Sveriges 100 mest populära podcasts

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer - det börjar med kärlek. En utbildningspodd för dig som arbetar med personer som lever eller har levt med våld i nära relationer. Podden görs av Linn M Hällen och Rebecca Lagh. linnmhallen.se advokatlagh.se arvinutbildning.se

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

linnmhallen.se/bocker-film-podcast/podcast/

Avsnitt

#69 Våld mot personer med funktionsnedsättning

I detta avsnitt ska vi prata om våld mot personer med funktionsnedsättning, en grupp som brukar beskrivas som särskilt sårbar i relation till våld i nära relationer. Varför är det så och skiljer sig våld mot personer med funktionsnedsättning från våld generellt?  Gäst är Maria Melin, som är projektledare GD- staben på Myndigheten för delaktighet. 
2024-03-18
Länk till avsnitt

#68 Samverkande insatser

I det här avsnittet pratar vi om mäns våld mot kvinnor och vad som krävs av samhället och myndigheter för att stötta kvinnor att lämna en våldsam partner.
Vad vinner samhället, och inte minst kvinnorna, på att myndigheter samverkar i stödet kring den och hur kan samverkan ske för att vinna framgång? Vår gäst är Markus Antonsson som är polis och grundare av det framgångsrika samverkansprojektet IGOR inom polismyndigheten. Markus berättar bland annat om IGOR projektet och den samverkan mellan polis och socialtjänst som gjorde projektet så framgångsrikt. 

2024-02-26
Länk till avsnitt

#67 Eftervåld, del 2

I detta avsnitt ska vi fortsätta prata om eftervåld - våld som sker efter separation, och det som är specifikt för stöd och behandling vid denna typ av våld. Hur kan vi hjälpa när våldet aldrig tycks ta slut? Gäst är Susanne Mattsson som är medicine doktor och forskare vid Nationellt centrum för kvinnofrid. 

2024-02-05
Länk till avsnitt

#66 Eftervåld, del 1

I detta avsnitt pratar vi om det så kallade eftervåldet, det våld som sker efter separation. Hur yttrar sig detta våld, på vilka arenor och på vilket sätt kan samhällets representanter möjliggöra det. Gäst är Sara Skoog Waller, forskare i könsrelaterat våld och hälsa, fil dr och universitetslektor i psykologi. 
2024-01-15
Länk till avsnitt

#65 Dödligt våld

[]
2023-12-18
Länk till avsnitt

#64 Normaliseringsprocessen del 3, Åklagaren.

I det här avsnittet pratar vi om normaliseringsprocessen ur ett åklagarperspektiv. Vår gäst är Henrik Stiernblad som är senior åklagare vid Norrorts åklagarkammare i Stockholm, specialiserad på brott i nära relation och åklagare i den så kallade normaliseringsdomen.

Henrik berättar om utredningen som låg till grund för åtal och fällande dom och om sin syn på de domar som följde. Vi samtalar om trovärdighet och tillförlitlighet, de straffrättsliga utmaningar som finns i att arbeta med normalisering av våld, viktiga framgångsfaktorer i utredningar och vad som egentligen krävs för en fällande dom.

2023-12-04
Länk till avsnitt

#63 Normaliseringsdomen del 2, Sara

I det här avsnittet möter vi Sara som var målsägande i den så kallade normaliseringsdomen. Sara berättar om hur det var för henne att leva i våldsam relation, hur våldet såg ut och om den normalisering av våld som skedde. Hon berättar om hur hon idag, när hon är utanför våldet, tänker kring normaliseringen och det liv hon levde. Hur kunde normaliseringen gå så långt att hon tillslut inte hade ett eget fritt val i relation till mannen? Hur uppdagades våldet och vad krävdes för att hon tillslut skulle kunna lämna relationen?

 

2023-11-20
Länk till avsnitt

#62 Normaliseringsprocessen del 1, Polisen.

[]
2023-11-05
Länk till avsnitt

#61 Bemötande av våldsutövare

I detta avsnitt pratar vi om våldsutövare och professionellas liksom ?närståendes? bemötande av personer som utövar/har utövat våld.  Gäst är Stina Lindegren som är doktorand vid Uppsala universitet och forskar om hur personer dömda för sexualbrott upplever olika former av stöd och behandling.
2023-10-23
Länk till avsnitt

#60 Skyddade boenden

I detta avsnitt pratar vi om skyddat boende som är en insats från socialtjänsten till våldsutsatta vuxna. Vad innebär egentligen denna insats, vem har rätt till den och hur vet vi om den håller hög kvalitet och kvalitet enligt vem?  Gäst är Veronica Ekström som är docent i socialt arbete och just nu forskar om kvalitet i skyddat boende. 
2023-10-09
Länk till avsnitt

#59 Syskonvåld

I detta avsnitt pratar vi om syskonvåld, ett våld som inte alltid är så omtalat och synligt i det offentliga samtalet om våld i nära relationer men som kan orsaka omfattande negativa konsekvenser för den som är utsatt. Hur kommer det sig att detta våld är så osynligt?   Gäst är Anna Rypi, lektor och forskare i socialt arbete vid Lunds universitet, samt leg. psykoterapeut.

 

2023-09-25
Länk till avsnitt

#58 Ensamhet

I detta avsnitt belyser vi flera olika aspekter av ensamhet i relation till våld i nära relationer, dels ensamgörande som en del av våldsutövandet, dels ensamhet som en konsekvens av våld men även som en konsekvens av bland annat samhällets responser eller kanske brist på responser. Gäst är Sara Skoog Waller, forskare i könsrelaterat våld och hälsa. Fil.dr och universitetslektor i psykologi. 

2023-09-11
Länk till avsnitt

#57 Våld i unga HBTQI-partners nära relationer och om "dubbel disclosure"

I detta avsnittet gästas vi av Carolina Överlien, professor i socialt arbete som under senare år har arbetat med studier som handlar om ungas våld i nära relationer. 


Vi pratar om  våld i unga Hbtqi - personers nära relationer och om ?dubbel disclosure?.

www.advokatlagh.se
www.linnmhallen.se

 

 

2022-05-29
Länk till avsnitt

#56 Våldsutsatta barn och behandling

I detta avsnitt gästas vi av Karin Pernebo som är psykolog och forskare vid Linnéuniversitetet. Karin forskar om barn som utsatts för våld i nära relationer samt om insatser och behandling till barn med erfarenhet av svåra livshändelser. Vi pratar bland annat om hur barn påverkas av att uppleva våld från en omsorgsperson, våldsutsatta barns behov av behandling, under vilka förutsättningar behandling kan ges, vilka behandlingsinsatser som finns för våldsutsatta barn samt var du kan vända dig om ditt barn är i behov av behandling.

 

www.advokatlagh.se

www.linnmhallen.se

2022-05-09
Länk till avsnitt

#55 Vårdnad och riskbedömningar

I detta avsnitt pratar vi vårdnadsmål och riskbedömningar. Med oss som gäst har vi Anna Kaldal som är professor i processrätt vid Stockholms universitet och som forskat på bland annat riskbedömningar i vårdnads- och LVU mål.

 

I avsnittet berättar Anna mer om hennes avhandling Parallella processer och hur innebörden av den rättsliga normen ?risk? behandlas i vårdnadsmål. Vilka faktiska förhållanden motsvarar ?risk för att barnet far illa? och hur ska en brottsmisstanke hanteras? Annas avhandling behandlar även vilka bevisbörde- och beviskravsregler som gäller, samt vilka krav som ställs på rättens beslutsunderlag.

2022-04-11
Länk till avsnitt

#54 Våld och vårdnad

Vår gäst i detta avsnitt är Eva Diesen som är jurist, forskare och lärare vid institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap vid Stockholms universitet.

 

Eva har på uppdrag av ROKS (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) forskat om våld och vårdnad. Hon har i sin forskning granskat hundra brottmålsdomar där en man utövat våld mot en kvinna och/eller barn och dömts för brott samt vårdnadsdomarna mellan samma parter. Hör Eva berätta om de slutsatser hon kunde dra av sin granskning. Vilken betydelse hade det i vårdnadsmålet att mannen blivit dömd för brott mot kvinnan och/eller barnen? Hur bedömde domstol de dömda pappornas omsorgsförmåga och hur vanligt var det att den dömde mannen fick umgänge och vårdnad om barnen?

 

Läs rapporten här:

https://www.roks.se/product/vald-och-vardnad-andra-upplagan-2021

www.advokatlagh.se

www.linnmhallen.se

2022-03-28
Länk till avsnitt

#53 Barnfridsbrottets utmaningar och möjligheter

I detta avsnitt fortsätter vi att prata om det nya Barnfridsbrottet, utmaningar och möjligheter. Gäst är Anna Kaldal professor i processrätt som forskar inom ämnena brott mot barn och sexualbrott mot vuxna.

2022-03-14
Länk till avsnitt

#52 Polismyndighetens arbete med våld i nära relationer

I det här avsnittet möter vi Erika Gyllenswärd som är polis och nationell verksamhetsutvecklare för brott i nära relationer vid Nationella operativa avdelningen (NOA) hos polisen. Erika berättar om polisens arbete med våld i nära relation och det nya barnfridsbrottet.

Hur arbetar polismyndigheten med våld i nära relation och vilka visioner finns inom myndigheten för att förbättra polisens arbete med denna grova brottslighet? Erika berättar också om det nya barnfridsbrottet, varför det är viktigt att barnfridsbrottet blivit lag och vilka utmaningar brottet innebär för polismyndigheten.

2022-02-28
Länk till avsnitt

#51 Dödligt våld ur närståendes perspektiv

I detta avsnitt pratar vi om dödligt våld i nära relationer ur de närståendes perspektiv. Vad innebär det att förlora ett barn till följd av dödligt våld i nära relationer? Vilket stöd ger samhället? Vi pratar med Maria vars dotter mördades av sin fd. partner.

2022-02-14
Länk till avsnitt

#50 Skam

I detta avsnitt pratar vi om skam med Viveka Enander som är lektor vid institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet och forskare vid Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer (VKV). Vad är egentligen skam och hur påverkar skammen oss i våra nära relationer? Finns det något samband mellan skam och makt och hur påverkar det i så fall den som är våldsutsatt?

Vi pratar också om hur kan vi som yrkesverksamma kan göra för att inte förstärka känslan av skam hos den som är våldsutsatt och vad som är viktigt att tänka på i våra samtal med den som är våldsutsatt.

2022-01-31
Länk till avsnitt

#49 Eftervåld

I detta avsnitt pratar fortsätter vi att prata om eftervåld, det våld som många gånger tar vid efter separation från en våldsutövare. Vi pratar med "Anna" som under många år levde i en relation präglad av våld och hot. Efter separation från hennes fd. partner började en lång process och kamp för barnen. 

2022-01-12
Länk till avsnitt

#48 Eftervåld, separationsvåld, post separationsvåld

I detta avsnitt pratar vi med Pia Eklund om det som brukar kallas för ?Eftervåld? eller Separationsvåld, att våldet sällan upphör efter separation utan snarare hur det tar sig nya uttryck.

2021-12-10
Länk till avsnitt

#47 Sexuellt våld i nära relation

I detta avsnitt pratar vi om sexuellt våld i nära relation. Paulina Bengtsson är vår gäst och hon berättar hur hon som 22 åring träffade mannen hon drömt om. Det började som en vacker kärlekssaga på internet, men ledde snart till en vardag präglad av hot, övergrepp och våldtäkter. Under fyra månader utnyttjades Paulina som sexslav. Mannen sålde hennes kropp till andra män och han kontrollerade med ständiga hot varje steg hon tog. Paulina utsattes för våldtäkter, koppleri/prostitution och pornografi som ledde till PTSD och ett sexuellt självskadebeteende. Några år senare mötte Paulina sin förövare i domstol. Han döms till ett långt fängelsestraff.

Paulina berättar om den långa och svåra vägen tillbaka till ett normalt liv och konsekvenserna av det våld hon utsattes för. Idag mår Paulina bra och arbetar som föreläsare och egenföretagare med att synliggöra och motverka sexuellt våld.

https://www.forelasarepaulina.com/

www.advokatlagh.se

www.linnmhallen.se

2021-11-22
Länk till avsnitt

#46 Våldsutövande pappor

I detta avsnitt samtalar vi med Henning Mohaupt som är psykolog och forskare vid Alternativ till Våld i Norge.
Henning har forskat på hur våldsutövande pappor i behandling ser på sitt eget föräldraskap. Forskningen visar också på hur våldsutövande pappor ser på föräldrasamarbetet och barnets mamma.
Henning berättar bland annat om varför det är viktig att förstå förhållandet mellan den våldsutövande pappan och barnet, hur våldet påverkar pappa/barn relationen över tid och vad som krävs för att dessa pappor ska få ett bättre föräldraskap. 

www.advokatlagh.se
www.linnmhallen.se

2021-11-15
Länk till avsnitt

#45 Föräldraförmåga hos våldsutövande och våldsutsatta föräldrar

I detta avsnitt pratar vi med Maria Eriksson, professor i socialt arbete, om barn som upplever våld och omsorgsförmåga/föräldraförmåga hos våldsutövande och våldsutsatta föräldrar. Ställer vi olika krav på mammor och pappor generellt och hur ser det ut när det förekommer våld? Kan man egentligen sägas ha en god omsorgsförmåga när man utövar våld mot den andra omsorgspersonen? 
www.advokatlagh.se 
www.linnmhallen.se 

2021-11-01
Länk till avsnitt

#44 Vad är egentligen barnets bästa?

I detta avsnitt pratar vi med Anna L Jonhed, lektor och forskare i socialt arbete vid Örebro universitet om barn som har upplevt/upplever våld i nära relationer och umgänge med den våldsutövande föräldern. Vad är egentligen barnets bästa? Vilka behov eller rättigheter väger tyngst: barnets rätt att leva ett liv fritt från våld eller barnets rätt till en god kontakt med båda sina föräldrar. Och kan kontakten vara god när föräldern är våldsam och skrämmande? Lyssnar vi på barnens egna önskemål i tvister om vårdnad, boende och umgänge och hur bedömer vi föräldrarnas omsorgsförmåga? 
www.advokatlagh.se 
www.linnmhallen.se 

2021-10-18
Länk till avsnitt

#43 Om våldsutsatta mammor som förlorat vårdnaden om sina barn

I detta avsnitt pratar vi om våldsutsatta mammor som förlorat vårdnaden om sina barn till den våldsutövande föräldern. Hur kan detta ske och hur påverkar det den utsattas förälderns syn på samhällets stöd och skydd för brottsoffer? Vi pratar med ?Sofia? som efter uppmaning från både polis och socialtjänst valde att bryta upp från sin våldsamma partner och skydda sina barn mot fortsatt våld. Ett beslut som senare skulle ge förödande konsekvenser.     www.advokatlagh.se  www.linnmhallen.se
2021-10-04
Länk till avsnitt

#42 Umgänge med en våldsutövande förälder

I detta avsnitt pratar vi med Björn Tingberg om rädsla och om hur det påverkar barn på både kort och lång sikt att ha umgänge med den person de är rädd för, den våldsutövande föräldern. Vi pratar även om barn som förlorat sin mamma till följd av dödligt våld i nära relationer. Björn är legitimerad psykoterapeut med inriktning mot barn och ungdomar och han är studierektor vid Ericastiftelsen.

www.advokatlagh.se
www.linnmhallen.se

2021-09-20
Länk till avsnitt

#41 Våld och vårdnad - barnet

Vi får höra Axel berätta om hur det var att växa upp i ett hem där pappa utsatte honom, syskonen och mamma för våld. Axel berättar om de vårdnadsprocesser som startade efter föräldrarnas separation och om hur han som barn upplevde dessa processer. Vi får höra om den utsatthet han kände och hur det påverkade honom att inte känna sig lyssnad på. Om att tvingas till umgänge och kontakt med den pappa som misshandlat honom och som han var rädd för.

www.advokatlagh.se

www.linnhallen.se

2021-09-06
Länk till avsnitt

#40 Ekonomiskt våld

I det här avsnittet pratar vi om en typ av våld som är vanligt och som kan ge allvarliga konsekvenser men som vi sällan pratar om, det ekonomiska våldet. Vår gäst är Marie Eriksson som är universitetslektor i socialt arbete vid Linné universitet och som forskar på ekonomiskt våld i nära relationer.

Vi pratar om vad ekonomiskt våld egentligen är, hur det kan se ut och vilka konsekvenser ekonomiskt våld kan få för den som är våldsutsatt. Vad bör den professionella vara uppmärksamma på när det kommer till ekonomiskt våld och vad ska man som professionell tänka på i mötet med den som är utsatt? 

www.advokatsjoqvist.se

www.linnmhallen.se

2020-11-23
Länk till avsnitt

#39 Att påverkas av att möta våld och trauma

Hur kan den yrkesverksamma påverkas av att dagligen exponeras för berättelser om våld, övergrepp och trauma och hur kan vi göra för att förebygga ohälsa kopplat till arbetet med våld i nära relationer?  I detta avsnitt möter vi Hanna Olsson, leg terapeut, handledare och författare som bland annat har skrivit artikeln "Det farliga men viktiga lyssnandet" 

www.advokatsjoqvist.se
www.linnmhallen.se
2020-11-09
Länk till avsnitt

#38 Trovärdighet

Vi fortsätter att prata om trovärdighet och träffar i detta avsnitt Sara Thunberg som är socionom och forskare i socialt arbete med inriktning mot brottsutsatthet hos unga. Vi pratar om begreppet trovärdighet, ett begrepp som ofta återkommer i arbetet med brottsoffer.

Vad är egentligen trovärdighet och hur ska man vara för att uppfattas som ett trovärdigt brottsoffer? Varför gör vi trovärdighetsbedömningar och vilken betydelse har en persons trovärdighet?

www.advokatsjoqvist.se
www.linnmhallen.se     

2020-10-26
Länk till avsnitt

#37 Trovärdighet

I det här avsnittet möter vi "Anna" berättar om hur det känns att vara våldsutsatt och känna sin våldsutsatthet ifrågasatt av myndigheter i efterföljande processer. Vi får höra hur myndighetspersoners kunskap och förståelse för våld påverkar bemötandet av den som är våldsutsatt och dennes känsla av att bli trodd. Hur myndigheters önskemål om samarbete mellan föräldrar kan påverka trovärdighetsbedömningen och leda till ytterligare övergrepp av den som är våldsutsatt. Hur ser ett trovärdigt brottsoffer ut egentligen och förväntar vi oss att våldsutsatta ska bete sig på visst sätt för att bedöma den som trovärdiga?

www.advokatsjoqvist.se
www.linnmhallen.se     

2020-10-12
Länk till avsnitt

#36 Mäns våld mot kvinnor eller våld i nära relationer?

I detta avsnitt pratar vi om begreppen ?mäns våld mot kvinnor? och ?våld i nära relationer? och huruvida det finns några skillnader mellan kvinnor och mäns erfarenheter av våld i nära relationer. Gäst är Sara Skog Waller som är Fil. dr i psykologi och forskare inom våld i nära relationer.

www.linnmhallen.se

www.advokatsjoqvist.se

2020-09-28
Länk till avsnitt

#35 Barn på skyddat boende

I detta avsnitt pratar vi med Sara Liljegren som är projektledare för Sveriges stadsmissioners & BRIS projekt - Barns rätt i skyddat boende. Sara är också enhetschef vid Linköping stadsmissions skyddade boende med barnrättsperspektiv. Sveriges stadsmissioner och Bris har inom projektet Barns rätt i skyddat boende släppt en rapport? Min tur att berätta ?som bygger på samtal med barn som har upplevt våld och som har vistats på ett eller flera skyddade boenden.

Vi pratar bland annat om barnens egna upplevelser av att växa upp med en våldsutövande förälder, att bo på skyddat boende och deras kontakt med myndigheter och andra vuxna runtomkring dem. Vi pratar också om de brister vi ser och vad vi vuxna behöver göra för att tillgodose barns rättigheter och behov.

www.linnmhallen.se

www.advokatsjoqvist.se

2020-09-14
Länk till avsnitt

#34 Våld i nära relationer och anknytning

I detta avsnitt pratar vi med Anna Norlén, leg psykolog, leg psykoterapeut och rektor på Ericastiftelsen om hur barn påverkas av att växa upp med våld i nära relationer och med en omsorgsperson som är skrämmande och/eller skrämd?   Vad är egentligen desorganiserad anknytning och går det att förändra anknytningsmönstren med hjälp av behandling? 
2020-08-31
Länk till avsnitt

#32 Va?ldsutsatta kvinnor i migration

I detta avsnitt får vi höra en ung kvinna berätta om hur det var för henne att komma till Sverige på anknytning till sin man. Hon berättar om de svårigheter hon mötte hos mannen i Sverige men också hos sin ursprungsfamilj. Vi gästas också av Halala Rafi som är verksamhetschef på IKKR och kvinnojouren Nina som arbetar till stöd och skydd för dessa kvinnor.
Hur kan vi bättre hjälpa våldsutsatta kvinnor i migrationsprocess? Har vi tillräcklig förståelse och kompetens för att ge det stöd och det skydd dessa kvinnor behöver? Kan vi göra mer?
[email protected] 

2020-04-20
Länk till avsnitt

#31 Sexuellt våld mot barn och vuxna i nära relationer

Ett svårt ämne som många har svårt att prata om. Ett ämne som det behövs mer kunskap kring. Vi gästas av Gita Rajan från WONSA - world of no sexual abuse. Gita berättar bland annat om vilka konsekvenser sexuellt våld ger och vilka möjligheter det finns till behandling för personer utsatta för sexuellt våld. 
[email protected]

2020-04-06
Länk till avsnitt

#30 Att uppleva våld i familj med missbruk

I detta avsnitt berättar Olivia Trygg från Trygga Barnen om hur våld kan te sig i en familj med missbruk och om hur man som barn påverkas av detta. 

 

2020-03-23
Länk till avsnitt

#29 Barn som upplevt våld i hemmet

I detta avsnitt pratar vi om barn som upplever våld i hemmet.
Hur påverkas barn av att bevittna/uppleva våld hemma? Vilka konsekvenser kan bevittnande av våld få på kort och lång sikt?
Hur bemöter professionella dessa barn och vilket stöd finns att få? Med oss som gäst har vi Åsa Landberg som är legitimerad psykolog och psykoterapeut och som i många år arbetat med våldsutsatta barn.  

2020-03-09
Länk till avsnitt

#28 Våld i HBTQ:s personers nära relationer

I detta avsnitt belyser vi våld i HBTQ:s personers nära relationer. Gäst är Kina Sjöström från RFSL:s Stödmottagning. 


2020-02-24
Länk till avsnitt

#27 Våldsutsatta kvinnor i missbruk

I detta avsnitt pratar vi med Sanna Detlefsen från Linköpings Stadsmission om våldsutsatta kvinnor med beroendeproblematik, den dubbla utsattheten och vanliga föreställningar kring denna grupp kvinnor. Sanna har i många år arbetat med våldsutsatta kvinnor i beroende och berättar om sina erfarenheter av att arbeta med denna grupp. Hon hjälper oss att reda ut vilka möjligheter till stöd och skydd som finns för denna grupp kvinnor. Behövs i första hand stöd utifrån våldet eller utifrån beroendet? Hur kan vi som möter våldsutsatta kvinnor bättre möta denna grupp och ge det stöd och skydd som behövs utifrån just deras situation? Vilka svårigheter finns och vad har visat sig vara ett framgångsrikt koncept?  

 [email protected]

2020-02-10
Länk till avsnitt

#26 Våld och familjerättsliga utredningar

I detta avsnitt gästas vi av Marina Berman, familjerättssekreterare Stockholm Nordväst. Marina berättar om familjerättsliga utredningar och hur bedömning av våld och risk ser ut. Vilka underlag tar man in, vilka kontakter tas och vad är egentligen våld i familjerättsligt sammanhang? Hur fungerar det när man bedömer umgänge i fall då barnet upplevt eller blivit utsatt för våld? Hur pratar familjerätten med barn och vilken betydelse har barnets egen inställning i frågan om umgänge och kontakt? 

[email protected]

2020-01-27
Länk till avsnitt

#25 Eftervåld

Jag vill bara bli fri - om eftervåld i nära relationer. 

[email protected]

2020-01-13
Länk till avsnitt

#24 Våldsutsatta barns strategier

I detta avsnitt pratar vi om våldsutsatta barns strategier. Vilka strategier har barn som upplever våld i hemmet?
Hur agerar barn före, under och efter våldsepisoderna?
Hur upplever barn myndigheters bemötande av deras våldsutsatthet?
Med oss som gäst har vi Vendela som berättar om sin egen våldsutsatthet som barn och de strategier hon hade för att undvika våld och minimera effekterna av det.
Vi har också med oss Carolina Överlien som berättar om sin forskning och slutsatserna i boken, Våld i hemmet - barns strategier. Boken baserar sig på 25 intervjuer med barn och ungdomar vars mammor sökt skydd och hjälp på kvinnojour. Carolina Överlien är universitetslektor på Stockholms universitet, institutionen för socialt arbete och fil. dr och forskare på Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) i Oslo, Norge. Carolina har forskat och arbetat med frågor som rör barn och våld i nära relationer i många år. 

[email protected] 

2019-11-25
Länk till avsnitt

#23 Sexuellt våld

I detta avsnitt pratar vid med sexolog Kalle Norwald om sexuellt våld i nära relationer. 
Vad är egentligen sex och vad är sexuellt våld. Var går gränsen? och hur kan vi som professionella ställa frågor om sexuellt våld? 

[email protected] 

2019-11-18
Länk till avsnitt

#22 Kvinnor mördade i nära relation

Förra året dödades 22 kvinnor av sin man, pojkvän eller exman. I Sverige år 2018. 
I det här avsnittet ska vi prata om just det, det dödliga våldet i nära relationer. Vi ska också prata om barnen som blev kvar. Många av kvinnorna som mördades av sina män hade lämnat eller var på väg att lämna relationen innan de dog. Det fanns varningssignaler. Många av kvinnorna var rädda och visste att de skulle dö. Många hade sökt stöd och hjälp hos polis, socialtjänst och sjukvård innan de mördades men togs inte på tillräckligt stort allvar. Hur kan det komma sig att kvinnor fortfarande dödas av män de har eller har haft en relation med? Vad kan vi som samhälle göra mer för att hjälpa dessa kvinnor innan det är för sent ? Med oss som gäst har vi Kerstin Wiegl som är författare och journalist på Aftonbladet. Kerstin har tillsammans med kollegan Kristina Edblom granskat alla fall där kvinnor dödats av sin man, pojkvän eller exman under de senaste 10 åren. De har utifrån denna granskning skrivit boken ?I händelse av min död? som på ett mycket nära och rakt sätt återger de döda kvinnornas berättelser.

 [email protected] 

2019-11-11
Länk till avsnitt

#21 Våld mot husdjur

I detta avsnitt pratar vi om sambandet mellan mäns våld mot kvinnor och våld mot husdjur. Det är inte ovanligt att våld mot familjens djur används som ett sätt att utöva våld och kontroll mot övriga familjemedlemmar, men uppmärksammas detta våld tillräckligt? Har vi tillräcklig kunskap för att se sambandet och kan samhället erbjuda våldsutsatta med husdjur tillräckligt stöd och skydd ? Med oss som gäst i detta avsnitt har vi Carin Holmberg som är sociolog, forskare, författare och grundare av kunskapscentrumet Se Sambandet. Carin skrev redan år 2004 boken; Med husbondens röst: om våld mot djur i misshandelsrelationer ,vilket var den första undersökningen i Sverige kring våld mot djur i misshandelsrelationer. 

[email protected] 
@linnmoserhallen

2019-11-04
Länk till avsnitt

#20 Våld i ungas nära relationer 3

I detta avsnitt belyser vi våld i ungas nära relationer utifrån den forskning som idag finns tillgänglig. Vi gästas av Carolina Øverlien, docent i socialt arbete på Institutionen för socialt arbete på Stockholms universitet och forskningsledare på NKVTS i Oslo. 

[email protected]

2019-10-28
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.