Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Amerikaanalys

Amerikaanalys

Med över 100 år av samlad forskning och erfarenhet går Amerikaanalys på djupet med de svåra frågorna som rör amerikansk politik och samhällsutveckling. Här diskuteras aktuella händelser ? men även ämnen som inte riktigt får plats i det vanliga nyhetsflödet. Profilerade gäster blir intervjuade om sin relation till Amerika, Trump och delar med sig av sina analyser. Podden produceras av forskarna Frida Stranne vid Högskolan i Halmstad, Dag Blanck och Erik Åsard vid Uppsala universitet samt USA-baserade journalisten Karin Henriksson.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

amerikaanalys.podbean.com

Avsnitt

På djupet av det amerikanska sjukvårdssystemet, inhemsk terrorism och intervju med Johan Hilton

I dagens avsnitt av fördjupar vi oss på temat amerikansk sjukvård. Varför ser det amerikanska sjukvårdssystemet ut som det gör? Vad händer med de oförsäkrade om de blir sjuka och vad får bristerna i sjukförsäkringssystemet för konsekvenser för folkhälsan. På vilka sätt är sjukvården i USA både bäst och sämst? Vi pratar också om FBI:s utredningar om inhemsk terrorism som följt stormningen av Kapitolium. Och så gästas vi av Johan Hilton - författare till den kritikerrosade boken Vi är Orlando ? en amerikansk tragedi. Missa inte det - eller när Karin pratar om siffrorna 55 och 68 och Dag om nya intressanta lagförslag som är på gång.

 

 

2021-03-04
Länk till avsnitt

Om tillståndet för; Riksrättssytemet, för Trump, för GOP och för amerikansk kulturliv

I veckans avsnitt diskuterar vi vad som händer med det republikanska partiet nu när riksrättsprocessen är avslutad? Vi analyserar även om det är någon egentlig mening att genomföra riksrättsprocesser när ingenting verkar kunna fälla en president. Och vad kan Trump tänkas göra nu? Vi ägnar även en stund åt hur den amerikanska kulturen mår i denna tuffa pandemitid. Linda Zachrison - tidigare kulturråd i Washington DC - ger sin syn på saken. Som allltid med historiska perspektiv, decennier av erfarenhet och forskningsbaserad kunskap. 

2021-02-18
Länk till avsnitt

Om Black History Month, Bidens klimatoffensiv och Trumplojalisternas röst i kongressen

Februari månad är Black History Month och i veckans Amerikaanalyspodd fördjupar vi oss i en lång rad frågor som rör afroamerikanernas situation i USA - såväl historiskt som det som händer här och nu. Vi pratar också om Bidens offensiva klimatpolitik och vilka möjligheter han har att lyckas ställa om USA i klimatsmart riktning. Det senare gör vi med hjälp av SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström. Och så tar vi en titt på Bidens första tid vid makten. 

 

2021-02-04
Länk till avsnitt

Om symboliken med utsmyckningen av Ovala rummet - Bidens installation och Trumps arv

I veckans avsnitt pratar vi om presidenternas möblering och utsmyckning av Ovala rummet och om vad Bidens val av möbler, tavlor och byster symboliserar. Vi går igenom Installationsceremonin i veckan som varit och jämför den med andra presidentinstallationer genom historien. Och så talar vi om vad som utmärkte Bidens tal och om Donald Trumps eftermäle.  

2021-01-23
Länk till avsnitt

Om dramatiken i kongressen och om senatsvalet som kom i skymundan

I veckans avsnitt tittar vi lite närmare på den dramatiska stormningen av den amerikanska kongressen tidigare i veckan. Varför hände det och vad betyder det? Vi diskuterar också utfallet och konsekvenserna av senatsvalen i Georgia. Som alltid - lite djupare och lite mer än vad som får plats i andra medier! Och med en historisk tillbakablick som hjälper oss förstå det som händer nu. 

2021-01-08
Länk till avsnitt

Om elektorsomröstningen och demokratins tillstånd i USA

Elektorskollegiet avlade i måndags sina röster och därmed är Biden nästan klar som ny president i USA. I dagens extrapodd pratar vi om elektorsomröstningen och de allra sista detaljerna som ska på plats innan Biden kan sväras in. Och så ställer frågan om demokratin i och med detta står stadig i USA. Vi utser även vinnarna i vår lyssnartävling där inte mindre än sju böcker kommer att dimpa ner i brevlådan hos några lyssnare! 

 

2020-12-16
Länk till avsnitt

Om Bidens utnämningar, Trumps benådningar och vart det republikanska partiet är på väg

Joe Biden blir USA:s 46:e president - men vad händer med det republikanska partiet och med Trump själv? Och vad kan vi vänta oss av valet i Georgia och av senatens agerande framåt? Det pratar vi om i veckans avsnitt - men vi gräver också lite djupare i de benådningar som väntas av Trump veckorna fram tills dess han avgår och om Bidens nomineringar till viktiga poster som nu trillar in en efter en. Och så har du chansen att vinna någon av våra böcker som kommit ut under året!

2020-12-10
Länk till avsnitt

Om presidentövergångar, minoritetstyre och benådningar

I veckans avsnitt pratar vi om hur överlämningar från en president till en annan brukar se ut och vad det finns för intressanta exempel genom historien där processen varit komplicerad. Men också vad som görs under den här "transition" perioden. Vi talar även om hur republikanska senatorer representerar ett betydligt färre antal väljare än sina demokratiska kollegor vilket är en av flera frågor som det här valet väckt till liv igen. Veckans Biden och veckans Trump givetvis. Och så lite om juldekorationer och benådningar - inte bara av Michael Flynn utan även av årets lyckligt lottade National Thanksgiving kalkon -  vid namn Corb. 

2020-11-26
Länk till avsnitt

Om valåret som varit - valutgången och vad som kan vänta framåt

I veckans Amerikanalyspodd pratar vi om vad det betyder att Trump inte erkänt sig besegrad, hur vi ska tolka det som sker och vad Donald Trump egentligen kan tänkas göra under sina sista två månader i Vita huset - och om det är ett försök till statskupp vi bevittnar. Vi talar även om vad som stuckit ut under det gångna året, vad resultatet i valet betyder för de båda partierna och kandidaterna och varför det är så betydelsefullt med en kvinnlig vicepresident. 

2020-11-12
Länk till avsnitt

Om valkampanjerna och opinionsläget

I veckans avsnitt pratar vi om skillnader och likheter mellan årets val och valet 2016. Vi reder lite mer i opinionsmätningarna och om det finns några dolda faktorer som spelar in. Veckans Trump och veckans Biden och mycket annat såklart! 

2020-10-31
Länk till avsnitt

Om osäkerhetsfaktorer i valet och lögnens effekter på politiken

I veckans avsnitt av Amerikaanalyspodden talar vi om de många osäkerhetsfaktorer som finns i valet. Det finns flera! Erik Åsard berättar om sin analys av Trumps många lögner och som han skrivit om i sin senaste bok "Med lögnen som vapen" (2020). Vi bjuder på veckans Trump och veckans Biden dessutom. 

2020-10-23
Länk till avsnitt

Extra valpodd

Vi sänder extraavsnitt i dessa valtider. Lite om om opinionsläget, förtidsrösterna och om alla spekulationer över hur Trump kan behålla makten även om han förlorar valet. Så har Karin varit på resa i Pennsylvania och noterat  att i valet 2020 skäms Trumpanhängare inte för att de håller på presidenten! Dag reflekterar över HD:s beslut att avbryta folkräkningen (Census). 

2020-10-16
Länk till avsnitt

Covid - kampanjer och kaos

Covid-19 ser inte ut att stoppa Trump från vare sig Twitter eller kampanjrallyn men det är mer osäkert om det blir någon mer debatt. Hur påverkas valet av Trumps smitta - hur har det sett ut tidigare i historien med presidenter som varit sjuka och vad händer egentligen i Michigan? Det är frågor vi talar om men vi bjuder även på "veckans Trump" och i detta avsnitt även "veckans Biden". 

2020-10-09
Länk till avsnitt

Om Högsta domstolen - presidentkandidatdebatter och det ständiga tumultet

I dagens avsnitt pratar vi om vad tillsättningen av en ny HD domare mitt under pågående val kan komma att innebära. Vi pratar också om de kommande presidentkandidatdebatterna som inleds på tisdag och vad som står på spel när de båda kandidaterna möts. Och så Veckans Trump och bortglömda nyheter. Alltid med djupanalyser och historiska nedslag och jämförelser - baserat på 100 år av samlad erfarenhet av amerikansk politik och samhällsutveckling. 

2020-09-24
Länk till avsnitt

Woodwards nya bok, konspirationsteorier och militärens roll i amerikanska samhället

Vad bygger alla konspirationsteorier på för logik och vad har de för politisk betydelse? I veckans avsnitt gräver vi lite djupare i några av alla de konspirationsteorier som fått genomslag senaste åren och vilka president Trump ofta själv håller liv i genom olika uttalanden och på sitt twitterkonto. Och så diskuterar vi militärens roll i amerikanska samhället apropå avslöjandena i The Atlantic om att Trump ska ha kallat stupade soldater för loosers. Veckans Trump och några bortglömda nyheter på köpet!

2020-09-10
Länk till avsnitt

Konvent - osäkra 'valingredienser' 2020 och historiska tal

I dagens avsnitt av Amerikaanalyspodden summerar och reflekterar vi över konventen, vi tittar tillbaka på några historiska konventtal och talar om några av alla ingredienser som gör det här valet ytterst osäkert. 

2020-08-29
Länk till avsnitt

Om brevröstning, partikonvent och Bidens vicepresidentkandidat

I årets presidentval är frågorna extra många - inte bara avseende vem väljarna ska rösta på utan också hur de ska kunna rösta!. I veckans avsnitt gräver Amerikaanalyspodden lite djupare i brevröstning och allt vad det kan innebära för valet och för kandidaterna. Vilka alternativ finns om människor inte kan ta sig till vallokalerna? Vi talar också om vad vi kan vänta oss av partikonventen och så har vi Ola Larsmo som gäst i vårt inslag ?Mitt Amerika?. Och självklart också ?veckans Trump?. 

2020-08-13
Länk till avsnitt

Om kulturkrig, historieskrivning och lite opinionsmätningar på det

I veckans avsnitt av Amerikaanalys talar vi om Trumps tal vid Mount Rushmore - om kulturkrig och hur han använder historien - men vi gräver framför allt lite djupare i opinionsmätningar som ju ständigt sköljer över oss i strid ström. Varför har de visat så fel i flera val? Och vad säger mätningarna just nu i kampen mellan Trump och Biden och spelar det någon roll när det är hela fyra månader kvar till valet? Varmt välkommen att lyssna!

 

2020-07-09
Länk till avsnitt

Om valet till senaten I höst och om en ny bok om vad svenskar borde känna till om USA

I veckans avsnitt pratar vi om ett par bakslag för Trump HD nyligen men framför allt om valet till senaten i höst. Du får veta vilka delstater som är extra intressanta just i år och varför men också om framträdande senatorer i historien och vilka som oförtjänt glömts bort. Dessutom om att änkor ärver sina avlidna mäns Senatorsplatser - om de vill. Och så berättar Frida och Sanna om sin nya bok "Supermakten - vad varje svensk bör veta om USA" - som kommer ut lagom till den amerikanska nationaldagen.

2020-06-25
Länk till avsnitt

Om ras, rasism och protester i USA

Veckans avsnitt ägnas helt åt rasismens historia i USA och dess påverkan på samhället idag. Varför talar man ens om raser i USA, vad är det amerikanska dilemmat och hur ser de faktiska förhållandena ut mellan vita och svarta 2020 - är några av de saker vi tar upp. Men vi beskriver också bakgrunden till varför afroamerikaner äger förhållandevis lite mark och hur det trettonde tillägget i konstitutionen visserligen förbjöd slaveriet men också lämnade möjligheter för att flytta slaveriet till fängelserna. 

2020-06-11
Länk till avsnitt

Hur viktigt är valet av vicepresident och om en president på krigsstigen

Rekordmånga döda, katastrofala arbetslöshetssiffror och spänningar i samhället som fördjupas. Öppna upp eller inte öppna upp är den stora frågan. Presidenten är samtidigt på krigsstigen mot delstatsguvernörerna och Twitter inte minst. I dagens avsnitt av amerikaanlyspodden pratar vi lite om detta men framför allt gräver vi djupare i vice-presidentämbetet. Vad har vice-presidenten egentligen för roll och hur viktigt är valet för Joe Biden nu när han ska hitta någon som han ska ha vid sin sida? Veckans Trump bjuder vi också på liksom lite bortglömda nyheter. 

2020-05-29
Länk till avsnitt

Om religionens roll I det amerikanska samhället och om Trumps syn på rättsväsendet

I veckans avsnitt tar vi upp Trumps syn på rättsväsendet som ånyo aktualiserats den senaste veckan. Vi pratar om Högsta domstolens historiska livesändning och vad det handlar om. Men framför allt gräver vi på djupet i religionens roll i det amerikanska samhället och politiken. Som vanligt får ni veckans Trump och lite om bortglömda nyheter.

2020-05-14
Länk till avsnitt

Trump vs delstatsguvernörerna, staten som ett större hot än Covid-19 och om Högsta domstolens funktion och arbetssätt

I veckans avsnitt pratar vi om den amerikanska högsta domstolen. Vad har den för funktion och hur arbetar den? Vi diskuterar också hur och varför många amerikaner ser staten som en större fiende än Covid-19 viruset och om kampen som pågår mellan Vita huset och delstatsguvernörerna. Vad är det som händer? Vi judar också påeckans Trump - förbisedda nyheter och ett samtal med tidigare USA korrespondenten och författaren Lennart Pehrson. Och så lite boktips på det!

2020-04-30
Länk till avsnitt

Om historiska kriser i USA, presidentkandidaternas utmaningar och så några filmtips

I dagens avsnitt blickar vi tillbaka på hur tidigare administrationer har hanterat olika kriser genom den amerikanska historien. Vi diskuterar även om det går att säga något om vem som har störst chans att vinna hösten presidentval nu när förutsättningarna förändrats dramatiskt. Vi bjuder som vanligt på ?Veckans Trump? men också på lite tips på serier och dokumentärer om amerikansk politik och samhällsliv såhär i karantän tider.

2020-04-16
Länk till avsnitt

Om politisk kultur i kristider och hur presidentvalet påverkas av Coronakrisen

Skillnaden i framtoning mellan den svenska statsministern och USA:s president i dessa kristider kunde inte vara större - men också svenskars starka tilltro till myndigheter skiljer sig från amerikaners syn på olika samhällsfunktioner. Men hur ser dessa skillnader ut och hur tar det sig uttryck? Det pratar vi om i dagens avsnitt av Amerikaanalys - podden som bygger på över 100 år av samlad forskning och erfarenhet av samhällsutvecklingen i USA. Vi pratar också om hur Coronaviruset påverkar det pågående valet - och i veckans historia berättar vi om att det nu är 10 år sedan Obamas sjukvårdsreform undertecknades. Trots det är 26 miljoner amerikaner fortsatt oförsäkrade mitt i den pågående pandemin. 

2020-04-02
Länk till avsnitt

Hur hanterar man Coronaepedimin i USA?

I veckans avsnitt samtalar vi om sårbarheter och styrkor i det amerikanska samhället när det gäller att möta kriser som den pandemi vi nu ser sprida sig och hur man hanterat andra kriser tidigare. Vi diskuterar också hur Trumpadministrationen har agerat för att möta den här krisen och vad vi kan vänta oss framåt. Hör också Jeanne Freiburg från Minneapolis berätta om hur delstater är olika utrustade för att möta det här hotet och hur viktig guvernören är i krislägen.  

2020-03-20
Länk till avsnitt

Om dödsstraffet, dess tillämpning och om Trumps syn på rättsväsendet

USA är ett av fjorton länder i världen där dödsstraffet fortfarande tillämpas. I veckans avsnitt reder vi ut hur dödsstraffet har använts genom den amerikanska historien, opinionsförändringar kring straffets tillämpning, vad konstitutionen säger och hur olika delstater har olika lagar och principer. Vi talar också om Trumps förhållande till rättsväsendet och hur han utmanar systemet på olika sätt genom sitt agerande mot HD-domare, benådningar och twitterutspel. I veckans inslag "Mitt Amerika" har turen kommit till Sveriges Radios tidigare USA-korrespondent Inger Arenander som delar med sig av sin bild av USA och landets förändring. Och så veckans Trump så klart - och mycket mer om vad som händer och sker i USA. 

2020-02-27
Länk till avsnitt

Om kampen mellan presidenter och talmän och det kaosartade valet i Iowa

I veckans avsnitt talar vi om relationerna mellan presidenten och representanthusets talman?och inte bara Trump och Pelosi. Vi talar också om det röriga valet i Iowa och hur man ska förstå det. Dessutom diskuteras hur det står till med det amerikanska politiska systemet i dessa dagar av hårt tryck. Hör också vad den legendariske svenske diplomaten Jan Eliasson har att säga i vår serie ?Mitt Amerika??alltifrån hans första möte med John Kennedy i Indiana som sjuttonåring till hans amerikanska erfarenheter som svensk ambassadör i Washington i början av 2000-talet. Också "veckans Trump" så klart.

2020-02-13
Länk till avsnitt

Om att få fram en presidentkandidat och presidentens tal till nationen

I veckans avsnitt går vi på djupet av den primärvalsprocess som inleds i veckan som kommer, hur de olika valen går till och vad som avgör vem som blir partiernas presidentkandidater. Vi talar också om det årliga talet till nationen - State of the Union Adress - varför det hålls och vad som kännetecknar dessa tal. Och så lyssnar vi på den enda president som i sitt State of the Union sagt rakt ut att tillståndet för USA var dåligt. Olle Wästberg ger sin bild av USA i vårt nya inslag "mitt Amerika". Och som vanligt får ni veckans Trump och veckans bortglömda nyheter. 

2020-01-30
Länk till avsnitt

Om kongressen; hur den fungerar och varför så få lagar röstas igenom

Vi är laddade inför ett år med nya avsnitt av podden som ska bjuda på fördjupningar och kommentarer av en lång rad olika frågor som rör utvecklingen i USA och inte minst det pågående valåret. Alltid i en mix av historiska tillbakablickar och dagsaktuella iakttagelser. I veckans program pratar vi om den amerikanska kongressen; hur den fungerar, vilka som är nyckelpersoner och varför så få lagar röstas igenom. Men också lite om Iran och de stundande valen att utse presidentkandidat i det demokratiska partiet.

2020-01-16
Länk till avsnitt

Vad kan en president egentligen göra och inte göra?

I sista avsnittet före helguppehållet pratar vi om presidentämbetet, vad det innebär och hur det förändrats över tid. Vi tittar tillbaka lite på olika presidenter genom historien och resonerar om hur man kan se på Trumps sätt att sköta sitt jobb. Vi talar även om vad den nuvarande presidenten har gjort under det gångna året och vad vi kan vänta oss av valåret 2020 som står inför dörren. Självklart serverar vi även "Veckans Trump" och "Veckans historia" och en del annat och så lite om julen i Vita huset.

2019-12-12
Länk till avsnitt

Om helgfirande i USA och så lite mer om riksrättsprocessen

I veckan har president Trump traditionsenligt benådat kalkoner i Vita husets trädgård och amerikanerna firar en av sina viktigaste högtider. I veckans avsnitt fördjupar vi oss i Thanksgiving, varför man firar denna högtid och hur man firar. Men vi talar också om vilka helger som är viktiga i USA och hur det skiljer sig från våra svenska helgdagar. Vi samtalar om den senaste utvecklingen i riksrättsprocessen, vi får veta vad Morrill Act från 1862 är och varför den lagen är viktig och så får vi veckans Trumpcitat som alltid. 

2019-11-28
Länk till avsnitt

Om högerpopulismen i Donald Trumps USA och om vad presidenten har fått gjort så är långt.

I detta avsnitt gästas podden av Martin Gelin som tillsammans med Erik Åsard har skrivit en ny bok om högerpopulismens utbredning. De beskriver bland annat hur Trump omformat det republikanska partiet och just dragit partiet i en nationalistisk riktning. Vi utvecklar också ämnet från föregående avsnitt om vad Trump har åstadkommit under sina snart tre år vid makten. Vi bjuder på veckans Trumpcitat och "veckans historia" som denna gång handlar om Homesteadlagen från 1862. 

2019-11-14
Länk till avsnitt

Om kampen mellan centralmakten och delstaterna i USA samt om vad Trump åstadkommit såhär långt

Nytt avsnitt: idag förklarar vi vad en federation är och varför USA blev just en federation. Vi ger exempel på olikheterna i de amerikanska delstaterna och berättar om folkräkningen 2020 och vad den kan betyda för maktfördelningen. Och vi diskuterar vad president Donald Trump har gjort och inte gjort sedan han valdes till president för snart tre år sedan.

2019-10-31
Länk till avsnitt

Om den konstitutionella krisen, demokratiska kandidater och intryck från amerikanska Södern

I det här avsnittet går vi på djupet med den pågående maktkampen mellan Vita huset (presidenten) och kongressen och reder ut vad det hela handlar om, vilka medel de olika grenarna har att tillgå och vad som kan tänkas hända framåt. Vi talar om demokraternas kandidater och deras insatser i den fjärde debatten i veckan och vi delar med oss av olika intryck från den amerikanska södern och mellanvästern. 

2019-10-17
Länk till avsnitt

Så blir det kanske riksrätt till slut

[]
2019-10-03
Länk till avsnitt

Vad krävs för ett riksrättsåtal mot Trump och finns det någon som kan utmana Biden om att bli demokraternas kandidat?

[]
2019-09-19
Länk till avsnitt

Om vem som kan bli amerikansk medborgare och Trumps hatkärlek till media

I vårt andra avsnitt samtalar vi om vem som kan ansöka om amerikanskt medborgarskap samt hur detta har sett ut över tid men även om hur man blir amerikan. Vi diskuterar också Trumps hatkärlek till media och hur han skickligt använt olika medier genom hela sin karriär. En kort reflektion över kaffet i Rock Island, den kommande debatten mellan demokraterna samt "veckans Trump" dyker också upp i det här avsnittet.

2019-09-05
Länk till avsnitt

Krångliga val och striden om rösträtten

I det här premiäravsnittet diskuterar vi vad det är som gör processen med att ta fram en presidentkandidat så väldigt lång, om det går att säga vad som kommer att avgöra vem demokraterna ska nominera och vad som krävs av de som ställer upp. Vi samtalar även om de många krångliga regelverk som finns kring själva röstförfarandet, valkretsindelningar och vilka grupper som fortfarande kämpar för att ens få rösträtt. Dag Blanck ger oss en liten inblick i vem William Jennings Bryan var och så tar vi upp vilka händelser som glömts bort i nyhetsflödet i den senaste tiden.

2019-08-22
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.