Sveriges 100 mest populära podcasts

Psyket

Psyket

Emmy Rasper söker svar på frågor om psykisk hälsa och ohälsa. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Hanna Toll

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/psyket

Avsnitt

Varför kan ofarliga saker göra oss orimligt rädda?

Spindelfobi. Höjdrädsla. Fobi för gamla bestick. Det finns en massa saker och fenomen som människor är rädda för, utan att veta varför. Hur uppkommer en fobi och går den att bli av med?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

? Fobi är egentligen bara en extrem version av rädsla, det är som att kroppen tar över, säger Jeremy Ray, psykolog och lektor i psykologi vid Göteborgs universitet.

En fobiker vet ofta att det de är rädda för är ofarligt.
? Jag är inte rädd för att spindel ska bita mig, och jag tror inte att den är giftig, det är inte det jag är rädd för, säger Rebecca, som lider av spindelfobi.

Rädslan som uppkommer är ändå en högst verklig känsla som påverkar människor fysiskt och psykiskt på flera olika sätt.
? Det skulle krävas pistolhot om jag ska äta med ett par gamla bestick, säger Gustav, som har fobi för gamla saker av metall.

Psykolog Jeremy Ray berättar att kroppens flykt- och kamprespons går igång när vi blir rädda.
? Kroppen dumpar ut koldioxid väldigt snabbt, och det gör den för du ska förbereda dig för att springa för ditt liv. Det är ju inget vi är medvetna om, men det som händer då är att man kan känna väldigt stark yrsel, overklighetskänslor, tryck för bröstet.

2018-03-11
Länk till avsnitt

Hur hänger pengar och psykisk ohälsa ihop?

Att ha lite pengar får de flesta att må dåligt. Men varför är det så? Vad har pengar att göra med psykisk ohälsa?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

? Den viktigaste slutsatsen är att vi påverkas väldigt mycket av pengar, och mycket mer än vi tror, säger Micael Dahlén, professor i ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

Han menar att pengar skapar en distans mellan människor, både fysiskt och mentalt. Han säger också att pengar sätter ett värde på människor, som sträcker sig längre än värdet på pengarna i sig.

? Pengarna blir ett facit för hur bra det går för dig, hur bra du har presterat, hur bra du är, säger han.

Flera tidigare gäster i Psyket som Pannie Kianzad, Jonatan Unge och Beatrice Eli har alla haft problem med sin ekonomi samtidigt som de har mått psykiskt dåligt.

? Antingen så är det att jag projicerar alla mina problem på att jag inte har pengar, eller så är det att pengar är orsaken till att jag har alla de här problemen, säger Beatrice Eli.

Enligt Micael Dahlén är det en kombination.

? Har du det sämre ställt så har du ett större behov av pengar, och det gör också att du kommer tänka mer på pengar, säger han.

I det här avsnittet pratar Emmy Rasper även med psykologen Alain Topor som har undersökt hur pengar kan påverka människor med allvarliga psykiska störningar.

2018-02-25
Länk till avsnitt

Vad händer i hjärnan när man har PMS och PMDS?

Ilska, sorg, humörsvängningar och självmordstankar är återkommande problem vid PMS och PMDS. Men hur kan man må så dåligt av sin egen menscykel?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

? Jag får mycket ångest, blir ganska deprimerad, arg och ledsen, säger Kerstin som har PMS.

Hon säger också att det kan vara svårt att berätta för omgivningen om hur hon mår en gång i månaden.

? Generellt känns det som att det finns en ganska liten förståelse för att man mår så när man har PMS. I jobbsammanhang är det nästa som att jag inte kan säga det, inte för att det är pinsamt utan för att det känns som att det är hittepå.

10 procent av fertila kvinnor har PMS, och 3-5 procent har PMDS. Sverige är ett av få länder där det sker forskning på området. Marie Bixo, professor i obstetrik och gynekologi vid Umeå universitet är en av de som forskar på orsaker till PMS och PMDS.

Emmy Rasper träffar Marie Bixo som bland annat berättar om nedbrytningsprodukten allopregnanolon och GABA-systemet i hjärnan.

2018-02-04
Länk till avsnitt

Varför blir vissa argare än andra?

Att bli för arg och få ilskeutbrott kan vara ett problem för dig själv och människor i din närhet. Men varför blir du så fruktansvärt arg?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

? Det känns som att man exploderar, som att man vill ha sönder hela världen, säger Albin Loán, om hur det kändes när han som barn ofta blev väldigt arg.

Som vuxen har han lärt sig att hantera sin ilska och idag vet han att aggression ofta kan handla om andra känslor.

? Det var mycket fokus på att jag var arg och att jag slogs i onödan, man tittade på det istället för att ta reda på varför jag var arg.

I det här avsnittet pratar Emmy Rasper även med kuratorerna Tomas Stacewicz Dahlheim och Eva Friberg från Kriscentrum för män i Göteborg. De berättar vad ilska har för syfte, varför vissa personer verkar bli argare än de flesta andra och vad man kan göra för att hantera sin ilska på ett sätt som inte blir skrämmande för andra människor.

2018-01-21
Länk till avsnitt

Välkommen till Psyket och ett nytt år

En efterlysning och en uppdatering från Psyketredaktionen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

2018-01-14
Länk till avsnitt

Hur kan du hjälpa någon med självmordstankar?

Lyssna, våga fråga och sök hjälp. Det är viktiga steg för att bemöta någon med suicidtankar. Men hur gör man egentligen det där?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

? Om någon berättar att den funderar på att ta sitt liv ska man alltid ta det på allvar, säger Martin Letell från Suicidprevention i Väst.

Martin jobbar med att utbilda personer i att förebygga självmord och säger det är viktigt att lyssna och visa att man bryr sig.

? Det kan vara svårt att berätta om självmordstankar. Så om någon berättar för en så är det ett förtroende man får. Att lyssna och ta personens tankar på allvar kan vara en hjälp i sig.

Om man misstänker att en person tänker på suicid, men inte själv berättar om det, då tycker Martin att man ska fråga om personen har självmordstankar.

? Det finns inget annat sätt att få reda på det. En del är rädda för att fråga, men de flesta vi träffar som har haft självmordstankar säger att de uppskattade att någon frågade.

Lyssna på podden för fler råd och tankar om hur man kan bemöta någon som tänker på att ta sitt liv.

Behöver du hjälp eller är orolig för någon i din närhet?

I akuta lägen - ring alltid 112

Nationella hjälplinjen: 0771-22 00 60
Har öppet alla dagar 13-22

Självmordslinjen: 90101
Har öppet alla dagar: 06-24

Föreningen Mind har också en chatt som du hittar här

Fler stödnummer finns här

2017-12-31
Länk till avsnitt

Varför är inte jul kul för alla?

Julen kan vara en högtid fylld med presenter, familj och mys. Men julen kan också kännas psykiskt påfrestande. Varför då? Och vad kan man göra åt det?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

? Det är ju den mest laddade högtiden på året, säger Eva Norrman Brandt, socionom och legitimerad psykoterapeut, i Psyket. 

Julen är en högtid som, för många, kommer med höga krav och förväntningar. Vi frågade er lyssnare vad ni tycker är jobbigast med jul, och fick många svar.

Det värsta med julen är att jag ständigt känner mig otillräcklig från första advent till trettonhelgen, sa en av er anonymt.

 Vi tog upp flera av era erfarenheter i podden, och Eva Norrman Brandt har konkreta tips på hur man kan hantera julen om den känns jobbig.

? Man måste, som i alla situationer, fråga sig: Vad vill jag egentligen? Vad är min bild av en bra jul?

2017-12-17
Länk till avsnitt

Vad är personlighet?

EXTRA: Att mäta personlighet i olika tester är populärt. Men vad är egentligen definitionen av en personlighet?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

När man söker jobb är det vanligt att få göra ett personlighetstest, och det pratade vi om i förra avsnittet av Psyket. Men vad säger en psykolog om begreppet personlighet? 

? En sak som kan definiera vår personlighet är hur vi automatiskt reagerar med våra känslor inför situationer, men också hur vi organisera våra tankar, säger Mattias Lundberg, legitimerad psykolog.

2017-12-07
Länk till avsnitt

Går det att mäta personlighet?

Personlighetstester säger sig kunna berätta vem du är. Men hur fungerar de och vad är det man mäter egentligen? 

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

?  Du kan inte ha fel personlighet, men vi vill förutse ditt framtida arbetsbeteende. Saker som faller utanför det mäter vi inte och bryr oss inte om, säger Rebecca Hallberg, rekryterare vid TNG i Göteborg.

Att göra personlighetstester i samband med att man söker jobb har blivit vanligare. Det finns också massor av mer eller mindre seriösa tester på nätet som säger sig kunna berätta något om din personlighet. I Psyket tar vi reda på vad som går att mäta och få fram i personlighetstester som görs vid rekrytering.

Rebecca Hallberg berättar att hon som rekryterare ofta försöker få fram i vilka situationer en person får energi eller töms på energi.

?  Man brukar säga att personligheter är töjbara, det vill säga du kan anpassa dig. Till exempel om du är introvert så kan du vara i sammanhang med mycket folk, och uppfattas som trevlig och social, men sen kommer du antagligen känna dig dränerad på energi. Det är sånt som vi försöker ta reda på.

2017-12-03
Länk till avsnitt

Har jag tvångstankar eller tvångsbeteende?

Vara rädd för smuts och tvätta händerna flera gånger. Tankar om att skada folk i sin närhet. Det är exempel på tvångstankar och tvångshandlingar. Men vad är tvång egentligen?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

? Tvångstankar är tankar, bilder och impulser som är obehagliga, och som kommer in i ditt huvud och väcker ångest, säger Erik Andersson, psykolog och forskare vid Karolinska institutet.

Att kontrollera om dörren är låst flera gånger, eller vara överdrivet rädd för smuts, är tvångshandlingar som många känner till. Men tvång kan även ta sig andra uttryck, som att vilja ha det perfekta livet, att vara överdrivet rädd för att ha plast och kemikaler i hemmet eller att ha tvång i sina relationer.

? Det finns människor som känner tvång kring att maximera livet och njuta i varje stund. Man kan bli så upptagen av att planera att man faktiskt inte gör de sakerna som man vill, säger Mia Asplund, psykolog och psykoterapeut vid Ångestenheten, psykiatrin nordväst i Stockholm.

Psyket reder ut vad tvång är, beror på och hur man kan få hjälp att bli av med sina tvångsbeteenden.

Om du känner att du har problem med tvångstankar eller tvångshandlingar - sök hjälp hos din vårdcentral. Mer info om tvång finns att få via stödföreningen OCD-förbundet och på Vårdguiden.

2017-11-19
Länk till avsnitt

5 missuppfattningar om hur vi påverkas av våra föräldrar

EXTRA: Påverkas vi mest av våra mammor eller pappor? Är de första levnadsåren de viktigaste? Psyket reder ut fem vanliga missuppfattningar om föräldrars roll i vår utveckling.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I förra avsnittet av Psyket: "Blir man som sina föräldrar?" pratade vi en del om anknytningsteori. Men vad är det egentligen? Varför tycker vissa att teorin är kontroversiell? Och vad är det som spelar roll för hur vi knyter an till våra föräldrar?

Pehr Granqvist, professor i psykologi vid Stockholms universitet, reder ut fem vanliga missuppfattningar om anknytningsteori.

2017-11-15
Länk till avsnitt

Blir man som sina föräldrar?

Vem är jag? Varför är jag som jag är? Hur har mina föräldrar påverkat mig? Psyket ger svar på hur relationen till ens föräldrar kan spela roll för hur man blir, mår och hanterar relationer som vuxen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

? Under de åren när vi hade det tufft kände jag att du prioriterade bort mig ibland, och prioriterade saker som du behövde för att hantera din sorg, men som inte jag behövde som ditt barn, så säger 24-åriga Fia, till sin mamma i en film som finns på Psykets sociala medier.

I Psyket har Emmy Rasper träffat Anna Sylvén Björnör, psykolog och familjeterapeut, för att prata om varför relationen till föräldrar kan var känslig men även varför ens föräldrar kan påverka hur vi blir som vuxna.

? När vi är små är vi ju helt beroende av våra föräldrar, vi är inte som älgar som kan springa därifrån om det blir jobbigt, utan vi dör ju om inte nån tar hand om oss, säger Anna Sylvén Björnör.

Hur vi knyter an till de som tar hand om oss som barn kan, enligt det som kallas anknytningsteori, påverka hur vi som vuxna skapar relationer. Hör mer om det i podden!

2017-11-05
Länk till avsnitt

Varför skadar man sig själv?

Varför dricker jag för mycket? Har sex fast jag inte vill? Svälter mig själv? Skär mig? Varför försöker vissa dämpa sin psykiska smärta med fysisk smärta?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

? Det kan lindrar outhärdlig psykisk smärta och därför blir det så lätt en vana och det är enormt skadligt på sikt, säger Ulrica Bonde, legitimerad psykolog och psykoterapeut och projektledare på Nationella självskadeprojektet.

Att förstå varför man skadar sig själv är en viktig grej för att kunna sluta. Ulrica Bonde lär sina patienter om "medveten närvaro", att stanna upp och styra sitt eget agerande och känna in.

? Det handlar om att inte trycka ner känslor eller stänga av utan att istället ha acceptans för vad du känner och tänker och inte döma dig själv.

Personer med självskadebeteende har historiskt inte fått den vård de behöver och inte alltid blivit bemötta på ett bra sätt. Det har till exempel SBU ? Statens beredning för medicinsk och social utvärdering konstaterat, läs mer här.

Inom Norra Stockholms psykiatri pågår ett projekt där man låter personer med självskadebeteende själva bestämma om och när de ska läggas in. Den som har lett projektet är Joachim Eckerström specialistsjuksköterska i psykiatrisk vård och högskoleadjunkt vid Röda korsets högskola.

? Man vill bli respekterad och sedd för den man är och ha möjlighet att vara en del av sitt tillfrisknande och att vården inte tar över

Har du några råd för hur man kan bemöta någon som har självskadebeteende?
? Ja, att man tänker på att personen gör det här för att den inte har några andra strategier för att reglera sina känslor. Personen gör så gott den kan för att hantera sin ångest. Ställa öppna frågor och visa att du har tid.

Fler råd och info finns i podden!


Mår du dåligt psykiskt och behöver hjälp läs mer här.

2017-10-22
Länk till avsnitt

Kapten Röd: Hur kan jag känna att jag inte vill finnas?

Kapten Röd är för många känd som en konstant glad person. Men perioderna av ångest, självhat och meningslöshet återkommer. Själv försöker han förstå varför.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

? Jag har svårt att förstå hur jag kan må så dåligt och ha så mycket ångest. Det är som att vara nykter och onykter och som att jag har varit i ett rus av depression, säger Kapten Röd.

Nu för tiden försöker han att inte fly från ångesten utan istället acceptera den och vara i nuet.

? Jag vet att folk kan tycka att det låter som självhjälpsMcDonalds, men för mig handlar det om att få syn på sina egna tankar, att formulera sig och ta ett steg ifrån sig själv för att inte behöva vara en slav under sina egna känslor. 

I Psyket pratar vi även om högkänslighet, att vara förälder och samtidigt ha ångest och om att våga prata om sitt eget mående.

? Vissa saker jag säger här har jag nog inte sagt till mina närmsta vänner.

Kapten Röd är artist och producent, heter Björn Nilsson, är 34 år och bor i Göteborg.

2017-10-08
Länk till avsnitt

Daniel Redgert: Vad ska göra mig glad?

Att vara i Stockholmsbubblan har varit Daniel Redgerts mål sen tonåren. Nu lever han i sin egen dröm. Eller?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

? Jag sitter i min egen dröm om vad livet ska vara, men nu då? Vem är jag utan min karriär och prestation? säger Daniel Redgert i Psyket.

På några år har Daniel gjort en karriär inom PR och samtidigt jobbat på sitt eget varumärke. I dag har han uppnått många av sina egna uppsatta mål. Men samtidigt har han en känsla av likgiltighet inför det.

? Jag känner mig ganska tillfreds med saker, vilket jag aldrig tidigare har gjort och det gör mig obekväm.

Revansch och upprättelse är viktiga drivkrafter för Daniel. Som tonåring kände han sig inte accepterad, varken för sin personlighet eller läggning, och det fick honom att vilja ta sig någon annanstans.

? Men nu har jag börjat fundera på vad det är jag egentligen flyr ifrån? Kanske handlar det om komma ut-grejen och om att bli respekterad av alla människor trots att det är en sak som folk hatar på. Det är nog det jag har sprungit ifrån och som jag i dag vill ha upprättelse för.

Daniel Redgert är 26 år, driver sin egen podd Tankar med... I höst är han aktuell som sidekick i tv-programmet Idol Extra, och har nyligen släppt sin självbiografi Vem fan är han?? Tills nyligen var han PR-chef på Perfect Day Media.

2017-09-24
Länk till avsnitt

Happy Jankell: Ordet missbruk har alltid funnits med i mitt liv

Då: Dödsångest och stressätande. Idag: Löpträning. Skådespelaren Happy Jankell har hittat nya sätt att hantera sin ångest och oro på. Men rädslan för att fastna i destruktiva beroenden finns kvar. 

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hon har haft perioder i livet då hon varit väldigt rädd, men att visa sig sårbar har inte riktigt varit ett alternativ.
? Under min uppväxt tog jag rollen som den "lilla och starka", säger Happy Jankell.

Som vuxen har hon upplevt dödsångest och oro men bilden av sig själv som den som ska vara stark finns kvar.
? Jag är sårbar, men samtidigt duktig på att trampa ner mina känslor. Jag känner ansvar för mina känslor, och därför kan jag tycka att det är pinsamt att jag ena dagen kan må så dåligt och sen nästa dag må bra.

Vad gör du för att må bättre psykiskt?

? Jag springer mycket. När kroppen är trött orkar inte psyket gå upp på högvarv, och det hjälper mig mycket.

Happy Jankell är 23 år och bor i Stockholm. Hösten 2017 är hon aktuell i SVT:s dramaserie "Jordskott", "Familjen Rysberg" på Barnkanalen och senare i år i filmen "Ted - För kärlekens skull."

2017-09-10
Länk till avsnitt

Varför blir vissa deprimerade och andra inte?

Vissa kan vara med om hemska saker och knappt påverkas alls medan andra är mer sårbara för jobbiga situationer. I den här extrapodden pratar psykiater Johan Lundberg om sårbarhet och depression.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

När jag satt och pratade med docent Johan Lundberg, psykiater och chef för affektiva sektionen vid norra Stockholms psykiatri, i avsnittet Psyket frågar: Vad händer i hjärnan när man äter antidepressiv medicin? så kom vi in på ett annat spår. Nämligen "Varför blir vissa deprimerade och andra inte?" Jag tycker att det är intressant och tror att du som lyssnare också tycker det. Så här är en extrapodd om sårbarhet och depression. /Emmy

2017-09-01
Länk till avsnitt

Vad händer i hjärnan när man äter antidepressiv medicin?

Flera tidigare gäster i Psyket har ätit antidepressiv medicin, med varierande resultat. Men vad är det som faktiskt händer i hjärnan när man äter antidepressiva? Psykiater Johan Lundberg svarar.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Arvida Byström, Underbara Clara, Pannie Kianzad, Therese Lindgren, Kristian Anttila och Cissi Wallin är några gäster i podden som har berättat om att de har ätit eller äter någon form av antidepressiv medicin, och det är de inte ensamma om.

Förra året var det 10 procent av hela befolkningen som någon gång under året hämtade ut receptbelagd antidepressiv medicin från ett apotek (källa Socialstyrelsen), och den vanligaste typen att få utskrivet är SSRI, även kallat selektiva serotoninåterupptagshämmare.

Alla som äter den här typen av medicin blir inte hjälpta av det, och det finns andra metoder för att bota depression, som exempelvis terapi.

I det här avsnittet av Psyket frågar vill vi ta reda på vad man faktiskt vet om antidepressiv medicins effekter och framförallt hur SSRI fungerar i hjärnan.

Emmy Rasper frågar och svarar gör Johan Lundberg, docent, psykiater och chef för affektiva sektionen vid norra Stockholms psykiatri.

2017-08-27
Länk till avsnitt

Arvida Byström: Det har hållit på så jävla länge

Sedan tonåren har Arvida Byström varit deprimerad och haft problem med social fobi och trötthet. Först nu har hon har tagit tag i sitt psyke och sökt hjälp.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Arvida Byström är 25 år, bor i Los Angeles och jobbar som konstnär, fotograf och modell. I nästan hela sitt liv har hon varit deprimerad.

? Jag har varit väldigt självkritisk och nästintill haft social fobi. Och jag stressade kring allt och alla saker var skitjobbiga.

Arvida beskriver sin depression som funktionell snarare än destruktiv. Hon har alltid tagit hand om sin kropp och sett till att sova mycket. Men även valt bort sociala sammanhang och anpassat livet efter sitt mående.

? Jag har levt ett liv som har möjliggjort min depression.

Det var först när Arvidas flickvän började ta tag i sitt mående som hon själv insåg att hon behövde göra något. Nu går hon i terapi och äter antidepressiv medicin och mår bättre än någonsin.

? Jag mår jättebra, det är oförskämt. Men jag har lärt mig mycket av att vara deprimerad. Det är en känslomässig erfarenhet att ha varit deprimerad. Man tänker ju mycket på andra människor och livet när man mår dåligt. Att må bra är att tänka lite mindre.


Arvida Byström finns på instagram och mer av hennes konst och foton finns här.

2017-06-11
Länk till avsnitt

UnderbaraClara: Är jag en psykiskt störd människa?

Utmattning och depression har varit en del av Clara Lidströms liv. Nu äter hon antidepressiv medicin, och försöker kombinera viljan att ständigt utmana sig själv med vila och återhämtning.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

? Det känns som att man har tagit hjärnan och skakat om, som att alla bitar har möblerats om och att inget funkar som det ska, säger Clara Lidström om hur det känns att vara utmattad.

Idag äter hon antidepressiv medicin och i Psyket berättar hon om sin första reaktion när läkaren föreslog medicinering.

? Jag vill inte ta nån jävla tablett, så kände jag. Sen bestämde jag mig för att lita på min läkare. Men jag blev lite rädd och tänkte "håller jag på att bli tokig nu?" En massa tankar och fördomar om antidepressiv medicin, som jag inte trodde att jag hade, kom upp.

Nu tycker Clara att medicinen funkar bra. Den har hjälpt henne att oroa sig mindre och att inte känna så mycket ångest.

? Nu kan jag tänka klart igen. Medicinen har tagit bort oron och en tyngd i kroppen. Jag kan notera det som är dåligt utan att tänka att det är en katastrof och när jag inte behöver hamna i tvärångest flera gånger i veckan så blir jag ju piggare.

?

Clara Lidström är 31 år, driver en av Sveriges största bloggar, och bor med sin man och två barn i en by i Västerbotten.

2017-05-28
Länk till avsnitt

Extrapodd: Vad blir bättre för att vi pratar om psykisk ohälsa?

Artisten Maja Gödicke och konstnären Ossian Melin berättar om sina egna psyken, hur de pratar om psykisk ohälsa och om det ens hjälper att vara öppen med hur man mår. Programledare Emmy Rasper.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

?   När jag har mått som värst har det inte funnits ord för att beskriva hur jag mår och jag har inte vågat närma mig det för det har känts för mörkt, säger Maja Gödicke.

Både hon och Ossian Melin har egna erfarenheter av att må dåligt psykiskt.

? Jag hade så mycket tvångstankar fram tills jag var 21 år, så att jag inte fungerade, säger Ossian Melin.

Men att prata om sitt eget mående kan ibland vara ett sätt att må bättre. Maja berättar att hon en sommar då hon grät varje dag och hade svårt att andas hörde Kristina Lugn på radion beskriva ångest.

? Ångest? Jaha, det är det jag har! Det var så skönt att få ett ord på det, då kunde jag förstå det och ringa ett samtal och be om hjälp.

Maja Gödicke är 26 år och artist, Ossian Melin är 27 år och konstnär. Samtalet spelades in den 11 maj i Göteborg i samband med Vetenskapsfestivalen.

2017-05-19
Länk till avsnitt

Mapei: Jag har hamnat i djupa depressioner och varken kunnat gråta eller prata

Internationell framgång och skivsläpp har varvats med depressioner och svackor. Artisten Mapeis liv är fullt av kontraster.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

?  Jag är ofta på moln för att jag är en positiv person, men när jag mår dåligt känner jag mig ett med asfalten. Då känner jag mig som en tant på 90 år, säger Jacqueline Mapei Cummings i Psyket.

Det har funnits perioder då hon har känt att hon inte velat leva längre.

? Ja, såna stunder har kommit. Det är på grund av den livsstilen jag har. Ibland ger man energi till flera tusen och sen kommer man hem och käkar en morot och är helt nollställd.

Som 10-åring kom Mapei till Sverige från USA och flytten innebar en stor förändring.

? Jag förstod inte något på lektionerna, och det rubbade mig. Jag kom efter och gav upp när jag var liten. Jag var utanför, såg inte ut som de andra. Kände mig ensam och anpassningsbar. Jag ville bara vara ett normalt barn som smälte in. Där lärde jag mig att överleva socialt.

Mapei är 33 år och bor i Stockholm, just nu är hon aktuell med pjäsen Råttkungen, där hon debuterar både som skådespelare och manusförfattare.

2017-05-14
Länk till avsnitt

Frans ?Tramsfrans? Strandberg: Jag är helt övertygad om att jag kommer bli blind eller få cancer

Frans Strandberg bloggar om kändisar och deras privatliv. Sitt eget privatliv håller han för sig själv. Men i Psyket pratar han om sin oro, hypokondri och KBT-övningarna som har hjälpt honom.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

?  Jag är verkligen en mardrömspatient. Ibland kan jag vara övertygad om att jag har rätt, och att de som pluggat medicin i tio år har fel.

Om de säger att det bara är en vagel, kan du släppa det då?
? Ja, tills jag hittar något nytt att oroa mig för.

I Psyket berättar Frans Strandberg om en övning som har hjälpt honom att må bättre. Övningen kallas "orosstunder" och då avsätter han 20 minuter och tillåter sig själv att oroa sig och må dåligt. Sen är det lite lättare att släppa oron.

Varför tror du att du oroar dig så mycket?
? Jag vill försäkra mig om att jag gjort allt för att inte misslyckas. 
 
Frans Strandberg är 23 år, bor i Stockholm och bloggar för Aftonbladet under namnet Tramsfrans.

2017-04-30
Länk till avsnitt

Vad kan man få hjälp med i terapi?

Flera av gästerna i Psyket har gått i terapi. Men vad är det som blir bättre för att man pratar om sina problem? Emmy Rasper frågar och psykologen Erica Johansson svarar.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kalle Zackari Wahlström, Flora WiströmJonatan Unge och Pannie Kianzad är några av Psykets alla gäster som har träffat en psykolog eller annan terapeut, och i podden berättat om sina olika upplevelser av det. Men hur fungerar det egentligen när man går i terapi och vad kan man få hjälp med? Det tar Psyket reda på.

Inför den här avsnittet frågade vi några av våra lyssnare hur det var att gå i terapi, och vi fick höra många spännande berättelser. Se ett urval här!

I Psyket frågar träffar Emmy Rasper personer som jobbar professionellt med psykisk ohälsa och tar reda på mer om vad man kan göra för att må bättre.

2017-04-23
Länk till avsnitt

Brwa Nouri: Jag är tacksam för att jag inte dog

Han fick sparken från AIK på grund av sitt drogmissbruk. Idag är Brwa Nouri tillbaka som lagkapten för det allsvenska laget Östersund. Att bli nykter beskriver han som en livslång process.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Som 17-åring tyckte Brwa Nouri att livet var toppen. Men under samma tid började han med droger. Han fastnade i ett missbruk som pågick i över sju år.
? Drogerna var min identitet, säger han.

Brwa fick hjälp av en psykolog som fick honom att förstå mer om sig själv och varför just han fastnat i ett missbruk. I mötet med psykologen märkte Brwa också att det inte var någon idé att fortsätta ljuga.
? Jag försökte vara manipulativ, men jag kunde inte knäcka honom och det var helt underbart.

I dag lär han sig att hantera motgångar i livet utan att fly och försöker att inte definiera sig själv utifrån prestationer.  

Idag är Brwa Nouri 30 år och lagkapten för Östersund FK.

2017-04-16
Länk till avsnitt

Daniel Paris: Innerst inne är jag är nog ganska ensam

Offentligt är Daniel Paris en glad och rolig personlighet. Privat har han svårt att lita på andra människor och är inte den som tar plats i sociala sammanhang.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

? Jag vill att folk ska skratta och le när de ser mig i offentliga sammanhang. Men man ser inte hela bilden av mig i media. Verkligen inte. Det är en skruvad bild, säger Daniel Paris i Psyket.

Sen tonåren har han haft svårt att lita på andra människor och har flera gånger känt att vänner svikit honom.
? Ibland känns det som att folk vill bli kompis med mig av fel anledning.

Samtidigt är Daniel den som många kommer till när de mår dåligt. Han är utbildad socionom och en högskänslig person.
?  Jag kan sitta i timmar och traggla med andras problem. Men jag är en hsp-person så jag känner allt starkt och har svårt att skaka av mig saker. Jag kan inte stänga av min hjärna.

Daniel Paris är 28 år, bloggare, bor i Stockholm och jobbar som programledare för Vakna med NRJ.

2017-04-02
Länk till avsnitt

Maxida Märak: Inget ändras för att du fortsätter grina

Det är lika bra att du lär dig att klara dig själv. Den insikten fick artisten och producenten Maxida Märak när hon var 14 år. Idag är hon en person som inte söker stöd hos andra när hon mår dåligt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hon har varit med om flera jobbiga händelser i livet. Den första inträffade när Maxida Märak var 14 år gammal, men i Psyket pratar hon också om det som hänt nyligen.

? Jag var med om en tuff grej innan jul som knäckte mig totalt. Känslan då var att jag inte ville leva mer. Dagen efter gick jag upp ur sängen och sa till mig själv att "Nu vänder du det här!"
 
Maxida kallar sig för en ?social ensamvarg?. Samtidigt tycker hon det är viktigt att prata om psykisk ohälsa och hon är inte rädd för att dela med sig om att hon mår dåligt till människor i sin närhet även om hon inte vill att de ska hjälpa henne.

Hon berättar också om sitt kontrollbehov, som hon menar är både positivt och negativt.
?  Jag har vissa grejer som jag ser till att göra dagligen för att inte hamna i en svacka.

En av grejerna som är viktiga för att Maxida ska må bra psykiskt är träning.
? Får jag träna klarar jag vad som helst. Om jag inte får träna så märker jag en extrem skillnad, blir ledsen och tar in saker på ett annat sätt.

2017-03-19
Länk till avsnitt

MMA-fightern Pannie Kianzad om kroppsfixering, ätstörningar och självdestruktivitet

Pannie Kianzad är 25 år tävlar i MMA. För ett år sedan var hon deprimerad, hade problem med ekonomin och tänkte på självmord. Idag mår hon bättre och i Psyket berättar hon om vägen tillbaka.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Samtidigt som Pannie var deprimerad hade hon nyligen förlorat en viktig match.
? Jag hade planerat att bli världsbäst och så hade jag fuckat upp allt. Jag skämdes jättemycket för att jag inte uppfyllde idealbilden av hur en fighter ska se ut.

Hon har tränat hårt sen tonåren och blev tidigt medveten om vilka kroppsideal som finns.
? Redan då kände jag att jag kanske borde gå ner i vikt.

Idag mår Pannie bättre och i Psyket berättar om hur hon kommit ur depressionen, fått ordning på sin ekonomi och nu lever ett mindre självdestruktivt liv.

2017-03-05
Länk till avsnitt

Jonatan Unge: Istället för att äcklas av mig själv har jag bett om hjälp

Att betala räkningar, komma ihåg möten och städa kan vara omöjligt för Jonatan Unge. I Psyket berättar han om ADHD-diagnosen, perioder av kaos och om att skämta om delarna av sig själv som han hatar.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

? Många av min problem gör att folk blir arga, för egentligen är ju lösningen att ta sig i kragen och skärpa sig, säger Jonatan Unge i Psyket.

Att få en ADHD-diagnos har gjort att han ibland kan ha större förståelse för sitt eget beteende.

? Det kanske inte är så att jag i mitt esse är en värdelös människa. Men jag kan ändå inte låta bli att tänka att jag bara har hittat en ursäkt. Jag föredrar den Jonatan som är uppstyrd, den andra Jonatan hatar jag ju.

Jonatan Unge är komiker och bor i Malmö. Han hörs i poddar som Della Sport, Spela Spel och Lilla Drevet. I vår är han även aktuell med ståuppshowen Semst.

2017-02-19
Länk till avsnitt

Flora Wiström: Jag är ingen docka som folk kan plocka fram när det passar dem

Bloggaren och författaren Flora Wiström får ångest av att inte räcka till för de i sin närhet. I Psyket pratar hon om viljan att vara omtyckt av alla och hur terapin har hjälpt henne att må bättre.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

? Jag vill bara vara bäst på allt. Jag vill vara den bästa flickvännen, bästa systern och samtidigt producera bra material. Och när det inte går och det blir för mycket, då får jag jättemycket ångest, säger Flora Wiström i Psyket.

Flora Wiström är 22 år, bor i Stockholm, hennes debutroman Stanna kom ut förra året och här kan du läsa hennes blogg.

2017-02-05
Länk till avsnitt

Äntligen!

Det blir en tredje säsong av Psyket!

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Har du förslag på gäster eller ämnen - mejla [email protected]

2017-01-17
Länk till avsnitt

Gustav Broström: Den som säger att "tiden läker alla sår" ljuger

För två år sedan tog Gustav Broströms mamma livet av sig. I Psyket berättar han om sorg, ilska, apati och förnekelse. Men även om hur människors rädsla att prata om självmord och suicid påverkar.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

? Vad ska man göra med sin döda mammas sms?

Gustav Broström ställer frågan när vi pratar om hur det är att var anhörig till någon som har tagit sitt liv. Jag har inget svar. För 14 år sedan tog min före detta pojkvän livet av sig. I det här avsnittet av Psyket pratar Gustav och jag om hur man gör för att leva kvar och om sorg som uppträder i olika faser genom livet och ibland bara under en dag.

? Ena timmen är det en bottenlös fysisk sorg så att man knappt kan stå, andra timmen ilska och en känsla av att "hur fan kan hon göra så här?" och tredje timmen ren apati och oförstående, säger Gustav.

Gustav Broström är bloggare, kreatör och journalist, och 25 år gammal och bor i Stockholm. Du kan läsa hans blogg här.

 

Behöver du som lyssnar prata med någon om självmordstankar - läs mer här.

2016-10-02
Länk till avsnitt

Psyket, Ångestpodden och Psykiatrikerna - pratar om psykisk ohälsa på Bokmässan i Göteborg

Varför gör vi poddar om psykisk ohälsa? Varför är det viktigt att prata om psyket? Krävs något mer än att prata om psykisk ohälsa för att människor ska må bättre?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Tre poddar som alla tar upp ämnet psykisk ohälsa på olika sätt samtalar om att prata om psykisk ohälsa.

Medverkande: Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg från Ångestpodden, Anders Hansen från podden Psykiatrikerna och Emmy Rasper från podden Psyket.

2016-09-26
Länk till avsnitt

Carl Déman: Jag kommer ha problem med spel i resten av mitt liv

Imitationer av Johan Falk har gjort Carl Déman till en internetkändis med hundratusentals fans. I Psyket berättar han om spelberoendet, om att ljuga för sin familj och hur han nu helt sluta spela.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Carl Déman har spelat sen han var 17 år, då med falskleg framför Jack vegas-maskiner. Idag är han snart 24 år och för två månader sedan slutade han att spela.

? Precis innan jag slutade var det kaos. Det enda jag kunde tänka på var: Hur ska jag lösa det här? Man jagar sina förluster, och jag tog värre och värre beslut i spelandet, som fick mig att må sämre och sämre.

Carl beskriver spelberoendet som att gå in i en egen bubbla, där allt annat i livet prioriteras bort.
? När jag var inne i spelandet tänkte jag ju inte på att jag gjorde min familj och flickvän ledsna, jag tänkte bara på spelandet.

Det är inte första gången Carl har försökt sluta spela, men den här gången känns det annorlunda. Nu har han fått nog och den här gången har han berättat om sitt spelande för sina närstående, något som inte var lätt.

? Jag visste inte var jag skulle ta vägen. Jag grät, slutade gråta, slog på saker, hade panik och svettades. Det kändes som att det sista jag kunde göra var att berätta. Men sen kände jag: Fan, jag orkar inte mer nu, jag berättar.

Carl ringde sin mamma och flickvän och senare sin pappa. Han berättade allt och sen dess har han inte spelat. Idag går han till en stödförening och låter familjen ha insyn i ekonomin. Nu handlar det om att bygga upp förtroende igen.

? Jag har ju ljugit hela tiden, jag har sagt att det har varit bra när det inte har varit det. De kommer kanske aldrig kunna lita till 100-procent på att jag aldrig ska spela mer. Det är bara jag som kan bevisa det och det har jag bestämt mig för nu.

Vill du veta mer om spelberoende kan du läsa mer här.
Behöver du prata med nån kan du kontakta Stödlinjen.

Och vill du veta mer om stödföreningar kan du läsa mer på Spelberoendes riksförbund.

2016-09-18
Länk till avsnitt

Michaela Forni: Jag har slutat försöka fly från mina jobbiga känslor

Alkohol, cigg och shopping, så försökte hon dämpa ångesten förr. Idag har Michaela Forni hittat en inre trygghet. Hon berättar även om jakten på perfektion och hur den fick henne att bli utbränd.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En bra psykolog, att yoga och att blogga om sina känslor är tre faktorer som har förändrat mycket i Michaela Fornis liv. För några år sedan visste hon inte hur hon skulle hantera sin ångest.

?  Så fort jag mådde lite dåligt försökte jag dämpa den känslan med till exempel spontanfyllor, kedjeröka och shoppa skor. Klassiskt för nån som har kollat för mycket på Sex and the City.

Men för några år sedan kom hon till en punkt i livet när hon kände att hennes sätt att hantera ångest inte längre fungerade.

?  Jag hade haft en ordentlig snedfylla, skrikit på min partner och vaknade upp dagen efter och kände att det inte fungerade längre. Det hade jag kanske vetat om ett tag, fast det är lätt att förlåta sig själv. Men jag kom till en punkt där jag kände att jag var tvungen att bryta mitt beteende.

Jakten på perfektion

För ett år sedan sa Michaela upp sig från jobbet som vice vd på ett mediebolag. En begynnande utmattningsdepression hade gjort att hon inte längre kände att det var kul och värt att klättra på karriärstegen inom företaget.

? Jag blev trött, punkt. Det är egentligen den enda definitionen jag kan ge angående vad som hände. Men det handlade om att jag hade slutat lyssna på min egen kropp.

Hon berättar att hon bara tänkte bara på vad som var viktigt utåt sett, vad som såg bra ut och inte vad hon själv mådde bra av.

? Idag försöker jag att bara prestera det jag vill prestera för min egen skull och inte vad jag tror förväntas av mig. Det är lättare sagt än gjort, men jag försöker.


Jag kände mig så oglammig när jag träffade Michaela, hade rufsigt hår och var glansig i ansiktet. Det var intressant att prata med henne om perfektion. Vi har olika sätt att hantera kraven på perfektion, eller kanske helt enkelt olika måttstockar. Och det där handlar om att jämför sig med andra eller snarare att inte jämför sig. Det pratar vi också om i podden och där har vi nog ungefär samma inställning, att det inte leder till något bra att jämför sig med andra. Hur klyschigt den än kan låta är ju det viktigaste att må bra för sin egen skull, sätta sina egna mål och göra det som är viktigt för en själv. - Emmy Rasper


2016-09-04
Länk till avsnitt

Beatrice Eli: Jag kommer lacka om jag får en adhd-diagnos

Ett skivsläpp och en adhd-utredning - så ser Beatrice Elis höst antagligen ut. I Psyket berättar hon om det men även om tvångstankar, att vara högkänslig och hur pengar påverkar hennes psyke.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Debutalbumet Die another day släpptes 2014 och nu sitter Beatrice Eli hemma och arbetar med uppföljaren, vilket tar upp det mesta av hennes tid. Att fokusera på en sak i taget är ett medvetet val.
? Just nu mår jag bättre än vad jag brukar göra och det beror på att jag har ett mål, att göra klart min skiva. Skulle jag inte ha det vet jag inte hur jag hade mått psykiskt.

Hon är 29 år och står i kö för att få göra en adhd-utredning.
? Jag har känt sen jag var liten att jag är dålig för att jag inte klarar av saker. Att jag till exempel inte kan slutföra saker och inte har någon impulskontroll, säger Beatrice Eli.

Hon tror att en diagnos skulle kunna förklara varför vissa saker känns svåra.
? Det är fortfarande mitt ansvar men det blir antagligen lättare att få saker gjorda om jag känner till vad mina svårigheter beror på. Att det är adhd, inte att jag skulle vara lat.

Men just nu känner hon sig mest arg på att hon inte har fått hjälp tidigare.
? Alla år i skolan, mina föräldrar, psykologer, varför har ingen sett något? Jag är snart 30 år och hade behövt få mer hjälp än jag har fått, därför kommer jag bli jävligt sur om jag får en diagnos, säger Beatrice Eli


Vi satt i Beatrices soffa och pratade, längre än jag brukar prata med mina gäster, det fanns så mycket att berätta. Det jag tog med mig från intervjun var känslan av att Beatrice, trots att hon inte alltid mår så bra, tar steg för att må bättre och klara av sin vardag. Att hon ber om hjälp men också tar tag i saker. Och att förändring ofta handlar om det där som kan kännas som petitesser, som att ha en mapp där man lägger sina räkningar, och att ändå öppna den där mappen en gång i månaden. Små steg som visar att det går att förändra och göra saker så att livet känns lite lättare. - Emmy Rasper


2016-08-21
Länk till avsnitt

Robin "Mos" Andersson: Jag låtsas att jag mår bra när jag innerst inne mår skit

Livet har blivit bättre sedan vinsten i Paradise Hotel. Men rädslan att försvinna ur mediebruset har gjort att magsåret han fick i samband med mammans död har kommit tillbaka.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

? Folk tror att det är glamoröst att ha den här hypen jag har. Jag uppskattar det, men det kan bli stressigt. Det är en värld där man måste synas och höras annars kanske din chans är över.

Att flytta till Stockholm och satsa på karriären där är inte aktuellt för Robin i nuläget.

? Jag vill ha min trygghet här med mina vänner, nära och kära. Speciellt med tanke på det som hände med morsan.

Strax innan Paradise Hotel drog igång dog Robins mamma, och sorgen finns fortfarande kvar.

? Jag ville nästan försvinna. Det var såpass tungt. Mamma var den som betydde mest för mig. Jag kände att jag var älskad på ett väldigt starkt sätt. Det är något stort som fattas i mitt liv.

I gymnasiet träffade Robin en psykolog. Det var mamma som sa att han borde gå dit.

? Jag var beroende av att ha en ny tjej hela tiden. Jag var beroende av sex och den kicken. Det var mina vänner och mamma som sa "Vad håller du på med?". Så jag gick hos psykolog och det gjorde att jag förändrades. Nu har jag mognat och det vill jag göra. Det är dags att ta tag i livet.


Det var intressant att prata med Robin om att han inte vill sprida negativ energi genom att berätta om att han mår kass. Jag har varit sån men har tvingat mig själv att förändras för att jag tror att det är lättare att må bättre om man delar med sig.

Det finns olika sätt att hantera livet på. Men det är viktigt att veta att man inte är ensam om att ibland må dåligt. Och att det går att må bättre. - Emmy Rasper

2016-07-03
Länk till avsnitt

Farah Abadi: Jag tycker att folk i allmänhet är för känsliga

Farah Abadi är programledare för Relationsradion och nu i sommar för Morgonpasset i P3. I Psyket berättar hon om panikångest, sitt kontrollbehov och att hon tycker det är löjligt att prata om känslor.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

För sex år sedan fick Farah Abadi panikångest och tyckte att livet kändes meningslöst.
? Det var som att jag var ett skal i en bubbla där ingenting fanns. Jag kunde inte vara ledsen och inte glad och såg aldrig fram emot nånting.

Hon vet inte varför det blev så, men tror att föräldrarnas skilsmässa kan ha påverkat.

? Jag kollade på tv och kände att jag inte kunde andas längre och jag tänkte "nu kommer jag dö".

Idag mår hon mycket bättre och de senaste två åren har hon börjat tänka på sitt eget sätt att hantera känslor. Ofta ältar hon sina känslor för sig själv istället för att prata med andra om vad hon känner.

? Jag vet att jag har långt till mina känslor. Om någon frågar om något är fel säger jag att allt är bra även om det inte är det. Det är svårt att prata när det är jobbigt, jag vet inte vilka ord man ska använda.

Men samtidigt tycker hon att det är lite löjligt att prata om vad man känner.

? Varför ska vi prata om känslor så mycket hela tiden? Jag tycker att folk i allmänhet är för känsliga och då kanske jag blir lite anti.


Farah och jag hanterar känslor olika och just därför var det här mötet roligt. Jag tror att vi båda förstod hur den andra tänker och fungerar. Efteråt har jag tänkt på Faras sätt att inte bli ledsen utan istället förbannad på saker. Jag gillar att hon funkar så och ibland ska jag försöka bli lite mer som hon. -Emmy Rasper


2016-06-19
Länk till avsnitt

Frida Vega Salomonsson: Jag tyckte så fruktansvärt illa om mig själv, på alla sätt man kan ogilla någon

Hon är fotograf, bloggare, poddare och driver en egen tidning. Första gången hon hade kontakt med psykiatrin gick hon i mellanstadiet och led av panikångest och fobier. Idag är hon 22 och mår bra.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

? Mamma tog med mig till lekterapi på Karolinska, fast första gången kom vi bara till parkeringen, sen ville jag inte gå längre för jag tyckte det var så obehagligt.

Frida Vega Salomonsson har haft kontakt med psykiatrin sen hon var barn, då led hon av panikångest och fobier. Under uppväxten har hon fortsatt gå i terapi och hon hade en jobbig tonårstid med depressioner, ångest och självskadebeteenden. I Psyket berättar hon om vad som har fått henne att må bättre, om när det var som värst och hur hon tror att uppväxten har påverkat henne.

? Jag tror att man bygger upp en stark självkännedom när man tvingas reflektera kring sig själv och sitt mående på ett sätt som man kanske inte gör om man har mått "normalbra" hela tiden. Jag tror också att det har påverkat mig på det sättet att jag har blivit självständig och driven. Jag har byggt upp en egen inre trygghet.

 

Vi skrattade en del under intervjun och det kändes som att jag hela tiden sa "ja, jag vet, jag förstår" och berättade en massa liknande anekdoter om mitt liv (som jag har klippt bort det mesta av.) Flera gånger under intervjun slog det mig att Frida har kommit till ungefär samma insikter om psykisk ohälsa som jag har gjort. Skillnaden är att hon är 11 år yngre än vad jag är. Och så är det hon som har åldersångest! Jag tycker att Frida är himla bra på beskriva hur hon tar hand om sitt psyke idag och hur hon jobbar med att inte må dåligt. - Emmy Rasper


2016-06-05
Länk till avsnitt

Kristoffer Triumf: Jag har en grundmurad känsla av att jag är ganska värdelös

För fyra år sedan var Kristoffer Triumf relativt okänd, sen startade han podden Värvet. Vi pratar om bekräftelsebehov och viljan att vara känd. Men även om stress och skilsmässan han just gått igenom.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Livet förändras och i Psyket pratar Kristoffer Triumf om olika förändringar i sitt liv. För några år sedan sökte han för första gången hjälp för sitt mående.

? Jag fick humörsvängningar och började skälla ut folk, men var samtidigt deprimerad och kände: "Vad är meningen med det här, det känns så jävla grått allting." Då kände jag att mitt humör hade glidit mig ur händerna och jag sökte vård.

Han har ätit antidepressiv medicin i flera år, men nu har han precis slutat efter att ha fått hjälp av en psykiatriker.

Vi pratar också om skilsmässan som han precis har gått igenom.
? Ja, det var ju det där som jag tycker är jobbigt att prata om. Men ja, jag har skilt mig.

Hur har det påverkat dig?
? Mitt konsekvenstänkande är kanske inte min starkaste sida, så jag hade ingen aning om hur det skulle vara. Jag har kanske inte dealat med alla delar av det än. Men det har varit ett turbulent halvår och jag är lite mitt uppe i det fortfarande.


Det här var en intervju där vi trevade lite. Trevade efter vad som går att prata om och inte. Så kan det ju vara med saker som just har hänt. Det kan vara känsligt och så ska det kanske vara. Jag tycker i alla fall att Kristoffer är modig som försöker. Som är ärlig och delar med sig av hur livet kan förändras och hur livet kanske alltid förändras. - Emmy Rasper

2016-05-22
Länk till avsnitt

Therese Lindgren: Jag tvingar mig själv att gå utanför lägenheten

Therese Lindgren är en av Sveriges största youtubers. För sex år sedan fick hon panikattacker, idag lever hon med ständig ångest och har social fobi. Men mest av allt är hon rädd för att vara ensam.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

? När jag flyttade hit var den ingen som hjälpte mig, jag stod själv och packade upp alla lådor. När jag kollade på mobilen efter åtta timmar hade ingen hört av sig men jag hade fått 37000 notiser på instagram.

Kändisskapet har inte gjort att hon mår bättre eller känner sig mindre ensam. I Psyket berättar hon hur offentligheten har påverkat hennes sociala fobi.

? Jag pratar sällan om att min sociala fobi blir sämre ju mer offentlig jag blir. Jag vill inte att mina följare ska tro att jag inte tycker om dem. Jag vet att de som kommer fram till mig är snälla, men det gör mig ändå stressad. 

För sex år sedan åkte hon till akuten med vad hon trodde var en stroke. Det var det inte. Det var en panikattack. Therese blev sjukskriven och sedan dess har hon levt med ångest och rädslan att få panikattacker.

? Alla sa att "snart är den gamla Tessan tillbaka", och jag är fortfarande stressad av tanken att folk tror att jag ska bli som för sex år sedan. Jag har förlikat mig med att jag kommer att ha ångest resten av mitt liv, mer eller mindre.


Jag träffade Therese för ungefär en månad sedan. Efter det har något hänt som har gjort att Therese bestämt sig för att blir mindre personlig i sina videos och sluta vlogga, i alla fall för nu. Det som hände var att en person ringde hem till Thereses mamma och uppgav sig vara polis och berättade att hennes dotter var död.

I podden pratar vi en del om hur hon tänker kring att vara personlig, så jag ringde upp henne nu och kollade läget. Den intervjun finns också med i podden.- Emmy Rasper

2016-05-08
Länk till avsnitt

Tjuvlyssna på nästa avsnitt av Psyket!

Tack alla som lyssnat, gillat och spridit avsnittet med Kristian Anttila. Hjärta er. Just nu klipper jag nästa avsnitt och du får tjuvlyssna på det här. Hörs snart.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

2016-04-29
Länk till avsnitt

Kristian Anttila: Jag lever och sitter här idag

Han har varit artist i över tio år och har gjort flera skivor och turnéer. Samtidigt har Kristian Anttila en historia av depression, ångest, tvångsbeteenden, missbruk och självmordstankar.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kristian Anttila gav tidigare i år ut skivan Rum 4, Avd 81 som han skrev inne på en psykiatrisk mottagning i Göteborg. Emmy Rasper träffar honom i hans studio och de pratar om självmordstankar, att leva med ångest och hur det är att vara inlagd. Men också om att överleva och varför det är viktigt och nödvändigt att våga prata om självmordstankar och psykisk sjukdom.

? Jag lever och sitter här idag, och jag vet att känslan kan vara så stark att den inte går att resonera med. Jag har själv stått där och balanserat. Men det är känslor och känslor går alltid över i något annat. Det kan ta olika lång tid, men det går alltid över. Det finns alltid något annat på horisonten. Man har olika faser i livet och livet förändras, säger Kristian Anttila.

Behöver du som lyssnar prata med någon om självmordstankar - läs mer här.


Vi skulle ha setts för några månader sedan. Men då mådde Kristian för dåligt. Så vi sågs nu istället. I hans studio i Göteborg. Jag var förkyld och snorig och ganska äcklig. Vi satt i en mjuk soffa, på väggarna hängde kranier av döda djur, vårsolen lös in och utanför körde lastbilar. Jag tycker att Kristian är modig som vågar berätta om hur han mår och hur det är att ha en ständig ångest. - Emmy Rasper

2016-04-24
Länk till avsnitt

Tjuvlyssna på andra säsongen av Psyket

Nu är det bestämt! Psyket säsong två har premiär söndag den 24 april. Redan nu får du tjuvlyssna på en bit ur första avsnittet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

2016-04-15
Länk till avsnitt

Det blir en ny säsong av Psyket!

Ska det bli några fler avsnitt någonsin? Svar: Ja.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Har du förslag på gäster eller ämnen - mejla [email protected]


2016-03-02
Länk till avsnitt

Gabriel Wikström: Jag var rädd för att jag skulle köra på någon

För några år sedan hade Gabriel Wikström (S) en utmattningsdepression, åt medicin och var sjukskriven. Idag är han ansvarig minister för hur vården för dem med psykisk ohälsa fungerar.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Han är född 1985 och är Sveriges folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister. För några år sedan mådde han dåligt psykiskt och tillslut blev stressen och pressen för stor.

? Vändningen kom när jag var ute och körde bil och blev rädd för att jag skulle köra på nån, då sökte jag akut och blev hänvisad till psykiatrin.

Där träffade Gabriel en läkare som gav honom diagnosen utmattningsdepression och det tog två år innan han kände sig helt återställd. Idag jobbar han mer än nånsin men säger att han har lärt sig sätt att ändå få livet att gå ihop.

Viktigt att vara öppen med sin psykiska ohälsa

I Psyket pratar han och Emmy Rasper om vikten av att själv vara öppen med sin psykisk hälsa men också om varför det kan vara svårt.

 ? Det ligger så nära till hands att man blir betraktad som galen, eller att man inte klarar av sitt liv eller de krav och förväntningar som finns.

När han, i samband med att han blev minister, pratade om sina egna erfarenheter kring psykisk ohälsa var det en del som tyckte att det var en dålig idé.

 ? De sa "ska du verkligen göra det, tänk på din politiska karriär" Bara det visar ju på att vi har ett problem. Om inte jag kan berätta om min psykiska ohälsa som ansvarig minister hur ska då en 11-åring våga prata om det?

Som folkhälso- och sjukvårdsminister vill han bli ihågkommen för tre saker angående psykisk ohälsa.

1. Att frågan kommer högre upp på den politiska dagordningen.

2. Att vi bryter det stigma som finns kring psykisk ohälsa.

3. Att vi har ett samhälle och system som kan möta människor i alla faser av psykisk hälsa eller ohälsa, inte bara när man är riktigt sjuk utan även när man är lite sjuk eller innan man har blivit sjuk.

 

2016-01-24
Länk till avsnitt

Cissi Wallin om ADHD, OCD och mediciner

"Det är som att vara en rund boll som ska ner i ett fyrkantigt hål." Så beskriver bloggaren, skribenten och programledaren Cissi Wallin att det är att leva med ADHD och samtidigt klara av vardagen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sedan Cissi Wallin fick sin ADHD-diagnos, för ca åtta år sedan, har hon ätit olika typer av mediciner för att må bättre psykiskt. I början hade en del ångest inför det, men idag har hon tänkt om.

? Det är så många som är okunniga och inte heller vill läsa på om psykisk ohälsa. Till exempel folk som tror att man kan yoga, gå i skratterapi, eller gå på en diet, så blir det bättre. Det kanske funkar för några, men har man en kronisk obalans av kemiprylar i huvudet så funkar inte det. Och många får ju ett betydligt värdigare liv av att äta medicin, så varför ska man skämmas över det?

Fördomar och okunskap kring psykisk ohälsa

I Psyket pratar hon och Emmy Rasper om pressen som finns på människor med psykisk ohälsa, men också om fördomar.

? När folk säger "ADHD är en trenddiagnos nu för tiden", då drar det ihop sig i mitt inre. Man kanske inte menar något illa, men det skadar så mycket. Det man indirekt säger är att "det du har och lever är med, det är inte värt att ta på allvar det är bara en trend".

Cissis vision är ett samhälle där utgångsläget är att ingen är normal, utan att alla har olika variationer.

? Jag önskar att man inte utgår ifrån att människor inte har några problem och jag hoppas att man ska vara försiktig med att berätta för folk hur de ska må. Man slår knut på sig själv för att försöka må bra, och sen mår man dåligt för att man mår dåligt och för att man borde vara "normal".

2016-01-10
Länk till avsnitt

Psyket tar julpaus men har en hälsning...

I dag var det tänkt att jag skulle släppa ett nytt avsnitt av Psyket men av olika anledningar blir det inte så. Jag berättar mer i podden. Kram från Emmy

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.


2015-12-27
Länk till avsnitt

Alexander Salzberger: Jag tror aldrig att jag kommer känna mig hel

Skådespelaren Alexander Salzberger växte upp med missbruk och våld. I dag lever han ett stabilt liv, men vill inte kalla det en lyckoresa. Istället berättar han om hur skört livet kan kännas.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

?  Det är fortfarande skört. Man känner sig ju lite trasig.

Förr var du mer destruktiv, men idag har du lärt dig att hantera det?

? Ja, mitt sätt att må dåligt har varit att gå in i självdestruktiva mönster väldigt synonymt med alkohol och droger. Nu har jag familj och barn som är beroende av att jag är en fungerande människa och det har hjälpt mig.

Alexander berättar att han förr trodde att psykisk ohälsa var ett problem man skulle lösa på egen hand.

? Allt som har fått mig att må bra har haft med andra människor att göra. Jag värjer mig mot det individualistiska tänket att man ska klara allt själv. Det är svårt att vara stark.

I mars har Alexanders monolog Kicktorsken, som vi pratar om i podden, nypremiär på Stockholms stadsteater. Och i februari kan du se honom i tv-serien 30 grader i februari på SVT Play.


2015-12-13
Länk till avsnitt

Little Jinder: Folk som inte lider av ångest ? är de dumma i huvudet?

Josefine Jinder har återkommande depressioner, dödsångest och svårt att hantera nära relationer. Vem fan går runt och är glad hela tiden?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I Psyket berättar hon om hur det är att vara en känslig person och samtidigt anses vara stark.

? Jag har en oförklarlig sorg i mig och är ofta ledsen. Det har varit svårt att sätta ord på, men jag har lärt mig att acceptera det.

Ibland önskar hon att det gick att stänga av känslorna.

? Jag kan inte stänga av mina känslor. Det vore en dröm att kunna, för det är inte så nice att framstå som en social misfit så ofta.

2015-11-29
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.