Sveriges 100 mest populära podcasts

P3 Klassikern

P3 Klassikern

En podd om ikoniska böcker du borde ha läst. Följ med Emelie Rosenqvist och gäster in i de stora klassikernas värld. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Caroline Kernen

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p3-klassikern

Avsnitt

Nässlorna blomma - om ett oönskat barns kamp för att överleva

Författaren Nicolas Lunabba känner igen sig själv och de utsatta barn han arbetar med i Harry Martinsons nattsvarta barndomsskildring i en tid när hemlösa barn såldes på auktion i Sverige.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Nässlorna Blomma skriven av Harry Martinson är baserad på Martinssons egna fruktansvärda barndom på samhällets botten - om den lilla pojken Martin, som efter att familjen fallit samman, auktioneras ut som sockenbarn. Det är å ena sidan en mörk ?coming of age? om kampen för att överleva, å andra sidan en skildring av fattigdomens råaste kärna och det självhat och själsligt utanförskap det föder.

Boken är Harry Martinssons mest lästa, som senare också blev invald i Svenska Akademin och tilldelades nobelpriset i Litteratur 1974 .

Programledare: Emelie Rosenqvist

Gäst: Nicolas Lunabba, debattör, författare och hedersdoktor i Socialt Arbete vid Malmö Universitet

Producent: Sukran Kavak

2024-04-23
Länk till avsnitt

Älskaren - förbjudna lustar och skandalöst sex

Marguerite Duras självupplevda roman från 1984 handlar om förbjuden kärlek och en lust så att man kan dö enligt författaren själv.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Älskaren från 1984 utspelar sig i den franska kolonin Indochina år 1930 och bygger på författarens egna minnen från när hon som femtonårig flicka inledde en hemlig relation med en dubbelt så gammal kinesisk man.

Hindren för deras relation är många: klass, etnicitet, social status och ekonomisk skillnader. Den uppriktiga och skamlösa och samtidigt poetiska skildringen av lust och sexualitet fick stort genomslag när romanen kom 1984. Den blev snabbt en bestseller och belönades med det prestigefyllda litterära Goncourt -priset.

Men berättelsen handlar inte bara om åtrå och sexualitet, det är också en skildring av att frigöra sig från det man kommer, att som ung söka sig ut i världen, och att som författare, försöka uttrycka det som saknas mall för, menar Kristofer Andersson, kulturjournalist och gäst i programmet.

Programledare: Emelie Rosenqvist

Gäst: Kristofer Andersson

Producent: Sukran Kavak

2024-04-09
Länk till avsnitt

Möss och människor - Jens Lapidus favoritbok

Ska man bara ha med EN bok i en litterär kanon - ska det vara denna, tycker Jens Lapidus.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Möss och Människor av John Steinbeck kom ut 1937 och handlar om vännerna George och Lenny som driver runt som daglönare i Kalifornien under trettiotalets depression. Det är en berättelse om vänskap, och en skildring av brustna drömmar, men också enligt Steinbeck själv, ett utforskande i vad det innebär att vara ?amerikan? när man befinner sig utkanten av samhället, och tillhör de svaga i ett samhälle som är byggt för de starka.

Möss och Människor är en av John Steinbecks mest älskade böcker, som med sina tidlösa teman återkommande sätts upp, filmatiseras och refereras till och är en av anledningarna till att Steinbeck tilldelades Nobelpriset 1962.

På drygt 100 sidor lyckas Steinbeck väcka både stora känslor och täcka in tidlösa frågor som vänskap, samhällskritik och människors eviga behov av drömmar.

Programledare: Emelie Rosenqvist

Gäst: Jens Lapidus, författare och jurist

Producent: Sukran Kavak

2024-03-26
Länk till avsnitt

Poddtips: P3 Serie ? Arvet

Emma återvänder till sin hemby i Hällero för att hämta ett arv. Väl på plats konfronteras hon med sitt förflutna i en naturmystisk sekt och misstankar väcks kring brodern Henriks mystiska död.

I thrillerserien Arvet https://sverigesradio.se/grupp/46750 från P3 Serie https://sverigesradio.se/p3serie får vi följa 23-åriga Emma när hon återvänder till sin hemby Hällero för att hämta ett arv. Där konfronteras hon med sin traumatiska uppväxt i en naturmystisk sekt som dyrkar vargar.

Snart blir hon indragen i en farlig värld av offerceremonier, maktkamp och plötslig passion med sektens kronprins Jerker. I takt med att Emma möter sitt förflutna, väcks misstanken om sektens roll i hennes brors mystiska död.

Arvet är en ljuddramaserie i fem delar och kretsar kring vår längtan efter samhörighet och vad vi är villiga att offra för att få tillhöra en gemenskap. I rollerna hörs skådespelare som Sara Shirpey, Alexandra Rapaport och Adam Pålsson.

P3 Serie producerar spänningsdrivna ljuddramaserier inom genrerna krim, thriller och skräck.

2024-03-20
Länk till avsnitt

Madame Bovary ? uttråkad och otrogen hemmafru

En bok som kallats den bästa romanen någonsin - Madame Bovary är en tragedi om lust pengar och otrohet. Men enligt författaren handlar den om ingenting!

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Gustave Flauberts roman från 1856, rör sig kring den nygifta Emma Bovary som slukar dåliga romaner, är otrogen mot sin man, försummar sitt enda barn och är en riktig shopoholic. Allt för att hon är uttråkad.

Romanen orsakade en skandal när den kom ut; Flaubert ställdes inför rätta anklagad för att ha sårat den offentliga moralen.

Gäst: Donia Saleh, kulturskribent och författare

Programledare: Emelie Rosenqvist

Producent: Sukran Kavak

2024-03-12
Länk till avsnitt

Sherlock Holmes ? detektiven som förändrade världen

Sherlock Holmes, skriven av Sir Conan Doyle, är världens mest kända detektiv, trots att han aldrig funnits. Sherlock Holmes berättelserna är de mest tryckta och översatta i världen efter Bibeln.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hasse Aro, programledaren för Efterlyst, berättar att han alltid fascinerats av Sherlock Holmes och liknar honom vid en trollkarl.

Den första berättelsen om den komplicerade men smarta detektiven Sherlock Holmes kom ut 1887. Hans öga för detaljer har t om inspirerat kriminologin och forensiska undersökningar inom polisen. Men var i ligger storheten med just denna fiktiva detektiv?

Programledare: Emelie Rosenqvist

Gäst: Hasse Aro, programledare och poddare

Producent: Sukran Kavak

2024-02-27
Länk till avsnitt

Kejsaren av Portugallien ? om att älska till vansinne

Radioprofilen Hanna Hellquist blir djupt berörd i ett samtal om barnlängtan och att försonas med sin förälder utifrån Selma Lagerlöfs klassiker.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Berättelsen om pappan som blir tokig av längtan och kärlek till sin dotter gjorde succé och ansågs vara ett mästerverk när den gavs ut 1914 .

Ständigt aktuella teman som förälderns villkorslösa kärlek och barnets villkorade, om skuld och försoning och frågan om man kan älska för mycket gör Kejsaren av Portugallien till en bok som läses och älskas över tid.

Selma Lagerlöf är den första kvinnliga författaren som tog emot Nobelpriset i litteratur, och samma år som Kejsaren av Portugallien gavs ut blev hon också som första kvinna invald i Svenska Akademin.

Gäst: Hanna Hellquist, radioprofil, författare

Programledare: Emelie Rosenqvist

Producent: Sukran Kavak

2024-02-13
Länk till avsnitt

Processen ? En Kafka-lik upplevelse

Franz Kafkas Processen har bränts av nazister, kopierats i smyg under kommunismen, tolkats i oräkneliga versioner och gjort Kafka till en odödlig världskändis. Men vad är bokens storhet egentligen?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Processen gavs ut 1925 i Prag, ett år efter den då okända Franz Kafkas död. Den har sen dess spridits över världen och gett upphov till uttryck som ?kafka-lik?, ?kafkaartad? och ?kafkaesque?, även om uttrycken ofta används fel.

Berättelsen handlar om Josef K, som morgonen på sin födelsedag plötsligt blir häktad utan anledning. Han dras in i en mardrömslik process utan ände, där varje försök att förstå leder till nya frågor. Det är en berättelse om människan mot systemet men också om livets absurditet.

Poddaren Samanda Ekmans första riktiga läsupplevelse uppstod genom att läsa Kafka mitt i en livskris. Sedan dess ser hon Kafka överallt.

Gäst: Samanda Ekman

Programledare: Emelie Rosenqvist

Producent: Sukran Kavak

2024-01-30
Länk till avsnitt

Fursten ? bibeln för makthungriga

Det sägs att Hitler hade Fursten på sitt nattduksbord, Napoleon hade den i sadelväskan när han drog iväg till Waterloo och Mussolini fick höra den som godnattsaga.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Fursten, utgiven 1532 av diplomaten Niccolò Macchiavelli är rätt och slätt en handbok i makt - om hur man övertar den och behåller den, oavsett medel.

Genren kallas ?furstespegel? - en handbok i att regera. Men när tidigare exempel varit moraliska och idealiserande kring egenskaper som att vara ärbar och ädelmodig - är den här handboken mer pragmatisk ?  ja helt amoralisk med uppmaningar till fula maktspel och våld. Uttryck som att vara ?machiavellisk? har blivit synonymt med att vara hänsynslös och samvetslös. Trots det inspireras både kommunalpolitiker, managementkonsulter och musiker till principerna i Niccolò Machiavellis ?Fursten?.

Programledare: Emelie Rosenqvist

Gäst: Kristofer Anderson, kulturjournalist

Producent: Sukran Kavak

2024-01-16
Länk till avsnitt

Främlingen ? om att hitta mening i en meningslös värld

Främlingen är perfekt. Den har inga brister, säger författaren och regissören Caroline Ringskog - Ferrada Noli som har svårt att skilja Albert Camus från en av sina bröder.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I Albert Camus ?Främlingen? berättas kyligt om den unge mannen Mersault, som inte verkar bry sig om nånting. Varken om kärlek eller sin mammas död. Av av en slump blir han en mördare och då ställs frågor om sanning, rättvisa och ansvar.

Boken anses vara en av de mest inflytelserika under hela 1900-talet, likaså Albert Camus tankar om absurdismen och om hur man kan hitta mening i en meningslös värld.

Caroline Ringskog -Ferrada Noli har en djupt personlig koppling till boken och läsningen av Främlingen inspirerade henne till att skriva en egen roman.

Programledare: Emelie Rosenqvist

Gäst: Caroline Ringskog Ferrada - Noli , författare och regissör

Producent: Sukran Kavak

2024-01-02
Länk till avsnitt

Glaskupan ? inifrån en depression

Skribenten Linda Skugge avskyr att Sylvia Plaths roman Glaskupan missförstås som lättplacerad emo- symbol i filmer och i låtar. Själv har Linda Skugge tatuerat in ett citat av den mytomspunna Plath på sin arm.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den självbiografiska romanen Glaskupan, om en vilsen 20-åring i New York, publicerades 1963, utan större framgång. En månad senare tog författaren, den 30-åriga tvåbarnsmamman Sylvia Plath livet av sig på ett makabert vis. Sedan dess har myten om henne och romanen Glaskupan fått nästan en symbolisk funktion, både i musik på film och i senare litteratur. Ofta förknippas Glaskupan med en inåtvänd, självdestruktiv och känslomässigt skör person. Men det är att missförstå huvudpersonen Esther Greenwood - perfektionisten och den duktiga flickan Sylvia Plaths alter ego, menar Linda Skugge som, trots att hon inte gillar den självbiografiska romanen, är besatt av människan Sylvia Plath.

Programledare: Emelie Rosenqvist

Gäst: Linda Skugge, skribent

Producent: Sukran Kavak

2023-12-19
Länk till avsnitt

Orlando ? En dragqueens bibel

Skådespelaren Robert Fux har Orlando som sin bibel. Vem får man bli och hur formas våra liv utifrån de kön vi tilldelas? Virginia Woolfs roman om transpersonen Orlando är ständigt aktuell.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Orlando är en tidsresa över 400 hundra år och följer den unge Orlando från man till kvinna genom samhällets förändring.

Boken kom ut 1928 och skrevs som ett kärleksbrev från författaren Virginia Woolf till sin vän och älskarinna Vita Sacksville- West. Den uppfattades då mer som en satirisk saga men anses i vår tid vara ett feministiskt standardverk och gestaltar definitionen för det vi idag kallar queer.

Virginia Woolf och hennes roman Orlando inspirerar modevärlden, filmvärlden och konstvärlden och är i sig själv en förebild för många dragqueens och transpersoner idag.

Programledare: Emelie Rosenqvist

Gäst: Robert Fux, skådespelare, dragartist, programledare

Producent: Sukran Kavak

2023-12-05
Länk till avsnitt

On the Road ? hipsterns födelse

Begrepp som hip, beat, cooloch it-girl kommer alla från Jack Kerouacs debutroman On the Road som blev startskottet för den första amerikanska ungdomskulturen: The Beat Generation.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

On the Road ( På Drift / På Väg) är en självupplevd roadtrip om några kompisar som jagar livets kickar i alltifrån musik, droger till hur snabbt man kan korsa kontinenten i en stulen bil. Boken kom inte bara att göra Jack Kerouac till kultperson och talesperson för hela Beat-rörelsen. Hans bok har influerat bilden av den frihetssökande ungdomen och generationer av artister som Bob Dylan, Bruce Springsteen och Ulf Lundell och kan ses som ursprunget till vår tids hipsterkultur.

Men varför blev boken så stor - och är den fortfarande cool?

Programledare: Emelie Rosenqvist

Gäst: Kristofer Andersson, kulturjournalist och programledare för P3 Klubben

Producent: Sukran Kavak

2023-11-21
Länk till avsnitt

Brott och Straff ? i huvudet på en mördare

Världens mest berömda roman - varför är den så bra? Författaren Jens Lapidus ser hur huvudpersonen Raskolnikovs inre kval lägger grunden till vår tids populära antihjälte.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Fjodor Dostojevskis Brott och Straff gavs ut 1866 och anses vara en av världens mest lästa böcker. Skildringarna av mördaren Raskolnikovs inre kval har inspirerat både Freud, Nietchze och Kafka med frågor som - vem har rätt att döda , är alla verkligen lika värda och kan man nånsin förlåta en mördare?

Med Brott och Straff fick publiken komma nära en riktig antihjälte, något helt banbrytande för den tiden men också något som vår tids tv-serier eftersträvar, att lyckas skapa en huvudperson som gör dåliga saker men som man ändå gillar tex ?Tony ? i Sopranos och ?Salim? i Snabba Cash.

Programledare: Emelie Rosenqvist

Gäst: Jens Lapidus, f.d advokat och författare

Producent: Sukran Kavak

2023-11-07
Länk till avsnitt

Frankenstein ? och det missförstådda monstret

Mary Shelley skapade med Frankenstein världens mest berömda monster och den första science fiction - romanen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Frankensteins monster har i över 200 år fått bli förlaga till hur monster och zombies skildras i allt från film och populärkultur till maskeradutklädsel och moderna spökhistorier.

Emelie Rosenqvist och författaren Sara Bergmark Elfgren djupdyker i arvet efter Frankenstein och de eviga frågorna som håller berättelsen levande än idag: Vad händer när människan leker Gud? Och hur skapas ondska?

I programmet hörs klipp från följande media:

1931 Frankenstein filmatisering med Boris Karloff av James Whale

1994 Mary Shelleys Frankenstein med Robert de Niro i regi av Kenneth Branagh

1942 ?Suspense? Radioteaterdramatisering av Frankenstein med Herbert Marshall U

Musik:

Frankenstein - A$AP Rocky / Swedish House Mafia

Frankenstein's monster - Henry Jackman

Frankenstein - Lenny Kravitz

Programledare: Emelie Rosenqvist

Gäst: Sara Bergmark Elfgren, dramatiker och författare

Producent: Sukran Kavak

2023-10-24
Länk till avsnitt

Jane Eyre ? den perfekta kärlekshistorien

En skandal, sa kritikerna när romanen Jane Eyre publicerades 1847. Emelie Rosenqvist och Denise Rudberg om hur den idag influerat romantiska komedier och blivit till ett feministiskt manifest.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Berättelsen om den föräldralösa fattiga flickan som inte låter sig kuvas och som står upp för sitt hjärtas röst i ord och handling, har dramatiserats , filmatiserats och återberättats åtskilliga gånger och fängslar fortfarande läsare världen över.

Den kvicka dialogen mellan den svåråtkomlige Mr Rochester och den slagkraftiga Jane lever fortfarande kvar i vår tids romantiska komedier och kärlekssånger.

Jane Eyre gav också upphov till det världsspridda feministiska begreppet The Mad Woman in the Attic, en symbol för att begränsa kvinnors behov och uttryck.

Jane Eyre skrevs under manlig pseudonym av Charlotte Brontë, en kvinna som på många sätt var långt före sin tid.

Programledare: Emelie Rosenqvist

Gäst: Denise Rudberg, författare

Producent: Sukran Kavak

2023-10-10
Länk till avsnitt

Den gamle och havet ? den ultimata revanschen

Ernest Hemingways bok gjorde succé i 50-talets USA. Emelie Rosenqvist och Kristofer Andersson reder ut mansideal och Hollywoods berättartrick.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Den gamle och havet av Ernest Hemingway är en enkel fiskarhistoria men bär på dilemman om revansch, livets mening och vad det är att vara en ?riktig? man. En tidlös berättelse som starkt influerat kommande generationer författare, journalister och Hollywoodfilmens dramaturgi.  

Boken blev en omedelbar succé när den kom ut på 50-talet i USA. Läsarna fascinerades av att en kort historia på drygt 100 sidor om en gammal fiskares kamp mot en fisk kunde säga så mycket om människans villkor och existens.

Den gamle och havet är också ett perfekt exempel på det som Hemingway kallar ?isbergstekniken? ? ett koncentrerat sätt att skriva som påverkat hur vi skriver, messar och formulerar en snygg caption idag. Boken räknas till Ernest Hemingways mest betydande mästerverk och blev avgörande för att han tilldelades Nobelpriset i litteratur.

Programledare: Emelie Rosenqvist

Gäst: Kristofer Andersson, kulturjournalist och programledare för P3 Klubben

Producent: Sukran Kavak

2023-09-26
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.