Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

T1-podden. Juridik i örat

T1-podden. Juridik i örat

I T1-podden diskuterar Patrik Bremdal och Moa Kindström Dahlin offentligrättsliga frågeställningar ur flera olika perspektiv.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

jur.uu.se/jur.uu.se/start-se/t1-podden

Avsnitt

MeToo podden

En extrainsatt pod med anledning av kampanjen #MeToo. I podden diskuteras rättsliga frågor kopplade till kampanjen med ett särskilt fokus på juristens roll och ansvar ur ett samhällsperspektiv.
2017-10-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 1 - Introduktionspod T1 VT18

Terminens första pod introducerar Moa och Patrik som leder podden och presenterar poddens upplägg och syften.
2018-02-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 2 - Pod om studieteknik

Tillsammans med studenterna Agnes Emborg och Felix Ohlin samt Sverker Scheutz (erfaren T1-lärare och pedagogisk pristagare) diskuterar vi kring att studera vid universitet, studieteknik och seminariearbete i syfte att minska studiestress och betygshets.
2018-03-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 3 - EU-podden

Denna gång tar vi oss an EU-rätten med hjälp av professor Carl-Fredrik Bergström i ett samtal som spelades in under HT 17. I podden förklaras hur man som student ska tänka när man närmar sig EU-rätten och dessutom fördjupar vi oss i några särskilda frågor som brukar komma upp från studenthåll.
2018-03-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 4 - VT-18

I detta avsnitt samtalar Moa och Patrik om några konstitutionellrättsliga frågor som uppmärksammats i media under våren 2018, t.ex. barnkonventionen som rättskälla, transportstyrelsen och KU samt tiggeriförbud och kommunal normgivning. Dessutom besvaras som vanligt frågor från studenter.
2018-05-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 5 - Tentapodden

I den sista podden för terminen diskuterar Moa och Patrik kring tentamen och hur man som student kan tänka inför och under tentan. Tanken är att skapa förutsättningar för att på bästa sätt komma förberedd till tentan.
2018-05-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 6 - Valet, demokratifrågor och "regeringsformsboken"

I detta avsnitt samtalar vi med docent i statsvetenskap, Sofia Näsström, om gårdagens val. Olika demokratifrågor, bl.a. representation och populism diskuteras. Missa inte Patriks hänvisning till "regeringsformsboken"!
2018-09-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 7 - Thomas Bull: Lagrådet och att vara domare

Denna gång gästas podden av justitierådet Thomas Bull som pratar lagrådet, svensk lagberedning och om hur den svenska lagstiftningsprocessen skiljer sig mot andra länders. Han pratar även om vad en domare i Högsta förvaltningsdomstolen gör om dagarna och hur de olika roller han haft som jurist skiljer sig åt.
2018-09-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 8 - Inför tentan HT18

Denna gång fokuserar vi på tentarelaterade frågor tillsammans med Carl-Fredrik Bergström. Vi resonerar lite kring hur tentan kan var upplagd och vilken typ av frågor som kan dyka upp på tentamen. Vi delar även med oss av några tips inför både tentaplugg och tentaskrivande. Dessutom svarar vi såklart på de frågor ni studenter har skickat in till podden.
2019-01-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 9 - Bonusavsnitt - Kommentar övningstentan HT18

I detta bonusavsnitt av podden kommenterar Patrik övningstentan och går igenom hur man ska tänka när man svarar på en tentafråga.
2019-01-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 10 - Religionspodden

I denna podd gästas vi av professor Lotta Lerwall och lektor Victoria Enkvist. Temat för podden är religion ur ett rättsligt perspektiv. Exempelvis diskuteras religiösa friskolor, böneutrop och hur frågor om religionsfrihet kan problematiseras.
2019-03-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 11 - Bonusavsnitt - Övningstentapodden

Anni Kolehmainen gästar podden och kommenterar övningstentamen VT19. Förutom en utförlig genomgång av de rättsliga frågorna kopplade till frågan lyfter hon även vanliga misstag och ger tips kring hur man kan tänka när man skriver en tentamen.
2019-05-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 12 - Ministerpodden med Ardalan Shekarabi

Vi samtalar med civilminister Ardalan Shekarabi om politik i juridiken och juridik i politiken. Vi diskuterar regleringen av den svenska ministerrollen liksom regeringens rättsliga ramar och möjligheter. Inspelad på finansdepartementet den 7 maj 2019.
2019-05-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 13 - Rättstatspodden med Anne Ramberg

I denna pod - besöks av f d generalsekreteraren för advokatsamfundet tillika hedersdoktor vid Uppsala universitet, Anne Ramberg. Vi pratar om juristens roll i samhället, dagens studenter och Annes val att inte väja för blåsväder."
2019-12-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 14 - Bonusavsnitt - Övningstentapodden HT 19

Petter Danckwardt och Nicki Rudberg kommenterar övningstentamen HT19. Förutom en utförlig genomgång av de rättsliga frågorna kopplade till frågan lyfter de även vanliga misstag och ger tips kring hur man kan tänka när man skriver en tentamen."
2019-12-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 15 - Barnkonventionen VT 20

Vi samtalar med docent Rebecca Stern och professor Pernilla Leviner om Barnkonventionen och vad det innebär att den från årsskiftet blivit svensk lag."
2020-04-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 16 - Bonusavsnitt - Ovningstentapodden

I detta bonusavsnitt av podden diskuterar Marcus Grahn rättningen av övningstentamen på Terminskurs 1 HT20. Han går igenom svaret och delar med sig av sina tankar kring studenternas svar och skickar med tips inför tentamen."
2020-10-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 17 - Coronapodden

I detta avsnitt av podden gästas vi av Olof Wilske, lektor i konstitutionell rätt och pratar om olika konstitutionella aspekter av hanteringen av coronapandemin.
2020-12-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 18 ? Talmanspodden med Andreas Norlén

I detta avsnitt av podden gästas vi av talman Andreas Norlén som diskuterar talmannens roll och juridikens betydelse i riksdagsarbetet. Han resonerar även kring den senaste regeringsbildningen och om RF:s skydd för den svenska demokratin.
2021-02-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 19 ? FreeBritney-podden

Tillsammans med Therése Fridström Montoya, docent i civilrätt, diskuterar vi frågor om ställföreträdarskap, mänskliga rättigheter och rättsstatliga skyddsmekanismer i ljuset av dokumentären "Framing Britney Spears"
2021-02-26
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.