Sveriges 100 mest populära podcasts

Karlavagnen

Karlavagnen

Sveriges största samtalsrum - där lyssnarnas berättelser är allt! Måndag-fredag & söndag 21:40 till midnatt. Ring 020-22 10 30. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Marcus Léonarde

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/karlavagnen

Avsnitt

Våren jag minns

Trots kyligt väder så är våren äntligen här! Därför undrar vi i Karlavagnen vad du har för vårminnen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hittills har våren bjudit på en klassisk blandning av sol, regn och till och med snö.

Vårminnen

Minns du en vårkärlek i ungdomen, eller en resa ut i världen? Bytte du spår i livet just när naturen gick från knopp till blom? 

Vilka vårminnen är speciella för dig och vilket minne har etsat sig fast? Ring in till Karlavagnen och berätta!

Ring eller mejla oss, på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram.

? 020-22 10 30 Telefonslussen öppnar kl. 21.

Pia Herrera direktsänder programmet

Programmet direktsänds i P4 men du kan också lyssna på Karlavagnspodden i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Ansvarig utgivare: Helena Huhta
Producent: Pauliina Rinne

2024-04-22
Länk till avsnitt

Vad jag ville bli när jag blir stor - och vad jag blev...

Många har som barn haft jobbdrömmar. En ville bli upptäcktsresande, en ville bli fotbollsproffs, en ville bli djurskötare.... Men vad ville du när du var barn bli när du blir stor? Och vad blev du?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kanske har du som vuxen jobbat med helt andra saker än de du tänkte som litet barn. Kanske har du ändå landat där, fast på omvägar, och inte som du trott.

I veckan var det sista ansökningsdagen till universitets- och högskola. Hoppas du komma in på utbildningen som leder till drömjobbet du hade redan i förskolan?

I kvällens Karlavagn undrar Jacke Sjödin vad du fantiserade om för jobb som barn, och hur det blev just det jobbet som lockade så mycket. Hur kom det sig sedan att du blev - eller inte alls blev det du drömde om som liten.

Ring 020-22 10 30 och berätta!

2024-04-21
Länk till avsnitt

Det betyder havet för mig

Känns havet skrämmande och osäkert eller är det det bästa som finns?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Häromdagen rapporterades det att det finns betydligt mer plast på havets botten än vad man trott. Det är förstås sorgligt, eftersom havet inte bara är livsviktigt för oss utan också har en stor plats i mångas hjärtan. Därför viger vi Karlavagnen fredag åt att prata om vad havet betyder för oss.

Är kust, hav och båtliv ditt stora intresse?

Tycker du att havet känns skrämmande och håller dig helst på land?

Håller du på med dykning och har dykt vid intressanta vrak?

Har du varit med om någon extraordinär händelse på sjön?

020 - 22 10 30

Programmet startar 21:40. Telefonslussen öppnar 21:00.
Du kan också skicka e-post till [email protected] och dela med dig.
Ansvarig utgivare: Daniel af Klintberg.

2024-04-19
Länk till avsnitt

Det fixar jag själv!

Vad gör du själv i stället för att köpa? Trenden med återbruk och att tillverka saker själv är stark, för att till exempel spara pengar, för miljön eller bara för att det är kul.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hertiginnan av Sussex Meghan Markle har börjat göra sin egen sylt vilket har blivit ett ämne för tabloider i Storbritannien och Mahatma Ghandi är ett historiskt exempel på en person som gjorde sina egna kläder.
Nu undrar Sanna och Karlavagnen vad du gör för något själv i stället för att köpa, hyra eller lägga ut på någon annan?

Har du ett recept som inte går att få tag på någon annanstans, byter du däcken på bilen själv, syr du dina egna kläder eller odlar du? Och varför gör du det, är det ditt intresse, ser du att det är ekonomiskt eller gör du det för miljön eller av andra anledningar?

Karlavagnen startar efter Sportextra i P4.

Det fixar jag själv, med Sanna Lundell

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet börjar efter Sportextra.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Stockholm

Sanna sänder programmet direkt från radiohuset i Stockholm men du kan också lyssna på Karlavagnen i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Producent: Joel Lindqvist

Ansvarig utgivare: Marcus Léonarde

2024-04-18
Länk till avsnitt

Öliv ? händelser på och kring öar

En stilla oas omgiven av vatten eller en isolerad kamp mot naturens prövningar? Eller kanske båda två? Hör om ölivet och spännande händelser bland kobbar och skär i Karlavagnen onsdag.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hur är det att bo på en ö med havet och horisonten som vinjett varje dag? Vilka är utmaningarna och måstena med fastlandet?
I veckan har vi kunnat läsa om sjömän som var strandade på en öde ö i över en vecka, men blev räddade tack vare palmbladsskriften HELP. Har du också blivit strandad på en ö?

Öar, kobbar och skär i Karlavagnen med Christian Olsson

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet börjar efter hockeyn i Sportextra, ca kl 21:40.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Göteborg

Christian sänder programmet direkt från radiohuset i Göteborg men du kan också lyssna på Karlavagnen i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Ansvarig utgivare: Marcus Léonarde

2024-04-17
Länk till avsnitt

Donation - att ge från sig själv till andra

Karlavagnen tisdag, med Guled Abdullahi, handlar om donationer av vävnader och organ. Donerar du eller har du tagit emot något som donerats till dig?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kanske lämnar du blod eller har gjort en stamcellsdonation? Eller har du klippt av dig håret för att donera till peruker? Donerar du ägg för att hjälpa någon som har svårt att få barn? Kanske har du gett bort en av dina njurar till en släkting?

Vi vill också höra från dig som stått på andra sidan donationen och fått ett nytt liv tack vare någon annans donation.  Kanske står du just nu i kö för att ta emot ett organ? Hur är det?

Guled Abdullahi arbetar till vardags som samordnare på Göteborg Stadsmission. Han kommer programleda Karlavagnen två tisdagar i vår.

Donationer i Karlavagnen med Guled Abdullahi

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet börjar kl 21:40.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Göteborg

Guled sänder programmet direkt från radiohuset i Göteborg men du kan också lyssna på Karlavagnen i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Ansvarig utgivare: Marcus Léonarde

2024-04-16
Länk till avsnitt

Om jag fick bestämma

Under dagen har regeringen presenterat sin vårproposition och därför undrar Pia Herrera i Karlavagnen; hur skulle du fördela pengarna om du fick bestämma?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Om du hade ett par hundra miljarder att fördela, vad skulle du satsa på? Gratis kultur, eller kanske skulle du bättra på vägar, eller ha mer extrahjälp i skolan, eller varför inte införa en extra helgdag. Du bestämmer!

Såhär vill jag ha det

Låt fantasin flöda och ring in till Karlavagnen och berätta!

Ring eller mejla oss, på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram.

? 020-22 10 30 Telefonslussen öppnar kl. 21.

Pia Herrera direktsänder programmet

Programmet direktsänds i P4 men du kan också lyssna på Karlavagnspodden i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Ansvarig utgivare: Helena Huhta
Producent: Pauliina Rinne

2024-04-15
Länk till avsnitt

Det ska jag göra när det blir bättre tider

Många har det svårt, men vi vill ändå titta på ljusglimtarna som finns. I mars sjönk matpriserna en smula, våren är snart här och räntesänkningar är på G. Vad tänker du göra när det blir bättre tider?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

För många människor i vår värld är det här med bättre tider inte något som känns nära förestående. Det är många förfärliga, vidriga saker som pågår just nu. Men vi vill ändå försöka titta på det som i alla fall för oss här i Sverige ser ut att bli bättre. Och på vilka förhoppningar som finns om ljusningar i tillvaron.

?Vi behöver lycka nu mer än någonsin och år 2024 kommer att bli ett bättre år än 2023, sade Micael Dahlen, professor i lycka vid Handelshögskolan i Stockholm, nyligen.

I intervjun betonade han att det är viktigt att vi följer vad som händer, att vi håller oss informerade om läget i världen.

? Men det är också viktigt att vi själva agerar hållbart, både för vår egen och för andras skull. Då blir det viktigt att må bra, att inte tänka att min lycka och glädje är en lyx som jag inte kan unna mig. Tvärtom, jag behöver det för att orka med att ha energin och ta mig igenom det här och finnas där för andra.

Det tar vi fasta på idag och undrar vad du tänker göra när det blir bättre tider. Kanske får vi mer pengar i plånboken i år nu när räntorna ser ut att sänkas och matpriserna faktiskt börjat gå neråt så sakteliga (mycket sakteliga). Våren är på ingång och kanske väcker det långsamt återvändande ljuset hopp och en känsla av att det nog ändå blir bättre snart.

Bättre tider i Karlavagnen med Li Skarin

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet börjar kl 21:30 eller 21:40.

Programledare: Li Skarin

Producent: Helene Almqvist

Ansvarig utgivare: Ulf Myrestam

2024-04-14
Länk till avsnitt

Då smakar maten som bäst

Mat är förstås livsviktigt men vissa måltider smakar bättre än andra. I Karlavagnen pratar Annika med lyssnare om när maten smakar som allra bäst.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Att sätta sig vid ett middagsbord är en viktig ceremoni för oss människor. Genom maten förenas vi och det är många sinnen som är inblandade i intagandet av föda. Det finns situationer när maten smakar extra bra - vilken är din?

Är du en friluftsmänniska och njuter av smörgåsen och kaffet utanför tältet på morgonen när solen går upp efter en kylig natt? Tycker du om att vara ute och festa och sedan njuta av en kebabrulle på hemvägen? Du kanske äter söndagmiddag hos barnbarnet där sällskapet gör måltiden extra god!

I veckan avslutades fastemånaden Ramadan, är den första festmåltiden tillsammans med familjen den allra godaste? Du kanske fastar av andra anledningar för att sedan uppskatta varje tugga när du börjar äta igen! Kan det vara den första nypotatisen på båtdäcket i juni som är extra njutningsfull? Eller kanske varje vardagsmiddag med din familj känns som den godaste!

Bästa matstunden med Annika Ilmoni

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet startar 22:30.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Kalmar

Annika sänder programmet direkt från radiohuset i Kalmar men du kan också lyssna på Karlavagnspodden i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Producent: Rasmus Björe
Ansvarig utgivare: Marcus Léonarde

2024-04-12
Länk till avsnitt

Det hade jag ingen aning om!

När blev du riktigt överraskad? Alla har väl varit med om tillfällen då något man trott visade sig vara något helt annat, eller att man fått reda på något som man aldrig hade kunnat ana.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I Karlavagnen torsdag pratar vi om när du blev förvånad, när du helt ändrade uppfattning om något eller när du var med om en riktig överraskning. Kanske har du alltid trott att något hetat något som det verkligen inte hette, eller helt missuppfattat en låttext?

Karlavagnen startar efter Radiosporten ca 22.30.

Överraskningar med Sanna Lundell

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet börjar efter Sportextra, ca kl 22.30

? 020-22 10 30

Direktsänder från Stockholm

Sanna sänder programmet direkt från radiohuset i Stockholm men du kan också lyssna på Karlavagnen i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Producent: Joel Lindqvist

Ansvarig utgivare: Marcus Léonarde

2024-04-11
Länk till avsnitt

Romans på jobbet

Vårkänslor i luften och det är väl inte konstigt om det tänder till på den plats vi spenderar så mycket tid på: arbetet. Ylva Nilsson bjuder in till samtal om kärlek på jobbet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Har du matchat med en kollega eller en person som jobbar på samma plats som du? Hur var det att träffas vi kaffeautomaten och famlande försöka hitta orden?
Var det något som var svårt? Du kanske till och med har hamnat i knipa på grund av en relation på jobbet? Eller slutade det lyckligt och flera år senare kan du se tillbaka på både bäbisar, befordran och en riktigt bra kärlekshistoria?

Romans på jobbet i Karlavagnen med Ylva Nilsson

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet börjar efter hockeyn i Sportextra, kl 21:40.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Göteborg

Ylva sänder programmet direkt från radiohuset i Göteborg men du kan också lyssna på Karlavagnen i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Ansvarig utgivare: Marcus Léonarde

2024-04-10
Länk till avsnitt

I vilken tid skulle du vilja leva i?

I Karlavagnen tisdag om vilken tidsepok vi skulle vilja leva i. Visst är det en härlig tanke att prova? Vilken tid attraherar dig och din personlighet, är nuet verkligen det självklara?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Är du en nostalgiker som saknar ditt 70-tal eller trivdes du som allra bäst i det ironiska 90-talet med Z-TV och de första mobilerna eller kanske lyfter du och jag på hatten för varandra när vi möts i 30-talets London?

Vilken tid tror du att du skulle spegla ditt ?bästa jag? och varför då?

Medeltidsveckan på Gotland eller cruising med amerikanska 50-tals bilar, båda grejerna skvallrar om en kärlek till en annan tid, en annan kultur och tanken att faktiskt leva i den tiden är nog inte främmande för någon av deltagarna.

Det är något man fastnar för, kanske en nyfikenhet och en lekfull tanke på att passa in i en annan tid. Jag föreställer mig att någon säger ?Jag hade trivts som allra bäst nära naturen på bondgård i Småland, säkert slitigt men också väldigt rakt och enkelt? eller någon annan, kanske du, får något drömskt i blicken och kort och gott säger romantiken baby, då du!

Karlavagnen med Olof Wretling om vilken tid vi vill leva

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet startar 21:40.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Karlstad

Olof sänder programmet direkt från radiohuset i Karlstad men du kan också lyssna på Karlavagnspodden i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Producent: Matias Holm
Ansvarig utgivare: Marcus Léonarde

2024-04-09
Länk till avsnitt

Om jag fick mer tid

Nu när vi gått in i sommartid känns dagarna ännu längre. Men vad skulle du göra om du fick mer tid, till exempel en hel dag extra i veckan? Sova, gå på teater, baka, träffa vänner, laga massa mat, eller kanske något helt annat?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Om du fick mer tid, vad skulle du göra med den?

Ring in till Karlavagnen och berätta!

Ring eller mejla oss, på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram.

? 020-22 10 30 Telefonslussen öppnar kl. 21.

Pia Herrera direktsänder programmet

Programmet direktsänds i P4 men du kan också lyssna på Karlavagnspodden i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Ansvarig utgivare: Helena Huhta
Producent: Pauliina Rinne

2024-04-08
Länk till avsnitt

Tantparkour, menstrosa och ick? nyord: Bu eller bä?

Språket förändras ideligen, till mångas förfäran, till andras glädje. Nu är det hög tid att gå in och föreslå vilka nyord som ska finnas i 2024 års nyordlista.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vad tycker du om ordet FÖRFÖR, alltså icke genusbestämd farmor, morfar, FÖR-FÖRÄLDER. Eller Laddångest - rädslan att inför en resa inte ha tillräckligt med ström eller möjlighet att ladda elbilen. Eller varför inte Hobba: Att Hem-jobba, alltså jobba hemifrån.

Vilka ord vill du ha in? Vad saknas? Har du hittat på egna ord? Eller vilka ord vill du ha bort?

Nyord med Jacke Sjödin i söndagens Karlavagnen.

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet börjar kl 21:40.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Uppsala

Jacke sänder programmet direkt från radiohuset i Uppsala men du kan också lyssna på Karlavagnen i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Producent: Louise Malmberg

2024-04-07
Länk till avsnitt

Det gör vi i helgen: Fiskar, bowlar, ser hockey

Vissa ägnar sig åt vårsysslor. För andra är det fortfarande snöskottning och snöskoter som gäller, eftersom våren har kommit olika långt i landet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I syd- och mellansverige är det vår, medan det i norra halvan av landet enligt SMHI fortfarande är vinter. Det ser alltså väldigt olika ut beroende på var i landet man befinner sig. Och på sina håll i Götaland fick våren ett bakslag då det har varit snöoväder där i veckan.

I Karlavagnen fredag undrar vi hur det ser ut hos dig? Och årstiden brukar sätta ramarna för vad vi tar oss för. Vad ska du göra i helgen?

Skotta snö eller påta i trädgården?

Åka skidor eller ta fram motorcykeln?

Vilka vårtecken har du sett?

020 - 22 10 30

Programmet startar senare än vanligt, 23:15, efter Sportextra.
Telefonslussen öppnar 21:00 som vanligt.
Du kan också skicka e-post till [email protected] och dela med dig.

Ansvarig utgivare: Caroline Kernen.

2024-04-05
Länk till avsnitt

Mitt ABBA-minne

ABBA hyllas världen över i år då det är 50 år sedan som de stod på scen i Brighton med låten Waterloo, vann Eurovision och förförde sedan en hel värld. Hur har ABBA påverkat dig?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I Karlavagnen torsdag vill vi höra om just din ABBA-historia. Vad är ditt bästa eller sämsta ABBA-minne? Har du upplevt något speciellt till deras musik? Hur har Agneta, Björn, Benny och Frida påverkat dig? Har du kanske träffat någon av dem eller bara följt dem på avstånd?
Karlavagnen ägnar hela programmet åt den svenska supergruppen och avtrycken de lämnat och fortfarande lämnar efter sig.

ABBA med Claes-Johan Larsson

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet börjar kl 21:40

? 020-22 10 30

Direktsänder från Stockholm

Claes-Johan sänder programmet direkt från radiohuset i Stockholm men du kan också lyssna på Karlavagnen i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Producent: Joel Lindqvist

Ansvarig utgivare: Marcus Léonarde

2024-04-04
Länk till avsnitt

Överraskad av vädret

Sällan har termen Aprilväder känts så passande som när stora delar av Mellansverige vaknade upp till en snösmocka efter påskfirandets soliga dagar. Det handlar om överraskande väder i Karlavagnen med Christian.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ångrar du bittert de nypåsatta sommardäcken på bilen? Du kanske har seglat nära en tromb? Åkt skidor in i ett moln och blev överraskad över hur oerhört lite du såg där inne? Eller blev du utelåst och vips kom tidernas hagelskur? Blåste buffén bort under studentfirandet?

Väderöverraskningar i Karlavagnen med Christian Olsson

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet börjar efter hockeyn i Sportextra, ca kl 22:12.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Göteborg

Christian sänder programmet direkt från radiohuset i Göteborg men du kan också lyssna på Karlavagnen i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Ansvarig utgivare: Marcus Léonarde

2024-04-03
Länk till avsnitt

Förälder till ett barn med NPF-diagnos

Hur är det att vara förälder till ett barn som har särskilda behov och utmaningar? I Karlavagnen tisdag vill Skoob Salihi prata med dig som har ett barn med en eller flera NPF-diagnoser.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ungefär 100 000 svenskar har någon form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, som i korthet kallas NPF. De diagnoser som ryms inom begreppet är ADHD, ADD, autismspektrumtillstånd, språk­störning och Tourettes syndrom.

I kvällens program vill Skoob Salihi prata med dig som är förälder till ett barn som har en eller flera diagnoser inom NPF.

Hur fungerar vardagen? På vilka sätt kan du hjälpa ditt barn genom skolgången? Hur ser er fritid ut? Hur viktigt har det varit för er att få en diagnos?

Vad kämpar ni extra med, och vad är ljusglimtarna i tillvaron? Ibland pratas det till och med om diagnoser som superkrafter, håller du med?  

NPF-diagnoser i Karlavagnen med Skoob Salihi

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet börjar kl 21:40.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Göteborg

Skoob sänder programmet direkt från radiohuset i Göteborg men du kan också lyssna på Karlavagnen i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl

2024-04-02
Länk till avsnitt

Den gick jag på

April, april...idag firar vi första april! Har du gått på något, kanske ett skämt, eller överraskningsfest, eller en möhippa eller svensexa? Eller kanske var det du som gjorde ett practical joke? Berätta i Karlavagnen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Att narras eller luras den första april har enligt Institutet för språk och folkminnen, väldigt gamla rötter.

En gammal tradition

Det finns belägg för att vi i Sverige spelat varandra spratt i början av våren ända sedan 1600-talet. Har någon spelat dig ett spratt? Vad har du gått på?

Sändningen börjar redan kl 21:03.

Eftersom det är Sveriges Radio Finska som producerar Karlavagnen på måndagar så kan du tala finska med programledaren.

Ring eller mejla oss, på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram.

? 020-22 10 30 Telefonslussen öppnar kl. 20.20.

Pia Herrera direktsänder programmet

Programmet direktsänds i P4 men du kan också lyssna på Karlavagnspodden i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Producent: Pauliina Rinne

Ansvarig utgivare: Helena Huhta Hermans, Sveriges Radio Finska

2024-04-01
Länk till avsnitt

Då blev jag som ny

Idag är påskdagen, den dag då Jesus återuppstod enligt Bibeln, och nu undrar vi vad som fått dig att bli som en ny människa. Ett nytt knä? Ett kuratorsamtal? En ansiktsbehandling? En hjärtstartare?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Enligt kristendomen så är påskdagen återuppståndelsens dag, då Jesus kom till liv igen efter att ha varit död sedan långfredagen. Och återuppstå kan man göra på många olika sätt.

Så hur är det för dig? Vad har du varit med om som fått dig att känna dig som ny?

Gick det uruselt sista året i gymnasiet men så mötte du världens bästa kurator som gav dig energi att börja om på nytt? Fick du en hjärtinfarkt och ramlade ihop på gatan och då rusade en person fram som lärt sig hjärt-lungräddning och fick igång ditt hjärta igen? Hade du känt dig trött, grå och hängig under en längre tid, men så kostade du på dig en ansiktsbehandling och blev som en ny människa?

Kändes livet meningslöst, men så anmälde du dig till att bli läxhjälpare hos Röda Korset och livet fick en ny vändning? Hade du ont i ryggen i många år men blev som ny efter att ha börjat med yoga?

Ring och berätta om vad som fått dig att känna dig som en ny människa.

Programledare: Li Skarin

Producent: Helene Almqvist

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet börjar kl 21:40.

2024-03-31
Länk till avsnitt

Din värdefulla ritual

Människor har sedan begynnelsen ägnat sig åt olika slags ritualer. I Karlavagnen pratar Annika med lyssnare om olika former av ceremonier och ritualer.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En ritual är en social handling med symbolisk betydelse, något som man upprepat gör vid bestämda tider och på ett bestämt sätt. Samlas du med vännerna en gång i veckan för att bada bastu? Åker du på en årlig motorträff varje år och möter samma människor? Är du med i ett idrottslag där ni putsar skorna tillsammans inför varje match - eller sjunger ni en särskild sång? Ses du med ett gäng andra människor varje vecka och vad gör ni då?

Det är långfredag och som kristen börjar fastan lida mot sitt slut - samtidigt som den muslimska fastan Ramadan pågår för fullt. Är du en som fastar? Vad innebär det för dig och vad ger det dig?

En ritual kan också vara något man gör inom familjen eller de man bor ihop med, som familjen Melkersson i Vi på Saltkråkan som lyfter bordet och hojtar ?Grrr BOOM? innan de börjar äta. Vad gör ni innan det är matdags? Tacofredag kan ju absolut också ses som en ritual! Eller har ni en särskild söndagsaktivitet?

Din värdefulla ritual med Annika Ilmoni

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 20.30 och programmet startar 21:03.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Kalmar

Annika sänder programmet direkt från radiohuset i Kalmar men du kan också lyssna på Karlavagnspodden i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Producent: Rasmus Björe
Ansvarig utgivare: Johan Signert

2024-03-29
Länk till avsnitt

Mina påskplaner

Ikväll i Karlavagnen den här skärtorsdagen med Sanna Lundell pratar vi om hur du firar påsk. Hur ser dina påskdagar ut - har du traditioner och förbereder du något just nu? Dela med dig!

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Karlavagnen startar efter Radiosporten ca 23.07.

Dela med dig av hur du ska fira påsk. Förbereder du något till påskbuffén just nu? Förbereder du din resa till Blåkulla och sminkar dig till påskkärring? Eller förbereder du dig för påskharens ankomst? Dela med dig av hur du planerar din påsk!

Påskplaner med Sanna Lundell

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet börjar efter Sportextra, ca kl 23.07

? 020-22 10 30

Direktsänder från Stockholm

Sanna sänder programmet direkt från radiohuset i Stockholm men du kan också lyssna på Karlavagnen i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Producent: Monika Bohman

Ansvarig utgivare: Martin Svenningsen

2024-03-28
Länk till avsnitt

Hjälpt av en granne

I en allt mer individualistisk värld blir den samhörighet och vi-känsla som faktiskt finns i samhället allt viktigare att belysa. Häng med när Christian Olsson snackar om och med Sveriges schysstaste grannar!

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Har du fått barnvaktshjälp i sista minuten av en snäll herre på våning 3? Lånat socker av grannen när affären stängt? Eller bor ni på landsbygden och har haft stor hjälp av de närmsta grannarna när en snöstorm stängt av både vägar och el?

Marie ringde in och berättade om när hon låste ute sig själv, och grannarna kom till undsättning. Patrik återupplivade sin granne ? och träffade kärleken på köpet.

Grannsämja i Karlavagnen med Christian Olsson

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet börjar efter hockeyn i Sportextra, ca kl 22:12.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Göteborg

Christian sänder programmet direkt från radiohuset i Göteborg men du kan också lyssna på Karlavagnen i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl

2024-03-27
Länk till avsnitt

Kort men naggande gott när ämnet är fritt

Olof Wretling ställde om Karlavagnen när sändningstiden blev kort. Hör honom samtala med lyssnare om vad just de tänker på!

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Fritt ämne med Olof Wretling

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet startar 21:40.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Karlstad

Olof sänder programmet direkt från radiohuset i Karlstad men du kan också lyssna på Karlavagnspodden i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Producent: Matias Holm
Ansvarig utgivare: Ola Finell

2024-03-26
Länk till avsnitt

Mina mattraditioner

Mat är nödvändigt för att vi ska överleva, men vilka traditioner har du kring maten? Vad äter du, när äter du och med vem äter du?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ska det vara sill på bordet vid en högtid? 

Kokar du din havregrynsgröt på ett speciellt sätt?

Äter du memma året om?

Vi äter ju för att överleva, men det är mycket mera än vår arts överlevnad som spelar en roll när det kommer till mattraditioner, det är en upplevelse. Kring maten skapas sociala traditioner, vi umgås och möts både till vardag och fest. Gör vi det ofta på samma sätt skapas en tradition.

Vilka mattraditioner har du?

Vad äter du, när äter du och med vem äter du?

Gillar du att laga mat eller vill du helst att någon annan gör det? Tycker du om att testa nya recept eller ska det vara traditionellt?

Har du rest någonstans och fått uppleva en annorlunda mattradition?

Eftersom det är Sveriges Radio Finska som producerar Karlavagnen på måndagar så kan du tala finska med programledaren.

Ring eller mejla oss, på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram.

? 020-22 10 30 Telefonslussen öppnar kl. 21.

Pia Herrera direktsänder programmet

Programmet direktsänds i P4 men du kan också lyssna på Karlavagnspodden i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Producent: Maynie Rantala

Ansvarig utgivare: Helena Huhta Hermans, Sveriges Radio Finska

2024-03-25
Länk till avsnitt

Drömsemestern

I dagens Karlavagnen talar vi om semesterdrömmar. De som blev av och de som av någon anledning inte blev av. Valsafari? Tokyo? Visingsö? Vilken är din bästa semesterdröm? Dela med dig!

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vad har du för semesterdröm? Snart är det sommar och semester och vi smider planer. Vad har du för semestermål som du skulle vilja uppleva? Vilken har varit din bästa semester någonsin? Har du en dröm som du skulle vilja genomföra? Vilken är ditt bästa semesterminne? Har du någon semester som blev alldeles alldeles underbar eller har du någon som inte alls blev som du tänkt dig? Vilken är din drömsemester? Om du hade fri budget och kunde göra vad du ville - vad skulle du göra då? Vi pratar om drömsemestern i kvällens Karlavagnen. Dela med dig av dina drömmar, de du har och de du genomfört.

Drömsemestern med Mona Wahlund i söndagens Karlavagnen.

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet börjar kl 21:40.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Uppsala

Mona sänder programmet direkt från radiohuset i Uppsala men du kan också lyssna på Karlavagnen i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Producent: Monika Bohman

Ansvarig utgivare: Markus Boger

2024-03-24
Länk till avsnitt

Så gör jag för att hålla mig ung

Antirynkkrämer har blivit en trend bland barn. Men hur gör DU för att hålla dig ung?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det är en trend bland barn att använda sig av avancerad hudvård. Experter menar att det kan skada huden på unga personer.

I Karlavagnen fredag handlar det om viljan att hålla sig ung. Vi vill veta hur du gör?

Är du också inne på antirynkkrämer?

Eller är det så att det yttre är oviktigt för dig och skönheten kommer inifrån?

Har du någon egen mirakelkur för att kunna se ung ut?

Och du som varit med ett tag ? hur gjorde du när du var ung? Var det brylkräm i håret och brun utan sol som gällde?

020 - 22 10 30

Programmet startar 22:12. Telefonslussen öppnar 21:00 som vanligt.
Du kan också skicka e-post till [email protected] och dela med dig.

Ansvarig utgivare: Anders Bäckström.

2024-03-22
Länk till avsnitt

Detta har gjort mig glad idag!

Ikväll i Karlavagnen med Sanna Lundell vill vi att du delar med dig av din glädje. Har det hänt något i dag som gjort dig glad? Dela med dig av glädjen i ditt liv.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ikväll i Karlavagnen vill vi prata om det goda i livet. Har det hänt något i ditt liv som gjort dig extra glad, i det lilla livet eller ur ett större perspektiv? Kanske har du fått ett barnbarn, deklarerat och fått reda på att du får tillbaka på skatten, beställt en sommarresa, vunnit på en lott eller någonting helt annat. Dela med dig.

Vi startar kl 23.15 efter Radiosporten

Vi sprider glädje hos Sanna i kväll

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21.00 och programmet börjar kl 23.15

? 020-22 10 30

Direktsänder från Stockholm

Sanna sänder programmet direkt från radiohuset i Stockholm men du kan också lyssna på Karlavagnen i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Producent: Monika Bohman

Ansvarig utgivare: Martin Svenningsen

2024-03-21
Länk till avsnitt

Hockey, hockey, hockey

Christian Olsson tar tempen på Ishockeysverige och bjuder in till samtal om minnen, vänner och händelser från och kring rinken, i Karlavagnen onsdag.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Just nu är det slutspelstider och det är lätt att förföras av engagemanget, glädjen och spänningen! Christian vill höra både härliga och förfärliga hockeyupplevelser. Det kan handla om favoritlag, hur det gick till när du spelade första gången i brorsans för stora rör, hockeyfrillor, hejaramsor, mål du minns ? bara det har med ishockey att göra!

Ishockey i Karlavagnen med Christian Olsson

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet börjar kl 22:12.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Göteborg

Christian sänder programmet direkt från radiohuset i Göteborg men du kan också lyssna på Karlavagnen i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl

2024-03-20
Länk till avsnitt

Att växa upp i ett fattigt hem

De senaste åren har barnfattigdom varit ett hett debatterat ämne i Sverige. I Karlavagnen tisdag vill programledaren Skoob Salihi veta: hur var det för dig att växa upp i ett hem där det saknades pengar?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den ekonomiska krisen i Sverige drabbar inte minst de som redan lever på marginalen. Skoob Salihi undrar därför: har du vuxit upp i ett hem där du såg dina föräldrar kämpa hårt för att få det att gå runt?

Hur gjorde dina föräldrar för att få pengarna att räcka? Hade du inte pengar till fritidsaktiviteter och var det tufft när man skulle ha med sig matsäck? Kanske hade du inte råd att följa med på klassresan? Eller fick du ärva alla dina storasyskons kläder? Fick du själv börja jobba tidigt för att hjälpa dina föräldrar, gick du ibland hungrig till sängs eller blev du kanske expert på att panta burkar?

Vad lärde du dig av att växa upp i en familj där pengar inte togs för givet? Har du kanske egna barn idag som du kan ge andra förutsättningar? Hur är det?

Att växa upp med knaper ekonomi i Karlavagnen med Skoob Salihi

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet börjar kl 21:40.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Göteborg

Skoob sänder programmet direkt från radiohuset i Göteborg men du kan också lyssna på Karlavagnen i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl

2024-03-19
Länk till avsnitt

Jobbet som fick mig att flytta

Har du fått ett jobb (eller blivit antagen till en utbildning) på en annan ort, eller kanske till och med ett annat land, och gjort en flytt? Vad fick dig att ta steget, hur var det att etablera sig på ett nytt ställe och hur bibehöll du kontakten med dina nära och kära.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ring eller mejla oss, på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram.

? 020-22 10 30 Telefonslussen öppnar kl. 21.

Pia Herrera direktsänder programmet

Programmet direktsänds i P4 men du kan också lyssna på Karlavagnspodden i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Producent: Pauliina Rinne

Ansvarig utgivare: Helena Huhta Hermans, Sveriges Radio Finska

2024-03-18
Länk till avsnitt

Mitt passionerade intresse

Jag bara kör och toppar fortfarande listorna!, sade Nile Rodgers från discogruppen Chic när han fick Polarpriset. Vad är din passion som du aldrig släpper? Lever du på den? Är det en hobby?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Är du fortfarande ute på sta?n och letar Pokémongubbar, fast du är 30 år och hållit på sedan du var 10? Har du komponerat rocklåtar ända sedan du första gången hörde Rolling Stones. Tävlar du i käpphästridning eller bygger du båtar på fritiden? Ritade du vid varje ledig stund under din barndom och nu är ditt arbete att illustrera barnböcker? Eller har du precis upptäckt hur kul det är att sätta en bulldeg och nu bakar du kanelbullar vid varje ledig stund? 


Ikväll vill vi höra dig som har ett intresse som hållit i sig länge, du som hållit fast vid din ursprungspassion och säger ?Jag kommer aldrig att sluta med att? ? men vi är även nyfikna på varför du som just funnit en ny hobby fallit för just den. 

Är din passion och ditt starka intresse en hobby som du ägnar all fritid åt eller har den rent av blivit ditt jobb? 


Karlavagnen med Li Skarin om livslånga intressen och nya hobbies

Producent: Helene Almqvist

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet börjar kl 21:40.

2024-03-17
Länk till avsnitt

Ditt livs viktigaste val

En människas liv är fullt av olika val. I Karlavagnen pratar Annika med lyssnare om vilket av valen som förändrade livet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Från den dagen vi föds kantas våra liv av valmöjligheter. Behövde du välja vilken förälder du skulle bo med? Bestämde du dig för att flytta hemifrån i tidig ålder? När det var dags att börja arbeta, valde du att ta det första jobb du fick för att sedan bli kvar till pension? Eller tog du steget och sadlade om helt? Du kanske går och funderar på ett avgörande val just nu!

Man kan också hamna i situationer där valet bokstavligt talat blir livsviktigt. Flydde du från hemlandet för att rädda dig själv och familjen? Lämnade du en relation, kanske med en förälder eller en partner, för att du skulle få en bättre tillvaro? Har du valt en väg som fick oväntade konsekvenser - en resa där du träffade kärleken eller en festinbjudan som ledde dig till din bästa kompis?

Ditt livs viktigaste val med Annika Ilmoni

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21.00 och programmet startar 22:12.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Kalmar

Annika sänder programmet direkt från radiohuset i Kalmar men du kan också lyssna på Karlavagnspodden i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Producent: Rasmus Björe
Ansvarig utgivare: Johan Signert

2024-03-15
Länk till avsnitt

Min tro

Just nu firas den muslimska högtiden Ramadan. I Karlavagnen med Sanna Lundell vill vi tala om din tro. Är du troende i någon religion? Vad betyder den för dig? Dela med dig.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I Sverige lever idag upp emot en halv miljon svenskar med muslimsk bakgrund . Vad är religion för dig? Har du en speciell relation till tro eller ett samfund? Hur startade det och vad betyder det för dig? Hur lever du med din religion? Går du i kyrkan i juletider eller besöker du en helig byggnad så ofta du kan? Vad är andlighet för dig? Växte du upp i ett religiöst hem och hur ser du på det idag? Dela med dig av hur din tro ser ut. Vad betyder den för dig? Eller är du ateist - hur kom du till den insikten?

Vad betyder religion/andlighet för dig?

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet börjar kl 21:40.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Stockholm

Sanna sänder programmet direkt från radiohuset i Stockholm men du kan också lyssna på Karlavagnen i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Producent: Monika Bohman

Ansvarig utgivare: Sofia Söderholm

2024-03-14
Länk till avsnitt

Att slöjda och skapa med händerna

Med anledning av keramikern Lisa Larsons bortgång bjuder Christian Olsson in lyssnarna till samtal om slöjd och handarbete.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ordet slöjd kommer från fornsvenskans slög som betyder; ?händig, flink, hantverksskicklig, konstfärdig och påhittig? enligt SAOB.

Elisabeth ringde in och berättade om hur hon broderar sina egna dagböcker. Marcus som fick tennisarmbåge när han gjorde mini-kåsor, men ändå fortsatte.

Slöjd och handarbete i Karlavagnen med Christian Olsson

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet börjar kl 21:40.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Göteborg

Christian sänder programmet direkt från radiohuset i Göteborg men du kan också lyssna på Karlavagnen i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl

2024-03-13
Länk till avsnitt

Hjälp jag tappar håret

I Karlavagnen tisdag pratar vi om vad som händer med oss när håret faller av. Några tar det säkert med ro men för många ställs världen lite på ända och livet förändras.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Om du skriver in håret i en sökrutan får du 11 400 000 träffar på mindre än en halv sekund. Att våra hår är en faktor är det inget snack om. Det kan handla om allt från modefrisyrer och hårprodukter till att, som verkar inne just nu, visa upp sitt nya fina gråa hår. Men vad händer när man tappar håret då, vad betyder eller betydde det för just dig?

En del skäms när håret trillar av men du har säkert också någon i din närhet som självmant bestämt att nu ska det bort.

Peruk, toupé eller möjligen en hårtransplantation och vad säger du som jobbar med hår, vilka frågor får du och framför allt vad svarar du?

I kvällens Karlavagnen berättar vi om våra hårresor och vilka historier och erfarenheter de har gett oss.

Karlavagnen med Olof Wretling om när vi tappar håret

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet startar 21:40.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Karlstad

Olof sänder programmet direkt från radiohuset i Karlstad men du kan också lyssna på Karlavagnspodden i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Producent: Matias Holm
Ansvarig utgivare: Ola Finell

2024-03-12
Länk till avsnitt

Världshändelserna som påverkat mig mest

Länder som faller, kända personer som går bort, naturkatastrofer och olika konflikter. Var var du när det hände och på vilket sätt har det påverkat dig?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vilka stora världshändelser har gjort avtryck i ditt liv?

Eftersom det är Sveriges Radio Finska som producerar Karlavagnen på måndagar så kan du tala finska med programledaren.

Ring eller mejla oss, på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram.

? 020-22 10 30 Telefonslussen öppnar kl. 21.

Pia Herrera direktsänder programmet

Programmet direktsänds i P4 men du kan också lyssna på Karlavagnspodden i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Producent: Pauliina Rinne

Ansvarig utgivare: Helena Huhta Hermans, Sveriges Radio Finska

2024-03-11
Länk till avsnitt

Att födas på nytt  - mina vårtecken

Nu kommer ljuset och det börjar våras runt om i Sverige. I Karlavagnen med Mona Wahlund handlar det om pånyttfödelse. Vad betyder våren för dig och vad föds på nytt inom dig? Hur spirar det hos dig eller i dig? Berätta!

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det knoppas och det spiras runt om i hela Sverige just nu. Hur långt har våren kommit hos dig? Dela med dig av dina vårtecken - hur ser det ut hos dig just nu? Har ljuset kommit och hur känner du för det? ?Javisst gör det ont när knoppar brister ? skaldade Karin Boye, hur känner du? Vi pratar om pånyttfödelse i ALLA former i söndagens Karlavagnen.

Kanske du har snödroppar som kommer upp i din trädgård eller på en trottoar nära dig? Kanske har du som blommorna, spirat upp igen efter en mörk period? Vad är det som spirar i dig och hos dig? Dela med dig!

Pånyttfödelse - vårtecken med Mona Wahlund i söndagens Karlavagnen.

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet börjar kl 21:40.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Uppsala

Mona sänder programmet direkt från radiohuset i Uppsala men du kan också lyssna på Karlavagnen i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Producent: Monika Bohman

Ansvarig utgivare: Markus Boger

2024-03-10
Länk till avsnitt

Så tar vi hand om våra gamla föräldrar

Filip och Fredriks film Den sista resan aktualiserar frågan om hur vi kan hjälpa våra föräldrar när de inte klarar sig själva. Hur går det för dig? Vad har du stött på för svårigheter?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Filip Hammars och Fredrik Wikingssons film har fått fina recensioner. Den handlar om en resa med Filips gamle far. Han har blivit håglös och sonen vill pigga upp honom med en resa till Frankrike.

Hur gör du när dina föräldrar behöver mer och mer hjälp?

Känner du dig maktlös?

Har du hjälpt dina föräldrar i många år och har goda råd till andra?

Vad skulle du behöva för att det skulle gå lättare?

Duckar du för frågan och tar det som det kommer?

Har du inte ett sådant förhållande med dina föräldrar att det känns naturligt att ta hand om dem?

Och du som är äldre och behöver hjälp från anhöriga, hur fungerar det för dig?

020 - 22 10 30

Programmet startar 21:40. Telefonslussen öppnar 21:00.
Du kan också skicka e-post till [email protected] och dela med dig.

Ansvarig utgivare: Anders Bäckström.

2024-03-08
Länk till avsnitt

Min bästa vän - hunden

Kvällens tema på torsdag är hunden - min bästa vän. Sanna Lundell vill höra berättelser om vovvar. Hunden är för många en riktig vän. Den kan också vara livräddande och hjälpande på alla möjliga vis. Vad betyder hunden för dig?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Är du en ?hund-människa?? En som haft hundar i hela ditt liv och som kan det mesta om hundar, en riktig ?hundviskare?? Kanske har du ledhund eller hund som hjälper dig i vardagen på andra sätt? Är hunden din arbetskompis i räddningssammanhang? Eller med i jakt?

Under pandemin skaffade många hund för första gången. Kanske är du också en nybliven hundägare?

Vad brukar ni göra tillsammans och på vilket sätt har hunden förändrat ditt liv? Vad för tokigt har vovven gjort och när var det riktigt besvärligt att ha en hund. Vilka ögonblick minns du helst?

Min bästa vän - hunden i Karlavagnen med Sanna Lundell

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21.00 och programmet börjar 21.40.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Stockholm

Sanna sänder programmet direkt från radiohuset i Stockholm men du kan också lyssna på Karlavagnen i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Ansvarig utgivare Sofia Söderholm

Producent Monika Bohman

2024-03-07
Länk till avsnitt

Att tjänstgöra utomlands

Fältsoldater, officerare, sjukvårdspersonal. I och med Sveriges inträde i NATO kan alltfler svenskar räkna med att tjänstgöra utomlands och i Karlavagnen pratar därför Christian Olsson med utlandsveteraner.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Har du haft FN-tjänst på Cypern? Vaktat gränsen i Sinaiöknen? Jobbat på ambassaden i Libanon? Varit med i de svenska Bosnienbataljonerna? Ja, hur är det egentligen att arbeta i ett annat, ofta konfliktdrabbat, land ? och hur gick omställningen när du väl kom hem igen?

Utlandstjänst i Karlavagnen med Christian Olsson

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet börjar kl 21:40.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Göteborg

Christian sänder programmet direkt från radiohuset i Göteborg men du kan också lyssna på Karlavagnen i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl

2024-03-06
Länk till avsnitt

Då känner jag mig som mest levande

En sån här kväll känner man livet i sig, säger farbror Nilsson i Madicken, och visst kan man känna igen sig. Tiden stannar och du får chansen att vara i nuet, i andetaget, med ett bultande hjärta och ett stort leende på läpparna. I Karlavagnen tisdag pratar vi om de stunderna då vi känner oss som mest levande.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

När känner du dig som mest levande? När är du som mest i nuet?

Är det när du står på läktaren med hela klacken och ditt lag gör mål? När du hör fåglarnas sång i vårkvällen? Är det när du ligger bredvid ditt barn på kvällen och läser? Kanske är det när du sitter och syr en klänning på symaskinen eller när du tar emot applåder efter ett lyckat tal?

Är det din hobby som ger dig känslor av att vara levande eller är det när du umgås med andra människor? Fallskärmshoppning, dykning, snickra på stugan eller skriksjunga i bilen till dina favoritlåtar, stort som smått, när känner du dig som mest levande?

Levnadsglädje i Karlavagnen med Charbel Gabro

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet börjar kl 21:40

? 020-22 10 30

Direktsänder från Göteborg

Charbel sänder programmet direkt från radiohuset i Göteborg men du kan också lyssna på Karlavagnen i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl

2024-03-05
Länk till avsnitt

Familjedrömmen ? så blev det

Barnafödandet sjunker på många håll i världen, men hur blev familjelivet för dig? Dela med dig av dina tankar om familjelivet!

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vilken typ av förälder trodde du att du skulle bli ? och hur gick det med det. Berätta hur gick dina tankegångar kring familj gick och hur det sedan artade sig. Blev det precis som du drömt om, eller fick du dig en överraskning?

Hur tänkte du att det skulle bli ? och hur blev det?

Planerade du kanske för att ha barn för att sen inte ha några, eller tvärtom var du inte alls barnsugen först men blev sen förälder ändå, till egna barn eller bonusbarn.

I Karlavagnen ikväll pratar vi om familjedrömmen och hur det sedan blev.

Eftersom det är Sveriges Radio Finska som producerar Karlavagnen på måndagar så kan du tala finska med programledaren.

Ring eller mejla oss, på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram.

? 020-22 10 30 Telefonslussen öppnar kl. 21.

Pia Herrera direktsänder programmet

Programmet direktsänds i P4 men du kan också lyssna på Karlavagnspodden i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Producent: Pauliina Rinne

Ansvarig utgivare: Helena Huhta Hermans, Sveriges Radio Finska

2024-03-04
Länk till avsnitt

Medaljer och magplask

Inomhus-VM och Vasaloppet är över men Karlavagnen med Helene Almqvist fortsätter på temat vinna och förlora. Vilken är din roligaste vinstmedalj? Din konstigaste förlust? Magplasket som blev en vinst?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den gångna helgen har inomhus-VM i friidrott pågått i Glasgow och idag kördes det hundrade Vasaloppet. Och nu, när alla priser är utdelade, så vill vi gärna prata om just vinster - men också förluster. Vad har du vunnit och inte vunnit? 

Hur var det när du åkte ett skidlopp i mellanstadiet och förärades en medalj (vilket alla fick)? Hur kändes det när du ställde upp med din hund i en agilitytävling och hunden somnade mitt i banan? Vad tänkte du när du stod på prispallen i distriktsmästerskapen? Eller vad kände du när du bestämt sig för att, efter en tids sjukdom, klara av att cykla från Umeå till Stöcksjö och lyckades fast det tog sju timmar att cykla de nio kilometerna?

Här får vi höra lyssnare berätta om sin roligaste seger, knäppaste förlust, om magplasket som blev en vinst, ja, helt enkelt om hur det kändes att vinna eller förlora!

Karlavagnen med Helene Almqvist på vinst och förlust.

Ikväll drar Karlavagnen igång senare än vanligt pga Radiosportens sändning av inomhus-VM. Men slussen öppnar i ordinarie tid, kl 21:00, även om programmet inte börjar förrän kl 23:05.

Så ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram.

2024-03-03
Länk till avsnitt

Din största fysiska utmaning

Det är Vasaloppstider och folk skidar för fullt. I Karlavagnen pratar Annika med lyssnare om deras största utmaning rent fysiskt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Människokroppen är ju fantastisk och den kan utmanas på en rad olika sätt. Har du bestigit ett riktigt högt berg? Eller kanske sprungit ett väldigt långt lopp? Slog du vad med några polare om att vara med i triathlon och sedan började en lång och mödosam resa till mållinjen? Du kanske tränar just nu för ett stort, kroppsligt äventyr!

Andra utmaningar kan vara sjukdom, skador eller olyckor. Hamnade du i respirator av coronaviruset och fick rehabilitera under lång tid? Bröt du benet för att sedan cykla från kust till kust en tid senare? Eller förlorade du synen och fick lära dig bygga upp en helt ny tillvaro?

Din största fysiska utmaning med Annika Ilmoni

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21.00 och programmet startar 21.40.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Kalmar

Annika sänder programmet direkt från radiohuset i Kalmar men du kan också lyssna på Karlavagnspodden i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Producent: Rasmus Björe
Ansvarig utgivare: Johan Signert

2024-03-01
Länk till avsnitt

Minnesvärda frierier

I dag är det skottdagen och enligt tradition också den dagen som kvinnor får fria på. Ikväll i Karlavagnen med Robert Frank så handlar det om frieri vi minns. Lyckade, mindre lyckade, överraskande eller annorlunda?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Har du friat eller fått ett frieri, hur gick det till? Vi uppmärksammar skottdagen och en kanske åldrig tradition att det endast är den dagen som kvinnor kan be om sin tilltänktas hand. Är det någon som håller på traditionen att man som kvinna får fria just den här dagen? Eller är det oväsentligt vilken dag man eventuellt friar på? Har du blivit överraskad av ett frieri, vad hände? Hur gick det till? Dela med dig. Kanske har du tagit dagen på stort allvar och bett om din älskades hand just idag. Berätta!i

Frierier i Karlavagnen med Robert Frank

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet börjar kl 21.40

? 020-22 10 30

Direktsänder från Stockholm

Robert sänder programmet direkt från radiohuset i Stockholm men du kan också lyssna på Karlavagnen i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Ansvarig utgivare: Sofia Söderholm

2024-02-29
Länk till avsnitt

Min bästa byggnad

I Kiruna planerar de för att flytta sin speciella kyrka I Karlavagnen följer Christian Olsson med lyssnarna till byggnader som är speciella för dem. Radiovägen naturligtvis.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det kan handla om allt från katedralen i Köln till korvkiosken i Korsberga eller utedasset med den fantastiska utsikten ? bara byggnaden har gjort avtryck i lyssnarnas liv och minne.

Lena ringde in och mindes barndomens lekstuga, Anna sin cirkusvagn som hon inrett och nu hyr ut, och Erik som slår ett slag för Katarinahissen i Stockholm ? med landets första neonskylt.

Byggnadsverk i Karlavagnen med Christian Olsson

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet börjar kl 22:10.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Göteborg

Christian sänder programmet direkt från radiohuset i Göteborg men du kan också lyssna på Karlavagnen i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl

2024-02-28
Länk till avsnitt

Musik som format min barndom

I Karlavagnen tisdag pratar vi om på vilket sätt musiken påverkade oss och i viss mån formade oss när vi var små.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Häromdagen kom beskedet att kompositören och musikern Georg Riedel hade gått bort. Många förknippar hans kompositioner med barndom eftersom många av hans låtar blev odödliga genom bland annat Astrid Lindgrens persongalleri.

De var så tankarna föddes till kvällens ämne om barndomens musik. För tänk ändå vad musiken vi fick till oss som små betyder mycket för oss än idag. Inte bara som tidsmaskin.  

Hur påverkade musiken dig när du var liten? Vilken historia berättar den? Var det en speciell händelse som fick dig att plocka upp ett instrument för första gången eller kanske anledningen till att du INTE gjorde det..

Hade du en moster som visade dig ?vuxen? musik på knastrig vinyl när hon i timtal berättade historierna om de som skapat musiken eller ännu hellre om vilka låtarna handlade om.

Ikväll pratar vi om hur musiken formade just din uppväxt.

Karlavagnen med Olof Wretling om barndomens musik

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet startar 21:40.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Karlstad

Olof sänder programmet direkt från radiohuset i Karlstad men du kan också lyssna på Karlavagnspodden i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Producent: Matias Holm
Ansvarig utgivare: Ola Finell

2024-02-27
Länk till avsnitt

Pensionen ? dröm eller mardröm?

Om du inte redan fått det så kommer det snart, det orangea kuvertet. Vi pratar därför om pensionen i Karlavagnen på måndag. Hur kan vi tänka kring både träning, pengar och fritid?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kuvertet dimper ner i postlådan eller genom brevinkastet. Den går inte heller att missa på grund av färgen. Många öppnar det inte och kunde inte bry sig mindre, medan andra kan allt om pensionen och har bäddat för den i många år. Hur tänker du kring pensionen? Längtar du dit, trots att du bara är 30+ eller tänker du jobba så länge du bara kan?

Pensionen ? en dröm eller mardröm och varför?

Det orangea kuvertet påminner oss om pensionen och därför pratar vi kring hur vi kan tänka kring både träning, pengar, fritid och hur livet kan se se ut för en glad pensionär.

Eftersom det är Sveriges Radio Finska som producerar Karlavagnen på måndagar så kan du tala finska med programledaren.

Ring eller mejla oss, på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram.

? 020-22 10 30 Telefonslussen öppnar kl. 21.

Pia Herrera direktsänder programmet

Programmet direktsänds i P4 men du kan också lyssna på Karlavagnspodden i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Producent: Pauliina Rinne

Ansvarig utgivare: Helena Huhta Hermans, Sveriges Radio Finska

2024-02-26
Länk till avsnitt

Svordomar

I Karlavagnen med Jacke Sjödin ska det handla om svordomar och hur vi använder dem. Hur har du det med ditt språk, svär du till när du blir riktigt arg, eller när något händer eller har du ett alternativord? Dela med dig!

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Vad tycker du om svordomar som fenomen? Är de bara hemska och förfular språket eller har de också en förgyllande effekt? Hur får du dina barn att vårda sitt språk, har du några knep? Vad har du för hemliga svordomar? Vilka snällare varianter använder du? Vi har ju mildare klassiker som järnspikar, nedrans och milda Matilda. Ge oss dina praktexempel på alternativa svordomar. När tycker du att det är direkt olämplig att använda vissa ord? Berätta!

Dela med dig av dina alternativa svordomar

Ring oss, mejla på [email protected] eller skriv till oss på Facebook och Instagram. Slussen öppnar kl 21:00 och programmet börjar kl 21:40.

? 020-22 10 30

Direktsänder från Uppsala

Jacke sänder programmet direkt från radiohuset i Uppsala men du kan också lyssna på Karlavagnen i appen Sveriges Radio Play eller på webben.

Ansvarig utgivare: Markus Boger

2024-02-25
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.