Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Säkerhetsrådet

Säkerhetsrådet

Säkerhetsrådet podcast leds av Katarina Tracz, chef för Frivärld och Patrik Oksanen, senior fellow. I podden samtalar de, tillsammans med experter, opinionsbildare, företagare och beslutsfattare, om de mest relevanta utrikes- och säkerhetspolitiska frågorna. Säkerhetsrådet görs av tankesmedjan Frivärld.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

shows.acast.com/sakerhetsradet

Avsnitt

Desinformation i pandemins fotspår

Covid-19 är inte bara en pandemi, det är också en infodemi, en stor mängd desinformation som påverkar människor och samhällen. I detta avsnitt sätter sig Katarina och Patrik ned med Henrik Sundbom, Senior Fellow vid Frivärld och vikarierande ledarskribent på Svenska Dagbladet, för att diskutera desinformation i Coronans tidsålder, vi får höra tokigheter om hur kopiss och 5G vävs ihop med pandemin och varför vissa sprider detta för att underminera demokratin.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-30
Länk till avsnitt

Sveriges väg efter Rikskonferensen

Var befinner sig svenskt totalförsvar 2021? Några dagar efter årets säkerhets- och försvarspolitiska höjdpunkt i Sverige har lagt sig, sätter sig Katarina Tracz och Patrik Oksanen ned med experterna Oscar Jonsson och Annika Nordgren Christensen för att blicka framåt, med hjälp av återblickar på Rikskonferensen.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-15
Länk till avsnitt

Årskrönikan

Katarina Tracz, Patrik Oksanen och Gunnar Hökmark blickar tillbaka på det annus horribilis som präglats av Covid-19, men också presidentval i USA, fredsavtal i mellanöstern, försvarsbeslutet här hemma i Sverige och mycket mer. Alla hoppas vi att 2021 blir ett bättre år, där det mänskliga mötet tillåts bli en del av allas vår vardag igen. Tills dess önskar Frivärld er alla ett gott nytt år och bjuder på en läsning av Lord Alfred Tennyssons Nyårsklockan i slutet av avsnittet.

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-28
Länk till avsnitt

Försvarsbeslutet - är det tillräckligt?

I dagarna klubbar riksdagen igenom ett försvarsbeslut som innebär en ökning i anslagen till försvarsmakten på 30 miljarder kronor fram till 2025. I  detta avsnitt utvärderar vi försvarspropositionen, pratar om vad som saknas och om hur Sverige bäst möter framtidens säkerhetsutmaningar.

Vi gästas av Annika Nordgren Christensen, försvarsdebattör, och Stefan Kristiansson, tidigare bland annat chef för MUST.See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-11
Länk till avsnitt

Ödesgemenskapen Finland & Sverige

Under mer än 600 år var Sverige och Finland djupt sammanflätade delar av samma rike. I dagens oroliga säkerhetsläge befinner sig de båda länderna återigen i en liknande situation. Detta poddavsnitt handlar om relationen mellan Sverige och Finland, och om det djupa försvarssamarbetet länderna emellan. Vilka svårigheter och möjligheter erbjuder samarbetet, och vilken vision av det råder egentligen i Finland respektive i Sverige?


Med oss för att reda ut det gästas vi i detta avsnitt av Charly Salonius-Pasternak, senior forskare på Finlands Utrikespolitiska Institut och Yrsa Grüne Luoma, journalist på Hufvudstadsbladet med utrikes- och säkerhetspolitik som specialområde.See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-04
Länk till avsnitt

Geopolitik & Teknik

På 2020 talet har det blivit tydligt att makt och teknologiskt kunnande hänger ihop. Framtidens geopolitiska skeenden påverkas i allt högre grad av den som leder teknikutvecklingen. Hur står sig Europa och Sverige mot jättar som USA och Kina den teknologiska kapprustningen? Vad innebär det för den globala maktbalansen att Kina ligger i framkant på många avgörande teknikområden? Vilka är de geopolitiska konsekvenserna av algoritmrevolutionen?


I detta avsnitt gästas vi av Aurore Belfrage, techentrepenör, investerare samt rådgivare på Consilio International och Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och akademisk direktör för Center for the Governance of Change vid IE University i Madrid.See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-24
Länk till avsnitt

Valet i USA och betydelsen för omvärlden

Det pågår ett nagelbitande presidentval i USA där det mesta verkar luta till Joe Bidens fördel. I detta avsnitt reder vi ut vad som hänt, varför det hände och vad konsekvenserna blir för USA och världspolitiken i stort. Kommer Donald Trump klamra sig fast vid makten? Kan vi vänta oss våldsamheter, eller är våra farhågor överdrivna? Detta och mycket mer kan ni höra våra två svenskamerikanska gäster diskutera.


Medverkande är Sara Norrevik, Fellow vid Frivärld samt doktor i statsvetenskap på State University of New York at Buffalo och Aaron Korewa, programansvarig på McCain Institute i Washington DC.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-06
Länk till avsnitt

Framtiden för friheten

Demokratin och pluralismen i världen är under hot. Diktatorer anstränger sig å det yttersta med att stampa ut inhemska frihetskamper och sprider sina skadliga idéer till världens alla hörn. Samtidigt är utvecklingen också oroande i länder med fritt valda ledare. USA:s Donald Trump är ett uppmärksammat exempel på benägenheten att bryta ned institutionella regler. Demokrati i världen har backat för 14:e året i rad enligt Freedom House, är läget så illa att det är dags att börja bli optimistisk?

Gäster är Niklas Ekdal, journalist och författare och Karin Svanborg Sjövall skribent, författare och tidigare vd för Timbro.See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-29
Länk till avsnitt

Kinesisk informationspåverkan

Främmande makter söker påverka det demokratiska samtalet i vårt land. Världen, och till stor del Sverige, befinner sig alltmer i gråzonen mellan krig och fred, ett område där Kina är mycket aktivt. Den kinesiska ambassaden i Stockholm hotar kritiker och kommunistpartiets enhetsfront agerar diktaturens förlängda arm som når längre än förväntat. Hur bedrivs kinesisk informationspåverkan och hur framgångsrik är den?

Premiäravsnittet gästas av Kinakännaren och Frivärlds fellow Pär Nyrén för att diskutera det kinesiska kommunistpartiets enhetsfront och hur det utövar informationspåverkan i Sverige.See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-29
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.