Sveriges 100 mest populära podcasts

Dagens människa

Dagens människa

Tidningen Dagens podcast, där journalisterna Malin Aronsson och Daniel Wistrand pratar om Gud med kända svenskar.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

dagensmanniska.libsyn.com/website

Avsnitt

Avsnitt 192: Gunilla Persson

I avsnitt 192 möter vi artisten, tv-profilen och hollywoodfrun Gunilla Persson. Vi pratar om Gunillas längtan efter att sjunga om Jesus på olika platser i Sverige, om varför svenskar tycker det är så konstigt när hon pratar om sin tro, om kärleken från publiken i Melodifestivalen och om hatstormen som blev hennes genombrott. 

2024-03-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 191: Kishti Tomita

I Avsnitt 191 av Dagens männsika möter vi Kishti Tomita, röstcoachen bakom uttrycket "halleluja moment". Vi pratar om hur ett hallelujamoment känns och om att bli petad från Idoljuryn. Om tiden då Kishti befann sig i själens mörka natt och om att ta sekund för sekund, tills meningen och lusten återvänder och om kallet att hjälpa andra att hitta sin plats. 

2024-03-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 190: Liam Norberg

I avsnitt 190 av podden Dagens människa möter vi Liam Norberg: skådespelare, författare, filmmakare, småbarnspappa och en gång i tiden kriminell och dömd för ett stort värdetansportrån. Vi pratar om förvandlingen som började på häktet och sedan fortsätter hela livet, om att få förlåtelse av den person han en gång sköt i axeln, om skillnaden mellan gängvåld då och nu och om hur man gör för att höra Guds röst. 

2024-02-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 189: Amanda Jonegård från "Love is Blind"

I avsnitt 189 möter vi Amanda Jonegård, känd från succé-realityserien Love is blind. Vi pratar om fördelarna med att dejta utan att se den andre, om att gifta sig efter bara några veckor, hantera skvaller och chockartade besked om den som just blivit ens make och om att alltid ha nära till en bön. Vi undrar hur det var att bli "den kristna tjejen" med hela Netflix och om allas enorma nyfikenhet på hennes tro. 

2024-02-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 188: Benjamin Elfors från Bildningskomplexet

I det 188:e avsnittet av Dagens människa möter vi journalisten Benjamin Elfors, mannen bakom podden Bildningskomplexet. Vi pratar om hans judiska identitet och hur det är att leva som jude i Sverige i dag, när antimemitismen återigen växer i vårt samhälle. Om rädslan bland hans judiska vänner, om de rigorösa säkerhetsåtgärder som just nu omger judiska sammankomster och om Benjamins eget, komplicerade förhållande till Gamla testamentets texter om judarna som Guds utvalda folk. 

2024-02-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 187: Elisabeth Svantesson

I Dagens människa avsnitt 187 möter vi Sveriges finansminister Elisabeth Svantesson. Vi pratar om hennes förflutna i trosrörelsen, och om tron som varit stark ända sen hon var liten. Om moderaternas hårdare tag mot brottslighet och kriminalitet, om den kritiserade klimatpolitiken och om att växa upp med en mamma som led av psykisk ohälsa. 

2024-01-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 186: Ingvar Carlsson

I det 186:e avsnittet möter vi Ingvar Carlsson, socialdemokrat och den som en gång i tiden tog över som Sveriges statsminister när Olof Palme mördades. Vi talar om hur döden påverkat hans liv, hur den tagit människor ifrån honom, men också lärt honom saker och faktiskt också givit honom själva livet.

2023-12-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 185: Louie Marti

I det 185:e avsnittet möter vi skådespelaren, författaren, sjökaptenen och föreläsaren Louie Marti. Vi pratar om att vara den som inte vänder andra kinden till och om miraklet som räddade hans mammas liv, om varför han sökte sig till Hells Angels och om att spela rysk maffiaboss utan att kunna ett ord ryska. 

2023-11-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 184: Melinda Jacobs

I det 184:e avsnittet av Dagens människa möter vi familjehemsmamman och författaren Melinda Jacobs. Vi pratar om sorgen efter Lilla hjärtat, den lilla flickan som hittades död hos sina biologiska föräldrar, om kampen för de utsatta barnen och om att ta ansvar för en 16-åring när man själv bara är 21. 

2023-11-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 183: Mikael Wiehe

I avsnitt 183 möter vi sångaren Mikael Wiehe. Vi pratar om hur det kommer sig att han, som genom livet kallat sig ateist, ändå släpper en notbok med sånger för dop och bröllop och har releasekonserten i en frikyrka, om vem han ska vara när åldern hindrar honom från att vara den ständigt turnerande musikern, och om döden som kysser med öppen mun. 

2023-10-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 182: Diamant Salihu

I avsnitt 182 möter vi författaren och journalisten Diamant Salihu. Vi talar om våldet på våra gator, där barn skjuter barn, om att sitta ned och samtala med mamman till ledaren för Foxtrot-nätverket, om människans förmåga att vara både ond och god om ljuset i Diamant Salihus liv. 

2023-10-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 181: Annie Lööf

I det 181:a avsnittet möter vi Centerpartiets före detta partiledare Annie Lööf. Vi pratar om axlarna som sjönk när hon hörde sig själv säga att hon skulle sluta, om när hon och Ulf Kristersson skrek på varandra i telefon, om mördaren som hade kartlagt hela hennes liv, om nattvardsstunden som Annie tycker om, och om att trotsa rädslan och ställa sig en stund framför Visby domkyrka. 

2023-10-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 180: Cissi Wallin

I avsnitt 180 möter vi medieprofilen och musikern Cissi Wallin. Vi pratar om vad hon ångrar och inte ångrar kring den roll hon kom att spela i den svenska #Metoo-rörelsen, om förlåtelse och försoning. Cissi berättar om sin längtan efter att få vara med vid fikat i hennes kristna vänners församlingar och om känslan av att vara älskad och menad.

2023-09-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 179: Ärkebiskop Martin Modeus

I avsnitt 179 av Dagens människa möter vi Martin Modeus, ärkebiskop i Svenska kyrkan sedan ett år tillbaka. Vi pratar om hur man gör för att hålla sig så nära Jesus, om bönen som alltid pågår, om en kristens förhållande till Bibeln versus en muslims förhållande till koranen, och om tjock-TV:n som Martin använde som bord när han som barn lekte nattvard.

2023-09-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 178: Niklas Piensoho

I Dagens människa avsnitt 178 möter vi Niklas Piensoho, pastor och föreståndare i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Vi pratar om hans egen väg till tro, om rollen som ledare för Sveriges största frikyrka och om responsen efter hans undervisning om Bibeln och homosexualitet.

 

2023-06-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 177: Micael Bindefeld

I Dagens människa avsnitt 177 möter vi festfixaren, frisören och numera författaren Micael Bindefeld. Vi pratar om hans judiska identitet, och om hur han som barn berättade för hela klassen om uttåget ur Egypten. Om ensamheten Micael upplevde när maken blev sjuk, om att skaffa barn med hjälp av en surrogatmamma, om tiden när media dömde ut honom som ytlig och om konsten att vara en bra värd för festen.     

2023-05-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 176: Frank Ådahl

I det 176:e avsnittet av Dagens människa möter vi artisten och låtskrivaren Frank Ådahl. Det blir ett mycket speciellt samtal om att börja turnera redan som 6-åring, om församlingsmedlemmar som gick ut i protest när bandet Edin Ådahl spelade och om tron som inte kan bygga på hur människor väljer att agera utan på en Gud som alltid älskar oss. Frank har en stark tro som präglar hela våt samtal, och kanske, tror Frank, behöver någon höra detta samtal just idag. 

2023-05-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 175: Henrik Jönsson

I avsnitt 175 möter vi entrepenören, youtubefenomenet, libertarianen och författaren Henrik Jönsson. Vi pratar om Henriks favoritord - frihet och om hur man gör för att erövra den. Vi pratar om Gud som är som vin, och som vi alldeles för ofta försöker ersätta med vatten, om sjukdomen som gör Henriks skelett svagt som hos en gammal människa, och om vanorna som gör honom lite mindre "alfa-betonad".

2023-04-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 174: Carina Bergfeldt

I avsnitt 174 möter vi journalisten och programledaren Carina Bergfeldt. Vi pratar om en god Gud som sitter bland en massa TV-skärmar och somnar, om pastorn på deathrow i Texas, om ungdomsåren i pingstkyrkan då hon lärde sig lyssna på DC Talk, och om varför Carina alltid haft lätt för att möta människor som fallit offer för våld och övergrepp. 

2023-04-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 173: Mia Törnblom

I avsnitt 173 möter vi ledarskapscoachen, föreläsaren och författaren Mia Törnblom. Vi pratar om bantningspillren som ledde henne till tio år av missbruk, om sinnesrobönen som hjälpt henne i vägen tillbaka, om varför folk hellre säger att de mediterar än att de ber, och om förbundskapten Janne Anderssons vredesutbrott i TV. 

2023-03-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 172: Olof Lundh

I det 172:a avsnittet av Dagens människa möter vi författaren och journalisten Olof Lundh. Vi pratar givetvis om fotboll. Är det en klyscha att fotboll är som religion, eller är det sant? Och varför blir Olof Lundh så intresserad när Hare Krishna går förbi honom på gatan? Olof får i uppdrag att gissa vilka landslagsspelare som gör korstecken, och han berättar om en lite skrämmande dag i Quatar. 

2023-03-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 171: Anna Björklund

I avsnitt 171 möter vi Anna Björklund, radio, kultur och medieperson. Vi pratar om moderskapet som Anna menar bär på samma grundidé som kristendomen, vi samtalar om varför hon evisas med att gå i mässan och om att leva i en slags klosterrytm, med tre små barn. 

2023-03-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 170: Uno Svenningsson

I avsnitt 170 möter vi sångaren och låtskrivaren Uno Svenningsson. Vi pratar om panikångest som kan få en att tro att man ska dö, om det lite skaviga och samtidigt kärleksfulla förhållandet till frikyrkan, och längtan efter att åka till Rom. 

2023-02-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 169: Cecilia Uddén

I avsnitt 169 möter vi Cecilia Uddén, journalist och sedan tjugo år tillbaka Sveriges Radios korrespondent i Mellanöstern. Vi pratar om att vara svensk där, i tider av koranbränningar och vi samtalar om Cecilias uppdrag att vittna om det hon ser. Var går gränsen för vad en jouranlist bör bevittna utan att kunna ingripa? Cecilia berättar om avrättningen  i USA, som hon valde att se. En händelse som fick henne att känna sig smutsig på insidan. 

2023-02-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 168: Birgitta Ed

I avsnitt 168 möter vi Birgitta Ed, gift med Sveriges statsminister, och snart präst i svenska kyrkan. Hemma i församlingen är hon inte någon som är gift med någon, här är det snarare en statsminister som är gift med henne, säger Birgitta och skrattar. Vägen till prästyrket har varit lång och gått genom en svår familjetragedi. Nu vill hon förmedla hopp och glädje. Glädjen är viktig för Birgitta, och hon bryr sig inte om ifall någon skulle kalla henne naiv.

2023-01-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 167: Jonas Gardell

I det 167:e avsnittet möter vi författaren, komikern och dramatikern Jonas Gardell. Vi pratar om hur ivrig Jesus är och om hur det varit för Jonas att komma tillbaka till sin barndoms kyrka. Vi pratar om kampen för homosexuellas rättigheter och om hur den hänger hopp med hans tro. Vi får också följa med tillbaka i tiden, till en djärv demonstration i Örebro. 

2022-12-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 166: Perla Bjurenstedt

I det 166:e avsnittet av Dagens människa möter vi artisten och antimobbningskämpen Perla Bjurenstedt. I över 45 år har han rest runt i svenska skolor och mött tusentals barn för att lära dem sånger om alla människors lika värde. Vi pratar om en magisk kväll i Södertälje, om kristna som inte tycker att hans sånger är tillräckligt kristna, och om det dåliga självförtroendet som får honom att tro att varje konsert kommer att gå åt skogen.

2022-11-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 165: Niklas Strömstedt

I avsnitt 165 möter vi artisten Niklas Strömstedt. Vi pratar om tiden, som Niklas beskriver som en glass som faktiskt börjar ta slut när man blir äldre, om mormor och morfar och farmor och farfar som gav honom en smak av frikyrkan, om katten Kerstin som blivit en bok och om hur han och hustrun Jenny håller kärleken vid liv.

2022-11-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 164: Emma Frans

I avsnitt 164 möter vi epidimiologen, forskaren, författaren och folkbildaren Emma Frans. Vi pratar om varför alla människor borde lära sig att tänka mer som forskare och var gränsen för vetenskapen går. Kan kyrkan och vetenskapen lära sig av varandra och hur gör man för att klara av situationer där man faktiskt inte vet hur det ska gå?

2022-10-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 163: Carina Nunstedt

I avsnitt 163 möter vi Carina Nunstedt, författare, förläggare, producent och medieprofil. För drygt ett år sedan gick hennes älskade make Anders bort i cancer. Carina berättar om tomheten efter den man levt med i nästan hela sitt vuxna liv, om katterna som tröstar och fyller ut familjen och om att våga öppna nya dörrar. 

2022-10-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 162: Lena Andersson

I avsnitt 162 möter vi författaren och journalisten Lena Andersson. Vi pratar om Palmemordet och Lenas senaste bok som är en lek med vår skräck för konspirationsteorier, om sommarpratet som upprörde massor av Sveriges kristna, om Lenas relation till Jesus och om hur Platon gett hennes liv mer mening. 

2022-09-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 161: Gunnar Wetterberg

I det 161:e avsnittet möter vi historikern och På spåret-vinnaren Gunnar Wetterberg. Han vill lyfta fram Gud i historien och få människor att förstå hur mycket kyrkan och tron påverkar våra tankemönster än i dag. Men en sak undrar han: Hur kan vi ha så svårt att ta till oss av nåden?

2022-09-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 160: Louise Epstein

I avsnitt 160 möter vi den folkkära P1-programledaren Louise Epstein. Vi pratar om att ge allt för lyssnarna när den gröna lampan lyser, om den judiska identiteten som inte bara är kultur och tradition, utan också lär henne att be om ursäkt, inte prata skit och att leva livet här och nu.

2022-08-31
Länk till avsnitt

Sommarspecial: Tolv kända svenskar om bön

Massor av svenskar ber, även många av dem som kanske inte kallar sig kristna. Hur ser bönen ut för Karolina Klüft, Mauri Hermundsson, Peter Hallström, Gustaf Norén och talmannen Andreas Norlén?I vårt sommarspecial har vi gått tillbaka under året och hittat tolv intressanta svenskar som pratar om bön. Glad sommar!

2022-06-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 159: Markus Torgeby

I avsnitt 159 möter vi vildmarksgurun, långdistanslöparen och utesovaren Markus Torgeby. Vi pratar om skogen där man inte kan vara för länge utan att möta Gud, om resepredikanterna som bad intesivt för hans sjuka mamma, och talade om för henne att hon måste tro mer, vi pratar om tilliten till Gud och om magkänslan som kanske lika gärna kan kallas för den helige ande. 
2022-06-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 158: Nuri Kino

I avsnitt 158 möter vi journalisten, debattören och biståndsaktivisten Nuri Kino. Vi pratar om hans enorma driv att engagera sig där det behövs just nu, oavsett om det gäller att hjälpa kristna i Mellanöstern, informera om covid i förorten eller möta ukrainas krigsoffer i flyktingläger vid gränsen. Nuri berättar om stunderna när han velat ge upp och om rösten som säger till honom att kämpa vidare. Men också om behovet av att någon gång ibland gå på fest och prata om något annat än krig. 
2022-05-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 157: Sofia Dalén

Avsnitt 157 av Dagens människa är ett härligt möte med Sofia Dalén. Komiker, programledare och poddare och just nu extra igenkänd genom hennes deltagande i SVT:s Bäst i test. Sofia berättar om killarna i Pingstkyrkan som var mycket snyggare än dem i hennes kyrka, Svenska kyrkan, om sommaren när hon ledde andakter i Vägkyrkan, och om relationen till Gud som absolut finns, men som kanske inte är så personlig. Eller är den kanske det?

 

2022-05-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 156: Dick Harrison

I det 156:e avsnittet av Dagens människa möter vi historikern och författaren Dick Harrison. Vi pratar om att vara kristen och samtidigt se på Jesus som historiker, om varför man kan veta att Jesus funnits och mysteriet bakom uppståndelsen. Dick berättar också om barndomen när han lärde sig läsa i 1917 års översättning av Bibeln. 
2022-04-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 155: Carolina Klüft

I avsnitt 155 pratar vi med en av Sveriges största friidrottstjärnor genom tiderna, Carolina Klûft. Vi pratar om att hålla fast vid sitt eget värde, genom både vinst och förlust och om att fira segrar med att gå hem och spela kort. Carolina berättar om hur samtalen med en präst hjälpt henne att hantera sin dödsångest och om tron på något, och om henens känsla av att vara en del av något större. 
2022-04-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 154: KG Hammar

I avsnitt 154 möter vi KG Hammar, ärkebiskop emeritus, ledare för Svenska kyrkan åren 1997-2006. Vi pratar om varför han har blivit mer pingstvän och om varför många i Svenska kyrkan verkar tycka att det är pinsamt att vara kristen. KG Hammar berättar om flytten till Stockholm efter att ha varit skåning i hela sitt liv och om kärleken som oväntat fann honom. 

2022-03-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 153: Sebastian Stakset på plats i Ukraina

Med anledning av situationen i Ukraina gör vi ett specialavsnitt med artisten och evangelisten Sebastian Stakset som är på plats i Ukraina för att i samarbete med lokala kyrkor hjälpa till humanitärt. Han berättar om hur han mött en femåring som flytt bomber och kulor, om hur kvinnor i kyrkorna syr nät till pansarvagnar men också om styrkan landets många kristna finner i sin gudstro.

2022-03-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 152: Faith Kakembo

I avsnitt 152 möter vi sångerskan och narkos-sjuksköterskan Faith Kakembo. Hon är högaktuell efter att ha gått vidare direkt till finalen i melodifestivalen. Faith avslöjar vad Anders Bagge sa till henne just när hon skulle ut på melloscenen. Hon berättar om sin tro och om brottningskampen med att förlåta oförstående sjukhuschefer.
2022-02-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 151: Ruth Nordström

Ruth Nordström är människorättsadvokaten som blev rikskänd genom fallet där hon försvarade den kristna barnmorskan Ellinor Grimmark. Vi pratar om viljan att göra rätt, om att bli utestängd på grund av sina åsikter, och om hur Ruth själv bemöter andra kvinnor som gjort abort. Vi pratar också om Ruths kristna tro och om resan från Livets ord till Klara kyrka. 

2022-02-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 150: Stefan Einhorn

I Dagens människa avsnitt 150 möter vi Stefan Einhorn, professor, övrläkare, författare och föreläsare. Vi pratar om varför det är roligare att ha en tro än att vara agnostiker och ateist, om hur man gör för att få till allvarliga samtal, och om föräldrarnas som överlevde förintelsen. Som bonus får också Daniel och Malin lite terapi. 

2022-01-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 149: Alf Svensson

I avsnitt 149 möter vi Alf Svensson. Under 31 års tid var han partiledare för KDS. Vi pratar om lojaliteten som fick honom att stanna så länge, om barnmötet då han blev kristen, om de enkla bönerna vid dagens början och slut och om den komplicerade relationen till hbtq-rörelsen. 

2021-12-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 148: Gustaf Norén

I det 148: avsnittet av Dagens människa möter vi sångaren och musikläraren Gustaf Norén. Vi pratar om vad det egentligen innebär att vara en människa och om relationen till medlemmarna i Mando Diao, där Gustaf tidigare var med. Vi pratar om att komma ut som kristen och om vikten av att lyssna rösten som leder oss rätt. Gustaf är full av målande bilder och ivrig att få prata tro, för i vanliga fall ?håller han ena foten på bromsen? som han uttrycker det.

2021-12-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 147: Jan Emanuel Johansson

I det 147:e avsnittet möter vi entrepenören, politikern och före detta Robinson-vinnaren Jan Emanuel Johansson. Vi pratar om de kristna tatueringarna på hans kropp, om att vara kristen och stolt, om vikten av att erkänna att man är en syndare och om att ?skicka någon i backen?, när man tycker att det behövs.

2021-11-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 146: Andreas Norlén

I det 146:e avsnittet av Dagens människa möter vi Sveriges talman Andreas Norlén. Vi samtalar om trons betydelse när man ska bilda regering, och i livet i övrigt, vi pratar om att vara som en anka eller inte, om hur man gör för att inge förtroende och om vad man ska göra för att bli vis. 

2021-11-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 145: Stina Oscarson

I det 145:e avsnittet av Dagens människa möter vi dramatikern, samhällsdebattören och författaren Stina Oscarson. Vi pratar om mannen som pinkade på golvet i S:ta Clara kyrka, om Stinas tårar när hon går in i kapellet vid St:a Eugenia, om att få höra att man inte passar i badhuset och om det perfekta plåstret som inte finns.

2021-10-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 144: Mauri Hermundsson

I det 144:e avsnittet av Dagens människa möter vi youtubern och programledaren Mauri Hermundsson. Vi pratar om den där nyfikenheten han verkar ha på människor, är den verkligen äkta? Och bryr sig Mauri på riktigt om hon som bara vill äta chicken nuggets? Sen pratar vi förstås om Gud, och om det är okej att be en bön ibland även om man nog inte riktigt tror. 

2021-10-06
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.