Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Mia Blomgren

Mia Blomgren

Reportern som alltid går sin egen väg och samtidigt ligger steget före. Ansvarig utgivare: Louise Welander

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/miablomgren

Avsnitt

Bonusmaterial: Intervju med Mia Blomgren

Vad är det som gör att Mia Blomgren vill utforska begreppet "vanligt folk"? Och vad menar hon när hon säger att hennes program till slut blir som en sorts politisk satir?

Mia Blomgren intervjuas av Magnus Viktorin, februari 2021.
2021-02-22
Länk till avsnitt

Del 6. Vanligt folk: Finnen som grät

Kari och sonen William jobbade tillsammans på fabriken i hemorten Ramnäs innan William gick vidare och började plugga till civil-ingenjör i Uppsala. Men Williams klassresa har skakat om relationen.

Jag är oerhört stolt över William, säger Kari, men jag och hans mamma har sagt till William att han måste känna till sin bakgrund och var han kommer ifrån. Vi är ju lågutbildade hans mamma och jag men han ska vara stolt över oss i alla fall och det är han säkert. Han ska ha bägge fötterna på jorden och inte sväva iväg för mycket. Möt William och Kari i det sjätte avsnittet av Mia Blomgrens serie Vanligt folk. Det här är en fortsättning på Mias möte med William och hans pappa Kari om det som känns men som är så svårt att ta på när Klassresans konsekvenser skakar om en familj. Vanligt folk är en fortsättning på Akademikerjävlar och Dom Kallar Oss White Trash och ingår i Mias dokumentär-projekt Klasskampen. Programmet är gjort 2021.
2021-01-22
Länk till avsnitt

Del 5. Vanligt folk: Tavallinen kansa

William är civil-ingenjör och stolt över att komma från arbetarklassen. Men hans pappa Kari tycker att sonen har börjat få en annan syn på människor som kommer från samma bakgrund som han själv.

Att pappa säger att jag ser ner på arbetare känns ju väldigt lång bort från mig men någonting gör ju att han känner så, säger William till Mia när de träffas i Uppsala där han pluggat och nu bor. När Mia frågar William om han vet vad Tavallinen kansa betyder säger han nej eftersom han aldrig läste finska i skolan i Ramnäs. Ja, "vanligt folk" betyder det ju, säger pappa Kari när Mia träffar honom, men du får nog träna lite på uttalet. Och ja, William kan låta nedlåtande ibland när vi pratar men han märker inte det själv. William skrev ett mail till Mia om att hans pappa, industriarbetaren Kari, en dag bett honom att lyssna på Mias serie Akademikerjävlar. Efter det fick han en bättre förståelse för de svårigheter som kan uppstå i en familj när barnen gör en klass-resa, berättar han. Möt William och Kari i det femte avsnittet av Mia Blomgrens serie Vanligt folk. Vanligt folk är en fortsättning på Akademikerjävlar och Dom Kallar Oss White Trash och ingår i Mias dokumentär-projekt Klasskampen. Programmet är gjort 2021.
2021-01-22
Länk till avsnitt

Del 4. Vanligt folk: Min ponny hette Sir Bus

Efter en kaotisk barndom i en överklass-familj vill Suzanne inget hellre än att leva ett helt vanligt liv. Målet blev ett liv i lugn och ro, att vara en i flocken och trevlig mot alla hon möter.

Det är samma människor som fjäskade för mig när jag ägde båda fastigheterna i Djursholm som spottade på mig när jag var konduktör berättar Suzanne. I ett långt brev till Mia skriver Suzanne om sin uppväxt i en stor villa i Djursholm med akademikerföräldrar och finska hembiträden. När hon var 12 tjatade hon till sig en häst, det lilla Gotlands-russet Sir Bus som var något att ty sig till när familjen drabbades av sjukdomar, drogberoende och död. Som 15-åring vägrade Suzanne att fortsätta skolan och började istället att jobba på järnvägen där hon fortfarande arbetar. Det enda Suzanne drömde om var att få leva ett helt vanligt liv och det har hon förverkligat. Möt Suzanne i det fjärde avsnittet av Mia Blomgrens serie Vanligt folk. Vanligt folk är en fortsättning på Akademikerjävlar och Dom Kallar Oss White Trash och ingår i Mias dokumentär-projekt Klasskampen. Programmet är gjort 2021.
2021-01-22
Länk till avsnitt

Del 3. Vanligt folk: Borgarångest

Dietisten Ellen tycker att hon är en ganska vanlig människa och att hon är som folk är mest. Tor å sin sida vill inget hellre än att känna sig som en i gänget men känner sig ofta mest ovanlig.

Jag tror att de flesta uppfattar sig som vanligt folk säger barn-dietisten Ellen när Mia berättar att hon får en hel del mail där folk skriver under med att de är vanligt folk. Men, fortsätter Ellen, många undrar nog var det finns plats för vanligt folk och deras tycke och smak. Tor som länge jobbade som lärare har ärvt sin mammas borgarångest. I detalj förklarar han för Mia vad det innebär att ha med sig detta in på en medelklass-arena som han menar att skolan är. Möt Ellen och Tor i det tredje avsnittet av Mia Blomgrens serie Vanligt folk. Vanligt folk är en fortsättning på Akademikerjävlar och Dom Kallar Oss White Trash och ingår i Mias dokumentär-projekt Klasskampen. Programmet är gjort 2021.
2021-01-22
Länk till avsnitt

Del 2. Vanligt folk: Som en fluga på väggen

Brandmannen Daniel tycker att alla människor är vanligt folk och i slutändan är det man själv som bestämmer vilken klass man tillhör. Gabbi ser vanligt folk som flugor på väggen, om hon ser dem alls.

Men vem är inte vanlig? säger Daniel när Mia ringer upp för att prata om mailet han skickat. Det är väl jättehärligt att vara vanlig när allt ska vara så extremt, fortsätter han. Gabbi ser inte alls det härliga i att ingå i den stora massan utan menar att vanligt folk är som flugor på väggen. Möt Daniel och Gabbi i det andra avsnittet av Mia Blomgrens serie Vanligt folk. Vanligt folk är en fortsättning på Akademikerjävlar och Dom Kallar Oss White Trash och ingår i Mias dokumentär-projekt Klasskampen. Programmet är gjort 2021.
2021-01-22
Länk till avsnitt

Del 1. Vanligt folk: De har ett stort hjärta

Traktorföraren Bosse skrev ett brev till Mia där han i förbifarten använde uttrycket Vanligt folk. Det är det många som gör och dessutom ofta. Men vad menar vi egentligen när vi säger Vanligt folk?

I serien Vanligt folk tar Mia Blomgren kontakt med några av alla de lyssnare som hörde av sig till henne efter programserien Akademikerjävlar. Nu är det dags att undersöka vad lyssnarna lägger in i begreppet. Jag lever ett ganska vanligt liv och det är enkla saker som gör mig lycklig säger civil-ingenjören Sima och det har tagit lång tid att inse det. Men det har också varit en följd av alla terapi-besök att lägga ribban på en rimlig nivå. Pensionären Staffan alias Fågelfarbrorn menar att vanligt folk har ett stort hjärta och han ogillar människor som sätter sig på sina höga hästar. Fågelfarbrorn vet också att det inte är gråsparven eller talgoxen som är Sveriges vanligaste fågel. Möt Bosse, Sima, Eva och Fågelfarbrorn i det första avsnittet av Mia Blomgrens serie Vanligt folk. Vanligt folk är en fortsättning på Akademikerjävlar och Dom Kallar Oss White Trash och ingår i Mias dokumentär-projekt Klasskampen. Programmet är gjort 2021.
2021-01-22
Länk till avsnitt

Del 4. Det blir aldrig som man tänkt sig: Keep Moving Forward

Lars är en glad man men när folk skyller på sin taskiga barndom blir han butter. Han har levt fler liv än de flesta och överlevt två dödliga sjukdomar och utgår ifrån att livet är en enda lång kamp.

Att dö är inte otäckt om du inte har ont. Det otäcka är komma tillbaka, berättar Lars som efter att ha jobbat på cirkus fick en bakterie som slog ut alla kroppens organ så att han blev helt förlamad. Lars låg i respirator och på sjukhus i veckor och familjen kom för att säga adjö. Men efter många månader av hård träning kom han tillbaka till livet. Möt Lars i ett samtal om sitt händelserika liv fullt av kämpaglöd, motviljan mot lata människor, giftormar i Australien och hårdheten han känner när samtalet kommer in på självmord. Detta är det fjärde avsnittet av Mia Blomgrens serie Det blir aldrig som man tänkt sig. Programmet är gjort 2020.
2020-06-22
Länk till avsnitt

Del 3. Det blir aldrig som man tänkt sig: W som i warrior

Christoffer har kämpat hela sitt liv med följderna av att blivit mobbad. När Mia ringer upp för att höra vad som hänt sedan deras senaste möte så konstaterar han att det aldrig blir som man tänkt sig.

Jag ville fortsätta framåt, jag ville vinna svarar Christoffer på Mias fråga vad det var som gjorde att han valde att öppna ögonen igen istället för att köra in i räcket därute på motorvägen. Elmeri som levde med anorexi och till slut vägde 32 kg berättar att hon till slut inte ville resa sig igen. Jag ville inte fortsätta framåt som Rocky. Möt Elmeri och Christoffer i det tredje avsnittet av Mia Blomgrens serie Det blir aldrig som man tänkt sig. Hit kan du vända dig om du själv mår dåligt och har tankar på att ta ditt eget liv: Mind Självmordslinjen Jourhavande medmänniska Vårdguiden Programmet är gjort 2020.
2020-06-22
Länk till avsnitt

Del 2. Det blir aldrig som man tänkt sig: Den bittra bokklubben

Ingegerd förlorade två vuxna barn med knappt två års mellanrum. För henne handlar kampen om att ta en dag i taget. Och Ingegerd är själv förvånad att hon trots allt som hänt fortsätter att andas.

Man klarar sig igenom på något jävla konstigt vis berättar Ingegerd för Mia när hon ringer upp. I sitt brev skrev Ingegerd att det enda jag vet är att man fortsätter andas för att det går av sig själv. Lyssna på ett samtal om skammen att orka, baksidan att vara en stark kvinna när man vill ge upp och varför det är så svårt att kalla sig själv för bitter. Möt Ingegerd i det andra avsnittet av Mia Blomgrens serie Det blir aldrig som man tänkt sig. Programmet är gjort 2020.
2020-06-22
Länk till avsnitt

Del 1. Det blir aldrig som man tänkt sig: Som en piss i Mississippi

Amanda har insett att livet består av en hel del besvikelser och att man måste kämpa på även när det känns som om man inte orkar.

I sin nya serie Det blir aldrig som man tänkt sig ringer Mia Blomgren upp några av de lyssnare som skrivit till henne för att prata om den mänskliga kampen. För är det något Mia ser i alla de mail hon får så är det att livet för många människor kan vara en kamp från vaggan till graven. Men jag har aldrig funderat på att ge upp, säger Helen som fick bröstcancer tre gånger och det efter att hennes son föddes med leukemi. Mats å sin sida är medveten om att han har gett upp många gånger och kämpar nu dagligen för att inte falla in i den bekväma rollen som prakt-offer. Möt Amanda, Mats och Helen i det första avsnittet av Mia Blomgrens serie Det blir aldrig som man tänkt sig. Programmet är gjort 2020.
2020-06-22
Länk till avsnitt

TRAILER: Mia Blomgren

Mia Blomgren är reportern som går sin egen väg. I personliga möten med människor som får uttrycka vad de verkligen tycker och känner letar hon efter det som rör sig under ytan i samhället.

2020-06-17
Länk till avsnitt

Lischöping Stories: Dream Village

Theresia bor högst upp i det som är Lidköpings allra första höghus. Här på åttonde våningen sitter hon och tittar ut över staden vid Vänern. Det har blivit dags att se vilka drömmar som slog in.

Min 16-åriga dröm var att jag skulle överleva döden genom att bli någonting som gör att folk inte glömmer mig när jag är död, berättar 83-åriga silversmeden Theresia. Och då har jag ju i alla fall lämnat efter mig ett arv i konkreta föremål som man kan ta och se på.  Så jag har lyckats uppfylla alla de drömmar som jag satt. Alla utom en. Möt Theresia som bor högst upp i Drömstan i ett program om allehanda drömmar, den eviga jakten på bekräftelse och att överleva en klassiskt taskig barndom. Detta är det tredje avsnittet av Mia Blomgrens påbörjade dokumentärprojekt Lischöping Stories. Programmet är gjort 2019. Musiken i programmet är komponerad av Adam Hagstrand & Petter Winnberg.
2019-05-29
Länk till avsnitt

Lischöping Stories: Drömsmurfen

När Sara förlorade sin mamma blev hon hardcore-realist. För Sara ser saker som de är och inte vad hon vill att de ska vara. Så Sara tar dagen som den kommer och någon drömmare det är hon inte.

Jag låter deprimerad säger Sara när Mia spelar upp den intervju hon gjorde med Sara för tre år sedan då de träffades för första gången. Då var Sara djupt inne i sorgen efter att hennes mamma gått bort i bröst-cancer. Nu, mitt under intervjun tre år senare får Sara plötsligt ett sms från sin pappa Christer som vaknat till från en tupplur i rummet bredvid. Mia går ut för att hälsa och får då till sin stora förvåning se fyra vitrin-skåp fyllda med smurfar. Det finns en smurf som heter Drömsmurfen, berättar Christer, men den är nedpackad just nu. Möt Sara och hennes pappa Christer och några av smurfarna i bostadsområdet Drömstan i det andra avsnittet av Mia Blomgrens påbörjade dokumentärprojekt Lischöping Stories. Programmet är gjort 2019. Musiken i programmet är komponerad av Adam Hagstrand & Petter Winnberg.
2019-05-22
Länk till avsnitt

Lischöping Stories: Drömstan

Barakat är en av de människor som Mia Blomgren möter på sin vandring genom bostadsområdet Drömstan i Lidköping. För det var här som Mia tillbringade sin barndoms somrar och nu är hon tillbaka igen.

Mia går runt i Drömstan med sin bandspelare och ett foto taget runt 1975. På bilden står hon och hänger mot en klätterställning och i bakgrunden ser man ett av trevåningshusen i arbetarklass-området Drömstan där Mias farmor och farfar Ing-Britt och Ruben bodde. Det är härifrån Mia har sina allra första minnen av Lidköping eller Lischöping som det heter på västgötska. Jag är uppvuxen här i Drömstan säger Sandra när Mia ringer på, och här bor typ hela min familj. Drömstan är en plats jag trivs på och ja, jag lever min dröm. Men när Mia frågar om hon kanske ändå har någon dröm kvar så svarar Sandra att ja, det har hon. Möt Barakat, Ingrid och Sandra, några av invånarna i Drömstan i det första avsnittet av Mia Blomgrens påbörjade dokumentärprojekt Lischöping Stories. Programmet är gjort 2019. Musiken i programmet är komponerad av Adam Hagstrand & Petter Winnberg.
2019-05-15
Länk till avsnitt

Min spegel: Christoffer, jävla mobboffer

När Christoffer tittar sig i spegeln ser han en ung man som är mobbad. Mobbningen började dag ett i skolan och fortsatte på jobbet. Det är först nu han fått en arbetskamrat som visar ömsesidig respekt.

Jag stack väl ut från mängden kanske. Jag tror helt enkelt att andra människor anser att man är konstig och annorlunda och då är det nästan fritt fram att behandla en illa, säger Christoffer. Christoffer är 27 år och en så kallad nörd vars största intresse är att spela tv-spel och åka motorcykel. Han kan sitta och läsa om grejor i timmar och tror att andra tycker att han är tråkig. De kompisar han har är de han gejmar med online. De är också mobbade och utan dem tror Christoffer inte att han skulle överlevt. Möt Christoffer i serien Min spegel - De mobbade där Mia Blomgren pratar med människor om hur de påverkats av mobbning. Denna serie ingår i Mias pågående dokumentärprojekt Min spegel. -Aftonbladet 2016: "Min spegel heter programserien, och liksom många av Mia Blomgrens uppmärksammade radiodokumentärer är den lite lös i kanterna. "Vad ser du i spegeln?" frågar Blomgren och så vindlar samtalet iväg - och på något sätt blir det fängslande."   Musiken i programmet är komponerad av Adam Hagstrand. Hit kan du vända dig om du behöver hjälp: OMM - Organisationen mot mobbning Friends - Tillsammans mot mobbning [email protected]
2018-10-31
Länk till avsnitt

Min spegel: Inte ska väl vuxna mobba vuxna?

Rigmor blev mobbad på sin arbetsplats. Hennes mer introverta personlighet passade inte gruppens krav på småprat. Att vara kreativ men udda var inte uppskattat så Rigmor fick sluta arbetet hon älskade.

Det som är svårt med mobbning är att folk vill inte att det ska finnas. Att vuxna mobbar varandra det vill man helst sopa under mattan för man ska ju vara vuxen nog att inte mobba en annan människa svarar Rigmor på frågan om varför det verkar så svårt att lösa mobbning på arbetsplatser.   Björn som också blev mobbad på sin arbetsplats funderar efter nederlaget på om det kan vara gruppens sätt att sålla bort den som kanske inte skulle ha varit där i första hand? Möt Rigmor och Björn i serien Min spegel - De mobbade där Mia Blomgren pratar med människor om hur de påverkats av mobbning. Denna serie ingår i Mias pågående dokumentärprojekt Min spegel. -Aftonbladet 2016: "Min spegel heter programserien, och liksom många av Mia Blomgrens uppmärksammade radiodokumentärer är den lite lös i kanterna. "Vad ser du i spegeln?" frågar Blomgren och så vindlar samtalet iväg - och på något sätt blir det fängslande." Musiken i programmet är komponerad av Adam Hagstrand. Hit kan du vända dig om du behöver hjälp: OMM - Organisationen mot mobbning Friends - Tillsammans mot mobbning [email protected]
2018-10-24
Länk till avsnitt

Min spegel: Jag knäckte näsan på min mobbare

En dag fick Carina nog och slog tillbaka. Men mobbningen som barn har ändå format hela hennes liv och det som hände är svårt att glömma. Men svårast av allt är ändå att våga lita på en annan människa.

Jag har inga riktigt nära vänner för jag har inte vågat släppa människor inpå livet, säger Carina när Mia ringer upp för att prata om brevet Carina skrivit till henne. Man börjar förakta sig själv när man blir mobbad, fortsätter Carina. I Min spegel De mobbade pratar Mia Blomgren med människor om hur man påverkas av att ha varit mobbade. Och vad tror folk själva är anledningen till mobbningen?   Efter programmen Min spegel - De ensamma, berättar Mia, så fick jag mycket respons från lyssnarna och i var och vartannat mail så såg jag återigen kombinationen ensamhet och mobbning. Så jag började som vanligt ringa upp folk som skrivit och även om jag naturligtvis vet hur förödande det är för människor att ha blivit utsatta för mobbning så kanske jag ändå inte hade förstått det till fullo. Mobbning kan knäcka en människa för livet och få förödande konsekvenser. Och ofta står vi helt handfallna för det när det händer. Så jag började fundera på mobbningens mekanismer och varför det verkar vara så svårt att göra något åt mobbning? Det verkar finnas en motsättning mellan individen och gruppen som jag ville utforska i samtalen med lyssnarna.  Möt Carina, Ellinor och Björn i serien Min spegel - De mobbade som ingår i Mia Blomgrens pågående dokumentärprojekt Min spegel. Aftonbladet 2016: "Min spegel heter programserien, och liksom många av Mia Blomgrens uppmärksammade radiodokumentärer är den lite lös i kanterna. "Vad ser du i spegeln?" frågar Blomgren och så vindlar samtalet iväg - och på något sätt blir det fängslande."   Musiken i programmet är komponerad av Adam Hagstrand. Hit kan du vända dig om du behöver hjälp: OMM - Organisationen mot mobbning Friends - Tillsammans mot mobbning [email protected]
2018-10-17
Länk till avsnitt

Del 3/3. Att mista ett barn: 17 år senare

Mia träffade Familjen Törnwall första gången år 2001. Då hade det gått två år sedan Kerstin och Björn mist sin son Filip och Alexander sin lille-bror. Nu gör Mia återigen ett besök hemma hos familjen.

Vi hade ju Filip i åtta år och nu har det gått så lång tid som vi inte har haft Filip och ändå lever han med oss varje dag, berättar pappa Björn. Det är ett konstigt perspektiv att tänka på. Att så blev vårt liv. Jag tror att livet är ödesbestämt och att man får den tid man får, säger mamma Kerstin, och jag måste också tro att vi träffas igen för annars funkar det nog inte. När Mia träffade familjen Törnwall i radhuset i Hisings Backa första gången låg Alice i Kerstins mage. Nu är Alice 17 år och funderar på hur hon, som aldrig träffade Filip, ändå har blivit påverkad av att familjen mist ett barn. Filips storebror Alexander förstår att folk gärna vill tro att man blir starkare av saker som inte dödar en. Men han vet nu att det är ren bullshit. Man blir skadad och så läker man så gott det går och sedan får man leva med det. Möt Kerstin, Björn, Alice, Alexander och hans son Theo, i det tredje programmet i en serie där Mia Blomgren återser människor hon mött under årens lopp. Programmet är gjort 2018 av Mia Blomgren. [email protected]
2018-08-08
Länk till avsnitt

Del 2/3. 34 rum och kök: 25 år senare

Första gången Mia träffade Greve Carl Bonde var för 25 år sedan. Nu är hon tillbaka igen på Hörningsholms slott för att se hur den nu 71-årige Carl och hans fru Caroline har haft det sedan sist.

Det är en obehaglig spegelbild av att man har blivit äldre, svarar Greven när Mia frågar vad han tänker om alla de år som gått sedan de sågs första gången. Men jag inbillar mig ju fortfarande att jag är 46 år. Möt Carl Bonde i ett samtal om hur det är att tillhöra överklassen, att återförenas med sin far på gamla dagar och tips på hur man får ett långt äktenskap.  Hör också hans fru Caroline och hennes aldrig sinande ilska över den svenska avundsjukan i det andra programmet i en serie där Mia Blomgren återser människor hon mött under årens lopp. Programmet är gjort 2018 av Mia Blomgren. [email protected]
2018-08-01
Länk till avsnitt

Del 1/3. De ensamma: 1 år senare

När Mia messar Jesper om något hänt under året sedan han var med i hennes serie om ensamhet så svarar han direkt ja. För Jesper tog kontakt med Micke som också var med och nu har de blivit kompisar.

Det är lite konstigt att tänka att så mycket kan hända på så kort tid, säger Jesper när han återser Mia. För Micke har blivit den storebror jag aldrig haft. När jag lyssnade på programmet med Jesper så kände jag att det här är någon jag skulle vilja prata med för vi har gemensamma erfarenheter, berättar Micke. Så när Jesper tog kontakt med mig så tänkte jag att vad bra att han tog första steget.  Det var många lyssnare som hörde av sig till Mia efter serien Min spegel De ensamma och bad henne hälsa till både Micke och Jesper att de inte var ensamma om att vara ensamma. Möt Jesper och Micke i det första programmet i en serie där Mia Blomgren återser människor hon mött under årens lopp. I år är det 25 år sedan jag började arbeta som reporter på Sveriges Radio P1, berättar Mia. Under den tiden har jag träffat hundratals människor som berättat om sina liv och öden. Ibland måste jag bara få gå tillbaka och se hur de har det och vad som hänt sedan vi sågs sist. Dessutom är jag besatt av ämnet tid och ju äldre jag blir desto svårare har jag att greppa hur fort tiden och livet faktiskt går. Då är det bra att återse människor och inse att så är fallet för de flesta av oss. Programmet är gjort 2018 av Mia Blomgren. [email protected]
2018-07-25
Länk till avsnitt

Del 6/6. Akademikerjävlar: Bubblorna skapar klasshat

Therese är hårfrisörska men har börjat plugga för att inte bli utsliten som sina föräldrar. Efter sju års småprat med de högre klasserna drar hon slutsatsen att klassamhället alltid kommer att finnas.

Jag känner ju att de känner att vi inte är på samma nivå, svarar Terese, när Mia Blomgren frågar om hon varit utsatt för klasshat någon gång. Det var när jag fick en sten i huvudet under en fotbollsmatch i förorten som jag upptäckte att det finns något som heter klasshat berättar Benjamin som placerar sig själv i den övre medelklassen. Man lever ju i sin bubbla och om man inte pratar med varandra så blir det ju som om man nästan skapar ett omedvetet hat. Jag har kompisar som är flyktingar, hantverkare och grevar och det är ju är möten med människor från olika delar av samhället som gör livet värt att leva säger Samuel som tycker att klassbegreppet är omodernt. Matilda å sin sida svarar direkt att hon kommer från kulturell medelklass och hon tror att det är något djupt mänskligt i att söka sig till människor man kan identifiera sig med. Möt Matilda, Benjamin, Samuel och Therese, i serien Akademikerjävlar Uppföljningen av Mia Blomgren där hon pratar med människor från olika samhällsgrupper om deras erfarenhet av klasshat. Programmet är gjort 2018 av Mia Blomgren. [email protected]
2018-05-30
Länk till avsnitt

Del 5/6. Akademikerjävlar: Jag är utsatt för klasshat

Sara är akademiker och hon bor i ett arbetarklassområde. Men efter tjugo år börjar hon få nog av sina grannar och funderar på att flytta. Sara känner nämligen att hon blir utsatt för klasshat.

Mina grannar består till stor del av hantverkare och undersköterskor och jag har den största respekt för deras arbete men bara för att jag 600 högskolepoäng så betyder det inte att jag är rik säger Sara. Så varför måste de ge sig på mig av alla människor?   Möt Sara i ett samtal om klass-krockar, en tendens till snobberi och insikten om att det oftast inte är ens fel att två träter. I Akademikerjävlar Uppföljningen pratar Mia Blomgren med människor från olika samhällsgrupper om deras erfarenhet av klasshat. Programmet är gjort 2018 av Mia Blomgren. [email protected]
2018-05-23
Länk till avsnitt

Del 4/6. Akademikerjävlar: Jag kan känna klasshat

När arbetarkillen Lars undervisade på universitetet kallades han plump av en elev från övre medelklassen vilket gjorde honom rejält förbannad. Möt Lars och andra i uppföljningen av Akademikerjävlar.

Jag försöker att göra upp med mitt eget klassförakt, säger studenten Filippa när Mia ringer upp. Min artikel Pöbelföraktet i studentbubblan, som tog upp dina radio-program om klass var förra årets mest lästa krönika i tidningen Lundagård. Jag tror att anledningen till det var att studenter här i Lund kände igen sig. Jag och andra här har nämligen en tendens att se ner på människor som inte pluggar eller tar tag i sina liv på det sätt som vi anser vara rätt och riktigt. När jag hade hört dina program så började jag fundera på vilken klass jag själv tillhör, berättar Lena. Och jag kom fram till att jag och min man tillhör de lägre klasserna om man ser till våra utbildningar. Men jag är duktig på mycket, smart och intelligent och det ska fan ingen komma och sätta sig på. Möt Lena, Filippa och Lars i det första programmet i serien Akademikerjävlar Uppföljningen där Mia Blomgren tar kontakt med människor som hörde av sig till henne efter programserierna Akademikerjävlar som i sin tur är en fortsättning på Dom kallar oss white trash. I flera år har jag hållit på med ett programbygge som går under arbetsnamnet Klasskampen, berättar Mia. Det har nu blivit sammanlagt 12 program där människor från alla samhällsklasser funderar kring klassresor, klasstillhörighet och hur andra ser på dem. I min nya serie följer jag återigen upp lyssnarnas funderingar och ämnet är klasshat. Programmet är gjort 2018 av Mia Blomgren. [email protected]
2018-05-16
Länk till avsnitt

Min spegel: Det fulaste ordet i svenskan är ensamhet

När Jesper öppnar dörren för Mia är hon den andra personen som kommer in i hans hem på 10 år. För högstadieläraren Jespers utbrändhet gjorde honom så ensam att han en dag levde i total isolering.

Jag brukar säga det att det fulaste ordet i svenskan är ensamhet. Och det vackraste är tillsammans. Och när jag tittar mig i spegeln så ser jag bara en person. Orden kommer från 42-årige Jesper som nu är på god väg att återhämta sig från sin depression. Men när det var som allra värst så levde Jesper i en ensam misär. För Mia visar han foton på hur det såg ut i lägenheten; vardagsrummet var översållat med kläder, pizzakartonger och annat skräp och i badrummet hade Jesper trampat upp en gång fram till duschen. För hygienen var viktig. Att vara hel och ren och visa upp en mask att allt var okej. För det var ingen som visste hur ensam han var. Och det var ingen som frågade heller. Möt Jesper i det andra programmet i Min spegel - De ensamma som är femte delen i Mias dokumentärprojekt Min spegel. - Aftonbladet 2016: "Min spegel heter programserien, och liksom många av Mia Blomgrens uppmärksammade radiodokumentärer är den lite lös i kanterna. "Vad ser du i spegeln?" frågar Blomgren och så vindlar samtalet iväg - och på något sätt blir det fängslande." Riksteatern skriver just nu en pjäs för högstadieelever med inspiration från Mias program och pjäsen har premiär 2018. Musiken i programmet är komponerad av Adam Hagstrand. [email protected]
2017-10-04
Länk till avsnitt

Min spegel: Ensam kan man vara också när man är två

När Maria och Tobbe tittar sig i spegeln ser de en tvåsamhet som inte alltid är ett botmedel mot ensamhet. Men Micke som är singel vill dela sitt liv med någon för att slippa känna sig så ensam.

Jag bävar för stunden när jag ska sätta nyckeln i låset och komma hem till ensamheten, säger Micke. Den tiden jag är ensam gör jag ingenting med mitt liv. Det är meningslöst att bara vara jag. Men när Mia pratar med paret Maria och Tobbe så är det egentid som står högst på listan och vetskapen om att man inte kan trolla bort sina känslor av ensamhet i en relation. Möt Micke, Maria och Tobbe i det andra programmet i Min spegel - De ensamma som är fjärde delen i Mias dokumentärprojekt Min spegel. Riksteatern skriver just nu en pjäs för högstadieelever med inspiration från Mias program och pjäsen har premiär 2018. Musiken i programmet är komponerad av Adam Hagstrand. [email protected]
2017-10-04
Länk till avsnitt

Min spegel: Ensamhet är att känna sig bortvald

När Maja tittar sig i spegeln ser hon en ensam människa. Men också en ung tjej som alltid fått höra att hon är vacker. Martin blev mobbad för sina utstående öron och gick sedan in i ensamheten.

Ärligt talat så känns det som om mitt inre och mitt yttre är två helt separata saker säger Maja när Mia ber henne att berätta vad hon känner inför sin egen spegelbild.  Jag är blyg och har varit mycket ensam och då blir det mycket tid över till att titta sig i spegeln. I Min spegel De ensamma pratar Mia Blomgren med människor om deras upplevelser av ensamhet.   Jag får en del mail av lyssnarna där de berättar eller kanske mer hintar om att de känner sig ensamma säger Mia, och det handlar alltså om unga människor och människor mitt i livet. Så jag började prata med folk om det här och det som snabbt slog mig var hur ofattbart stigmatiserat det är att prata om att man känner sig ensam. Och det gjorde det ju naturligtvis extra intressant att nysta i. Möt Maja och Martin i det första programmet i Min spegel - De ensamma där Mia ber människor att berätta vad de känner inför sin egen spegelbild. Detta är också den tredje delen i Mias dokumentärprojekt Min spegel.  Aftonbladet 2016: "Min spegel heter programserien, och liksom många av Mia Blomgrens uppmärksammade radiodokumentärer är den lite lös i kanterna. "Vad ser du i spegeln?" frågar Blomgren och så vindlar samtalet iväg - och på något sätt blir det fängslande." Riksteatern skriver just nu en pjäs för högstadieelever med inspiration från Mias program och pjäsen har premiär 2018. Musiken i programmet är komponerad av Adam Hagstrand. [email protected]
2017-09-27
Länk till avsnitt

Del 3/3. Det är biologin som spökar: Varför är biologi så tabu?

Nikita minns när hon som liten pojke stod framför spegeln och jämförde sin kropp med sin systers och undrade varför inte också hon var en biologisk flicka.

Nikita skrev ett brev till Mia: Hej Mia. Jag skriver för att jag precis har lyssnat klart på den sista delen av Duktiga pojkar och misslyckade män. Jag tycker att min erfarenhet, transerfarenheten är viktig, speciellt i den här typen av ämnen som kommit upp i programmen som ju handlat om könsroller, feminism, vad är en man och sådana saker. Det är ju så att transpersoner ofta bara brukar föras över till någon sorts konstruktionistisk diskussion, alltså att könet bara skulle vara en social konstruktion, att man inte föds till kvinna eller man utan man blir det. Men för mig så handlar det om, att mitt kött längtar efter en annan kropp, Och sorgen i det. Alltså, fysiskt, inte bara psykiskt, för det gör ont. Och om det bara hade handlat om att känna sig feminin, eller maskulin, hade ju diagnosen inte varit nödvändig, eller hur? Och där är den ofta föraktade biologin väldigt viktig. Möt Nikita i det tredje programmet i Mia Blomgrens serie Det är biologin som spökar där hon pratar med lyssnare om vad det är att vara man eller kvinna och varför biologi har blivit ett tabu när vi pratar om manligt och kvinnligt? Det här en uppföljning på Mias serie Duktiga pojkar och misslyckade män och ingår den evigt pågående programserien Könstrubbel. Maila gärna till Mia: [email protected]
2017-07-26
Länk till avsnitt

Del 2/3. Det är biologin som spökar: Mjukisman eller alfahanne?

Anna kallar sig själv för pojkflicka och är gift med en man som är både alfahanne och mjukisman. Lars-Anders å sin sida blev så förvirrad i sin velourdräkt att han höll på att ta livet av sig.

När älgtjuren Tur tappar hornen tar honorna över i hagen, berättar älgskötaren Sara som tycker att det är knepigt det här med vad som är kvinnligt och manligt. Nu blev det dags för älgtjuren att göra entré i mina program om könsroller, säger Mia. För flera lyssnare, inklusive snickaren Erik som jag ringer upp i första programmet, nämner av någon anledning just älgtjuren när vi pratar om det faktum att både män och kvinnor är djur. Möt lyssnarna Anna, Sara och Lars-Anders och en och annan älg i det andra programmet i Mia Blomgrens serie Det är biologin som spökar om vad det är att vara man eller kvinna och varför biologi har blivit ett tabu när vi pratar om manligt och kvinnligt? Det här en uppföljning på Mias serie Duktiga pojkar och misslyckade män och ingår den evigt pågående programserien Könstrubbel. Maila gärna till Mia: [email protected]
2017-07-26
Länk till avsnitt

Del 1/3. Det är biologin som spökar

Snickaren Erik är medveten om att kvinnor tänder på att han är hantverkare. Och han tycker att det är helt okej att bli objektifierad som man men önskar att kvinnor själva var medvetna om det.

Det biologiska resonemanget är lite nervöst att prata om, säger 24-årige feministen Oskar till Mia när hon ringer upp. Framförallt för att det går emot den här idén om att män och kvinnor är lika skapta och att könet är en social konstruktion, fortsätter Oskar. Lyssnaren Ulla berättar att hon är elak mot sin man och funderar på om kvinnor har fått andra biologiska egenskaper än muskler för att kunna visa styrka. I Det är biologin som spökar tar Mia Blomgren kontakt med några av alla de lyssnare som skrev till henne efter programserien Duktiga pojkar och misslyckade män om män och prestation. Det ordet som poppade upp den här gången i mailhögen var ordet biologi, säger Mia. En kvinna som heter Johanna skrev att Det skulle kunna vara så att det är biologin som spökar när man är ute och letar efter Alfa-hannar. Möt Oscar, Erik och Ulla i det första programmet i serien Det är biologin som spökar av Mia Blomgren där hon pratar med lyssnare om vad det är att vara man eller kvinna och varför biologi har blivit ett tabu när vi pratar om manligt och kvinnligt? Det här en uppföljning på Mias serie Duktiga pojkar och misslyckade män och ingår den evigt pågående programserien Könstrubbel. Maila gärna till Mia: [email protected]
2017-07-26
Länk till avsnitt

Del 3/6. Akademikerjävlar: Man kan vara smart även utan utbildning

Hur är det att komma till kultureliten när man är från arbetarklassen? Och varför tycker en del akademiker att man gift ner sig om man är ihop med någon som jobbar inom hemvården?

Det är klart att det finns akademikerjävlar! säger Lotta Sjöberg när Mia ringer upp och vill prata om det brev hon fick av Lotta efter programserien Dom kallar oss white trash. Nu tillhör jag kultureliten men ursprungligen så kommer jag från finsk arbetarklass. Och jag kan förstå den ilska och frustration som finns kring att det är akademikerjävlar som har makten, ordet och självförtroendet.  Jag bara satt och gapade berättar akademikern Janne för Mia när han minns tillbaka på hur en av hans arbetskamrater en gång sa till honom att han hade gift ner sig. Jag frågade vad han menade, fortsätter Janne, och då kom det lite halvkvävt att hemtjänsten ju är lite white trash. Möt Lotta och Janne i det tredje programmet i serien Akademikerjävlar av Mia Blomgren där hon pratar med akademiker om klassresor, klassförakt och strävan efter det perfekta livet. Det här en ännu en uppföljning på Mias serie Dom kallar oss white trash. Maila gärna till Mia: [email protected]
2017-06-21
Länk till avsnitt

Del 2/6. Akademikerjävlar: Ursäkta jag pratar dialekt

Varför slutar man att prata dialekt när man kommer till universitetet? Och vad är bäst, att låtsas att man är tolerant eller att stå för att man inte är det?

Folk har en bild av sig som så himla goda och intelligenta just för att dom läser, säger 20-åriga Tova som kommer från en akademikerfamilj och nu pluggar Internationella relationer på Stockholms Universitet. Nadja läser spanska och pendlar mellan Stockholm och Arboga. Hon vill helst inte att det ska höras på hennes dialekt att hon nu bor i en småstad men vet om att alltför mycket anpassning inte heller är bra. För vad händer med småstadsbornas erfarenheter om man låtsas vara storstadsbo när man börjar på universitetet? Möt några universitetsstuderande i det andra programmet i serien Akademikerjävlar av Mia Blomgren där hon pratar med akademiker om klassresor, klassförakt och strävan efter det perfekta livet. Det här en ännu en uppföljning på Mias serie Dom kallar oss white trash. Maila gärna till Mia: [email protected]
2017-06-07
Länk till avsnitt

Del 1/6. Akademikerjävlar: Vd:n som fick sig en tankeställare

Hur kan det komma sig att man börjar tro att man inte bara är smartare utan också godare för att man har en hög utbildning? Och varför säger vi att högutbildade är mer toleranta än lågutbildade?

Det har nog hänt att jag sagt jävla arbetare när jag suttit i bilkön till jobbet, säger Pär, och det är ju sådant som jag har tid att tänka på nu när jag blivit förtidspensionerad från VD-jobbet på grund av Parkinsons sjukdom. Hur kunde jag tro att jag var lite för mer bara för att jag levde det goda livet?  I Akademikerjävlar fortsätter Mia Blomgren ta kontakt med människor som hörde av sig till henne efter programserien Dom kallar oss white trash. Det jag funderat länge och mycket på, säger Mia, är varför det är okej att se ner på lågutbildade människor. Genom åren har jag fått många mail från lyssnare från underklassen och arbetarklassen som är mer än trötta på dessa attityder. Men jag får också mycket respons från högutbildade från alla politiska läger som säger att de trott att de är toleranta fastän de nu inser att de ser ner på den klass som de i många fall själva kommer ifrån. Möt Pär i det första programmet i serien Akademikerjävlar av Mia Blomgren där hon pratar med akademiker om klassresor, klassförakt och strävan efter det perfekta livet. Det här en ännu en uppföljning på Mias serie Dom kallar oss white trash. Maila gärna till Mia: [email protected]
2017-05-31
Länk till avsnitt

Del 2/6. Dom kallar oss white trash: Jag har blivit kallad white trash

"Jag vet inte hur många gånger man har kallat mig white trash", säger Therese som är nyinflyttad till ett av de mest white trash-täta områdena i Sverige det är verkligen ett uttryck jag hatar!"

I det andra programmet i Mia Blomgrens serie Dom kallar oss White Trash möter ni 30-åriga Therese. Hon är på väg att köpa läsk och cigaretter när Mia Blomgren stannar henne för att fråga om hon har hört uttrycket white trash någon gång? Det har hon. Otaliga gånger. Redan som liten flicka på skolgården i den lilla orten Hallstahammar fick Therese höra att hon var både white trash och bidragssnigel. Då var hennes mamma sjukskriven och hennes pappa hade fått sparken från arbetet. Idag kan Therese räta på ryggen och skäms inte för vare sig sitt ursprung eller att hon gillar pommes frites-krydda och prydnadssaker i bokhyllan. Det här programmet sändes första gången 2012. Onsdag 31 maj 2017 börjar Mias nya serie i tre delar "Akademikerjävlar".   [email protected]
2017-05-24
Länk till avsnitt

Del 1/6. Dom kallar oss White trash: Vi kallar oss ju inte själva White trash

Dom kallar oss white trash, säger Lasse som bor på en plats som på nätet pekas ut som ett av de mest white trash-täta områdena i Sverige. Men det är ju ingenting vi kallar oss själva, avslutar han.

Lasse är kompis med Kent och Kent. Varje dag möts de i inomhus-centrumet för att kolla läget och snacka med Flamman, Åke, Rödbetan och de andra grabbarna. Lasse som är akademiker och konstnär. Den ena Kent har det gemensamma smeknamnet ZZ Top, på grund av det långa vita håret och skägget. Och på Åkes t-shirt står det att Livet är ingenting för amatörer. Den andra Kent har jobbat som lastbilschaufför men är nu sjukpensionär. I fyra månader har Kent  lyckats vara nykter trots att han förlorade sin fru för mindre än ett år sedan.  Det här är det första programmet i Mia Blomgrens serie Dom kallar oss white trash. Programmet sändes första gången 2012. 
2017-05-17
Länk till avsnitt

Del 4/4. Svenska sjömän: Lyssnarnas reaktioner

Hundratals lyssnare mailade Mia Blomgren efter serien Svenska sjömän. Nu ringer hon upp några av de för att bland annat prata om vårt behov av frihet.

Jag tampas med vardagen säger sjömannen Stefan när Mia ringer upp. Han gick i land för att kunna vara med sin dotter Linda men insåg att Svenssonlivet är en utmaning. Anton som är student, kände igen sig i kapten Vera från sjömansserien när hon berättade om att hon alltid känt sig annorlunda. För Anton har aldrig förstått vad det är kollegorna skrattar åt på lunchen. Joakim skrev till Mia för att han kände igen sig i den gamle sjömannen Nisses berättelse om sitt starka frihetsbehov. En längtan som slutligen fick Joakim att avsluta sitt destruktiva äktenskap efter 19 år. Möt dessa lyssnare och några till i Mia Blomgrens kontaktprogram som är en fortsättning på serien Svenska sjömän. [email protected]
2017-02-08
Länk till avsnitt

Del 3/4. Svenska sjömän: Gay och glad på Amerikabåten

38 gånger har Ingwar åkt genom Panamakanalen medan hans man Rolf seglat där åtta gånger. Ingwar och Rolf träffades för första gången för 55 år sedan på Amerikalinjen och sedan dess är de ett par.

Det var en hel del homosexuella män som arbetade inom intendenturen på amerikalinjens båtar. För livet ombord var helt enkelt friare och betydligt roligare än i land. Rolf valde sjömanslivet för att han ville åka bort från sitt gamla liv medan Ingwar mer åkte till någonting. För som 16-åring började Ingwar arbeta på en kolpråm för att komma ut i världen för att se det han läst om i historieböckerna. Men efter ett tag sadlade han om till präst där han fick stor användning för den tolerans han fått med sig från livet på sjön. Möt Ingwar och Rolf i det tredje programmet i Mia Blomgrens serie Svenska sjömän. Maila gärna Mia: [email protected]
2017-02-01
Länk till avsnitt

Del 2/4. Svenska sjömän: Ibland mulnar Kapten Sol

Två gånger har Vera styrt genom Panamakanalen. Hon kallar sig själv ibland för Kapten Sol. Men när hon får frågan av män om hur många gånger hon gått på grund blir hon Kapten Moln.

När Veronica Schultz, eller Vera som hon kallas, har bossat över stora besättningar utomlands så har hon aldrig haft problem med att få respekt som kapten. Men av någon anledning så ifrågasätter folk här hemma att hon valt livet till sjöss. Veronica som idag är 57 år har haft de flesta arbetsuppgifter man kan ha på en båt. Men när hon var 32 år bestämde hon sig för att gå sjöbefälsskolan i Kalmar. Vera har varit med om en hel del motgångar i livet och egentligen har hon alltid känt sig annorlunda. Men det var också det som gjorde att hon en gång bestämde sig för att bli sjöman. Möt Vera i det andra programmet i Mia Blomgrens serie Svenska sjömän. Maila gärna till Mia: [email protected]
2017-01-25
Länk till avsnitt

Del 1/4. Svenska sjömän: Den otatuerade sjömannen

En gång har 29-årige Rasmus seglat och styrt genom Panamakanalen. Han tillhör en ny generation sjömän där ordet frihet står för ledigheten i land och han har inga planer på att tatuera sig.

Att vara sjöman idag, säger 29-årige Rasmus Blomqvist, betyder inte att du får se världen. Det finns det ingen tid för idag med tajta besättningar och tidspress. Men Rasmus älskar ändå sitt arbete och alla de utmaningar som kan dyka upp på ett stort fartyg som kan vara en veckas färd från närmsta fastland. Rasmus stora bekymmer är krisen för svensk sjöfart och att Sverige, som har EU:s längsta kust, är på väg att förlora den maritima kunskapen som är nödvändig för ett land som ju faktiskt är en ö. Idag är ju alla tatuerade också de som aldrig har pissat i saltvatten! utropar Billy Svensson när han och Mia träffas på Sjömanskyrkan i Göteborg, och så visar han henne sina klassiska sjömanstatueringar. Möt Rasmus och Billy i det första programmet i Mia Blomgrens serie Svenska sjömän. Maila gärna Mia: [email protected]
2017-01-18
Länk till avsnitt

Min spegel: Nog ser man att slutet närmar sig

Hur ofta tittar man sig egentligen i spegeln när man snart ska fylla 100 år? Vad är det första man tänker på när man ser sitt av åldern märkta ansikte?

Jag brukar inte spegla mig, säger 95-åriga Berit, och jag har egentligen aldrig funderat så mycket på om jag var snygg eller inte. Men nog ser man att slutet närmar sig. Evelina och Francesco kan inte sluta skratta när de ser sina gamla jag och Jan Olof, som har odlat mustasch för att dölja sina tänder, tycker att det är jökigt när folk tar sefies. (Jökigt betyder larvigt.) 98-åriga Git får en chock när hon tittar sig i spegeln och ser en rynkig gammal dam. Hon ångrar att hon ställde upp på intervjun, för spegeln säger Git, den ljuger aldrig. Folke som är 92 blir glad när folk gissar att han är 70 medan Jerzy, som brukade säga att han var ung och vacker numera bara är och. Möt dessa gamlingar i det andra programmet i Mia Blomgrens dokumentärprojekt Min spegel där Mia ber människor att berätta vad de känner inför sin egen spegelbild. Riksteatern skriver just nu en pjäs för högstadieelever med inspiration från Mias program och pjäsen har premiär 2018. Musiken i programmet är komponerad av Adam Hagstrand. [email protected]
2016-10-05
Länk till avsnitt

Min spegel: I mobilen har jag alltid spegeln med mig

Vad händer när man sätter en spegel i händerna på en ung pojke? Hur beskriver man sin spegelbild när man ännu inte vet vem man är eller vart man är på väg?

Jag är jag, säger 15-åriga Viktor. Så om jag tar en selfie, varför skulle jag vilja retuschera bort allt det som gör mig till den jag är? Det blir ju bara pinsamt sen när folk ser mig i verkligheten. Perya som är 14 år funderar på det faktum att vi i dag, när alla har en kamera i mobilen som vi vänder mot oss själva, alltid har en spegel med oss. När Adam, som beskriver sig som nörd, sitter lutad över mobilen är han orolig för att det ska synas att han tappar håret. Det första 13-åriga Elina ser när hon tittar sig i spegeln är att hon är tjock och tror att de flesta önskar att det var insidan som syntes istället. Elin å sin sida vet inte om det är en pojke eller flicka hon ser i spegeln och undrar om hon någonsin kommer att veta? Möt dessa unga människor i det första programmet i Mia Blomgrens dokumentärprojekt Min spegel där Mia ber människor att berätta vad de känner inför sin egen spegelbild. - Aftonbladet 2016: "Min spegel heter programserien, och liksom många av Mia Blomgrens uppmärksammade radiodokumentärer är den lite lös i kanterna. "Vad ser du i spegeln?" frågar Blomgren och så vindlar samtalet iväg - och på något sätt blir det fängslande." Riksteatern skriver just nu en pjäs för högstadieelever med inspiration från Mias program och pjäsen har premiär 2018. Musiken i programmet är komponerad av Adam Hagstrand. [email protected]
2016-09-28
Länk till avsnitt

Del 3/3. Livet är inte rättvist: Livets lotteri

Lena på SCB vet att livet inte är rättvist och att vi alla får vår beskärda del av den så kallade orättvisan. Så i slutändan kanske det blir rättvist ändå?

Jag började livet som idealist, säger statistiker Lena Bernhardtz som arbetar på Statistiska centralbyrån, men är nu realist och inser att man inte kan få allt. Jag tycker fortfarande att rättvisa är något att sträva efter men grundförutsättningen för livet är att vad som helst kan hända när som helst och i det finns ingen rättvisa eller orättvisa. Att leva är i sig en risk.Möt statistiker Lena Bernhardtz i ett samtal med Mia om hur orättvist det är att män tjänar mer än kvinnor samtidigt som kvinnor lever längre, det svenska rättvisepatoset, vem är det mest synd om-fenomenet och att vi kanske blandar ihop livet med samhället? Och så har vi det obestridbara faktum att det inte finns någon universell rättvisa.Det här är det tredje och sista programmet i Mia Blomgrens nya serie Livet är inte rättvist som är en fortsättning på serien Meningen med [email protected]  
2016-08-17
Länk till avsnitt

Del 2/3. Livet är inte rättvist: Det perfekta livet

Alex tror att han och andra unga idag har alldeles för höga förväntningar på livet. Trots att han vet att livet aldrig kan bli perfekt försöker han ändå.

Jag är idealist säger Amanda och ser livet som jag vill att det ska vara istället för som det är. Så jag försöker verkligen att vara så perfekt det bara går. Men för ansträngningen att försöka leva upp till denna orealistiska drömbild av sig själv betalar Amanda ett högt pris. Hawa och Emina som inte får välja vilken kille de vill bli kära i vet att man inte kan få allt i livet och kallar sig realister. Men när det gäller hur de vill framstå på sociala medier så är det perfektion som gäller. Sara blev realist när hennes älskade mamma dog och nu tar hon en dag i taget och uppskattar det hon har. Möt några av ungdomarna på De La Gardiegymnasiet i Lidköping i det andra programmet av tre i Mia Blomgrens nya serie Livet är inte rättvist som är en fortsättning på serien Meningen med livet. [email protected]
2016-08-16
Länk till avsnitt

Del 1/3. Livet är inte rättvist: Rättvisa är bara ett ord

Torbjörn som ofta blev svårt misshandlad som barn har under sitt liv stångat sig blodig mot begreppet rättvisa. För honom är det numera bara ett ord.

Jag är idealist, säger HP när Mia ringer upp. Men efter att de pratat ett tag inser han att det säger han bara för att det låter finare. I själva verket ser han nu livet efter sjukdomen mer som det är än som han vill att det ska vara. Helen å sin sida blev helt ställd när hon efter att ha fått ett funktionsnedsatt barn fick frågan om hon tyckte det var orättvist. För varför skulle det vara mer rättvist om någon annan fick det? Pauline som förlorat flera nära och kära till drogerna tror att vi skulle vinna på att se hur folk verkligen fungerar istället för att drömma om den perfekta människan.Möt dessa lyssnare och några till i det första programmet av tre i Mia Blomgrens nya serie Livet är inte rättvist som är en fortsättning på serien Meningen med [email protected]
2016-08-15
Länk till avsnitt

Del 3/3. Duktiga pojkar och misslyckade män: Prestation i sängkammaren

Andelen män som söker för bristande sexlust har ökat och det beror på att de är förlamade av rädsla för att misslyckas säger sexual-terapeuten Malin.

Det funkar ju inte om man känner prestation. Då får man ju Viklund direkt säger JP till Mia när hon ringer upp. Björn som har blivit singel efter 15 år har börjat titta på porr igen och blir minst sagt förvånad av hur prestationsinriktad den har blivit. Kent å sin sida har stängt av sin sexualitet efter att ha haft relationer med kvinnor som krävt för mycket i sänghalmen. Sexual-terapeuten Malin träffar många starka kvinnor som tappar lusten med sina mjukis-män och menar att vi har en naiv syn på sexualitet som är mer mångbottnad och komplicerad än vi kanske vill tillstå.Det här är det tredje och sista programmet i Mia Blomgrens nya serie Duktiga pojkar och misslyckade män som är en uppföljning av serien Män om patriarkatet. [email protected]
2016-05-18
Länk till avsnitt

Del 2/3. Duktiga pojkar och misslyckade män: Jag räknas inte som fullvärdig man

En man ska vara stark annars blir kvinnor arga säger Ante som blivit misshandlad av kvinnor trots att han är rörelsehindrad eller kanske just därför?

Jag vill bära och fixa och vara världens bästa man som kan ta hand om sin familj men jag kan inte utan jag måste be min assistent att göra det åt mig. Då säger tjejer jag varit tillsammans med att är det inte jag som gör det rent fysiskt så gills det inte. Så jag räknas inte som fullvärdig man ens i ett förhållande där partnern har valt mig. Det är 15 år sedan Mia träffade Ante första gången. När hon träffar Ante denna gång är det fjärde gången och sex år sedan sist då Ante har skrivit ett mail till Mia efter serien om Män om patriarkatet. Lyssna på ett samtal om att vara man och fysiskt svag. Om att ses som det tredje könet, inte man, inte kvinna utan funktionshindrad. Om kvinnors dubbelmoral vad det gäller synen på män. Och varför har kvinnor så svårt att medge att de vill ha starka män? Det här är det andra programmet av tre i Mia Blomgrens nya serie Duktiga pojkar och misslyckade män som är en uppföljning av serien Män om patriarkatet. [email protected]
2016-05-11
Länk till avsnitt

Del 1/3. Duktiga pojkar och misslyckade män

Män måste prestera, män måste vara bäst" säger Björn när Mia Blomgren ringer upp. Och män presterar för att imponera på kvinnor fortsätter han.

Janne är 160 centimeter lång och har fått hitta andra sätt att imponera på kvinnor. Hugo som är en duktig pojke har tröttnat på kravet att alltid lyckas. Kent som också skrev till Mia efter serien om Män och patriarkatet  säger att han är en misslyckad man som har gett upp hoppet om att hitta en kvinna som accepterar honom som den mjuke man han är. Möt dessa män och några till i det första programmet av tre i Mia Blomgrens nya serie Duktiga pojkar och misslyckade män som är en uppföljning av serien Män om [email protected]
2016-05-04
Länk till avsnitt

Del 4/4. Meningen med livet: Vad säger barnen?

11-årige Simon tycker att meningen med livet är att inte vara olycklig. För det blev han när han fick reda på att han kanske blir blind.

Meningen med livet är att ha kul, säger barnen på Kristinebergsskolan unisont då Mia ställer frågan. Det finns nog ingen gräns för hur kul det kan bli menar Gabriel även om han redan har börjat ana att livet har sina avigsidor. Lina största mål är att vara lycklig hela tiden och det blir hon genom att vara bäst. Men det är något hon är van vid som storasyster. Simon vill också vara lycklig, i alla fall inte olycklig, som han blev då han fick reda på att han har en obotlig ögonsjukdom. Så om det skulle vara så att han blir blind så vill han hinna se pyramiderna som han tror byggts av snälla utomjordingar. Hör några av barnen på Kristinebergsskolan i det fjärde och sista programmet i Mia Blomgrens sommarserie Meningen med livet? Ett program av Mia Blomgren
2015-12-30
Länk till avsnitt

Del 3/4. Meningen med livet: Nuet är allt vi kan vara säkra på

88-åriga Britta tänker ofta på meningen med livet. Det gör däremot inte den f d rörmokaren Arnold som Mia Blomgren möter utanför Coop.

Jag var hela 40 år då jag bröt mig loss från en religiös sekt för att jag själv ville hitta meningen med just mitt liv, berättar 88-åriga Britta då Mia kommer och hälsar på henne på äldreboendet i Kristineberg. - Nu vet jag att meningen är att försona sig med de människor som gjort en illa men även att leva i nuet så att man inte missar det som vi kallar livet. Det här är en mening som den före detta rörmokaren Arnold utanför Coop inte har funderat allt för mycket på under sina 70 år på jorden. När Mia säger att folk grubblar en hel del på denna fråga har han svårt att tro henne och berättar att inte ens när han blev påkörd andra gången tänkte han på meningen med livet. Det här är det tredje programmet av fyra i Mia Blomgrens sommarserie Meningen med livet? Brittas dikt "Nu" Nu speglar sommarängen himmelriket med liv och lust och ljuv musik I morgon bleknar bilden bort och mänskas liv är alltför kort Att famna nuet är att leva gråt och le den stund du fått Tro ej tiden är din herre Ögonblick är lyckans mått Ett program av Mia Blomgren
2015-12-23
Länk till avsnitt

Del 2/4. Meningen med livet: En stress-junkie ser tillbaka

Det var först när Ulrika fick en svår sjukdom som hon ställde sig frågan vad som är meningen med livet. Varför först då? undrar hon idag.

Jag funderade aldrig någonsin på meningen med livet innan jag blev sjuk, säger Ulrika och visar Mia sitt morfinplåster som hon nu alltid bär mot smärtan. Så nu när jag ser tillbaka på vilken stress-junkie jag var och vilka prioriteringar jag gjorde så undrar jag varför man i hela världen måste bli svårt sjuk innan man ställer sig denna fråga?! Hör samtalet med Ulrika som börjar utanför på gatan då Mia på sin vandring i de egna kvarter i Kristineberg haffar henne för att fråga vad som är meningen med livet? Det här är det andra programmet av fyra i Mia Blomgrens sommarserie Meningen med livet? Ett program av Mia Blomgren
2015-12-16
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.