Sveriges 100 mest populära podcasts

P1 Kultur

P1 Kultur

Reportage, recensioner och fördjupning från Kulturredaktionen P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Peter O Nilsson

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p1kultur

Avsnitt

Lyssnarjuryn har gjort sitt val ? Annika Norlin får Sveriges Romanpris 2024

Romanprisfinalen är avklarad! Hör segraren Annika Norlins glada utrop, men också kulturminister Parisa Liljestrand och författaren Stefan Lindberg om bibliotekens roll.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Under veckan som gått har Lyssnarjuryn haft intensiva diskussioner om de fyra nominerade romanerna till Sveriges Radios Romanpris 2024: ?Systrarna? av Jonas Hassen Khemiri, ?Tomt bo? av Sofia Stenström, ?Spindelbjörken? av Pär Hansson och ?Stacken? av Annika Norlin.

Hör finalomgången och hur lyssnarjuryn argumenterar för att till sist rösta fram romanen som belönas med Sveriges Radios Romanpris 2024 ? ?Stacken? av Annika Norlin!

Lyssnarjuryns motivering ?För en berättelse som med känslighet och ett rikt språk beskriver olika människors levnadsvillkor. Det som driver oss, det som berör oss och det som förgör oss.?

Efter ett mycket välförättat värv har nu årets Lyssnarjury avslutat sitt arbete och de som varit med är Sonny Kjellander, Christer Gustafsson, Lena Kronberg, Maria Fabriani, och Linnea Ekström.

KULTURMINISTERN OM BIBLIOTEKENS VIKTIGASTE UPPGIFTER

Kulturminister Parisa Liljestrand gästar P1 Kultur och ger sin syn på bibliotekens samhället idag. I dag ska biblioteken inte bara vara läsfrämjare och platsen för information och kunskapsförmedling, utan uppgifterna rymmer allt från att internetstöd till att kopiera intyg. Hur ska det fungera i snåla nedskärningstider och är förväntningarna på biblioteken egentligen för stora?

STEFAN LINDBERG OM BIBLIOTEKEN OCH FRAMTIDEN

Författaren Stefan Lindberg har ett starkt förhållanden till biblioteken och diskuterar varför biblioteken är avgörande för ett samhälle. Han berättar om sina egna biblioteksminnen och slår fast vad ett bibliotek absolut inte ska ägna sig åt.

MALIN PERSSON GIOLITOS BIBLIOTEKSMINNE!

Författaren Malin Persson Giolito har tillbringat många timmar av sitt liv på bibliotek, men under studieåren utvecklade hon en mycket särskild vana just på biblioteken ? vilken då? Hör i dagens P1 Kultur!

MARIE LUNDSTRÖM OM BIBLIOTEKSMINNETS KRAFT

Under veckan har det strömmat in biblioteksminnen från er lyssnare. Stort varmt tack! I dag tar vi oss an minnena om alla bibliotekarier, som haft en stor betydelse för många! Kanske fick någon en bok som skapade en bestående läslust, kanske avgjorde den rekommenderade boken någons yrkesval eller ett knepigt livsval ? hör Marie Lundström, programledare på Lundströms bokradio, summera en vecka fylld av fantastiska lyssnarberättelser från biblioteken i livet.

Programledare: Lisa Bergström
Producent: Maria Götselius

2024-04-19
Länk till avsnitt

Möt Judith Kiros ? vinnaren av Sveriges Radios Lyrikpris

Pristagaren tillkännages och intervjuas i direktsändning. Dessutom: Lyssnarjuryn diskuterar den fjärde och sista nominerade boken till Sveriges Radios Romanpris: Stacken av Annika Norlin. Välkommen!

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

SVERIGES RADIOS LYRIKPRIS TILLKÄNNAGES

Judith Kiros tilldelas Sveriges Radios Lyrikpris 2024 för diktsamlingen ?Det röda är det gränslösa?.

Lyrikprisjuryns motivering lyder: ?Ett visionärt raseri strömmar över sidorna när medeltida helgonlegender flätas samman med en igenkännlig vardag i Judith Kiros 'Det röda är det gränslösa'. Beskt, humoristiskt och briljant frammanas en samtid och tidlöshet som flimrar av både ljus och beckmörker.?

Sveriges Radios lyrikpris har delats ut sedan 1958 och är landets äldsta och ett av de mest välrenommerade. Prissumman är på 30 000 kronor.

 

ROMANPRISET: LYSSNARJURYN OM ?STACKEN? AV ANNIKA NORLIN

Lyssnarjuryn som ska utse Sveriges Radios Romanpris 2024 består i år av Maria Fabriani, Sonny Kjellander, Lena Kronberg, Linnea Ekström och Christer Gustafsson. De har läst de fyra nominerade böckerna, och i dag får vi reda på vad de tycker om Annika Norlins romandebut ?Stacken?. Är den humoristisk eller tragisk? Och får den våra läsare att bli sugna på att gå med i en sekt?

Vilken bok som vinner, det får vi reda på i fredagens P1 Kultur.

 

INTERVJU: SOLVEJ BALLE OM SITT STARKASTE BIBLIOTEKSMINNE

Bibliotek är platser där minnen skapas och hela veckan samlar vi på några sådana. I dag berättar den danska författaren Solvej Balle om det dåliga samvetet hon bar på i flera år efter att som ung ha tappat bort en lånad klassiker från biblioteket i sin lilla hemby i Danmark.

Programledare: Eskil Krogh Larsson
Producent: Saman Bakhtiari

2024-04-18
Länk till avsnitt

Möt Zhiwar Rashid ? vinnaren av Sveriges Radios Novellpris

Vi avslöjar vem lyssnarna röstat fram som mottagare av Sveriges Radios Novellpris! Dessutom: Lyssnarjuryns Romanprisdiskussioner fortsätter med Spindelbjörken av Pär Hansson.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Möt novellpristagaren Zhiwar Rashid! Och hör författaren berätta om ?Och kulorna ska jag ta hand om tills vi ses igen? ? vinnarnovellen som handlar om flykt, återvändade och kärlekens kraft.

Motiveringen lyder: ?Två särskilda vänner från barndomen återser varandra efter många år i Zhiwar Rashids ömma, filmiska och mångfacetterade text om kärlek och förlust. Henrik Gustafsson läser med mjuk, sökande närvaro.?

LYSSNARJURYN DISKUTERAR ?SPINDELBJÖRKEN?

Maria Fabriani, Sonny Kjellander, Lena Kronberg, Linnea Ekström och Christer Gustafsson utgör årets Lyssnarjury som sa utse Sveriges Radios Romanpris 2024 och i dag har turen kommit till den tredje romanen, ?Spindelbjörken? av Pär Hansson ? en västerbottnisk barndomsskildring som väcker starka känslor hos juryn.

MARIE LUNDSTRÖM OM LYSSNARNAS BIBLIOTEKSMINNEN

Många lyssnare har gått in på Lundströms Bokradios facebook-sida för att dela med sig av sina minnen av biblioteken, som väldigt tydligt är en plats som satt ? och sätter ? djupa spår. I måndags var det barndomens minnen som stod i fokus, i dag rymmer samtalet också starka vuxenminnen!

OCH MISS SHAMELESS BIBLIOTEKSMINNE!

I flera år har Miss Shameless och Lady Busty hållit på med Drag story hour, då de läser sagor för barn på bibliotek. Miss Shameless har förstås en uppsjö av minnen, i dag handlar det om när de skapade en enorm regnbågsflagga tillsammans med barn på Malmö Stadsbibliotek!

Programledare: Lisa Bergström
Producent: Maria Götselius

2024-04-17
Länk till avsnitt

Litteraturveckan: Vem har rätt till biblioteken?

Alla, förstås. Men upplever alla det så? Och varför är tillgången till låneböcker så viktig i ett hållbart demokratiskt samhälle?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

ROMANPRISET: LYSSNARJURYN OM ?TOMT BO? AV SOFIA STENSTRÖM

Lyssnarjuryn som ska utse Sveriges Radios Romanpris 2024 består i år av Maria Fabriani, Sonny Kjellander, Lena Kronberg, Linnea Ekström och Christer Gustafsson. De har läst de fyra nominerade böckerna, och i dag får vi smyga in i deras överläggningar och höra dem diskutera ?Tomt bo? av Sofia Stenström. En roman som tycks väcka starka känslor. Men vilken bok som vinner, det får vi reda på i fredagens P1 Kultur.

 

SAMTAL: NICOLAS LUNABBA OCH NIOOSHA SHAMS OM VIKTEN AV TILLGÅNG TILL BIBLIOTEK

Vi pratar vidare om bibliotekets roll i ett demokratiskt samhälle. I stadsdelen Nydala i Malmö fanns det inget bibliotek - tills några bestämde sig för att skapa ett själva.
Varför är tillgången till låneböcker så viktig för ett socialt hållbart samhälle? Författaren och ungdomsledaren Nicolas Lunabba och Nioosha Shams, författare och läsambassadör, gästar P1 Kultur.

 

LIVE: MED BOKBUSSEN I GÄLLIVARE

Ett sätt att tillgängliggöra bibliotek och litteratur för fler är bokbussar. I Gällivare kommun i Norrbotten besöker den små orter som har långt till närmaste bibliotek. Vår reporter Helene Alm följer med bussen för att ta reda på vad den har för betydelse för låntagarna.

 

INTERVJU: MELODY FARSHIN OM SITT STARKASTE BIBLIOTEKSMINNE

Bibliotek är platser där minnen skapas och hela veckan samlar vi på sådana. I dag berättar komikern och författaren Melody Farshin om hur biblioteket först var en viktig plats, men som sedan vände henne bort från läsningen under många år.

Programledare: Eskil Krogh Larsson
Producent: Felicia Frithiof

2024-04-16
Länk till avsnitt

Välkommen till Litteraturveckan!

Dags för litteraturfest med Lyssnarjuryns romanprisdiskussioner, utdelning av Sveriges Radios tre litteraturpriser, lyssnarnas biblioteksminnen, författarsamtal, bibliotek och en hel massa läslust!

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I dag inleder Lyssnarjuryn sitt viktiga värv, att utse Sveriges Radios Romanpris 2024, som tillkännages i fredagens P1 Kultur. De har läste de fyra nominerade romanerna och nu börjar diskussionerna. Årets Lyssnarjury består av Maria Fabriani, Sonny Kjellander, Lena Kronberg, Linnea Ekström och Christer Gustafsson och i dagens P1 Kultur diskuterar de ?Systrarna? av Jonas Hassen Khemiri ? en tegelstensroman med blandvändarkvalitéer. Det är Lyssnarjuryn som har makten!

BIBLIOTEKEN I SAMHÄLLET...

Förutom prisutdelningar av Novellpriset, Lyrikpriset och Romanpriset ska också P1 Kultur under Litteraturveckan rikta blicken mot biblioteken ? böckernas högborg - älskat, kritiserat, ständigt omdiskuterat, men alltid med en självklar plats i vårt samhälle och demokrati. På senare år har det rapporterats flitigt om bibliotekens utsatthet där våld och hot är en del av vardagen, om nedläggningar och nedskärningar, men som ändå ska arbeta med allt från läsfrämjande till att hjälpa till med utskrifter och betalning av räkningar.

Under Litteraturveckan lyfter P1 Kultur bibliotekens plats i vår demokrati och i dag besöker vår reporter Helene Alm Luleå Stadsbibliotek, där hon träffar bibliotekschefen som brinner för ett myllrande bibliotek med generösa öppettider.

...OCH I VÅRA HJÄRTAN

Och biblioteken är också en plats där minnen skapas! För många räcker det att bara tänka tanken, så väcker det doften av barndomens bibliotek eller minnen av bokhögar, uppslukande berättelser och engagerade bibliotekarier. Vad betyder de här minnena för oss? Och varför är det så ofta det vi upplevde som barn som etsats sig fast? Det ska vi prata om under Litteraturveckan i P1 och minnesinsamlare är programledare Marie Lundström! Berätta era starkaste biblioteksminnen på Lundströms Bokradios facebook-sida och lyssna på P1 Kultur för att höra ett Marie Lundström berätta om lyssnarnas samlade och delade erfarenheter.

EVA DAHLGRENS BIBLIOTEKSMINNE!

Hör också musikern, kompositören och författaren Eva Dahlgren berätta om när hon som ung hängde på biblioteket i Nynäshamn, där en större värld öppnade sig!

Programledare: Lisa Bergström
Producent: Maria Götselius

2024-04-15
Länk till avsnitt

Klara, färdiga... Litteraturveckan!

Mellan 15 och 21 april 2024 står litteratur och läsande i fokus vilket kulminerar med utdelningen av Sveriges Radios Romanpris, Novellpris och Lyrikpris. Kulturredaktionens Marie Lundström och Lina Kalmteg vet mer. Programledare: Maria Askerfjord Sundeby.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

På måndag 15 april startar Litteraturveckan i P1. Det blir utdelning av Sveriges Radios Novellpris och Lyrikpris och lyssnarjuryn diskuterar sig fram till vinnaren av Sveriges Radios Romanpris. Under veckan sätts också biblioteken i fokus och lyssnarna delar med sig av sina starkaste biblioteksminnen.

Marie Lundström och Lundströms Bokradio har ställt frågan ?Vilket är ditt starkaste biblioteksminne? till lyssnarna.

? Svaren har redan börjat regna in: Minnen av hur man som liten för första gången känner lukten av mängden böcker, hur det hisnar när man inser att allt detta på hyllorna kan jag låna. Det finns en känsla av en värld som vidgar sig i våra lyssnares biblioteksminnen ? och ljuvliga hyllningar till Bibliotekarien med stort B som öppnade portarna till läsningens rike, säger Marie Lundström.

Vinnarna av litteraturpriserna avslöjas i P1 Kultur med start kl. 13.00:

17 april ? Sveriges Radios Novellpris

18 april ? Sveriges Radios Lyrikpris

19 april ? Sveriges Radios Romanpris

Mer info om de nominerade till priserna finns här: https://sverigesradio.se/litteraturveckanip1

Litteraturveckan i P1 ? allt kan även höras i Sveriges Radio Play:

Dagens Dikt måndag-lördag kl. 12: Tema böcker, bibliotek och läsning. Lyssnarna kommer att känna doften av trycksvärta, träda in i antikvariat och höra gångna seklers tankar. Det blir dikter av Pia Tafdrup, Jorge Luis Borges, Harriet Löwenhielm och Lars Gustafsson, med uppläsare som Robert Fux, Amanda Ooms och Christian Fex.

P1 Kultur, måndag kl. 13.00: Lyssnarjuryn diskuterar ?Systrarna? av Jonas Hassen Khemiri. Marie Lundström om biblioteksminnen och artisten Eva Dahlgren berättar ett barndomsminne från biblioteket i Nynäshamn.

P1 Kultur, tisdag kl. 13.00: Lyssnarjuryn diskuterar ?Tomt bo? av Sofia Stenström. P1 Kultur följer med en bokbuss i Norrbotten och pratar med ungdomsledaren och författaren Nicolas Lunabba och Nioosha Shams, författare och Sveriges läsambassadör.

P1 Kultur onsdag kl. 13.00: Årets Novellpris delas ut och pristagaren intervjuas. Vinnarnovellen kan höras i Sveriges Radio Play, men sänds också i P1 kl 21.03. Lyssnarjuryn diskuterar ?Spindelbjörken? av Pär Hansson och Marie Lundström följer upp måndagens samtal om biblioteksminnen med reflektioner från lyssnarna.

P1 Kultur torsdag kl. 13.00: Sveriges Radios Lyrikpris delas ut och pristagaren intervjuas. Lyssnarjuryn diskuterar Stacken? av Annika Norlin.

P1 Kultur fredag kl. 13.00: Lyssnarjuryn röstar och tillkännager vilken roman som tar hem Sveriges Radios Romanpris. P1 kultur gästas av kulturminister Parisa Liljestrand för ett samtal om bibliotekens roll i samhället och författarna Stefan Lindberg och Balsam Karam ger sin syn på vad ett bibliotek ska vara ? och vad det inte ska vara.

Lundströms Bokradio lördag kl. 17.00: Marie Lundström träffar Romanpristagaren. Intervjun går också att höra i Sveriges Radio Play från kl. 14.00 fredag eftermiddag

2024-04-14
Länk till avsnitt

Kriget kommer till USA i ?Civil War?

Kirsten Dunst spelar en av huvudrollerna i framtidsdystopin Civil War där polariseringen lett till inbördeskrig. Regissören Alex Garland skildrar ett USA i upplösning och filmen landar mitt i den amerikanska valrörelsen. USA-korrespondenten Roger Wilson rapporterar.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

RENÄGARES VILLKOR I FILMEN ?STÖLD? PÅ NETFLIX

Filmen ?Stöld? utspelas i Sápmi och bygger på Ann-Helén Laestadius bok med samma namn och Peter Birro har skrivit manus. Björn Jansson har träffat huvudrollsinnehavaren Elin Kristina Oksal och regissören Elle Márjá Eira, som själv är renägare. 

RYSKA EXILFÖRFATTARE PÅ LISTA ÖVER EFTERLYSTA

Allt fler ryska exilförfattare och Putinkritiska intellektuella blir efterlysta av den ryska polisen. Daria Serenko, aktuell på svenska med romanen ?Jag önskar mitt hem aska?, är den senaste i raden. Efterlysningen innebär att hon omedelbart blir anhållen om hon skulle återvända till Ryssland. Fredrik Wadström berättar mer.

MÖT ÅRETS LYSSNARJURY!

På måndag drar den igång: Litteraturveckan i P1. Till höjdpunkterna under veckan hör lyssnarjurydiskussionerna om de fyra nominerade romanerna till Sveriges Radios Romanpris.
I många år har juryn bestått av olika bokcirklar över hela landet men i år är det enskilda lyssnare som fått söka. Vår reporter Helene Alm har tagit reda på lite mer om vilka dom är.

POETEN FREDRIK NYBERG, NOMINERAD TILL SVERIGES RADIOS LYRIKPRIS 2024

Fem diktsamlingar är nominerade och den här veckan har vi fått höra utdrag ur de böckerna lästa av poeterna själva. Idag är det dags för Fredrik Nyberg som ger sig in i klimatkrisen i sin diktsamling ?Ruiner. Andra häftet?. Vem som vinner Sveriges Radios Lyrikpris 2024 får vi veta under Litteraturveckan i P1 (15-21/4), närmare bestämt på torsdagen i P1 Kultur.

KLASSIKERN OM ?TROLLKARLEN FRÅN OZ?

Technicolorfärgerna sprakade, det var sång och dans, och häxan var blodisande - filmbolaget MGM kostade på sig när de gjorde ?Trollkarlen från Oz? 1939 i regi av Victor Fleming. Det var helt enkelt en uppvisningsfilm. Mårten Blomkvist berättar historien om en film som har en särskilt stjärnglans i Hollywood.

Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Nina Asarnoj

2024-04-12
Länk till avsnitt

Taylor Swift ? världens största artist redo för nästa steg

Världens största och mäktigaste artist Taylor Swift släpper nytt album nästa vecka en händelse som redan ger svallvågor i världen. Samtal med Oscar Kangro från P3 och USA-korrespondenten Roger Wilson om maktfaktorn och härligheten Taylor Swift.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

TILLBAKA TILL MÖRKRET ? NY SPELFILM OM AMY WINEHOUSE

I morgon är det premiär för spelfilmen ?Back to black? om artisten Amy Winehouse ? lika framgångsrik som skandalomsusad när hon dog i alkoholförgiftning bara 27 år gammal ? en artist som aldrig tycktes få äga sitt eget narrativ. Vilken historia vill den här filmen berätta om henne?

VEM FÅR EGENTLIGEN SJUNGA EDITH PIAF?

Aya Nakamura, världens just nu största franskspråkiga artist, har väckt ilska på vissa håll efter uppgifter om att hon ska sjunga en låt av nationalikonen Edith Piaf under invigningen av sommarens OS. Samtal med Sydeuropa-korre Marie Nilsson Boj.

ESSÄ: KASTRATIONEN SOM FÖRLÖSTE VÄRLDEN

Innan Zeus och de andra grekiska gudarna tog makten hade generationen över dem ? titanerna ? med Zeus far Kronos i spetsen, gjort uppror mot självaste himmelsguden Uranos. Det skedde genom en kastrering med en skära. Men av vilket material var skärans blad? Det är en fråga som gör Johan Tralau besatt och för honom ut på en rafflande jakt i dagens essä.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

2024-04-11
Länk till avsnitt

Larry Davids testamente ? gränslös gubbhumor eller roligast på TV?

Efter tolv säsonger har humorserien Curb your enthusiasm på HBO gått i mål. Serieskaparen Larry David har blivit mångmiljonär på socialt vardagsgnissel i TV, men vad lämnar han efter sig, egentligen? P1 Kultur bjöd in kritikern Göran Everdahl för att reda ut Larry Davids storhet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.


NY #METOO-SKANDAL SKAKAR FRANSK FILM

En känd fransk filmregissör, även kallad Frankrikes Ken Loach, figurerar i det franska public service-bolaget France Infos utredning om sexuella trakasserier i filmvärlden. Tio skådespelerskor har anklagat honom för ovälkomna sexuella närmanden. Den franska filmvärlden har alltså inte lämnat #metoo bakom sig. Dagens Nyheters filmkritiker Helena Lindblad kommer till studion och försöker reda ut vilka värderingar som genomsyrar den franska filmbranschen .

HÄXORNAS HISTORIA PÅ KALMAR SLOTT

?Häxor? - med underrubriken ?Den svartaste sagan i Sveriges historia? heter en ny utställning på Kalmar Slott. Men det var ju ändå ingen saga, utan vidrig verklighet för de drabbade. Vad som kallas ?Det stora oväsendet? vid slutet av 1600-talet fick hundratals svenska kvinnor att avrättas för häxeri i en hysteri som svepte över hela Europa. P1 Kulturs reporter Mattias Berg tog med sig utställningens scenograf Erik Gullberg in i slottets mörker. Texterna på utställningen är skrivna av Cecilia Düringer, programledare för P3 Historia och gymnasielärare i historia, och Pompe Hedengren är dess konstnärligt ansvarige.

DDR:S HISTORIA i GLÖMD DAGBOK

?Syskonen? heter en roman av den östtyska författaren Birgitte Reimann som levde mellan 1933 och 1973. År 2022 hittade man Reimanns originalmanus i en källare. Boken har kommit ut tidigare men med strykningar gjorda av politiska skäl. Det är en berättelse om östtysk vardag, om två unga människors olika sätt att hantera ett svartvitt system. Systern är lojal med den kommunistiska ideologin och vill stanna, brodern vill fly till väst. Kulturredaktionens Lina Kalmteg berättar mer om detta märkliga verk.

OBS-ESSÄN OM DE FATTIGAS KRIG

Vilka är egentligen drivkrafterna bakom religiösa revolter? Det undrar författaren Elisabeth Hjorth i dagens OBS-essä. Uppviglaren Thomas Müntzer blev historiens förlorare, men hans olyckliga öde kan hjälpa oss förstå varför blasfemi fortfarande rör upp så starka känslor. han var en rasande praktikant fick fattiga bönder att göra uppror i 1500-talets Tyskland.

Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Nina Asarnoj

2024-04-10
Länk till avsnitt

Världens största barnbokspris till lässatsning för Australiens urfolk

Astrid Lindgren Memorial Award, även känt som Alma-priset, går till Indigenous Literacy Foundation (IFL) för arbetet med att sprida litteratur till barn bland Australiens urfolk.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hör kulturredaktionens kritiker Viveca Baldh och Lina Kalmteg tillsammans med kulturjournalisten Shora Esmailian analysera och kommentera årets vinnare.

FÖRRA ÅRETS ALMA-PRISTAGARE OM ATT VÅGA VARA ÄRLIG MOT BARNEN

Astrid Lindgren har varit en förebild för ungdomsboksförfattaren Laurie Halse Anderson, som tilldelades Alma-priset förra året. Kulturredaktionens Lina Kalmteg träffade henne i i Stockholm för ett samtal om vikten av att våga tala högt om övergrepp, även med barn.

ESSÄ: DET KNAPPLÖSA KNULLET ÄR KNAPPT GENOMFÖRBART

?Erica Jong ? författaren och det knapplösa knullet? så heter den dokumentär som sedan ett litet tag ligger ute på SVT Play. Det berömda citatet kommer ur Jongs ?Rädd att flyga? från 1973. Och det är ju kul. Men det är först i de senare verken som man verkligen hittar livsvisdomar att hålla hårt i under ett helt liv. Det menar kulturredaktionens Katarina Wikars i dagens radioessä från OBS.

Programledare: Lisa Wall
Reporter: Björn Jansson
Producent: Eskil Krogh Larsson

2024-04-09
Länk till avsnitt

Så skapade Sofia Coppola ?soft girls?-fenomenet

Under våren har begreppet soft girls debatterats flitigt på kultursidorna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det handlar om unga kvinnor som väljer att hoppa av karriär och dra sig undan i någon slags symbolisk kvinnogrotta för att slicka sina sår. Vissa debattörer tycker att trenden är nykonservativ och kvinnofientlig, andra att den en rimlig reaktion mot accelerationssamhället.

Men vad ÄR egentligen en ?soft girl?, och vilken värld lever hon i?

Det visar sig att den amerikanska filmregissören Sofia Coppola gav oss svar redan i slutet av 90-talet.

Kulturredaktionens filmkritiker Emma Engström återvänder till de mjuka hårda flickorna i hennes debutfilm The Virgin suicides för att söka ledtrådar.

2024-04-07
Länk till avsnitt

I Sara Stridsbergs ?Svindel? talar en styckmördad kvinna från andra sidan

Svindel bygger på Stridsbergs roman Kärlekens Antarktis, som fick Sveriges Radios romanpris 2019. Men hur blev den laddade intrigen på scen? Teaterkritikern Kristina Lindquist ger sin syn på saken.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

FRÅN DÖDENS SYNVINKEL SER LIVET UT SOM EN DRÖM

Det är Ingela Olsson som spelar huvudrollen i ?Svindel?. Hon ser sin mamma och pappa, andra hon träffat - och framför allt: sina barn. Regisserar uppsättningen gör Rebecka Hemse, som även tidigare arbetat med Sara Stridsbergs manus, vilket även skådespelaren Ingela Olsson har gjort.

... OCH DE DRÖMSKA JUNGFRURNA I SOFIA COPPOLAS TAPPNING ÄR ?SOFT GIRLS?

Strax före millennieskiftet kom Sofia Coppolas film ?The Virgin Suicides? - som enligt P1 Kulturs filmkritiker Emma Engström kan vara första tecknet på den aktuella rörelsen Soft Girls. Det handlar om att välja bort stress och press och tänka på sitt eget bästa. En omdiskuterad nutida företeelse, som enligt vissa handlar om en reaktion mot feminismen och enligt andra snarare riktar sig mot det maskulina prestationssamhället. Men Emma Engström frågar sig om jungfrurna i Coppolas film i själva verket inte stod ut med sysslolösheten.

BILDNINGSRESAN GÅR TILL LOS ANGELES

Kanske är det dags att börja tänka på sommarsemestern - och drömresor längre fram? Som tips och inspiration återutsänder Kulturredaktionen ett antal program i serien ?Bildningsresan?, där vi guidar till kulturella platser värda en omväg.
I dag färdas vi till Los Angeles. Så följ med på en resa i bilköer och på motorvägar! Till författaren Joan Didions terrass i Malibu, sagoslottet Chateau Marmont och det bohemiska Laurel Canyon där så mycket fantastisk musik kom till i haschdimmorna på 1960-talet. Men, framför allt: häng med vår reporter Lina Kalmteg i en kamp mot yta, klichéer och mytologisering!

KLASSIKERN: LOTTE LASERSTEINS MÄSTERVERK ?KVÄLL ÖVER POTSDAM?

Målningen ?Kväll över Potsdam? anses vara Lotte Lasersteins främsta. Det glada tjugotalet är slut, det är Weimarrepublikens sista tid då hon 1930 samlade fem vänner på en takterrass med utsikt över Potsdam. Katarina Wikars berättar mer i veckans Klassiker - med hjälp av kulturredaktionens konstkritiker Mårten Arndtzén. Och fram till den fjortonde april kan man se målningen på Moderna museet i Stockholm.
I inslaget hörde vi även Odile Nunes läsa ur pjäsen ?Abend über Potsdam? av Lutz Hübner och Sarah Nemitz.

Programledare: Jenny Teleman
Producent: Mattias Berg

2024-04-05
Länk till avsnitt

Konstnären Arvida Byström sålde AI-nakenbilder av sig själv

Konstnären Arvida Byström fortsätter att utforskar den digitala kvinnokroppen. Tidigare har hon skapat sexroboten Harmony med hjälp av AI. Nu har hon gjort AI-genererade nakenbilder av sig själv som hon sålt till män, som hon låtit en AI sexchatta med.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Resultatet är fotoboken ?In the clouds?. P1 Kulturs reporter Björn Jansson har träffat henne.

DOMEDAGSJAZZ MED SARA ALDÉN

Jazzvokalisten Sara Aldén har gjort sig känd för att utforska den amerikanska jazzens standards genom ett eget filter. Nu kommer hennes debutalbum There Is No Future ? en skiva med siktet på domedagen. Jazzradions Märet Öman har lyssnat.

ESSÄ: MED MARADONA FICK ANARKIN TRIUMFERA ÖVER ORDNINGEN ? FÖR ETT ÖGONBLICK

Fotboll lockar en större publik än någon annan idrott. Men det är inte vad som händer vid sidan av planen som speglar samhället, utan i högsta grad också det som händer på den. Det visar Thomas Steinfeld när han zoomar in på avgörandets historia.

Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson

2024-04-04
Länk till avsnitt

Rolf Lassgård om att spela kär ? och vara det i verkligheten

Just nu är det mycket Rolf Lassgård. I helgen har danska filmen Möte i Rom svensk premiär och Andra akten finns på SVT Play. I bägge filmerna spelar han män med komplicerade kärlekshistorier.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

HUR GÖR ROLF LASSGÅRD FÖR ATT GESTALTA ?DET ROMANTISKA INTRESSET??

Programledaren Lisa Bergström frågar Rolf Lassgård om hur det är att spela en riktig kulturman. Han svarar på det - och berättar vidare om hur han sätter känslorna i kroppen som skådespelare, tar med sig erfarenheter från livet och hur han lade till en avgörande replik under filmatiseringen av ?Händelser vid vatten?. Dessutom svarar Lassgård på frågan om vilka roller han drömmer om framöver.

BILDNINGSRESAN GÅR TILL HAMBURG

Nu efter påsk kanske många börjar drömma om sommarens semester. Som tips och inspiration kommer vi den här veckan att sända några avsnitt ur vår storsatsning ?Bildningsresan? i repris. I dag styr vi kosan mot Hamburg, kontrasternas stad, med hjälp av Kulturredaktionens Anna Tullberg och frilansjournalisten Marcus Hansson.

OBS-ESSÄN: MED MYTEN OM AFRIKA KAN MAN LURA VÄRLDEN

Häromdagen var det ju första april - en dag som inte minst många medier förut ägnade åt att lura sin publik. Nu är det mer sällan så.

Men få saker lockar så mycket som en historia som låter för bra för att vara sann. Problemet är väl bara att den oftast just inte är sann. I dagens radioessä återger Dan Jönsson den svindlande berättelsen om mannen som lurade världen med hjälp av myten om Afrika.

Programledare: Lisa Bergström.
Producent: Mattias Berg.
Producent för OBS: Olof Åkerlund.

2024-04-03
Länk till avsnitt

Johan Hiltons berättelse om Benny Fredriksson ? ett ödesdrama i fem akter

Metoo-hösten 2017 riktade Aftonbladet hård kritik mot teaterchefen Benny Fredrikssons ledarskap. Några månader senare avslutade han sitt liv på ett hotellrum i Sydney. Nu skriver Johan Hilton berättelsen om Benny Fredriksson ett ödesdrama där slutet är inbyggt i begynnelsen. Samtal med teaterkritiker Jenny Teleman.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

FÖRFATTAREN MARYSE CONDÉ ÄR DÖD

Författaren, akademikern och journalisten Maryse Condé har sedan debuten 1976 undersökt teman som hierarkier, rasism och kolonialism. Länge var hon nobelpristippad. Samtal med kulturredaktionens Cecilia Blomberg.

PÅ JAKT EFTER STADENS SJÄL ? BILDNINGSRESAN GÅR TILL DELHI

I serien Bildningresan guidar kulturredaktionen till kulturens huvudstäder och de klassiska besöksmålen som är värda en omväg. Idag visar kulturjournalisten Lars Hermansson och hans guide, resejournalisten Per J Andersson, vägen genom myllrande gator i Indiens huvudstad Delhi.

ESSÄ: ÄR DET VÄNSTER HJÄRNHALVA SOM FÖRDÄRVAT VÄRLDEN?

Kan du känna dig lite tudelad ibland? Som att det inom dig utspelas en kamp mellan olika sätt att betrakta världen? Tja, något sådant är just vad som pågår mellan den vänstra och högra hjärnhalvans processer. Och om det verkar som att kampen blir alltmer ojämn, menar Helena Granström i dagens essä, så är det kanske ingen slump.

Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson

2024-04-02
Länk till avsnitt

Amanda Jansson om succén ?Jag for ner till bror?

Boksuccén Jag for ner till bror har blivit hyllad föreställning på Teater Västernorrland i Sundsvall. Amanda Jansson, känd från tv-serien Tunna blå linjen, spelar huvudrollen som Jana Kippo. Jag tror att alla som ser den kommer att kunna koppla den till sig själva på nåt vis, säger Amanda Jansson till P1 Kulturs reporter Joakim Silverdal.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

2024-03-31
Länk till avsnitt

På spaning efter 80-talets arkitektur

Det är 80-talet som rivs nu och de husen är knappt femtio år. Kulturredaktionens Katarina Wikars om drömmarna, rivningarna och upprättelsen för 80-talets arkitektur.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

?80-talet var det årtionde då det drömdes som mest inom arkitekturen?, säger arkitekturskribenten Dan Hallemar. Man lånade av tidigare epoker, flög in stjärnarkitekter. Pelare och pastell och palats för folket i prefabricerad betong. ?Det är viktigt att man förstår vad den postmoderna arkitekturen ville säga, ambitionerna bakom och drivkrafterna som skapade den.?

?Man hann inte börja älska åttiotalet innan det försvann.? Arkitekterna Anna Mistry Bergbom och Emma Svanberg på ACAN har lanserat Rivningskartan och kartlägger byggnader i hela Sverige som har rivits eller är hotade. Fokus är att väcka opinion om de som fortfarande kan räddas, och de samlar också in berättelser och minnen kring husen. ?Det är en trög bransch som går på i gamla hjulspår, byggbranschen. Det får inte vara för lätt att göra sämst?.

Allt fler börjar omvärdera 80-talets arkitektur som länge stått lågt i kurs. Och allt oftare talas det om att reparationssamhället är här, om att återbruka hela hus. KOD-arkitekter har engagerat sig mot de planerade rivningarna av de s k bananhusen från 80-talet vid Alviks strand där ett nytt bostadsområde planeras. De har ritat ett eget förslag för att bevara och bygga om husen. De ser det som ett kall att lyfta detta, ?vi måste förvalta det vi har nu?, säger de.

Detta är ett längre program baserat på en serie i tre delar som sändes tidigare i vinter.

2024-03-29
Länk till avsnitt

På spaning efter Ronja

Helvetesgapet, vårskriket, vildvittrorna berättelsen om Ronja Rövardotter har på många sätt blivit en del av vårt kollektiva medvetande. Nu kommer en ny Netflix-serie baserad på Astrid Lindgrens sista bok hur bra är den?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hör filmkritiker Emma Engström och litteraturkritiker Lina Kalmteg om Ronja-figuren i den nya serien; vilken roll naturen och alla olika väsen spelar i berättelsen; och hur man lyckats expandera Ronjaberättelsen till en serie i 12 delar ? stort samtal om en berättelse som letat sig in i folksjälen och som nu kommer i ny tappning.

Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Hans Zillén

2024-03-28
Länk till avsnitt

Så får Karin Smirnoffs romanfigur Jana Kippo nytt liv ? i Sundsvall

Teater Västernorrland spelar Jag for ner till bror, efter Karin Smirnoffs romaner, för fulla hus. P1 Kultur intervjuar Amanda Jansson, som spelar huvudrollen Jana Kippo - och Karin Smirnoff själv.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

AMANDA JANSSON HAR REDAN BLIVIT FOLKKÄR

Efter att ha spelat bärande roller i tv-serier som ?Tunna blå linjen? och ?Nattryttarna?, samt i den kommande storfilmen ?Stormskärs Maja?, gör Amanda Jansson just nu succé på Teater Västernorrland. P1 Kulturs reporter Joakim Silverdal har sett föreställningen och träffat Amanda Jansson på plats i Sundsvall.

... OCH VAD TYCKER KARIN SMIRNOFF SJÄLV OM ATT FÅ SE SIN SKAPELSE FÅ LIV PÅ TEATERN?

Vi ringer upp författaren för att höra vad hon tyckte om uppsättningen av ?Jag for ner till bror? - och om Jana Kippo, i Amanda Janssons gestalt, på scenen i Sundsvall.

DET RYSKA ROCKBANDET SOM HAMNADE I TERRORNS SKUGGA

Sveriges Radios Rysslandsexpert Fredrik Wadström berättar om rockbandet Piknik, som skulle ha spelat när terrordådet skedde i Moskva - och som ska ha konsert igen i kväll. Om hur det bandet, och hela Leningrads musikscen, bidrog till att han själv blev intresserad av ryska och Ryssland. Och vilken sorts publik som drabbades av dådet.

ELIF BATUMAN ? EN FÖRFATTARE SOM ÄR BESATT, OCH SOM MAN BLIR BESATT AV

Kulturredaktionens litteraturredaktör Lina Kalmteg läste boken ?Besatta? av Elif Batuman för ett decennium sedan. Den handlade om den turkisk-amerikanska forskaren och journalistens hängivna förhållande till framför allt rysk litteratur och blev en stormande succé världen över.
Nu kommer hennes nya roman, med titeln ?Antingen eller? ut på svenska - och Lina Kalmteg kastade sig över den också.

HUR BLEV BORDSDUKNING EN DEL AV AVANCERAD DIPLOMATI?

Charlotte Birnbaum, författare och ledamot av Gastronomiska Akademien, har kommit ut med boken ?På bordet. Om det goda och det sköna?. Där beskriver hon bland annat bordsdukningens spännande historia, hur socker blev så populärt att man gjorde hela landskap av det - och varför kokt skinka skulle liknande en sköldpadda med ett palmträd på ryggen. Vi har intervjuat henne.

KONSTNÄREN SOM ÄR 89 ÅR GAMMAL - OCH SOM NY

Många av oss har nog sett eller ren utav vistats i konst av Ulrik Samuelsson utan att veta om det. Han debuterade 1963, var tidigt ute med installationen som form men är kanske främst känd för offentliga utsmyckningar, som Filmstaden Sergel och Kungsträdgårdens tunnebanestation. Nu har han fyllt 89 och ställer ut nya målningar på galleri Anna Bohman i Stockholm. Vår konstkritiker Mårten Arndtzén gick dit och mötte en delvis ny Ulrik Samuelsson

DAGENS ESSÄ: ÄGG PÅ LIV OCH DÖD

Vi närmar oss påsk och det är förstås en högtid där ägget spelar en särskild roll. Men ägget är sammanbundet med människan året om och på många sätt. Det finns i vår mytologi, kultur och på mångas frukostbord. Såväl som i kvinnokroppen. Journalisten Anna Thulin serverar några idéer hon kläckt om en ätbar symbol för både livet och döden.

Programledare: Lisa Bergström.
Producent: Mattias Berg.

2024-03-27
Länk till avsnitt

Från Sara Parkman till Lars Norén ? konsten att skildra en människa

Är det en tillgång eller ett hinder att stå nära den man ska porträttera? Filmaren och vännen Gustav Ågerstrands porträtt av folkmusikern Sara Parkman går nu upp på bio.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I dagens P1 Kultur hör du dem båda två om relationen mellan den som filmar och den som blir filmad; om vem som äger berättelsen och om hur sann en dokumentär egentligen är.

BILDEN AV EN IKON ? NY DOKUMENTÄR OM LARS NORÉN

Hur gör man ett porträtt av en person som redan är ikonisk? Nu kommer filmen ?Lars Norén: Resan mot mörkrets hjärta? av Sindra Grahn.

VÅRENS LYRIK: DANIEL SJÖLIN OM TRE NYA DIKTSAMLINGAR

Vår kritiker Daniel Sjölin har läst ?Året hos Hyperboréerna? av Jesper Svenbro; ?Jägmästarna Säger? av Mariam Naraghi och ?Spikar? av Agota Kristof .

ESSÄ: FÖR EN KONSERVATIV ÄR NATO INTE VÄRT RISKEN

Konservatismen anses ofta ta sin början med 1700-talspolitikern och filosofen Edmund Burkes skrifter. Men denna kulturella och politiska ideologi och filosofi är på frammarsch också idag. En av dem som övertygats av argumenten är filosofen Torbjörn Tännsjö. I dagens essä berättar han mer om det och om varför till exempel Natomedlemskap passar dåligt ihop med en konservativ attityd.

Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson

2024-03-26
Länk till avsnitt

Här är de nominerade till Sveriges Radios Novellpris 2024

Blir det Sofia Jannok, Zhiwar Rashid, Ia Genberg, Olle Lönnaeus eller Åsa Asptjärn?Det är ni lyssnare som avgör vem som vinner. Hör novellerna och rösta här.Vinnaren tillkännages i P1 Kultur 17 april.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Rösta på din favorit här

Lyssna på novellerna här

De fem novellerna är:

? ?Och kulorna ska jag ta hand om tills vi ses igen? av Zhiwar Rashid i uppläsning av Henrik Gustafsson (Foto: Maja Kristin Nylander)

 ? ?Guohp?áhkku, Mögelgumman?, av och med Sofia Jannok (Foto: Melina Hägglund)

 ? ?Enkel styckning av småvilt? av Åsa Asptjärn i uppläsning av Ann Petrén (Foto: Stefan Tell)

 ? ?Rått-Kuno? av Olle Lönnaeus i uppläsning av Jakob Hultcranz Hansson (Foto: Martin Magntorn)

 ? ?Jane? av Ia Genberg i uppläsning av Liv Mjönes, (Foto: Sara Mac Key)

 Det är ni lyssnare som avgör vem som vinner och röstningen sker på https://sverigesradio.se/litteraturveckaniP1 med start i dag 19 mars.

Vinnaren presenteras i P1 Kultur 17 april.

2024-03-24
Länk till avsnitt

Levan Akin är tillbaka ? med roadtrip till Istanbul och transpersoners villkor

Levan Akin som fick Guldbagge för And then we danced är bioaktuell med nya filmen Passage. En åldrad lärarinna och en ung slarver slår följe till Istanbul i jakten på en försvunnen systerdotter. Möt honom i dagens P1 Kultur.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

EN VINNANDE FOTOBOK OM KROPPSLIGA GRÄNSTILLSTÅND

?Things can change anyway? är titeln på årets vinnarbok som är skapad av konstnären och fotografen MC Coble och konsthistorikern Louise Wolthers. En bildberättelse om familjen och vännerna och naturen men också om förändringar som en könsbekräftande transition och klimakteriet.

 

BARA SPÖKEN KAN ÅTERBERÄTTA SRI LANKAS BLODIGA 80-TALSHISTORIA

En magisk historia om en mördad krigsfotograf, som efter döden försöker hitta vem som tog livet av honom - och vart hans försvunna kartong med unika bilder tagit vägen. Ungefär så kan man beskriva romanen ?Maali Almeidas sju månar?, skriven av Shehan Karunatilaka från Sri Lanka.
P1 Kulturs Mattias Berg stämde möte med författaren när var på Sverigebesök.

 

EN BELARUSISK MAMMAS KAMP FÖR RÄTTVISA

?Motherland? heter en hyllad ukrainsk-svensk dokumentär om militärtjänstgöringen i Belarus, där pennalismen och våldet gör att flera unga män dör i lumpen. Filmen en vann första pris på en av världens främsta dokumentärfestivaler CPH:DOX och är gjord av av Hanna Badziaka och Alexander Mihalkovich. Fredrik Wadström kommer till studion.

KLASSIKERN OM EN FÖRBJUDEN TJECKISK 70-TALSROMAN

?En alltför högljudd ensamhet? av den tjeckiske författaren Bohumil Hrabal är en mustig skröna, en modernistisk kortroman, skarp samhällskritik och en delvis självbiografisk berättelse ? allt på en gång. Sedan den skrevs i början av 1970-talet har det visat sig vara aktuell i varje decennium ? alltid på olika sätt. Dramatikern Dmitri Plax har gjort dagens klassiker.

 

Programledare: Lisa Bergström
Producent: Nina Asarnoj

2024-03-22
Länk till avsnitt

Nu syns den arabiska vårens avtryck i konsten

Efter den arabiska våren vad blev det egentligen kvar när revolutionens damm lagt sig? Två aktuella utställningar visar just nu det konstnärliga eftermälet av en omvälvande tid i början av 2010-talet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

 Vi har besökt utställningen ?Habibi ? the revolutions of love? på Medelhavsmuseet i Stockholm, och ?Oläkt? på Moderna museet i Malmö. Reportage av Jenny Teleman och samtal med konstkritiker Linda Fagerström.

HOTELL VITA HÄSTEN ? KRIGSMULLER I OPERETTSKRUD


I veckan var det premiär för operetten Hotell Vita Hästen på Folkoperan i Stockholm. Skriven 1930 i en tid av politiska spänningar och mullrande krigshot ? vad kan den berätta för oss idag? Samtal med kritiker Thomas Nordegren. 

MINIMALISTISK PIONJÄR I KONSERTFILM

På fredag är det svensk biopremiär för konsertfilmen ?Ryuichi Sakamoto: Opus? ? en minimalistisk konsertfilmen om den lika minimalistiska kompositören som gick bort för ett år sedan. Samtal med musikjournalisten Andres Lokko om en musikalisk pionjär.

ESSÄ: MER EMPATI GÖR INTE VÄRLDEN BÄTTRE

Romanläsning är en övning i medkännande. Som en händelse minskar denna läsning och empatin i takt. Men vi gör fel om vi sätter vår tilltro på empatin, säger Thomas Steinfeld i dagens radioessä.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

2024-03-21
Länk till avsnitt

?Vi är båda etniska nomader? ? möt Sofia Jannok och Salamanca Taikon Gonzalez

Artisterna Sofia Jannok och Salamanca Taikon Gonzalez är ute på turné med Riksteaterns föreställning Nomad. Föreställningen är ett musikaliskt möte mellan Sofias samiska och Salamancas romska rötter.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

SOCIALA MEDIER I FILMBRANSCHEN

Mina Benaissa har undersökt kopplingen mellan de nya, unga skådisstjärnornas följarskaror och deras attraktivitet i filmbranschen. Borde teaterutbildningarna lägga in ett moment om hur de maxar sina sociala medier? Vi har ringt upp Simon Norrthon, förbundsordförande för Fackförbundet Scen & Film, för att fråga det.

 

HAN SKAPADE DEN SVENSKA LANDSBYGDEN

Hur kommer det sig att den svenska landsbygden ser ut som den gör? Ett svar är att lantbruksarkitekten Charles Emil Löfvenskiöld, även kallad ?krusidullmannen?, har en hel del med saken att göra. Han är ett självklart namn i den svenska arkitekturhistorien men ändå okänd för de flesta. Född 1810 och död 1888. Hans tjocka bok ?Landtmannabyggnader? från 1868 har nyligen kommit ut på nytt, komplett med ritningar över torpstugor, hönserier och ladugårdar.

 

OBS-ESSÄN OM HUMANISMENS DUBBLA ANSIKTE

Humanismen är en tradition som väcker positiva associationer för de flesta. Men antagandet om människans särställning har fått kritiker att varna för lärans förödande konsekvenser. Eva-Lotta Hultén är en av dem och dagens radioessä funderar hon på humanismen kan rädda oss från humanismen.

 

Programledare: Lisa Bergström
Producent: Nina Asarnoj

2024-03-20
Länk till avsnitt

Tecknade japanska äventyr blir levande spelfilm

Allt fler tecknade japanska animefilmer spelas nu in som spelfilm med skådespelare. Varför översätts de tecknade äventyren till levande film just nu?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Samtal med kulturjournalisten Johannes Cakar och programledaren Victor Linnér.

BUTOHDANS PÅ TURNÉ

Artisten Frauke är just nu ute på en sverigeturné med föreställningen Pearl - en Butohdansföreställning som gräver i det undermedvetna genom människan alla 6 (!) sinnen. P1 Kultur träffade Frauke på ett hotellrum i Borlänge.

YOUNG ROYALS GÅR I MÅL ? EDVIN RYDING OM TRE SUCCÉARTADE SÄSONGER

Igår släpptes det sista avsnittet i den tredje och sista säsongen av serien Young Royals. P1 Kultur har träffat skådespelaren Edvin Ryding, som spelar rollen som den svenska kronprins Wilhelm.

FEM NOMINERADE TILL SVERIGES RADIOS NOVELLPRIS

Litteraturveckan i P1 närmar sig ? veckan då litteraturen står i centrum och som kulminerar med Sveriges radios tre litteraturpriser. I morse kom nomineringarna till Novellpriset. Samtal med Camilla Blomqvist, producent för Radionovellen.

ESSÄ: I KYRKBÄNKEN SPRÄNGS MIN FILTERBUBBLA I ATOMER

Få vill engagera sig och alla har fullt upp med att vara sig själva. Det känns både i föreningsliv och församlingar såväl som när klassföräldrar ska utses. Hur blev det så här? Kulturredaktionens Joakim Silverdal får en individualistisk insikt i kyrkbänken.

Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson

2024-03-19
Länk till avsnitt

Nasrin Pakkho sjunger ut efter 70 år

Som tonåring vann Nasrin Pakkho talangtävlingar i Iran. Först som 70-åring kan hon göra verklighet av sin dröm och sjunga på en stor scen i Göteborg. Kulturredaktionens Emma Engström har träffat en erfaren debutant.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

2024-03-17
Länk till avsnitt

Aleksej Navalnyjs sista ord ? på Dramaten

Medan ryssarna går till valurnorna i helgen ger Dramaten i Stockholm Navalnyj: Rättegången.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

När Aleksej Navalnyj återvänder till Ryssland 2021 grips han redan på flygplatsen och ställs inför rätta. Han skickas till straffkoloni där han sedan dör, den 16 februari 2024, 47 år gammal.

Medan ryssarna (mer eller mindre frivilligt) går till valurnorna i helgen ger Dramaten i Stockholm ?Navalnyj: Rättegången? som bygger på inspelningar i domstolslokalen och andra vittnesmål.

Regissören Dmitri Plax medverkar i P1 Kultur direkt från Göteborg där han arbetat med det ukrainska gästspelet Bad Roads av Natalka Vorozjbyt, en av Ukrainas främsta dramatiker. Föreställningen har premiär på fredagen och kulturredaktionens Fredrik Wadström har träffat regissören Tamara Trunova.

HEMVÄNDARNA PÅ LITTFEST

Att bryta upp, ta sig ut och erövra stora världen har länge varit en omhuldad berättelse i skönlitteraturen. Men på sistone har flera romaner skildrat en omvänd resa, tillbaka till ursprunget. P1 Kulturs Joakim Silverdal möter författarna Pär Hansson (Spindelbjörken, nominerad till Sveriges Radios Romanpris 2024) och Sanna Samuelsson (Mjölkat) i vimlet på Umeås internationella litteraturfestival Littfest.

KLASSIKERN: GUDFADERN

Veckans klassiker är alla gangsterfilmers ouppnåeliga förebild: Francis Ford Coppolas Gudfadern från 1972. Filmkritikern Mårten Blomkvist om en film där de stilla ögonblicken är de mest laddade.

BOCKARNA BRUSE PÅ NYA ÄVENTYR

Den gamla folksagan om tre getabockar som ska över en bro med ett ruskigt troll under har fått nytt liv i den norska barnboksförfattaren Björn F Rörviks böcker. Nu har en av dem - Bockarna Bruse på badhuset - blivit en slags actionfilm för de minsta. Vår kritiker Jenny Teleman gillar trollet men undrar varför man måste skrika så mycket i barnfilm.

Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Mårten Arndtzén

2024-03-15
Länk till avsnitt

När depressionen tar ton ? i musikalen, på popscenen och inom klassisk musik

Åsa Fång spelar mamman med bipolär sjukdom i Next to normal på Malmö Opera. Hur gestaltar man mani och depressivitet i en musikal? Och vilket avtryck har psykisk ohälsa gjort i såväl klassisk musik som samtida popmusik?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

PSYKISK OHÄLSA I RAMADAN-TV-SERIER

Årets ramadan-tv-serier rullade igång i början av veckan ? ett avsnitt per dag under hela fasteperioden ? och även där syns en ökande trend att vilja diskutera psykisk ohälsa. Samtal med kulturjournalisten Sara Rifaat.

ESSÄ: MÄNNEN VILL IN I INÄLVORNA OCH KONTROLLERA 

Artificiell intelligens ses som ett av samtidens och inte minst framtidens stora utmaningar och möjligheter. Men finns det inte någonting med delar av den robotiserade morgondagen som känns märkligt bekant? Aase Berg ser håglösa tv-zombier och anatomiska vaxdockkvinnor och funderar över männens behov av kontroll.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

2024-03-14
Länk till avsnitt

Han ska ge oss en kulturkanon

Lars Trägårdh delar med sig av sina tankar om en svensk kanon

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I slutet av 2023 fick han uppdraget att leda arbetet med att ta fram en svensk kulturkanon. Nu kommer historikern Lars Trägårdh till studion för att förklara vad han menar med ?ett breddat kulturbegrepp? och hur man gör en lista över framstående konstverk till något mer än en statligt pekpinne.

VARFÖR SVIKER PUBLIKEN MODERNA?

Svenska museer går bra nu. Trots att den fria entrén har slopats ökar tillströmningen och vissa av dem slår besöksrekord. Moderna museet i Stockholm avviker från den positiva trenden med en tydlig nedgång - även i jämförelse med åren före fri entré. Men museichefen Gitte Ørskou är inte orolig.

SEKELSKIFTESMÅLERI MED FÖRHINDER

Harriet Backer och Marie Krøyer var båda målare och verksamma kring sekelskiftet 1900. Men där Marie tidigt gav upp måleriet för att istället sköta hem och hushåll drev Harriet egen målarskola och etablerade sig på hög nivå inom det norska konstlivet. Nu visas deras verk i två utställningar, en på Nationalmuseum och en på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm. Konstkritikerna Clemens Poellinger (SvD) och Ulrika Stahre (AB) jämför deras företräden.

NASRIN PAKKHO - SÅNGERSKA TILL SLUT

Som tonåring vann Nasrin Pakkho talangtävlingar i Iran. Först som 70-åring kan hon göra verklighet av sin dröm och sjunga på en stor scen i Göteborg. Kulturredaktionens Emma Engström har träffat en erfaren debutant.

ESSÄ: LIVETS INNEBOENDE MOTSÄGELSER

Människan har för vana att ställa och ställas inför frågor som tycks paralyserande svåra. Michael Azar tar hjälp av en blodsugande insekt i antikens Athen för att utmana vår tro på att vi vet vad vi tror oss veta.

Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Mårten Arndtzén

2024-03-13
Länk till avsnitt

Polarpriset: Därför får de årets pris

Årets Polarpris går till discolegendaren Nile Rodgers och mästerdirigenten Esa-Pekka Salonen. Vad är det de gör så bra?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I dagens P1 Kultur benar vi upp två av vår tids stora musikaliska genier tillsammans med P2:s Johan Korssell och Mats Nileskär från P3 Soul.

FOLKKÄRA KERAMIKERN LISA LARSON ÄR DÖD

Keramikern Lisa Larson lyckades med det ovanliga konststycket att bli en folkkär keramiker. Hennes bulliga figurer pryder många hem både i Sverige och i resten av världen. Igår kom beskedet att hon gått bort, 92 år gammal. Vad gjorde henne så omtyckt? Och vem för hennes arv vidare? Samtal med Magnus Palm, författare.

 

ESSÄ: DEMOKRATIN MÅR BRA AV SEXUELLA LEKAR

Är det en mänsklig rättighet att leka, också som vuxen? Leken kan befria oss, och spela en viktig roll för demokratiers utveckling. Även sexuella lekar som ageplay ? det menar Marie Hållander.



Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

2024-03-12
Länk till avsnitt

Här är favoriterna inför Oscarsgalan!

Kulturredaktionens filmkritiker Joakim Silverdal om de största snackisarna inför Oscarsgalan. Och svenskarnas chanser på priser. Programledare: Maria Askerfjord Sundeby.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

2024-03-10
Länk till avsnitt

Moa Martinson spelar skivor på kvinnodagen

Lagom till kvinnodagen kommer boken Vi drabbade samman med våra ödens hela bredd om författaräktenskapet mellan Moa och Harry Martinson. Stor kärlek och kreativt utbyte eller destruktivt kaos? Eller kanske både och.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Författaren och litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström har än en gång närmat sig Moa Martinsons liv och dikt. Hon kommer till P1 Kultur och förklarar varför hon vill berätta sin version av historien om Moa och Harry Martinsons litterära kärleksdans.

OSCARSDAGS: VI RÄKNAR NER TILL FILMFESTEN I HOLLYWOOD

Natten mot måndag trampar Hollywoodeliten in på Röda mattan, nysminkade och smyckesprydda för att delta i galornas gala. Roger Wilson är på plats i Los Angeles och rapporterar om sistaminuten-skvallret och läget i branschen, och i en studio i Göteborg sitter P1 Kulturs filmkritiker Emma Engström beredd att kommentera årets nomineringar. Vem vinner flest fula guldgubbar i år?

MÖT MANNEN SOM SKRIVIT BOKEN ?OSCAR WARS?

En person som kan hela historien om Oscarsgalan är den amerikanska författaren Michael Schulman. Han har skrivit boken ?Oscar Wars: A history of Hollywood in gold, sweat and tears? och Roger Wilson har träffat honom.

ERNST DE GEER OCH TODD HAYNES HAR GJORT TVÅ AV HELGENS FILMER ? HUR BRA ÄR DE?

I helgen är det premiär för en av årets mest omtalade svenska långfilmsfilmdebuter, ?Hypnosen? av Ernst de Geer. Berättelsen om uppförandekoder och sociala klavertramp i techmiljö har prisats på flera filmfestivaler och i Göteborgsposten har den fått högsta betyg. En annan efterlängtad premiär är den amerikanska regissören Todd Haynes nya film ?May December? om en olaglig relation mellan en äldre kvinna och en 13-årig pojke. Vår filmkritiker Emma Engström har betygsatt dem.

KLASSIKERN OM PICASSOS ?GUERNICA?

Den har kallats världens mest kända antikrigsmålning. Pablo Picassos enorma svart, vit, grå ?Guernica? som han målade på sex veckor till världsutställningen i Paris 1937. En målning som var en reaktion på Hitlers bombningar av den baskiska staden som bär samma namn. Cecilia Blomberg tar oss bakåt till historien och till en målning som till sist hittade hem i en sal på museet Reina Sofia i Madrid.

Programledare: Lisa Bergström
Producent: Nina Asarnoj

2024-03-08
Länk till avsnitt

Hämningslös Asta Kamma August i hyllade ?Hypnosen?

En kvinna genomgår en hypnosbehandling för att sluta röka och förlorar på köpet sina hämningar. Det är premissen i Hypnosen med Asta Kamma August i huvudrollen. Vi har träffat en av Sveriges just nu mest hyllade skådespelare.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

JUSSI BJÖRLINGS KRIS OCH SAMMANBROTT BLIR TEATER

Som en tidig Avicii ? en som måste skapa, men som egentligen bara vill fly. Så beskriver skådespelaren Mattias Nordkvist Jussi Björling. I helgen går han upp scen för att gestalta ikonen när pjäsen ?Jussi? har urpremiär på Stockholms stadsteater ? och i centrum står sångarens kris och sammanbrott.

ARVET EFTER VIKTORIJA AMELINA ? FÖRFATTAREN SOM DÖDADES I EN RYSK ATTACK

För det ukrainska kulturlivet och civilsamhälle har särskilt en persons öde blivit en symbol: författaren Viktorija Amelina. Hon dog 1 juli 2023 efter en robotattack mot en restaurang i östra Ukraina men minnet av henne bara växer i det allmänna medvetandet, också långt utanför Ukrainas gränser. Kulturredaktionens Fredrik Wadström berättar historien om Viktorija Amelina.

ESSÄ: NATIONALISM OCH PARANOIA SATTE STOPP FÖR ESPERANTO

Kan språket bygga ett globalt samhälle? Esperanto är väl det mest kända och framgångsrika försöket. Hur långt kvar till målet det än är. Dan Jönsson reflekterar över språket som en gång kom att få spela rollen som USA:s fiende nummer ett.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

2024-03-07
Länk till avsnitt

Seriekonst + teater = Liv Strömquist

Liv Strömquist är tillbaka på Dramaten med föreställningen Liv och död Strömquist som hon skapat tillsammans med regissören Ada Berger. Vi pratar om konstnärliga samarbeten och när helheten blir större än summan av delarna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

KULTURSIDANS DÖD

Den senaste tiden har nedläggningen av Kulturredaktioner och kulturbevakningen i lokaltidningar varit en återkommande nyhet. Vi har pratat med Ida Ölmedal, nytillträdd kulturchef på Svenska Dagbladet om kulturbevakningens läge och hur kultursidan blir en angelägenhet för fler. Vi har också pratat med Andres Lokko om kulturjournalistikens kris.

DOKUMENTÄRFEST - TEMPOFESTIVALEN ÄR HÄR!

Just nu pågår TEMPO dokumentärfestival. Vi får besök av två veteraner i verklighetsbranschen: Johan Palmgren och Isabel Andersson. De har gjort filmen ?Meteoriten? om den ytterst åtråvärda rymdsten som föll ner i en skog utanför Enköping. Frågan är vem som är den rättmätige ägaren - meteoritletarna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg eller markägaren Johan Benzelstierna von Engeström?

ITALIENSKT KVINNOVÅLD HAR LOCKAT MASSPUBLIK

?Det finns alltid en morgondag? är en svartvit film om kvinnors rättigheter som utspelar sig 1946 i Italien och som har fått över 5 miljoner italienare till salongerna. Filmen är en stor succé och vann också publiken pris - Bästa internationella film vid Göteborgs filmfestival tidigare i vintras - Nu går den upp på bio. Lisa Bergström mötte regissören, huvudrollsinnehavaren och komikern Paola Cortellesi i Göteborg.

OBS-ESSÄN OM INVANDRARSVENSKANS OLIKA DIALEKTER

Har du hört begreppet invandrarsvenska någon gång? Kan du rent av höra i ditt huvud hur det låter? Nej, det kan du faktiskt inte. För varje annat språk bryter mot svenskan på sitt eget sätt. Och i varje sådan sammansmältning döljer sig en berättelse om mångfald. För en författare är det en rikedom, konstaterar Marjaneh Bakhtiari i den tredje essän denna vecka på temat språk och makt. Och hon gör det på en av sina skånska dialekter.

Programledare: Lisa Bergström
Producent: Nina Asarnoj

2024-03-06
Länk till avsnitt

?Andra sidan är ni klara?!? ? nu tar sporten över scenen

Sport och teater hur bra kombination är det? Populärt verkar det i alla vara. Just nu ses Hockeymorsor och -farsor, VM -94 och blåvita Änglar på landets teaterscener. Varför och hur intressant materia är sporten?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

P1 Kulturs teaterkritiker Jenny Teleman har sett Riksteaterns hårt bokade pjäs ?Hockeymorsa, hockeyfarsa? och reporter Mina Benaissa har samtidigt besökt Göteborgs stadsteater och ?Änglarna, finns dom?? samt Borås stadsteater och VM-94-pjäsen ?Den varmaste sommaren? och hört publiken skrika ?ANDRA SIDAN ÄR NI KLARA?!? i teatersalongen. Varför ser vi så mycket sport i scenkonsten nu?

 

DONIA SALEH TILLBAKA MED NY ROMAN

Författaren Donia Saleh debuterade 2020 med den hyllade romanen ?Ya Leila? ? nu är hon tillbaka med sin andra roman ?Röd galla? ? en lyrisk relationsberättelse över generationsgränserna. Donia Saleh är gäst i dagens P1 Kultur.

LULEÅBIENNALEN OCH VÄRLDENS FÖRÄNDRINGAR I SKALA 1:1

Luleåbiennalen ? Skandinaviens äldsta konstbiennal ? har i år titeln ?På tröskeln till 1:1? och speglar de förändringar i bebyggelsen, landskapet och samhällsstrukturer som Norrbotten just nu går igenom. Vi är på plats och träffar både konstnärer och biennalens konstnärliga ledare.

 

ESSÄ: FÖRTRYCKARNAS SPRÅK EN VÄG TILL BEFRIELSE

Veckans essäer från OBS följer temat språk och makt. Tidigare har författaren Amanda Svensson beskrivit  engelskans spridning som en viktig del av det koloniala projektet. Idag tittar vi närmare på vad som hände sen när författaren och resejournalisten Per J Andersson åker till Indien och reflekterar över hur förtryckarnas språk blev en väg till - befrielse.

Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Eskil Krogh Larsson

2024-03-05
Länk till avsnitt

Filip och Fredrik redo att ta biograferna med storm

Filip Hammar och Fredrik Wikingssons är bioaktuella med filmen Den sista resan. För att få Filips pappa Lars att få tillbaka livsgnistan går resan till sommarsemestrarnas Frankrike. Björn Jansson har träffat duon bakom filmen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

2024-03-03
Länk till avsnitt

Hur mycket ökensand tål biopubliken?

Filmfredag! P1 Kultur djupdyker i biopremiärerna Dune 2, Den sista resan, Anselm och Det finns alltid en morgondag, samt nya HBO-serien The Regime med Kate Winslet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

?DUNE 2?: EN STORSLAGEN SCIENCE FICTION-SAGA MED MONSTER OCH MATRIARKAT

Uppföljaren till succéfilmen, som fick stor publik och många Oscars, har svensk premiär i dag. Ursprunget är den science fiction-roman som länge ansågs omöjlig att filmatisera. Våra kritiker Jenny Teleman och Joakim Silverdal försöker reda ut hur mycket sand man klarar man av i ?Dune 2?? Känner man igen Stellan Skarsgård som monster? Vad spelar kvinnorna för roll? Hur bra är filmen - som fått högst varierande recensioner.

DEN SISTA RESAN SOM DRÖM OCH VERKLIGHET

Joakim Silverdal ger Filip Hammars och Fredrik Wikingssons nya dokumentärfilm ? om Filips pappa, som alltid älskat sitt Frankrike och på ålderns höst får resa tillbaka dit med sin son - högsta betyg i Kulturnytt. Varför? Han utvecklar nu detta i P1 Kultur. Innan vi lyssnar på Björn Janssons intervjuporträtt av och med succéduon bakom filmen.

WENDERS OM KIEFER

Regissören Wim Wenders har vid snart 80 års ålder gått mot en ny vår. Först spelfilmen ?Perfect Days?, som fyller många salonger över landet, och nu kommer hans dokumentärfilm om den omsusade konstnären Anselm Kiefer. Två tyska kulturmän och kompisar gör film ihop, eller den ena om den andre, om det ena och det andra ? hur blir det? Mårten Arndtzén berättar samt tipsar om en film och en tv-serie med liknande teman: Deutsches Haus (Disney+) och Never Look Away av Florian Henckel von Donnersmarck (Apple, Amazon Prime, Viaplay m.fl).

TV-SERIEN ?THE REGIME? ÄR ETT INTRESSANT MISSLYCKANDE - OCH ?DET FINNS ALLTID EN MORGONDAG? ÄR EN ROLIG BIOFILM OM ETT ALLVARLIGT ÄMNE

Stephen Frears nya och stjärnbeströdda serie, som släpps på strömningstjänsten HBO med bland annat Kate Winslet och Hugh Grant, handlar om en sönderfallande diktatorisk stat i ett icke namngivet europeiskt land. Inte helt lyckad, tycker vår kritiker Emma Engström, men misslyckad på ett sätt som tarvar förklaring.

Och den italienska filmen ?Det finns alltid en morgondag?, som behandlar sexuella övergrepp och har premiär i dag, är en oväntad rolig pärla på bioduken.

VECKANS KLASSIKER: TJECHOVS ?TRE SYSTRAR?

Alltid aktuell, till exempel just nu på Stadsteatern i Stockholm, och alltid evig. Kulturjournalisten Jenny Aschenbrenner har trängt in i en av de mest klassiska klassikerna. ?Tre systrar? från 1901 är den tredje av den ryska dramatikern och läkaren Anton Tjechovs fyra så kallade stora pjäser. Den föregicks av ?Måsen? och ?Onkel Vanja? - och tre år senare hade ?Körsbärsträdgården? premiär.

Det är en pjäs som mer än något annat verk i världshistorien sätter fingret på några av människans grundpredikament: hennes orimliga anspråk på mening och hennes fatala oförmåga att bestämma sig för vad som är viktigt i livet.

Programledare: Cecilia Blomberg.
Producent: Mattias Berg. 

2024-03-01
Länk till avsnitt

Därför blev Beyoncés countrymusik en del av kulturkriget

Förra veckan intog Beyoncé som första svarta kvinnliga artisten förstaplatsen på Billboards country-topplista. Men än en gång har en svart artists intåg på countrymark blivit kontroversiellt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Musikjournalisten Pierre Hellqvist och kulturjournalisten Juliet Atto berättar mer om hur Beyoncés musik blivit en del i det amerikanska kulturkriget.

NOBELPRISTAGARENS DECKARE BLIR PJÄS

När pengarna sinade gav sig Nobelpristagaren Olga Tokarczuk in i deckargenren ? nu sätts ekothrillern ?Styr din plog över de dödas ben? upp som pjäs på Norrbottensteatern. Vad är det som gör den här berättelsen så speciell ? och hur blir den på scenen? Hör regissören Kickan Holmberg och litteraturkritikern Anna Tullberg.

VIKTORIA TOLSTOY OM NYA SKIVAN

Jazzsångerskan Viktoria Tolstoy återknyter till sitt förflutna med en låt skriven av Esbjörn Svensson på den nya skivan. Hon besöker P1 Kultur och berättar mer.

ESSÄ: TVÅNGSTANKARNAS MAGI ÄR DJUPT MÄNSKLIG

Tvångssyndrom, eller OCD, kan medföra ett enormt lidande för den som plågas av det. Men samtidigt finns det något djupt mänskligt i tanken att vissa återkommande beteenden och ritualer skyddar oss mot det onda. Boel Gerell reflekterar över detta i dagens essä från OBS.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Karin Arbsjö

2024-02-29
Länk till avsnitt

Hur provocerande är en staty av Hitler i bön?

På Moderna museet i Stockholm orsakar mötet mellan den omtalade italienska konstnären Maurizio Cattelans verk och museets egna samlingar flera drastiska korskopplingar. Vi diskuterar resultatet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

KONSTHISTORIEN SÄTTS I PERSPEKTIV OCH RÖRELSE

I dagens P1 Kultur samtalar konstnären och kritikern Sonia Hedstrand och Kulturredaktionens konstkritiker Mårten Arndtzén om utställningen ?Den tredje handen?, där Maurizio Cattelans verk alltså möter samlingarna. De frågar sig bland annat vad titeln på utställningen egentligen betyder, vilken som är denna tredje hand - och hur dagens maktkritik skiljer sig från gårdagens.

OPERASTJÄRNANS LÅNGA VÄG FRÅN KÅKSTADEN I SYDAFRIKA UNDER APARTHEID

Just nu gör den svarte sydafrikanske barytonen Luthando Qave stor succé i huvudrollen som Figaro i Rossinis opera ?Barberaren i Sevilla? på Kungliga Operan i Stockholm. Från en uppväxt under fattiga förhållanden har han tagit steget till operavärldens stora scener. I ett drygt decennium har 37-årige Luthando Qave kunnat livnära sig som frilansande baryton över världen - och dessutom försörjt tio personer hemma i Sydafrika på sin lön. Nu hoppas han efter många år i Sverige äntligen få bli svensk medborgare.
För P1 Kulturs Mattias Berg berättar Luthando Qave om hur hans omöjliga dröm blev verklighet - och vad han nu drömmer om.

POESIDEBUTANTEN SOM SKRIVER OM KÄRLEK MED SJU UTROPSTECKEN!

Nioosha Shams älskar utropstecken - och kärlek. Hon älskar till och med dåliga relationer, eller åtminstone att skriva om det. För P1 Kulturs Anna Tullberg beskriver hon känslorna, tankarna och skrivsättet bakom debutsamlingen ?Teshne?, som betyder törstig på persiska. Och varför det inte räcker med sex utropstecken för att uttrycka en riktigt stark känsla.
Musiken i inslaget är ?Gole Bee Goldoon? med Googoosh.

ESSÄ: DEN OLYCKLIGA EXPEDITIONEN TILL DET LYCKLIGA ARABIEN

Idag är de flesta forskningsprojekt minutiöst budgeterade och följs upp av nogsamma rapporter. Vem som leder ett arbete brukar vara fastslaget från början och det är mycket ovanligt att så gott som alla deltagare avlider under undersökningens gång. Förr i tiden kunde det vara lite annorlunda. Författaren och biologen Fredrik Sjöberg berättar om en fascinerande och olycksdrabbad expedition.

Programledare: Cecilia Blomberg.
Producent: Mattias Berg.

2024-02-28
Länk till avsnitt

Tre prisade kritiker: Så känner du igen bra kritik

Under de senaste veckorna har tre unga kritiker blivit prisade för sitt arbete Mikaela Blomqvist, Valerie Kyeyune Backström och Donia Saleh. Men vad är bra kritik? Och hur ser framtidens kritik ut? Vi samlar till ett rundabordssamtal med en ny generation kritiker.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

FLIPPERSPELENS ÅTERKOMST

De senaste åren har flipperspelslokaler poppat upp lite varstans i Sverige och för den som vill köpa ett eget spel är det dyrare än någonsin. Kulturredaktionens Joakim Silverdal fick korn på den växande flipperspelstrenden och gav sig av efter svaret på varför.

KÄRNKRAFTEN SOM KULTURARV  

På Tekniska museet i Stockholm pågår utställningen ?Salong Energi? just nu. Just nu pågår rivningen av det som var Sveriges första kommersiella kärnkraftverk, Ågestaverket. På utställningen visas delar av interiören - som till exempel det väldiga svängda kontrollbordet i grön metall, tillsammans med fotografier från hur det såg innan rivningen påbörjades. Vad berättar kärnkraften som kulturarv? 

ESSÄ: MÄNNISKAN KOMMER ALLTID FÖR SENT TILL SIG SJÄLV

 

Självmedvetandet har genom historien ofta betraktats som ett för människan särskiljande drag. En medvetandets krona som utökar möjlighet till förståelse såväl som till kontroll. Men vad är det egentligen vi får syn på när vi betraktar oss själva? Idéhistorikern Michael Azar funderar över en blick som inte riktigt får fatt i sitt objekt.

Programledare: Lisa Wall

2024-02-27
Länk till avsnitt

?Dune 2? och ?Den sista resan? ? en ny Barbenheimer?

I veckan som kommer har den amerikanska storfilmen Dune: Part 2 och Filip och Fredriks dokumentär Den sista resan premiär. Är vi på väg mot en ny Barbenheimer? Filmkritikern Joakim Silverdal kommenterar.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Programledare: Maria Askerfjord Sundeby

2024-02-25
Länk till avsnitt

Nu blir kulturbråket i Norrköping politisk satir

Publiken vill se mer politisk satir: det visade en rapport som Riksteatern släppte i veckan. Och som på beställning ger Östgötateatern förvaltningsrevyn Superkontoret om den kulturpolitiska situationen i regionen. Teaterchefen Nils Poletti kommer till studion. Dessutom, efter debatten om sagoberättande dragqueens: nu kliver queerkonsten fram på institutionerna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

SÅ BRA ÄR QUEERKONSTEN JUST NU

Flera av vårens utställningar utgår från ?queera? perspektiv och i P1 Kultur diskuterar Tobias Dunér-Axelsson (Arbetet) och Cecilia Blomberg (SR) en av de första: ?Jag kysser dina ögon? av Conny Karlsson Lundgren på Bonniers konsthall i Stockholm.

Vi talar också om Andrew Haighs hyllade film All of us strangers: ?en av de sannaste skildringarna av att vara homosexuell, medelålders man? enligt GP:s kulturchef Johan Hilton.

XAVIER VEILHAN OCH KONSTEN ATT SEGLA

Konstbranschen bränner mycket koldioxid på att frakta konstverk kors och tvärs över jorden. Nu testar den franske konstnären Xavier Veilhan en annan metod, och transporterar både sig själv och sin konst med segelbåt till Stockholm där han just öppnat en utställning. P1 Kulturs Cecilia Blomberg klev ombord på konstbåten.

NATTENS SYSTRAR FÅR MEDALJ

I veckan fick Karin, Linnea och Märta Nylund medalj av kungen för sina insatser för kulturlivet i Tornedalen - däribland arbetet med Nattfestivalen i Korpilombolo. Vår reporter Mattias Berg träffade systrarna Nylund på ett vandrarhem i Stockholm.

Programledare: Lisa Bergström
Producent: Mårten Arndtzén

2024-02-23
Länk till avsnitt

Rock på skånska ? berättelsen om Kal P. Dal blir film

Artisten Kal P Dal, eller Elvis från Arlöv som han kallats, fyllde i slutet av 70-talet över hundra folkparker på en sommar och sålde skivor i 100 000-tal. Några år senare dog han, bara 35 år gammal. Nu kommer filmen om fenomenet Kal P Dal.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Dokumentären ?Filmen om Kal P. Dal? berättar historien om Skånes största rocklegendar. Filmarna Dag Ösgård och Stefan Källstigen är gäster i programmet.

KÄRLEK UNDER FÖRINTELSEN ? NYPREMIÄR FÖR HYLLAD OPERA

De gifte sig 1944, deporterades strax efter till Auschwitz och skildes åt ? men båda överlevde och återfann varandra. Det är den svindlande ramberättelsen i operan ?Löftet? där librettisten Susanne Marko har skrivit sina föräldrars historia. I helgen har den nypremiär på Kungliga operan. Susanne Marko och stjärnsopranen Hanna Husáhr kommer till studion.

WEYES BLOOD OMFAMNAR KLIMATÅNGESTEN MED SIN MUSIK

Weyes Blood är artistnamnet för musikern Natalie Mering, född 1988 i Kalifornien. Hennes senaste och hyllade album heter "And in the Darkness, Hearts Aglow" och är del två i en tänkt trilogi som konstnärligt masserar vår samtid och kollektiva ångest. Kulturredaktionens Anna Tullberg har träffat Natalie Mering.

ESSÄ: VARJE MÄNNISKAS ANSVAR I EN SKENANDE TID

Dagens essä avslutar veckans serie om moralens grunder. Helena Granström funderar idag över varför man ska känna moraliskt ansvar när man inte kan förändra världen.

Programledare: Lisa Wall
Producent: Eskil Krogh Larsson

2024-02-22
Länk till avsnitt

Musikerna, kärleken och döden

Lina Selleby och Ulf Stureson träffades på jobbet och blev kära. Sedan hände det värsta.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I smyg började musikerna Lina Selleby och Ulf Stureson skriva musik om varandra och en kärlek växte fram. De har just släppt varsin skiva som kretsar kring deras romans. Men mitt i det blommande kärlekslivet blir Lina svårt sjuk. Nu är de gäster i P1 Kultur.

NU KAN AI GÖRA FILM OCKSÅ

Snart släpps det nya Ai-verktyget Sora, som kan göra rörlig bild på samma sätt som vi redan vant oss vid att de kan göra stillbilder - baserade på textkommandon. Vad innebär det och hur går det egentligen till? Designern och prompt-specialisten Annika Bäckström och Sveriges Radios teknikreporter Sven Karlsson förklarar vad som pågår.

CINDY SHERMAN SOM TEXTILKONSTNÄR

Den postmodernistiska fotokonstens okrönta drottning har gjort påkostade gobelänger av sina instagramselfies. Nu visas de på Fotografiska i Stockholm och vår konstkritiker Mårten Arndtzén recenserar.

ÄNGLARNA PÅ ARTIPELAG

En majestätisk, hängande häst och en blek ?smärtoman? som hämtat inspiration från korsfästelsen - så inleds den hyllade utställningen ?No Life Lost? på Artipelag utanför Stockholm. P1 Kulturs Cecilia Blomberg talar om hästar, konst och tro med konstnären, belgiska Berlinde De Bruyckere.

ESSÄ: MORAL ÄR EN FRÅGA OM ATT PASSA IN

Först begår vi grymheter för att vi är lydiga och anpassliga. Sedan rättfärdigar vi dem för att handla i enlighet med vår värderingar. Eva-Lotta Hultén reflekterar över moralens gruppdynamik i veckans andra essä om moralens grunder.

Programledare: Lisa Bergström
Producent: Mårten Arndtzén

2024-02-21
Länk till avsnitt

Antiken for kids ? så blev de gamla grekerna det nya svarta

Det finns de som hävdar att Odysséen är ursprungsberättelsen. Den enda, som ständigt återuppfinns. Är vi mitt i en Homerisk renässans? Vad är det med de gamla grekerna som ständigt lockar unga?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

ODYSSÉEN PÅ BACKA TEATER I GÖTEBORG

Dans, elrullstolar och en rackarns fart. Vår scenkritiker Jenny Teleman har sett en föreställning för unga och är förtjust.

EN ?HOMERISK RENÄSSANS?

Lina Kalmteg har träffat Ida Östenberg, professor i Antikens kultur och samhällsliv. Hon ser unga använda Odysséen för att hävda sig.

Vi har också sett serien Percy Jackson och Olympierna och läst Sången om Akilles, två sätt för de yngre att närma sig denna ?ursprungsberättelse?.

GREKERNA OCH ÅRETS BOKREA

Dessutom har vi tittat djupt i boklådorna inför året bokrea - finns där något om Antiken for kids?  

REPORTAGE: DEN SVENSKA KONCEPTKONSTEN FÖDDES I SKÅNE

I Ystad besöker Mårten Arndtzén en retrospektiv utställning med undergroundkonstnären Leif Eriksson ? först i Sverige med konceptkonsten ? som han utvecklade tillsammans med parhästen Lars Vilks.

ESSÄ: HUR FICK VI VÅR MORAL?


OBS Essä inleder en serie om moralens grunder ? kan vi tacka evolutionen för vår moral? Det säger författaren och mikrobiologen Farshid Jalalvand.

 

Programledare: Saman Bakhtiari
Producent: Lisa Wall

2024-02-20
Länk till avsnitt

El Perro del Mar: ?Jag blev kontaktad av de döda?

El Perro del Mar, eller Sarah Assbring som egentligen heter, är aktuell med sitt första nya album på åtta år: Big Anonymous. Det handlar om döden! Möt henne i P1 Kultur Söndag.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

2024-02-18
Länk till avsnitt

Hej Anna Croneman, hur ska du rädda svensk film?

Häromdagen blev det klart att Anna Croneman blir ny VD för Svenska Filminstitutet. Nu kommer hon till P1 Kulturs studio för att berätta vad hon älskar, hatar och drömmer om.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

FRÅN CHEF FÖR SVT DRAMA TILL FILM-SVERIGES HÖGSTA TOPP

Vi frågar Anna Croneman om hur stort steget blir. Vad hon önskar och vilka önskningar som hon tror kan bli uppfyllda. Dessutom har vi fångat upp frågor och förväntningar från film-Sverige, som Anna Croneman får möta och bemöta.

HUR BRA ÄR DAVID BOWIES ENDA MUSIKAL, ?LAZARUS??

I går kväll hade David Bowies enda musikal svensk premiär, åtta år efter hans död. Musikalen ?Lazarus? var ett av de sista verken som Bowie slutförde innan han gick bort i januari 2016.
Men hur bra är den nu? Hur angelägen känns den? Vi skickade våra kritiker, och Bowie-fantaster, Anna Tullberg och Jenny Teleman till den svenska premiären.

DEN UKRAINSKA KONSTNÄREN ZHANNA KADYROVA GÄSTAR SVERIGE

Uppsala konstmuseum har i morgon vernissage för utställningen ?Border Memory? av den ukrainska konstnären Zhanna Kadyrova. Hon är internationellt erkänd och har bland annat ställt ut på Venedigbiennalen och fått många priser.

Vår reporter Fredrik Wadström har tidigare sett en stor retrospektiv med Kadyrovas konst på plats i Ukraina, Nu kommer han till P1 Kulturs studio för att ge oss en bild av utställningen ?Border Memory? och spelar upp några klipp från sitt möte med konstnären i Uppsala.

FILMFESTIVALEN I BERLIN HAR BÖRJAT - HÄR ÄR FILMEN SOM VANN FÖRRA ÅRETS GULDBJÖRN

Häromdagen öppnade årets Filmfestival i Berlin, den så kallade Berlinale. Där har bland annat svenske regissören Levan Akin - som för några år sedan gjorde succé med sin debutfilm ?And Then We Danced? - premiär för sin nya långfilm. Vår filmkritiker Emma Engström berättar lite om festivalens program. Och just i dag är det svensk biopremiär för ?Ombord på Adamant?, som vann det finaste priset: Guldbjörnen, på förra årets Berlinale.

KLASSIKERN: ?RHAPSODY IN BLUE? AV GEORGE GERSHWIN

I dag handlar Klassikern om ett 100 år gammalt uruppförande. Per Feltzin berättar om George Gershwins ?Rhapsody in Blue? ? ett experiment inom modern musik. Om en legendarisk konsert på Aeolian Hall på 43:e gatan i New York. Ett nytt kapitel i musikhistorien. I publiken fanns musikaliska mästare som Rachmaninoff, Kreisler, Stokowski, Heifetz - och vissa tyckte sig se även Stravinskij i raderna. Men vad var det egentligen de fick höra? Går det ens att beskriva?

Programledare: Gunnar Bolin
Producent: Mattias Berg

2024-02-16
Länk till avsnitt

Döden, döden, döden ? från El Perro del Mar via Andrzej Tichý till Backa Teater

Det är mycket död i kulturen i vår. Möt artisten El Perro Del Mar och författaren Andrej Tichý som båda är aktuella med nya verk som präglas av döden. Dessutom sätter Backa Teater i Göteborg upp pjäsen Döden, döden för barn. Men vi börjar i pånyttfödelse under Konstfest i Kiruna är det nystart för konstmuseet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

KIRUNA DIREKT ? NYSTART FÖR KONSTMUSEET

 

När ?Konstfest? drar igång på Konstmuseet i Norr beskrivs det som en nystart och första stora utställningarna med nya museichefen Maria Lind i ledningen. Vi träffar medverkande konstnärer och reder ut om man kan höra en stads dödsryckningar, och vad arv och minne har för betydelse för en stad som finns ? och samtidigt inte finns kvar. Reporter Helene Alm.

 

GÄST: EL PERRO DEL MAR SLÄPPER MUSIK OM DÖDEN

 

El Perro del Mar, eller Sarah Assbring som döljer sig bakom artistnamnet, är aktuell med sitt första nya album på åtta år. Det handlar om döden! Vi har tjuvlyssnat och artisten kommer till P1 Kultur för att berätta mer.

 

INTERVJU: ANDRZEJ TICHÝ OM TOKHYLLADE ?HÄNDELSEBOKEN?

 

Döden som tema går igen i Andrzej Tichýs nya och unisont kritikerhyllade tegelstensroman ?Händelseboken?. Katarina Wikars har fördjupat sig i det psykedeliska dödsdanstemat och pratat med författaren om det hinsides.

 

REPORTAGE: ?DÖDEN, DÖDEN? PÅ BACKA TEATER

 

Hur gör man drama för barn om döden? Den frågan tar P1 Kulturs reporter Emma Engström med sig till repetitionerna av ?Döden, döden? på Backa Teater i Göteborg. Föreställningen har premiär den 8 mars.

 

ESSÄ: PATRICIA LORENZONI OM NÄR DE URBANA DJUREN BLIR ETT HOT

 

I OBS serie om vildmark och civilisation har turen kommit till Patricia Lorenzoni, som undersöker vad det är som stör med de vilda djuren i staden.

Programledare: Eskil Krogh Larsson
Producent: Felicia Frithiof

2024-02-15
Länk till avsnitt

?Historien om Sverige? går i mål ? så bra och dålig var hela serien

Författaren och historikern Maja Hagerman analyserar SVT:s storsatsning. P1 Kultur vrider och vänder på tv-serien om Sveriges historia. Tar upp fallgropar, nödlösningar och överraskningar.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

ETT HELT LANDS HISTORIA PÅ TIO AVSNITT

Maja Hagerman har skrivit ett antal historiska fackböcker som fått mycket uppmärksamhet. Bland annat ?Spåren av kungens män?, om hur det svenska riket bildades i skiftet mellan vikingatid och medeltid, och ?Det rena landet? om hur Sverige blev en spetsnation inom rasbiologi. Hon undervisar i historisk dokumentärfilm vid Högskolan Dalarna och är hedersdoktor vid Historisk-filosofiska fakulteten på Uppsala universitet.

?Historien om Sverige? i SVT har beskrivit vårt lands historia från istid till nutid. Tio avsnitt, varav de första fem sändes hösten 2023 och de avslutande fem nu vintern 2024. Den återkommande presentatören har varit skådespelaren Simon J. Berger.

... OCH VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ HISTORISKA KOSTYMFILMER?

Ofta finns en stor motsättning mellan historiker och regissörer av historiska filmer - där fackfolket åberopar sin expertis och filmarna sin konstnärliga frihet. Men måste det vara så? Vi har pratat med historieprofessorn Cecilia Trenter på Malmö Universitet, som använder spelfilm i sin undervisning, och rotat lite i historien om historia på film. Reporter: Mattias Berg.

ÄR DEN NYE FINSKE PRESIDENTEN, ALEXANDER STUBB, EN AI?

Kulturredaktören på Hufvudstadsbladet i Helsingfors, Ylva Perera, skrev i går en artikel om den nya presidenten - där hon menade att vissa delar av hans opersonliga personlighet förde hennes tankar till en artificiell intelligens. Inte minst den litteraturanalys han nyligen gjorde i finska dagstidningen Helsingin Sanomat. Den handlade om Sofi Oksanens roman ?Utrensning?, som han enligt Ylva Perera inte utvann särskilt mycket ur. Vi talar direkt med henne om den nye finske presidenten och läget för det intellektuella samtalet i Finland just nu.

PRO-PALESTINSKA DEMONSTRANTER AVBRÖT EN 100 TIMMAR LÅNG UPPLÄSNING I BERLIN

I helgen avbröt demonstranter en flera dygn lång uppläsning av en text av den tysk-judiska filosofen Hannah Arendt. Det var den kubanska konstnärens performance, där hon läser upp Arendts text som handlar om hur nazismen blev en totalitär ideologi, som stoppades i Berlin. Sveriges Radios korrespondent Daniel Alling är med direkt och berättar om händelsen.

ESSÄ: OM VILDMARKEN OCH VÅR VILDA VARDAG

Är ett möte med bisonhannarna på prärien nödvändigtvis en mäktigare upplevelse än att se fåglarna utanför köksfönstret? Kanske är det till och med så att idealiseringen av vildmarken fjärmar oss från den. I OBS serie om vildmark och civilisation så handlar det idag om den vardagliga vildheten. Journalisten, författaren och småbrukaren Ann-Helen Meyer von Bremen ifrågasätter till och med att det är som turister vi ska vistas i naturen.

Programledare: Cecilia Blomberg
Producent: Mattias Berg

2024-02-14
Länk till avsnitt

TV-serien ?Makten? skildrar politiken på ett nytt sätt

Hur skildras det politiska spelet i tv-serier och på film, och hur påverkar det verklighetens politiska storytelling? Emma Engström, Louise Epstein och Henrik Torehammar samtalar om detta, med avstamp i norska serien Makten som visas på SVT.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

80-TALSHUSEN TAR REVANSCH

80-talets arkitektur har länge stått lågt i kurs. Men nu börjar allt fler omvärdera den. Och allt oftare talas det om att reparationssamhället är här, om att återbruka hela hus. Hör tredje delen i Katarina Wikars reportageserie om 80-talets arkitektur.

ESSÄ: MÄNNISKAN OCH TRÄDENS TID

När är människan vild och när är hon civiliserad? Den här veckan har Obs en serie om vildmark och civilisation. I dagens essä ska vi få höra om hur venetianarnas syn på skogen på 1700-talet kan lära oss om vilka vi är och kan vara. Idéhistorikern Julia Nordblad reflekterar över trädens tid.

Programledare: Eskil Krogh Larsson
Producent: Karin Arbsjö

2024-02-13
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.