Sveriges 100 mest populära podcasts

En varg söker sin pod

En varg söker sin pod

En varg söker sin pod är en podcast om kultur med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

facebook.com/envargsokersinpod/

Avsnitt

Queen Jolene

Vem minns Lennart Persson från tidningen Pop och var är han nu när Cowboy Carter behöver en analys? Är Beyoncé musikens Medusa? Den alternativa serietecknaren Ed Piskor begick självmord under påskhelgen. Liv hör ett eko från hösten 2017 och ser en nyfunnen vurm för publika karaktärsmord på ibland kanske ganska lösa grunder.
2024-04-11
Länk till avsnitt

Ny svensk musik

Är ungdomskulturen konservativ eller är den progressiv? Och är den farlig på riktigt eller är den som när Elvis korrumperade ungdomen med sina höfter? Marina Abramovi? har ? som alltid ? en gigantisk retrospektiv på ett gigantiskt museum någonstans i världen. Är hon fortfarande relevant? Och har Liv eller Caroline suttit mitt emot henne på MoMA?
2024-03-27
Länk till avsnitt

Kvinnliga incels

Asta Olivia Nordenhof slog igenom stort med sin roman Pengar på fickan för fyra år sedan, som var den första i en septologi. Vad gör man när förlaget förväntar sig sex böcker till och den första hyllas till skyarna? Efter #metoo fick alla tjejer samtycke som yttersta maktmedel i samhället. Vad har det gett oss? Dessutom: Vårmodet 2024.
2024-03-14
Länk till avsnitt

Filmpodden

Caroline har sett ?Poor Things? av Giorgos Lanthimos, en film bakom vilken tre manliga upphovsmakare står, vilket kanske kan knäcka koden bakom Bella Baxters fiktiva livsöde. Liv har analyserat Todd Haynes storhet med fokus på hans senaste film ?May December?, inspirerad av en lärares romans med sin tolvåriga elev, som mynnade ut i ett äktenskap och två barn.
2024-02-29
Länk till avsnitt

Sitta i killars knä

Johan Heltne har skrivit en text i Expressen om kvinnors längtan efter maskulina män. Wera von Essen har skrivit en roman som eventuellt beskriver uppkomsten till Heltnes spaningar. Som tur är har Liv och Caroline förutom dessa två texter också läst sin Freud.
2024-02-14
Länk till avsnitt

No plot, just vibes

Caroline Calloway och Khloé Kardashian står i centrum när Liv och Caroline avhandlar den nya trenden ?ingen handling, bara stämning?, delar med sig av livsråd och identifierar den värsta (och tråkigaste) av alla dödssynder. Därtill: En analys av språkbruket i Love is blind.
2024-02-01
Länk till avsnitt

90-talet

En varg söker sin pod återbesöker 90-talet genom att se om samtidsskildringen Reality Bites samt SVT:s dokumentärserie om Killinggänget. Förutom att vi lever i nittiotalet igen slår de även fast att generation X inte var en sval generation utan en passionerad, vilka som var de verkliga genierna i Killinggänget samt vad som faktiskt skiljer vår tid från den för trettio år sedan.
2024-01-18
Länk till avsnitt

En varg söker sin pods årliga trendspaning ? inne och ute 2024

Cigaretter, unga pappor och poesi. Det är bland annat vad som gäller 2024. Det som absolut inte gäller är drama, alkohol och kakor. Och en massa annat!
2023-12-21
Länk till avsnitt

Född oskön

Kanske är det tack vare Gunnar och Alva Myrdals gärningar som svenska barn är extra väl rustade för att öppet kritisera sina föräldrar. Något som de utsattes för i boken ?Barndom? av sonen Jan Myrdal. Liv har läst Alva, Gunnar och Jans nyligen utgivna brev och anteckningar. Ska man verkligen alltid lita på barnens sanningar?
2023-12-07
Länk till avsnitt

Agneta Pleijel-kulten

Agneta Pleijels senaste roman Sniglar och snö är den tredje i en serie med självbiografisk bäring. Liv och Caroline pratar om den, familjerelationer, otrohet, ärlighet och kulturredaktioner nu och då.
2023-11-23
Länk till avsnitt

Pick-me girl eller arbetarklass?

Anne Sofie von Otter på Kungliga Operan i Stockholm eller Madonna på Royal Arena i Köpenhamn? Varför tror så många att bra teater är att våga visa kuken på scen? Och så ett scoop om pick-me girls.
2023-11-09
Länk till avsnitt

Theoz står inte ut

Kan vi kräva att svenska kändisar ska vara mindre världsfrånvända? Är David Beckham den ultimata produkten av manlighet? Och efter fake news kommer fake fiction kommer fake nonfiction.
2023-10-26
Länk till avsnitt

Tillsammans

Liv och Caroline har sett ?Tillsammans 99? och återbesöker även Lukas Moodyssons 23 år gamla föregångare. Varför gillade Liv inte filmen när den kom och hur har den egentligen åldrats? Båda filmerna avhandlas bland annat utifrån modern självhjälp och vänsterns stora misslyckande.
2023-10-12
Länk till avsnitt

Hur killar e

Har Jonas Hassen Khemiri skrivit sin första bok? Är dagens unga killar så snälla att de inte behöver vara feminister? Kan Sveriges snyggaste tje plötsligt bli ihop med en tjej utan att ens komma ut? Var det rätt att ge guldpalmen till ?Anatomie d'une chute?? Korta svaret verkar vara ja. Liv och Caroline motiverar varför i veckans podd.
2023-09-28
Länk till avsnitt

Mommy issues

Caroline har varit sjuk och har en rapport från den nya wokeakuten. Liv har läst ?J&B: Scener ur ett skenäktenskap? och förundrats över intresset för Jörn Donner. Caroline läser högt ur hennes och Livs sms-konversation från villa Nedre Manilla och lanserar det eskalerande fenomenet mommy issues.
2023-09-14
Länk till avsnitt

Ond docka

Liv Strömquist har lyssnat på P1:s Kropp & Själ om lågmäld kärlek och har något att säga om Barbiefilmens slutscen. Caroline har varit på villa Nedre Manilla och återbesökt fenomenet sad girls. Och eventuellt är det sista gången det pratas mode i En varg söker sin pod.
2023-08-31
Länk till avsnitt

Free Arga Snickaren

Barbie går ut ur Platons grotta. Arga snickaren är bara representant för folket. Det samt den vidriga genren satir, suicidala/tjejiga tankar och det njutningsfulla i att få vara lite död avhandlas i säsongspremiären av Sveriges bästa kulturpodd.
2023-08-17
Länk till avsnitt

For mange karakterer

I säsongsavslutningen av En varg söker sin pod sitter Liv och Caroline i samma soffa på Österlen och har redan smygstartat semestern. Caroline har lämnat en supande vår bakom sig och slutat dricka. Liv har kört bil och påmints om barndomen. Båda har sett senaste avsnitten av skolan ?And just like that?.
2023-06-29
Länk till avsnitt

Ett fucked up mysterium

Hundra år efter sin senaste peak är jaget tillbaka. Det romantiska jaget. Det autentiska jaget. Det apolitiska jaget. Med det får Caroline krypa till korset med en felaktig spaning och Liv återvända till en favorit från vårens livepodd: den holistiska instapsykologen Nicole LePera.
2023-06-15
Länk till avsnitt

Stäm mig/Swisha mig

Kan det vara så att delade toaletter inte är lösningen på problematiken med transfobi? Kan det vara så att en fakturerande människa aldrig kan vara en skapande människa? Och varför får inte Bianca Meyer priser och spaltmeter för sitt arbete mot sexism?
2023-06-01
Länk till avsnitt

Allegro Pastell

Den här veckan är det Caroline som har varit på kontinenten och rapporterar hem från smutsiga bakgator. Liv har lyssnat på Julia Louis-Dreyfus podcast och inspirerats av Fran Lebowitz sanningar kring konceptet hämnd. Dessutom: Recension (med spoilervarning!) av boken ?Allegro Pastell? av Leif Randt.
2023-05-17
Länk till avsnitt

Digital blackface

Tyskt mode handlar bara om kroppen. AI är en tjej med borderline. Har Caroline ändrat åsikt om verk och person? Liv minns ett performanceverk av Ai Weiweis lite mindre kommersiella kompis som nu fyller 40 år.
2023-05-05
Länk till avsnitt

Show biz

Den gångna helgen firade En varg söker sin pod tio år med två utsålda föreställningar på Scalateatern i Stockholm. Det märks. Frågor som ställs: Var Tidningen Kvartal på plats för ett gräv? Vad har hänt med Livs röst? Tog Caroline tjack i logen? Vilken är vårens jacka? Med mera.
2023-04-20
Länk till avsnitt

Hopp är en farlig sak att ha för en kvinna som mig

Liv har lyssnat på Lana Del Reys senaste skiva och känt den bottenlösa melankolin över att tid går. Och kopplingen till Bob Dylans eller Billie Eilishs eller Joakim Thåströms storhet? Caroline minns 80- och 90-talets Sverige och vad det kanske var att vara svartskalle då jämfört med nu. Har vi gått från en statlig antirasism till en statlig rasism?
2023-04-05
Länk till avsnitt

Pappa jag vill ha en italienare

Vad säger den nygamla vågens antirasism om dagens Sverige? Caroline ser den hos Staffan Westerberg, Jonatan Unge och Bianca Ingrosso. Liv har varit i Paris och firat den åttonde mars tillsammans med andra serietecknare. Är Sverige eller Frankrike bäst på serier? Och vilket land har bäst feminism?
2023-03-23
Länk till avsnitt

Snygg stil på killar

Skidbacken och Frankfurtskolan. Den lyckliga högern och den deprimerade vänstern. Knausgård och Yasin (och kulturdebatterna). Mark Fisher och sad girls. Samt en snygg stil på killar.
2023-03-09
Länk till avsnitt

Kastrerad stämning

Den Oscarsnominerade filmen The Banshees of Inisherin lyckas där de andra misslyckas: Med att inte trassla in sig i intrigen. Och den handlar inte om manlig vänskap, den handlar om krig. Tv-programmet Fboy Island ger oss slutligen svaret på varför kvinnor alltid kommer att välja bad boys framför nice guys. Och kan kanske innebära ett nytt uppsving för pappakroppen?
2023-02-23
Länk till avsnitt

Besatt av Tarik Saleh

Vet du hur du ska bete dig? Är du säker? Liv och Caroline tar sig an The Cuts omfattande artikel om vett och etikett för samtiden, och skapar sin egen manual. Dessutom: Romanen är död, länge leve romanen. Och en skrämmande insikt om podden existens.
2023-02-09
Länk till avsnitt

Man kommer inte hinna göra allt i sitt liv

Om Hanna Hellquist och den nya kändistrenden att inte uppskatta sitt kändisskap. Om Thomas Bernhard (igen) och att vara femtio år men bete sig som att man är tjugo. Och en uppdatering kring Carolines psykologutbildning.
2023-01-27
Länk till avsnitt

Mellanbarnens me too

Caroline har läst Thomas Bernhard och tänkt på Lars Norén, Soho House, James Joyce och samtidens ovilja att bryta mot reglerna. Likt alla andra har Liv inte kunnat undgå prins Harrys memoarer vilket fått henne att fundera över syskonskaror, tystnadskultur och kungahusets existens.
2023-01-13
Länk till avsnitt

Ute och inne 2023 ? enligt Liv och Caroline

Det är dags för En varg söker sin pods traditionsenliga trendspaning inför det nya året. Och som vanligt är det inte Liv och Carolines egna önskningar eller åsikter som ligger till grund för innehållet, de har blott diagnosticerat samhällskroppen och sammanställt resultaten. Här är ditt 2023.
2022-12-28
Länk till avsnitt

Till försvar för Navid Modiri

Ebba Busch och Nobelmiddagen. Kungahuset och de avsexualiserade Disney-klänningarna. Navid Modiri och hans vän Björn. Justine Bateman och drömmen om en jämlik värld. Björn Werner och Augustpriset. Mode, litteratur, feminism och så vidare.
2022-12-15
Länk till avsnitt

Fönster till ett hemligt rum

Liv och Caroline har läst ?Ut ur min kropp?, Sara Meidells uppmärksammade berättelse om ett liv med ätstörningar, och en bok som flera kritiker och skribenter har pekat ut som farlig. Är den farlig?
2022-12-01
Länk till avsnitt

Ritualiserad rom-com

Caroline har tänkt på Salman Rushdie. Liv har sett Lindsay Lohans återkomst. Men framförallt blir det spaningar om långfilmens romantiska överlägsenhet gentemot tv-serier, samtidens icke-förnyande kultur, det hämmande i politisk korrekthet och det gynnsamma i SD:s känslostyrda retorik.
2022-11-17
Länk till avsnitt

Gud är sanningen

Liv har nya berättelser och insikter med sig från boklanseringar i främmande land. Vad är det egentligen att vara en stark kvinna? Och vill man vara det? Caroline berättar en fabel från Skansen, och förklarar generöst nog undertexten i realtid. Det handlar om djur, gud och ett samhälle som vägrar lyssna.
2022-11-03
Länk till avsnitt

Den lilla bokhandeln på hörnet

Caroline glömde säga en sak om Marilyn Monroe i förra avsnittet. Eller gjorde hon? Hur som helst har hon sett The Bear, som får ett betydligt bättre betyg än Blonde fick härom veckan. Det blir Anthony Bourdain och det blir ätstörningar. Liv har varit på kontinenten och fått med sig hem deprimerande insikter om den svenska litteraturens kommersiella infrastruktur.
2022-10-20
Länk till avsnitt

Blonde sadness

Det stora filmavsnittet. Caroline har sett Blonde och påmints om varför hon bara läste 200 sidor av romanen med samma namn. Liv har sett Triangle of Sadness och skrivit ner tre starka stolpar för att summera filmen och kanske delvis även regissören. Åtminstone den ena filmen får betyg.
2022-10-06
Länk till avsnitt

Två gipsade armar och en virkad minikjol

Liv har läst Carolines bok. Caroline har läst Adorno. Dessutom: Streetstyle Spanien.
2022-09-23
Länk till avsnitt

Hålla sig vid liv

Caroline vill veta varför man skriver och har därför läst Michel Houellebecqs ?Hålla sig vid liv?. Liv tycker Caroline motsvarar hans författarideal. Podden undrar också över hur man kunde hitta det obegripliga i Ann Jäderlunds poesi.
2022-09-08
Länk till avsnitt

Gammal ung tjej

Liv har läst ?Den inbjudna?, Simone de Beauvoirs första roman och funderar på maktrelationen mellan unga och äldre personer. Caroline minns hur det var att vara arg ung desperat tjej på kultursidan.
2022-08-25
Länk till avsnitt

Tvätta grus

Liv har ett scoop om patriarkatet. Caroline har jobbat hela sommaren. Det är fett ute med pengar. Och lite höstmode.
2022-08-12
Länk till avsnitt

DU döda min själ

Ringskog och Strömquist joddlar om mom shamings existens, gig ekonomi-engagemangets sorgliga slutpunkt samt sköljs över av litteratur.
2022-06-23
Länk till avsnitt

Vi millennials

En varg söker sin podd har omnämnts flitigt i DN Kultur den senaste månaden. Det blir en ursäkt och en fin stund om kapitalismens potentiella inverkan över generation Y.
2022-06-10
Länk till avsnitt

Män som älskar kvinnor pt2

Caroline är kvar i New York och har givetvis en pinfärsk rapport om vilket mode som härskar på Manhattan våren 2022. Hon har dessutom läst Svenska Dagbladet. Liv har läst om ?De l?amour? som trots sina exakt 200 år på nacken känns ganska modern, inte minst i sin syn på kvinnor. Hon har även en uppdatering från sitt förlag i Ukraina.
2022-05-25
Länk till avsnitt

New York & mörkaste Malmö

Caroline ringer in på en knackig lina från tjugoförsta våningen på ett hotell i New York. Liv minns Kristian Lundbergs liv och författarskap. Och det fattiga Malmö. I USA har det varit mors dag.
2022-05-12
Länk till avsnitt

Gissa om kändisars relationer del 2

[]
2022-04-28
Länk till avsnitt

Influencerdebatten

Caroline har läst artikeln alla talar om och drar en lans för influencers rätt till betalda samarbeten. Dessutom har hon varit på Dramaten och blivit illa berörd. Liv har inte tröttnat på att prata om vad som hände på årets Oscarsgala, bland annat eftersom hon vet allt om Jada och Wills förhållande.
2022-04-14
Länk till avsnitt

Slut på livsråd

I veckans avsnitt pratar Liv och Caroline om föräldrar som förlåter sig själva och om vem som egentligen är bäst, den dåliga eller den bra föräldern? Dessutom: The Kardashians och deras ständigt pågående (och föränderliga) förkroppsligande av samtiden.
2022-03-31
Länk till avsnitt

He is not that into you

Liv har funnit samtidens motpol i Mark Rothkos abstrakta måleri och blivit nostalgisk över en tid när konstnärer kunde säga nej till pengar. Caroline har tittat på Pixars senaste film och har en helt ny teori om vad Grimes och Elon Musks relation egentligen går ut på. Dessutom: Vad vi egentligen pratar om när vi pratar om Putin.
2022-03-17
Länk till avsnitt

Karolina Ramqvist

Caroline Ringskog Ferrada-Noli samtalar med aktuell författare. Dagens avsnitt Karolina Ramqvist.
2022-03-11
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.