Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

rikedomspodden

rikedomspodden

Välkommen till rikedomspodden, en podd med inspiration, konkreta tips och verktyg för att göra ditt liv rikare från utbildningsföretaget Balansekonomi. I podden intervjuas Balansekonomis handledare och inspiratörer som turas om att prata personlig utveckling, tid, energi, pengar, företagande och passion...helt enkelt saker vi anser att ett rikare liv innefattar.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

balansekonomi.se/lyssna-pa-poddar-med-balansekonomis-handledare/

Avsnitt

#183: Är du medveten om hur du låter?

Kommunikation handlar inte bara om vad du säger, utan även hur du säger det. Charlie och Cathrin pratar om hur sättet att kommunicera kan uppfattas av andra och vikten av att anpassa tonen efter sammanhanget. Vi diskuterar också frågan om att alltid vara sig själv i sitt sätt att kommunicera är en gåva eller enförbannelse.

2021-02-24
Länk till avsnitt

#182: Kommunikationen för nya resultat

Hur kan vi använda vårt sätt att kommunicera för att skapa nya resultat i våra liv? Lennart och Cathrin diskuterar kommunikationens betydelse för att förbättra våra relationer, hur vi blir bättre säljare och hur vi kan kommunicera bättre med både vänner och familj. Dessutom faran med att brista i kommunikationer eller att kommunicera på fel sätt.

2021-02-17
Länk till avsnitt

#181: Att vara medveten om sin energi och sitt mående

Niklas och Lennart unnar sig att gräva djupare i ämnet energi och reflekterar över hur vår energi påverkar vårt välmående, och hur vårt välmående påverkar vår energi. Hur hänger fysisk och mental energi ihop? Hur kan vi agera när vi själva eller någon omkring oss känner sig ledsen? Vad är ilskans största tillgång?

2021-02-10
Länk till avsnitt

#180: Hur du tar ledarskap om din egen energi

Vad kan du själv göra för din egen energi, och hur kan du ta till vara på den för att ge till andra? Lennart och Niklas tar grepp om ämnet energi, hur du skapar den, hur du sprider den och hur du själv gynnas av att föregå med gott exempel i energifrågan. 

2021-02-03
Länk till avsnitt

#179: Mäter vi vare sig vi vill eller inte?

Charlie och Lennart bygger vidare i sin reflektion kring ämnet mätbarheter och tar upp frågan om mätbarheterna tar sig in i vårt liv oavsett om vi tar initiativ till det eller inte. Om det är så att vi inte har något val om vi ska mäta eller inte, är det inte då bäst att vi mäter sådant som har betydelse för oss?

2021-01-27
Länk till avsnitt

#178: Hur mäter vi det som inte kan mätas?

Vi tillbringar mycket tid med att mäta saker och ting. Vikt, löptider, inkomst och likes. Men hur mäter vi det som inte tycks kunna mätas? Hur mäter vi tillexempel vår allmänna hälsa eller relationen till våra barn? Lyssna till Charlie och Lennarts spännande resonemang kring mätbarheter och få tips på hur du kan mäta livets mjuka värden.

2021-01-20
Länk till avsnitt

#176: Att sätta mål där det på riktigt gör skillnad

"Vi har en tendens att sätta mål där det är mätbart, inte där det på riktigt gör skillnad" menar Charlie där han och Lennart diskuterar mål - från vision till målgång. För vissa är mål en nödvändig riktlinje för att komma framåt i livet, för andra är det en distraktion från att skapa de viktiga resultaten i livet. Är det bra att ha mål, eller är det som sägs resan som är det viktiga?

2021-01-13
Länk till avsnitt

#175: Bör man göra affärer med sina vänner?

Hur är det egentligen med att inleda affärsrelationer med sina vänner? Är det ett vinnande koncept eller är det ett enkelt sett att förstöra en vänskap? Charlie och Lennart resonerar kring att beblanda affärer med relationer, och varför vi ibland har lättare att köpa något av en främling än av en nära vän.

2021-01-06
Länk till avsnitt

#174: Att hålla sina nyårslöften

Året 2020 börjar (äntligen) närma sig sitt slut och vi har ett helt nytt år att se fram emot. Många av oss passar på att sätta upp nya mål och löften inför året som kommer och tar vara på den nystart som nyår innebär. Frågan är dock hur vi får våra nyårslöften att hålla? Är nyckeln att påbörja nya året redan i december, att vara tydlig med sin målsättning eller att planera en kickoff, inte bara för jobbet, utan för hela ditt liv?

2020-12-30
Länk till avsnitt

#173: Dan före dopparedan

Cathrin och Lennart samtalar kring hur vi kan få ett rikt liv i en annorlunda juletid. Hur skapar vi en meningsfull högtid när det inte blir som vi tänkt? Vad är de största utmaningarna och hur kan vi ta vara på den sociala distansen för att skaffa närmare relationer?

2020-12-23
Länk till avsnitt

#172: Små pengar, stora pengar

Idag pratar vi om dom stora pengarna - och dom små. Vilka är viktigast, och vilka påverkar ditt liv mest? Hur kommer det sig att vi  jämför kronor och ören när vi köper köttfärs, men bryr oss mindre när vi förlorar tiotusentals kronor på börsen? Lennart berättar om lyckan att få löneförhöjning och när prutandet inte går som planerat. Charlie sluter fred med en P-bot och vi tar även reda på om du är miljonär utan att veta om det.

2020-12-16
Länk till avsnitt

#171: Fördomarna om oss själva

Ny månad innebär nya möjligheter! Charlie och Lennart delar sina tankar och tekniker för att sammanfatta en period och skapa bästa möjliga förutsättningar för den period som kommer. Ett av dessa verktyg innebär att ifrågasätta bilden du har på dig själv. Vilka fördomar går du och bär på om dig själv? Är du en dansare eller är du inte en dansare? Hur gör vi för att ompröva de etiketter vi satt på oss själva?

2020-12-09
Länk till avsnitt

#170: När två perspektiv möts

Som vi pratat om i tidigare avsnitt är det viktigt att vara öppen för andra perspektiv, men vad händer när två perspektiv möts? Är det någon skillnad på om perspektiven som möts kommer från far och son, eller från chef och anställd? Vi tar ett fågelperspektiv över ämnet och går igenom hur samhällets olika perspektiv påverkar oss, oavsett om de kommer från en partner eller från Sveriges regering.

2020-12-02
Länk till avsnitt

#169: Det är inte hur du har det - utan hur du tar det!

Alla har vi någon gång tröttnat på klyschan "Det är inte hur du har det, utan hur du tar det", och därför ställer vi floskeln till rätta. Är det en överskattad idé som är fin i tanken men omöjlig i praktiken, eller är det perspektivets grundbult för att leva ett lyckligare liv?

2020-11-25
Länk till avsnitt

#168: Vilket perspektiv har du till dig själv?

Lennart och Niklas bygger vidare på ämnet perspektiv och går närmare på vilket perspektiv du har till dig själv och personerna i din omgivning. Vilket perspektiv har dom på dig, och ligger det i linje med ditt eget perspektiv? Vi pratar påverkansgrupp, personlig utveckling och vikten av att vara sann mot sig själv.

2020-11-18
Länk till avsnitt

#167: Det handlar om perspektiv

I veckans avsnitt pratar Lennart och Niklas om perspektiv. De förklarar varför en av de allra viktigaste egenskaperna man kan ha för sin personliga utveckling är förmågan att se andras perspektiv och varför detta är så otroligt svårt. För hjälp tar Lennart till ett mormorsknep och Niklas citerar en nobelprisvinnare - har någon mer rätt än den andra, eller handlar det om perspektiv?

2020-11-11
Länk till avsnitt

#166: Om investeringar och affärer

Jan och Lennart tar ett rejält tag om begreppet investeringar och diskuterar vad en affär egentligen är. Vad är skillnaden på en investering och sparande, och är Jan och Lennart överens om att ägna sig åt spekulation är en god eller dålig idé?

2020-11-04
Länk till avsnitt

#165: Din egen kickoff!

Charlie och Lennart tar ett rejält tag om en riktigt hjärtefråga, nämligen den personliga kickoffen. Hur ofta stannar du upp och ser efter var du är i ditt liv, och vart du är på väg? Som dom flesta andra är detta något vi gör allt för sällan, och då är en kickoff för dig själv ett inspirerande och kraftfullt verktyg att ta till! Men vad innebär det egentligen, och hur går du till väga för att förbereda ditt nästa steg i livet?

2020-10-28
Länk till avsnitt

#164: Att ge sina barn en stark ekonomisk start i livet

Att ge sina barn en god ekonomisk start i livet är viktigt. Men det handlar inte bara om att de ska ha pengar på kontot, utan även rätt ekonomiskt tänk. Lennart och Cathrin byter tankar och erfarenheter om hur de lärt sina barn om pengar och företagande i sin egen ekonomi, och hur det i sin tur har skapat en stabil grund att stå på den dagen det är dags att klara sig och sin ekonomi på egen hand.

2020-10-21
Länk till avsnitt

#164: Att ge sina barn en stark ekonomisk start i livet

Att ge sina barn en god ekonomisk start i livet är viktigt. Men det handlar inte bara om att de ska ha pengar på kontot, utan även rätt ekonomiskt tänk. Lennart och Cathrin byter tankar och erfarenheter om hur de lärt sina barn om pengar och företagande i sin egen ekonomi, och hur det i sin tur har skapat en stabil grund att stå på den dagen det är dags att klara sig och sin ekonomi på egen hand.

2020-10-21
Länk till avsnitt

#163: "Att förbereda barnen för vägen"

Charlie och Lennart pratar om hur man kan skapa bästa möjliga förutsättningar för sina barn, och utgår från premissen "Det handlar inte om att bereda vägen för barnen, utan att bereda barnen för barnen". Hur kan man se till att ens barn är förberedda på de utmaningar som väntar framöver och hur hård bör man vara på att uppmuntra till eget ansvar eller sätta gränser?

2020-10-14
Länk till avsnitt

#162: Energi - vår viktigaste resurs?

För er som missade förra livepodden (eller vill höra den igen) kommer här en repris, med uttagna godbitar om vikten av energi - hur den skapas, förvaltas och växer. Lennart och Niklas diskuterar varför energi är nyckeln till både pengar och integritet och svarar på hur du kan börja skapa mer energi i ditt liv. Denna vecka var dock inte tekniken med oss, så vi hoppas ni har överseende med ljudet - vi garanterar dock att innehållet är precis lika matnyttigt som vanligt!

2020-10-07
Länk till avsnitt

#161: Besvikelse, del 2

Miia och Charlie pratar om vad som skapar besvikelse, och hur den går att förebygga. Går det att planera bort en besvikelse, eller är det bristande planer som är själva grunden för att bli besviken? Vi pratar även om vad som är värst - att bli sviken eller att göra någon annan besviken.

2020-09-30
Länk till avsnitt

#160: Att ha en plan B!

Charlie och Cathrin pratar om betydelsen av att ha en plan B - och konsekvenserna som kan uppstå om du inte har en. Cathrin delar öppenhjärtat med sig av vad som gav henne en insikt om att ha en plan B när livet ställs på ända och vardagen tar en ny vändning. Charlie delar också med sig - av ett citat från en animerad film, som har större betydelse än man kan tro.

2020-09-23
Länk till avsnitt

#159: "The Law of Attraction"

Charlie och Lennart tar greppet om attraktionslagen - den så kallade "Law of attraction". Vad innebär egentligen detta fenomen, och fungerar det? Kan man attrahera det man vill i livet, och är man på riktigt attraktiv, vare sig man vill eller inte? Vi pratar också om hur man kan få det man drömmer om genom att ta ansvar över sina förhållningssätt.

2020-09-16
Länk till avsnitt

#158: Rikedomspodden Live - Om investeringsstrategier, sköldpaddor och att gå i passion

I veckans livepodd fokuserar vi på vilka investeringsstrategier som är mest spännande, lönsamma och säkra. Bör man vara en sköldpadda på börsen eller en finanshare som ser till att portföljen växer? Lennart och Jan diskuterar våra psykologiska behov kring stabilitet och spänning och hur vi får utlopp för dem på börsen, och hur man till slut kan gå i passion.

2020-09-09
Länk till avsnitt

#158: Om att ta kontroll över sina pengar!

Balansekonomi kan äntligen presentera pengakoll 2020!
Pengakollen är en vidareutveckling av det balansblad som vi har använt under många år för att få överblick över personliga inkomster, utgifter och hela den personliga finansiella ekonomin. I podden berättar vi mer om detta och vi pratar även om tankegångarna kring sparande och hur du kan gå från ord till handling för att få en mer harmonisk finansiell ekonomi.

2020-09-02
Länk till avsnitt

#157: Rikedomspodden goes live!

För första gången har Rikedomspodden sänt live! Detta kommer vi att fortsätta med varannan tisdag via vår Patreon, så gå in där och var själv med och ställ dina frågor rakt in till podden!

I dagens avsnitt pratar vi om rikedom kan vara negativt och hur coronavärldens arbete på distans påverkar vårt arbete och våra relationer. Vi tar dessutom grepp om FIRE-rörelsen och diskuterar hur mycket vi bör fokusera på pengar.

2020-08-25
Länk till avsnitt

#156: Om samhällsdebatten och medias brist på analys

Rikedomspodden intar ett nytt format och inleds idag av Lennart och Charlie som diskuterar medias brist på analys och hur det påverkar hur vi kommunicerar med varandra, både i diskussion och på sociala medier. Hur kan vi bli bättre på att lyssna och föra en konstruktiv debatt? Hur påverkar vinklad media vårt intag av information och hur kan vi hitta verkligt oberoende fakta? Lyssna till mycket intressanta tankegångar som börjar i gubbträsket och tar sig vidare ut till en progressiv samhällsutveckling medmänniskor emellan.

2020-08-19
Länk till avsnitt

#156: Om samhällsdebatten och medias brist på analys

Rikedomspodden intar ett nytt format och inleds idag av Lennart och Charlie som diskuterar medias brist på analys och hur det påverkar hur vi kommunicerar med varandra, både i diskussion och på sociala medier. Hur kan vi bli bättre på att lyssna och föra en konstruktiv debatt? Hur påverkar vinklad media vårt intag av information och hur kan vi hitta verkligt oberoende fakta? Lyssna till mycket intressanta tankegångar som börjar i gubbträsket och tar sig vidare ut till en progressiv samhällsutveckling medmänniskor emellan.

2020-08-19
Länk till avsnitt

#155: Besvikelse 1 - Miia & Lennart

Vi går lite djupare i ämnena och pratar om besvikelse, hur den känns, vad den grundas i och hur den uppkommer. Vi pratar förväntan, både ens egna och andras, och om vi är medvetna vilka förväntningar vi sätter på oss själva och de runt omkring oss. Vi besvarar också frågan om känslan av besvikelse kan vara en styrka, och hur vi drar fördel av den.

2020-08-12
Länk till avsnitt

#154: Energiekonomi 3 - Linnéa & Niklas

Vi rundar av temat Energiekonomi med att ta reda på onödiga energitjuvar, och vart energi går förlorad. Det som tar energi från dig kanske ger energi till någon annan, och idag tar vi reda på hur du kan ta reda på vad. Vi pratar också lilla stegets kraft, utbrändhet och ställer oss frågan: Är du mer sugen på att gå upp ur sängen imorgon än vad du var igår?

2020-08-05
Länk till avsnitt

#153: Energiekonomi 2 - Linnéa & Charlie

Vi pratar om den fysiska kopplingen till vår energi, hur vi kan skapa mer energi av att ändra vår hållning och om man kan utnyttja energin av att vara fly förbannad till något positivt. Charlie förklarar också varför tandtråd är början till ett nytt liv och hur det går om man försöker byta glödlampor med hjälp av en hammare.

2020-07-29
Länk till avsnitt

#152: Energiekonomi 1 - Linnéa & Lennart

Att det pratas mycket om tid och pengar märker vi av i både sociala sammanhang och i media, däremot pratar vi sällan om en tredje, och kanske ännu viktigare resurs - energi. Linnéa och Lennart pratar idag om hur du kan skapa mer energi och förvalta den på bästa sätt, hur du vet om du ger eller tar energi från personerna omkring dig och hur du kan skapa ett överflöd av energi och vända det till din fördel.

2020-07-22
Länk till avsnitt

#151: Reflektion 3 - Miia & Niklas

En studie som Niklas har kommit över visar att man bör reflektera 8 timmar om dagen. Kanske låter det som vansinnigt länge, men vid närmare eftertanke är det kanske väl investerad tid. Miia och Niklas diskuterar hur man ska nå upp till 8 timmar reflektion per dag genom olika sätt att reflektera, ensam, tillsammans med andra, i aktivitet och i lugn. Hur borde man reflektera mer och reflekterar vi för mycket i onödan?

2020-07-15
Länk till avsnitt

#150: Reflektion 2 - Mia & Charlie

Att reflektera - är det bra eller dåligt? Kan man reflektera för mycket eller övergår det till sluta till ett evigt ältande? Men kanske är det när svaren är som svårast att hitta som reflektion är som viktigast? Charlie och Mia försöker hitta lösningen på dessa frågor och belysa värdet av reflektion, även när det känns som mest överskattat.

2020-07-08
Länk till avsnitt

#149: Reflektion 1 - Mia & Lennart

Nytt ämne i podden och då även ny moderator! De kommande tre veckor kommer Mia guida våra poddare genom ämnet reflektion och inleder idag samtalet tillsammans med Lennart. Vi diskuterar vikten av reflektion, omedveten kontra omedveten reflektion och om hur reflektion är en av nycklarna till personlig utveckling.

2020-07-01
Länk till avsnitt

#148: Jaget i laget 3 - Linnéa & Niklas

Att veta sin plats i en grupp är inte alltid lätt, framför allt när ens plats verkligen sätts på prov. I dagens avsnitt pratar Niklas om hur coronakrisen påverkar vårt sociala liv och tvingar oss in i nya roller, i både jobbet och i hemmet. Dessutom pratar vi hur vi kan bli bekväma i våra nya roller och växa ur varje ny situation.

2020-06-24
Länk till avsnitt

#147: Jaget i laget 2 - Linnéa & Charlie

Din roll i en grupp präglas till stor del av hur du ser dig själv. Är du introvert eller festens mittpunkt? Eller kanske bådadera? I veckans avsnitt diskuterar vi om vi aktivt väljer vår roll i en grupp och hur vi kan göra för att ta en ny roll. Vi tar även fram de nya sociala relationerna som vuxit fram under coronakrisen.

2020-06-17
Länk till avsnitt

#146: Jaget i laget 1 - Linnéa & Lennart

Detta avsnitt leds för första gången av vår gästmoderator Linnéa Sigurdsson! Tillsammans med Lennart diskuterar de vilka olika roller som ingår i en grupp, vem som egentligen är chef och hur man kan skaffa sig försprång genom att ta reda på gruppens olika personligheter. Välkommen till temat som hjälper dig att bli framgångsrik i dina sociala grupper, oavsett om det är i familjen eller på jobbet!

2020-06-10
Länk till avsnitt

#146: Jaget i laget 1 - Linnéa & Lennart

Detta avsnitt leds för första gången av vår gästmoderator Linnéa Sigurdsson! Tillsammans med Lennart diskuterar de vilka olika roller som ingår i en grupp, vem som egentligen är chef och hur man kan skaffa sig försprång genom att ta reda på gruppens olika personligheter. Välkommen till temat som hjälper dig att bli framgångsrik i dina sociala grupper, oavsett om det är i familjen eller på jobbet!

2020-06-10
Länk till avsnitt

#145: Tro & Sanning 4 - Pia & Johan

Vi rundar av temat "Tro och Sanning" genom en djupare titt på tro-cirkeln, de olika stegen och vilken del som är bäst att börja med för att få nya resultat? Måste man tro på framgång eller kommer den även om man bara agerar för den? Pia och Johan pratar också om hur troer sprider sig i familjen och Johan delar med sig av en djup tro han levt efter under en lång tid.

2020-06-03
Länk till avsnitt

#144: Tro & Sanning 3 - Lennart & Niklas

Hur gör du för att ta reda på om en sanning faktiskt är en sanning? I dagens avsnitt diskuterar Lennart och Nikas skillnaden mellan just sanning och sanning - för den ena är sanningen svart, och för den andra är sanningen vit, samtidigt som båda kan ha rätt. Ibland hanterar vi våra troer som sanningar, och kanske är det bäst så?

2020-05-27
Länk till avsnitt

#143: Tro & Sanning 2 - Charlie & Lennart

Fenomenet "The law of attraction" är någonting som många har hört talas om, det vill säga att du får vad du fokuserar på. På många sätt är det precis så - men inte som du tror. Att tro att någonting kommer att ge ett särskilt resultat ökar också risken att det blir precis så. Det svåra är dock att veta vad som är tro och vad som egentligen är sanning.

2020-05-20
Länk till avsnitt

#142: Tro och Sanning 1 - Pia & Charlie

Vilka sanningar har du hittat på för dig själv? Pia och Charlie tar tag i verktyget "tro-cirkeln", som innebär att det du tror på påverkar hur du agerar, och därmed skapar resultat som bekräftar sanningen. Pia berättar om sin resa för att lära sig att tycka om att laga mat, och Charlie tar ett djupare perspektiv om hur hans relationer tagit skada av tron att de förr eller senare kommer spricka ändå.

2020-05-13
Länk till avsnitt

#141: Go-to ställe 2 - Lennart & Niklas

Vart tar du vägen när du hamnar i en obekväm situation? Lennart och Niklas pratar om hur man kan agera när man bli trängd, pressad eller satt i en sits man inte vill vara. Flyr man? Eller är det bättre att ta tag i det, även om man illa fäktar? Lyssna till ett öppet och naket avsnitt när Lennart och Niklas berättar om de beteenden och vanor de är mindre stolta över och hur de hanterar dem.

2020-05-06
Länk till avsnitt

#140: Prylar 3 - Lennart & Niklas

Vi bränner av sista avsnittet på temat prylar och pratar minimalism kontra inspirerande prylar. Vilka prylar har du runt omkring dig som ger energi, och vilka prylar tar energi ifrån dig? Duger enbart funktion eller är det värt att lägga lite extra för lyx och design?

2020-04-29
Länk till avsnitt

139: Go to-ställe 1 - Charlie & Lennart

Go to-ställe.. Vad är det ens för ord? Jo, det ska vi förklara! Det finns nämligen beteenden, både medvetna och undermedvetna, som du använder dig av då du utsätts för olika situationer. Ibland är de positiva, ibland negativa, men oavsett vilket är de viktiga att ta reda på. I Lennarts fall gör vi det genom en tillbakablick på barndomen, medan Charlie förklarar varför det vid första instinkt är en fantastisk idé att diska med en hammare.

2020-04-22
Länk till avsnitt

#138: Prylar 2 - Charlie & Lennart

Prylar och principer - när är det värt att investera lite extra i saker och ting? Är det viktigaste med prylar att de ska bidra till njutning eller utveckling? Och vad säger ens prylar om en själv? I dagens avsnitt möts komfort mot funktion, exklusivitet mot minimalism och BMWs möter tåskor när Charlie och Lennart pratar om deras relation till just prylar.

2020-04-08
Länk till avsnitt

#137: Prylar 1 - Pia & Johan

Vad är betydelsen av prylar? Blir man lycklig av att ha vissa prylar omkring sig, eller är det lättare att hitta lycka när man kan se annat än de saker man har omkring sig? Och kan prylar vara ett effektivt sätt att spara tid och få mer energi? Sätt igång tankarna om vilka prylar du ska ha i dit liv tillsammans med Pia och Johan!

2020-04-01
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.