Sveriges 100 mest populära podcasts

Gravidpodden från Preglife

Gravidpodden från Preglife

Hur mycket ska man gå upp i vikt under graviditeten? Vad ska man tänka på under graviditeten? Hur förbereder man sig inför förlossningen? Ingen fråga är för stor eller för liten för journalist Anna-Karin Andersson och barnmorska Åsa Holstein som i denna podcast tillsammans med Preglife går igenom allt för dig som väntar barn.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

gravidpodden.se

Avsnitt

Min födsel - Malins berättelse

 I Gravidpodden den här veckan pratar barnmorska Åsa Holstein födsel tillsammans med Malin, som delar med sig av sin upplevelse när hon födde sitt första barn. Genom avsnittet får vi följa Malins förlossning - från beslutet att föda vaginalt, trots att man under barnmorskebesöket dagen innan upptäckt att barnet låg i sätesbjudning (med rumpan ned) - till kejsarsnitt på grund av ett födande som drog ut på tiden.

Det blir inte alltid som man tänkt sig, men det blir oftast bra ändå! Precis så var det för Malin.

Serien ?Min födsel? speglar det breda och högst personliga spektrat av upplevelsen som att föda barn innebär. Om någon berättelse gör dig rädd eller upprörd, ta en stund och fundera över varför. Prata med din barnmorska om du behöver råd eller stöttning. Ladda ned Preglife gravidapp gratis från App Store eller Google Play

2024-04-16
Länk till avsnitt

Möt experten: Barnmorska Hanna Ulfsdottir om vattenfödsel

Den här veckan får vi lära oss mer om vattenfödsel. Barnmorska Åsa Holstein dyker ned (bokstavligt talat) i ämnet tillsammans med Hanna Ulfsdottir, biträdande lektor på Karolinska institutet, som disputerat på en avhandling kring just vattenfödsel 2019. Hur vanligt är det med vattenfödslar? Kan alla som vill föda i vatten? Vilka är fördelarna med att föda i vatten och finns det några nackdelar? Allt det och mer därtill i veckans avsnitt av Gravidpodden. Trevlig lyssning! Ladda ned Preglife gravidapp från App Store eller Google Play

2024-04-02
Länk till avsnitt

Min födsel - Johannas berättelse

Barnmorska Åsa Holstein gästas av Johanna och tillsammans djupdyker de i ett av Gravidpoddens favoritämnen, nämligen födsel. Johanna delar med sig av sin andra födsel, där en mycket ovanlig komplikation med navelsträngen uppkommer, vilket leder till att hon behöver genomgå omedelbart kejsarsnitt.

Varsågod att ta del av ett samtal om en födsel som inte alls blev som det var tänkt, men som ändå lämnade alla inblandade med en varm känsla, och inte minst en revansch från en tidigare traumatiskt upplevelse.

Serien ?Min födsel? speglar det breda och högst personliga spektrat av upplevelsen som att föda barn innebär. Om någon berättelse gör dig rädd eller upprörd, ta en stund och fundera över varför. Prata med din barnmorska om du behöver råd eller stöttning.?

Ladda ned Preglife gravidapp från App Store eller Google Play

2024-03-19
Länk till avsnitt

Möt experten: IBS-special med dietist Sofia Antonsson

I det här avsnittet pratar barnmorska Åsa Holstein och Belly Balance-dietisten Sofia Antonsson om något som inte är helt ovanligt varken innan, under eller efter graviditeten, nämligen magproblem och IBS. Vad är egentligen IBS och varför får man det? Vilka är de vanligaste symptomen och hur går man bäst tillväga för att lindra besvären? Det och mycket mer får du svar på i veckans avsnitt av Gravidpodden.

Ladda ned Preglife gravidapp från App Store eller Google Play

2024-03-06
Länk till avsnitt

Frågor & svar: Just plussat

I veckans avsnitt av Gravidpodden svarar barnmorska Åsa Holstein på de vanligaste frågorna som ställs under de första, och ofta väldigt omtumlande, veckorna av graviditeten. Vad ska man göra när man kissat två streck på stickan? Hur kan det konstanta illamåendet lindras? När ska man berätta för sin arbetsgivare om graviditeten? Det är bara några av alla frågor som besvaras i avsnittet. Ladda ned Preglife gravidapp från App Store eller Google Play

2024-02-27
Länk till avsnitt

Möt experten: Sömncoach Hanna Bergenkulls bästa tips

I det här avsnittet gästas Gravidpodden av sömncoachen Hanna Bergenkull, som svarar på frågor kring små barns sömn. Hur många timmar sover en nyfödd och hur ändrar sig sömnbehovet över tid? Är nätter utan uppvak det första levnadsåret bara en utopi och vad gör man när ens kroppsliga batteri inte ges en chans att laddas under natten?Allt ovan och mycket mer får du svar på i veckans avsnitt. Hämta penna och papper, för här finns tips och tricks att anteckna! Trevlig lyssning!

Ladda ned Preglife gravidapp från App Store eller Google Play

2024-02-14
Länk till avsnitt

Frågor & Svar: På förlossningen

Ta del av en förlossningsspecial, där Preglifes barnmorska Åsa Holstein besvarar frågor som är vanliga inför vistelsen på sjukhuset. Vad händer om min partner svimmar? Vilka metoder används för att motverka bristningar om man föder i vatten? Är det vanligt att bajsa på sig när man krystar? Det och mycket mer i veckans avsnitt av Gravidpodden. Ladda ned Preglife gravidapp från App Store eller Google Play

2024-01-30
Länk till avsnitt

Hypermesis under graviditeten

I det här avsnittet av Gravidpodden får vi höra Sabina berätta om hur hon upplevde sin graviditet med Hypermesis, HG även kallat, vilket innebär ett extremt gravidillamående. Hur hanterade hon det, och vad har fungerat för att kunna ta sig igenom en andra graviditet med högre livskvalitet? Ladda ned Preglife gravidapp från App Store eller Google Play

2024-01-09
Länk till avsnitt

Frågor & svar: Smärtlindringsspecial

När kan man tidigast få smärtlindring? Kan det vara för sent för smärtlindring? Och hur stor risk är det att få en snedfylla på lustgas om man testat det tidigare? Svaren får du i veckans avsnitt av Gravidpodden, där barnmorska Åsa Holstein går igenom frågor kring smärtlindring under förlossningen. Ladda ned Preglife gravidapp från App Store eller Google Play

2023-11-28
Länk till avsnitt

Min födsel - Jennys berättelse

I det här avsnittet delar Jenny med sig av sina känslor kring beskedet om att vänta inte bara ett utan två barn samt sin upplevelse av att föda prematurt, redan i vecka 30, och de utmaningar som följde. Hennes berättelse skildrar hur det övriga livet sätts på paus när ens två små barn behöver vara på en neonatalavdelning i många veckor, men också om hur människor som finns runtom oss kan vara avgörande för att vi ska våga tro på att allt kommer att bli bra en dag.

Serien ?Min födsel? speglar det breda och högst personliga spektrat av upplevelsen som att föda barn innebär. Om någon berättelse gör dig rädd eller upprörd, ta en stund och fundera över varför. Prata med din barnmorska om du behöver råd eller stöttning.

Ladda ned Preglife gravidapp från App Store eller Google Play

 

2023-11-14
Länk till avsnitt

Min födsel - Karolines berättelse

En IVF-resa gjorde det svårt för veckans gäst Karoline att lita på att graviditeten skulle bestå, men det gjorde den - med besked! ?Världens bästa förlossning!? - Så beskriver hon sin födsel, som lämnade henne med en stor och stark känsla av stolthet över sin kropp. Serien ?Min födsel? speglar det breda och högst personliga spektrat av upplevelsen som att föda barn innebär. Om någon berättelse gör dig rädd eller upprörd, ta en stund och fundera över varför. Prata med din barnmorska om du behöver råd eller stöttning.

Ladda ned Preglife gravidapp från App Store eller Google Play

2023-10-31
Länk till avsnitt

Möt experten: Allt om fosterrörelser

I det här avsnittet av Gravidpodden lär vi oss mer av barnmorska Anna Akselsson om Mindfetalness. En metod som är framtagen för att hjälpa dig att lära känna och känna igen ditt barns alldeles egna rörelsemönster. Inte bara det! Om du praktiserar Mindfetalness regelbundet ökar chansen för att din födsel startar spontant.

Ladda ned Preglife gravidapp från App Store eller Google Play

2023-10-17
Länk till avsnitt

Min födsel - Katya & Andreas berättelse

Katya och Andreas delar med sig av när deras andra barn hade bråttom med att komma till världen och föddes hemma i sovrummet. Andreas fick agera barnmorska, och låter meddela att det viktigaste är att vara beredd att fånga barnet... Sedan innan hade Andreas fått tips från sin svärmor om att alltid ha plasthandskar och fiskelina hemma, eftersom Katya själv också föddes i hemmet - oplanerat och i badkaret. Som vi så ofta konstaterar: varje födsel är unik! Serien ?Min födsel? speglar det breda och högst personliga spektrat av upplevelsen som att föda barn innebär. Om någon berättelse gör dig rädd eller upprörd, ta en stund och fundera över varför. Prata med din barnmorska om du behöver råd eller stöttning.

Ladda ned Preglife gravidapp från App Store eller Google Play

2023-10-03
Länk till avsnitt

Min födsel - Jennifers berättelse

I detta avsnitt möter vi Jennifer, mamma, barnmorska och författare som delar med sig av sin upplevelse från när hon födde sitt första barn. Vi pratar om hur hennes kropp tog över under krystfasen, om lustgasens magiska effekt och om hennes inte helt positiva upplevelse av att vara gravid. Dessutom bjuds vi på en berättelse om den nervösa taxichauffören som fick i uppgift att köra Jennifer till förlossningen. Serien ?Min födsel? speglar det breda och högst personliga spektrat av upplevelsen som att föda barn innebär. Om någon berättelse gör dig rädd eller upprörd, ta en stund och fundera över varför. Prata med din barnmorska om du behöver råd eller stöttning. Ladda ned Preglife gravidapp från App Store eller Google Play

2023-09-22
Länk till avsnitt

Mamma - mamma - barn

Vi får ta del av Anne och hennes fru resa för att få barn som samkönat par. Vi pratar om kraften som finns i födandet och hur positiva erfarenheter från att föda barn lett till en helt ny karriär. 

Ladda ned Preglife gravidapp från App Store eller Google Play

2023-09-15
Länk till avsnitt

Möt experten: Barnläkaren om det nyfödda barnet

Jag och barnläkare Erik Borgström djupdyker i ett av våra favoritämnen: det nyfödda barnet. Vi tar med dig på en bebisresa från topp till tå och gör några avstickare längs vägen - precis som man gör på en bra resa. I avsnittet får du tips på hur du kan undvika att barnets huvud blir platt, hur du bäst tar hand om navelstumpen, vilka kontroller en barnläkare genomför innan ni lämnar BB. Och så delar Erik med sig av sina tankar kring bland annat andningslarm, korta tungband, och magont.

Ett avsnitt alla föräldrar borde lyssna på, helt enkelt! Ladda ned Preglife gravidapp från App Store eller Google Play

2023-09-08
Länk till avsnitt

Min födsel - Annas tidiga förlossning

Anna berättar om hur det är att föda barn väldigt mycket tidigare än tänkt (vecka 27+3) och hur en förlossning kan upplevas som en stark och minnesvärd händelse trots att det blev allt annat än man föreställt sig. Vi får också en inblick i hur svårt det kan vara även för en erfaren barnmorska att läsa in alla signaler som kroppen sänder ut för att tala om att en för tidig födsel har startat. Och så delar Anna med sig av varför hon tycker att Profylax är så bra & viktigt.

Serien ?Min födsel? speglar det breda och högst personliga spektrat av upplevelsen som att föda barn innebär. Om någon berättelse gör dig rädd eller upprörd, ta en stund och fundera över varför. Prata med din barnmorska om du behöver råd eller stöttning. Ladda ned Preglife gravidapp från App Store eller Google Play

2023-09-01
Länk till avsnitt

Min födsel - Josephines föda barn-tripp

Josephine beskriver sin senaste och tredje födsel som något av en "föda-barn-tripp". I ett ärligt och öppet avsnitt berättar hon om sin upplevelse av att möta helt nya känslor inom sig själv och tar med oss på resan som det innebär. Ladda ned Preglife gravidapp från App Store eller Google Play

2023-08-23
Länk till avsnitt

Min födsel - Lenas supersnabba förlossningar

Hör Lena berätta om sina tvår supersnabba födslar, den ena på sjukhus och den andra i det egna hemmet, samt rädslan över att behöva föda sitt barn vid rulltrapppan på Ica.

Serien ?Min födsel? speglar det breda och högst personliga spektrat av upplevelsen som att föda barn innebär. Om någon berättelse gör dig rädd eller upprörd, ta en stund och fundera över varför. Prata med din barnmorska om du behöver råd eller stöttning. Ladda ned Preglife gravidapp från App Store eller Google Play

2023-08-23
Länk till avsnitt

Är jag gravid nu?

Hur snabbt efter befruktningstillfället kan man känna graviditetstecken? Går det att märka att det blivit en lyckad träff direkt efter ett ligg till exempel? Och hur känns det då i så fall? För den som vill bli med barn är dagarna från ägglossning till datumet för beräknad mens, eller förhoppningsvis icke-mens, en olidlig pirrig period.

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-07-01
Länk till avsnitt

Vad innebär trimester 1?

Vad händer egentligen när ett ägg blir befruktat? Hur mycket av barnets personlighet och utseende anläggs redan under tiden som mikroskopiskt litet embryo? Det ska vi bland annat få svar på i det här avsnittet av Gravidpodden där vi fokuserar på livet inne i livmodern under fostrets allra fösta tid, trimester 1.

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

 

2021-07-01
Länk till avsnitt

Hjälp jag är gravid!

Är det verkligen möjligt att vara gravid utan att känna några symtom, ökar risken för missfall om jag själv får halsfluss och vilka är bästa knepen för att komma undan närgångna frågor när jag tackar nej till alkohol? I det här avsnittet av Gravidpodden kastar vi ut alla tänkbara frågor om att vara nygravid. För av vänta-barn-tidens 40 veckor är det den allra första tiden som oftast är överfylld av funderingar. Nu ska vi riktigt nörda ned oss i dem och ställer frågorna som du kanske inte själv känner dig bekväm att prata om.

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-07-01
Länk till avsnitt

De första gravidveckorna

Linda har nyligen fått reda på att hon är med barn och går runt i ett lyckorus och har blivit smått gravidsurfberoende. Men i hennes huvud finns också frågor och funderingar om allt verkligen är bra med det lilla fostret som växer i magen. I det här avsnittet pratas det om den första delen av graviditeten, trimester 1.

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-07-01
Länk till avsnitt

Precis blivit gravid?

Glädjepirr, smussel, illamående och funderingar kring de stora livsfrågorna - att bli gravid sätter igång mycket i både kropp och knopp.

I det här avsnittet av Gravidpodden fokusera vi på den första tiden som gravid. Att få reda på att man är gravid är en stor sak. Den första tiden kan det hända mycket både i kroppen och med ens sätt att tänka. I det här avsnittet pratar vi om vanliga symptom som nygravid, om tankar och funderingar, om fostrets utveckling och om de första besöken på mödravårdscentralen.

 

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-07-01
Länk till avsnitt

Gravidbesvär

Ständigt kissnödig, stenhård i magen, mardrömmar och sendrag i vaderna. Att vara gravid är inte bara som att gå runt på små härliga moln. För många kantas väntabarntiden av den del besvärligheter. Bara härda  ut och gilla läget? Eller finns det nåt man kan göra för att lindra obehagen? I det här avsnittet radar vi upp några vanliga gravidåkommor och ber vår barnmorska komma med goda råd.

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-07-01
Länk till avsnitt

Det här händer i trimester 2

Märker fostret vad du pysslar med på dagarna? Kanske gillar hen när du tar en löprunda och dissar dina långa jobbmöten? Ja vad uppfattar egentligen det lilla livet där inne av världen utanför? Det är bara en liten del av vad det här avsnittet av Gravidpodden handlar om, som vrider och vänder på det som rör fostrets utveckling under trimester 2.

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-07-01
Länk till avsnitt

Allt om föräldraledigheten

Vad ska man tänka på när man planerar sin föräldraledighet och hur påverkas ekonomin när man är hemma med barn? Med graviditeten följer många frågor av det slaget och har man inte haft det förr så får man i och med att familjen utökas en hel del kontakt med Försäkringskassan. I detta avsnitt reder vi ut frågetecken kring det här med föräldraledighet, och med i programmet har vi en expert från Försäkringskassan.

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-06-28
Länk till avsnitt

Rädd för att föda barn?

Är du rädd för att tappa kontrollen, att inte klara av smärtan eller har du redan varit med om en jobbig förlossningsupplevelse? Det finnas många olika anledningar till att man kan känna sig orolig inför förlossningen. I det här avsnittet diskuterar vi förlossningsrädsla.

 

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-06-28
Länk till avsnitt

Vad ska barnet heta?

Ska din bebbe få ett ovanligt namn som sticker ut eller kanske få samma som farfar? Eller ett kungligt eller ett könsneutralt? Det här med att bestämma namn till sin bebis kan vara en tuff uppgift, inte minst om ni är två som ska enas om vad barnet ska kallas. I det här avsnittet av Gravidpodden ska vi grotta ner oss i diskussioner om namn.

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-06-28
Länk till avsnitt

Bebisprylar - vad behövs?

Mjuklift eller hårdlift? Stabil och praktisk eller liten och snygg? Det är mycket att ta ställning till när du ska köpa barnvagn. I det här avsnittet ska vi prata bebisprylar i allmänhet och barnvagnar i synnerhet. Dessutom diskuterar vi vad den nyblivna mamman själv kan behöva den första tiden.

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-06-28
Länk till avsnitt

Att ha barn & karriär

Med plusset på stickan dör drömmen om toppjobbet. Från business till bara barn? eller? Hur ska vi tänka kring karriären när vi väntar barn och under tiden som småbarnsförälder? Det ska vi prata om i det här avsnittet, där vi gästas av karriärcoachen Emma Pihl som skrivit boken "Grattis! En bebis och drömjobb" och vi får höra marknadschefen Kajsa Berthammars tankar kring jobb och mammaledighet.

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-06-28
Länk till avsnitt

Låt oss prata pengar

Att få barn förändrar livet på många sätt. Inte minst när det gäller prat om pengar. Hur får du slantarna att räcka till med lägre inkomst och ökade utgifter? Finns det till exempel något att tjäna på att jämföra blöjpriser och laga barnmaten själv? Och hur fixar du bäst ett litet sparkapital till bebben och får en schysst pension trots föräldraledighet och vabbande? I det här avsnittet av Gravidpodden blandar vi högt och lågt om frågor som rör privatekonomin för dig som går i väntans tider.

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-06-28
Länk till avsnitt

Tips från barnläkaren

Du kommer hem med din lilla nyfödda bebis och upptäcker att hen har små röda prickar på huden och skriker otröstligt, äter kanske för lite, sover för mycket och förälder lämnar tryggheten på BB och kommer hem. Hur ska man hantera alla frågor som kan dyka upp kring spädbarnet? När är det bara obefogad noja och när är det allvar på riktigt? Det ska vi prata om i det här avsnittet av Gravidpodden.

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-06-28
Länk till avsnitt

Vad händer om jag spricker?

Sara sprack mycket när hon födde sin son och fick på grund av det avföringsläckage och hade ont när hon gick på toa. I det här avsnittet pratar vi om bristningar och vi får höra Sara berätta om hur hennes första år som mamma kantats av problemen som följde efter hennes förlossning och vad som hjälpt henne att bli bättre. Med i programmet har vi också Ann Olsson, barnmorska och specialist på bristningar och bäckenbottenskador på Danderyds Sjukhus, i Stockholm.

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-06-28
Länk till avsnitt

Föda barn för tidigt

Anna och Peter skulle åka på semester till Rom. Bebisen skulle komma först om tre månader och intyget för att flyga med gravidmagen var kirrat och klart. Allt verkade vara i sin ordning, men det blev ingen resa, istället blev det intensiva sammandragningar och en förlossning som satte igång alldeles för tidigt. I det här avsnittet pratar vi om för tidigt födda barn, sk prematur. Vi får höra om Anna och Peters första tid som föräldrar till sonen som började sitt lilla liv i kuvös.

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-06-28
Länk till avsnitt

När barnet inte föds friskt

Under hela Josephines graviditet verkade allt normalt. Men i samma sekund som dottern kom till världen märkte Josephine och hennes man att bebisens fötter såg annorlunda ut. Det blev början till en lång rad sjukhusbesök och en svår process i att inse att deras nyfödda dotter aldrig kommer att kunna gå, leka eller leva som barn gör mest och att deras tid som nyblivna föräldrar blev något helt annat än de sett framför sig. I det här avsnittet av Gravidpodden från ska vi få höra deras berättelse.

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-06-28
Länk till avsnitt

Att drabbas av psykos

För Charlotte präglades första tiden som mamma mest av tårar och Maria drabbades av en psykos efter att hon fött barn, fick mediciner och fick till sist tvångsvård på en psykiatrisk avdelning. I det här avsnittet hör vi deras berättelser och så ska vi prata om varför vi så ofta skäms och förnekar att vi mår dåligt när det handlar om nedstämdhet och depression.

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-06-28
Länk till avsnitt

Första tiden efter förlossningen

I det här avsnittet pratar vi om den första tiden efter förlossningen, glädjeyran, det jobbiga, amning, blod och om hur det känns att komma hem med en ny liten familjemedlem. Plötsligt händer det där ni har väntat på i nio långa månader: ut kommer en bedårande nyfödd bebis som är er. I det här avsnittet pratar vi om den allra första tiden efter förlossningen. Vi ställer frågor som: Hur kan reaktionerna variera hos olika föräldrar precis när de får se sitt barn för första gången? Och vad är största skillnaden mellan att vara höggravid och att ha fått ut det lilla barnet och vara nybliven förälder?

 

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-06-28
Länk till avsnitt

Det stora amningsavsnittet

Lotta ammade i över 2 år och fick en kick av att bröstmata. För Rebecca funkade amningen inget vidare och hon gick över till att ge ersättning efter bara 6 veckor. I det här programmet handlar det om amning. Vi får höra Lottas och Rebeccas berättelser och så pratas det om amning i största allmänhet. Vad är det som är så bra med att amma, hur länge ska man amma, vad gör att det ibland strular och vad gör man då och varför har vi så mycket åsikter om hur vi ammar?

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-06-28
Länk till avsnitt

Vad är anknytningsteorin?

Redan under graviditeten knyter vi an till bebisen i magen och förbereder oss inför föräldraskapet. Och det är viktigt. För vårt intresse för det ofödda barnet har faktiskt betydelse för hur vi är och blir mot vår lilla unge när den väl kommit ut. I det här avsnittet av Gravidpodden från ger vi en liten inblick i anknytningsteori och vår inbjudna expert Eva Lyberg ger dig tänkvärda tips kring hur du skapar en fin relation till din bebis.

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-06-28
Länk till avsnitt

Kroppen efter barnets födelse

Isabella förberedde sig till max inför sin förlossning och var beredd på det mesta kring själva födandet. Men hon var oförberedd på hur hennes kropp skulle reagera och förändras när bebisen väl kommit ut. Och trots att hon på efterkontroller och gynundersökningar fått höra att allt är helt normalt kändes det för henne helt onormalt. Det här avsnittet av Gravidpodden handlar om blöjbindor, framfall, stygn i underlivet, ömmande klitoris och kiss- och bajsbekymmer. Saker som är helt normala veckorna efter att du fött barn men som få pratar om.

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-06-28
Länk till avsnitt

Trender inom förlossning

Förlossningstrender avlöser varandra. På 70-talet skulle allt könshår rakas bort och det var det inte tal om att ha egna idéer om hur ens egen förlossning skulle gå till. I dag är självbestämmandet i fokus, och exempelvis Orgasmic Birth är för tillfället på tapeten, som går ut på att minska smärtan med hjälp av orgasmer. Hur funkar det? Du får svaret i det här avsnittet där vi grottar ner oss i hur synen på hur förlossningar ska gå till förändras med tiden.

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-06-28
Länk till avsnitt

Föda snabbt eller utdraget?

Johanna födde sin son på bara några timmar, för Linn tog det över ett och ett halvt dygn från värkarnas start till det att hennes son tittat ut helt. Varför går en förlossning så snabbt ibland och så långsamt andra gånger? Och påverkar tiden då vi kämpar för att få ut bebisen hur vi upplever förlossningen? Det är några av de frågor vi får besvarade i det här avsnittet.

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-06-28
Länk till avsnitt

Föda med kejsarfödsel

Om vår provtagning visar att bebisen inte mår bra trycker vi på knappen och du kommer direkt att rullas in för operation. Det beskedet fick Mia och Kristoffer under sin förlossning. I det här avsnittet får vi höra deras upplevelse av hur det var när deras son kom till världen med ett superakut kejsarsnitt. Gravidpodden gästas också av Ingrid som fick sina tvillingar med hjälp av ett planerat kejsarsnitt.

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-06-28
Länk till avsnitt

Hur går en hemfödsel till?

Jenny ville ha en naturlig förlossning och ordnade så att hon kunde föda sin dotter hemma. Vi får höra hur det gick till under det dryga dygnet som hon kämpade för att få fram sin lilla bebis utan värkstimulerande preparat, epidural eller annan medicinsk utrustning och behandling. Varför vill vissa föda i sitt hem, hur funkar det då och vad händer om det blir någon allvarlig komplikation vid en hemförlossning?

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-06-28
Länk till avsnitt

På plats på förlossningen

Hur känns det när det äntligen är dags för att föda? Vad händer och kan man själv påverka hur lång eller kort tid det tar? Det här avsnittet av Gravidpodden handlar om förlossningen. Hur är det att komma till BB och hur känns det att kämpa för att ert barn äntligen ska komma ut? I det här avsnittet pratar vi om det som händer under själva förlossningen. Vi ska få höra Carolina Sjöbäck berätta om hur hon hanterade sina värkar, hur hon kände att det var dags att åka in och hur hon gjorde med bedövning.

 

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-06-28
Länk till avsnitt

Pepp inför förlossningen

När det var dags för Linn att föda barn var det lite som ketchupeffekten. Först hände ingenting och sen ingenting och sen hände allt, och lilla Polly kom till världen på två och en halv timme. Jonnas förlossning började med att sambon fick undersöka det blöta som spred sig i sängen mitt i natten. Och när den där vattenavgången gick över i värkar, ja då mötte Jonna smärtan med dans. Jonna och Linn gästar Gravidpodden och delar med sig av sina positiva upplevelser av att föda barn.

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-06-28
Länk till avsnitt

Föda barn innan eller efter BF

Vissa barn vill ut långt innan det är beräknat, andra har ingen brådska alls. Vad innebär det egentligen att föda före respektive efter beräknat födelsedatum? Alla gravida kvinnor får ett beräknat förlossningsdatum, men hur bestäms det och hur tillförlitligt är det? Hur stor andel kvinnor föder verkligen på exakt det datum de fått som sitt beräknade? Dessa är några av de frågor som tas upp i det här avsnittet av Gravidpodden som handlar om att föda innan eller efter det beräknade förlossningsdatumet (BF).

 

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-06-28
Länk till avsnitt

Förberedelser inför förlossningen

Kan jag träna mig till en bättre förlossning, vad ska egentligen vara med i väskan till BB och hur vet man när det är dags att åka in? I det här avsnittet pratar vi förlossningsförberedelser. Går det att öva sig till en effektivare förlossning? När är det dags att åka in till sjukhuset och vad har partnern för roll i det hela? I det här avsnittet berättar Åsa som är både förlossningsbarnmorska, mamma till tre, barn och kursledare på Babygruppens förlossningsförberedande kurser om hur man kan förbereda sig både praktiskt och mentalt inför en förlossning. 

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

2021-06-28
Länk till avsnitt

Utseende under graviditeten

Tjockare hår och hy som en ros. I det här avsnittet av Gravidpodden pratar vi utseende under graviditeten: varför man är vacker när man krystar och att fosterfett kan vara världens mest effektiva antirynkkräm. Avsnittet gästas av Karin Adelsköld. 

 

Vill du veta mer om graviditeten eller tiden efter förlossningen? Ladda ned Preglife från App Store eller Google Play.

 

2021-06-28
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.