Sveriges 100 mest populära podcasts

Sjukvårdspodden

Sjukvårdspodden

Sjukvårdspodden bjuder in spännande gäster som samtalar om utmaningar och möjliga lösningar inom svensk hälso- och sjukvård. Podcasten är utgiven av Roche Sverige. www.roche.se.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

soundcloud.com/user-567843564

Avsnitt

Om ojämlik tillgång till behandlingar i Europa

Socialstyrelsens återkommande analyser visar konsekvent stora regionala och socioekonomiska skillnader i den svenska sjukvården, särskilt när det gäller tillgång till behandlingar. Ännu större variationer förekommer i ett europeiskt perspektiv.

Hur ser tillgången till behandlingar i Sverige och i Europa ut, och vilken påverkan har det på svensk sjukvård och svenska patienter?

Gäster är Sara Almroth, vice ordförande för Nätverket för Spinal Muskelatrofi, Oskar Ahlberg, vice ordförande i Riksförbundet Sällsynta Diagnoser och medlem i NT-rådets patientråd och Charlie Grafström, Market Access Direktör på Roche.

Programledare är Jonas Edström.

2024-04-22
Länk till avsnitt

Framtiden för kliniska prövningar i Sverige

Hur påverkar de senaste förändringarna i regelverk och lagar möjligheterna för kliniska prövningar? Och vilka konsekvenser kan det få för life science-sektorn och patienter i Sverige? 

Gäster är Jessica Martinsson, generaldirektör, SwedenBIO, Peter Asplund, regeringens tidigare utredare om kliniska prövningar och Adam Szulkin, medicinsk chef, Roche. Programledare är Jonas Edström. 

2024-03-04
Länk till avsnitt

Arbetsmiljö och innovation inom sjukvården

Hur kan vi säkerställa en bra arbetsmiljön i vården? Och vem ska få vad när resurserna är begränsade? 

Hör Sten Kjellström, VD på S:t Eriks Ögonsjukhus, Robert Johansson, Personalregionråd i Stockholm och Tobias Lundin Gerdås, Ansvarig för Samhällskontakter på Roche i en diskussion om arbetsmiljön inom vården och de prioriteringar som måste göras när resurserna är begränsade.

Programledare är Jonas Edström.

2023-12-11
Länk till avsnitt

Möjligheter och utmaningar med AI i bröstcancervården.?

Det svenska screeningprogrammet i kombination med bland annat bättre behandlingar har minskat dödligheten i bröstcancer drastiskt. Men det är fortfarande många fall som missas. Det här avsnittet av Sjukvårdspodden handlar om möjligheter och utmaningar med AI i bröstcancervården.

Gäster är Karin Dembrower, bröstradiolog på Capio S:t Görans Sjukhus, Maja Fjaestad, forskare för AI Sweden och Susanne Dieroff Hay, ordförande i Bröstcancerförbundet.

2023-10-26
Länk till avsnitt

Utmaningar och möjligheter med ett nationellt program för lungcancerscreening

Hör Mia Rajalin, företrädare för Lungcancerföreningen och Mattias Fredriksson, enhetschef för Nationella Riktlinjer på Socialstyrelsen i ett samtal om utmaningar och möjligheter med ett nationellt program för lungcancerscreening.

2023-09-08
Länk till avsnitt

Hälsodata - en ovärderlig källa till kunskap

Hälsodata är en ovärderlig källa till kunskap som hjälper vårdgivare, forskare och företag inom life science att förebygga, upptäcka och behandla sjukdomar, inte minst sällsynta diagnoser. Men ligger Sverige fortfarande i framkant eller håller vi på att halka efter?

I avsnitt 37 av Sjukvårdspodden pratar Jonas Edström och Beata Ferencz om vad som kommer att krävas för att patienterna inte ska hamna mellan stolarna. Medverkande är Lina Nordquist, riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson (L) och ledamot i socialutskottet, Oskar Ahlberg, ledamot i Riksförbundet Sällsynta Diagnoser och ordförande i Svenska MPS-föreningen samt Maria Johansson Soller, överläkare på KI inom Klinisk genetik.

2023-04-03
Länk till avsnitt

Om vår tids stora hälsoutmaning: demenssjukdomar

Demenssjukdomar är en av vår tids stora hälsoutmaningar, men finns det tillräckliga resurser för att de som drabbas och deras anhöriga ska få den hjälp och det stöd de behöver?

I avsnitt 36 av Sjukvårdspodden pratar Jonas Edström och Beata Ferencz om den stora utmaningen som demenssjukdomar innebär för individer och samhälle. Medverkande är Philip Nevhage, verksamhetsansvarig för Alzheimer Sverige, Fredrik Lundh Sammeli (S), vice ordförande i socialutskottet, Björn Strindberg Lennhead - överläkare vid Kliniken för Geriatrik och Rehabiliteringsmedicin på Falu Lasarett och lärare på Karolinska Institutet samt Liselotte Björk, ordförande på Demensförbundet.

2022-12-15
Länk till avsnitt

Den åldrande patienten

Äldre får mer sällan nya och effektiva läkemedel. Äldre kvinnor är särskilt drabbade. Är det här en systematisk diskriminering och hur kan vi i så fall komma till rätta med det?

I avsnitt 35 av Sjukvårdspodden pratar Jonas Edström och Linda Avander om ojämlikheter inom vården som grundar sig på ålder. Medverkande är Thony Björk, apotekare och sakkunnig i läkemedelsfrågor på Sveriges Pensionsärsförbund, Janette Olsson (s), regionråd i opposition och ledamot i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, Susanne Rolfner Suvanto, sjuksköterska och tidigare utredare för nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen samt Barbro Westerholm, riksdagsledamot för Liberalerna.

2022-06-27
Länk till avsnitt

Sällsynta hälsotillstånd och FN:s nya resolution

FN har antagit en ny resolution. Den syftar till att förbättra situationen för de 300 miljoner människor världen över som lever med eller är anhöriga till någon med ett sällsynt hälsotillstånd. Resolutionen fokuserar på att säkerställa ett stärkt hälso- och sjukvårdssystem och implementeringen av nationella strategier för området. I avsnitt 34 av Sjukvårdspodden pratar Jonas Edström och Beata Ferencz om vad som behöver hända för att de med ett sällsynt hälsotillstånd ska få en bättre situation, både i Sverige och i världen. Medverkande är Anders Olauson, ordförande för Ågrenska, Acko Ankarberg, riksdagsledamot för Kristdemokraterna, Helene Cederroth, ordförande för Willefonden och Barbro Westerholm riksdagsledamot för Liberalerna.

2022-02-28
Länk till avsnitt

Nollvision cancer

Idag är cancer den överlägset främsta orsaken till död före 80 års ålder. Men det finns de som anser att det inte behöver vara så. Att cancer skulle kunna elimineras som dödsorsak och i större utsträckning än idag bli en botbar eller kronisk sjukdom, men är det verkligen möjligt och vad kommer i så fall krävas? I avsnitt 33 av Sjukvårdspodden pratar Jonas Edström och Eleonore Lundkvist om möjligheten att utrota cancer som dödsorsak med Ebba Hallersjö Hult, innovationsledare för innovationsmiljön Nollvision Cancer och Barbro Sjölander, ordförande i nätverket mot gynekologisk cancer. Ni får också en spaning från Peter Nordström, programchef på Swelife.

2022-02-16
Länk till avsnitt

Hälsodata och digitalisering

Digitalisering är en förutsättning för att maximera nyttan av precisionsmedicin. Tekniken och viljan finns, men vad krävs för att digitalisering av vården ska utvecklas i den takt som omvärlden kräver?
I avsnitt 32 av Sjukvårdspodden pratar vi om hälsodata och digitalisering tillsammans med Eva Bucksch, jurist på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, Helene Cederroth, grundare av Willefonden och Anna Sandström från AstraZeneca som leder gruppen för hälsodata inom regeringens samverkansprogram för Hälsa och Life Science.
2022-02-03
Länk till avsnitt

Fokus på tumöragnostiska behandlingar

Tillsammans med Magnus Carlsson, ordförande för Sarkomföreningen, och Gisela Helenius, molekylärbiolog och verksamhetsansvarig på Clinical Genomics i Örebro, samtalar vi om tumöragnostiska diagnoser. Vad är det, vad innebär det för patienten och vad kommer det innebära för vården? I vårt reportage har vi pratat med Anders Edsjö, överläkare vid klinisk genetik och patologi i Region Skåne, som har en stor inblick inom området. Vi får även en spaning från vår kollega Alexandre Breant som jobbar med just tumöragnostiska diagnoser.

2021-09-02
Länk till avsnitt

Hur kan vi bli bättre på klinisk forskning i Sverige?

I detta avsnitt pratar vi om kliniska prövningar. Varför är det viktigt och hur kan vi i Sverige bli bättre på det? Med oss för att diskutera det här har vi Karin Eriksson, forskningschef på Cancerfonden, och Anna Mannfalk, regionråd i Region Skåne. I vårt reportage berättar Annika Baan, chef för prövningsenheten inom onkologi vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg, om hur hon ser på läget för klinisk forskning i Sverige samt om vilka ambitioner de har på Sahlgrenska. Vi får även en spaning inom ämnet från Anna Nilsson Vindefjärd som är generalsekreterare för ForskaSverige!.

2021-06-23
Länk till avsnitt

Screening och tidig diagnos och vad det kan innebära

Tillsammans med Maja Ödmann som är mamma till Roy som föddes med genetiska muskelsjukdomen SMA typ 1 och Michael Anefur som är riksdagsledamot för KD samtalar vi om vikten av screening och tidig diagnos. I vårt reportage berättar Marie-Christine Ouillade som är ordförande för Newborn Screening  Alliance om hur de driver frågan om nyföddhetsscreening på europeisk nivå. Sist gör Björn Klanac som är fysioterapeut vid regionhabiliteringen i Göteborg en spaning i ämnet.

2021-05-03
Länk till avsnitt

Avancerade läkemedelsterapier ? det här är bara början

I detta avsnitt pratar vi om avancerade läkemedelsterapier tillsammans med Lise-lott Eriksson som är ordförande för Blodcancerförbundet samt Ann Novotny som är ansvarig för ATMP Center vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och projektledare för Gothia Forum. Kristina Kannisto som är projektledare vid Karolinska Centrum för Cellterapi delar med sig av en spaning inom samma ämne.
2021-03-29
Länk till avsnitt

Precisionsmedicin - Framtiden är redan här!

Precisionsmedicin lyfts ofta fram som framtidens behandling, men faktum är att den faktiskt redan finns här och nu. Precisionsmedicin möjliggör snabbare och mer precis diagnostik av bland annat olika cancerformer och sällsynta diagnoser & är ett allt viktigare verktyg inom hälso- och sjukvården. I det här avsnittet möter vi Johan Hartman, docent i patologi vid Karolinska Institutet och Karin Liljelund, vice ordförande i Lungcancerföreningen, för att diskutera hur dagens precisionsmedicin fungerar, och om det finns några luckor? Vidare i avsnittet delar Richard Rosenqvist Brandell, professor i klinisk genetik vid Karolinska institutet och projektledare för Genomic Medicin Sweden (GMS), en spaning på hur deras arbete och vision inom området ser ut.
2021-02-04
Länk till avsnitt

Sällsynta diagnoser

Att ställa diagnos kan vara en extra stor utmaning när vi pratar om ovanliga sjukdomar -där kunskapen är begränsad. Det finns över 7000 olika ovanliga diagnoser och mellan ca  2-500 000 personer i Sverige är drabbade. Lyssna till Maria Montefusco, ordförande för Riksförbundet för Sällsynta diagnoser & Thomas Sejersen, överläkare och professor vid Barnneurologen vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.  Ett internationellt perspektiv ger Dr Lucy McKay, vd Medics4RareDiseases i Storbritannien.  Vidare ger Ann Nordgren, adjungerad professor i klinisk genetik, Karolinska institutet en spaning. God lyssning!
2020-12-23
Länk till avsnitt

Vikten av tidig diagnos och en snabbare vårdkedja

Fler än hälften av alla lungcancerpatienter har en spridd sjukdom vid diagnos. Hur ska vi jobba för en tidigare upptäckt och snabbare vårdkedja? Det diskutera Mia Rajalin, med dr, leg. psykolog, patient & Marina Tuutma, ordf. Svenska Distriktsläkarföreningen. Hör ett internationellt perspektiv på lungcancervården Vanessa Beattie, specialistsköterska inom lungcancer vid Aintree Hospital i Liverpool, England. Vi får en spaning från Hanna Rafstedt, kontaktsjuksköterska vid Bröstcentrum på Södersjukhuset i Stockholm.
2020-11-11
Länk till avsnitt

Om hur det är att vara patient under pandemin

Lyssna till hur patienternas situation är under pandemin. Gäster är Ella Bohlin, kristdemokrat och Vårdutvecklingsregionråd i region Stockholm och Penilla Gunther, initiativtagare till en organisation som heter Fokus Patient som på olika sätt syftar till att stärka patienters ställning. Vi bjuder på ett europeiskt perspektiv från Mariano Votta, CEO Active Citizens Network och vidare kommer Vårdförbundets ordförande, Sineva Ribeiro presentera en spaning om hur pandemin har slagit mot hennes intressegrupp och hur hon ser på den närmaste framtiden med den vårdskuld som byggs upp.
2020-10-26
Länk till avsnitt

Cancersjukvårdens situation under pandemin

I det här avsnittet diskuterar vi cancervårdens situation under pandemin med gästerna Margareta Haag, ordförande för Nätverket mot cancer och Svenska Ödemförbundet, och Hans Hägglund, Nationell cancersamordnare och ordförande Regionala cancercentrum i samverkan. Vi får även ett europeiskt perspektiv direkt från Martii Aarpro, ordförande för European Cancer Organization (ECCO). Veronika Lindberg, kanslichef vid Storstockholms diabetesförening ger oss en samtida spaning.
2020-07-06
Länk till avsnitt

#6 Ulrika Karlsson & Anders Olauson - Kraftsamla för en jämlik vård

I säsongens sista avsnitt gästas Jonas Edström av Ulrika Karlsson (M), riksdagsledamot och ledamot i EU-nämnden, och Anders Olauson, hedersordförande European Patients Forum (EPF).
2018-03-27
Länk till avsnitt

#5 Margareta Haag & Fredrik Lundh Sammeli - Kraftsamla för en jämlik vård

Jonas Edström gästas i det femte avsnittet av Sjukvårdspodden av Fredrik Lundh Sammeli (S), riksdagsledamot och ordförande i socialförsäkringsutskottet, och Margareta Haag, ordförande för Svenska Ödemförbundet och vice ordförande för Nätverket mot cancer.
2018-03-20
Länk till avsnitt

#4 Inga-Lill Lellky & Barbro Westerholm - Kraftsamla för en jämlik vård

I Sjukvårdspoddens fjärde avsnitt får Jonas Edström besök av Barbro Westerholm, riksdagsledamot och äldrepolitisk talesperson för Liberalerna, och Inga-Lill Lellky, grundare av Cancerkompisar.
2018-03-13
Länk till avsnitt

#3 Johan Assarsson & Lise Lidbäck - Kraftsamla för en jämlik vård

Jonas Edström gästas av Johan Assarsson, vd Inera och vice ordförande eHälsomyndigheten, och Lise Lidbäck, förbundsordförande Neuroförbundet, i det tredje avsnittet av Sjukvårdspodden.
2018-03-06
Länk till avsnitt

#2 Roger Henriksson & Ante Nordqvist - Kraftsamla för en jämlik vård

I det andra avsnittet av Sjukvårdspodden samtalar Jonas Edström med Roger Henriksson, professor och verksamhetschef för Regionalt cancercentrum (RCC) Stockholm Gotland, och Ante Nordqvist, beteendevetare och medlemsansvarig på Ung Cancer.
2018-02-27
Länk till avsnitt

#1 Lars Ohly & Laura Hartmann - Kraftsamla för en jämlik vård

Säsong tre av Sjukvårdspodden inleds med att Jonas Edström, policychef på Roche, gästas av Lars Ohly, dåvarande ordförande för Funktionsrätt Sverige, och Laura Hartman, ordförande för Tillitsdelegationen.
2018-02-19
Länk till avsnitt

#16 Olle Lundberg - Jakten på den jämlika vården

Sjukvårdspoddens Jonas och Björn träffar Olle Lundberg som har lett Kommissionen för jämlik hälsa.
2017-06-14
Länk till avsnitt

#15 Sineva Ribeiro - Jakten på den jämlika vården

Sjukvårdspoddens Jonas och Björn träffar Sineva Ribeiro,Förbundsordförande i Vårdförbundet
2017-06-07
Länk till avsnitt

#14 Olivia Wigzell - Jakten på den jämlika vården

Sjukvårdspoddens Jonas och Björn samtalar om jämlik vård med Olivia Wigzell som är Generaldirektör på Socialstyrelsen.
2017-05-29
Länk till avsnitt

#13 Carl Johan Sundberg - Jakten på den jämlika vården

Sjukvårdspoddens Jonas och Björn träffar Carl Johan Sundberg som är bla läkare och professor i molekylär och tillämpad arbetsfysiologi.
2017-05-22
Länk till avsnitt

#12 Katarina Johansson - Jakten på den jämlika vården

Sjukvårdspoddens Jonas och Björn träffar Katarina Johansson som är Ordförande i Nätverket mot Cancer.
2017-05-15
Länk till avsnitt

#11 Ann-Sofi Lodin - Jakten på den jämlika vården

Sjukvårdspoddens Björn och Jonas träffar Ann-Sofi Lodin som är regiondirektör i Västra Götalandsregionen.
2017-05-08
Länk till avsnitt

#10 Tove Lindahl Greve - Jakten på den jämlika vården

Sjukvårdspoddens Björn och Jonas pratar jämlik vård med Tove Lindahl Greve som är verksamhetschef på Ung Cancer.
2017-04-30
Länk till avsnitt

#9 Gabriel Wikstrom - Jakten på den jämlika vården

Jonas och Björn träffar i premiäravsnittet av säsong 2, Gabriel Wikström (S), som är Folkhälso-, Sjukvårds- och Idrottminister.
2017-04-23
Länk till avsnitt

#8 Dag Larsson - Jakten på den jämlika vården

Jonas och Björn träffar, i säsongens sista avsnitt, Dag Larsson (S) oppositionsråd i Stockholms läns landsting och ordförande i SKL:s sjukvårdsdelegation. Tillsammans diskuterar de bland annat behovet av nivåstrukturering samt hur sjukvården kan stärkas av ökad samverkan.
2016-12-27
Länk till avsnitt

#7 Sofia Wallström - Jakten på den jämlika vården

Sjukvårdspoddens Björn och Jonas träffar Sofia Wallström som är generaldirektör på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV. I ett värdefullt samtal diskuterar de bland annat hur vi kan säkerställa att patienter får tillgång till den bästa möjliga vården och hur vi tillsammans kan arbeta för en mer jämlik vård.
2016-12-22
Länk till avsnitt

#6 Anders Lönnberg ? Jakten på den jämlika vården

Sjukvårdspoddens Björn och Jonas träffar Anders Lönnberg (S) som är regeringens Life science-samordnare. Vi samtalar om förädlingsvärden och hur innovationer förbilligar utvecklingen, samt hur hemmamarknaden är absolut nödvändig för att få fram kunskap att exportera. Det arbete Anders bedriver är starkt bidragande till att vi ska uppnå bästa möjliga jämlika vård i Sverige.
2016-12-12
Länk till avsnitt

#5 Emma Henriksson ? Jakten på den jämlika vården

Sjukvårdspoddens Björn och Jonas träffar riksdagsledamoten och Socialutskottets ordförande Emma Henriksson (KD). Tillsammans diskuterar de hur patienterna kan ses som en resurs för vården samt hur man kan förbättra möjligheterna att implementera beslut.
2016-12-05
Länk till avsnitt

#4 Christina Kennedy ? Jakten på den jämlika vården

Sjukvårdspoddens Björn och Jonas träffar Christina Kennedy som är chefredaktör och ansvarig utgivare för Dagens Medicin. De har som mission att förbättra svensk sjukvård och Christina, som hon själv uttrycker det, har lyxen att träffa inflytelserika människor och ställa de frågor hon vill ställa, vilket gör henne till en utmärkt samtalspartner för att bättre förstå hur vi ska uppnå en mer jämlik hälso- och sjukvård.
2016-11-25
Länk till avsnitt

#3 Daniel Forslund ? Jakten på den jämlika vården

Sjukvårdspoddens Björn och Jonas träffar Daniel Forslund (L) som är innovationslandstingsråd i Stockholms läns landsting. Vi pratar om ett smörgåsbord av möjligheter, frihet att bedriva entreprenörskap och hur Sverige tappar i digitaliseringsracet. Daniels passion och engagemang för förändring och e-hälsa har belönat honom med internationella priser. Vi är nyfikna på vilken väg Daniel ser att vi behöver gå för att uppnå en mer jämlik vård.
2016-11-18
Länk till avsnitt

#2 Heidi Stensmyren ? Jakten på den jämlika vården

Sjukvårdspoddens Björn och Jonas fortsätter sin jakt på den jämlika vården. Denna gång gästas podden av Heidi Stensmyren, ordförande i Svenska Läkarförbundet. Vi pratar bland annat kompetensförsörjning, beslutsmandat och möjligheter med IT-system.
2016-11-11
Länk till avsnitt

#1 Anders Ekholm ? Jakten på den jämlika vården

Sjukvårdspoddens Björn och Jonas träffar Anders Ekholm som är vice VD och policychef på Institutet för framtidsstudier. Vi pratar universell proportionalism, reglerautktoritet och faktaresistens. Anders holistiska perspektiv och nyfikna kunskapstörst gör honom till en ovärdelig samtalspartner för att vi ska förstå hur vi kan närma oss en jämlik hälso- och sjukvård.
2016-11-07
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.