Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Aftonbladet Daily

Aftonbladet Daily

Aftonbladet Daily är Aftonbladets dagliga nyhetspodd. Varje dag fördjupar vi oss i ett aktuellt ämne, sammanfattar vad som hänt och ger en lite större bild. Nytt avsnitt måndag till fredag. Av Marcus Ulvsand, Olivia Svenson & Jenny Ågren.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

aftonbladet.se

Avsnitt

Efter Vetlanda: Hur definieras terror?

Det var under onsdagseftermiddagen den 3:e mars som en man gick till attack i centrala Vetlanda. Sju personer skadades, och några timmar efter dådet berättade polisen att det hela utreddes som terrorbrott. När mannen häktades var rubriceringen sju fall av försök till mord. Vad krävs egentligen för att ett brott ska klassas som terrorbrott, och hur ska man tolka att polisen verkar ha svängt gällande rubriceringen av Vetlanda-attacken? Gäst i podden är Hans Brun, reporter är Marcus Ulvsand.
2021-03-05
Länk till avsnitt

Att resa i coronatider

Semesterresa. Ett ord som de flesta av oss knappt vågat smaka på det senaste året. I alla fall inte utan att känna både oro och förvirring. Får man åka? Ska man åka? Vad händer om man åker och blir fast på resmålet? Vad har man för rättigheter? Vad har man för skyldigheter? Det pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst: Karolin Kühn, jurist på Konsumentverket. Programledare: Olivia Svenson.
2021-03-05
Länk till avsnitt

Busch och de nya rubrikerna

I onsdags blev det klart att åklagare beslutat om förundersökning för att utreda om Ebba Busch gjort sig skyldig till grovt förtal. I dagens Aftonbladet Daily reder vi ut hur den nya utredningen påverkar förtroendet för partiledaren.
2021-03-04
Länk till avsnitt

Vaccineffekten

Ett muterande coronavirus som dyker upp i allt fler varianter. Men också en vaccinationsprocess i full gång som är tänkt att öppna upp vårt samhälle så snart som möjligt. Det känns som att vi befinner oss i en kapplöpning med tiden och också som att vi får fler och fler frågor som behöver besvaras. Som: ska vi förvänta oss ännu fler mutationerna? Går vaccinen att göra om så att de funkar även mot dem? Och nu när vi påbörjat vaccineringen ? har vi börjat märka några effekter på smittspridning och dödstal? Det pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst: Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi, Karolinska Institutet. Programledare: Olivia Svenson.
2021-03-03
Länk till avsnitt

Bidens första bombning

Konflikten mellan USA och Iran fortsätter. I förra veckan så dödades 17 iranska milismän i en attack i Syrien. Attacken var beordrad av USA:s president Joe Biden. Det var också hans första militära order som president. Läget mellan USA och Iran har varit spänt länge, något som förvärrades efter att förre presidenten, Donald Trump, lämnade kärnenergiavtalet. Den senaste attacken från USA är en markering efter att Iran sköt raketer mot en amerikansk-kurdisk militärbas i Irak i mitten av februari. Hur kommer det sig att läget trappas upp just nu? Är det Iran som testar hur nytillträdde Biden reagerar jämfört med Trump? Vad kommer hända med kärnenergiavtalet nu? Det försöker vi reda ut i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet. Programledare: Jenny Ågren.
2021-03-02
Länk till avsnitt

Långtidscovid

De blir fler och fler, patienterna med långtidscovid. Exakt hur många de är vet vi inte. Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att utreda hur stor gruppen är men en gammal integritetsförordning sätter just nu stopp för det. Klart är att vi nästan dagligen hör och läser om människor som långt efter genomgången coronainfektion fortfarande lider av sjukdomen på olika sätt. Vilka är de vanligaste symtomen som man fortfarande har kvar? Hur allvarliga är de? Och hur hjälper man de här patienterna bäst? Det pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst: Malin Nygren-Bonnier, docent och sjukgymnast vid Karolinska Institutet och Karolinska universitetssjukhuset. Programledare: Olivia Svenson.
2021-03-01
Länk till avsnitt

Donald Trump 2024?

Hur ser Donald Trumps politiska framtid ut? Kanske får vi redan i dagarna veta om han tänker ställa upp i presidentvalet 2024 eller inte. Men det finns ? som vanligt ? hotande moln och kontroverser i sikte. USA:s högsta domstol har beslutat att åklagare nu har rätt att ta del av expresidentens deklarationer ? ett enormt bakslag för Trump, som redan är inblandad i flera brottsutredningar. Vad kan offentliggörandet av deklarationerna få för konsekvenser för Trump? Hur ser planerna för nästa val ut? Och hur påverkas Trumps trovärdighet och rörelse av det faktum att en halv miljon amerikaner dött till följd av corona? Det pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet. Programledare: Olivia Svenson.
2021-02-26
Länk till avsnitt

Vad händer med Golfströmmen?

Golfströmmen ? en stark och mäktig havsström som vi förknippar med behagligt väder: milda vintrar och lagom varma somrar. Men Golfströmmen har börjat bromsa in och nu kommer nya larm om att strömmen längst i norr mattats av mer än man tidigare förutspått. Faktum är att den just nu sägs vara svagare än den varit på 1 600 år. Vad är det egentligen som händer med Golfströmmen? Varför? Och hur påverkar det oss? Det pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst: Staffan Lindberg, klimatreporter på Aftonbladet. Programledare: Olivia Svenson.
2021-02-25
Länk till avsnitt

Den försvunna prinsessan

Prinsessan Latifa flydde under dramatiska förhållanden från Dubai 2018. Tillsammans med en vän försökte hon nå Indien för att söka asyl. Men flykten misslyckades. Prinsessan greps ute till havs av elitsoldater och fördes tillbaka till Dubai. Sen dess har hon hållits i husarrest och livstecknen har varit få. Tills nu. I förra veckan publicerade brittiska BBC flera klipp från prinsessan. I klippen berättar hon hur hon hålls fången av sin familj. Prinsessan Latifa är dotter till Mohammed bin Rashid Al Maktoum, emir och regent i Dubai. I det här avsnittet av Daily så berättar vi om prinsessan Latifas flykt och situation i Dubai. Gäst: Jenny Alexandersson, reporter på Aftonbladet. Programledare: Jenny Ågren.
2021-02-24
Länk till avsnitt

Mellin: Skärpning, Stockholm

Vaccineringen mot covid-19 är i full gång i hela landet. Eller? I vissa regioner vaccinerar man för fullt, medan det i till exempel Stockholm går i snigelfart. I huvudstaden så har endast 2,6 % av befolkningen vaccinerats så här långt. Vilket kan jämföras med till exempel Gotland, där 7,4 % av befolkningen är vaccinerad. Varför har Stockholm misslyckats så totalt med att vaccinera sin befolkning när övriga landet gör det bättre? Samtidigt så ökar smittan i regionen och det finns en oro för en tredje våg. Vad måste huvudstaden göra nu för att komma ifatt övriga landet? Det här tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet. Programledare: Jenny Ågren.
2021-02-23
Länk till avsnitt

Längdskids-VM mitt i pandemin

Nu börjar ett nytt skid-VM i Oberstdorf i Tyskland. Sverige skickar en trupp med åtta damer och nio herrar, detta trots att medaljchanserna för damerna är större än på herrsidan. Bland annat så är både Charlotte Kalla och Calle Halfvarsson med i truppen, trots en rad frågetecken efter skador. Samtidigt så pågår pandemin och vi har sett hur den har påverkat världscupen sen premiären i slutet av november. Det kommer såklart märkas även på VM att coronaviruset håller sitt grepp om världen. Så, hur blir årets skid-VM? Kan vi räkna med några medaljer och hur kommer pandemin märkas av? Det här tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Petra Thorén, reporter på Sportbladet Programledare: Jenny Ågren.
2021-02-22
Länk till avsnitt

NYTT AVSNITT - Aftonbladet Krim - Dubbelmordet i Vallentuna

De trängde sig in hemma hos Lars och Suzanne i tron att hitta 15 miljoner. Sedan tog de allt som de kom åt - 220 000 kronor. Och de tog Lars och Suzannes liv. De båda åtalade skyllde på varandra men fick livstid. Men ingen dömdes för mordet på Lars och nu vill de bli frikända även för mordet på Suzanne. Är dubbelmordet i Vallentuna ett nytt Lindome-fall där båda blir frikända i hovrätten eftersom åklagaren inte kan bevisa vem som gjort vad? Det handlar det nya avsnittet av podden Aftonbladet Krim om. Sök efter Aftonbladet Krim i din poddspelare. Reporter: Anders Johansson Producent: Marcus Ulvsand
2021-02-20
Länk till avsnitt

Vaccin? Var god dröj

Vaccinleveranserna dröjer och ute i regionerna väntar man frustrerat på fler doser för att kunna slutföra fas 1 och fortsätta med fas 2 i processen. Hur ser lägesbilden ut just nu? Vad har vi egentligen för uppdaterad tidsplan? Varför går det så bra för Gotland ? och så dåligt för Stockholm? Och hur kan man förhindra att folk går före i vaccinkön? Det pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst: Marie Morell, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioners sjukvårdsdelegation samt oppositionsråd för Moderaterna i Region Östergötland. Programledare: Olivia Svenson.
2021-02-19
Länk till avsnitt

Jakten på Britney Spears

The New York Times nya uppmärksammade dokumentär heter ?Framing Britney Spears? och den tecknar en bild av en jagad superstjärna som aldrig fick vara ifred, som ifrågasattes för allt, som utsattes för intrång i privatlivet, som sexualiserades ? och som drevs till ett ännu sämre psykiskt mående. Britney Spears, som snart fyller 40, lever sedan många år under ett förmyndarskap, där hon inte själv har kontroll över sina beslut och sina pengar. Men de trogna fansen är på hennes sida och har bildat en rörelse kallad #freebritney. Vi ska prata om bilden av Britney Spears då och nu. Hur har reaktionerna på dokumentären sett ut? Varför är hennes pappa förmyndare? Och när ska Britney själv berätta sin sanning? Det här är dagens Aftonbladet Daily. Gäst: Natalie Demirian, reporter på Aftonbladet. Programledare: Olivia Svenson.
2021-02-18
Länk till avsnitt

Har världen rätt prioriteringar kring vaccinet?

Vaccineringen mot covid-19 är i full gång i många länder. Men i de fattigare länderna så har vaccineringen inte kommit igång. En av orsakerna är att rika länder, som Kanada, Storbritannien och också Sverige köpt på sig mängder av doser. Många fattiga länder står helt utan vaccindoser i nuläget vilket kan få förödande konsekvenser. Hälso- och sjukvården i dessa länder är redan hårt drabbade på grund av pandemin. I Sverige siktar man på att vaccinera hela den vuxna befolkningen under 2021, detta samtidigt som initiativet People?s vaccine varnar för att nio av tio personer i låginkomstländer riskerar att stå utan vaccin i år. Vad innebär det att fattiga länder inte har tillgång till vaccinet? Hur mycket kan Covax hjälpa och hur mycket påverkar den globala läkemedelsmarknanden tillgången till vaccinet? Gäst: Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser. Programledare: Jenny Ågren.
2021-02-17
Länk till avsnitt

Larmet om isarna

Samtidigt som coronapandemin härjar kommer andra oroväckande nyheter som också, minst sagt, har global påverkan. Isarna på jorden smälter nämligen ? i rekordfart. I nivå med FN:s värsta scenario. Vad innebär det om takten fortsätter? Varför oroar sig forskarna också för skogarna? Och finns det överhuvudtaget några goda nyheter vad gäller klimatet? Det pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst: Staffan Lindberg, klimatreporter på Aftonbladet. Programledare: Olivia Svenson.
2021-02-16
Länk till avsnitt

Vad är Clubhouse?

2021 saknas det inte direkt digitala mötesplatser ? särskilt inte efter ett år med pandemi och hemmajobb. Men marknaden är tydligen inte mättad. De senaste veckorna har en amerikansk app ? kallad Clubhouse ? blivit senaste flugan i Sverige. En mötesplats med enbart ljud, där man loggar in och diskuterar olika ämnen. Eller lyssnar när andra pratar. En del av uppmärksamheten har också gällt säkerheten på Clubhouse ? och nu ska en tysk dataskyddsmyndighet granska appen utifrån hur den hanterar röstinspelningar. Hur tar plattformen ansvar för sitt innehåll? Varför är Clubhouse så hajpat just nu? Och kommer appen att förbli just en fluga ? eller en rejäl konkurrent till de stora sociala medier-jättarna? Det pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst: Karin Winther, digital strateg. Programledare: Olivia Svenson.
2021-02-15
Länk till avsnitt

Trumps sista strid?

Stormningen av Kapitolium i Washington den 6 januari ledde till att fem personer miste livet. Den ledde också till enorma politiska konsekvenser. Just nu pågår riksrättsprocessen mot expresident Donald Trump, som åtalas för ?anstiftan till uppror?. Han misstänks alltså ha eldat på folkmassorna som stormade Kapitolium och åklagarsidan har inlett förhandlingarna genom att visa övervakningsfilmer från den våldsamma aktionen ? och klipp och twitterinlägg där Trump sägs provocera fram stormningen. Donald Trump har redan skrivit historia genom att vara den enda president som någonsin ställts inför riksrätt två gånger. Men finns det egentligen något som tyder på att Trump kan fällas? Och hur påverkas hans rörelse ? och det republikanska partiet ? av det här? Det pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet. Programledare: Olivia Svenson.
2021-02-12
Länk till avsnitt

Den tredje vågen?

Pandemin fortsätter att hålla Sverige och världen i ett hårt grepp. I dagsläget så har drygt 106 miljoner människor smittats och över 2,3 miljoner människor har dött på grund av coronaviruset. Här hemma är vi inne i den andra vågen, men det pratas alltså redan nu om en tredje. Samtidigt hör vi om mutationer, de finns i Storbritannien, Brasilien och i Sydafrika bland annat. Det är heller inte längre säkert om vaccinen biter på alla olika mutationer. Sportloven närmar sig och många vill åka till fjällen och åka skidor. Men går det att resa? Hur mycket sprider sig smittan från söder till norr om vi gör det? Och den tredje vågen? Kommer den och vad kan den innebära? Klarar vi ens av en tredje våg nu? Det här pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Nivette Dawod, reporter på Aftonbladet. Programledare: Jenny Ågren.
2021-02-11
Länk till avsnitt

Nya bränder i Australien ? mitt i pandemin

Det brinner i Australien igen. Nu är det landets fjärde största stad Perth som drabbats. Förra årets bränder var de värsta på flera år och bränderna kom att kallas för den svarta sommaren. Nu brinner det alltså igen, samtidigt som miljontals människor befinner sig i lockdown på grund av pandemin. Hur är det att leva i Australien under pågående pandemi samtidigt som bränderna hotar landet? Finns det en oro att det blir lika allvarligt som förra året? Förra året dog miljarder olika djur i bränderna, hur påverkar de nya bränderna djurlivet? Det här pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Leo Pettersson, journalist och bosatt i Australien. Programledare: Jenny Ågren.
2021-02-10
Länk till avsnitt

Mutationer, Astra Zeneca och global vaccinering

Ett år efter pandemins start handlar allt om vaccinen mot corona och om den gigantiska vaccinationsprocess som Sverige står inför. Nya frågor uppstår hela tiden och i det här avsnittet ska vi försöka svara på några av dem. Hur problematiskt är det att det finns flera länder som inte fått några vaccindoser alls? Hur ska vi tänka kring Astra Zenecas vaccin, som inte verkar fungera mot den sydafrikanska mutationen? Och hur länge skyddar vaccinen egentligen? Det pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst: Farshid Jalalvand, biträdade forskare inom klinisk mikrobiologi på Lunds universitet. Programledare: Olivia Svenson.
2021-02-09
Länk till avsnitt

Ebba Busch och husaffären

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. 81-årige Esbjörn. Parterna är sedan i somras inblandade i en tvist kring ett hus utanför Uppsala och affären har utvecklat sig till en riktig huvudvärk för samtliga inblandade. Hur har KD-ledaren hamnat i den här härvan? Varför är hon så angelägen om att köpa just det här huset? Och hur drabbar fastighetsbråket Ebba Busch politiskt? Det ska vi försöka reda ut i dagens Aftonbladet Daily. Gäster: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet, och Olof Svensson, reporter på Aftonbladet. Programledare: Olivia Svenson.
2021-02-08
Länk till avsnitt

Melodifestivalen i corona-tider

Nu smäller det. Trots pågående pandemi ska svenska folket få sin schlager även i år. Melodifestivalen 2021 är i startgroparna ? och det betyder att vi måste ställa de allra viktigaste frågorna. Hur kommer corona att påverka tävlingen? Vem programleder, vem vinner, finns det någon joker? Och vilka är de stora snackisarna? Det pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst: Tobbe Ek, nöjesreporter Aftonbladet. Programledare: Olivia Svenson.
2021-02-05
Länk till avsnitt

I Wuhan, februari 2021

Coronaviruset dök upp i december 2019 i staden Wuhan i Kina. Sen dess har det vandrat över världen och det är ytterst få ställen på jorden som inte nåtts av viruset. Den kinesiska staden stängdes ner helt och hållet och 11 miljoner invånare fick hålla sig inne i flera månader för att förhindra smittspridningen. I mitten på april förra året så öppnade staden tillslut upp igen. Trots att viruset tog sin början i Kina, ett land med 1,3 miljarder invånare, så är det ändå förvånansvärt få människor som dött i landet till följd av covid-19. Enligt siffror från Johns Hopkins, så har drygt 4 800 dött i Kina. Hur är läget i Wuhan nu? Hur har det senaste året varit och hur ser man på pandemin i Kina? Det här och lite till tar vi upp i dagens Aftonbladet Daily. Gäst: Johan Björnfot, hockeytränare som bor och jobbar i Wuhan. Programledare: Jenny Ågren.
2021-02-04
Länk till avsnitt

Vad händer i Myanmar?

Militären har tagit över makten i Myanmar, gripit civila ledaren Aung San Suu Kiy, presidenten Win Myint och flera andra regeringsmedlemmar ? och utlyst undantagstillstånd i landet. Ledare och regeringar runt om i världen fördömer nu det inträffade och hotar med sanktioner. Vad är bakgrunden till militärens agerande? Vad händer om situationen eskalerar i landet? Och hur påverkar omvärldens starka reaktioner? Det pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst: Wolfgang Hansson, utrikeskommentator på Aftonbladet. Programledare: Olivia Svenson.
2021-02-03
Länk till avsnitt

Kan Stenevi lyfta Miljöpartiet?

Märta Stenevi är Miljöpartiets nya språkrör. Är hon svaret på vad MP behöver för att växa som parti? Miljöpartiet fick vid valet 2018 4,4 procent och är riksdagens minsta parti. Men i många av de senaste opinionsmätningarna, så klarar man inte ens riksdagsspärren. Samtidigt är klimatkrisen den femte viktigaste frågan hos väljarna. Trots det så lyckas inte Miljöpartiet driva den som sin viktigaste fråga. När ska Miljöpartiet bli ett parti för miljön igen och vilken ministerpost kommer Märta Stenevi få av statsministern? Det här och lite till tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator. Programledare: Jenny Ågren.
2021-02-02
Länk till avsnitt

Historien om reddit och Gamestop

Vad händer egentligen med Gamestop? Varför snackar alla i finansbranschen plötsligt om Gamestop? Jo, den senaste tiden har aktien rusat på börsen. Stora investerare och hedgefonder har blankat Gamestops aktie. Det här fick medlemmar i Wallstreetbets, ett underform på reddit, att börja köpa upp aktier i Gamestop. Gruppen ser sig som den raka motsatsen till hedgefonder. Vad innebär hela den här historien, vad betyder egentligen blankning och vad har det för betydelse för finansmarknaden? Det tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Joakim Rönning, utrikesredaktör på Nyhetsbyrån Direkt. Programledare: Jenny Ågren.
2021-02-01
Länk till avsnitt

Håller svenska vaccinplanen?

Coronavaccinen är här ? men vi har fortfarande många frågor som kräver svar. Borde vi inte kunna vaccinera i snabbare takt? Kommer vi att få alla vaccin till Sverige i tid eller riskerar vår tidsplan att spricka? Vad finns det egentligen för frågetecken kring Astra Zenecas vaccin? Det och mycket mer pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst: Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare. Programledare: Olivia Svenson.
2021-01-29
Länk till avsnitt

Navalnyj och protesterna mot Putin

17 januari var det dags för den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj att återvända till Ryssland. Landet som han i augusti lämnade i koma efter att ha insjuknat ombord på ett flygplan, förgiftad av nervgiftet novitjok. Navalnyj, som tillbringat de senaste månaderna på ett sjukhus i Berlin, uttryckte sin stora glädje över att äntligen vara tillbaka i sitt hemland och sa att anklagelserna mot honom är fabricerade. Minuter senare greps han av rysk polis. Nu protesterar tusentals människor på gatorna i över hundra städer till stöd för Navalnyj. EU fördömer gripandet och ska diskutera fler sanktioner mot Ryssland. Men hur rädd är Vladimir Putin för Navalnyj? Hur viktig är Navalnyj för oppositionen? Och hur skiljer sig den här proteströrelsen mot de tidigare i landet? Det pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst: Maria Georgieva, journalist och Ryssland-korrespondent. Programledare: Olivia Svenson.
2021-01-28
Länk till avsnitt

Ett hus ? över 100 orosanmälningar

Det här avsnittet av Aftonbladet Daily handlar om ett niovåningshus av betong i stadsdelen Rosengård i Malmö ? ett hus med mögel, fukt, strömavbrott, råttor, kalla element och hissar som inte fungerar. Det handlar om en orosanmälan för över hundra barn samtidigt. Om två skuldsatta bostadsrättsföreningar med raserad ekonomi. Om politiker som säger att de vill men inte kan göra något. Och om varför misären i bostadskomplexet Kinesiska muren fått pågå så länge. Gäst: Erika Oldberg, reporter på Sydsvenskan. Programledare: Olivia Svenson.
2021-01-27
Länk till avsnitt

Mellin: Så kan Liberalerna sänka Stefan Löfven

Det stormar inom Liberalerna just nu. Partiledaren Nyamko Sabuni är beredd att lämna januariavtalet om regeringen inte backar på en punkt i nya migrationslagstiftningen. Liberalerna har i de senaste opinionsmätningarna legat under riksdagsspärren och riskerar att hamna utanför i valet 2022 om inget drastiskt sker med partiet.  Vad händer om liberalerna gör allvar med sina hot om att lämna januariavtalet? Ska vi mitt i pandemin behöva välja en ny regering? Vad måste Nyamko Sabuni göra för att rädda sig själv och partiet? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator. Programledare: Jenny Ågren.
2021-01-26
Länk till avsnitt

Mutationerna

De allt mer alarmerande rapporterna om olika mutationer av coronaviruset duggar tätt. Främst handlar det om mutationen från Storbritannien, som sägs vara betydligt mer smittsam än det ursprungliga viruset ? och som försatt landet i ännu en omfattande lockdown och stängt gränserna mot omvärlden. Men även i Sverige har vi fått in mutationen och fallen väntas öka. Vet vi tillräckligt om hur de här nya mutationerna kan påverka smittspridningen och dödligheten? Fungerar de nuvarande vaccinen även på dem? Och finns risken för dubbla pandemier? Det här pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst är Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet. Programledare är Olivia Svenson.
2021-01-25
Länk till avsnitt

Post-pandemi-ekonomin

2020 liknar inget vi har varit med om tidigare. För många har det varit ett tufft år ekonomiskt, tusentals har förlorat sina jobb och många företag har gått i konkurs eller kämpar för sin överlevnad. Nu är vi dryga 20 dagar in i 2021 så hur det ekonomiska året kommer bli är svårt att sia om, men vi ska i det här avsnittet av Aftonbladet Daily försöka. Hur mycket kommer förra året påverka årets ekonomi? Hur påverkar Brexit och att USA har en ny president den svenska ekonomin? Kanske viktigast av allt - hur mycket mer pengar får vi i plånboken? Gäst: Claes Hemberg, oberoende ekonom. Programledare: Jenny Ågren.
2021-01-22
Länk till avsnitt

Den enorma maffiarättegången

355 anklagade personer, 900 vittnen som ska höras, åtalspunkter som mord, narkotikahandel, pengatvätt, utpressning och maktmissbruk. Den mest omfattande maffiarättegången sedan 80-talet har dragit igång i södra Italien och de åtalade har alla kopplingar till Ndrangheta ? en maffiaorganisation som sägs ha en omsättning på 550 miljarder svenska kronor. Varför är den här rättegången så historisk? Vad har egentligen maffian för inflytande och makt i dagens Italien? Och kan man dra några paralleller till gängkriminaliteten i Sverige? Det pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst är journalisten och författaren Tomas Lappalainen. Programledare är Olivia Svenson.
2021-01-21
Länk till avsnitt

Sociala medier efter Trump

När Donald Trump kom till makten 2016 valde han sin kommunikationsväg, sin favoritmegafon: nämligen Twitter. Men sedan några veckor är megafonen avstängd. Efter stormningen av Kapitolium, som Trump anses ha uppviglat till, låstes hans konton på flera av de stora plattformarna. Så hur ska han och hans rörelse kommunicera nu? Hur ska Facebook och Twitter hantera den här typen av frågor framåt? Och hur påverkas svenskars sociala medier-vanor av vad techjättarna tar för beslut? Det pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst är Karin Winther, digital strateg. Programledare är Olivia Svenson.
2021-01-20
Länk till avsnitt

Oron inför Bidens installation

I fyra år har Donald Trump suttit vid makten. Nu är hans president-era slut. På onsdag tar Joe Biden över men vi bevittnar en mycket turbulent period i USA:s historia, som kulminerade den 6 januari när Trump-supportrar stormade Kapitolium och flera människor miste livet. Trump ska på grund av det här ställas inför riksrätt för andra gången ? och risken för mer våld och mer oroligheter bedöms vara stor. Vad är det vi kan vänta oss de kommande dagarna? Vad gör egentligen Donald Trump och hans familj just nu? Och hur blir Joe Bidens första tid vid makten när kaos råder i landet? Det tar vi upp i Aftonbladet Daily. Gäst är Emelie Svensson, Aftonbladets reporter i USA. Programledare är Olivia Svenson.
2021-01-19
Länk till avsnitt

London under nya nedstängningen

Storbritannien är inne i sin tredje lockdown och rapporter gör gällande att en av 50 britter har covid-19 just nu. Sjukvården är under mycket hård press och man brottas dessutom med en smittsam mutation av viruset. Bara i London får man 800 nya coronapatienter ? alltså motsvarande ett helt sjukhus ? varje dag. ?Det är som om det vore krig här?, säger stadens borgmästare Sadiq Khan. Så hur är det att befinna sig där just nu? Hur ser man på hanteringen av corona i landet? Och hur går det med vaccinationen? Det tar vi upp i Aftonbladet Daily. Gäst är Frida Fagerlund, reporter på Sportbladet och bosatt i London. Programledare är Olivia Svenson.
2021-01-18
Länk till avsnitt

Coronakrisen i Kalifornien

I Kalifornien har coronasmittan fullkomligen exploderat senaste tiden. Efter en redan ansträngd höst har helgerna Thanksgiving, jul och nyår inneburit en eskalerande situation med dagliga rekord över inlagda och döda. Vi får skräckrapporter om fullbelagda intensivvårdsavdelningar, människor som tvingas få vård i tält och ambulanser som får vänta i timmar utanför vårdinrättningarna. För invånarna i Kalifornien gäller nu total lockdown i ett nytt försök att dämpa smittan och få ner siffrorna. Hur är det att bo på en av de just nu mest corona-utsatta platserna i världen? Det ska vi få veta i Aftonbladet Daily. Gäst är Magnus Sundholm, Aftonbladets korrespondent i Los Angeles. Programledare är Olivia Svenson.
2021-01-15
Länk till avsnitt

Riksrätt för Trump - igen

President Donald Trump kommer ställas inför riksrätt. Igen. Med det blir han historisk, som den ende president som ställts inför riksrätt två gånger. För ett år sen friades han från anklagelserna i Ukrainahärvan, men frågan är vad som händer nu, efter anklagelserna att Trump uppviglat sina anhängare att storma kongressen. Om Trump inte fälls den här gången heller, kan han straffas på annat sätt och hur mår egentligen det republikanska partiet efter allt som hänt? Vad innebär allt det här för starten av Joe Bidens presidentskap? Det här pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Nivette Dawod, Aftonbladets USA-expert. Programledare: Jenny Ågren.
2021-01-14
Länk till avsnitt

Vaccinfrågorna

Vaccinationen mot covid-19 är i full gång. Runt 80 000 hade i söndags fått vaccinet i Sverige enligt Folkhälsomyndigheten, men det handlar förmodligen om ännu fler, eftersom alla siffror inte är redovisade än. Vi vet vid det här laget att man får vaccinet i två omgångar, med några veckors mellanrum. Vissa regioner väljer att spara på doser, medan andra inte gör det. Varför sparar man på vaccindoser istället för att vaccinera direkt? Fungerar vaccinet även på det muterade viruset och när kan vi börja leva som vanligt igen? Det här pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Matti Sällberg, vaccinforskare på Karolinska institutet. Programledare: Jenny Ågren.
2021-01-13
Länk till avsnitt

Qanon och stormningen av Kapitolium

Flera av de uppeldade och våldsamma Trump-anhängare som stormade Kapitolium i Washington tillhör konspirationsrörelsen Qanon. Varför var så många av dem på plats? Vad är det som driver rörelsen? Och hur ser deras framtid ut nu när Donald Trump försvinner från Vita huset? Det pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst är Rikard Friberg von Sydow, som är lektor i arkivvetenskap på Södertörns högskola och som forskar om konspirationsteorier. Programledare är Olivia Svenson.
2021-01-12
Länk till avsnitt

Pandemilagen

Söndagen 10 januari trädde den nya pandemilagen, kallad ?covid 19-lagen? i kraft. Lagen som efter tio månaders pandemi ger Sveriges regering möjlighet att besluta om fler åtgärder för att minska smittspridningen av corona i samhället. Köpcentrum, gym, biografer och tunnelbanan är exempel på ställen där trängseln nu kan regleras med hjälp av lagen. Men varför får vi den här lagen först nu? Vad är det för kritik som omgärdat lagförslaget? Och hur kommer lagen att påverka förtroendet för regeringen? Det tar vi upp i Aftonbladet Daily. Gäst är Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin. Programledare är Olivia Svenson.
2021-01-11
Länk till avsnitt

Årskrönika 2020 - del 4

I den fjärde och sista delen hamnar vi mitt i det amerikanska presidentvalet där resultatet lät vänta på sig och Trump vägrade se sig besegrad. Den andra vågen svepte in över Europa och Sverige och de första vaccinen både hann godkännas som börja användas. I avsnittet hörs utdrag och intervjuer från några av de drygt 300 avsnitt av Aftonbladet Daily som publicerats under året samt inslag från Aftonbladets nyhetsredaktion. Aftonbladet Daily görs av Jenny Ågren, Marcus Ulvsand och Olivia Svenson. Reporter och producent för årskrönikan är Patrik Syk.
2020-12-31
Länk till avsnitt

Årskrönika 2020 - del 3

Den tredje delen av årskrönikan börjar med explosionen i Beirut i augusti. Coronasmittan var vid den här tiden under relativ kontroll i stora delar av Europa men hade på sina håll börjat öka igen. Valet i Belarus urartade i kravaller och repression och i ett brinnande USA närmade sig ödesvalet mellan president Donald Trump och Joe Biden. I avsnittet hörs utdrag och intervjuer från några av de drygt 300 avsnitt av Aftonbladet Daily som publicerats under året samt inslag från Aftonbladets nyhetsredaktion. Aftonbladet Daily görs av Jenny Ågren, Marcus Ulvsand och Olivia Svenson. Reporter och producent för årskrönikan är Patrik Syk.
2020-12-30
Länk till avsnitt

Årskrönika 2020 - del 2

I den andra delen av fyra på resan genom vår generations mest definierande år börjar vi i en pandemi härjad vår som snart kommer att handöa om ett polisingripande i Minneapolis. Black Lives Matter svepte över världen och i Sverige bjöd palmegruppen in till presskonferens. I avsnittet hörs utdrag och intervjuer från några av de drygt 300 avsnitt av Aftonbladet Daily som publicerats under året samt inslag från Aftonbladets nyhetsredaktion. Aftonbladet Daily görs av Jenny Ågren, Marcus Ulvsand och Olivia Svenson. Reporter och producent för årskrönikan är Patrik Syk.
2020-12-29
Länk till avsnitt

Årskrönika 2020 - del 1

I den första delan av fyra på resan genom vår generations mest definierande år tar vi oss tillbaka till årests början där hotet om ett storkrig mellan Iran och USA fångade vår uppmärksamhet. Men ganska snart börjar smittspridningen i kinesiska Wuhan se mer och mer ut som en global angelägenhet. I avsnittet hörs utdrag och intervjuer från några av de drygt 300 avsnitt av Aftonbladet Daily som publicerats under året samt inslag från Aftonbladets nyhetsredaktion. Aftonbladet Daily görs av Jenny Ågren, Marcus Ulvsand och Olivia Svenson. Reporter och producent för årskrönikan är Patrik Syk.
2020-12-28
Länk till avsnitt

IVA-vården inifrån

Coronapandemin, andra vågen. På sjukhusen runt om i Sverige höjs beredskapen, det larmas om fullbelagda intensivvårdsavdelningar och slutkörda medarbetare som kämpar för att se till att svårt sjuka människor kan bli friska. Hur är det att jobba med covidpatienter nu? Hur ser en arbetsdag ut? Och hur länge till orkar sjukvårdspersonalen? Det pratar vi om i Aftonbladet Daily. Gäst är Maria Bölander, undersköterska på intensivvårdsavdelningen på Karolinska sjukhuset i Solna. Programledare är Olivia Svenson.
2020-12-23
Länk till avsnitt

USA-valets sista slag

I valet i USA i november så stod det till slut klart att Joe Biden blir den som ska styra över landet de kommande fyra åren. Trots det så har president Donald Trump fortfarande inte erkänt sig besegrad. Men valet i USA handlar inte bara om presidenten. Det handlar också om valet till kongressen - som avgör vilka, republikanerna eller demokraterna, som har makten i de två kamrarna i kongressen. Det är avgörande för den sittande presidenten vilket parti som vinner här. Tycker du att det låter lite rörigt med alla val och att var det ändå inte val nyss? Vi förstår det så, därför tar vi och reder ut det i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Nivette Dawod, USA-expert. Programledare: Jenny Ågren.
2020-12-22
Länk till avsnitt

Nästa pandemi?

Behöver vi vara oroliga för fler pandemier? Vad har vi lärt oss av denna? Och kan vi göra något för att förhindra att historien upprepar sig? Det pratar vi om i dagens Aftonbladet Daily. Gäst är Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska Institutet. Programledare är Olivia Svenson.
2020-12-21
Länk till avsnitt

De fortsatta protesterna i Belarus

I augusti var det val i Belarus. President Alexander Lukasjenko, som styrt landet med järnhand sen 1994, fick 80 procent av rösterna. Sen dess har protesterna mot valfusket pågått. Över 30 000 personer har gripits under de senaste månaderna och flera har dött till följd av polisens brutala våld. I vår är det tänkt att landet ska arrangera hockey-VM tillsammans med Lettland, är det ens möjligt? Det här och mycket mer pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst: Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator på Aftonbladet. Programledare: Jenny Ågren.
2020-12-18
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.