Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Karlavagnen

Karlavagnen

Sveriges största samtalsrum. Måndag-fredag & söndag 21:40 till midnatt. Ansvarig utgivare: Hanna Toll

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/karlavagnen

Avsnitt

Hur går det för dig med pendlingen?

En stor del av Sveriges befolkning pendlar dagligen eller veckovis till sina jobb. Hur funkar det för dig, och särskilt nu under pandemin? I Karlavagnen fredag vill vi höra dina tankar om pendling.

Pendlar du till jobbet? Är det självvalt eller ett nödvändigt måste? Hur känns det att åka pendeltåg och buss nu under pandemin? Hur är det för dig som har ditt jobb utomlands nu när gränserna inte är lika öppna längre. På måndag öppnar Norge gränsen för dagpendlare från Sverige. Hur har det varit för dig som har jobb på norska sidan när gränsen varit stängd? Och hur klarar man bäst av att pendla? Har du tips?  Ring Gerhard Stenlund, Karlavagnen fredag 020 22 10 30
2021-02-26
Länk till avsnitt

Att skiljas eller inte skiljas?

Det har kommit aktuell forskning som visar att skilsmässorna ökar framförallt i åldersgrupperna 60+ . Forskarna menar att då när barnen flyttat och man inte har några krav längre, då tar man steget.

Hur tänker du runt detta med att hålla ihop ett äktenskap eller en relation? Det vittnas också om att fler och fler småbarnsföräldrar söker parterapi för att kunna hålla ihop sin relation. Hur tänker du runt detta? Har du brutit upp ur ett långt förhållande, hur gjorde du? Vad är hemligheten/receptet för att hålla ihop ett äktenskap, vad tycker du? Är vi kanske inte ämnade att leva i samma konstellation utan behöver bryta upp flera gånger under livet och börja om när vi inte har det bra i en relation. Hur har det varit för dig? Och såklart är det lättare att lämna än att bli lämnad.Eller?  Ge oss dina bästa råd om hur du gjorde och hur man kan hantera den uppkomna situationen. Att skiljas eller inte skiljas, det är frågan. Programledare Sanna Lundell telefonnumret är 020 22 10 30 Behöver du hjälp? Ring 112 om du behöver akut hjälp av polis eller ambulans Ring 114 14 till polisen om ditt ärende inte är akut Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 ger stöd till dig som utsatts för våld och hot. Välj att sluta 020-555 666 är en telefonlinje för dig som vill få hjälp att förändra ett kontrollerande eller våldsamt beteende.
2021-02-25
Länk till avsnitt

Vad är grejen med rymden?

Tre rymdfarkoster från olika länder har nått planeten Mars den här månaden. Och i Enköping har man hittat en rymdsten på 14 kilo. Kittlande nyheter eller inget som rör dig hur är ditt rymdintresse?

För många är rymden oändligt fascinerande och tanken på liv på andra planeter, svarta hål och universums ändlöshet spännande och roligt. För andra är det för abstrakt och inget som berör, eller kanske rent av obehagligt. Hur är det för dig? Häromdagen släpptes bilder från den lyckade landningen på Mars som amerikanska NASA planerat för i åratal. Även Kina och Förenade Arabemiraten har nått solsystemets näst minsta planet de senaste veckorna. Och här hemma hittades en meteorit i mossan. Superspännande, eller vad säger du? Plöjer du nyheter, filmer och forskning om rymden? Vad är det som fascinerar? Eller undrar du vad vi ska till Mars för? Christian Olsson vill höra hur du har det med rymdintresset! Karlavagnen hörs i P4 denna onsdag 21.40 till midnatt. Telefonslussen är öppen från 21 och nås på 020-22 10 30. Välkommen att vara med! Karlavagnen i P4 - Ring 020-22 10 30
2021-02-24
Länk till avsnitt

När det är för bra för att vara sant

kväll i Karlavagnen vill jag prata om den där gången då du blev lurad. Det luras ju en massa, hela tiden. I helgen kunde vi höra om kenneln som lurade sina kunder med insmugglade hundar.

Men när har du blivit lurad? När det liksom var för bra för att vara sant. När drömbilen visade sig vara en mardröm eller när hotellrummet med havsutsikt visade sig ligga på en bakgård och mer av ett hotell för kackerlackor än människor? Eller så lurade din bästa vän iväg dig på ett jobbmöte som visade sig vara en överraskningsfest. Det är ju inte alltid så att luret är negativt såklart. Ikväll vill vi höra om både dina bra och dåliga lur. Telefonslussen öppnar klockan 21.00, ring och dela med dig på 020-22 10 30 Maila oss på [email protected] Diskussionen pågår också på Facebook och Instagram, där vi heter Karlavagnen i Sveriges Radio P4
2021-02-23
Länk till avsnitt

Vad betyder ditt modersmål för dig?

Modersmålet är det första språk som barnet lär sig. Vilket språk har du vuxit upp med? Har ni flera språk i familjen? Hur viktigt är det för dig att få prata ditt modersmål?

Hur känns det för dig när du hör någon prata på ditt modersmål vid ett oväntat möte? Programledaren Soili kan ibland känna att det är nästan som att träffa en släkting när hon råkar träffa en annan finländare.  I många familjer talas det två eller flera språk har du velat passa vidare ditt modersmål till dina barn? Du kanske har bytt språk och känner att du numera uttrycker dig ledigare på något annat språk? Men hur funkar det att ge kärlekslöften eller vara riktigt arg på ett språk som inte är ditt första? Finska är det största nationella minoritetsspråket i Sverige och det uppmärksammas även i Karlavagnen. På måndagskvällar går det bra att ringa in och prata finska! Soili översätter förstås för dig som inte kan. Ring och berätta om ditt modersmål och vad det betyder för dig. Telefonslussen öppnar klockan 21.00, ring och dela med dig på 020-22 10 30 / På måndagar kan du också prata finska - om du kan och vill - när du ringer till oss. Maila oss på [email protected] Diskussionen pågår också på Facebook och Instagram, där vi heter Karlavagnen i Sveriges Radio P4
2021-02-22
Länk till avsnitt

Älskade hatade kaffe!

Vad vore livet utan kaffe? Dessa varma, magiska droppar som gör oss lite piggare och som får oss att pausa från allt för en stund. Eller tillhör du kanske kategorin som tycker kaffe smakar rävgift och får din mage att slå bakut?

Hur helig är din kaffestund på morgonen? Vaknar du inte till liv innan du har druckit minst tre koppar, eller väntar du med första koppen tills du är på jobbet? Är 11-kaffet fortfarande din stund på dagen, eller är kaffehalvan den bästa? Det finns ungefär 100 olika kaffesorter och i genomsnitt dricker vi svenskar 3,5 koppar kaffe per dag. Kaffe är numera en hel vetenskap och det kan vara svårt att välja när man vill ta en fika; Espresso, Cappuccino, Café au lait eller en slät kopp? Är du en finsmakare som maler bönor själv och hänger med i alla kaffetrender? Eller struntar du hur kaffet är tillagat, bara det är koffein i? Ska kaffet vara starkt och se ut som tjära, eller sockrar du för att få fram den bästa smaken? Att fika är något vi svenskar älskar, och tillsammans med övriga länder i norden är vi storkonsumenter av kaffe. Men hur påverkar det kroppen? Enligt Karolinska Institutet så kan den som är extra känslig eller dricker för mycket kaffe uppleva bieffekter som sömnproblem, hjärtklappning och ängslighet. Är du en av dem? Kim Kärnfalk som är programledare på söndag, är en stordrickare och dricker minst sex koppar (!) kaffe om dagen och måste ha mjölk i. Ring till henne och berätta om dina kaffevanor eller kaffeovanor, och vad fikastunderna betyder för dig! Ring 020-22 10 30 slussen öppnar klockan 21.00. Brygg en kopp kaffe och lyssna på Karlavagnen på söndag 21.40-00.00, och skriv gärna en rad på sociala medier, eller mejla till [email protected]
2021-02-21
Länk till avsnitt

Ditt bästa klipp?

Börsen och bitcoin i all ära, men det går att andra typer av klipp också. Vad kan du berätta om? En gammal veteranbil, en soffa, ditt hus, eller något helt annat?

Intresset för att köpa aktier är rekordstort rapporterades det om i veckan, och experter varnar för en bubbla. Så nu efterlyser vi din berättelse om ditt bästa klipp. Men det behöver verkligen inte handla om miljonvinster på börsen, tvärtom. Köpte du en billig tavla på loppis för att ramen var fin, bara för att senare upptäcka att tavlan som satt i var värd flera tusen? Hittade du en gammal Saab till fyndpris, som du kunde rusta upp till toppskick? Köpte du hus i ett område som sedan blev jättepopulärt? Och om vi ändå talar om börsen, köpte du några aktier för längesedan, som över decennierna ökat rejält i värde? Ett klipp behöver inte heller vara något som du tjänat massa pengar på, det finns ju andra rikedomar i livet. Du kanske hittade en billig begagnad soffa som bara var helt perfekt till vardagsrummet? Eller handlar det om din underbara katt som du hämtade på ett katthem? Ring kvällens programledare Johan Signert och berätta om ditt bästa klipp! Programmet börjar 21.40, telefonslussen öppnar klockan 21. Ring 020-22 10 30, eller mejla [email protected] Självklart kan du höra av dig i sociala medier också: Karlavagnen på Facebook. Karlavagnen på Instagram.
2021-02-19
Länk till avsnitt

Jobbar du ideellt?

Fler och fler ägnar sig åt volontärarbete i olika former. Det kan vara Missing People, BRIS, lokalt soppkök eller att man engagerar sig i sina barns fotbollsklubb. Jobbar du ideellt i någon form?

Volontärsarbete och engagemang ökar både i yngre och äldre åldrar. Är du engagerad i någon speciell ideell organisation eller förening? Bär du på en dröm om att kunna göra skillnad i någon form isåfall vad skull de du vilja göra? Många områden vittnar om ökat engagemang av allmänheten, man engagerar sig i olika organisationer som bygger på att man kan göra skillnad. Är du engagerad inom något sådant område ? Jobbar du med att ta hand om djur som far illa, tillhör du Missing People eller har du engagerat dig som läxhjälp på någon skola?   Har du öppnat upp ditt hem för någon som behöver det? Ring in och berätta för oss om ditt ideella arbete/engagemang. Eller om det finns någonting du verkligen skulle vilja engagera dig i vad är det? Programledare är Sanna Lundell. Vi startar kl 21.40 men telefonslussen 020 22 10 30 öppnar kl 21.00 och du kan mejla oss på [email protected]
2021-02-18
Länk till avsnitt

Det var nära ögat!

Gick du igenom isen men fiskades upp? Missade din feta snöboll grannens kalufs med en hårsmån? Sågade du nästan hela vägen genom en bärande vägg? Karlavagnen vill höra om när det var nära ögat.

Ibland är vi bara ett andetag från katastrof men klarar oss, och det är de där historierna Christian Olsson hoppas på under onsdagskvällen. Råkade du förolämpa din nya svärfar men lyckades rädda upp? Missade du trädet med två centimeter när du slirade av vägen eller högg du yxan genom skon men klarade foten? Har du överlevt ett fallskärmshopp utan att fallskärmen vecklade ut sig? Eller väckte du den björn som sov men undkom med blotta förskräckelsen? Berätta i Karlavagnen! Christian finns bakom micken 21:40 till midnatt i P4. Dela med dig på telefon 020 -22 10 30 - telefonslussen öppnar 21. Eller skicka ett mail till [email protected] Karlavagnen i P4 - Ring 020-22 10 30
2021-02-17
Länk till avsnitt

I väntans Tider med Farah Abadi

Ikväll vill vi prata om det där med att vänta på något. Hur ser din väntan ut? Väntar du på en ny bostad, coronavaccinet, på kärleken eller kanske bara på lönen?

Farah Abadi har längtat och väntat på att få dela tisdagskvällarna med dig och nu är det dags. Hon undrar hur du  fördriver tiden medan du väntar? Blir du otålig eller njuter du av spänningen och förväntningarna Kanske väntar du barn eller så väntar du in det perfekta tillfället att odla tomater? Ikväll vill vi såklart också höra om hur det blev efter all väntan. Kanske överträffade det alla förhoppningar.
2021-02-16
Länk till avsnitt

Arbetskamraten jag aldrig glömmer

Vem av dina arbetskamrater har du uppskattat allra mest?

Var det kocken som alltid var vänlig mot dig trots stressen på restaurangen? Var det lärarkollegan som ställde upp när du inte riktigt orkade? Eller var det en kollega på varuhuset som lärde dig allt om hur man bemöter kunder? I Finland har det publicerats en ny studie om egenskaper som en bra kollega besitter. Resultaten är desamma oavsett om man jobbar på kontor, på ett sjukhus eller någon annanstans: en arbetskamrat man gillar är hänsynsfull, proffsig och har humor. Har du haft en sådan kollega? I dessa tider är det många som jobbar hemma och saknar sina arbetskamrater. Visst, vi möts virtuellt men i längden kan det bli tråkigt. Och afterwork via nätet, det är inte riktigt samma som att vid samma bord. Vem av dina kollegor saknar du mest och varför? Du kanske jobbar just nu med någon som du vill berätta om varför är det så trevligt att ha just hen som arbetskamrat? Telefonslussen öppnar klockan 21.00, ring och dela med dig på 020-22 10 30 / På måndagar kan du också prata finska - om du kan och vill - när du ringer till oss. Maila oss på [email protected] Diskussionen pågår också på Facebook och Instagram, där vi heter Karlavagnen i Sveriges Radio P4
2021-02-15
Länk till avsnitt

I kärlekens namn

Nu är det kärlek i luften och alla hjärtans dag. Vi vill veta hur ni träffades, om kärleken var besvarad och vad som hände sedan.

En dans på krogen, en flirt i baren, en svajpning till höger på Tinder, gemensamma intressen som växte till mer eller tonårskärleken du träffade en galen natt, tappade bort och aldrig kunnat glömma kärlek kan uppstå var som helst, när som helst och hur som helst. Ibland hittar Amors pilar rätt när man minst av allt anar det, till och med när båda redan är upptagna på var sitt håll och statusen blir komplicerad. För en del håller kärleken livet ut, för andra falnar glöden redan efter en vecka. Hur gör du för att hålla eran kärlek vid liv? Var det verkligen kärlek vid första ögonkastet för er båda eller tog det ett tag innan kärlekspolletten trillade ner hos dig eller den du ville ha? Slussen öppnar som vanligt kl. 21.00. Ring 020 22 10 30 och berätta om din eller eran kärlekshistoria. Mona Wahlund är programledare. Hon kör igång Karlavagnen 21.40 men redan nu kan du mejla din berättelse på [email protected]  eller skriva ner din berättelse på våra sociala medier.
2021-02-14
Länk till avsnitt

Vad har din antikvitet för historia?

Vi tycks älska antikviteter och gamla föremål. Har du något gammalt fint föremål med en intressant historia?

Vi svenskar tycks älska antikviteter och gamla föremål. Det är många som gillar att leta efter gamla grejor i antikaffärer, på loppisar och auktioner. Och på tv finns det flera program om antikviteter och gamla föremål, mest känt är väl Antikrundan. När man tittar på det verkar det som att det kryllar av betydelsefulla och även värdefulla föremål i landet. Har du något gammalt fint föremål med en intressant historia? Var kommer det ifrån och hur hamnade det i din ägo? Ring Karlavagnen fredag med Gerhard Stenlund 020-22 10 30 Programmet startar 21.40 i P4. Telefonväxeln öppnar 21.00.  Du kan också dela med dig i ett mejl till [email protected] Välkomna!
2021-02-12
Länk till avsnitt

Vad skriver eller skapar du?

Under det sista året är det många branscher som går på knäna men det finns en bransch som det går bra för Bokförlagen. Man tror att det nu under pandemin funnits ett behov av att skapa. Skriver du?

Coronapandemin har medfört en ökning av antalet bokmanus som kommer in till förlagen. Karantäner, hemmajobb och plötsligt mera tid kan vara anledningen tror bokförläggare.  Och det är främst poesi ådran som blomstrar, det handlar även spännings- och feelgood romaner och böcker om kärlek på distans. Hur har du det med ditt skrivande, eller skapande? Har du ett bokmanus liggande i byrålådan,  vad handlar det om? Har du skrivit en dikt som du kan dela med dig av? Eller har du äntligen fått tid till att ta fram penslarna igen och måla en tavla? Hur har vi det med kreativiteten under den här coronatiden? Vilka uttryck har dina kreativa ådror tagit? Har du skrivit musik, sångtexter, målat en akvarell, skrivit en biografi, eller något helt annat. Ring Sanna Lundell i kvällens Karlavagnen. Hon sitter beredd på att få höra om dina skapande verk, du kanske rent av vill läsa upp en dikt? Programledare: Sanna Lundell Vi startar kl 21.40 men telefonslussen öppnar kl 21.00 020 22 10 30 är numret. Du kan mejla oss redan nu på [email protected]
2021-02-11
Länk till avsnitt

Vad gör du i vintern?

Nu är det riktig vinter i hela landet! Skridskorna är slutsålda och folk verkar gå man ur huse för att gå på tur, åka pulka och pimpla aborre. Vilken är din bästa vinteraktivitet?

Snart startar sportloven och man kan vältra sig i vinter var man än bor. Hur använder du vintern? Är du frälst på långfärdsskridskor eller kör du skoter? Har du lånat ungarnas snowracer eller provat segla med isjakt? Tar du numera alltid kaffet under en snötyngd gran? Är så tuff att du campar fast det är snorkallt, eller nöjer du dig med att kolla vintersport på tv? Berätta för Christian Olsson vad du gör i och med vintern! Karlavagnen drar igång 21:40 i P4. Telefonerna öppnar 21 och nås på 020-22 10 30. Eller dela med dig i ett mejl till [email protected] Välkomna! Karlavagnen i P4 - Ring 020-22 10 30
2021-02-10
Länk till avsnitt

Ikväll blir det FRITT ÄMNE!

Äntligen ett hel-långt program där vi ägnar oss åt vad du vill prata om. Vill du prata om kärlek, snö eller mat?

Ikväll är det Nadias sista sändning på Karlavagnen och hon vill veta vad just du vill prata om ikväll. Kanske roliga semesterminnen, eller varför inte skicka en hälsning till en du saknat men inte kunnat träffa på grund av rådande omständigheter? Eller något HELT annat? Vi kommer även få en hälsning från programledaren som tar över för Nadia på tisdagarna. Nadias önskan i hennes sista Karlavagnskväll var att ha fritt ämne! Så ring in och prata med henne! Karlavagnen drar igång 21:40 i P4. Telefonerna öppnar 21 och nås på 020-22 10 30. Eller dela med dig i ett mejl till [email protected] Välkomna!
2021-02-09
Länk till avsnitt

Vad har du på din bucketlist?

Har pandemin fått dig att omprioritera ditt liv? Har insikten att livet inte varar för evigt fått fart i dina planer?

På grund av pandemin väljer många stockholmare att flytta från staden till mindre orter. Tiden hemma har gett en tid att fundera på stora livsfrågor, säger Paula Thelin på SVT Nyheter. Hon är en av dem som har lämnat city och flyttat till ett hus längre bort från stan. Kanske har du länge velat flytta till en mindre ort och slippa stressen med bilköer och satsa på en bättre livskvalitet? Kanske du har skaffat den där hunden eller äntligen tagit mod till dig och lagt ut den där annonsen på nätet i hopp om att hitta en riktigt god livskamrat? Och om du inte riktigt kommit igång ännu med det där du ännu ska hinna, så kan du ju i varje fall ringa och berätta om vad som finns på din önskelista. Soili vill gärna höra just om dina drömmar och mål. Telefonslussen öppnar klockan 21.00, ring och dela med dig på 020-22 10 30 / På måndagar kan du också prata finska - om du kan och vill - när du ringer till oss. Maila oss på [email protected] Diskussionen pågår också på Facebook och Instagram, där vi heter Karlavagnen i Sveriges Radio P4
2021-02-08
Länk till avsnitt

Vad betyder musik för dig?

Årets Mello är i full gång och många av oss älskar att hissa och dissa låtarna, kläderna och underhållningen. Men låt oss stanna vid musiken. Vad är det som får just dig att få gåshud av en låt? Vad krävs för att du ska dansa loss eller vad får dig att sänka volymen av viss musik?

Vad passar bättre dagen efter mellostarten än att prata musik med Kim Kärnfalk, som vann hela tjottabalongen 2001 med Friends? För Kim har musiken betytt allt genom livet så därför vill hon gärna veta vad musik betyder för dig! Är du en riktig bluesnörd och har backarna fyllda med vinylskivor? Går du igång på rytmer och dansar loss så fort rätt takter spelas? Har du ägnat karantänen åt att lära dig ett instrument eller föredrar du tystnad? Har du gått från att vara punkare till att älska dansbandsmusik? Träter du och din partner om vilken musik som ska spelas i bilen eller är du med i ett hårdrocksband där du får möjlighet att vifta med håret och gå upp i falsett? Är körövningarna heliga för dig eller sitter du på din kammare och skapar musik? Hur det än är så slår musiken an en ton i oss och har gjort sedan urminnes tider. Vi blir berörda, förskräckta, glada, och framför allt väcker viss musik minnen till liv. Ta chansen att berätta vad musik betyder för dig? Är det dragspel, dansband, opera, hip-hop eller kanske country som får dig att höja volymen? Nu köööööör vi! Ring 020-22 10 30 från och med kl. 21 och berätta, programmet hör du 21.40-00:00. Redan nu kan du höra av dig på mail: [email protected] och på sociala medier pågår alltid samtalet.
2021-02-07
Länk till avsnitt

Tillsammans igen!

Att Lars Lerin INTE ska skilja sig från sin man "Junior" blev en nyhet i veckan som gick. Skilsmässoansökan drogs snabbt tillbaka och paret är tillsammans igen. Så denna fredag frossar vi i återföreningar av olika slag.

Har du och din partner, precis som Lars Lerin och "Junior" (fast med kanske inte riktigt lika snabba ryck), separerat och sedan ändå hittat tillbaka till varandra? Hur blev det? Har din familj återförenats efter lång tid? Varför var ni isär? Flydde ni från ett annat land till Sverige, eller var det någon annan anledning? Du har kanske återfått kontakten med en barndomsvän som du inte träffat på många år? Du kanske till och med har varit på en klassåterträff och träffat en hel hög med barndomsvänner samtidigt? Hur var det? Oavsett om det gäller ett kärt återseende efter att ha varit åtskilda på grund av coronapandemin, eller den där återföreningen med det gamla bandet, eller något helt annat, så hör av dig till mig denna fredag! Jag som är kvällens programledare heter Johan Signert, och jag vill prata med dig om hur det var att äntligen vara tillsammans igen. Vi hörs! Ring 020-22 10 30, eller mejla [email protected] Programmet börjar 21.40, telefonslussen öppnar klockan 21. Telefonnumret är 020-22 10 30. Du kan också mejla [email protected], glöm då inte att skriva ditt telefonnummer. Självklart kan du höra av dig i sociala medier också: Karlavagnen på Facebook. Karlavagnen på Instagram.
2021-02-05
Länk till avsnitt

Hur vill du åldras?

Dagligen får vi ju rapporter som handlar om äldreomsorgen och hur det står till, inte minst nu under coronan. Har du tänkt hur du vill ha det när du blir gammal/äldre?

Många försöker bo kvar hemma så länge det går, kan inte det bli ensamt? Vill du bli gammal tillsammans med andra? Många söker sig också till ett seniorboende eller ett kollektiv där man har sina egna lägenheter men träffas och äter middag. Det finns ju också många som bor tillsammans med hela familjen i alla generationer. Hur tänker du det? Kan du tänka dig att flytta hem till din dotter eller son eller vill du åldras med dina kompisar på ett seniorboende/kollektiv? Hur vill du ha det? Har du tänkt, har du ställt dig i kö på något speciellt boende/äldreboende? Vad är fördelarna med att bo själv när man blir äldre jämfört med att bo tillsammans med jämnåriga hur tänker du? Har du någon plan? Har du löst ditt boende på något speciellt sätt? Ge oss dina tips , önskningar och erfarenheter om boende på äldre dagar.   Programledare är Sanna Lundell Karlavagnen börjar kl 21.40, men telefonslussen öppnar 21.00 020 22 10 30 och du kan mejla oss på [email protected]  e
2021-02-04
Länk till avsnitt

Hur fick du ditt smeknamn?

De vanligaste namnen vi ger våra nyfödda är Alice och Noah, men det är inte alltid man kallas det man är döpt till. Har du ett smeknamn? Hur fick du det?

Har du dragits med ett smeknamn ända sen du var liten, eller är det en särskild händelse som gjort att du lystrar nåt annat än ditt egentliga namn? Varför kallas du det du kallas, och hur kom det där smeknamnet till? Trivs du med det eller stör det dig? Christian Osten Olsson finns vid micken från 21:40 i P4 för att prata smeknamn med dig. Från 21 är telefonslussen öppen och du når den på 020-22 10 30. Du kan också bidra genom att mejla till [email protected] eller vara med i snacket i våra sociala medier. Välkommen! Karlavagnen i P4 - Ring 020-22 10 30
2021-02-03
Länk till avsnitt

Vilka smaker är speciella för dig?

Får smaken av kanelbullar dig att känna dig trygg? Kanske väcker alkoholsmak dåliga minnen? Eller slungas du tillbaka till ett speciellt land när du äter skaldjur? Vilka smaker är speciella för och väcker känslor hos dig?

Nadia älskar mat och matlagning! Hon kollar ofta matprogram på tv och läser olika kokböcker. Just nu har hon fastnat för den mycket populära SVT-serien Tarek Taylors matresa, har du sett den? Serien har fått henne att fundera på det här med smaker och hur starka minnen vi kan ha kopplade till olika smakupplevelser. Vilka smaker väcker minnen hos dig? Ikväll vill vi prata med dig om smaker du älskar och hatar. Minns du första gången du drack kaffe och aldrig trodde att det skulle kunna bli en dryck du faktiskt tycker om? Eller kanske du fylls av avsky varje gång du hör ordet mjölk för att du en gång råkade dricka från ett paket som gått ut för ett par veckor sedan? Tar smaken av jordgubbar dig direkt till sommaren och platsen du brukar fira midsommar på? Eller finns det en rätt som dina föräldrar brukade laga som alltid får dig att känna trygghet och lugn? Karlavagnen i P4 tisdag med Nadia Jebril börjar 21.40 och telefonslussen öppnar klockan 21. Telefonnumret är 020-22 10 30. Du kan också mejla [email protected]
2021-02-02
Länk till avsnitt

Jag och min familj

Vilka räknar du till din familj? Enligt rekommendationerna ska vi umgås i en mindre krets och vi ska helst inte ingå i flera olika grupper. Vilka är dina närmaste?

En familj kan se ut på så många olika sätt. Består din familj av din partner och barnen, mor- och farföräldrar, syskonen, kusinen, eller består din familj av dig och din katt? Du kanske har en bonusfamilj? Eller har dina vänner blivit som en familj för dig? Om du kommer från ett annat land, berätta gärna hur du tänker om familjebegreppet. Vilka ingår i din familj i hemlandet? Är sammanhållningen annorlunda där jämfört med familjekulturen i Sverige? Du som bor ensam kan förstås också ringa. Du kan berätta om din barndomsfamilj och hur du förhåller dig till familjen idag. Hur har pandemin påverkat dina tankar om familjelivet? Kvällens programledare Soili Huokuna vill gärna veta hur just du tänker om familjen i dessa tider. Telefonslussen öppnar klockan 21.00, ring och dela med dig på 020-22 10 30 / På måndagar kan du också prata finska - om du kan och vill - när du ringer till oss. Maila oss på [email protected] Diskussionen pågår också på Facebook och Instagram, där vi heter Karlavagnen i Sveriges Radio P4
2021-02-01
Länk till avsnitt

De viktigaste årsdagarna

Tiden går men årsdagarna består. Vissa händelser är inristade i historien och minnet mer än andra.

För ett år sedan bekräftades det första Covid-19 fallet i Sverige. En kvinna i 20-årsåldern, som hade besökt Wuhan i Kina isolerades på länssjukhuset i Jönköping. Inget att fira direkt men en viktig påminnelse om något som vi kommer minnas länge. I veckan var det 100 år sedan det infördes kvinnlig rösträtt i Sverige. Det är verkligen värt att fira. Sedan har vi alla personliga årsdagar, de som både ger glädje och smärta. Kanske har det nu gått ett år sedan du slutade röka eller tio år sedan du äntligen uppfyllde en gammal dröm. Firar du karriärbytet som blev så lyckat för snart sju år sedan och hur uppmärksammas den älskade katten på sin årsdag? Vi vill också veta hur du hanterar du de tunga årsdagarna de där jobbiga händelserna som smärtar. Som när skilsmässan du försökte undvika blev ett faktum eller den värsta dagen i livet då den du älskar dog. Vilken är din viktigaste årsdag i världen eller för dig personligen och varför? Och hur firar eller tar du dig igenom den dagen? Har det hänt något det senaste året som kommer bli en årsdag för dig i resten av ditt liv? Programledare: Mona Wahlund. Vi startar kl. 21.40 men slussen öppnar som vanligt kl. 21.00. Ring 020 22 10 30 eller mejla din berättelse redan nu till [email protected] och lämna ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
2021-01-31
Länk till avsnitt

Har du hakat på handarbetsvågen?

Du har säkert sett skämtbilderna på senator Bernie Sanders och hans stickade vantar. Och uppmärksamheten för vantarna kanske inte är någon slump. Stickning och annat handarbete är i ropet.

Du har säkert sett dem, bilderna på den amerikanske senatorn Bernie Sanders där han sitter med sina tumvantar på under presidentinstallationen. Bilden har blivit ett "mem", alltså en viss sorts skämt som sprids i sociala medier. Folk har gjort otaliga varianter på bilden på Bernie och hans vantar. Hon som stickade vantarna har fått massor med förfrågningar från folk som vill beställa. En svensk veckotidning har en artikel med rubriken "Sticka Bernie Sanders vantar så gör du". Malin Vessby, chefredaktör på tidningen Hemslöjden säger till sajten News55 att försäljningen av garn har ökat nu under pandemin. Det verkar som att Bernie Sanders vantar drivit på ett redan ökat intresse för handarbete. Nu vill vi veta hur det går för DIG med DITT handarbete? Är du nybörjare? Lär du andra att sticka, väva, brodera, fläta korgar eller annat? Vad ska man börja med om man aldrig hållit på med t ex stickning tidigare? Håller du på med ett så stort projekt att du tycker att du tagit dig vatten över huvudet? Du får också ringa och berätta om ditt mest misslyckade handarbete. I kväll sänder Radiosporten handboll och det gör att Karlavagnen startar lite senare, 22.30. Telefonslussen öppnar 21.00 som vanligt. Ring till programmet, sök upp oss på sociala medier eller mejla till [email protected] Vi hörs! Karlavagnen i P4 med Gerhard Stenlund - Ring 020 22 10 30
2021-01-29
Länk till avsnitt

Vad är det första du gör efter pandemin?

Det blev en lång tid med pandemin, det har gått ett år sedan det första coronafallet . Det är fortsatta rekommendationer och förbud. Reseförbudet har förlängts och restaurangerna stänger tidig kväll.

Nu har det pågått i ett år och det finns ingen direkt prognos om när det här är över men vi hoppas på att massvaccinering gör oss immuna och att livet kan återgå till det normala. Då kan vi äntligen få göra det som vi längtat efter. Vad längtar du efter att göra? Vad tänker du göra när vi återigen kommer in i en normal vardag och vi kan böra träffas igen i olika sammanhang. Vad är det första du tänker göra när du kan? Vad ser du fram emot att göra när pandemin är över? Vad har du saknat mest under det här året och vad tror du att du kommer att göra så fort det är möjligt? Har du väntat med att gå till frisören eller att skaffa en ny vårjacka? Har dejtandet varit noll men nu ska du äntligen komma igång igen. Kommer du att boka en resa så fort det är möjligt och vart vill du isåfall åka? Eller kan det vara så vardagliga saker som att äntligen få gå till frisören eller, kvarterskrogen, biblioteket eller gymmet? Ring in till oss ikväll och berätta om vad du kommer att göra när pandemin är över.  Kommer du att ställa till med ett födelsedagskalas eller fira något annat? Ring in till oss och prata om dina drömmar och önskningar som du vill genomföra när pandemin är över. Programledare: Sanna Lundell Vi startar kl 21.40 men telefonslussen öppnar som vanligt kl 21.00 020 22 10 30 är numret och du kan mejla redan nu på [email protected]
2021-01-28
Länk till avsnitt

Ny på jobbet

I USA har Joe fått nytt jobb som president och Karlavagnen onsdag ska handla om att vara just ny på jobbet. Ska man ha en särskild strategi skratta åt allt, ställa tusen frågor eller hålla låg profil? Hur gjorde du när du var ny på ditt jobb?

Biden har gjort sin första vecka som amerikansk president och rivstartat ordentligt, första dagen skrev han på 17 presidentordrar och tog beslut om allt från klimatavtal till stoppade murbyggen. Han kör helt klart den ambitiösa stilen. Hur gör du på nytt jobb? Brukar du också visa dig duktig i början eller mer lyssna in och trappa upp med tiden? Har du gjort något riktigt klavertramp nån gång som grön i yrket? Är du kanske ny på jobbet just nu hur är det? Det är så mycket att lära sig hur funkar kaffeautomaten, får man sitta var som helst i lunchrummet, vad förväntas egentligen av mig i min nya roll? Vad känner du kring att vara den nya tumme upp eller ner? Ring Christian Olsson i Karlavagnen och berätta om dina erfarenheter av att vara ny på jobbet! Programmet startar efter handbolls-VM vid 22:15 men telefonslussen sitter redo från 21. Ring 020-22 10 30 eller maila till [email protected] Välkommen till Sveriges största samtalsrum! Karlavagnen onsdage med Christian Olsson - Ring 020-22 10 30
2021-01-27
Länk till avsnitt

Vad får dig att skratta?

Är din bästa kompis otrolig bra på att berätta roliga historier från sitt liv? Kanske har du en ny favoritserie som alltid får dig på gott humör? Eller är det klassiska vitsar som får dig att brista ut i ett stort skratt?

Januari benämns ofta som årets tristaste månad och förra veckan var det blue monday som utnämnts till årets tråkigaste dag. Detta måste vi ändra på! Därför pratar vi skratt i tisdagens Karlavagnen och vill veta vem eller vad som får dig att skratta? Är det dina barn som alltid får dig att fnissa till när de säger knasiga grejer? Eller är det din kollega som har ett härligt skratt som smittar av sig på alla andra? Kanske har du en mer komplicerad relation till skratt? Att du skämts över att du skrattat på ett speciellt sätt och därför inte släpp loss i ett stort gapflabb så ofta som du önskar att du hade? Eller stör du dig på någon annans skratt? Kanske en dejt som skrattade så speciellt att du direkt kände att de aldrig kommer bli ni två? I tisdagens Karlavagnen vill Nadia veta vad och vem som får dig att skratta och vad din relation till skratt är. Karlavagnen i P4 tisdag med Nadia Jebril börjar 21.40 och telefonslussen öppnar klockan 21. Telefonnumret är 020-22 10 30. Du kan också mejla [email protected] Självklart kan du höra av dig i sociala medier också: Facebook Instagram
2021-01-26
Länk till avsnitt

Min första egna bostad

Hur var din första egna bostad? Var det en etta i andra hand, ett kollektiv eller ett litet hus på landet? Vilka minnen dyker upp för dig när du tänker på din första egna lya?

Att flytta hemifrån kan vara knepigt nog när allt är som vanligt ännu svårare i tider av pandemi. Har du ändå lyckats få tag på en egen bostad och ser fram emot att byta hemvist? Om du redan har flyttat - hur var det att lämna hemmet? Programledaren Soili flyttade i slutet av 70-talet direkt från landsbygden i Södra Finland till den kungliga huvudstaden. För henne var det häftigt att byta det stora huset på landet mot en liten lägenhet med badkar och balkong. Hur var din första egna bostad? Var det också en liten etta, en mysig övervåning i en villa eller ett kollektiv? Vilka erfarenheter rikare blev du i ditt första egna hem? Hur fick du ekonomin att gå ihop? Kanske flyttade även du till ett annat land?  Ring och berätta på måndag kväll om din första egna bostad! Telefonslussen öppnar klockan 21.00, ring och dela med dig på 020-22 10 30 / På måndagar kan du också prata finska - om du kan och vill - när du ringer till oss. Maila oss på [email protected] Diskussionen pågår också på Facebook och Instagram, där vi heter Karlavagnen i Sveriges Radio P4
2021-01-25
Länk till avsnitt

När pengarna inte räcker till

Snart kommer lönen för de allra flesta, och sällan är den så efterlängtad som i januari. Julens utsvävningar och firande har kanske gjort ett extra stort hål i plånboken? Men många lever ständigt med att pengarna inte räcker till och tvingas vända och vrida på varenda krona.

Får du en klump i magen när du ska hämta posten av rädsla för att mötas av en hög med räkningar? Går du omvägar för att inte möta din hyresvärd då du inte har betalat den senaste hyran? Får du panik när bilen går sönder eller får du ta hjälp av släktingar för att kunna köpa mat dagarna före lön? Fasar du för att en tand ska gå sönder då du inte har en krona över för att gå till tandläkaren? Att ständigt leva på gränsen tar på måendet och det kan vara svårt att prata om ekonomiska problem. Kanske har du haft bra ekonomi, men blivit av med jobbet och har fått en helt annan verklighet? Har skilsmässan gjort att du inte längre har råd med det du innan tog förgivet? Eller har du blivit pensionär och har fått betydligt mindre pengar att leva på? Har du en kronisk sjukdom som gör att du inte kan jobba och därför inte har råd med det där lilla extra? Ring in till Karlavagnen på söndag och prata om när pengarna inte räcker till. Växte du upp i ett hem med dålig ekonomi men har som vuxen fått det bra ställt och kan se skillnaden? Har du blivit mästare på att leva på små medel eller har skuldsanering hjälpt dig att komma på fötter? På grund av VM i handboll startar programmet cirka klockan 22.15-22.30. Men slussen öppnar som vanligt klockan 21.00. Ring 020-22 10 30 eller mejla till [email protected], eller prata med oss i sociala medier!
2021-01-24
Länk till avsnitt

Hur varvar du ner?

Hur gör du för att varva ner efter en händelserik vecka? Eller efter en hård arbetsdag, en omtumlande händelse, eller en spännande match? Det är frågan i fredagens Karlavagnen, som är något kortare än vanligt, just på grund av en handbollsmatch.

När Karlavagnen startar denna fredagskväll någon gång runt kvart över tio, så är ni säkert många som behöver varva ner efter Sveriges handbollsherrars möte med Slovenien. Så hur gör du för att koppla av och komma ner i varv? En som säkert behövde avkoppling i veckan var Donald Trump, som drog till Mar-a-Lago i Florida för att förhoppningsvis kunna njuta lite av sin nyvunna ledighet. En annan var 22-åriga poeten Amanda Goreman som framförde en dikt vid presidentinstallationen inför en mångmiljonpublik. Man blir lite nyfiken på hur man varvar ner efter att ha varit i ett så intensivt strålkastarljus. Kanske hade du själv en tuff vecka, med slitigt jobb, samtidigt som du behövde se till att ditt barn hade allt som behövdes för att klara distansundervisningen? Eller har det hänt något annat som du varvar ner från just nu? Vad gör du för att återhämta dig? Ring kvällens programledare Johan Signert och berätta var, hur och när du hittar nya krafter! Ring 020-22 10 30, eller mejla [email protected] Programmet börjar lite senare än det brukar, ungefär 22.15, men telefonslussen öppnar som vanligt klockan 21. Telefonnumret är 020-22 10 30. Du kan också mejla [email protected], glöm då inte att skriva ditt telefonnummer. Självklart kan du höra av dig i sociala medier också: Karlavagnen på Facebook. Karlavagnen på Instagram.
2021-01-22
Länk till avsnitt

Hur sover du?

Just visas en serie på SVT som handlar om hjärnan och dess olika funktioner Din hjärna med läkaren Anders Hansen. Där ett av avsnitten handlar om sömn. Hur har du det med sömnen?

Bland annat så sägs det att vi behöver sömn för att kunna vila och ta emot nya saker eller att kunna lösa vissa uppgifter. Att sova på saken helt enkelt. En självklarhet för många men också en svårighet för många att få en bra sömn. Hur har du det med sömnen? Är du en kvällsmänniska eller en morgonmänniska? Enligt forskare så behöver vi 7-9 timmars sömn per natt och snittet i Sverige ligger under 7 timmar och sömnproblemen ökar. Vi sover också i olika cyklar/sömnfaser och vi behöver vår djupsömn för att kunna återhämta oss. Hur fungerar det hemma om man är en familj med olika dygnsrytm? Har du livliga drömmar och bearbetar det som händer eller hänt? Minns du vad du drömt och är helt uppe i drömmen och kan inte släppa känslan under dagen? Är du en morgonmänniska eller en kvällsmänniska? Vad händer hos dig när du sover, vaknar du utvilad och har lösningen på alla problem och ett leende på läppen? Eller njuter du mest på kvällen när du kan sitta uppe efter midnatt och fungerar bäst då? Tar du en tupplur mitt på dagen och hur fungerar det för dig? Jobbar du natt och sover på dagen? Hur har du fått det att fungera? Ring in till Sanna Lundell och dela med dig av hur du har det med sömnen, minns du en dröm som du kan dela med dig av? Vi startar kl 21.40 men telefonslussen öppnar som vanligt kl 21.00 020 22 10 31, och du kan mejla redan på [email protected]
2021-01-21
Länk till avsnitt

Jag är ingen talare men?

Joe Biden håller sitt första tal som amerikansk president, och Trump sitt sista. Och i måndags charmades många av prisbelönta stavhopparen Duplantis alla tacktal på svenska. Karlavagnen onsdag handlar om tal såna du hört och berörts av och såna du hållit själv.

Den här dagen riktas alla strålkastare mot den tillträdande presidenten och hans installationstal. En riktigt bra talare kan inspirera och övertyga. Ett riktigt bra tal kan framkalla skratt, tårar och beslutsamhet. Minns du ett särskilt tal som gjort starkt intryck på dig? Vad var det som berörde? Hur känner du själv för att tala inför folk är det en härlig dos uppmärksamhet eller din värsta mardröm? Har du hållit ett riktigt succé-tal eller gjort ett ordentligt magplask? Karlavagnen onsdag handlar om talen de vi minns med värme eller fasa, de som flög och de som mest var en rad nervösa harklingar Christian Olsson leder kvällens Karlavagn och programmet drar igång efter handbollen vid kvart över tio, men telefonslussen är öppen från nio. 020-22 10 30 är numret du ringer för att prata, föredrar du att kommunicera skrivledes använder du [email protected] eller våra sociala medier. Välkommen att vara med! Karlavagnen onsdag med Christian Olsson - Ring 020-22 10 30
2021-01-20
Länk till avsnitt

Hur påverkas ditt barn av pandemin?

Hemmaundervisning, inställda fritidsaktiviteter och inte samma möjlighet att träffa kompisarna, men samtidigt mer tid för hemmamys med familjen. Hur har ditt barns liv förändrats av pandemin och hur mår hen av det?

I Karlavagnen har vi pratat mycket om vilka förändringar vi har gjort under pandemin, men hur mår egentligen barnen just nu? Har du ett litet barn som inte får samma möjlighet till att komma ut och få möta världen? Är du rädd för om detta kan komma att påverka ditt barn senare i livet? Du kanske är gravid just nu och oroar dig för hur det ska bli att föda barn i en rådande pandemi? Eller har du ett äldre barn som längtat hela gymnasietiden efter att få ge sig ut i världen efter studenten, men måste stanna hemma nu istället? I tisdagens Karlavagnen vill Nadia veta hur ditt barn eller barnbarn har påverkats av pandemin och vilka utmaningar detta har lett till för dig som förälder. Karlavagnen i P4 med Nadia Jebril börjar 21.40 och telefonslussen öppnar klockan 21. Telefonnumret är 020-22 10 30. Du kan också mejla [email protected] Självklart kan du höra av dig i sociala medier också: Facebook Instagram
2021-01-19
Länk till avsnitt

Sportspecial med Christian Olsson: Vem stod för årets främsta idrottsprestation?

Idag röstar svenska folket fram vem som ska få Radiosportens Jerringpris för 2020 års främsta idrottsprestation. Karlavagnen hakar på och gör en sportspecial direkt efter Idrottsgalan 22:30 i P4.

Jerringpriset är folkets eget pris för årets mest imponerande idrottsprestation. Och ikväll vet vi vem som vann! Blev det skidstjärnskottet Linn Svahn, förhandstippade Duplantis eller trav-veteranen Björn Goop? Vann rätt person? Eller vem borde fått istället? Saknades din favorit bland kvällens prisade på idrottsgalan? Vilken sportig prestation har gjort störst intryck på dig under 2020? Välkommen att eftersnacka Jerringpriset och Idrottsgalan i Karlavagnen ikväll! Programmet kör igång 22:30 och nås på 020-22 10 30 eller maila till [email protected] Var gärna med i diskussionen i våra sociala medier också - du hittar rätt genom att söka på Karlavagnen i P4!
2021-01-18
Länk till avsnitt

Älskade idrottsförening

I Karlavagnen söndag vill vi ha din berättelse om vad din förening betyder för dig och orten där du bor.

Måndagen den 18e januari hålls Idrottsgalan 2021 i Globen där de största svenska idrottsstjärnorna och de allra främsta svenska idrottsprestationerna från föregående år hyllas. Alla de stora har börjat sin karriär inom Sveriges största folkrörelse - idrottsföreningarna. I Karlavagnen söndag vill vi höra om vad din lokala idrottsförening har betytt för dig och orten där du bor. Har du lyckats med idrottsprestationer som du aldrig trodde att du skulle klara? Har du fått en vän som du aldrig skulle fått i andra sammanhang? Eller lägger du tid och engagemang i barnens idrott och står vid sidlinjen klockan 07 på lördagsmorgonen? Vad betydde idrottsföreningen för dig när du själv växte upp? Har du en gång i tiden utövat sport i samma förening som du idag leder?  Varje dag görs massor av ideellt arbete i idrottsföreningarna och i din finns säkerligen en person med särskild betydelse som bör hyllas. Kanske är det en ledare? Eller någon som tvättar juniorernas tröjor utan att få betalt för det? Pandemin har satt begränsningar och till och med stängt ner idrottandet för många. Hur har det varit för din idrottsförening? Saknar du att sälja korvar till förmån för lagkassan? Längtar barnen tillbaka till idrotten eller har tennisracket ersatts av datorspel? Vi vill veta vad din idrottsförening betyder för dig och stället där du bor. Slussen öppnar kl. 21.00. Ring 020 22 10 30 och berätta för programledare Mona Wahlund. Redan nu kan du mejla din berättelse på [email protected] och lämna ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.
2021-01-17
Länk till avsnitt

När kände du av naturens krafter?

I veckan drabbades Norrland av snökaos. Men naturen kan ju visa musklerna på andra sätt också. Orkaner och översvämningar är några exempel. Nu vill vi höra vad du har varit med om!

För några dagar sedan drog ett sällan skådat snöoväder fram över mellersta Norrland. Tåg och bilar fastnade i snön, på sina håll fick ambulans och hemtjänst ta till snöskoter och bandvagn för att ta sig fram. Men naturen kan ju visa musklerna på andra sätt också; orkaner, blixtnedslag, översvämningar Nu vill vi höra vad DU har varit med om i den här vägen! Har du varit med om en riktig storm på havet? Var du med vid någon av de senaste  årens stora skogsbränder? Har du varit med om en jordbävning eller rentav en tsunami? Vad hände? Hur agerade du? Hur ser du på händelsen idag? Ring till programmet, sök upp oss på sociala medier eller mejla till [email protected] Vi hörs! Karlavagnen i P4 med Gerhard Stenlund - Ring 020 22 10 30
2021-01-15
Länk till avsnitt

Om jag bara vågade så skulle jag??

Drömmer du om att bestiga ett berg trots att du har höjdskräck? Fantiserar du om att göra dig av med allt och flytta till ett annat land? Eller önskar du kanske att du hade modet att berätta för någon i din närhet hur verkligen känner?

Det sägs att man måste våga för att vinna. Vilken hade varit din största vinst om du trots dina rädslor gjort nått du egentligen tycker är för läskigt? Ring kvällens programledare Sanna Lundell på 020 22 10 30 och berätta vad du skulle gjortom du bara vågade. Programmet börjar 22.15 men telefonslussen är öppen redan klockan 21.00. Vill du hellre maila så är adressen [email protected] Vi hörs!
2021-01-14
Länk till avsnitt

Hur tränar du?

Helgerna är över och pandemin är kvar upp och hoppa! Januari är årets främsta komigång-månad och visst är det bra att röra på sig. Så hur och vad tränar du? Knäböj framför TV:n eller yogapass i skogen? Swimrun, innebandy eller raska promenader?

Kanske yttrade du ett löfte om en präktigare livsstil nånstans i nyårsnatten där för två veckor sen? Eller är du en ständig hurtbulle? Oavsett vill Karlavagnen höra från dig. Det är ju nytt år med nytt hopp och nu börjar vi jogga och plocka fram hantlar. Eller hur tränar du? Och vad? Och varför då? Har du ett särskilt mål? Har du fått anpassa dig något nu när korpmatcherna är på paus och gym och sporthallar inte är öppna på samma sätt som vanligt? Har du röjt plats för ett pingisbord i garaget? Följer du träningspass på skärm? Har du börjat gymma utomhus, hängt på en promenadgrupp eller är det kanske skidspåret som gäller? Karlavagnen onsdag om träning vad gör du och hur går det för dig? Ring kvällens programledare Christian Olsson och berätta om din väg mot en spänstigare framtid. 020 22 10 30 eller [email protected] Vi finns även på sociala medier där du också kan dela med dig! Karlavagnen startar 21:40 i P4 men telefonerna är öppna från 21. Välkomna! Karlavagnen i P4 med Christian Olsson - Ring 020-22 10 30
2021-01-13
Länk till avsnitt

Vem saknar du just nu?

Vi har gått in i ett nytt år, men med fortsatta restriktioner och uppmaningar om att stanna hemma. Vem önskar du att du kunde träffa här och nu? Vem saknar du idag?

Har du inte kunnat fira jul med familjen som vanligt och därför saknar dem extra mycket. Eller har du släkten i ett annat land och har inte kunnat åka och träffa dem under hela året? Vaccinet för covid-19 gör att vi kan se ljuset i tunneln, men vem önskar du att du kan träffa igen när pandemin är över? Eller finns det någon som du tappade kontakten med långt innan hemmasittande och restriktioner var en del av vår vardag som du vill börja umgås med igen? Ikväll vill Nadia veta vem du saknar just nu. Har du en vän från skoltiden som du inte pratat med på flera år som du vill ta upp kontakten med igen? Kanske saknar du en partner som det tog slut med? Eller har du bråkat med en familjemedlem och därför inte haft kontakt med denna på länge? Ring in till Karlavagnen ikväll och berätta vem du saknar. Vem vet, kanske den lyssnar och saknar dig med! Karlavagnen i P4 med Nadia Jebril börjar 21.40 och telefonslussen öppnar klockan 21. Telefonnumret är 020-22 10 30. Du kan också mejla [email protected] Självklart kan du höra av dig i sociala medier också: Karlavagnen på Facebook. Karlavagnen på Instagram.
2021-01-12
Länk till avsnitt

Hur har du det i snökaoset?

Det råder snökaos i stora delar av Sverige. SMHI har utfärdat klass 3-varning i Väster-Norrland och det var länge sedan det har hänt. Flera olika vädervarningar har delats ut.

I Götaland är det varning för plötslig ishalka och på flera håll väntas det stora snömängder. Trafikverket har satt in extra resurser men vädret gör att många tåg har blivit inställda. Blötsnö och hård vind kan tillsammans fälla träd över väg och spår och att SMHI utfärdar klass3-varning för snöfall är mycket ovanligt, det är faktiskt första gången det inträffar sedan SMHI började föra statistik för tio år sedan enligt uppgifter till Ekot. Hur påverkas du av snöfallet? Hör av dig till kvällens Karlavagnen och berätta! Telefonslussen öppnar klockan 21.00, ring och dela med dig på 020-22 10 30 / På måndagar kan du också prata finska - om du kan och vill - när du ringer till oss. Maila oss på [email protected] Diskussionen pågår också på Facebook och Instagram, där vi heter Karlavagnen i Sveriges Radio P4
2021-01-11
Länk till avsnitt

En annorlunda vardag

Idag börjar den nya tillfälliga pandemilagen att gälla, vilket bland annat innebär att regeringen kan bestämma hur många personer som får samlas på allmän plats, begränsa öppettider och stoppa kollektivtrafik.

Men imorgon är ju också de allra flesta tillbaka i jobb, skola och rutiner efter helgerna. Men det är en annorlunda vardag vi upplever just nu under den rådande pandemin. I stället för att gå till din arbetsplats kanske du fortsätter att jobba hemifrån? Tidigare i veckan kom beskedet att även högstadieelever kan få distansundervisning, hur känner du inför det? Hur ser din annorlunda vardag ut? Ska du tillbaka till din arbetsplats för första gången på länge? Har du slitit i vården med långa pass och längtar efter en vanlig vardag utan munskydd och visir? Kanske har du fått mycket mer att göra på ditt jobb, eller så har besöken eller telefonsamtalen tystnat.  Har du haft fullt sjå med att få barnen i säng ikväll och samtidigt undrar du om du själv kommer kunna somna i tid? Är du inlagd på sjukhus och vill inget hellre än att ha en vanlig vardag eller är rutiner och vardag det värsta du vet? Ring in till Kim Kärnfalk och prata om din vardag i Karlavagnen på söndag. Slussen öppnar klockan 21: 020-22 10 30. Du når oss också på sociala medier eller via mail: [email protected] Vill du bara lyssna gör du det 21.40-00.00.
2021-01-10
Länk till avsnitt

Vad är bra med USA?

Kravaller, konspirationsteorier och polarisering. Det är vad nyhetsrapporteringen om USA domineras av just nu. Men visst är Förenta staterna mer än så? Hör av dig till Karlavagnen och berätta om dråpliga historier från ditt år på high school, minnesvärda stopp på din resa längs Route 66, eller oförglömliga minnen från ditt bröllop i Las Vegas!

Stormningen av kongressbyggnaden i Washington har fullständigt dominerat nyhetsflödet de senaste dygnen. Och mycket av nyheterna från "over there" har överlag dominerats av anklagelser om valfusk, motsättningar och polarisering. Så i Karlavagnen denna fredag vänder vi på det och fokuserar på dina positiva upplevelser av USA. Har du pluggat ett år på high school och bott i en amerikansk värdfamilj? Hur var det? Blev det några minnesvärda kulturkrockar? Älskar du Elvis och har lagt dina besparingar på ett besök i Memphis? Hur kändes det att stå där vid Graceland? Har du besökt Niagarafallen, Mount Rushmore, eller Grand Canyon? Har du festat på Burning Man, spisat jazz i New Orleans, eller joggat i Central Park? Har du bott och arbetat i USA? Vilka minnen bär du med dig? Är du rentav uppvuxen i landet? Vad är det du saknar med USA, efter att du flyttat därifrån? Ring kvällens programledare Johan Signert och dela med dig av dina roliga, dråpliga, fantastiska eller oförglömliga minnen av USA! Ring 020-22 10 30, eller mejla [email protected] Programmet börjar 21.40, telefonslussen öppnar klockan 21. Telefonnumret är 020-22 10 30. Du kan också mejla [email protected], glöm då inte att skriva ditt telefonnummer. Självklart kan du höra av dig i sociala medier också: Karlavagnen på Facebook. Karlavagnen på Instagram.
2021-01-08
Länk till avsnitt

Byta liv?

Nytt år, ny framtid men samma vardag dessutom mitt i en pandemi. Det ställer stora prov på oss både i både det stora och det lilla. Helst vill man ju blunda och vakna upp i en helt ny tid, nytt liv.

Om du fick bestämma och göra en nystart, vad skulle du göra då?Om du dessutom fick möjlighet att gå in i en tidsmaskin och leva ett helt annat liv i en annan tid, vad skulle du välja då? Hur skulle du vilja ha ditt liv om du fick välja helt själv? Har du några drömmar om hur du skulle vilja bo eller vem du skulle vilja vara om du fick bestämma helt fritt. Eller har du kanske helt bytt liv och hur fungerade det? Hur vill du förändra ditt liv, eller vill du byta med  någon? Vilket jobb skulle du vilja ha om du fick byta? Drömmer du om att kunna leva annorlunda? Hur? Har du ändrat ditt liv de senaste åren vad gjorde du? Ring in till Karlavagnen och berätta om hur du skulle vilja ändra ditt liv i det stora,  i det  lilla eller i dina drömmar! Programledare: Sanna Lundell Vi startar som vanligt 21.40 och telefonslussen öppnar kl 21.00 020 22 10 30, och du kan mejla redan nu: [email protected]
2021-01-07
Länk till avsnitt

Driver du eget?

Under 2020 startades rekordmånga företag i Sverige. Är du en av de nyblivna företagarna, eller har du kanske drivit eget länge? Hur ser din verklighet ut? Dela med dig av fallgropar, felkalkyler och framgångar i Karlavagnen i P4.

I veckan kom statistik från Bolagsverket som visar att det aldrig förr har registrerats så många nya företag som under det gångna året. Troligtvis är orsaken att fler blivit uppsagda och permitterade till följd av pandemin. Somliga har känt sig tvungna att hitta på nåt eget och andra har kanske äntligen fått tid att förverkliga en dröm. Är du en av nyföretagarna hur kom det sig att det blev just nu? Eller är du en av de som drömmer om att driva eget men inte kommit till skott ännu? Inom vilken bransch? Har du en unik idé? Vad är det som lockar? Kanske har du kört på ett tag är det som du trodde? Vilka är för- och nackdelarna? Och vad ska man tänka på före start har du tips och råd till de som går i samma tankar? Karlavagnen onsdag vill höra om dina erfarenheter av att driva eget om övertid, övertro och överraskningar allt är välkommet i Sveriges största samtalsrum. Programmet leds av Christian Olsson och börjar redan 21:03 denna trettondag. Telefonslussen är öppen från 20. Ring på 020-22 10 30 eller maila till [email protected] Karlavagnen i P4 med Christian Olsson - Ring oss på 020-22 10 30!
2021-01-06
Länk till avsnitt

Hur gick det till när du fick barn?

Att få ett barn är för många av oss något av det största som händer i livet. Men hur det går till kan se helt olika ut. Det är ju långt ifrån lika enkelt för alla och det kan behövas hjälp. Adoption, äggdonation, spermadonation, IVF. Metoderna är många.

På Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg är väntetiden för assisterad befruktning längst i landet, det kan ta flera år rapporterar P4 Göteborg och det här fick oss att börja fundera och vilja höra hur det var för dig eller er. Hur gick det till när du fick ditt barn? När insåg ni att ni behövde söka hjälp? Vilken typ av hjälp visade det sig att ni behövde? Var det en lång väntan eller gick det kanske oväntat snabbt? Kom ditt barn från en helt annan del av världen eller kanske är det grannens barn som blivit som ditt? Är det en nära vän som hjälpt dig att få barn eller en okänd spermadonator? Eller är ni kanske fyra föräldrar till ett barn? Kanske är du en morbror som blivit som en extrapappa eller har du tagit hand om ett barn som blivit en del av din familj? I Karlavagnen tisdag med mig, Nadia Jebril vill jag höra hur det gick till när du fick ditt barn. Slussen öppnar klockan 21, ring 020-22 10 30, eller maila till [email protected]
2021-01-05
Länk till avsnitt

Vad njuter du av att slippa?

I tider där inget varit sig likt är vi många som fått ändrade planer och helt enkelt fått låta bli att göra allt vi är vana vid. Vad har du njutit av allra mest av att slippa?

Var det julshoppingen, släktkalaset, pendlingen, AW:s, lussefikor på förskolan eller resan som inte blev av i år? Är det rentav skönt att vara hemma ensam eller bara umgås med de allra närmaste? Har det fått dig att tänka om? Jomo eller Joy of missing out blev ett nyord för några år sedan och handlar om njutningen som kommer av att låta bli. Är du en som njuter av den händelselösa tillvaron? Vad har du haft för måsten?     I höstas kom en opinionsmätning som visade att finländarna varit allra mest nöjda med coronarestriktionerna i hela Europa, 73 procent har ansett att de varit lätta eller relativt lätta att leva med. I Sverige var siffran 54 procent. I Dagens Nyheter skrev journalisten Philip Teir att det saknas en viss kundmentalitet i Finland, att man inte vill reklamera sitt liv om något går fel. Klagar vi svenskar för mycket eller hurdan är du?     Vad är det bästa med att vara ensam eller att bara umgås med några få? Är du nöjd över att bara vara och ha en tom kalender? Ring till kvällens programledare Julia Wiræus och berätta. Vi drar igång klockan 21.40, men telefonslussen öppnar klockan 21.00, ring och dela med dig på 020-22 10 30. Maila oss på [email protected] Diskussionen pågår också på facebook och instagram, där vi heter P4 Karlavagnen. Karlavagnen görs på måndagar av Sveriges Radio Finska - för alla oavsett modersmål!
2021-01-04
Länk till avsnitt

Att bada eller inte, det är frågan...

Att ta sig ett stärkande dopp oavsett årstid verkar ha blivit en trend. Men vad är det som gör att allt fler kastar av sig kläderna och hoppar i?

Har du vinterbadat i flera år och skulle inte kunna tänka dig att vara utan? Har du tvingat dig i men känt att det var rent förfärligt och aldrig skulle kunna tänka dig att göra om det? Tar du dig gärna ett dopp i havet eller i sjön, kanske till och med borrar upp en isvak? Eller föredrar du varma bad och njuter av att hålla huvudet kallt men doppa ner kroppen i ett 40 grader varmt spabad? Tillbringar du timmar i ditt badkar eller skakar du på huvudet åt alla som anammat trenden med vinterbad? Frågorna är många och det är du som har svaret. Ring in och prata om vinterbadets för- och nackdelar i Karlavagnen på söndag med Kim Kärnfalk. Slussen öppnar klockan 21, ring 020-22 10 30, skriv på sociala medier eller maila till [email protected] Simma lugnt!
2021-01-03
Länk till avsnitt

Vad ser du fram emot 2021?

Ett märkligt år är över och det är dags att blicka fram mot nästa. Så vad har du för förväntningar och förhoppningar på 2021? Vad har du lovat dig själv att göra och vad hoppas du ska hända? I ett extra långt Karlavagnen denna första dag på det nya året försöker vi blicka in i kristallkulan.

Vi är nog många som säger "äntligen" om att pandemiåret 2020 nu lagts till handlingarna. Såhär på årets allra första dag ser vi istället fram emot ett nytt år som ingen ännu vet hur det ska bli. Vad ser du fram emot? Har du avlagt ett nyårslöfte som du hoppas kunna hålla under året? Har du lovat dig själva att läsa mer, sluta röka, bli vegetarian, eller att fixa det där körkortet? Hoppas du att det ska bli året då pandemin slutar styra vår tillvaro? Ser du fram emot att äntligen bli vaccinerad och kunna träffa dina nära och kära igen? Kanske har du behövt ställa in något under 2020 som du hoppas ska bli verklighet detta år istället? Finns det något som du ser fram emot under året, som du redan vet ska hända? Ska du börja studera, flytta, byta jobb, gifta dig, eller göra någon annan förändring? Så, oavsett vad det är du hoppas på, förväntar dig, eller kanske till och med fruktar med det nya året 2021, ring till kvällens programledare Johan Signert och berätta! Vi börjar redan 21.03! Ring 020-22 10 30, eller mejla [email protected] Programmet börjar 21.03, telefonslussen öppnar klockan 20. Telefonnumret är 020-22 10 30. Du kan också mejla [email protected], glöm då inte att skriva ditt telefonnummer. Självklart kan du höra av dig i sociala medier också: Karlavagnen på Facebook. Karlavagnen på Instagram.
2021-01-01
Länk till avsnitt

Mitt 2020 - med Christian Olsson

De flesta är överens om att 2020 inte blev som nån hade tänkt sig. Men vad hände i just ditt liv? Karlavagnen onsdag undrar vad som varit viktigast för dig under året som gått?

Det har varit ett märkligt år och Karlavagnen undrar vad som hänt just dig? Har du träffat kärleken, eller förlorat den? Har du kommit i mål med din utbildning eller bytt jobb? Har du blivit ornitolog, eller äntligen avslutat ditt projekt att läsa hela På spaning efter den tid som flytt? Har du upptäckt ett nytt intresse eller flyttat till ett okänt ställe? När du summerar ditt 2020 vad ser du då? Ring årets sista Karlavagnen och berätta! Christian Olsson sitter redo bakom micken 21:40 i Karlavagnens studio. Telefonslussen öppnar kl 21 ring på 020 22 10 30 eller maila till [email protected] Välkomna!
2020-12-30
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.