Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Förskolefundror med Erika Kyrk Seger

Förskolefundror med Erika Kyrk Seger

En podd med fundringar och reflektioner kring förskolefrågor

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

forskolefundror.podbean.com

Avsnitt

Tusen lyktor under samma himmel

Välkommen till den 10e avsnittet av Förskolefundror och det sista för 2020. I dagens avsnitt kommer du att träffa Benny Dahlberg och Emma Lewis. Vi kommer att prata om initiativet "1000 lyktor under samma himmel" som startades som ett sätt att synliggöra barnen på Internationella barndagen. /Erika 

 

Filmen som Emma har gjort med ljuspromenaden finner du här!

2020-12-10
Länk till avsnitt

"Det gör skillnad" - om förstelärare i förskola

I dagens avsnitt har jag ringt upp Aleksandra Meller Bielcki och Johanna Ljugdahl på Drottninghögs förskolor i Helsingborg för att prata om deras roller som förstelärare i förskolan. Vad innebär uppdraget? Hur kom det till, då staten inte ger bidrag för förstelärare i förskolan? Och varför gör den inte det? Varför är rollen viktig? Hur ser kollegorna på den? Många frågor som i grunden handlar om att skapa möjligheter för en mer likvärdig förskola, karriärsmöjligheter för förskollärare och en attraktiv (och hållbar) arbetsplats. Aleksandra och Johanna finns också på insta under profilen "forskolistor". / Erika Kyrk Seger 
2020-08-30
Länk till avsnitt

Lärandet ligger ett stenkast bort

Höstens (korta) första pod handlar om lite tankar inför uppstart, introduktioner och lärandet som pedagog. Välkommen tillbaka till förskolan och en ny fundra med Erika!

2020-08-01
Länk till avsnitt

Terminsavslut - vårens sista pod

Dags att avrunda terminen och vi närmar oss en välbehövlig semester. Jag rundar av vårens poddande med lite av mina tankar bakåt och framåt. En liten teaser om ett kommande avsnitt till hösten och sen bjuder jag på en egen liten "hit" i slutet av podden. Glad sommar och vi syns i höst! 

2020-06-04
Länk till avsnitt

Blinka lilla stjärna är allmänbildning - i dialog med Lina Blomqvist, Helene Ek Bane och Lina Bjarnegård Carlsson

Dags för Förskolefundrors sjätte avsnitt där vi tar tag i det här med rösten, både barn och vuxnas röster i relation till sång. Barns röster har försämrats sedan -90talet visar forskningen så hur kan vi tänka för att undervisa med en medvetenhet för röstens utveckling. För att få lite klarhet i detta deltar sångpedagogerna Lina Blomqvist och Helene Ek Bane och logopeden Lina Bjarnegård Carlsson. Tryck på namnet för kontaktuppgifter, länkar finns på hemsidan.

2020-05-13
Länk till avsnitt

Undervisning med de yngsta - i dialog med Lena Edlund

I podavsnitt fem av Förskolefundror ligger fokus på våra allra yngst i förskolan. I dialog med Lena Edlund, som precis utkommit med en andra bok i ämnet, kommer vi att reda lite i det här med undervisning och lärande bland de yngre åren. Vi pratar högt och lågt som vanligt! Välkommen att lyssna!

2020-05-02
Länk till avsnitt

Samverkan, hoppfullhet och kreativitet - i dialog med Emma Lewis

Utifrån det som pågår i vårt samhälle, hur kan förskolan vara en plats som representerar hopp? Hur arbetar vi med samverkan? Och hur kan meningsfullhet och projekt få fortgå trots att vår vardag ser väldigt annorlunda ut? Häng med på ett samtal med Emma Lewis, atelierista i Helsingborg. Välkommen till förskolefundror!

2020-04-12
Länk till avsnitt

Kompetensutveckling i olika former - i dialog med Katinka Vikingsen

Jag funderar på det här med kompetensutveckling i våra förskolor i dessa tider när vardagen inte ser ut som den brukar? Jag har ringt upp Katinka Vikingsen som arbetar på Meet in Grid. Följ med på vårt samtal som ringlar runt kompetensutveckling, nätverk, systematiskt kvalitetsarbete och handledning - ett låååångt samtal men alltid lika roligt att möta Katinkas tankar. 

2020-04-09
Länk till avsnitt

Vårdnadshavare, samverkan och digitala verktyg

Veckans fundra är det här med hur vi kan möta våra vårdnadshavare kring den digitalisering som barnen möter i vardagen på förskolan. 

2020-04-04
Länk till avsnitt

En galen start - mitt första podavsnitt

Jag kastar mig ut...välkommen till mitt första bambiliknande försök till ett podavsnitt. 

2020-03-27
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.