norra Europa.

2020-08-31
Länk till avsnitt

Lata eller smarta?

Dagens unga värdesätter "work-balance" i högre grad än cheferna som anställer dem, vilket utmanar är en utmaning för traditionella advokatbyråer. Hur ser framtidens jurist ut och vad driver dagens unga? Och hur kan branschen tillgodose deras höga krav? I studion Alexandra Åquist, vd för Nordstedts Juridik som i dagarna släpper sin årliga rapport, med titeln "Framtidens jurist". 

2020-08-24
Länk till avsnitt

Alibaba, Tencent och en schweizisk alpstuga

I skuggan av handelskrig och kontroversen runt videoappen Tiktok fortsätter de kinesiska techbolagen att leverera. Men vilken påverkan har det stundande amerikanska presidentvalet på Kinas jättebolag? Hur påverkas Tencent när delar av företaget förbjuds på amerikansk mark? Finns det en konfliktrabatt i kinesiska bolagen? Mikael Sens har förvaltat Handelsbankens Kinafond sedan 2009 och berättar vad han just nu tycker driver aktiepriserna i en av världens största ekonomier. 

2020-08-17
Länk till avsnitt

Krisande börsvärden

Från storbankernas penningtvättshärvor, till fuskande bilföretag och attentat. Att vara dålig på krishantering kan stå aktieägarna dyrt. Ändå är många börsbolag relativt dåliga när olyckan knackar på. Klas Lindström är vice vd på konsultföretaget 4C Strategies och har lång erfarenhet från krishantering i både företag samhälle. Med åren har han arbetat fram metoder som ledningsgrupper kan använda sig av i en krissituation, men att följa en plan är ofta lättare sagt än gjort.

2020-08-10
Länk till avsnitt

Pengar är en illusion

Det säger galleristen Björn Wetterling om rika personer. Just nu genomlever han sin fjärde kris sedan han öppnade Wetterling Gallery första gången för 42 år sedan. Under coronatider har det blivit svårare att sälja samtidskonst vilket Wetterling i huvudsak har ägnat sig åt. I kristider tenderar konstsamlare att återgå till det som de uppfattar vara säkra kort, såsom folkhemsmålaren Carl Larsson istället för modern samtidskonst, säger han. Även om han tycker att den utvecklingen är ?erbarmligt tråkigt?, inte minst för konstnärerna, så fortsätter han att ringa runt till miljardärer i hopp om att de ska våga köpa något nytt. Just nu går den taktiken sådär.

2020-08-03
Länk till avsnitt

M&A i coronatider

Som chef för Deutsche Banks nordiska verksamhet ser Jan Olsson ljust på framtiden för alla möjliga typer av företagsaffärer, M&A. Inte minst eftersom coronakrisen ledde till snabb refinansiering för flera bolag, vilket kan ses som en psykologisk grund för kommande M&A-aktivitet. Därtill sitter pe-bolagen med välfyllda kassor, för att inte tala om pensionsjättarna och sektorer (såsom läkemedel och tech) som är långt högre värderade nu än före krisen. Bankveteranen Jan Olssons karriär började i Frankfurt 1988, därifrån fick han snart följa Berlinmurens fall och vara med när Östtyskland tog sina första stapplande steg mot marknadsekonomi och globala företagsaffärer.   

2020-07-27
Länk till avsnitt

Fullt ös på Mathems lager

Medan stora dagligvarukedjor årligen visar upp bra lönsamhet så kämpar e-handelsaktörer som kör hem mat fortfarande med minusresultat, trots att de får allt mer att göra. Hur kommer det sig? Vad är planen framåt och hur går det egentligen till när en kasse med varor produceras? Affärsvärldens reporter Helene Rothstein åkte till Mathems lager i Bromma och gick på rundvandring med vd:n Johan Lagercrantz. I avsnittet även intervju med Karl Lé Mon som har hand om produktionsflödet på Mathem och den tidigare chauffören och arbetsledaren Johanna Broberg.

2020-07-20
Länk till avsnitt

En gruvlig start

Pandemi, stängda gruvor, besparingar och varsel. Helena Hedblom har inte direkt fått en mjukstart som vd för gruvutrustningsbolaget Epiroc. Men även om hon är ny på jobbet är hon en veteran i gruvsammanhang med 20 år på Atlas Copco, sedermera Epiroc. Frågan är hur mycket det hjälper i tider då gruvor har stått still, något som slår hårt mot Epirocs lönsamma och viktiga eftermarknad. Hur hårt slaget blir återstår ännu att se (q2-rapporten presenteras 23 juli) men klart är att Helena Hedblom redan har accelererat ett omfattande besparingspaket över hela världen, inte minst i Sverige.
2020-07-13
Länk till avsnitt

En miljard på spel

När inrikesminister Mikael Damberg (S) aviserade att svenska nöjesparker skulle hållas stängda sommaren 2020 kom det som en chock för Christer Fogelmark, vd för nöjeskoncernen Parks and Resorts, som förenar Gröna Lund, Skara Sommarland, Furuviken och Kolmården. Även om de två sistnämnda får vara öppna med vissa restriktioner räknar han med ett intäktstapp på en miljard kronor. Nu pågår förhandlingar om att få in pengar på annat håll för nöjeskoncern som är helägt av släktingar till Clas Ohlson-grundaren. Dessutom pågår intensiva diskussioner mellan nöjeskoncernen och högt uppsatta politiker i regeringskansliet. I dagens avsnitt även om trender inom tivoliindustrin, vilka faktorer som är avgörande för lönsamheten och hur Fogelmarck tacklade tragedin hos vargarna inne på Kolmården som kostade en djurskötare livet.

2020-07-06
Länk till avsnitt

Vad menas med Sverigebilden?

Det har blivit allt vanligare att tala om Sverigebilden. Och hur Sverige uppfattas utomlands. Men det finns flera olika Sverigebilder som florerar samtidigt. Det är kartlagt att en del länder, exempelvis Ryssland, rapporterar en långt sämre bild av Sverige än andra.

Inte sällan används Sverige som ett exempel av utländska politiker för att driva en egen politisk fråga; allt ifrån migration till coronastrategi. Nationella varumärken skiljer sig stort från företags varumärken, det tar lång mycket lång tid att rubba ett lands varumärke, enligt internationella mätningar.

I studion för att diskutera Sverigebilder: Per-Arne Wikström, chef för Sverigekommunikation på Svenska institutet och journalisten Ossi Kurki-Suonio, som bevakar Sverige för Kauppalehti, som är Finlands motsvarighet till Dagens Industri,  samt programledare Helene Rothstein

2020-06-29
Länk till avsnitt

Life science under press

Sverige är det tredje land i världen som har flest Life science-bolag som är börsnoterade. Helena Strigård, vd för branschorganisationen Sweden Bio ser både för- och nackdelar med det. En hårt pressad sjukvård innebär pausade studier för life science-bolagen i coronatider och mängder av små forskningsbolag måste fylla på i kassan. Samtidigt går det väldigt bra för många coronarelaterade Life science-bolag ? men det finns en fara med det också.

2020-06-22
Länk till avsnitt

Staycation som börsstrategi

Även under coronatider har det gått bra för fondförvaltare Oscar Karlssons Sverigefond på Handelsbanken. Och han fortsätter att fokusera på staycation-aktier och det som han tror blir digitala vinnare i framtiden. Samtidigt är det flera bolag som han har lämnat under coronakrisen, inte minst ett innehav som påverkas av stigande arbetslöshet i stora lockdownländer som Spanien och Italien.

 
2020-06-15
Länk till avsnitt

SOS för SAS

Under coronatider är flygbolagen uppenbara förlorare. Inte för att de har misskött sig, utan snarare på grund av nödvändiga myndighetsbeslut som har fattats under rådande omständigheter med syfte att skydda människor från viruset covid-19. I detta läge befinner sig SAS under djup kris men frågan är vem som ska, kan, vill och bör rädda SAS? Vad säger storägare som Wallenberg, och varför är det så stor skillnad på de nordiska staternas förhållningssätt till SAS? Och hur kommer SAS att se ut efter corona? Affärsvärldens reporter Annelie Östlund har fördjupat sig i ämnet, och analyserar problemen med potentiell räddningsplanka som ännu inte är på plats.

2020-06-08
Länk till avsnitt

I aktieägarnas tjänst

Som vd för fönster- och dörrkoncernen Inwido vill Henrik Hjalmarsson växa mer på den fragmenterade europeiska marknaden, något han tror blir lättare med starkt decentraliserad organisationsmodell. Hjalmarsson är bara 43 år men har redan varit med om två unika händelser under sin karriär. Före Inwido var han vd på Findus Nordic och fick fronta hela nedläggningen av Findusfabriken i Bjuv som skapade en enormt stor politisk och facklig uppståndelse då ett stort globalt företag, Nomad Foods, köpte och sedan lade ner fabriken på en liten ort i Sverige. Hur har den erfarenheten påverkat hans syn på ägarfrågor? Dessutom fick han hastigt ta över som vd på Inwido när den tidigare vd:n, Håkan Jeppson, hastigt gick bort.  Då fick han ?hålla hjärnan kall och hjärtat varmt?.

2020-06-01
Länk till avsnitt

Börsvinnare på intensivvård

Överfyllda intensivvårdsavdelningar i coronatider har fått efterfrågan på Sedana Medicals produkter att skjuta i höjden. ?Den senaste tiden är nästan att likställa med ett krigstillstånd?, säger vd:n Christer Ahlberg. Detta medicinteknikbolag har produkten (Anaconda) som sederar (söver) intensivvårdspatienter med gas, istället för intravenöst. Förhoppningen är att deras läkemedelskandidat Isoconda blir godkänt i Europa och kan användas tillsammans med Anaconda. Men just nu används Anaconda med andra läkemedel och generika på tusentals intensivvårdspatienter i hela Europa. Metoden är inte godkänd, den sker off label. Vad säger Ahlberg om det? Hur kunde de öka försäljningen med 90 procent? Hur kan ett bolag som omsätter så lite värderas så högt på börsen? Och hur känns det när ens produkter kan vara det sista en människa någonsin får uppleva?  

2020-05-28
Länk till avsnitt

Vi lägger oss inte ner och dör

Stängda gränser. Inställda flyg. Samhällen i lockdown. Coronakrisen har drabbat hotellfastighetsbolaget Pandox hårt, både i praktiken och på börsen. Men vd:n Anders Nissen har en plan. Han säger att bolaget brukar gå stärkta ut ur kriser, att de inte lägger sig ner och dör. Hur ser planen ut den här gången? Vilka affärer kan man göra i det här läget? Och vad säger han om den krisande hyresgästen Scandic? Kan Pandox agera bank åt hotelloperatörerna? Och vad säger han om att förlora över hundra miljoner kronor på börsen?

2020-05-21
Länk till avsnitt

Facken går stärkta ur krisen

I coronatider ökar den fackliga anslutningsgraden. Med starkare facklig makt reformeras inte reglerna om anställningsskydd vilket leder till mindre flexibel arbetsmarknad på sikt, spår den erfarne arbetsrättsadvokaten Sten Bauer vid den globala advokatbyrån Baker McKenzie. Han förklarar även hur och varför företagen ansvarar för ergonomi när folk jobbar hemma samt vilka kriser som flammar upp i krisens fotspår. 

2020-05-14
Länk till avsnitt

En duo i dur

Det som är speciellt med investmentbolaget Creades är att det investerar i både noterade och onoterade innehav. Men hur har det gått för bolaget och deras innehav i coronatider? Det har Affärsvärldens reporter Madeleine Lundberg tagit reda på under en promenad med vd:n John Hedberg och styrelseordföranden Sven Hagströmer. 

2020-05-07
Länk till avsnitt

Branschkrasch, branschlyft och chefsjakt

I coronatider har varsel och permitteringar duggat tätt. Samtidigt skriker andra branscher efter personal. För att överbrygga gapet har Wallenbergstiftelserna agerat och skapat fyra nya snabbspår med rekryteringsbolaget Novare, börsbolag, stat och kommun. Det som började på Sophiahemmet, med att flygpersonal blev vårdpersonal har fortsatt till skog och skola. I studion Fredrik Hillelson, vd och grundare på Novare som även listar de elva viktigaste chefsegenskaperna vid en rekrytering.

2020-04-30
Länk till avsnitt

Krisens fastighetsvinnare

Fastighetssektorn fick snabbt stryk på börsen när Covid-19 svepte över världen, men det finns en sektor som går stärkt ur krisen. Det säger Mikael Söderlundh, analyschef på fastighetsrådgivaren Pangea Property Partners som även talar om avbrutna transaktioner och bråket mellan hyresvärdar och hyresgäster.

2020-04-23
Länk till avsnitt

Småbolagsbonanza

Småbolagsveteranen Christian Brunlid har ägnat sig åt svenska småbolag i tretton år. Men hur står sig de minsta bolagen i dessa tider. Som fondförvaltare ser han en rad möjligheter under coronakrisen, inte minst inom medicinteknik och läkemedel. Samtidigt för krisen med sig oväntade bakslag för bolag som verkar för en mer effektiv sjukvård. För den som gillar eller dissar svenska bolag är detta dagens måstelyssning.

2020-04-16
Länk till avsnitt

Privatbanken ? en granskning av Marginalen Bank

Många svenska banker har en ägare som är enskilt störst men Marginalen Bank har bara en enda ägare. Det är unikt. Banken slår också rekord vad gäller lån till närstående. Det är också unikt och något som Finansinspektionen anmärkt på tidigare, Men varför har lån till närstående ökat så mycket? Vad används pengarna till? Hur mycket får en bank låna ut till sina ägare och vad säger regelverket? Affärsvärldens reporter Annelie Östlund reder ut granskningen och Rebecca Söderström, lektor i civil- och kapitalmarknadsrätt vid Uppsala universitet förklarar regelverken. Programledare är Helene Rothstein.  

2020-04-09
Länk till avsnitt

Günther Mårder om största riskerna efter corona 

Hur Företagarnas vd, Nordnets tidigare Sparekonom och Aktiespararnas vd, Günther Mårder, investerar på börsen är ingen välbevarad hemlighet. Hans aktieportfölj har över 60000 följare. Men vilka investeringar gör han utanför börsen och hur går dessa i coronatider? Som företrädare för landets företagare, vilka förslag har han för att rädda jobben och välfärden? Och hur kommer synen på risk att förändras efter corona, både i näringslivet och på börsen? 
2020-04-02
Länk till avsnitt

Dansstopp och skuldfälla

Besöksnäringen går på knäna och än så länge ser vi få ljus i tunneln. I dagens avsnitt intervjuas nöjesjätten Stureplansgruppens vice vd Jennica Jonsson. Igår stängde de nattklubbarna Spy bar och Sturecompagniet. Om de öppnar återstår att se. Vad gäller den svenska restaurangbranschen kallar hon regeringens krispaket för skuldfälla. 

2020-03-26
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.