Sveriges 100 mest populära podcasts

Söndagsintervjun

Söndagsintervjun

Möt människan bakom offentlighetens mask ? Martin Wicklin i djupgående intervju med några av landets mest intressanta och aktuella personer Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Nina Glans

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/sondagsintervjun

Avsnitt

Martin Modéus ? ärkebiskop i mysteriets gränsland

Han är Svenska kyrkans senaste ärkebiskop, och fylld av förundran inför livets alla mysterier. Men vad menar egentligen Martin Modéus, när han säger att solnedgången är ett mysterium?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

?Det vet väl inte jag?.

Så svarade en leende ärkebiskop, Martin Modéus, på frågan om hur Jesu uppståndelse gick till, i SVT:s intervjuprogram 30 minuter i vintras.

Svaret väckte folks intresse. Inte bara för det innerliga, raka tilltalet, utan också för hur han förundrat fortsatte hylla livets alla mysterier, och nämnde kärleken och solnedgången.

Men i en tid när vi genom vetenskap förstår allt mer om världen omkring oss, var befinner sig tron och mysterierna då?

?Det är ett misslyckande och ett sår?

Martin Modéus är född 1962 i Jönköping. Föräldrarna var lärare, och engagerade i kyrkan. Men mycket tidigt skapade Martin Modéus sin egen relation till den kyrka han sedan dess varit trogen.

Det gjorde också en av hans två bröder, Fredrik Modéus, som är biskop i Växjö stift. I senaste ärkebiskopsvalet, 2022, ställde de båda upp.

Vad är det för familj som fostrat två så framträdande kyrkliga ledare? Och hur har valet påverkat brodersrelationen? 

I den här Söndagsintervjun berättar Martin Modéus också om vad han gör när han möter en tiggare på gatan, om sitt livs tyngre perioder och om hur han håller igång en dialog med Gud, när ingen säger något.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Filip Bohm

Kontakt: [email protected]

2024-03-22
Länk till avsnitt

Adam Taal ? om Tensta, gangsterrap och Beyoncés kebab

De flesta känner igen honom som Adam Tensta. Nu är han tillbaka efter ett långt uppehåll, men nu utan Tensta. Vem är den här versionen av Adam Taal?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

För 17 år sen slog han igenom stort, med albumet It?s a Tensta thing och hiten My cool. Han vann en grammis för Årets dans/hiphop/soul, och spåddes en internationell karriär.

Och han har turnerat i 35 länder och varit förband till artister som Rihanna och Jay-Z, men sa samtidigt nej till skivkontrakt utomlands.

Att vara independent, självständig, har varit ett tema genom hela hans karriär. Han var det första affischnamnet att slå igenom i hiphop-kollektivet Respect My Hustle, RMH, som sedan fört fram artister som Silvana Imam, Erik Lundin och Cherrie. De var ett av kollektiven som visade att det går att slå igenom på den svenska musikscenen, utan skivbolag.

Det lade grunden för hiphopens väg tillbaka till topplistorna, där genren numer dominerar. Bland annat genom den omdiskuterade gangsterrappen, med skildringar av grovt våld och kriminalitet.

I den här Söndagsintervjun berättar Adam Taal om sin syn på generationerna som kom efter, och om varför han tycker att många gangsterrappare är ?fett lata?.

?Jag ser mig själv som en grundsten, en konstant?

I maj släpper Adam Taal ett nytt album, som bär hans mamma Katarinas namn. Hon gick bort i cancer 2016, och sedan dess har han inte släppt musik.

I sitt sommarprat 2018 försökte han lära känna sin mamma Katarina. Han berättade att de delade ett tydligt karaktärsdrag, de har svårt att prata om känslor, att dela med sig av sina problem.

Och precis som i karriären är det privat viktigt för Adam Taal att vara en konstant, säger han, att vara oberoende. Varför är det så viktigt att stå på egna ben?

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Filip Bohm

Kontakt: [email protected]

2024-03-15
Länk till avsnitt

Maxida Märak ? vägrar göra som du säger

Hennes morfar, Johan Märak, var en pionjär som tog jojken in i kyrkan. Barnbarnet Maxida Märaks för hans arv vidare - men med en betydligt hårdare ton. Varför blev det så?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Maxida Märak slog igenom som artist för ungefär tio år sedan, med en blandning av jojk, rapp och elektroniska beats. 

Musiken har gett henne en plattform i offentligheten, som hon inte tvekar att utnyttja. Framför allt har hon använt den när det kommer till Sveriges längsta gruvkonflikt, den om järnmalmsfyndigheten i Kallak, Gállok på samiska. 

Kritiken har varit omfattande mot det brittiska bolaget Beowulf Minings (genom dotterbolaget Jokkmokk Iron) gruvplaner - och alla led i processen har dragit ut på tiden.

Våren 2024 står konflikten dock inför ett möjligt avgörande, när det väntas en dom i Högsta förvaltningsdomstolen om huruvida det var lagligt av den tidigare regeringen att ge bolaget så kallad bearbetningskoncession.

En över tio år lång väntan kan alltså vara över. Eller så blir beskedet ytterligare ett led i en fråga Maxida Märak sagt att hon tänker viga sitt liv åt... 

?Jag kan stå för vartenda ord?

I december 2023 uppträdde hon i På spåret med bandet Johnossi. De tolkade där ?Killing in the name? av Rage against the Machine.

Den ursinniga tolkningen gavs ännu mer tyngd av plagget Maxida Märak bar på scen, den traditionella samiska dräkten kolt. Ett plagg hon aktivt valt att inte bära på scen under många år.

Efter framträdandet fick hon frågan, i SVT, om varför hon nu till slut valde att ha på sig kolten. Hon gav inte något tydligt svar då. 

Men i den här Söndagsintervjun berättar hon om budskapet hon ville framföra, hur det är att vänta på beskedet om gruvan - och om saknaden efter morfar Johan.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Filip Bohm

Kontakt: [email protected]

2024-03-08
Länk till avsnitt

Sami Said ? om tvångstankar, flykt och pennans makt

Sami Said är författaren som får sina böcker att sjunga, och hans boksläpp har kantats av hyllningar. Senaste boken Satansviskningar har han beskrivit som sin mest självutlämnande hittills. Hur då?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sami Said kom till Sverige som tioåring, efter att hans föräldrar ursprungligen flytt från Eritrea.

Väl i Sverige hittade han läsandet, och därefter skrivandet. Och när hans debutroman Väldigt sällan fin släpptes 2012 häpnade både kritiker och läsare.

Sedan dess har hans böcker fortsatt fascinera och hyllas. Han har tilldelats både Aftonbladets litteraturpris och Katapultpriset, nominerats till Nordiska rådets litteraturpris och till Augustpriset, två gånger.

Han har släppt romanerna Monomani, Människan är den vackraste staden och Satansviskningar. Och en barnbok, Äta gräs, tillsammans med Sven Nordqvist.

?Det hände något, det var mig det hände?

Den senaste romanen, Satansviskningar, har han skrivit till och från under 20 års tid. Ett utmattande arbete, då han dessutom skriver allt för hand. 

Han beskriver boken som sin mest självutlämnande hittills. Bakgrunden är en händelse 2018, när hans fru och en vän tvingade honom att åka in till psyket.

I den här Söndagsintervjun berättar han om satansviskningarna som för Sami Said uppenbarar sig i form av tvångssyndrom. Hur är det att leva med det? Och hur påverkas hans minnen av dem?

Dessutom berättar han om sista gången han grät, om lustigkurren han nu tar avstånd från - och om hur det finns två berättelser om allt i livet.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Filip Bohm

Kontakt: [email protected]

2024-03-01
Länk till avsnitt

Marcus Wandt ? vill ta med alla till rymden

Marcus Wandt är tillbaka på jorden. Vad har tiden i rymden gjort med honom?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Efter 22 dagar i rymden och flera efterföljande dagar på europeiska rymdorganisationen ESA:s anläggning i Köln landade astronauten Marcus Wandt på svensk mark söndagen den 18 februari.

Pådraget var omfattande, men bara ett par timmar senare satte han sig vid Söndagsintervjuns intervjumikrofon för att försöka sätta ord på det han har varit med om.

Har hans syn på jorden förändrats av att se den utifrån?

?Vill ta med mig alla och åka upp?

Marcus Wandt är 43 år, uppvuxen på Hammarö i Värmland.

Han har genomgått officersprogrammet vid Försvarsmakten, är utbildad stridspilot i både Sverige och USA, elektroteknikingenjör vid Chalmers och till vardags chefstestpilot på Saab.

Hösten 2022 valdes han ut bland 22 500 sökande till den europeiska astronautgruppen. Sen utbildades han på rekordtid innan han den 18 januari 2024 inledde sin resa mot den internationella rymdstationen ISS.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Filip Bohm

Kontakt: [email protected]

2024-02-23
Länk till avsnitt

Åsa Wikforss ? om filosofin, Akademien och Trump

Hon beskriver sig som optimist, men hennes syn på samtiden är mörk. Filosofen Åsa Wikforss har blivit en stark röst för demokrati och mot kunskapsmotstånd. Vad tror hon om framtiden?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Åsa Wikforss är professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet. Hon är författare, och debattör. Och 2019 blev hon invald som ledamot i ett sargat Svenska Akademin, efter krisen och skandalerna åren innan.

2017 skrev Åsa Wikforss en hyllad bok: Alternativa Fakta - om kunskapen och dess fiender. En bok om vad kunskap är, och hur vi kan ta till oss fakta och inte lögner.

Men delar i boken fick också kritik och anklagades för både konkreta faktafel och för att ha ?manipulerat fakta?. Hur ser hon på den kritiken i dag?

?Då tror jag inte amerikansk demokrati överlever?

2024 är ämnet kunskapsmotstånd kanske mer aktuellt än någonsin, med den snabba utvecklingen av fejknyheter och propaganda. 

Till hösten är det presidentval i USA. Där är Donald Trump en av kandidaterna. Det var hans seger i valet 2016 som fick Åsa Wikforss att från början skriva boken ?Alternativa fakta?.

I den här intervjun pratar Åsa Wikforss om sin rädsla inför det amerikanska valet, och säger att hon inte tror att amerikansk demokrati överlever om Donald Trump väljs till president. Och så lite om tankens kraft, om snapsvisor och om samtalet från Svenska Akademien.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Filip Bohm

Kontakt: [email protected]

2024-02-16
Länk till avsnitt

Charlotte Gyllenhammar ? upp och ner i världen

Hon växte upp i en av Sveriges mest påpassade familjer, men har genom konsten slagit sig fri och skapat sig en egen plattform. Vad vill Charlotte Gyllenhammar säga?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Charlotte Gyllenhammar är en av Sveriges mest framstående konstnärer, med uppmärksammade skulpturer och installationer.

Flera av dem finns att se i det offentliga rummet. Som fontänerna Child och Mother i Malmö eller minnesmärkena över Raoul Wallenberg och Dag Hammarskjöld i Göteborg och Uppsala.

Hösten 2023 återvände hon till sitt stora genombrott, verket ?Dö för dig?, en upp och nedvänd ek över Drottninggatan i Stockholm.

?Jag måste ut, slippa det här starka ljuset?

Charlotte Gyllenhammar är dotter till tidigare Volvo-vd:n PG Gyllenhammar och växte därmed upp i en av Sveriges kändaste familjer.

I den här söndagsintervjun pratar hon om hur det har påverkat henne och hennes konst, och om varför hon så ofta hänger sina verk upp och ner.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Filip Bohm

Kontakt: [email protected]

2024-02-09
Länk till avsnitt

Fredrik Wikingsson ? en duktig pojke

I mer än 20 år har Fredrik Wikingsson ständigt varit aktuell. Men när han fick sätta plus på livet i Aftonbladet nyligen hävdade han att karriären stagnerat. Hur mycket sanning ligger i det?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Fredrik Wikingsson är kontrollmänniskan som slog igenom med gränslös humor på tv, med programmet ?Ursäkta röran (vi bygger om)? på TV4.

Tillsammans med bästa kompisen Filip Hammar har Filip och Fredrik sedan dess skördat framgångar inom de flesta medier: film, tv, böcker och podcast.

?Supit sig till nåt slags apstadie för att stå ut?

Nu är Filip och Fredrik aktuella med en ny film, ?Den sista resan?, och ännu en gång är det Filips familj den handlar om. Varför tycker Fredrik att sin egen familj är så ointressant?

I den här Söndagsintervjun pratar han också om ångest och alkohol, och så drar han en lans för den duktiga pojken.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Filip Bohm

Kontakt: [email protected]

2024-02-02
Länk till avsnitt

Peje Emilsson ? friskolemiljardär på väg att lämna över

Peje Emilsson, 77, är en dold makthavare. I flera decennier har han varit entreprenör, lobbyist och politiskt engagerad, och stått Moderaterna nära. Vem är han? Och i vilken roll talar han?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Han har utmålats som arkitekten bakom friskolereformen, efter att han som ordförande för privatskolan Enskilda Gymnasiet i slutet av 80-talet testkörde systemet med skolpeng innan det egentligen fanns.

Och som grundare och ägare av av en av Sveriges största skolkoncerner, Kunskapsskolan, har Peje Emilsson både blivit miljardär och en måltavla för den kritik som riktats mot friskolesystemet.

I den här Söndagsintervjun bemöter han kritik som riktats mot friskolesystemet och hans koncern, och ger sin syn hur hans trovärdighet påverkas av att han blivit rik på utvecklingen.

?När jag var 15 år fick jag en gravplats?

Som ung drabbades Peje Emilsson av mobbning i skolan. Och när hans föräldrar åkte till Sydamerika flyttade Peje Emilsson till sin mormor Lilly, som spelat en stor roll i hans liv.

När han var 15 år fick han en gravplats av henne, för att hon skulle vara säker på att han skulle begravas i vigd jord.

När han nu börjar fundera på sitt arv, med flera företag som ska lämnas över till nästa generation, kommer också tankarna på den där gravplatsen - och på vad det är som har format honom.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Filip Bohm

Kontakt: [email protected]

2024-01-26
Länk till avsnitt

Rachel Bråthén ? ?Yoga girl? vid ännu ett vägskäl

Efter frifödseln och en vild graviditet hamnade Rachel Bråthén mitt i en debatt om svensk förlossningsvård. Hur hamnade hon där?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Rachel Bråthén är influeraren som snabbt fick miljontals följare på sociala medier, med yoga på kritvita stränder på den karibiska ön Aruba.

Nu har ?Yoga Girl? flyttat från stranden, till skogen i Uppland, och blivit en mammainfluerare. Sommaren 2023 födde hon sitt andra barn genom en så kallad ?frifödsel?, hemma, utan barnmorska eller någon tillgång till vård. 

Även graviditeten valde hon att ha oövervakad, utan kontroller och mödravårdsbesök, en så kallad ?vild graviditet?. Hennes val har väckt stark kritik från flera håll.

?Jag var lite hjärntvättad i det?

Flytten till Uppland är inte den första stora förändringen i Rachel Bråthéns liv. Ett exempel är när hon tidigare var vad hon själv kallar en ?veganprofet?, men 2022 gick hon ut med att hon inte längre var vegan. Många av hennes följare lämnade, och blev arga.

I dag säger Rachel Bråthén att hon inte längre vill predika.

Men finns det en risk att hon hamnat i samma sak igen, med hennes ?frifödsel?? Och vart är egentligen Rachel Bråthén och ?Yoga Girl? på väg härnäst?

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Filip Bohm

Kontakt: [email protected]

2024-01-19
Länk till avsnitt

Sven-Göran Eriksson ? obotlig optimist in i det sista

Han är Sveriges störste herrfotbollstränare genom tiderna. Nu berättar Sven-Göran Eriksson för första gången om sin obotliga cancer. Hur kan han ändå vara så glad?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

För ett år sedan meddelade Sven-Göran Eriksson att han behövde ta paus från sina fotbollsuppdrag på grund av hälsoskäl. 

Nu väljer han för första gången att berätta öppet om den obotliga cancern han har i bukspottskörteln, och om tiden han har kvar.

?Fotbollen har gått före allt annat i livet?

I slutet av 1970-talet och början av 80-talet gick Torsbysonen ?Svennis? på bara några år från att vara assisterande tränare i division 3-laget Degerfors till att leda några av världens då bästa klubbar.

Han har vunnit titlar med IFK Göteborg, Benfica, Roma, Sampdoria och Lazio, och han har haft fotbollsvärldens kanske finaste och tuffaste jobb, som förbundskapten för England. Men utanför planen har han mött många motgångar.

Hans familj har fått betala ett högt pris för hans karriär. Han har blivit förskingrad på över 100 miljoner kronor, lurad av fejk-shejker och av bluffägare i Notts County, och avlyssnad i flera år av brittiska tidningar. Ändå har tagit alla motgångar med ro, och tycker att livet varit underbart.

Varför vägrar han att vara en ?grinsäck?? Och varifrån kommer det där självförtroendet, som gjorde att Värmlandspöjken ?Svennis? kunde bli en av världens främsta tränare?

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Filip Bohm

Kontakt: [email protected]

2024-01-11
Länk till avsnitt

Johan Jenny Ehrenberg ? trans och tjugo år för tidig

1983 kom Johan Ehrenberg, grundare av tidningen ETC, ut som Jenny på bästa sändningstid. Men stormen blåste för hårt. Idag, 66 år gammal, är Jenny tillbaka. Vad hände?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

?Hej. Jag heter Jenny Ehrenberg. Och jag har sedan ett halvt år tillbaka levt som en kvinna?.

Intervjun i SVT:s program i Kanal 3 från 1983 slog ned som en bomb i de svenska hushållen. Johan Ehrenberg, som han hette då, vara bara 26 år gammal, och redan då en banbrytande röst inom den svenska vänstern. Tidningsentreprenör och debattör. Men att krossa könsnormerna och komma ut som trans visade sig mycket svårare än trott.

Kritiken blev stenhård, även från transrörelsen som tyckte att Johan Jenny skulle operera sig för att vara ?äkta?. Och reaktionerna på stan var ofta aggressiva och våldsamma. Jenny försvann in i skuggorna, och stannade där i 40 år. Vad fick henne att ta steget ut i ljuset igen?

?Jag är inte man, och inte kvinna. Jag är trans?

1976 grundar Johan Jenny Ehrenberg tidningen ETC, med målet att ?vara bättre än borgarna?. Tidningen skulle vara rolig och nyskapande, personlig och satsa på bild och form. Idag har ETC vuxit till en koncern, med både pr-byrå, byggbolag och solcellsparker. Johan Jenny är en driftig chef, men ibland kan vänsteridealen krocka med entreprenören. Var det det som hände 2018, när presstödsnämnden kallade tillbaka 8 miljoner kronor som delats ut för ETC:s lokaltidningar?

Hör Johan Jenny Ehrenberg i säsongsavslutningen av Söndagsintervjun ? om att göra det privata till politik, om att jämföra Agnes Wold och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, och om att få ett cancerbesked mitt i livet.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: [email protected]

2023-12-15
Länk till avsnitt

PC Jersild ? om distansen, ?drömdöden? och satiren

Han bytte stetoskopet mot skrivmaskinen. Sedan dess har det blivit i runda slängar 40 böcker. Men varifrån kommer PC Jersilds lite kyliga blick på samtiden?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I sina böcker utforskar han människan, tekniken, medicinen och etiken. PC Jersild, som på sextiotalet lämnade läkaryrket och valde att bli författare på heltid, har skrivit flera svenska moderna klassiker. Han har också varit kolumnist och debattör, och suttit som sakkunnig i SMER - Statens medicinsketiska råd.

Som författare hemfaller han ofta åt satiren som grepp, tonen är osentimental och uppfattas av vissa som kylig. Karaktärer i romaner som Grisjakten (1968) och Babels hus (1978) är kuggar i ett gigantiskt maskineri av byråkrati och effektiviseringar. Att hålla distans mellan sig själv och känslorna lärde han sig redan som ung ? varför då?

?Pappa dog knall fall, lite oförtjänt?

Likt 10-årige Reine i klassikern ?Barnens ö" (1976) slog PC Jersild som pojke vakt om sin egen självständighet, och ville helst inte ens börja skolan. Uppväxten i Norra Ängby väster om Stockholm var påver, och i familjen fanns en konflikt mellan den djupt religiösa fadern och modern. Men där fanns också en äldre bror som var sjuk i lungtuberkulos. I den unge PC Jersild utvecklades en stark dödsångest, som med tiden har bytts ut mot en filosofisk och politisk övertygelse. Att var och en ska ha rätt att bestämma över sitt eget livs slut ? att dödshjälp ska bli lagligt i Sverige.

Hör PC Jersild om att vara hopplöst förälskad i en ung Barbro Lindgren, om att tidigt genomskåda idén om himlen och helvetet och om att vara skeptisk till det översvallande och manipulativa.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: [email protected]

2023-12-08
Länk till avsnitt

Malin Bergström ? barnpsykolog och rabiat pappa-kramare

Hör en av landets främsta barnpsykologer om pekpinnar och skärmtid, om diagnosinflation och prestationshets och om att ge Sverige underbetyg i att inkludera papporna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hon avskyr pekpinnar, och understryker ofta barnens unika förutsättningar och förmågor. Att vi, som vuxna, har ett ansvar att anpassa oss efter dem, inte tvärtom.

Malin Bergström är barnpsykologen och forskaren som ägnat mycket tid åt att studera barn med skilda föräldrar, och som kunnat visa att växelvis boende inte måste påverka barn negativt. Att den avgörande faktorn istället är att relationen med båda föräldrarna förblir intakt, och att de kan kommunicera med och stötta varandra.

Lugnande besked för alla de som separerat ? men hennes vurm för pappors betydelse i ett barns liv har också väckt ont blod i vissa politiska kretsar. Hur blev Malin Bergström, som hon kallar det, en ?rabiat pappa-kramare??

?Utan pappas stöd hade det varit förödande?

2020 drev hon igenom SVT-serien ?Våra barns hemliga liv?, där förskolebarn följdes av kameror och på egen hand tvingades lösa svåra sociala situationer. Ett banbrytande format, som av vissa kritiker kallades oetiskt och som ett ?Expedition Robinson? för barn. Hur kändes kritiken? Och varifrån kommer Malin Bergströms fascinerade blick på barnet, och hennes övertygelse om att vi som vuxna underskattar deras förmåga och kapacitet?

Kanske finns svaret i hennes bakgrund, och hur hon som barn fick hantera sin mammas ilska och anklagelser. Minnet av att, redan som femåring, känna: Jag har rätt, och du har fel.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: [email protected]

2023-12-01
Länk till avsnitt

Christina Jutterström ? mediechefen som krossade glastak

Hon ärvde sin pappas stränghet, och som mångårig mediechef drevs hon av önskan att vara med och bygga samhället. Hur ser journalisten Christina Jutterström, 83, på sin insats?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Få människor har haft så stort inflytande på det svenska medielandskapet som Christina Jutterström. Hon blev tidigt den första kvinnliga politiska reportern på Sveriges radio, och inledde sedan en lång karriär på de högsta chefsposterna. På Ekot, på Dagens Nyheter, på Expressen och på Sveriges television. Som både kvinna och journalist har hon brutit mängder av ny mark.

Men det har också funnits kritik mot hennes stränga ledarstil. Och det dryga året som chefredaktör på Expressen på 90-talet, som slutade med en uppsägning, ska hon i efterhand kalla sitt livs misslyckande.

?Jag sörjde å min mammas vägnar?

I barndomshemmet i Uppsala var det pappa Gösta, kriminalkommissarie, som höll i taktpinnen. Han var uppmuntrande men sträng och dominant, och placerade tidigt ett ?duktighets-ok? på den unga Christinas axlar. Mamma Siri fick nöja sig med en tillvaro som hemmafru, trots önskan om ett arbetsliv. Kanske var det därför som Christina så helhjärtat kastade sig in i karriären. Även när en stark och intensiv barnlängtan trängde sig på.

Hör Christina Jutterström om självkänsla och självförtroende, om att våga och vilja men inte riktigt kunna lyssna, och om att möta ålderdomen utan sin livspartner ? journalisten Ingemar Odlander.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: [email protected]

2023-11-24
Länk till avsnitt

Tobias Hübinette ? kontroversiell forskare som står ensam

I decennier har han tagit strid i frågan om adoptioner, om gulinghumor, om ras och rasism. Ibland har historien gett honom rätt. Men varifrån kommer vreden, Tobias Hübinette?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hans avhandling 2005 blev en av de mest nedladdade någonsin. ?Comforting an orphaned nation? ? banbrytande forskning om det nationella trauma som Tobias Hübinette kallar Sydkoreas enorma adoptionsverksamhet.

Han skrev indignerade texter där han gav sig på sina egna forskarkollegor, och kritiserade den ?kolonialt färgade människohandel? som han såg som systematisk. För det blev han både isolerad och stigmatiserad. Idag, nästan två decennier senare, har vinden vänt. I Sverige, såsom i flera andra länder, pågår statliga utredningar om oegentligheter i adoptionerna.

Hur känns det att ha fått rätt?

?Jag minns att jag slog sönder saker?

Som barn adopteras han från Sydkorea till Motala, och möter där tidigt rasism och förlöjligande för sitt asiatiska utseende. En ilska väcks i honom, och en känslighet för orättvisa. Som ung engagerar han sig inom den autonoma vänstern, kartlägger och förföljer nazister och drar på sig flera domar. Hur ser han på de våldsamma metoderna han använde som ung, och hur går det ihop med hans akademiska bana? Varifrån kommer den där vreden som finns i honom, den där filosofin om att vissa ägg måste knäckas för att omeletten ska lagas?

Och varför tycker Tobias Hübinette att vi borde återuppväcka ordet ?ras? i det svenska språket?

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: [email protected]

2023-11-17
Länk till avsnitt

Janken Myrdal ? om fadern, lögnen och berömmelsens gift

I den nya boken De hemliga breven läggs hans far Jan Myrdals föga smickrande korrespondens med föräldrarna ut till allmän beskådan. Vad fick sonen Janken Myrdal att ta steget ut i rampljuset?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

?Vi ska ha en unge den 29 oktober. Ungen var inget misstag, den var bara realiserandet av det jag alltid sagt: skaffa så många ungar så fort som möjligt, bli någorlunda jämnårig och fort bli kvitt dom.?

Så skrev Jan Myrdal, författare och tung vänsterprofil, i ett brev till sin mamma Alva Myrdal 1949. Ungen han pratar om ska få namnet Janken, och bara två år senare ska pappa Jan lämna familjen. Han har blivit förälskad i en annan kvinna, och familjen får klara sig utan ekonomiskt stöd.

Janken, som länge skytt den berömmelse som omgärdat hans familj, väljer sin egen bana. Han förkovrar sig i arkiven, disputerar inom ekonomihistoria och ska med tiden lägga grunden för ett helt nytt forskningsfält; agrarhistoria. Blicken på den vanliga människan genom historien genomsyrar hans gärning. Men nu kliver han ut i den mediala offentlighet som han så länge undvikit.

?Det får mig att tänka ? vem är jag då??

I boken ?De hemliga breven? (2023) sammanställs tidigare opublicerade brev mellan Jan Myrdal och hans föräldrar Gunnar och Alva Myrdal ? nyckelfigurerna bakom det stora svenska välfärdsprojektet på 1900-talet. Och här framträder en ny bild av paret Myrdal än den som Jan ger i sin självbiografiska barndomsskildring från 80-talet; om paret Myrdal som kall, förljugen och despotisk.

Janken Myrdal har skrivit efterordet i boken. Det var också han som förvaltat breven, mot sin avlidne fars vilja. Hur ser han på den bild av Jan som träder fram i arkiven, den man som han aldrig fick kalla sin ?pappa?? Hur ser han på sitt sociala arv ? och på sitt eget faderskap?

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: [email protected]

2023-11-10
Länk till avsnitt

Nahid Persson Sarvestani ? filmskapare utan gränser?

Hon har på nära håll följt prostituerade i Teheran, jagade exiljournalister i Kurdistan och svekfulla Tindermän. Hur ser Nahid Persson Sarvestani på att balansera mellan journalist, aktivist och vän?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hon har gjort 17 dokumentärfilmer, och ofta med kameralinsen vänd mot sitt första hemland Iran. Alltid med en kritisk udd mot den islamiska regimen; i filmerna ?Drottningen och jag?, ?Min stulna revolution?, och det nyligen utkomna spiondramat ?Son of the Mullah?.

Nahid Persson Sarvestani besitter en unik förmåga att komma nära de hon porträtterar. Ett grepp som vunnit priser och hyllats men också stundtals väckt kritik. Efter genombrottet ?Prostitution bakom slöjan? 2004 fick hon själv gripa in och hjälpa en av kvinnorna i filmen att lämna Iran. Och när hon 2018 avslöjar sin egen pojkväns dubbelspel i ?Anders, jag och hans 23 andra kvinnor? kom kritik från huvudpersonen själv, som menar att han hängts ut och nu ångrar sin medverkan.

Hur ser Nahid Persson Sarvestani själv på sin egen roll, och den makt hon besitter med kameran i hand?

"Om inte jag vågar så händer ingenting?

Som tonåring engagerar hon sig i en kommunistisk grupp, och är med och störtar shahen 1979. Men när mullorna tar över makten inleds en utrensning av Irans vänsterfolk, och Nahid tvingas gå under jord. Nådastöten kommer när hennes lillebror, Rostam, avrättas i fängelset. Nahid tvingas på flykt. Känslan av skuld förföljde henne i många år ? att Rostam dödades i hennes ställe.

Idag har hon försonats med sitt förflutna. Och hoppet om att en dag få återvända till Iran lever än. Vad driver Nahid Persson Sarvestani att fortsätta berätta om det land hon lämnade för fyrtio år sedan? Och hur ser hon på framtiden ? kommer regimen en dag att falla?

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: [email protected]

2023-11-03
Länk till avsnitt

Göran Rosenberg ? grubblare med temperament

Hans föräldrar överlevde förintelsen, men pappa svaldes av skuggorna. Hur hittade Göran Rosenberg, journalist och författare, sin egen kompass i världens mest inflammerade konflikt?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I Augustprisvinnaren ?Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz? från 2012 följer han sin pappa Davids fotspår, från ghettot i polska ?ód? via koncentrationsläger, slavfabriker och, slutligen, tågstationen i Södertälje. I boken konfronteras Göran Rosenberg med sin egen historia, och sitt arv ? en ständig medvetenhet om existensens skörhet.

Ändå har han sedan ung ålder vågat sticka ut hakan i frågan om Israel/Palestina, positionerat sig på ett sätt som förargat familjemedlemmar och vänner. Går det att hålla huvudet kallt i den nu åter uppblossade konflikten? Trots att Hamas dåd den 7 oktober ?stack en kniv i den judiska själen??

?Folk har nog varit rädda för mig?

Han har skrivit flera böcker, essäer och otaliga krönikor; varit USA-korrespondent för TV2, och programledare för SVT-programmet Magasinet. 1990 startade han tidskriften Moderna Tider med Jan Stenbeck som ägare ? och anklagades från vänsterhåll för att ha sålt ut åt storkapitalet.

I sin journalistik vill Göran Rosenberg inte lämna något åt slumpen, och garderar sig noga för mothugg. Han har höga krav på sig själv och på andra, och kan bli arg när saker inte går som det var tänkt. Kan det bli tröttsamt att vara så sträng mot sig själv?

Och vad gör man när ens tankar inte längre efterfrågas som tidigare?

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: [email protected]

2023-10-27
Länk till avsnitt

Jelassi ? maskrosbarnet som mötte sin egen blick

11 år gammal tittade hon sig i spegeln och insåg att ingen i världen kunde hjälpa henne. Bara hon. Nu vill rapparen Fatima Jelassi, 25, ge andra unga det hon själv hade behövt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hon kallar sig hellre konstnär än rappare. Hennes starka, självutlämnande texter får kulturjournalister att gråta, och har öppnat dörrar in i finkulturens rum. Låtarna är som berättelser, små vykort från ett maskrosbarns uppväxt i Farsta, och i pappans hemland Tunisien.

Hon har utsetts till framtidens artist på P3 Guld, och nu senast nominerats till Årets textförfattare av Musikförläggarna. Men för Fatima Jelassi är hyllningarna och recensionerna inte så viktiga. Om hon gjort något bra, så vet hon det.

Varifrån kommer den starka självkänslan?

?Jag är inte klar med mitt trauma?

2019 placerar hon sig på kartan i hiphopsverige med ep:n Port 43. En musikalisk berättelse som tar lyssnaren till hennes port. På debutalbumet ?Dom har bara gett mig ett namn? från 2023 får vi följa med hela vägen hem. Till en blodig hallmatta, till oron för en mamma och till ensamheten som uppstår när ingen i vuxenvärlden verkar bry sig.

Som artist vill hon sprida ljus i mörkret ? och inspirera andra maskrosbarn att inte känna sig lika ensamma. Samtidigt tampas hon fortfarande med sina demoner, och är inte klar med sitt eget trauma. Hur funkar den balansen?

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: [email protected]

2023-10-20
Länk till avsnitt

Jan Emanuel ? vågar sänka garden

Han gick från fattigdom till snuskig rikedom. Men har debattören och influencern Jan Emanuel förlåtit sig själv för sitt våldsamma förflutna?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I snart ett kvartssekel har han varit en levande löpsedelsfest. Han är Robinson-vinnaren, debattören, influencern, S-politikern och välfärdsentreprenören som alltid lyckas ?kittla hatarnas mest erogena zoner? ? med sina explosiva uttalanden om feminismen och miljörörelsen, och med poserandet med parkeringsböter och lyxbilar.

Men en del av Jan Emanuels cv har alltid mötts med skepsis. Behandlingsmetoden för unga kriminella, som han utvecklade som tjugofemåring och sålde för en kvarts miljard till Storbritannien. Bilden har ofta varit att han tjänat sin rikedom på skattebetalarnas bekostnad. Hur har det känts att beskrivas så?

?Jag var en skitmänniska?

Som ung i Uppsalaförorten Gottsunda introducerades han tidigt till våldets lag. Det gällde att slå eller bli slagen, och en kriminell bana följde. Idag ser Jan Emanuel på sitt unga jag som en ?parasit?, en tärande kraft på samhället, och har skrivit en självbiografi för att göra bot och bättring.

Men har han försonats med sin destruktiva bakgrund, och de han har skadat? Varför flyr han så gärna till de stora, breda utfästelserna om människans natur på raka frågor om sig själv? Och varför vågar han - i den här intervjun - äntligen sänka garden?

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: [email protected]

2023-10-13
Länk till avsnitt

Lisa dos Santos ? åtalar barn som mördar barn

Hon är stridbar och drivs av engagemanget trots att uppgivenheten ibland gör sig påmind. Vad måste Sverige göra för att stävja våldsvågen, åklagare Lisa dos Santos?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Våren 2021 får hon ett samtal från chefen från RIO, riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. "Lägg ut telefonen ur rummet?, säger hon.

Lisa dos Santos, som i åtta månader arbetat med förundersökningen mot tre misstänkta gärningsmän i det uppmärksammade mordet på Årstabron i Stockholm, ska invigas i en internationell FBI-insats. Hon ska få tusentals chattmeddelanden, som visar exakt hur mordplanerna gått till, vem som smed dem och vem som sköt. Fallet ska bli de första fällande domarna i världen efter insatsen Trojan Shield.

Några år har gått sedan dess, och i Stockholm har våldsvågen eskalerat ytterligare. Hur ska Sverige komma till rätta med situationen? Och varför räcker det inte att döma så många det bara går?

?Gjort en omvänd klassresa?

Hon växer upp i Falsterbo, dotter till en leksakshandlare som ville ha saker på sitt sätt, och en mamma med en famn och ork för sex barn. Skrivandet blir hennes första passion, och 25 år gammal debuterar hon som barnboksförfattare. Men ödet ville annorlunda för Lisa dos Santos, som bytt idyllen i Skåne mot Flemingsbergs betong.

Det var 14 år sedan. Hur länge kommer hon orka stå där i rättssalen och se ungdomar och barn dömas for mord ? på andra ungdomar och barn?

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: [email protected]

2023-10-06
Länk till avsnitt

Lukas Moodysson ? en barnslig optimist

Hans filmer har hyllats och kultförklarats, men själv har regissören och manusförfattaren Lukas Moodysson aldrig sökt etablissemangets gunst. Varför inte?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I sin senaste film, ?Tillsammans 99?, låter han karaktärerna från kollektivkomedin Tillsammans (2000) återse varandra 24 år senare. Idén lockade Lukas Moodysson, 54, som själv är i en särskild fas i livet. En fas där allt skulle kunna omprövas. Eller inte.

1998 debuterade han med tonårsskildringen Fucking Åmål, som rev ner hyllningar och kammade hem flera tunga priser. Som svar klev Lukas Moodysson upp på scenen iklädd kaninöron och ägnade sitt tacktal åt ?några personliga vendettor?. En strulig och bångstyrig röst i filmsverige som alltid gått sin egen väg. Hur kommer det sig?

?Jag orkar inte vara i mörkret för länge?

I flera av hans filmer är det ungdomens blick på en oförstående, ibland rovdjurslik, vuxenvärld som står i fokus. Och även de mest plågade och felande karaktärerna behandlas med omsorg och kärlek. Varifrån kommer den förlåtande blicken på människan? Och varför ligger humorn alltid så nära till hands för honom, även i de mörkaste av historier?

Hör Söndagsintervjun med Lukas Moodysson om att vara punk men kanske inte riktigt så punk, om passionen for nose work, och om att drabbas av skriv-, och livskramp och lyckas ta sig ur den.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: [email protected]

2023-09-29
Länk till avsnitt

Carl-Einar Häckner ? letar än efter en magisk kapsyl

Han är mångsysslare av rang, men alltid trollkarl i själ och hjärta. Men varför väcktes längtan till magin för den unge Carl-Einar Häckner?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

12 år gammal blev han den yngste medlemmen någonsin i Göteborgs magiska klubb, och några år senare slog han igenom med dunder och brak efter ett uppmärksammat kondomtrick på SVT. Sedan dess har Carl-Einar Häckner ? trollerikonstnär, varietéartist, sångare och komiker ? trollbundit sin publik i tv och på scener över hela Sverige, men också utomlands.

Ändå har det funnits stunder då han bara velat slå sönder alltihop. Då magin förlorat sin... magi. Vad beror det på? Och hur hittar man den igen?

?Man kan inte bara fly till scenen?

Det var när farmor trollade fram en kapsyl bakom örat som passionen för trolleriet väcktes i den unge Carl-Einar Häckner, eller Charlie, som han länge kallade sig själv. Men i den här Söndagsintervjun grubblas det kring om det inte finns en till anledning.

Om inte behovet av sagan och magin också väcktes i barnets längtan till sin pappa, och i sorgen över en syster som aldrig riktigt fick chansen att leva.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: [email protected]

2023-09-22
Länk till avsnitt

Sarah Klang ? inte längre Sveriges ledsnaste tjej

Efter genombrottet i På Spåret 2018 har karriären gått spikrakt uppåt. Men hos sångerskan och låtskrivaren Sarah Klang dröjer sig tanken kvar tänk om all framgång bara är ett utstuderat skämt?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kritikern Jan Gradvall beskrev hennes album ?Love in the Milky way? som det bästa svenska debutalbumet ? någonsin. Hennes röst har kallats ?knäckande? och hennes texter som skrivna av en livserfaren 75-åring. Det har kort sagt östs beröm över Sarah Klang, som i höst släpper sitt fjärde album.

Och den här gången har hon lagt tjugoåringens grubblerier och krossade hjärtan på hyllan. Nu står moderskapet i centrum. Och blicken är riktad framåt.

?De som skulle vara lyckliga var inte det?

Barndomen var kärleksfull men kringflackande. Som ung slets hon ofta upp med rötterna och lärde sig att läsa rum och bli omtyckt, men kanske inte så uppmärksam på sig själv. Och i huvudet river katastroftankarna. Men ändå har hon nog aldrig varit ?the saddest girl in Sweden?.

Hör Sarah Klang i Söndagsintervjun om att hitta sin inre eld på en musiktävling i Eskilstuna, om att vara killtokig och om att lära sig hur personlig man kan vara på instagram.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: [email protected]

 

2023-09-15
Länk till avsnitt

Marika Carlsson ? gör upp med sitt sista monster

För utsålda hus har hon skämtat om rasism, om sin sexualitet och om sin kristna bakgrund. Men en kamp har varit svårare att prata om än någon annan det livslånga kriget mot sockret.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hur kan begäret av en bulle bli så starkt att det slår ut allt annat, att det blir som ett avgrundsdjupt hål?

För komikern Marika Carlsson, som utnämnts till Sveriges roligaste kvinna två gånger, programlett Melodifestivalen och gjort flera hyllade standup-turnéer är det en central fråga som hon länge inte vågade röra vid. Det har funnits för mycket skam där. Vad beror hennes oförmåga att hantera mat och sockret på? Vad har hon försökt bedöva med maten under alla dessa år?

Och går det att skämta om det, utan att skämta bort det?

?Skicka tillbaks mig, ingen vill ha mig här?

Knappa året gammal hittas hon svårt undernärd och en hårsmån från döden i ett dike i norra Etiopien, mitt under pågående svältkatastrof som skördar hundratusentals liv. Långsamt återvänder den lilla Marikas liv i den svenska biståndsarbetaren Ernas varma famn. Men adoptionen till Sverige blir lika livsavgörande som den blir krävande - mötet med de vita klasskamraterna, mellanförskapet och den både trygga och stränga gemenskapen i pingstkyrkan.

Hör komikern Marika Carlsson i Söndagsintervjun om att en gång för alla bestämma sig för var hon hör hemma, om att hitta kärleken i London men sedan försöka glömma den i tjugo år, och om att acceptera sitt eget inre mörker.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: [email protected]

2023-09-08
Länk till avsnitt

Mahmoud Khalfi ? imamen om koranbränningar och islamist-anklagelser

I Sameh Egyptsons doktorsavhandling anklagas han för att vara Muslimska brödraskapets hemliga språkrör i Sverige. Hur svarar Mahmoud Khalfi på det?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Avhandlingen ?Global politisk islam?? blev våren 2023 veritabelt sprängmedel i den svenska debatten. I den över 700 sidor långa boken säger sig Sameh Egyptson, som i 20 år kartlagt Islamiska förbundet och dess dotterorganisationer, veta att den islamistiska rörelsen Muslimska brödraskapet finns i Sverige. Och att dess anhängare verkar i det fördolda, med svenska politikers goda minne.

Mahmoud Khalfi, imam och direktör vid Stockholms stora moské på Södermalm, nämns över 30 gånger i boken. Själv hävdar han att han aldrig försökt gömma sina åsikter, och sin syn på Muslimska brödraskapet som en inspiration, en ?gyllene medelväg?.

Men vilken plats har egentligen politisk islam i ett svenskt, sekulärt samhälle?

?Jag kämpar från vaggan till graven?

Mahmoud Khalfi föds på en gård på den fattiga tunisiska landsbygden i mitten av femtiotalet. Att få chansen att utbilda sig är på intet sätt självklart, och för sexårige Mahmoud är det slumpen - och ett par för små skor - som avgör hela hans framtid. Eller är det ödet?

Hör Mahmoud Khalfi i Söndagsintervjun om flykten från diktaturens Tunisien med ett hemmasnickrat pass, om att motta både hat och kärlek som imam i Sverige, och om varför en brinnande koran kan göra så ont.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: [email protected]

2023-09-01
Länk till avsnitt

Fares Fares ? med självförtroendet i DNA:t

I höst både manus- och regidebuterar han med långfilmen "En dag och en halv". Men hos Fares Fares anas ingen nervositet. Varifrån kommer hans tilltro till sin egen förmåga?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Runt millennieskiftet var det inte ovanligt att folk skrek "Jalla Jalla!" efter honom på stan. Lillebror Josefs kulturkrockskomedi som gjorde Fares Fares till den frihetstörstande Roro med hela svenska folket, och som fick honom att kallas lika betydelsefull för integrationen som Zlatan.

Idag är han en av Sveriges mest framstående skådespelare på den internationella scenen, med filmer som Safe House och Zero Dark Thirty, och tv-serier som Westworld och Chernobyl på meritlistan. De senaste åren har han spelat huvudroller på arabiska i vännen Tarik Salehs hyllade filmer, The Nile Hilton Incident och Boy from heaven.

Nu tar han för första gången steget bakom kameran. Ändå finns inga premiärnerver. Varför inte?

"Livet sattes hela tiden på paus"

Sommaren 1987 flydde familjen Fares Sverige från krigets Libanon, efter att redan fyra gånger nekats uppehållstillstånd och utvisats. 14 år gammal blir Fares Fares nya projekt att bli svensk, så fort som möjligt. Lära sig språket och förstå den nya ungdomskulturen i ett Örebro där Depeche Mode och U2 är det enda som gäller.

Ändå har han aldrig tvivlat på sig själv och sin förmåga. Och aldrig ångrat valet att vaska skolan, och låta sig slukas av teatern.

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: [email protected]

2023-08-25
Länk till avsnitt

Sanna Sundqvist ? naken och fri funkismorsa på scen

Mitt under sitt stora genombrott födde skådespelaren Sanna Sundqvist en son med Downs syndrom. Idag önskar hon att hon kunde resa tillbaka i tiden och viska till sig själv: "Allt kommer att bli bra".

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

"Har du sett att han har vissa utmärkande drag?"

Frågan ställs av en läkare på BB vintern 2019. På Sanna Sundqvists bröst ligger Vide, hennes andra son. Med lite kortare ben än vanligt, en lite mjukare kropp och en tunga som gärna sträcker sig utanför munnen. För Sanna kommer beskedet som en chock, och kroppen blir tung som bly. För hennes inre fladdrar bilder som hon inte kan placera, bilder på vuxna män med Downs syndrom, främlingar för henne.

I rädslan finns också en skam, och en sorg över en kärlek och en kontakt som aldrig ska uppstå. Men så händer något, som får allt att vända.

"Det finns en frihet i att klä av sig"

Hon har uppmärksammats för sitt stora fysiska register och förmågan att använda och förvrida kroppen för komisk effekt. 2019 nomineras hon till en Guldbagge för rollen som Niki i dramakomedin Ring Mamma, och 2022 utnämns hon till årets bästa kvinnliga komiker. Trots att hon tampas med självkänslan, vet hon att hon kan om hon bara släpper taget. Och att det, i den nakna och utlämnade kroppen, finns en frihet.

Hör Sanna Sundqvist i Söndagsintervjun om rädsla och sorg som byts till gränslös kärlek, och om vad som händer när det plötsligt säger "pang".

Programledare: Martin Wicklin

Producent: Fanny Hedenmo

Kontakt: [email protected]

2023-05-26
Länk till avsnitt

Agneta Pleijel ? närmar sig livets andra akt

Hon skriver för att bli fri, och känner sig som en "usel människa" när hon inte når sitt eget språk. Men finns det någon gräns för hur mycket Agneta Pleijel kan utlämna sig själv och andra?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hennes liv kan delas in i två akter. En första akt där Agneta Pleijel, dramatiker och dåvarande kulturchef på Aftonbladet, mest fanns till för andra. Anpassade sig efter omgivningens krav, accepterade kvinnans lott.

Och en andra akt, där hon vågar ta plats och göra det hon själv allra helst vill. Som hon uttrycker det: Skriva. Vara fri. Få orgasmer.

Sedan debuten med diktsamlingen "Änglar, dvärgar" 1981 har hon skrivit ett dussintal böcker, vunnit många priser och utmärkelser. I höst kommer den tredje och sista delen i en självbiografisk romansvit, boken "Sniglar och Snö". Idag är hon 83 år, men har den där andra akten verkligen inträtt än? När blir man egentligen klar?

"Hon sa: Jag duger inte ens till att föda pojkar"

Hon växte upp i ett hem med två föräldrar som talade olika språk. Pappa var matematiker, lugn och trygg; mamma konstnärssjäl, lynnig och känslostyrd. Sedan dess har klyftor mellan människor gäckat Agneta, relationer som skakar och brister. Som ung förstod hon att modern bar på drömmar som aldrig infriats, och att skulden för det delvis fallit på henne som dotter.

Hör Agneta Pleijel i Söndagsintervjun om att skriva för att förstå, om att sluta vara andra till lags, och om vad som får henne att hela tiden sätta en spegel mot sig själv och sina närstående.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Fanny Hedenmo.

Kontakt: [email protected]

2023-05-19
Länk till avsnitt

Jonas Wahlström ? kapten på en osänkbar ark?

Jonas Wahlström tycks alltid ha en orm i väskan. Går det överhuvudtaget att skilja honom från djuren?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Han var ett sladdbarn i storstan som hellre sprang i djurparken än gick i skolan. Och där blev han kvar hela livet, efter grundandet av det egna Skansenakvariet 1978. Var det tillfälligheternas lycka, eller har vägen alltid varit utstakad för den självständige pojken med det kolossala djurintresset?

I decennier har Jonas varit en folkkär djurexpert med en självklar underhållningsådra och vänligt grepp om både publik och programledare. Själv menar han att han inte har sökt rampljuset, men välkomnat varje tillfälle att lyfta fram djuren.

"Förr eller senare kommer någon att vilja sänka dig"

Han är ständigt aktuell, ibland kontroversiell och på senare tid allt mer granskad och ifrågasatt. Han tycks alltid landa på fötterna, men i spåren av krokodilattacken 2019 och kungskobrarymningen 2022 har Skansenakvariets grundare fått anledning att skapa en egen strategi för att hantera medier. På sätt och vis känner han att vinden har vänt vad gäller hans popularitet hos journalister. Men han är ändå fast besluten att fortsätta vara lika tillgänglig som alltid.

Hör Jonas Wahlström i Söndagsintervjun om en unik uppväxt, vägen till hans livsverk och hur han hanterat de senare årens dramatik på akvariet.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Anna Johannessen

Kontakt: [email protected]

2023-05-12
Länk till avsnitt

Mattias Alkberg ? punkare och poet med rätt att finnas till

Han har släppt en skiva om året i 30 år, och är nästan tiofaldigt utgiven poet. Men Luleåsonen Mattias Alkberg ser sig fortfarande som en underdog. Varför då?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

När Grammisgalan 2010 nominerade indierockbandet The Bear Quartet i kategorin Årets manliga pop fick de ett ilsket brev tillbaka, signerat frontmannen Mattias Alkberg, som tackade nej till nomineringen.

"Vi vill inte ha med Er att göra. Vi tycker att en ursäkt vore på sin plats. Säg förlåt. Vänligen, The Bear Quartet".

Och så har det ofta varit med Mattias Alkberg. Iallafall den offentliga bilden. Han anpassar sig inte, ställer sig aldrig in. Han gör som han vill och står gärna vid sidan av, retas och skapar dålig stämning. Men är det verkligen hela bilden?

"Jag kan inte gå runt och tänka att jag betyder något"

I över 30 år har han ständigt producerat ny musik, som soloartist eller med bandet Mattias Alkberg BD. Men trots att kritiker älskar honom har den stora kommersiella succén uteblivit, och pengar är ett ständigt huvudbry. Ett faktum som, visar det sig, döljer både smärta ? och skam.

Självkänslan och att stå i vägen för sig själv blir ett tema i den här Söndagsintervjun, som börjar på Norrbottensteatern i Luleå, där han i sommar spelar Barbro Lindgrens Loranga. Men också att välja humor över ilska, och att sväva mellan liv och död ? och ta sig tillbaka.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Fanny Hedenmo.

Kontakt: [email protected]

2023-05-05
Länk till avsnitt

Ulf Henricsson ? sheriffen som stoppade en massaker i Bosnien

Han fick ökända krigsförbrytare på Balkan att backa, men lyckades inte försona grannar på den skånska landsbygden. Hör FN-bataljonchefen Ulf Henricsson om våldets logik, om ledarskap och mod.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

"There is a new sheriff in town. And he is Swedish".

Så skrev den amerikanske krigskorrespondenten Kurt Schork i sin rapport från krigets Bosnien, hösten 1993. Han syftade på Ulf Henricsson, överste i första graden och bataljonchef för den första FN-styrkan i Bosnien, Nordbat 2. Med sin säregna auktoritet och hot om våld lyckades han ta sig in i byn Stupni Do, där över 30 civila massakrerats av kroatiska styrkor. Den svenska styrkan avvärjde också hotet om ytterligare en massaker i staden Vare?, med plundringar, våldtäkter och massavrättningar.

Smeknamnet "Sheriffen i Vare?" fastnade, och Ulf Henricsson bär det med stolthet. Under hans offensiva ledarskap räddades otaliga civila människors liv. Men varifrån kommer hans mod och beslutsamhet, öga mot öga med ökända krigsförbrytare?

Och varför blev utfallet så annorlunda i Srebrenica två år senare, när en holländsk FN-styrka passivt såg på medan över 8 000 muslimska män och pojkar fördes iväg och mördades?

"Äh, det är bara att slå ihjäl gubben"

Som liten pojke i Järna utanför Stockholm lärde han sig tidigt att inte backa, att sätta hårt mot hårt och att sätta sig i respekt. Våld kan lösa problem, det är hans bestämda uppfattning, och i krigets logik finns ingen plats för sansade samtal.

Kanske var det därför han aldrig trivdes som medlare i TV3:s program Grannfejden 2007, där Ulf Henricsson tillsammans med programledare Robert Aschberg förgäves försökte lösa bittra konflikter mellan grannar.

Eller varför han inte tror på någon diplomatisk fred mellan Ryssland och Ukraina.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Fanny Hedenmo.

Kontakt: [email protected]

2023-04-28
Länk till avsnitt

Lill Lindfors ? självständig komedienn som inte är nöjd än

Med över 60 år på Sveriges allra största scener har hon skrivit in sig i svensk kulturhistoria. Hör Lill Lindfors om uppväxtens humor och sorg, om att hålla i taktpinnen och om konsten att fräsa ifrån.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Som gymnasist upptäcktes hon av revykungen Hagge Geigert. Sedan dess har karriären gått som på räls för Lill Lindfors. Men själv hade hon alltid en plan B i bakhuvudet. Om det inte blir bra, tänkte hon, kan hon gå tillbaks till högskolan. Bli sjuksköterska, som mamma, eller läkare.

83 år fyller hon i maj. I över 60 år har hon spelat för slutsålda hus, på de största scenerna, med alla de stora namnen. Karl Gerhard, Beppe Wolgers, Magnus och Brasse, Harry Belafonte. Hon har vunnit Melodifestivalen, tappat kjolen i live-tv. Albumet "Du är den ende" från 1967 betraktas som en av de bästa svenska skivorna någonsin. Men än dröjer sig tanken kvar hos Lill Lindfors ? det finns en plan B "om det inte blir bra".

"Jag har alltid längtat efter att få skydd"

Uppväxten i Näsbypark var rik ? inte nödvändigtvis på pengar, men på humor, musik och kärlek. Pappa spelade luta och sjöng sjömansvisor och Evert Taube, mamma spelade piano när hon hade en stund över. Men i hemmet fanns också en sorg över ett förlorat barn. Och hos unga Lill, en önskan om att få skydd, att någon annan ska ta ansvar.

Hör Lill Lindfors i Söndagsintervjun om professionalitet och behov av kontroll, om att trivas bäst i manligt sällskap, och om att vilja leva till minst 92.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Fanny Hedenmo.

Kontakt: [email protected]

2023-04-21
Länk till avsnitt

Dominika Peczynski ? "people pleaser" som flyr tystnaden

Hon är artisten och PR-konsulten som stångas både mot den svenska dygdigheten, och mot bilden av sig själv som en "rikssköka". Men varför är tystnaden outhärdlig för Dominika Peczynski?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Som tonåring ville hon bli känd ? och känd blev hon.

I över 30 år har Dominika Peczynski varit en självklar del av svensk offentlighet. Idag driver hon en PR-firma, men på hennes meritlista finns alltifrån frontfigur för popbandet Army of Lovers till IT-entreprenör, kokboksförfattare och programledare. Bara inför den misslyckade L-kandidaturen till riksdagen i 2022 års val känner hon en viss skam; det var ju aldrig så seriöst menat.

En till synes ostoppbar kraft, ständigt med nya upptåg. Ändå är det numer relationen med förre finansministern, Anders Borg, som är källan till allmänheten och medias omättliga intresse. Varför då?

"Jag kom hem blodig, med polisen, i bara trosor"

1977 flyr hon med sin mamma och pappa antisemitismen i det kommunistiska Polen. Uppfostran i barndomshemmet i Bredäng är sträng och auktoritär, och relationen till mamman långtifrån kärleksfull. Dominika Peczynski gör uppror, och flyr in i en våldsam relation som nästan kostar henne livet. Men erfarenheten har gett henne en sak, säger hon ? ett utmärkt väderkorn, och ett vaccin mot farliga män.

Hör Dominika Peczynski om att hålla tystnaden och gravallvaret på avstånd, om att stångas mot bilden av sig själv som "rikssköka", och om en att göra-lista som konstrueras i efterhand.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Fanny Hedenmo.

Kontakt: [email protected]

2023-04-14
Länk till avsnitt

Bojan Djordjic ? fotbollsfantast som vill bli förstådd

Efter det uppmärksammade tv-bråket är Bojan Djordjic redo att ge sin version. Det blir ett samtal om barndomssår som fördjupas med åldern, om hat och kritik, och om längtan efter att bli accepterad.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

"Vem representerar du?"

Orden yttrades i stundens hetta, och kom från Sveriges förbundskapten Janne Andersson, som i Viaplays studio surnat till över fotbollsexperten Bojan Djordjics kritiska frågor. Förklaringen i efterhand? Frågan handlade inte om ursprung. Men för Bojan Djordjic väckte den en välbekant känsla, närvarande sen barndomen ? att hela tiden vara ifrågasatt, att betraktas som"den andre".

Som tioåring flydde han och familjen krigets Sarajevo under dramatiska former. I Husby utanför Stockholm bodde de sex personer i en etta, och gudfaderns snarkningar höll alla uppe på natten. Men trots mobbning och hånfulla skratt från skolkamraterna fanns tryggheten hela tiden i mammans famn, och i morfars varma blick.

"Det var 17-årige Bojan som stod där i studion"

Idag har han gjort sig ett namn som en kunnig ? och enligt vissa, kaxig ? fotbollsexpert. Men det kunde blivit på ett annat sätt.

Som 17-åring skrev Bojan Djordjic på för topplaget Manchester United; en i tidens mått mätt rekordförsäljning på 14 miljoner kronor. Banan tycktes krattad för en lysande karriär inom fotbollens absoluta toppskikt. Men stämningen i omklädningsrummen var hård och armbågarna vassa. Pressen blev för stor. Själv säger han att han tog sin talang för given, och sumpade sitt livs chans.

Hör Bojan Djordjic om att våga ta av sig rustningen, om fotbollen som frizon och om varför vi måste bli bättre på att förstå varandra.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Fanny Hedenmo.

Kontakt: [email protected]

2023-04-07
Länk till avsnitt

Ann-Helén Laestadius ? samisk författare utan förlåtelse

Hennes böcker skildrar samisk identitet och trauman som går i arv, ofta berättat genom barnets ögon. För Ann-Helén Laestadius är ilskan den främsta drivkraften, och försoningen omöjlig.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

2016 vann hennes roman Tio över ett Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok. Iklädd kolt valde Ann-Helén Laestadius att inleda sitt tacktal på samiska och meänkieli, två språk som format henne, men som hon aldrig fick lära sig som barn.

Hennes mor sattes i nomadskola som barn, ett trauma som för Ann-Helén Laestadius gått i arv. Som ung flicka i Kiruna var det samiska en källa till skam. Idag har skammen bytts till stolthet, men också sorg och ilska.

"Hur ska jag någonsin kunna förlåta?"

I romanen Stöld, som just nu blir till påkostad långfilm, skildras den unga samiska flickan Elsa, som skräms och hotas till tystnad efter att en av hennes renar dödats. De senaste åren har hatbrotten mot renskötare i Sapmí satts i blixtbelysning, inte minst efter HD-domen i Girjasmålet 2020. Samtidigt sker en försoningsprocess, där Svenska kyrkan offentligt har bett om ursäkt för historiska övergrepp mot samer.

Hör Ann-Helén Laestadius i Söndagsintervjun om rollen som förebild för en ny generation unga samiska kvinnor, om ilskan mot svenska staten, och om varför ingenting kan få henne att förlåta det förflutna.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Fanny Hedenmo.

Kontakt: [email protected]

2023-03-31
Länk till avsnitt

Mats Lindström ? polisen som knäcker gängen

Få poliser vet lika mycket om Stockholms gängvärld som Mats Lindström. Som spaningsledare utreder och vittnar han mot de kriminella - men har också deras respekt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

När spaningsledaren Mats Lindström griper misstänkta i Stockholms kriminella miljö händer det att de kommenterar hans namn. De har hört talas om honom, ibland "sedan de var små".

57-årige Mats Lindström är serviceteknikern som fick höra att han var för social för att bli polis. Trots det hittade han sin roll i den blå uniformen. Som spaningsledare inom polisens särskilda satsning mot skjutvåld i Järvaområdet jobbar han på högvarv, och betraktas av kollegorna som en ovanligt påhittig och passionerad polis.

"De som hamnar hos mig ska få det svettigt"

Mats Lindström ger sällan intervjuer. Men hans gedigna kunskap om gängkopplingarna och mordens natur har i flera fall lett till långa domar. Riskerna finns ständigt närvarande. Men medan få vågar sätta sig i rättssalen för att vittna, anser Mats Lindström att han har ett ansvar. Om inte han vågar, vem ska då våga?

Hör Mats Lindström i Söndagsintervjun om vad som driver honom att lösa brott, om varför yrket som spaningsledare känns meningsfullt, och om hur det finns plats för både respekt och humor i mötet med de kriminella.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Fanny Hedenmo.

Kontakt: [email protected]

2023-03-24
Länk till avsnitt

Thomas Hammarberg ? en arg människorättskämpe på barnens sida

Misär i barndomshemmet, men byn tog hand om honom. Hör Thomas Hammarberg om vreden, fredspriset, Putin och den livslånga kampen för mänskliga rättigheter.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Amnesty, Rädda Barnen, FN, Sveriges radio och Sveriges Riksdag. Det är svårt att sammanfatta 81-åriga Thomas Hammarbergs karriär när han har varit både diplomat, opinionsbildare, aktivist, politiker och journalist.

Samtidigt som han tog emot Nobels fredspris 1977 på scen för Amnestys räkning var han reporter på Ekot. Varför har han rört sig så fritt mellan olika roller?

Det ska visa sig att Thomas Hammarbergs outtröttliga arbete för mänskliga rättigheter ? framför allt barns ? har en direkt koppling till hemmet han växte upp i. Det var allt annat trygg plats för ett barn.

"Barbro Westerholm var viktig för mig"

Dagen före den här Söndagsintervjun spelas in kommer nyheten att Liberalernas tidigare riksdagsledamot Barbro Westerholm har dött. Hon var den äldsta riksdagsledamoten och Thomas Hammarberg den näst äldsta under mandatperioden 2018-2022.

"Hon var viktig för mig. Vi jobbade tillsammans i frågor om äldres rättigheter. På något sätt trodde jag att hon skulle leva för alltid."

Sent 60-tal var Thomas Hammarberg ordförande i FPU, men lämnade på 70-talet och blev senare Socialdemokrat. I Söndagsintervjun berättar han varför. Hör också om hans möte med Vladimir Putin 2008 och om varför mänskliga rättigheter idag har låg status.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Hannah Engberg.

Kontakt: [email protected]

2023-03-17
Länk till avsnitt

Tomas von Brömssen ? en underhållare med klasskomplex

Den folkkära skådespelaren Tomas von Brömssen ger sällan intervjuer eftersom han inte har något mörker, säger han. Men det visade sig inte riktigt stämma.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I vår fyller han 80 år och kan titta tillbaka på ett halvt sekel på scen. Men blicken är också i allra högsta grad riktad framåt. Både för att Tomas von Brömssen inte vill sluta underhålla, men också för att det inte finns så mycket svärta i livet att blicka tillbaka på, enligt honom själv. Och det skäms han över.

"Det är därför jag alltid säger nej till intervjuer."

Men i Söndagsintervjun berättar skådespelaren Tomas von Brömssen om sitt liv och blottar då en annan skam i honom: klasskomplexet.

Adligt efternamn utan pengar

Tomas von Brömssen var den första i släkten att studera vidare, men på Östra realskolan i Göteborg kände han inte att han passade in ? efternamnet till trots. Klasskompisarna bodde i villor och hade egna rum, men han själv bodde i en "sketen tvåa" och vågade inte ta hem någon på besök.

Revanschlystnad har varit en drivkraft för honom, men också att få folk att skratta. Hör Tomas von Brömssen om mammans huvudvärk, konstnärspappans ouppfyllda drömmar och om att bli "Hebbe lelle" med hela svenska folket.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Hannah Engberg.

Kontakt: [email protected]

2023-03-10
Länk till avsnitt

Annah Björk ? två år med postcovid

Hon är musikjournalisten som levde för jobbet och nu måste jobba för livet. "Jag är inte här, det här händer inte" är Annah Björks bok om postcovid.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

För många av oss är coronapandemin ett minne blott, men inte för Annah Björk. Varje dag under två års tid har hon haft feber, andningssvårigheter och kroppssmärtor. Livet med postcovid står i skarp kontrast till hur hon levde fram till julen 2020.

I 20 års tid har musik- och modejournalisten Annah Björk analyserat och recenserat den populärkulturella världen. Hon har skrivit för bland andra Svenska Dagbladet, Elle och Expressen, haft stående spaningar i TV4 Nyhetsmorgon och varit redaktionschef på Bon Magazine.

Vill leva ? förstår inte hur

Det var ett liv i högt tempo med resor, sena arbetskvällar och intervjuer med världsartister. Nu ligger Annah Björk mest hemma på soffan och "tittar på blommorna". Minsta lilla ansträngning, som att duscha, förstör en hel dag. Och att hjälpa sina två söner med läxorna är snudd på omöjligt. Annah Björk berättar att hon vill leva, men att hon inte förstår hur det ska gå till.

Hör Söndagsintervjun om vad som blir kvar av en människa som var sitt jobb, men som inte vet om hon kommer att kunna jobba igen.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Hannah Engberg.

Kontakt: [email protected]

2023-03-03
Länk till avsnitt

Margaux Dietz ? efter videon som fick allt att rasa

Hon stod på toppen och föll ner. Efter skandalvideon hävdar nu den hårt kritiserade influencern Margaux Dietz att hon är en bättre version av sig själv.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den 3 november 2022 publicerar Margaux Dietz en Youtube-video där hennes kamerateam filmar en utslagen man som ligger precis utanför hennes lägenhetsdörr. Hon smyger ut, skrattar och tar en bild medan hennes son petar på mannen. I videon säger hon att mannen är "blodig" och "däckad".

Kritiken blir massiv trots att mannen är blurrad i videon. Sponsorer hoppar av och hatet mot Margaux Dietz väller ut på sociala medier. Det kommer in orosanmälningar till socialtjänsten och Margaux Dietz polisanmäls för olaga integritetsintrång.

Polisutredningen läggs ner

32-åriga Margaux Dietz slog igenom 2017 när hon på Youtube publicerade en video av sin sons förlossning ? gensvaret blev enormt. Hon har utsetts till Årets influencer och Årets Mama, fått intervjua partiledare inför riksdagsval, gett ut självhjälpsboken Your best life, skrivit barnböcker, varit programledare och gjort klädkollektioner. 2021 omsatte Margaux Dietz nära 12 miljoner kronor.

I slutet av februari 2023 lades förundersökningen ner, men frågan är om det finns en väg tillbaka för en av Sveriges mest kända influencers?

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Hannah Engberg.

Kontakt: [email protected]

2023-02-24
Länk till avsnitt

Lise Tamm ? frispråkig chefsåklagare mot gängvåldet

Hon skapade rubriker och väckte ont blod när hon liknade Rinkeby vid en"krigszon". Hör Lise Tamm, chefsåklagare, om varför hon är så stridbar.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Lise Tamm är ingen försiktig general utan en kontroversiell åklagare som säger vad hon tycker, vilket irriterade både chefer och ministrar under åren då hon var chef för RIO, Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Men förra året lämnade Lise Tamm Sverige för toppjobbet som åklagare vid internationella brottsmålsdomstolen ICC i Haag. Och där känner sig denna världsmedborgare hemma ? rent av "normal".

Franska rötter och "Tammska kvinnor"

Chefsåklagaren Lise Tamm föddes i Sverige 1961, men bodde i Frankrike tills hon var åtta år. Pappans franska gener, mammans rättspatos och de starka kvinnorna från "den tammska släkten" har format henne.

Hör Lise Tamm i Söndagsintervjun om konsekvenserna av att vara en kvinna som tar mycket plats. Och om vad hon ser för lösningar på det dödliga och eskalerande gängvåldet.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Hannah Engberg.

Kontakt: [email protected]

2023-02-17
Länk till avsnitt

José González ? lågmäld världsartist med vetenskaplig agenda

Turnéaktuella José Gonzalez var biokemisten som lämnade forskningen när hela världen ville höra hans musik. Nu försöker han få in vetenskapen i sin konst.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Han är full av dubbelheter. José Gonzalez är tonåringen som var med i ett hardcoreband samtidigt som han spelade Bach hemma på sin klassiska gitarr. Han är den lågmälda och introverta forskaren som inte räds att sitta ensam på scen inför tusentals konsertbesökare.

2004 knockade José Gonzalez hela världen med sin cover på The Knifes hit Heartbeats och efter det kunde han livnära sig på sin musik.

Psykosen gav honom insikter

När José Gonzalez hade för mycket både på jobbet och privat fick han en psykos och blev inlagd. För en introvert och analytisk person som är mycket uppe i sitt eget huvud, var det en erfarenhet som fick honom att intressera sig för den mänskliga hjärnan och att påbörja en slags hälsoresa.

Men han är också ute på ett annat mission: Att med sin musik sprida vetenskap och göra världen till en bättre plats. Ledorden är sekulär humanism, effektiv altruism och ekomodernism.

Hör José Gonzalez om att vara en känslig själ som slår hårt.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

2023-02-10
Länk till avsnitt

Tarik Saleh ? vill "borra i det verkliga"

Han befinner sig gärna i skärningspunkten mellan det politiska och religiösa. Hör filmskaparen om att se möjligheter och hitta tröst i konsten.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Tarik Saleh har hyllats för sina filmer och de har tagit honom ut i världen. Vid filmfestivalen i Cannes i somras fick hans ?Boy from Heaven? pris för bästa manus, vilket är ?svårt att toppa?, enligt honom själv. Men nu har han vinstchans på en annan fransk filmgala, efter att ha blivit nominerad till en César för bästa utländska film. 

Han började som programledare för ungdoms- och samhällsprogrammet ?Elbyl? 1996, var med och startade produktionsbolaget Atmo och har sen dess gjort dokumentärer och film i olika format. I och med ?The Nile Hilton Incident? (2018) öppnades dörren till Hollywood.

?Jag kommer göra ditt liv till ett helvete?

När Tarik Saleh flyttade hem till sin pappa efter att ha gått ut grundskolan hade de helt olika planer för hans framtid. Tarik ville inte plugga vidare, men pappan lovade att göra hans liv ?till ett helvete? om han inte gick gymnasiet.

I Söndagsintervjun berättar han också om graffitins betydelse, kärleken till Egypten och hur det är att konkurrera i samma strålkastarljus som Ruben Östlund.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

2023-02-03
Länk till avsnitt

Caroline Farberger ? lever till slut som den hon är

Hör näringslivstoppen berätta om hur hon i femtio år levde som man, men sen blev tvungen att möta sig själv och genomgå en könskorrigering.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hon levde i ett rasande tempo och nådde näringslivets toppskikt. Examen från både Chalmers och Handelshögskolan i Göteborg, kursetta på kadettskolan och chefskarriär. 

Men hela tiden fanns ett skav där inom henne, ända sen barndomen. Något som hon inte ville erkänna, allra minst för sig själv. Men tillslut gick det inte längre. Caroline Farberger ville leva som den hon egentligen var och genomgick en transition till kvinna.

Sprang ifrån sig själv

Hela livet har hon burit på en rädsla för att inte bli älskad och att hamna i ett utanförskap. Hon märkte tidigt att hon fick anstränga sig för att passa in i mansnormen och försökte förstå vad som förväntades av henne. Hon började prestera, höll ett högt tempo, men sprang ifrån sig själv. 

Den här Söndagsintervjun handlar om Caroline Farbergers resa från man till kvinna, om vikten att vara sann mot sig själv och hur hon vill förändra världen.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

2023-01-27
Länk till avsnitt

Herman Lindqvist ? har lagt världspussel och skrivit historia

Hör den legendariske korrespondenten berätta om det dramatiska livet utanför Sveriges gränser, och hur han alltid har haft "en himla tur".

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Herman Lindqvist blev utrikeskorrespondent precis som sin far. Numer är han bosatt i Warszawa och följer kriget i Ukraina på nära håll. Han är orolig över utvecklingen och ser en överhängande risk för att vi är på väg mot ett större krig i Europa. 

För många är Herman Lindqvist mest känd som populärhistoriker och expert på det svenska kungahuset. Sedan början på 1990-talet har han skrivit storsäljande böcker och gjort tv-program om Sveriges historia och också fått kritik för att var anekdotisk, svepande och fixerad vid personligheter.

Åtta gin och tonic istället för terapi

Han har rapporterat från 26 krig och konflikter, upplevt död och elände, och det bästa sättet att bearbeta sina upplevelser har varit att samtala med kollegor som varit på samma platser. ?Så man kan sitta tillsammans, dricka åtta gin och tonic och prata med varandra, kanske gråta?, säger Herman Lindqvist.

I Söndagsintervjun berättar han också om hur han varit som pappa, varför sinnlig njutning är så viktigt och vad det stundande 80-årsfirandet ska innehålla.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

2023-01-20
Länk till avsnitt

Monika Björn ? drar ut klimakteriet i ljuset

Hör träningsprofilen som bryter tabut kring klimakteriet. Om effekten av kunskapsdelning och viljan att förändra.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hon var med och tog spinningen som träningsform till Sverige i mitten på 1990-talet, och har ända sedan dess varit en stark röst i träningsbranschen. Men de senaste fem åren har hon framförallt kallat sig själv klimakterieaktivist.

Historiskt har det varit tyst kring frågor som rör kvinnohälsa, så nu finns ett uppdämt behov av att prata och lära sig mer, menar Monika Björn. Det var när hon själv fick klimakteriebesvär som hon insåg hur tyst det varit om den förändring i livet som halva befolkningen förr eller senare genomgår.

Kostnaden för både samhället och individen

Storbritannien är ett föregångsland, säger Monika Björn. Där har man förstått att kunskapen om klimakteriet behöver uppdateras. Att kvinnor i den fasen av livet är överrepresenterade i sjukskrivningssiffrorna är något som kostar både samhället och individen.  

I Söndagsintervjun berättar hon om sin träningsfilosofi där funktion går före utseende, om en dramatisk start på livet och en uppväxt där det annorlunda och avvikande gett henne en tro på sig själv.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

2022-12-16
Länk till avsnitt

Ingrid Giertz-Mårtenson ? svenskt modes "grand old lady"

Sedan 1960-talet har hon befunnit sig i modebranschens toppskikt. Om kläder som kulturuttryck och maskulinitet under omförhandling.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Efter att Ingrid Giertz-Mårtenson utbildat sig vid den främsta modeskolan i Paris inledde hon sin karriär på det ledande modehuset Givenchy. Därefter har de prestigefyllda uppdragen avlöst varandra och hon har bland annat verkat som vd för Svenska moderådet och Skobranschrådet.

Nu är Ingrid Giertz-Mårtensson aktuell med boken ?Manligt mode - en okänd historia?. Om synen på mannen, det manliga modet under 500 år och varför hon tycker att Harry Styles är en utmärkt förebild för sin generation.

Modets låga status

Mode är ett av våra största kulturuttryck, fullt jämförbar med poesi och musik, menar Ingrid Giertz-Mårtensson. Men det är inte lika erkänt som andra kulturyttringar, vilket hon har velat vara med och förändra. Bland annat genom att se till att modevetenskap blivit ett akademiskt ämne på Stockholms universitet.

Hör Ingrid Giertz-Mårtenson i Söndagsintervjun. Om klädindustrins skadliga miljöpåverkan, hur 68-rörelsen dödade intresset för svenskt mode och ett liv i Haute couture - den högsta sömnadskonsten.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]e

2022-12-09
Länk till avsnitt

Jan Leijonhielm ? en svensk George Smiley

Nestor inom svensk underrättelsevärld om att hantera spioner, IB-affären inifrån och varför man missbedömde Rysslands militära förmåga.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Männen i Jan Leijonhielms släkt blev antingen militärer eller präster, men själv har han levt ett liv i underrättelsevärldens tjänst. Dessutom är han specialist på Sovjetunionen och Ryssland. 

Han håller med säkerhetspolisen om att spionaget mot Sverige har ökat och ser det som ett bevis för att den ryska underrättelsetjänstens offensiva arbete fått genomslag.

IB-affären skadade Sverige

Jan Leijonhielm har varit verksam vid MUST, IB, Öst Ekonomiska byrån samt FOI, och nu skrivit boken ?Ett svenskt Leijon: ett liv i underrättelsevärlden?. Där tar han upp IB-affären inifrån och hur den skadade den svenska underrättelsetjänstens arbete utomlands.

I Söndagsintervjun berättar han om sina unika erfarenheter av att hantera agenter, varför man kallar en svensk spion för källa och hur det har varit att leva ett hemligt dubbelliv.

Programledare: Martin Wicklin.

Producent: Ulrika Stenström.

Kontakt: [email protected]

2022-12-02
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.