Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Förskolan

Förskolan

Förskollärarna Dan Björne, Linda Johansson och Eva Lindström diskuterar vårt uppdrag, arbetsmiljön, resursbrister, jobbiga föräldrar, dåliga lämningar, pedagogik och storlek på barngrupperna. Mycket skratt, stor igenkänning och allvar i podden om världens bästa jobb! Podden görs av redaktionen på tidningen Förskolan, en del av Läraren, i samarbete med Lärarförbundet.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

forskolan.libsyn.com/website

Avsnitt

Kommunalt vs privat

Är det någon skillnad mellan hur det är att jobba kommunalt jämfört med att jobba på en privat förskola? Vi delar med oss av våra erfarenheter och fördomar. Vi redovisar även statistik som rör löneskillnader och skillnader som gäller antalet anställda med förskollärarexamen.

2021-02-23
Länk till avsnitt

Detta kan skolan lära av förskolan

Har förskolan och skolan helt olika syn på lärande och vägen till kunskap? Dan upplever att förskolan står för något som han kallar för Varför-kunskap men där skolan istället står för Därför-kunskap. Är det två helt olika världar och synsätt som krockar? Hur kan vi bli bättre, och vad kan skolan lära av oss?

2021-02-09
Länk till avsnitt

Lämningar och hämtningar

Vi snackar om problem och svårigheter vid hämtningar och lämningar, vad föräldrar absolut inte bör göra och om situationer då det blivit helt fel. Hur pratar vi med föräldrarna om det varit bråkigt under dagen?

2021-01-26
Länk till avsnitt

Därför saknas männen i förskolan

Ungefär 3% av förskollärarna är män. Varför är det så få killar som vill jobba som förskollärare? Dan berättar om situationer på jobbet då han känner att han granskas hårdare än sina kvinnliga kollegor, tillfällen då han bemöts av fördomar och hur han känner sig tvungen att försvara sitt yrkesval. Hur ska vi göra för att locka fler män till förskolan då? Vi tror inte bara att det handlar om lön och status utan att vi även måste bli bättre på att beskriva förskolans uppdrag och de spännande utmaningar som finns här.

2021-01-12
Länk till avsnitt

Vilka åldersgrupper är bäst för barnen?

Är det bäst att arbeta i barngrupper med blandade åldrar eller i grupper där de är lika gamla? Dan berättar att han tidigare jobbat med de äldre barnen men att han idag arbetar med en ny åldersblandad grupp. Nu är det färre konflikter, säger han. Varför då? Vi pratar om risker och möjligheter med att arbeta med åldersblandade grupper och om det är möjligt att göra miljön tillgänglig så att den ska passa både en 1-åring och en 5-åring?

2020-12-29
Länk till avsnitt

Så förvandlades vi till snorpoliser

Så har corona förändrat jobbet som förskollärare. Hur är det är att inte få vara pedagog utan att tvingas vara snorpolis istället? Vi snackar om hur vårt arbete förändrats under coronapandemin. Om sjuka kollegor, friskare barn, oväntade problem och nya arbetsuppgifter som just nu hindrar oss att göra det som egentligen är vårt uppdrag.

2020-12-15
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.