Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Nördic Knitting

Nördic Knitting

Allt från stickhistoria till sticktips med Heléne Wallin & Johanne Ländin. När vi själva inte pratar ingående om långsam och krånglig stickning så intervjuar vi intressanta gäster. www.nordknit.blogspot.com

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

nordicknitting.libsyn.com/podcast

Avsnitt

127. Sticka mer hållbart

Materialexpert Björn Florman pratar om hur vi ska tänka när vi väljer garn för att stickningen ska bli så hållbar som möjligt. Vilka fibrer är bäst ? eller minst dåliga för miljön? Tencel, ull eller akryl?

2021-03-01
Länk till avsnitt

126. TV-stickning

Vi pratar om nya böcker med stickprojekt baserade på TV och film; Outlander, Starwars och Harry Potter. Det blir även en utflykt till det vackra Yorkhire på 1930-talet med fantastiska stickade plagg. Och fullständig besatthet i en mönsterstickad halsduk.

2021-02-14
Länk till avsnitt

125. Städa stashen!

När blir mycket garn FÖR mycket? Vi tar ett dyk ned i våra garnhögar och helt oförklarliga samlingar av stickprylar. Med anledning av vår systerpodd Mamma stickars förnämliga upprop #slaktastashen funderar vi kring våra garnsamlingar och alla avstannade projekt.

Vi gör ett försök att använda Mari Kondos metod att rensa ut och har satt ihop en lista med start i de enklaste pryttlarna och sedan levlar upp till den svåraste nivån; garnlagret. Om du känner att det är läge att starta det nya året med en storstädning i allt som hör stickningen till kan du lyssna på avsnittet medan du sorterar och röjer.

2021-01-26
Länk till avsnitt

124. Allt om patentstickning

I detta avsnitt har vi åter en kär gäst; Ivar Asplund. Under tiden som Johanne jobbar för fullt gör Heléne en djupdykning i tekniken PATENTSTICKNING tillsammans med Ivar. Du får veta allt du vill och lite till om patentstickning. Massor av tips och goda råd! Designers! På bloggen finns bilder på alla plagg vi pratar om ? missa inte det! Det blir också en språklig utvikning. Varför heter patentstickning ?brioche? på engelska? Hur kommer svenska sticktermer att förändras när vi stickar allt mer efter engelska beskrivningar?

2021-01-17
Länk till avsnitt

123. På spaning efter de trender som flytt

I årets sista avsnitt summerar vi vårt poddår 2020 och försöker även ringa in några viktiga och minnesvärda saker som hänt under året. Vi ger oss även traditionsenligt på att spana och spekulera inför nästa år. Vi är sällan först med det senaste, men både instämmande nickningar i nostalgins tecken och förvånat höjda ögonbryn utlovas! Glöm inte att det alltid finns mer och bilder och länkar på bloggen. Tack alla som lyssnat och hört av er under året - vi hörs igen nästa år! Gott Nytt År och stor kram från Johanne & Heléne

2020-12-31
Länk till avsnitt

Mysteriemössa nr 6

Hoppas att många vill mysteriesticka tillsammans med oss. Det finns ett inlägg på bloggen (nordknit.blogspot.com) om var man hittar mönstret och vad man behöver för stickor och garn. God jul!

2020-12-23
Länk till avsnitt

122. Bokfrossa och författarintervjuer

Ett extra långt avsnitt med extra allt! Boktips i långa rader inför julens önskelistor. Dessutom två författarintervjuer; Erika Åberg "Stickat till vardags" och Ann-Sofie Svansbo "Östgötakoftor".

2020-12-12
Länk till avsnitt

121. En lada full av garn

I en lada i Jämtland spinns ett nytt svenskt garn, så mjukt att det känns som cashmere. Ullen kommer från det nästan lika nya jämtlandsfåret.

Mönstren till garnet hämtar sin inspiration från (minst) hundraåriga stickade plagg som fanns i hemslöjdskonsulenternas samlingar.

Spinneriet drivs av ekonomisk förening som tänkte på allt, utom på den lilla "detaljen" vem som skulle stå där och spinna garnet. Men räddningen kom från ett oväntat håll.

 

2020-11-29
Länk till avsnitt

120. Hönsestrikdronningen Anna Bauer

Anna Bauer har gjort coola mönster i häftiga färger i båda sina böcker om hönsestrik.

Dessutom har hon givit ut Sveriges (kanske världens) första stickfanzine, Smörhönan.

Anna törs också prata om stickningens mörka sida (känsliga lyssnare varnas!)

2020-11-15
Länk till avsnitt

119. Som ett smycke om halsen

Islandströjor är vackra, varma, lätta och roliga att sticka. På Island har i stort sett alla en "lopapeysa" i garderoben. Tröjorna är kända för sina fina mönster runt oket.

Vi har intervjuat Asdís Joelsdottír, lektor i textil på Islands universitet, som också har skrivit en bok om islandströjornas intressanta historia.

2020-10-18
Länk till avsnitt

Hurra för Heléne!

Gratulanterna är sonen Linus, svärdotter Therese och barnbarnen, syster Anneli, vännen Ivar Asplund, Elisabeth Nicholson som arrangerar resorna, kollegan Annkristin Hult, vännen Erika Åberg, vännen Maja Karlsson, vännerna Lotta Bengtsson och Madelaine Janson och sambon Jonas.

2020-10-14
Länk till avsnitt

118. Stickning i Coronans tid

Hur har vi påverkats av pandemin? Har vi stickat mer eller mindre? Har vi handlat mer eller mindre garn? (Gissa en gång). Och vad saknar vi mest?

2020-10-04
Länk till avsnitt

117. Makalösa Maja

Maja Karlsson har både hunnit göra en ny stickbok med massor av sockmönster och sett till att garnföretaget Järbo fått en nystart i höst.

Hur har hon burit sig åt för att inte få slut på idéer och tid att hinna med allt?

2020-09-20
Länk till avsnitt

116. Tema Isager

En vacker sommarkväll träffades Heléne och Ivar Asplund i trädgården för att prata om den danska stickdesignern Marianne Isager. I avsnittet berättar Ivar om hur han först kom i kontakt med hennes design och varför hon är en av hans stora inspirationskällor. "Att upptäcka Marianne Isager var en milstolpe", säger Ivar. Vi pratar om hennes böcker, hennes intrikata design som kan se enkel ut men alltid är sinnrik; snillrika konstruktioner som man måste sticka för att förstå.  Ja, och så kom glassbilen.

Välkommen till Tema Marianne Isager!

2020-08-20
Länk till avsnitt

115. Designerspaning

Ett avsnitt inspelat på distans under de allra varmaste dagarna i juni. I huvudsak pratar vi om ett helt gäng med olika stickdesigners vi spanat in vill tipsa om - de allra flesta nordiska. Listor och länkar på bloggen där du också kan lämna dina tips på spännande stickning att kolla in under sommaren.

Skön sommar med mycket stickning tillönskar vi er!

Kram från Heléne & Johanne

2020-07-10
Länk till avsnitt

114. Allt om Pauls tröja

För att fira att Paul McCartney fyller år den 18 juni kommer här ett helt avsnitt om Pauls fina Fair Isletröja från 1970-talet. Det är Johanne som ritat diagram och stickat sedan i höstas och nu börjar bli klar. Diagram finns på Ravelry + en sorts dokumentation över hur Johanne har stickat. I poddavsnittet finns mer information och
svar på eventuella frågor. Grattis Paul!

2020-06-18
Länk till avsnitt

113. Maj och de mystiska guldtröjorna

Hör danska doktorn i textilvetenskap, Maj Ringgaard, berätta om de mystiska guldjackorna från 1600-talet. De är urmödrar till alla koftor vi fortfarande stickar idag!

2020-05-31
Länk till avsnitt

112. Kerstin Olsson, legendarisk Bohusdesigner

Kerstin Olsson var designer på Bohus stickning under 1950- och 60-talet. Ett av hennes första mönster var, nu så populära, Vildäpplet.

Hon lärde sig mycket av Emma Jacobsson, Bohus sticknings grundare, men hade redan från början en fantastisk känsla för färger.

Kerstin var med till det bittra slutet, men fortsatte sedan som konstnär och har fortfarande en ateljé i Göteborg.

2020-05-17
Länk till avsnitt

111. Näver Say Näver

Vi är tillbaka! Med näverstickning, med sticktips och med uppdateringar från det dagliga livet och stickkorgen. Även virkning nämns!

2020-05-10
Länk till avsnitt

110. *sticka, titta, lyssna, läs. upprepa *-*

Vi har fyllt fem år! Och vi missade vår egen födelsedag. Så kan det gå när tillvaron ställs på ända på grund av coronapandemin.

Helene och Johanne sitter på var sitt håll och testar i detta avsnitt ett nytt sätt att spela in när vi nu inte kan ses. Och av bara farten är det premiär för ett nytt redigeringsprogram också.

I avsnittet haglar det tips att förströ sig med tillsammans med stickningen. Dela gärna fler tips på bloggen! nordknit.blogspot.com

 

2020-04-03
Länk till avsnitt

109. Färglära för stickare

Färg ? så härligt, men svårt!  Men varför är det så svårt att välja och kombinera? Går det att lära sig? I detta avsnitt delar Johanne med sig av funderingar och kunskap om sitt särintresse specialområde.

2020-03-12
Länk till avsnitt

108. Stickbeskrivningen ? vän eller fiende?

Att skriva mönster enkelt och kortfattat, men så att andra ändå begriper hur något ska sticka är en konst.
Det finns olika förkortningar ? vilka fungerar bäst? Går det att förklara så att alla fattar? Och hur mycket förutsätts det att man redan kan för att kunna förstå en beskrivning?

2020-02-15
Länk till avsnitt

107. Utan spaning - ingen aning

Nytt år, nytt decennium! I avsnittet blickar vi både bakåt och framåt. Summerar decenniet som gått och spekulerar om decenniet som precis har börjat. Bilder och länkar på bloggen - missa inte!

2020-01-26
Länk till avsnitt

106. Det Tyska Avsnittet

Ta fram din bästa sockstickning och willkommen att hänga med till Tyskland en stund! Vi pratar tyska garner, böcker och butiker. Herbert Niebling nämns! Och kom ihåg att ?Det behövs inget EU för stickning", som Johanne så riktigt utbrister. Tschüss!

2019-12-18
Länk till avsnitt

105. Nytt i stickbokhyllan

 

Det börjar lacka mot jul och vi har laddat upp med en hel hög nya stickböcker. Förhoppningsvis får du flera bra tips till önskelistan!

2019-12-02
Länk till avsnitt

104. Handarbete och feminism

Att brodera kvinnomärket var som att släpa det i smutsen, berättar Louise Waldén. Hon var medlem i Grupp 8 och handarbetade under den period när det ansågs tillhöra en förlegad kvinnoroll.

Louise är kvinnohistoriker och har forskat om vad symaskinens utveckling betytt för kvinnor. I avsnittet pratar vi också om hur handarbete också har alltid varit ett sätt för kvinnor att kunna dra sig undan och ägna sig åt något eget och få utlopp för sin kreativitet.

 

2019-11-11
Länk till avsnitt

103. Garntrender

Lokala garner och nya små spinnerier som poppar upp överallt verkar vara en rådande trend ? inte bara i Sverige. Era utsända rapporterar från garnfestivalen Yarndale i Yorkshire och Shetland Wool Week.

2019-10-27
Länk till avsnitt

102. Lånat, sparat, ärvt & nytt - Celia Dackenbergs nya bok

Vi har träffat Celia B. Dackenberg för att prata om hennes senaste bok "Lånat, sparat, ärvt & nytt - småkoftor, fintröjor och annat stickat för barn". Celia berättar också om varför stickningen har ?allt? ? och det enda som stickningen INTE har. På bloggen får du också veta vem som lanserade begreppet ?dubbelvarv? och varför vi vill lansera det igen.

2019-10-09
Länk till avsnitt

101. Cornelia Hamilton ? på jakt efter äventyr

Stickdesignern Cornelia Hamilton sökte äventyret och lämnade New York för Sverige i början av 80-talet. Hon blev kvar här och var den som tog in det unika Norogarnet från Japan hit.

Cornelia har jobbat på att föra ut den svenska stickningen till USA och delar numera sin tid mellan Atlanta och Mariefred. Hon har också uppfunnit ett nytt sätt att sticka hål (!) och gör fortfarande design till Vogue Knitting. Nu ser hon tecken på att en ny stickvåg är på gång.

2019-09-15
Länk till avsnitt

100. Avsnitt ett hundra!

Vi gjorde det! Vi är framme vid avsnitt 100! Det kunde vi inte ens drömma om när vi startade för drygt 4 år sedan. I detta jubileumsavsnitt blickar vi både bakåt och framåt. Ni får äntligen veta vad vi stickar på just nu och det blir också prima tips. På bloggen finns mycket mer att läsa kring avsnittet, statistik och fantastiska fakta. Och den första inofficiella bilden på Johannes senaste design.

2019-08-25
Länk till avsnitt

99. Hemma från Craft Camp

I det här avsnittet är det rejäl ESTLANDSPEPP efter att Heléne kommit hem från årets upplaga av Craft Camp. Du får också följa med till Upplandsmuseet och utställningen "Kulturkoftor & Sagotröjor."

2019-08-06
Länk till avsnitt

98. En ny Shetlandsgalning

Nu har Johanne varit på Shetland för första gången och vill berätta ALLT! Om garnet, fåren, de gamla samlingarna av stickat på museerna, de gulliga shetlänningarna och lunnefåglarna.

2019-07-17
Länk till avsnitt

97. Resan till Yttre Hebriderna

Ett extra fullmatat avsnitt från vår resa med Red Fox Travel till Yttre Hebriderna i början av juni. Vi berättar allt - och lite till - som vi var med om på denna fantastiska resa med sticktema. Dessutom kan du lyssna på intervjuer med Kristina Macleod, Harris Tweed och Madeleine Östling på spinneriet Uist Wool. Bilder och länkar finns som vanligt på vår blogg www.nordknit.blogspot.com

2019-07-01
Länk till avsnitt

96. Ull-traintressant om svensk ull

Annkristin Hult kan ull. Hon är nationell utvecklare med inriktning mot slöjd- och hållbarhetsfrågor och fokus på ull på Nämnden för Hemslöjdsfrågor.

Vi frågade Annkristin hur vi kan bli bättre på att ta hand om vår svenska ull ? och enligt henne finns det hopp!

2019-06-02
Länk till avsnitt

95. Tidsresa med textilnördar

När Nördic Knitting mötte Historical Textiles blev resultatet ett späckat avsnitt med mycket historia och ännu mer om ull ? precis som man vill ha det, eller hur? De kunniga kvinnorna bakom Historical Textiles är Maria Neijman och Amica Sundström.

2019-04-02
Länk till avsnitt

Boktips del 2

Vi rekommenderar flera svenska och norska "måsten" till stickbiblioteket, plus några böcker och häfte om hur man lagar och stoppar. Att inspireras av äldre mönster verkar vara något av en trend ? men ändå har böckerna blivit väldigt olika, så Heléne och Johanne har var sin favorit.

2019-03-17
Länk till avsnitt

Boktips del 1

Vad var det mest överaskande som Ingun Grimstad Klepp och Tone Tobiasson upptäckte när de skulle skriva ny norsk stickhistoria? Och hur lyckades Wenche Roald göra moderna plagg av snart hundra år gamla mönster? Ett avsnitt för den som vill frossa i den fantastiska norska sticktraditionen på olika sätt.

Det blir fler böcker i nästa avsnitt.

2019-03-02
Länk till avsnitt

92. Värmländska vantsamlaren Carina Olsson

Möt Värmlands mesta vantsamlare, hemslöjdskonsulenten Carina Olsson! Hon har 400 vantar i sin privata samling och har gjort det till sin uppgift att rädda gamla vantar med ovanliga mönster undan förgängelsen. Hon tog med sig några särskilt utvalda par till ett innehållsrikt samtal. Många bilder på bloggen!

I tidningen Hemslöjd, nr 1/19, har Johanne skrivit en artikel om näverstickning där Carina också medverkar. Missa inte det!

 

2019-02-06
Länk till avsnitt

91. Året som kommer och året som gått

Årets första avsnitt! Vi träffades efter ett långt uppehåll och pratade om det som varit och det som kommer. Ett långt och slingrigt samtal blev det - om det gångna året och vad vi ser fram emot det här året. Håll till godo och häng med i svängarna!

2019-01-22
Länk till avsnitt

90. Möt Mikumaria och KASAM-koftan!

Tidigare i höstas träffade vi Maria. Det blev ett långt och härligt samtal om många och viktiga saker med utgångspunkt i hennes KASAM-kofta. Om mening, mod, livet, stickningen, konsten och nästan allting!

2018-12-30
Länk till avsnitt

Mysteriemössan 4

Nu är det snart dags att lägga upp till en ny mysterimössa och den här gången tar vi alla stickare med på en resa genom Sverige.

Om du vill delta så behöver du tunna stickor (2 mm) och tunt garn (400 m/100 g). Ett nystan mörk bottenfärg och ett nystan ljus mönsterfärg eller tvärtom.

Masktätheten är extra viktig i år om du inte vill att mössan ska bli för stor!

2018-12-21
Länk till avsnitt

89. Hönsestrikkaren Anna Bauer

Anna Bauer är textilkonstnär och "dronning av hönsestrikk". Hon stickar bara udda vantar, massor av mönster, ännu mera färger och gör även stickad konst.

Hon behöver heller aldrig sticka vända på stickningen och sticka från avigsidan. Lyssna på avsnittet får du veta hur hon bär sig åt!

2018-12-19
Länk till avsnitt

88. Ulla, mästare i stickning

Sverige har fått sin första mästare i stickning och vi har förstås intervjuat henne. Ulla Engquist har stickat i 60 år och "forskat" i stickning i 40 år. Hon kan allt om uppläggning, hoptagningar, ökningar, minskningar, kanter, knapphål och hur man får en SKARP ANSLUTNING.

2018-12-02
Länk till avsnitt

87. Sill, kvinnor och stickning

Heléne berättar om "the Gutter Girls" ? fiskrensarflickorna längs engelska och skotska kusten som stickade medan de väntade på att båtarna skulle komma in med dagens fångst.

De hade råd att med köpegarn och stickade gärna det senaste modet. Och så de fina fiskartröjorna förstås, så kallade ganseys.

Det låter så kul att Johanne får lust att sticka iväg, slå sig i följe med ett gäng coola gutter girls och leva livet.

2018-11-19
Länk till avsnitt

86. Maya Sundsten

I det här avsnittet får du möta den unga konstnären Maya Sundsten. För några år sedan bodde hon en tid på Fair Isle, den lilla ön mellan Orkney och Shetland, som så starkt förknippas med den shetländska stickningen. Maya berättar hur hon hamnade där och om hur det var att bo på en sån speciell plats, en plats som fortsätter att inspirera henne. 

2018-10-28
Länk till avsnitt

85. Hektisk höst

Denna höst har hittills varit helt makalös. Hektisk och härlig! Massor av nytt (tidning)! Favoriter i repris (Shetland)! Intervjuer på svensk og norsk! Det här avsnittet har du längtat efter!
Kram från Heléne och Johanne

2018-10-14
Länk till avsnitt

84. Flow med Maja!


Hur lyckas man skapa 35 olika (fina) vantmönster för att fylla en hel bok? Vilka mönster i Maja Karlssons nya ?35 vantar? var svåra och vilka flöt bara på? Hur ska man tänka om man fastnar? Och blir alla idéer färdiga vantar? Hör Maja berätta om arbetet bakom boken och var med och tävla om tre exemplar!

2018-09-17
Länk till avsnitt

82. Danmarks stjärnbeströdda tröjor

Vi pratar om när Johanne, på uppdrag av tidningen Hemslöjd, träffade dronningen av dansk stickning ? Vivian Høxbro - i hennes hem på Falster. Hon är imponerande kunnig, respektingivande ? och cool.
Sex år har Vivian ägnat åt att undersöka stickade tröjor med stjärnmönster från 1800-talet. Resultatet är praktverket "Danske stjernetrøjer" med dokumentation av gamla mönster och mönster till nya tröjor man kan sticka i nutida garner.

2018-08-20
Länk till avsnitt

82. Wilma ? drottningen av Fair Isle-stickning

Hon kallas för drottningen av Fair Isle-stickning ? Wilma Malcolmson från Shetlandsöarna. Hur bär hon sig åt för att få färgerna att glöda i stickningen? Varifrån hämtar hon sin inspiration? Och har hon en kista full av stickade släktklenoder när alla kvinnorna i hennes familj har varit stickare?

Wilma var i Sverige för att hålla workshop i hur man målar med garn på Stickstämman på Biskops Arnö under sommarens varmaste veckor ? och vi passade på att intervjua henne och fråga om allt!

2018-08-07
Länk till avsnitt

81. Sommartips!

Letar du garnbutiker i Stockholm? Vi har hela listan. Plus tips på bra sommarstickning, nya böcker och några gratismönster. Vi planerar också fler resor och så blir det tävling!

2018-07-08
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.