Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Radiokorrespondenterna

Radiokorrespondenterna

Följ med Sveriges Radios korrespondenter ut i världen och hör om ämnen som bränner och diskuteras där de har sin vardag. Ansvarig utgivare: Klas Wolf-Watz

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/radiokorrespondenterna

Avsnitt

David Rasmusson, Öresundsregionens utmaningar under coronapandemin

För drygt ett år sedan stängdes gränsen mot Danmark och det som förr bara var ett streck på en karta blev en spricka rakt genom Nordens folkrikaste region. Vilken påverkan har beslutet haft och hur ska Öresundsregionen gå vidare efter Coronan? Danmarkkorrespondent David Rasmusson träffar Carl-Johan Sonesson (M), regionstyrelseordförande i Skåne.

2021-02-28
Länk till avsnitt

Cecilia Uddén ; FN kräver ta hem svenska IS-kvinnor och deras barn från Syrien

Vad ska hända med barnen? Hör Mellanösternkorrespondent, Cecilia Uddéns reportage från interneringsläger i norra Syrien där hon träffade IS-mammor och även hennes besök på en ungdomsanstalt där pojkar som tidigare stred för IS, ska rehabiliteras. Samtal med Malena Rembe, tidigare Mellanösternanalytiker på SÄPO och utsänd i Mellanöstern för Röda Korset.

2021-02-21
Länk till avsnitt

Caroline Kernen om familjen Amerika

Följ med på en resa genom ett valår sett ur ungas perspektiv. Hur är det att leva med en politisk motståndare? Möt familjer som försöker läka såren efter valrörelsen som skapat sprickor mellan generationer.

2021-02-14
Länk till avsnitt

Filip Kotsambouikidis om Östeuropa som långsamt töms på sin befolkning

Följ med till den bulgariska elitens gamla semesterpärla som hamnade i fritt fall när folk drog. Och till Ungern, där familjer kan bli skuldsatta om de inte skaffar barn.

Medverkande: Marin Kolk demograf vid Stockholms universitet, knuten till Institutet för Framtidsstudier.
2021-02-07
Länk till avsnitt

Alice Petrén om en åldrande befolkning och silverekonomi

Europas befolkning blir allt äldre och det ställer andra krav på samhället. Men i Paris står leksaksbutikerna tätt och Sverige tillhör faktiskt de länder som är bäst förberedda för en ny tid.

Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent och Maria Stanfors, professor i Ekonomisk historia vid Lunds universitet med fokus på demografi.
2021-01-31
Länk till avsnitt

Caroline Salzinger om det tyska supervalåret och Angela Merkels utträde från politiken

I höst lämnar Tysklands förbundskansler politiken efter mer än 15 år. Vilka gör sig nu redo att axla Merkels mantel och leda Europas folkrikaste land och vad krävs för att ta Tyskland in i framtiden?

Medverkande: Sveriges Radios tidigare korrespondent i Tyskland Daniela Marquardt.
2021-01-24
Länk till avsnitt

Ivan Garcia om Maradona - legenden och människan.

Följ med Latinamerikakorrespondent Ivan Garcia till Maradonas fattiga hemkvarter i Buenos Aires, Argentina.

Hör också Radiosportens Susanna Andrén om den nyligen avlidna fotbollslegenden, omtalad för sitt drogmissbruk sin kvinnomisshandel och sin revolutionsromantik.
2021-01-17
Länk till avsnitt

Björn Djurberg om det digitala Kina den teknologiska självförsörjningen

Den digitala och teknologiska utvecklingen i Kina går kanske snabbare än någon annanstans. Vart är Kina på väg när det styrande kommunistpartiet säger sig prioritera teknologisk självförsörjning.

Sveriges Radios Kinakorrespondent Björn Djurberg försöker ta reda på svaret på de frågorna tillsammans med gästen Tom Xiong, svensk tech-profil och entreprenör som i många år jobbat utifrån Shanghai och som även driver podcasten Den digitala draken, om Kinas digitala utveckling. Du hör också reportage från kinesiska e-handelsjätten Jingdong och om telekomjätten Huaweis nya operativsystem som är tänkt ska utmana de amerikanska jättarna Google och Apple.
2021-01-10
Länk till avsnitt

Marie-Louise Kristola - blir 2021 klimatets år?

Klimatkorrespondent Marie-Louise Kristola samtalar med Åsa Persson, forskningschef på Stockholm Environment Institut och Rebecka Carlsson, författare och hållbarhetsentreprenör.

2021-01-03
Länk till avsnitt

Peder Gustafsson om motsättningar runt Thailands kungahus och krisande ekonomi

Samtidigt som Coronapandemin drabbat Thailand har demonstrerar studenterna mot regeringen och det heliga kungahuset. Vad vill dom?

När inga turister kan komma in i landet bidrar det till att ekonomin är i fritt fall. Och så besöker vi ett pensionärshem för elefanter.
2020-12-18
Länk till avsnitt

Carina Holmberg om gränshandel och motsättningar mellan norrmän och svenskar

För bara ett år sedan uttalade politikerna i Nordiska rådet visionen om att Norden skulle bli världens mest hållbara och integrerade region. Idag är bilden en helt annan. Längs gränsen till Sverige står norska hemvärnet och vaktar. Brödrafolkens väl har bytts ut mot något helt annat. Sverigeskam och Sverigeskräck är nya begrepp som som svenskar i Norge fått förhålla sig till.

2020-12-13
Länk till avsnitt

Östersjökorrespondent Lubna El-Shanti om Finland som förebild

Medan världens strålkastarljus riktades mot Sverige under våren hamnade Finland lite i skymundan. Nu är det vår granne i öst som sticker ut i statistiken, ett land som kan ha klarat krisen bättre än många andra länder i Europa. Hur kommer det sig att det har gått så bra? Är det för landets krisberedskap, eller kvinnodominerade regering? Hör nordenforskaren Johan Strang, Finlands tidigare president Tarja Halonen och landets hälsosäkerhetschef Mika Salminen.

2020-12-06
Länk till avsnitt

Washingtonkorrespondent Cecilia Khavar om USA efter presidentvalet

Det har gått tre veckor sedan Joe Biden utropades till segrare i det amerikanska presidentvalet, men Donald Trump fortsätter att vägra erkänna sig besegrad. Vilka konsekvenser kan hans anklagelser om valfusk få och vilken roll kommer han spela i det amerikanska samhället? Hör också New York-korrespondent Fernando Arias och USA- kommentator Ginna Lindberg, i ett program om det valefterspel som saknar motstycke i den amerikanska historien.

2020-11-29
Länk till avsnitt

Andreas Liljeheden om det svåra coronaläget i Belgien

Belgien har drabbats hårt i coronapandemin, med över en halv miljon smittade och omkring 15.000 döda. Hör Belgiens motsvarighet till Anders Tegnell, Steven Van Gucht om varför det har gått så illa.

Reportageprogram från jordens alla hörn med Sveriges Radios utrikeskorrespondenter.
2020-11-22
Länk till avsnitt

Daniel Alling om Queen Elizabeths kriser och monarkins ställning

Varför är TV-serien the Crown så väldigt populär och tittar The Queen själv? Hur mår egentligen den brittiska monarkin efter ett nytt jobbigt år, annus horribilis? Londonkorrespondenten Daniel Alling tillsammans med bl a hans företrädare på posten Agneta Ramberg sänder utanför Buckingham Palace.

2020-11-08
Länk till avsnitt

Det geopolitiska spelet kring Arktis

Danmarkkorrespondent David Rasmusson träffar Niklas Granholm, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut och expert på arktisk politik. Tillsammans försöker de förklara vad som händer när när isen smälter och stormakternas intressen kolliderar i Arktis.

2020-11-01
Länk till avsnitt

Jesper Lindau om ett förändrat Belarus

I mer än två månader har protesterna mot diktatorn Aleksander Lukasjenko pågått. Tusentals människor har gripits, många har misshandlas och torterats i häkten och fängelser. Trots det fortsätter folk att demonstrera. Möt motståndsturister, sagosångare och kamp-pensionärer från Belarus och få svar på er undran om vad Mamma Mu hade gjort i Minsk.

2020-10-25
Länk till avsnitt

Richard Myrenberg: Afrika klarade coronapandemin bättre än förväntat

Skräckrapporterna om Afrika och corona var många i våras. Pandemin skulle slå hårt mot kontinenten sas det. Men så blev det inte. Relativt få har dött, flera länder har varit proaktiva att bekämpa pandemin. Fördomarna om Afrika kom på skam. Ekonomiskt har smittan och nedstängningarna däremot inneburit ett hårt slag för vanliga människor.

2020-10-18
Länk till avsnitt

Johan Mathias Sommarström om Turkiet på den världspolitiska scenen

Turkiet är inblandat i flera konflikter i närområdet, nu senast Nagorno-Karabach. Har president Tayyip Erdogan storpolitiska ambitioner? Vad ligger bakom landets förhöjda internationella profil?

Programledaren Johan Mathias Sommarström, Sveriges Radios korrespondent i Istanbul, intervjuar experter i Turkiet och Sverige som ger en mångfacetterad bild av den turkiska utrikespolitiken i dag. Radiokorrespondenterna [email protected]
2020-10-11
Länk till avsnitt

Filip Kotsambouikidis om kraftmätningen på Medelhavet

Grekland och Turkiet har står på randen till militär konfrontation i stormens öga befinner sig den lilla grekiska ön Kastellorizo.

Radiokorrespondenterna [email protected]
2020-09-20
Länk till avsnitt

Caroline Kernen om unga i coronakrisen

Hur drabbas unga runt om i världen av krisen i pandemins spår? Hur kommer den att forma unga generationer och deras framtid?

Det frågar Caroline Kernen, som är korrespondent med ungt perspektiv. Vi hör bland annat Alba som är 25 år och har en masterexamen men inte får något jobb och nu måste bo i sitt flickrum hos föräldrarna i Madrid, och Henri som förlorat sitt jobb på ett callcenter i Dakar och som är oroad för sin framtid.
2020-09-13
Länk till avsnitt

Jalal Lalouni om flyktingkrisen 2015 och vad som hände sedan

Sommaren 2015 hade syriern Mohammad Rashad Al Shabeen varit på flykt i fyra år och ville bort från Turkiet där han hade blivit blåst av en smugglare. Vad gör han i dag?

Fem år efter flyktingkrisåret 2015 återvänder Radiokorrespondenterna till en av alla de flyktingar som vi mötte i Sveriges Radio det året. Då väntade Mohammad Rashad Al Shabeen på att få lämna livet i limbo i Turkiet, där han var fast efter att han hade blivit lurad på sina besparingar. Hur gick det för honom sedan? Och hur ser livet ut idag? Medverkande: Mohammad Rashad al Shabeen. Jalal Lalouni [email protected]
2020-08-23
Länk till avsnitt

Året som förändrade världen

Vad har hänt med världen under året med en kris som ingen annan? Och hur har det varit att arbeta som korrespondent under dessa extraordinära coronatider? Hör Sveriges Radios korrespondenter live på scen.

Medverkande: Cecilia Uddén, Mellanösterkorrespondent, Fernando Arias, USA-korrespondent, Alice Petrén, migrationskorrespondent, Lubna El-Shanti, Östersjökorrespondent, Björn Djurberg, Kinakorrespondent, Margareta Svensson, Sydeuropakorrespondent och Jesper Lindau, Rysslandskorrespondent. Moderator: Ginna Lindberg, utrikeschef och USA-kommentator på Ekot. Producent: Magnus Westberg Tekniker: Maria Stillberg och Stina Fagerberg. Radiokorrespondenterna [email protected]
2020-08-19
Länk till avsnitt

Superdepression eller återhämtning?

Går vi mot ett nytt 1930-tal med skyhög arbetslöshet eller finns en vändning i sikte redan? Ja, vad händer med världsekonomin i coronakrisens spår och vad får det för politiska konsekvenser?

Medverkande: Björn Djurberg, Kinakorrespondent, Caroline Salzinger, korrespondent i Berlin, Kajsa Boglind, korrespondent i Washington, Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent, Afrikakorrespondent Samuel Larsson och migrationskorrespondent Alice Petrén. Programledare: Helena Groll Producent: Magnus Westberg Tekniker: Joel Löf Radiokorrespondenterna [email protected]
2020-08-19
Länk till avsnitt

Corona och demokratin

Auktoritära ledare som har tagit chansen i krisens spår, och demokrater med nya maktbefogenheter hur är det ställt med demokratin i coronans tid?

Medverkande: Latinamerikakorrespondent Lotten Collin, Asienkorrespondent Peder Gustafsson, Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén, Rysslandskorrespondent Jesper Lindau, Östersjökorrespondent Lubna El-Shanti och Daniel Alling, korrespondent i London. Programledare: Helena Groll Producent: Magnus Westberg Tekniker: Joel Löf Radiokorrespondenterna [email protected]
2020-08-19
Länk till avsnitt

Vad har vi lärt oss?

Coronaviruset har orsakat stort mänskligt lidande och slagit hårt mot världsekonomin. Men kan pandemin också bidra med viktiga lärdomar inför framtiden?

Medverkande: Hanna Sahlberg, Kinakommentator, Caroline Kernen, korrespondent med fokus på unga, David Rasmusson, Danmarkskorrespondent, Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondent och Marie-Louise Kristola, klimatkorrespondent. Programledare: Pablo Dalence Producent: Viktor Mattsson Tekniker: Fabian Begnert Radiokorrespondenterna [email protected]
2020-08-19
Länk till avsnitt

Folkvandring och demografi i krisens spår

Hur har migrationsströmmarna påverkats av coronakrisen? Och hur har världens demografi påverkat hur pandemin har slagit? Om betydelsen av gamla och unga kontinenter för världens framtid.

Medverkande: Caroline Kernen, korrespondent med ungt perspektiv, Afrikakorrespondent Samuel Larsson, migrationskorrespondent Alice Petrén, Östeuropakorrespondent Filip Kotsambouikidis och Mellanösternkorrespondent Johan Mathias Sommarström. Programledare: Helena Groll Producent: Magnus Westberg Tekniker: Joel Löf Radiokorrespondenterna [email protected]
2020-08-19
Länk till avsnitt

Klimatet i coronans tid

Vi flyger mindre och i länders förhandlingar om stora krispaket ställs krav på grön omställning. Kan pandemin vara en möjlighet för klimatarbetet?

Medverkande: Jens Möller, Norgekorrespondent, Lotten Collin, korrespondent i Latinamerika, Marie-Louise Kristola, klimatkorrespondent, Danmarkskorrespondent David Rasmusson och Peder Gustafsson, korrespondent i Asien. Programledare: Pablo Dalence Producent: Viktor Mattsson Tekniker: Fabian Begnert Radiokorrespondenterna [email protected]
2020-08-19
Länk till avsnitt

Mitt liv som korre ? Jens Möller, Kajsa Boglind och Margareta Svensson

Adjö Norge, USA och södra Europa! Nu är tiden som korrespondent till ända för Jens Möller, Kajsa Boglind och Margareta Svensson. Vad kommer de sakna mest?

Programledare: Pablo Dalence Producent: Viktor Mattsson Tekniker: Fabian Begnert Radiokorrespondenterna [email protected]
2020-08-19
Länk till avsnitt

Mitt liv som korre ? Lotten Collin och Samuel Larsson

Lotten Collin och Samuel Larsson återvänder till Sverige efter flera år som korrespondenter i Afrika respektive Latinamerika. Vad kommer de att sakna mest?

Medverkande: Lotten Collin, Latinamerikakorrespondent och Samuel Larsson, Afrikakorrespondent. Programledare: Pablo Dalence Producent: Viktor Mattsson Tekniker: Maria Stillberg Radiokorrespondenterna [email protected] Vill du höra mer? På onsdag 19 augusti släpps andra delen av Mitt liv som korre med Jens Möller, Norgekorrespondent, Kajsa Boglind, USA-korrespondent och Margareta Svensson, Sydeuropakorrespondent.
2020-08-17
Länk till avsnitt

Caroline Salzinger om trafikförändringar i coronans spår

Radiokorrespondenterna om pandemins något oväntade påverkan på stadstrafiken. I flera europeiska storstäder experimenteras nu med färre bilar och fler cyklar.

Medverkar gör bland andra: Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent och Sophia Becker, trafikforskare på tekniska universitetet i Berlin. Caroline Salzinger, Berlinkorrespondent [email protected]
2020-06-14
Länk till avsnitt

Björn Djurberg om Wuhan där coronaviruset bröt ut

Mångmiljonstaden Wuhan i Kina var staden där coronaviruset först bröt ut. Vad säger det som hände i Wuhan om Kina i övrigt?

I april reste Sveriges Radios Kinakorrespondent in i Wuhan efter att staden öppnat igen efter en 76 dagar lång karantän. Hur hanterade Wuhanborna viruset och vad hände sedan? Medverkande: Fredrik Fällman, docent i sinologi vid Göteborgs universitet. Ling, frilandsfotograf Wuhan. Dai Zhenqing, professor i psykologi vid Wuhans universitet. Ji Shuhui, expressbud Wuhan.
2020-06-07
Länk till avsnitt

Andreas Liljeheden om EU efter corona

Coronautbrottet har vidgat sprickorna inom EU. Vad är det för samarbete som blir kvar när pandemin ebbar ut? Ett splittrat EU eller en union stärkt av krisen?

Medverkande: Ylva "Elvis" Nilsson, frilansjournalist och krönikör i Expressen med mångårig erfarenhet som Brysselkorrespondent och Göran von Sydow, chef på Svenska institutet för Europapolitiska studier, Sieps. Andreas Liljeheden, Brysselkorrespondent [email protected]
2020-05-31
Länk till avsnitt

Så kan coronapandemin påverka klimatet

En del argumenterar nu för att coronakrisen ger en chans att starta om ekonomierna på ett mer miljö- och klimatvänligt sätt. Men redan kommer rapporter om att utsläppen i Kina är tillbaka på högre nivåer än före krisen. Har coronakrisen ökat eller minskat möjligheten att bromsa den globala uppvärmningen?

Hör Fredrik Hedenus, docent i fysisk resursteori som forskar på klimat, energi och jordbruk vid Chalmers Tekniska Högskola. Marie-Louise Kristola, klimatkorrespondent [email protected]
2020-05-24
Länk till avsnitt

Incels, högerextrema attacker och copycats: Caroline Kernen

Sveriges Radios korrespondent med fokus på unga i världen Caroline Kernen, berättar om högerextrema unga män som hatar, som inspireras av varandra och som mördar i tron om att de skyddar någonting.

Bland annat Tyskland, USA, Nya Zeeland och Norge har de senaste åren drabbats av misstänkta terrordåd där man tror att gärningsmännen hade högerextrema motiv. Säpo rapporterar att högerextremismen i Sverige ökar och att mäns hat mot kvinnor  också är ett växande hot. Det finns exempel på attentat där de misstänkta gärningsmännen har kopplats till den så kallade Incel-kulturen. Radiokorrespondenterna denna vecka handlar om attackerna, om de som drabbas och om ideologin bakom. Caroline Kernen [email protected]
2020-05-10
Länk till avsnitt

Lotten Collin om vad som hände sedan

Som reporter blickar man ofta framåt mot nästa berättelse, nästa nyhet. I detta avsnitt blickar Latinamerikakorrespondent Lotten Collin bakåt och tar reda på vad som hände sedan, efter att reportagen sänts.

Hör Juana i Colombia som lämnade Farc-gerillan och i dag lever helt annat liv, Zenaida Perez i Guatemala vars söner reste till USA för att försöka hitta jobb och skicka hem pengar och Mariza De Souza, sjuksköterskan på Amazonasfloden. Vi träffar också Imelda Gutierrez i Mexiko som kämpat mot bilfabrikernas miljöförstöring hennes by, läraren Zuleika Matamoros i coronakrisens Venezuela och toppolitikern Gabriela Montaño som flydde Bolivia tillsammans med tidigare president Evo Morales och som i dag lever i exil. Lotten Collin, Bogota [email protected]
2020-05-03
Länk till avsnitt

Lubna El-Shanti om presidentvalet i Polen

Trots coronakrisen vill den polska regeringen hålla presidentval i maj. Oppositionen rasar mot planerna. Kommer det bli av? Och kommer det i sådana fall att ses som legitimt?

Medverkande: Sophie Engström, lektor i svenska på Jagellonska universitetet i Krakow och Michael Winiarski, korrespondent på Dagens Nyheter. Lubna El-Shanti, Östersjökorrespondent [email protected]
2020-04-19
Länk till avsnitt

100 dagar som förändrat världen

Under de drygt 100 dagar som gått sedan det första fallet av det nya Coronaviruset rapporterades har världen förändrats dramatiskt.

Nästan alla världens länder är drabbade av pandemin, men konsekvenserna för enskilda skiljer sig åt beroende var i världen man bor. Sveriges Radios korrespondenter har talat med människor i Colombia, Nepal, Senegal och Turkiet om hur deras vardag förändrats på grund av pandemin och de restriktioner som införts för att stoppa smittspridningen. Programledare: Maja Lagercrantz
2020-04-12
Länk till avsnitt

Kajsa Boglind om hur amerikanerna hanterar coronakrisen

USA drabbas hårt av coronasmittan. Hur hanterar myndigheterna utbrottet och hur tacklar vanliga amerikaner krisen och oron i sin vardag?

Radiokorrespondenterna handlar denna veckan om coronautbrottet i USA och dess enorma följdverkningar. Hör röster från runtom USA om hur de påverkas. Gäst: Karin Olofsdotter, Sveriges ambassadör i Washington. Kajsa Boglind, Washingtonkorrespondent [email protected]
2020-04-05
Länk till avsnitt

Johan Mathias Sommarström om ett Iran som vill le igen

I Iran har invånarna samma drömmar och längtan som svenskarna. Men iranierna måste också hantera konsekvenserna av hårda sanktioner från omvärlden och ett hårt tryck från de styrande mullorna. Dessutom finns nu hotet från coronaviruset.

Sveriges Radios mellanösternkorrespondent Johan Mathias Sommarström besöker en medelklassfamilj i Teheran och tar en titt i kylskåpet. I takt med höjda matpriser blir det allt glesare på hyllorna. Han träffar också en regimkritisk serietecknare som tar en risk med varje pennstreck. Och en ballerina vars steg är förbjudna. Medverkar gör också Erika Holmquist, Irananalytiker på Försvarets Forskningsinstitut, FOI Johan Mathias Sommarström, Mellanösternkorrespondent [email protected]
2020-03-15
Länk till avsnitt

Samuel Larsson om kvinnorna som bryter sig loss

Radiokorrespondenterna om situationen för kvinnor runtom i Afrika och de som trotsar gamla seder och traditioner.

Den 8:e mars är Internationella kvinnodagen och kvinnors och flickors rätt att bestämma över sina egna liv uppmärksammas över hela världen. I Radiokorrespondenterna denna vecka gör vi nedslag runtom i Afrika och träffar kvinnor som på olika sätt vågat gå sin egen väg, ofta i väldigt mansdominerade samhällen. Hör reportage från Sudan, Rwanda och Zambia. Medverkar gör även Alice Petrén, Sveriges Radios Migrationskorrespondent. Samuel Larsson, Afrikakorrespondent [email protected]
2020-03-08
Länk till avsnitt

Östeuropas liberala huvudstäder bryter sig loss

Kosmopolitiska städer med liberala idéer står mot en landsbygd med konservativa, nationalistiska sympatier. Östeuropakorrespondent Filip Kotsambouikidisk rapporterar om klyftan mellan stad och land i Centraleuropa.

I länder som Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien har huvudstäderna en efter en röstat fram borgmästare med budskap som står i stark kontrast till landets regeringar. Sist ut var Ungerns huvudstad som i höstas röstade fram en grön och progressiv borgmästare. Radiokorrespondenterna börjar på en bar i just Budapest, där den politiska polariseringen blivit högst påtaglig för besökarna. Filip Kotsambouikidis [email protected] Caroline Salzinger [email protected]
2020-03-01
Länk till avsnitt

Jesper Lindau om barnen i krigets Ukraina

Miljoner barn världen över lever mitt i eller i närheten av krig. I Ukraina har kriget pågått i sex år. Hur påverkar det barnen?

Jag vill att det ska bli fred och att allas drömmar uppfylls, säger Kira, 10. Möt barnen som leker, målar och sjunger i frontstaden Marinka och barnen på andra sidan fronten i staden Lutugine som agiterar för patriotism. Gäst: Sofia Bidö, psykolog på Rädda Barnen. Jesper Lindau, Moskva [email protected]
2020-02-23
Länk till avsnitt

Arabiska våren 2.0 ? Cecilia Uddén om protesterna i Mellanöstern

Återigen har unga tagit sig ut på gatorna i Mellanöstern för att protestera. Är det fortsättningen på arabiska våren vi ser?

Många vänder sig mot det religiösa etablissemanget och mot Ayatollornas styre. Men för många är protesterna också en slags terapi, säger 23-årige Omar Dabour, skådespelare i Irak. Hela Irak är som ett psykfall, en traumatiserad befolkning som är i behov av terapi. Alla i min ålder har vuxit upp med död, kris och religiös sekterism. Jag såg lik på gatan när jag gick till skolan som barn. Men här i proteströrelsen känner jag att jag blir botad, det är som mental självhjälp, säger han. Följ med Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén till Irak, Libanon och Iran där unga återigen samlas för att demonstrera. Cecilia Uddén [email protected] 
2020-02-16
Länk till avsnitt

Juholt: Flyget är Islands svåraste klimatnöt

Klimatvärstingen Island vill ha noll utsläpp 2040 men brottas med tung industri och en bilälskande befolkning. Sveriges Radios korrespondent Jens Möller träffar Sveriges ambassadör, Håkan Juholt.

Radiokorrespondenterna från Reykjavik, med Jens Möller. Hör bland andra Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir och ministern för miljö och naturresurser Guðmundur Ingi Guðbrandsson. Programmet har spelats in hos, och med, Håkan Juholt som sedan 2017 är Sveriges ambassadör i Island. Jens Möller, Reykjavik [email protected]
2020-02-09
Länk till avsnitt

USA-valet drar i gång ? Fernando Arias på plats i Iowa

I ett litet samhälle i delstaten Iowa håller demokraten Pete Buttigieg kampanjmöte inför nomineringsvalet. USA är redo för en president som är gay, säger anhängaren Sarah.

Startskottet för amerikanska valet har gått! I helgen hålls nomineringsval i staten Iowa, där Demokraterna ska sålla bland kandidaterna som utmanar sittande president Donald Trump. Sveriges Radios korrespondent Fernando Arias är på plats i Des Moines. Fernando Arias, Iowa [email protected] Producent: Lubna El-Shanti [email protected]
2020-02-02
Länk till avsnitt

Björn Djurberg om Hongkongs framtid

Vart är Hongkong på väg efter flera månader av protester? Följ med Radiokorrespondenterna till händelsernas centrum.

Ett omstritt lagförslag i Hongkongs parlament blev startskottet för de enorma protester där stundtals våldsamma scener utspelat sig mellan demonstranter och polis. Under hösten har Sveriges Radios korrespondent Björn Djurberg följt protesterna. Hur har de präglat staden och de som bor där? Finns det någon framtidstro i Hongkong? Medverkande: Kristian Odebjer, ordförande för Svenska Handelskammaren i Hongkong, Helena Storm, Sveriges generalkonsul i Hongkong och Sonny Lo, professor i statsvetenskap och mångårig politisk kommentator. Björn Djurberg [email protected]
2020-01-26
Länk till avsnitt

Caroline Salzinger om EU-ländernas förhållande till Kina

2020 är Europas år, enligt Kina. Men hur ska EU-länderna förhålla sig till Kina? Tyskland och Tjeckien har valt helt olika vägar.

Radiokorrespondenterna från Berlin handlar om den svåra balansakten för Europas länder när de ska förhålla sig till ett allt starkare Kina. Ett Kina som uppträder mer och mer självsäkert, vissa skulle säga stöddigt, på den globala scenen. 2020 har av Kina utnämnts till Europas år: under 2020 ska det hållas ett toppmöte mellan Kina och alla EU-länders stats- och regeringschefer i tyska Leipzig, och Kina och EU hoppas att under året förhandla färsigt och skriva under ett investeringsavtal. Caroline Salzinger tar med oss till två länder som har valt olika vägar i sina relationer till jätten i öst: Tjeckien och Tyskland. Gäst i programmet är Oscar Almén, Kinaanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI. Caroline Salzinger, Berlin [email protected]
2020-01-19
Länk till avsnitt

Andreas Liljeheden om Europas kamp med USA och Kina

EU är pressat mellan Kina som dominerar den nya tekniken och USA som leder på IT-sidan. Nu vill ett Europa på efterkälken komma ikapp men hur?

Hur ska Europa komma ikapp jättarna USA och Kina digitalt och teknologiskt? Är Kina ett säkerhetshot mot Europa och ska vi tillåta bolaget Huawei att bygga nästa generations 5G-nät som kommer påverka stora delar av våra liv? Frågan splittrar EU-länderna som också har olika syn på hur man ska möta konkurrensen från amerikanska IT-jättar. Ökad protektionism riskerar att slå tillbaka mot Europa. Hör politiker och experter på teknologisk utveckling och säkerhet om en av vår tids stora EU-frågor. Gäst: Hosuk Lee-Makiyama, chef på tankesmedjan Ecipe i Bryssel. Andreas Liljeheden, Bryssel [email protected]
2020-01-12
Länk till avsnitt

Caroline Kernen om att äta djur

Vad styr människors lust eller olust till att äta djur? Hur inverkar kultur, politik och moral på våra matvanor? Och hur påverkas klimatet?

I veckans Radiokorrespondenterna följer ungkorrespondent Caroline Kernen med på japansk valjakt, och hon försöker beställa hamburgare av nötkött på McDonalds i Dehli. Och smakar hund, katt eller marsvin gott? Hör latinamerikakorrespondent Lotten Collin, asienkorrespondent Peder Gustavsson och kinakorrespondent Björn Djurberg om vad de helst inte äter om de blir bjudna på middag.
2020-01-05
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.