Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Jobbiga föräldrar

Jobbiga föräldrar

Podden för dig som vill det bästa för ditt barn. Nu ska konflikterna som ligger och gror mellan föräldrar och skola upp i ljuset. Är dagens föräldrar ett gäng curlande kravmaskiner? Eller är lärare dåliga på att ta till vara föräldrars engagemang? Barnen blir vinnare om vi samarbetar, men hur sjutton gör vi?

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ur.se/id/220907

Avsnitt

Skolk

Det finns två sorters skolk. Den som föräldrarna är med på och den som barnen ägnar sig åt på egen hand. Är det okej att låta sitt barn skippa skolan nån enstaka gång? Eller är det detsamma som att säga att skolan inte är så viktig?
2021-02-11
Länk till avsnitt

Krigande föräldrar

När ens barn mår dåligt och inte får hjälp är det svårt att hålla ihop som förälder. Ingen vill vara den där som börjar fulgråta på utvecklingssamtalet, men hur når man fram? När fler och fler hör av sig till skolan med önskemål är det lätt att drunkna i mängden av synpunkter och hamna i facket "jobbig förälder".
2021-02-04
Länk till avsnitt

Utvecklingssamtalet

Vad är det till för? En enda halvtimme per termin har vi chans att få prata om det som är bra och det som är dåligt - föräldrar, lärare och barn tillsammans. Tar vi vara på tillfället för ett bättre samarbete eller blir det mest ett rabblande av sådant vi redan visste? På pappret ska utvecklingssamtalet vara något helt annat än det gamla kvartssamtalet men i praktiken är mycket sig likt.
2021-01-28
Länk till avsnitt

Vikarie idag igen

När katten är borta dansar råttorna på bordet. Att testa den nya vikarien har varit en sport i alla tider. Under pandemin har fler lärare än någonsin varit borta, och det har blivit mycket titta på film istället för skolarbete. När har barnen haft vikarie så länge att det är dags att säga ifrån som förälder?
2021-01-21
Länk till avsnitt

Betygsförvirring

Är ett B värt lika mycket som betyget 4? Vi föräldrar jämför gärna med våra egna betyg men det är betydligt krångligare än så. Maja Härngren och Catharina Glaas reder ut allt du har velat veta om betygen.
2020-12-17
Länk till avsnitt

Det är lunch

Ska barnen serveras mat som innehåller mindre socker och halalslaktat kött? Vi vet att vi presterar bättre om vi äter bra, men vilken mat som är just bra är vi inte överens om. Fler barn än någonsin får specialkost i skolan, ändå är många missnöjda.
2020-12-10
Länk till avsnitt

Sex och samlevnad

Är det barnen som tycker att det är jobbigt att prata om sex eller är det vi vuxna? Många unga upplever att ämnet gör både föräldrar och lärare obekväma. I det här avsnittet får vi föräldrar en lektion i hur vi pratar med våra barn om sex.
2020-12-03
Länk till avsnitt

Kontroll eller eget ansvar

Det känns tryggt att ha koll på var ens barn är, men var går gränsen mellan omsorg och övervakning? Hur länge är det okej att följa sitt barn via gps och när är det dags att låta barnet ta ett större eget ansvar?
2020-11-26
Länk till avsnitt

Peppa för prov

Lite nerver är bra, men när ens barn börjar klaga på magont och huvudvärk inför ett prov har man ett problem. Hur lindrar jag mitt barns provångest? Och hur får jag syskonet som inte bryr sig alls att börja plugga?
2020-11-19
Länk till avsnitt

Kaos i klassen

Förr skulle barnen sitta knäpptysta i sina bänkar och lyda läraren. Numera ligger en del elever på golvet, lyssnar på musik eller spelar spel på lektionstid. Vad är stök i dagens skola? Och vad gör jag om mitt barn inte får arbetsro?
2020-11-12
Länk till avsnitt

Måste de läsa just böcker?

Alla vi föräldrar vet hur viktigt det är att våra barn läser. Ändå är det så svårt att få till det i vardagen. Dessutom läser ju barnen mer än någonsin på sina mobiler och datorer. Räcker inte det?
2020-11-05
Länk till avsnitt

Har mitt barn kompisar?

Alla ska få vara med! Men funkar det alltid så? Oron för att våra barn ska känna sig ensamma kan lägga sig som en klump i magen. För barn som hamnar utanför och inte har några vänner i skolan kan få sämre självkänsla och känna sig nedstämda. Det kan till och med bli svårt att få någonting gjort på lektionerna. Hur kan jag som förälder hjälpa mitt barn att få kompisar?
2020-10-29
Länk till avsnitt

Är matte en medfödd talang?

Varför låser det sig för så många just när det gäller matte? Både elever och vi föräldrar listar matematik som ett av skolans svåraste ämnen. Behöver man ha talang för att förstå matte? Eller överför vi vår matteångest till våra barn?
2020-10-22
Länk till avsnitt

Dåliga lärare

Snäll, bestämd och rättvis. Så beskriver elever en bra lärare. Forskning visar att läraren har stor betydelse för elevers resultat. En bra lärare kan få en elev att lyfta, en dålig kan släcka lusten att lära helt. Vad gör jag som förälder om mitt barn har dragit en nitlott och fått en dålig lärare?
2020-10-15
Länk till avsnitt

Kommer våra barn kunna skriva?

Det ligger en gullig lapp på matbordet från 10-åringen och du blir först glad och sedan lite orolig. För bokstäverna ser ut som någonting en 3-åring har ritat och vartannat ord är felstavat. Kommer våra barn någonsin att kunna skriva?
2020-10-08
Länk till avsnitt

Ditt barn är en annan i skolan

Hemma har jag världens lugnaste unge, ändå säger läraren att hon är stökig och stör på lektionerna. Hur kan vi ha så olika bilder av samma barn? Och hur kan jag veta om jag ska lita på det läraren säger eller om jag borde lyssna mer på mitt barn?
2020-10-01
Länk till avsnitt

Läxor, behövs de?

Läxor är det vi föräldrar hör av oss till skolan om allra mest. En del lärare ger inga läxor alls medan andra ger jättemånga. Hur ska jag som förälder veta vad som är bäst för mitt barn?
2020-09-24
Länk till avsnitt

Älskade, hatade idrott

Idrott och hälsa är ett av skolans populäraste ämnen, men en del elever gör allt för att slippa gå in i gympasalen. Varför känner sig så många elever fortfarande otrygga i omklädningsrummen? Och hur viktigt är det att duscha efter idrotten? Programledare Maja Härngren och mellanstadielärare Catharina Glaas dyker ner i prestation, nakenhet och vuxnas dubbla budskap.
2020-09-17
Länk till avsnitt

Snackar du skit om ditt barns skola?

Elever som litar på sin lärare lär sig mer. När vi pratar illa om skolan framför våra barn är vi inne och naggar på deras förtroende. Men att lita blint på skolan kan också vara förödande.
2020-09-10
Länk till avsnitt

Föräldramöte, vad kan gå fel?

Programledare Maja Härngren och Catharina "Catha" Glaas dissekerar mötet som fått föräldrar att tappa fattningen och lärare att ångra sitt yrkesval - och konstaterar att här finns mycket outnyttjad potential.
2020-09-03
Länk till avsnitt

Måste det svåra vara roligt?

Men sluta gnäll, gör det bara! Det sägs att tjat är alla lärdomars moder, men finns det bättre sätt att peppa sitt barn att ta sig an det svåra och tråkiga?
2020-08-27
Länk till avsnitt

Skolstart i coronans tid

Nu har lärarna haft ett långt sommarlov på sig att förbereda sig så för barnen borde det kunna bli ungefär som vanligt i höst, trots corona. Eller? Samtidigt som det här första avsnittet läggs ut, sätter tusentals elever på sig ryggan och går till skolan. Det blir en annorlunda skolstart.
2020-08-20
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.