Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Mental träning by Unestål

Mental träning by Unestål

Det här är podden för dig som är nyfiken och vill veta mer om mental träning! Hur kan mental träna förändra ditt liv, och vilka effekter ger det? Vi samtalar på ett enkelt och lättsamt sätt om vår erfarenhet av att få människor att må och prestera bättre men den mentala träningen. Behöver det vara krångligt eller kan det vara enkelt? Mental träning när den är som bäst, med extra allt direkt från pionjärerna Unestål. Vilka är vi? Elene Unestål, ägare av Unestål Education som tillsammans med sin make Lars-Eric pionjären inom mental träning tillsammans arbetat med mental träning i över 75 år. Malin Lake, som är samtalsparten, din röst i podden och ser till att våra lyssnares frågor tas upp till diskussion. Malin är coach, mental tränare och tidigare elitidrottare inom bl.a handboll. Gäster som kommer med olika vinklar inom mental träning. Så roligt att just du hittat hit till vår podd! Vi önskar dig god lyssning och hoppas du får tips och inspiration att använda i ditt liv.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

soundcloud.com/unestal-podcast

Avsnitt

26. Ett halvdussin praktikanter!

Det här avsnittet bubblar av ungdomlig entusiasm, livsglädje och 6 ungdomar, nämligen Uneståls praktikanter. Under 4 veckor har vi haft fullt hus med våra härliga praktikanter, som varit superengagerade, hjälpsamma och nyfikna på livet och vad vi håller på med. De har kopierat och fixat kurspärmar, bakat supergoa kakor till våra kurser, inventerat bokförråd, skapat filmer och lärt sig om mental träning och coaching. Dessa ungdomar går nu vår coachutbildning och kommer bli bland de yngsta diplomerade coacherna i världen. Vi får i detta avsnitt höra deras reflektioner på livet, om att vara ungdom i dagens samhälle, och vad de lärt under sin praktik. Länk till deras nyproducerade film: https://www.facebook.com/633344807/videos/pcb.10159318410859808/10159318394024808 Nytt avsnitt varje söndag - god lyssning! Vill du tipsa oss om ämnen eller ställa frågor är adressen - [email protected]
2021-03-07
Länk till avsnitt

25. I huvudet på en elitidrottare

I detta spännande avsnitt får ni äntligen möjlighet att lära känna vår doldis i podden, nämligen Malin Lake. Lars-Eric har en stor utmaning i detta avsnitt att intervjua Malin och lyfta fram den skattkista av kompetens, kärlek och hjälpsamhet hon har med sig i bagaget. Hittills i podden har vi bara fått nosa lite på Malin och hennes erfarenhet men nu var det dags. Vad sägs om medalj i friidrotts-SM, 50 landskamper i handboll, fotbollskarriär, tränaruppdrag, coach och föreläsare för att nämna några meriter. Imponerande! Hennes kärlek till bollen har varit ledstjärnan i livet och karriären, men sen hon lade karriären på hyllan är hennes mission att lyfta och utveckla människor med kost och motion. Vi får höra om Malins 50-åriga relation med mental träning, Lars-Eric och hur hon använt och använder mentala träningen i sitt liv. Vi är glada och stolta att ha Malin i vårt team av föreläsare och utbildare i vårt samarbete med Promas - bästa återhämtningskonceptet med massagefåtölj och mental träning. Nytt avsnitt varje söndag - god lyssning! Vill du tipsa oss om ämnen eller ställa frågor är adressen - [email protected]
2021-02-28
Länk till avsnitt

24. Konsten att fatta beslut!

Har du svårt att komma till skott och fatta beslut? Brukar du skjuta upp saker och ting? Detta spännande avsnitt är baserat på en lyssnarfråga om beslutsfattande, och avsnittet kretsar kring olika sätt att fatta beslut och vilka strategier som är värdefulla för att fatta bra beslut. Vi samtalar kring hur beslut fattas, om det är i system 1, 2 eller rent av i system 3 som Lars-Eric själv arbetat fram. Varför är vissa beslut viktigare än andra, och hur mycket energi kroppen gör av med genom att inte fatta beslut. Vi pratar om hur vi fattar alltid beslut med de förutsättningar vi har vid tillfället, och att vi alltid kan nytt beslut ifall det gamla inte funkar länge. Eller om konsekvenserna inte är värda priset. Ett helt avsnitt om beslut, beslut och beslut! Nytt avsnitt varje söndag ? god lyssning!
2021-02-21
Länk till avsnitt

23. Alla hjärtans dag . All you need is love!

I dagens avsnitt intervjuar Lars Eric Örebroprofilen Gunnar Turinger. En kreativ, nyfiken och mycket ödmjuk man som genom sitt öppna, kreativa och spontana tänkande har startat en rad projekt och drivit ett flertal rörelser med tanken inställd på vad ingen annan redan gör eller gjort. Vart finns det som ingen annan redan sålt eller erbjudit. Många gånger har folk skakat på huvudet och skrattat men bevisligen har segrarna varit betydligt fler än förlusterna. Det var långt in i hans liv som han förstod att han arbetat med mental träning och mentala målbilder men med en blick i backspegeln har han burit med sig förmågan att inte låsa sig vid rationellt tänkande eller redan etablerade modeller. Samtalen handlar i mycket om konsten av att se saker på ett nytt sätt och vikten av att ta sig fram i livet med ödmjukhet, kärlek och förnöjsamhet. Medskicket från idag (på Alla hjärtans dag, eller varför inte varje dag) är att se på din älskade som om det var första gången ni sågs med kärlek, nyfikenhet och medkänsla. Välkomna med på ett mycket varmt och underhållande avsnitt med Lars-Eric och Gunnar. Håll till godo!
2021-02-14
Länk till avsnitt

22. Vill du veta hur du kan bli bäst i världen?

I detta avsnitt intervjuar Lars-Eric en mycket spännande och erfaren mental tränare, coach och vän - nämligen Janne Alriksson. Janne har arbetat med mental träning i fyra decennier och hjälpt många till storslagna prestationer inom främst motorsport och arbetsliv. Många medaljer har Jannes klienter tagit med hjälp av den mentala träningen och med stöd av honom. Vi får höra om Jannes tekniker för att assistera Thed Björk till sina segrar inom sin gren. Du får tips om du själv kan arbeta med målfokusering, mentala rum och att hamna i flytet. Vi nosar på femstegsprogrammet och Jannes nio steg för ett gott ledarskap inom organisationer. Kort sagt - en spännande stund där du får med dig nycklar, tips och ideer som du själv kan använda i ditt liv. En förmån för oss alla att få ta del av Jannes enorma erfarenhet och kunskap - så håll till godo. Det går undan i knutarna i motorsport så håll fokus på målet och känslan. Nu kör vi! Har du frågor, vill ge oss feedback eller tipsa om innehåll i kommande poddar - mejla oss på [email protected] God lyssning - nytt avsnitt varje söndag!
2021-02-07
Länk till avsnitt

21. Funkar mental träning som stöd vid rädsla och oro?

I detta avsnitt resonerar Lars-Eric, Elene och Malin kring den oro o rädsla som pandemin skapar i världen just nu. Hur det skapas en kollektiv rädsla via media bl.a och hur mental träning kan fungera som komplement till den traditionella vården. Vi diskuterar om hur svårt det är att stå emot det negativa informationsflödet i dessa tider. Att försiktig, restriktiv är ett bättre förhållningssätt än rädd och orolig och hur du kan göra för att jobba med din inre hälsa. Lars-Eric ger sin syn på hur du kan hitta hitta nycklar till perspektiv och en inre trygghet i oroliga tider. I avsnittet får du också exempel på hur du använder mental träning för att bli rökfri, nå din idealvikt, och höja ditt immunförsvar. Elene presenterar sina mentala städmuppar som hon använder regelbundet för att hålla sitt immunförsvar i bästa skick. Här är länk till gratisprogrammet som presenteras i podden: https://www.unestaleducation.se/webshop/#!/Inre-&-Yttre-Trygghet/p/187279784/category=2833260 Har du frågor, vill ge oss feedback eller tipsa om innehåll i kommande poddar - mejla oss på [email protected] God lyssning - nytt avsnitt varje söndag!
2021-01-31
Länk till avsnitt

20. Går känslan att personlighetsutveckla?

Är känslor statiska eller dynamiska? Är du arg så är du arg? Inget att göra åt? K-faktorn är den fjärde faktorn i Uneståhl SMAK modell i vår metaforiska gräddtårta och denna vecka samtalar vi om känslan. Känslan med stort K. Att känslan är utvecklingsbar, men också att vi behöver förstå och acceptera alla känslor som kommer inom oss. Det viktiga är hur vi agerar på känslan, inte att den kommer. Vi samtalar om tekniker för hur vi kan ändra sinnestillståndet och därmed känslan. Elene berättar om sin egen pingvinteknik hon framgångsrikt använt på sina barn. I detta avsnitt presenterar Lars-Eric ytterligare en akronym, denna gång SMEK, som handlar om skillnader o likheter mellan sympati, medkänsla, empati och kärlek. Hur viktigt det är skilja på dessa. Vi talar om olika kärleksbegrepp, skillnaden mellan att vara ensam och känna sig ensam, och massa annat "känsligt" Alltså ett fullspäckat känsloinlägg denna gång kring K-faktorn. Har du frågor, vill ge oss feedback eller tipsa om innehåll i kommande poddar - mejla oss på [email protected] God lyssning - nytt avsnitt varje söndag!
2021-01-24
Länk till avsnitt

19. Ser du fram emot dina problem och utmaningar?

I detta avsnitt smaskar vi vidare på SMAK-liga tårtan bokstav A, nämligen ATTITYD. Mindset eller attityd till livet och det som sker som är viktigt för ett bra liv. Du får höra om hur du kan programmera din attityd, och ditt mindset och hur den mentala träningen påverkar attityden i den riktning du vill. Vi samtalar kring hur viktig mental tuffhetsträning är, hur vi i missriktad välvilja curlar våra barn i stället för att stärka dem inför livet. Lars-Eric berättar om en av sina akronymer denna gång POT, Positivism, Optimism och Tuffhetsträning och hur du kan använda dessa i din vardag. "Det är inte hur du har det - utan hur du tar det!" Det budskapet är inte alltid det lättaste att leva efter, men mental träning stärker du din motståndskraft dig så du är mer redo att anta problem som uppstår. Speciellt viktigt i dessa utmanande tider av utveckling på hög nivå. God lyssning - nytt avsnitt varje söndag
2021-01-17
Länk till avsnitt

18. Har du makten i ditt liv?

Släpar du fortfarande runt på dina gamla mål? Har du koll på din livsvision och syfte? Efter en julledighet skär vi nu en stor bit till av den smarriga SMAK-liga gräddtårtan i form av målbilden. Du får höra om hur du jobbar bäst med målbilden, men också värdet av visionen. Mål kan lätt bli stressande om de inte är kopplade till vision, meningsfullhet och syfte. I detta avsnitt går även vi igenom Uneståls målmetod, MAKTen där du kan mäta dina mål och aktiviteter mot för att skapa tändande och motiverande mål. Här får du tips till hur den mentala träningens MÅLBILD kan programmeras så att du verkligen når dina mål, och inte bara blir misslyckade nyårslöften. "Ordet omöjligt kan omöjligt användas om framtiden" Lars-Eric Uneståhl God lyssning - nytt avsnitt varje söndag!
2021-01-10
Länk till avsnitt

17. S som i självbild, självkänsla, självkännedom, självkärlek o massor av flera S

Är ditt självprat rättvist och snällt eller klankar du ofta ner på dig själv? Vad har Vikingalagen gemensamt med självbilden? I detta spännande avsnitt skär vi en stor bit till av den smarriga SMAK-liga gräddtårtan i form av självbilden. Lars-Eric berättar om alla ingående ingredienser i självbilden, där han radar upp ett helt pärlband av S som behövs för en god och rättvisande självbild. Den sammanhängande delen är mental träning. I detta avsnitt får vi höra pionjären Lars-Eric själv läsa upp sin Vikingalag som han skapade som motvikt till Jantelagen som ju tar upp att "vi inte ska tro att vi är nåt" Vikingalagen säger istället att vi är nåt och att vi är värdefulla! Vi önskar dig en god fridfull jul så hörs vi den 10 jan då vi smaskar vidare på tårtan, denna bit handlar om målbilden. Mums! God lyssning
2020-12-20
Länk till avsnitt

16. Smaken är som baken?

Lars-Eric har med sina SMAK faktorer sedan många år visat på att inre och yttre framgång hänger ihop. SMAK faktorerna - (självbild, målbild, attityd och känsla) är avgörande ingredienser i den mentala träningen. I detta avsnitt samtalar Lars-Eric, Elene och Malin om dessa hemliga ingredienser i denna mentala gräddtårta. I nästa avsnitt skär vi oss en stor bit och mumsar i oss S:et som i självbild. Så hur får jag en rättvis självbild? Låt dig väl smaka av bakverken! God lyssning - nytt avsnitt varje söndag!
2020-12-13
Länk till avsnitt

15. Hur bygger vi starka barn och ungdomar med god självbild?

I detta avsnitt diskuterar Malin och Elene kring barn- och ungdomars mentala hälsa. Vi upplever att vi ser fler och fler stressade barn och ungdomar som behöver stöd från oss vuxna. Hur hjälper vi våra yngre med mental träning så de får goda rättvisa självbilder? Länk till våra program i vår webshop som nämns i podden. https://www.unestaleducation.se/webshop/ God lyssning - nytt avsnitt varje söndag!
2020-12-06
Länk till avsnitt

14. Försämrar mental träning prestationen?

Vi fick en fråga från en lyssnare om boken "Mental träning försämrar prestationen" som författarna Tomas Lydahl och Dennis Westerberg skrivit. Lars-Eric bemöter författarnas kritik mot mentala träningen och ger sina argument för motsatsen. God lyssning - nytt avsnitt varje söndag! Sänd gärna in dina frågor till oss på [email protected]
2020-11-29
Länk till avsnitt

13. Guldkorn ur ett liv!

Vad har Pia Hellertz, mental träning, Martinus och sekter gemensamt? Jo, det är ingredienser i avsnittet där Pia för första gången deltar i en podd och berättar historier ur sitt liv. Pia Hellertz som funnits vid Uneståls sida sen 80-talet och arbetat som lärare och läst tusentals PM i PUMT-kursen. Vi får höra spännande guldkorn ur hennes liv, t ex att hon doktorerat, skrivit 7 böcker, hamnat i en sekt och hur det är att arbeta med Lars-Eric Uneståhl. Ni får helt enkelt lyssna själva, för det går inte att beskriva denna kvinna som har en hel skattkista inombords av kunskap och erfarenhet. God lyssning - nytt avsnitt varje söndag!
2020-11-22
Länk till avsnitt

12. Våga fråga!

I veckans avsnitt tar vi upp några frågor som kommit in till podden. Vi tar upp bl.a upp frågor om hur du arbetar med mental träning i grupper, hur du når ditt mentala rum mm. Vi diskuterar hur mental träning kan kombineras med fysisk rörelse och många andra spännande ämnen. God lyssning - nytt avsnitt varje söndag! Sänd gärna in dina frågor till oss på [email protected]
2020-11-15
Länk till avsnitt

11.Är mentala rummet verkligen ett rum?

Inom mental träning talar vi ofta om det mentala rummet och hur vi hittar till det. Men vad är egentligen mentala rummet? Är det en plats eller kanske en känsla? I detta spännande avsnitt samtalar vi kring detta ämne i podden, den enskilt viktigaste ingrediensen i all mental träning! Nämligen att hitta just ditt mentala rum, där du sen programmerar in ditt mål.
2020-11-08
Länk till avsnitt

10. Hur gör elitidrottare för att lyckas?

Ämnet hypnos fångar många människor och i detta detta avsnitt svarar vi på frågor som kommit in till oss från förra avsnittet. Vi går djupare in på mekanismerna som ger alternativa medvetandetillstånd och diskuterar hur meditation och mental träning kan definieras och användas. I detta avsnitt får du höra om det som är skillnaden som gör skillnad för prestationen. Du vet väl att du kan ställa dina frågor till oss eller föreslå ämnen? [email protected] är adressen för dina frågor, allt mellan himmel och jord. God lyssning - nytt avsnitt varje söndag!
2020-11-01
Länk till avsnitt

9. Vad gör det om hundra år?

Varför äter vi en massa kakor, eller röker när vi vet att det inte är bra för oss? I detta avsnitt talar vi om värdet av självkontroll och hur vi genom mental träning kan gå förbi impulserna som inte ger önskat resultat. Du får tips om hur du kan programmera in bättre och nya önskvärda beteenden i mentala rummet. Du får också höra anekdoten om när Lars-Eric agerade reseledare i Ryssland och höll på att göra en konservburk av bussen och hur Elene fick laga den med silvertejp. Vad gör det om hundra år? God lyssning! Nytt avsnitt varje söndag!
2020-10-25
Länk till avsnitt

8. Vill du veta om mental träning är självhypnos?

Elene var vaken och opererade sin mage under självhypnos! Vill du veta om mental träning är självhypnos? Är hypnos en tekning och metod eller är det ett tillstånd? Det får du veta i det här avsnittet! Varmt välkommen till avsnitt 8 i Podcasten Mental träning by Unestål. Nytt avsnitt varje söndag ? god lyssning!
2020-10-18
Länk till avsnitt

7. Älskling, jag har köpt en kursgård!

I detta avsnitt av podden samtalar Elene, Malin och Lars-Eric bl.a. om den internationella verksamheten hos Unestål. Vi får höra Lars-Eric berätta om sin livsvision att föra ut den mentala träning till hela världen senast år 2037, samt hur det gick till när kursgården i Thailand och Costa Rica köptes. Lars-Eric berättar också om att det inte är bra att köpa grisen i säcken, utan hur han kopplade upp elektroder på huvudet på Elene innan han bestämde sig för hon var den rätta. Utmaningar behöver man resonerar Lars-Eric, och då är det bra att se vad som händer i hjärnan. Eller hade elektroderna något annat syfte? Varmt välkommen till avsnitt 8 i Podcasten Mental träning by Unestål. Nytt avsnitt varje söndag ? god lyssning!
2020-10-11
Länk till avsnitt

6. 777 bröllopsgäster

?Nyfiken på Lars-Eric och Elene Unestål? I detta avsnitt får du förmånen att ta del av några episoder ur deras privatliv. Exempelvis bröllopet på Mallorca eller hur Elene köpte sitt hus i Örebro och flyttade från Kopparberg. Fascinerande historier om resor till exotiska platser och möten i en spännande coctail parad med mental träning. Vågar du missa veckans avsnitt? God lyssning - nytt avsnitt varje söndag!?
2020-10-04
Länk till avsnitt

5. Den gröna plyschsoffan

I avsnitt 5 går tidslinjen genom 90-talet och vi får höra Lars-Eric berätta om starten av högskoleutbildningen i mental träning, att mental träning handlar om att göra och hur Elene Unestål gör entre i Lars-Erics liv bl.a med historien om den gröna plyschsoffan. Den historien är ett bra exempel på positiva målbilder som ibland inte landar där de ska utan mitt på vägen och blir påkörda i stället. Vad hände egentligen? God lyssning - nytt avsnitt varje söndag
2020-09-27
Länk till avsnitt

4. Om du mår bra ? presterar du bättre!

Det finns en stark koppling mellan prestation och hälsa som Lars-Eric beskriver i detta avsnitt där vi nu befinner oss på det glada 80-talet. Du får förmånen att få ta del av den viktiga historien fram till idag ? direkt från källan Lars-Eric. Genom att lyssna på historien får du basen och kunskapsgrunden till den nutida mentala träningen som idag är i grunden likadan som när Lars-Eric skapade den på 60-talet. Still going strong under ständig utveckling! En historievandring på väg mot nutiden. I nästa avsnitt förflyttar vi oss 90-talet och då gör även Elene Unestål entré i Lars-Erics liv och den mentala träningen. Nytt avsnitt varje söndag ? god lyssning!
2020-09-20
Länk till avsnitt

3. Vad är det ideala prestationstillståndet (IPT)?

Vad hände när Lars-Eric hypnotiserade Ricky Bruch, OS-medaljör?? Vi vandrar vidare längs Memory Lane, denna gång på 70-talet där vi nu närmar oss de effektiva beståndsdelarna i mental träning. Vi går igenom skillnaderna mellan avslappning, och avspänning och hur du arbetar framgångsrikt med mental träning. I nästa avsnitt vandrar vi vidare mot nutiden genom att passera det spännande 80-talet. God lyssning - nytt avsnitt varje söndag!
2020-09-12
Länk till avsnitt

2. Varför i hela friden köpte Lars-Eric Uneståhl ett helt hotell i Örebro?

Varmt välkommen till avsnitt 2 i vår podd! I detta avsnitt vandrar vi längs Memory Lane, och vi får höra den spännande historien om hur Lars-Eric som pionjär startade sin hypnoskarriär redan på 60-talet och startade arbetet och forskningen kring mental träning. Elene intervjuar Lars-Eric och plockar fram episoder som ni nog inte hört tidigare. Vi får höra historien om när Lars-Eric redan i 12?13 års åldern hypnotiserade sin syster, sina kompisar och hur intresset startade. Hur Lars-Eric som 14 åring arbetade som lärare, och hur det kommer sig att han fick studera en halv teologikandidat innan han kom in på Psykologprogrammet i Uppsala. God lyssning! Nytt avsnitt ? varje söndag Följ oss på Instagram & Facebook @Unestaleducation eller maila oss på [email protected] och berätta vad du tycker om podcasten samt vad du har för önskemål om ämnen du vill att vi tar upp.
2020-09-05
Länk till avsnitt

1. Mental träning by Unestål - Vilka är vi och varför gör vi detta?

Välkommen till första avsnittet av Mental träning by Unestål och i detta avsnitt får reda på vad podden kommer att handla om samt vilka våra poddvärdar är. Följ oss på Instagram & Facebook @Unestaleducation eller maila oss på [email protected] och berätta vad du tycker om podcasten samt vad du har för önskemål om ämnen du vill att vi tar upp.
2020-08-28
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.